Dodaj do ulubionych

dentysta na NFZ

28.12.13, 09:07
Witam !Mam pytanie: czy przysługuje na NFZ pierwsza wizyta dla 3.5 latka u dentysty?chodzi o zwykły przegląd i oswojenie dziecka z dentystą, na razie nic się nie dzieje,ale chciałabym powoli przyzwyczajać synka do dentysty.Czy zostaje tylko opcja prywatnego gabinetu?dziękuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 09:19
      A dlaczego ma nie przysługiwać? Zapisz dziecko i czekaj big_grin
    • murwa.kac Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 09:22
      hm...
      mnie zaskakuje, ze 3,5 roku i dopiero 1 wizyta...

tak, przysluguje.
      zorientuj sie jak to u Ciebie wyglada, bo ja musialam czekac na wizyte u stomatologa dzieciecego 3 miesiace.
      • kochamruskieileniwe Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 09:45
        murwa.kac napisała:

> hm...
        > mnie zaskakuje, ze 3,5 roku i dopiero 1 wizyta...
        >
        to niech cie zaskakuje. Najlepiej po cichu. Bo to co napisałaś jest bardzo ocennne.i to negatywnie ocenne. Jezeli ty zaprowadziłaś dziecko do dentysty wczesniej na pewno jesteś lepszą matką od pytającej.
        O to ci chodziło?

Na marginesie. Siostra adoptowała pięciolatka. I dopiero w tym wieku zaprowadziła go po raz pierwszy w jego życiu do dentysty. Znaczy się, skoro tak późno - zapewne, gdyby zadała identyczne pytanie na forum, nie pisząc nic o adpopcji, wyszłoby że matką jest fatalną....

Ps. wk...a mnie takie ocenianie, jak mało co.
        • murwa.kac Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 09:49
          nie uwazam, ze jestem lepsza matka, nic takiego nie napisalam.

uwazam, ze prowadzenie na pierwsza wizyte 3,5 to straszne zaniedbanie i nie powinno miec miejsca.
          a pozniej zdziwienie, ze tyle dzieci ma popsute zeby uncertain
          i niestety duzo matek prowadzi swoje dzieci do dentysty PÓŹNO, stanowczo za PÓŹNO. swiadomosc niestety jest w tym temacie fatalna i trzeba o tym mowic.

Cytat. Siostra adoptowała pięciolatka. I dopiero w tym wieku zaprowadziła go po raz pierwszy w jego życiu do dentysty

chyba oczywiste, ze to ZUPELNIE inna sytuacja.
          • kochamruskieileniwe Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 10:07
            istotą edukacji jest uświadamianie za pomocą formułowania przekazu nie oceniającego.
            A twoj taki był.
            • murwa.kac Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 10:10
              moze tak, moze nie.
              kwestia interpretacji i odbioru czytajacego.
              jak ktos ma za uszami - odbierze jako atak wszystko. nawet przecinek.
              • paulakasia Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 19:16
                Jak jednak widać post kogoś obraził, więc może czasem warto przeprosić niż zapierać się rękami i nogami, aby tylko rację mieć po swojej stronie.
                Ech...
                • murwa.kac Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 20:30
                  ja nie pomidorowa wink

poza tym - kazdy post moze KAZDEGO urazic, nawet jezeli dla innych jest odbierany neutralnie.
                  chyba nie przypuszczasz, ze kazdy uzytkownik bedzie przepraszal za kazdy post? tak na wszelki wypadek?
            • najma78 Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 10:47
              kochamruskieileniwe napisała:

> istotą edukacji jest uświadamianie za pomocą formułowania przekazu nie oceniają
              > cego.
              > A twoj taki był.

Raczej jej komentarz byl daleki od oceniania, a za to twoj byl bardzo napastliwy i to tylko dlatego ze twoja siostra adoptowala itd....przyznasz ze dosc nietypowy przypadek a nie zaden standard.
              Murwa ma swoja droga racje, bo stan uzebienia wielu dzieci jest fatalny, a to spowodowane jest nieodpowiednia dieta, brak odpowiednien higieny. Wizyty u dentysty oczywiscie nie sprawia ze zeby beda zdrowe ale rola dentysty jest takze przekazanie i formacji jak nalezy postepowac aby nie dopuscic do prochnicy, poza tym dzieck jak i dorosli powinni miec wizyty u dentysty co 6 m-cy a pierwsza zanim sie zeby pojawia. Nasz dentysta powiedzial aby dzieci zabierac (mial na mysli maluchy) gdy sami mamy wizyte wlasnie po to aby sie oswajaly i nie baly. Dziecko w wieku 3.5 roku powinno miec juz takich wizyt sporo za soba.
              • kochamruskieileniwe Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 14:19
                Napastliwośc (może i to tak nazwać), wynika z całokształtu twórczości murwy.W większość jej postów odpowiadających na pytania zadawanych na forum jest ocenna. I po prostu, ten post był przysłowiową kropelką.
                Sytuację o adpopcji przywołałam po to by uświadomić, ze sytuacje są różne. I niekoniecznie pytający musi się spowiadać ze wszystkiego. Po prostu został zadane pytanie i natychmiast zaczyna sie ocenianie pytającego.

O to mi chodzi.
                • najma78 Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 14:56

> Sytuację o adpopcji przywołałam po to by uświadomić, ze sytuacje są różne. I
                  > niekoniecznie pytający musi się spowiadać ze wszystkiego. Po prostu został zada
                  > ne pytanie i natychmiast zaczyna sie ocenianie pytającego.

Nie wiem czy natychmiast zaczyna sie ocenianie, murwa stwierdzila jedynie ze dosc pozno ta pierwsza wizyta bo dziecko ma 3.5 roku a to nie ocenianie.
                  Sytuacje moga byc rozne ale niestety zdecydowana wiekszosc prochnicy u dzieci to zaniedbanie rodzicow wynikajace z ignorancji. Z dentysta zetkniemy sie predzej czy pozniej i dla kazdego dziecka lepiej aby jednak wczesniej chocby tylko po to aby zajrzal do paszczy i policzyl zabki. Pozdrawiam.
                • murwa.kac Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 20:26
                  ale przeciez nie musisz czytac moich postow, jezeli odbierasz z nich ocenianie.
                  opcja wygaszania dziala i ma sie swietnie.
                • murwa.kac Re: dentysta na NFZ 29.12.13, 11:42

Cytat Napastliwośc (może i to tak nazwać), wynika z całokształtu twórczości murwy.W większość jej postów odpowiadających na pytania zadawanych na forum jest ocenna.

swoja droga - mozesz zdradzic pod jakim nickiem czytasz i komentujesz całokształt mojej twórczosci? big_grin
                  bo z ciekawosci wrzucilam Twojego nicka w wyszukiwarke (jakoze nie kojarze go z jakichkolwiek dyskusji) - i kurde - nie wiem na ktorym niby forum sie skrzyzowalysmy.
                  bo na tych na ktorych Ty bywasz czesto - ja jestem raz na ruski rok.
                  Z kolei tam gdzie ja czesto jestem - Ciebie nie ma albo wcale albo praktycznie wcale.

wiec jaki masz drugi nick? wink
                  • kochamruskieileniwe Re: dentysta na NFZ 30.12.13, 05:59
                    a dopuszczasz sytuację, ze mozna czytac różne fora, niekoniecznie wypowiadając się na nich?
                    Na marginesie - czytam, od co najmniej 6 lat. Jak na 6 lat, to wypowiedzi mam raczej mało. Bo, z reguły tylko czytam.
                    Nie ma drugiego nicka - to gwoli zaspokojenia twojej ciekawości i nigdy , jak to określiłaś - nie starłyśmy się (pisemnie)
                    • murwa.kac Re: dentysta na NFZ 30.12.13, 07:02
                      spoko big_grin
                      • acth Re: dentysta na NFZ 30.12.13, 17:30
                        Faktycznie,szybko mi poszło,wizyta na 07.01 .14,zaraz po okuliście,czyli pelny przegląd 😁
          • jakw Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 14:41
            Moje dziecko ma dziury w zębach mimo prowadzania do dentysty długo przed tym zanim pojawiła się jakakolwiek dziura i mimo regularnego szczotkowania.
            • murwa.kac Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 20:28
              no bywa.
              ale to nie znaczy, ze teraz wszyscy powinni zaniedbac opieke stomatoligiczna w mysl idei i tak bedzie mialo dziury
        • klubgogo Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 11:38
          Jasne, bo co druga ematka adoptowała dziecko. Murwa ma rację.
          • acth Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 12:38
            Dziękuję Wam za wszystkie wpisy nawet te nie na temat.Pytałam co przysluguje mi z NFZ,a nie prosiłam o ocenę czy moje dziecko jest zaniedbane,czy nie 😉.Pewnie wg norm ematki tak,bo zeby ma jak perełki,myje je po każdym posiłku,a przy wieczornym myciu ja mu pomagam,żeby bylo dokładnie.oczywiście na pewno robię to źle,ale trudno.nie wiem co przysługuje z nfz,a nie widzę powodu ,by za przeglad zębów,gdy nic się nie dzieje placic100.pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi na zadane pytanie😊
            • domi_33 Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 14:26
              wizyty w ogole na NFZ sa za darmo. leczenie zreszta tez. jedyne za co sie placi to biala plomba. za darmo przysluguje tez lakierowanie zabkow raz na rok. preferuja lakierowanie co pol roku. to drugie kosztowalo 50zl, nie wiem czy cena sie zmienila.
    • balbins Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 17:58
      Oczywiście ,przysługuje jest to wizyta kontrolna
      • acth Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 19:01
        Jeszcze raz dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.Zaraz w poniedziałek umówię wizytę,zresztą i tak muszę z mlodym do lekarza,bo walczymy od końca listopada z gradówkami,jedna zeszla,by zaraz pojawiła się druga😈jakieś podpowiedzi jak z tym walczyć?synek ma maść i kropelki ,słyszałam o jakims leku homeopatycznym,wiecie coś?
        • bbuziaczekk Re: dentysta na NFZ 28.12.13, 20:12
          Moje dzieci odkad skonczyly 1 rok to zaczely chodzic do dentysty na przeglad co pol roku.
          Chodzimy do prywatnego gabinetu ale do takiego ktory ma tez kontrakt z NFZ i wszystkie przeglady, kontrole czy to dzieci czy doroslych sa za darmo.
          Nie liczy sie wiek dziecka suspicious tylko to czy ma jakiegos zeba do kontroli smile wiec juz po wyjsciu 1 zeba mozesz isc na NFZ
    • magdalenca78 Re: dentysta na NFZ 29.12.13, 19:50
      Chodzimy do pedodonty (sprawdzonej, na nfz) co 4 m-ce, czyli 3 razy w roku. Zazwyczaj czas oczekiwania to ok. 2-3 tyg, więc nie jest tragicznie, czasami coś się przesunie o tydzien czy dwa (choroba dziecka lub dentystki lub jej wyjazdy na jakieś sympozja itd).

https://www.suwaczki.com/tickers/zem3wn15wot8it6d.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka