Dodaj do ulubionych

Czy kupować...?

28.01.14, 15:38
www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70169533/
i krzesełka do tego? Opłaca się w ogóle?
Mam dwójkę prawie 2 lata i 8 miesięcy. Te mebelki są tak malutkie, i mam wrażenie że za jakiś czas już starszy nie będzie chciał przy nich siedzieć. Z drugiej strony jak jestem w banku to zaraz się dziecię pakuje i siedzi - w żłobku takie mają pewnie dlatego. To wydatek rzędu 200 zł. niby nie dużo ale jak ma się przydać na pół roku a później zagracać mieszkanie...
Obecnie mam mały stolik, ale niewymiarowy taki i nie lubi przy nim siedzieć. I krzesełka brak uncertain

Macie takie zestawy? Czy może polecicie coś większego? Jak to u was wygląda?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Czy kupować...? 28.01.14, 15:49
      chcesz, zeby bylo taniej-mozna chocby najtanszy Lack za 20zl i krzeselka- sa ciut drozsze, chocby takie:
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10177668/
      Stolik z tej samej serii kosztuje 50zl. Moje dzieci mialy te meble, sluzyly nam chyba z ponad 10 lat, wszystkie dzieci intensywnie je uzytkowaly, potem poszly dalej i ciesza kolejne pokolenie.
      moja 9-latka ciagle jeszcze korzysta z takiego stolika (lack) i krzeselka, nie chce oddac mlodszym dzieciom (postawila na nim lustro i zrobila sobie toaletke).
      • ladnyusmiech Re: Czy kupować...? 28.01.14, 15:57
        9-cio letnie dziecko mieści się na tych mebelkach??
        O to mi właśnie chodziło. Czy będą używane przez x czasu. Mam tak małe dzieci a już wiele razy nacięłam się na rzeczy, które są niby edukacyjne i taaakie fajne, w rzeczywistości w ogóle się nie przydały jak maty edukacyjne albo huśtawka zasilana bateriami.
        Wolę te plastikowe smile głównie z tego powodu, że drewno z linka nie jest nawet polakierowane. Mogę wydać tyle kasy, o ile będą to dobrze wydane pieniądze smile
        • mruwa9 Re: Czy kupować...? 28.01.14, 16:07
          akurat takie mebelki, jak krzeslo czy stolik, jako proste i uniwersalne sluza, znacznie dluzej (do roznych celow, nie tylko jako stoolik, ale jako barykada, kuchenka, co tylko fantazja podsunie) i wszechstronniej, niz np. jakas mata edukacyjna.
          Oczywiscie, ze dla 9-latki krzeselko jest za male, ale jesli nie chce za zadne skarby sie z nim pozegnac?.No i uzywa stolika jako toaletki wiec siedzi przy nim przez chwile rano, czeszac wlosy, nie przesiaduje tam godzinami.
          Pewnie spokojnie te mebelki posluza do poczatku szkoly. Ale Mammut jest passe wink Ja bym wybrala drewniany..kwestia gustu..
        • truscaveczka Re: Czy kupować...? 29.01.14, 08:48
          Przy mammucie bawią się ośmiolatka i trzylatek. I nie narzekają smile
        • lucyjkama Re: Czy kupować...? 29.01.14, 12:46
          >Mogę wydać tyle kasy, o ile będą to dobrze wydane pieniądze smile

Jak chcesz dobrze wydać pieniądze to kup drewniane mebelki (te linkowane krzesełka są super). Plastik jest obciachowy wink
      • wro-tka Re: Czy kupować...? 29.01.14, 08:54
        mam Lacka i świetnie się sprawdza. wada - mały - gdyby był większy to więcej by się na nim zmieściło (np. w trakcie malowania farbami przydałoby się nieco więcej miejsca)

mammut - dla mnie mało stabilne te mebelki.
    • paulinus2001 Re: Czy kupować...? 28.01.14, 16:00
      Ja mam ten stolik Mammut i krzesełka 2 Mammut do tego. Boje bliźniaki (2 latka) bardzo lubią przy stoliku rysować, a nawet jeść, obiad czasem każą sobie do swojego pokoju nieść. Krzesełka są ok, nie wywracają się tak łatwo jak niektóre na cienkich nogach, co jest ważne przy bardzo ruchliwym dziecku. My w salonie mamy ławę z IKEI i te krzesełka pasują do niej też.
      • bbuziaczekk Re: Czy kupować...? 28.01.14, 16:09
        Malutkie ?????
        To wcale malutkie nie jest suspicious
        Mamy ten stolik i do tego krzeselka.
        Siedzi przy nim 3 latka i 5 latek o wzroscie 6 latka (115-116 cm i wadze 22 kg)
        Siedza normalnie, nic nie jest za male....
        W przedszkolach maja jeszcze mniejsze krzeselka drewniane.
    • gemmi18 Re: Czy kupować...? 28.01.14, 16:11
      Brrr... kwestia gustu, mamut był modny 10 lat temu, kiedy nie było nic innego ciekawego. Jeżeli chodzi o przydatność, to na pewno posłużą te mebelki przez cały okres przedszkolny.
      Zdecydowanie wolę rzeczy drewniane, nie tylko meble. Mam dla swoich dzieci takie: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10201673/ i www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60196358/#/80196357
    • kondolyza Re: Czy kupować...? 28.01.14, 16:24
      akurat zalinkowane przez autorke czyli seria Mammut jest nieco większa niż standardowe żłobkowe mebelki. wg mnie będą słuzyć dziecku o przeciętnym wzroście mniej więcej do czasu szkoły, kiedy to i tak rodzice zmieniają wyposazenie pokoju-biurko itp.

ale mi osobiście mammut źle się kojarzy-z poczekalniami w szpitalach i przychodniach. to prawda co piszą dziewczyny-był modny 10 lat temu, uwazam ze teraz jest passe.
      zdecydowaniej bardzie trafia do mnie seria drewniana. i widzę że dzieci ją uwielbiają.
      zalinkowane w 2gim wpisie krzesełko drewniane-super, surowe ale i niedrogie. po co wydawac kupe kasy? my maty takie samo ale z serii z psem i kotem i pomalowane, akurat białe.

stolika natomiast nie kupowałam i nie kupiłabym specjalnego w serii. zawsze znajdzie się jakis stary stolik kawowy, coś od siostry, dziadków lub z piwnicy a gdybym nie miała używanego to kupiłabym lack z ikei-lekki i nie szkoda jak dziecko go wyklei i wyrysuje.
      wg mnie jest to mebel absolutnie niezbedny. moja córka ma teraz prawie 3 lata. uzywa stolika i krzeselka odkad zaczela chodzic czyli jak miala 1,5 roku. nie wyobrazam sobie zycia bez tego. w zimowe dni to czasem nawet połowa jej aktywnosci w domu to wlasnie zabawy rozwojowe typu rysownaie, ciastolinowanie, malowanie, wycinanie, wyklejanie a ostatnio puzzle ukladamy, nawet jesli nie siada na krzeselku to stolik jest konieczny. oczywiscie mozna na podlodze, co kto woli, pokrzywione konczyny i kregosłup. ja od poczatku staralam sie uczyc pracy recznej i pracy w skupieniu w dobrych zdrowych i wygodnych warunkach i miejscach.
    • b.bujak Re: Czy kupować...? 28.01.14, 18:21
      moi synowie (9l i 4l) ciągle użytkują taki zestaw na różne sposoby;
    • sunlife44 Re: Czy kupować...? 28.01.14, 18:57
      my mamy stolik Lack bo był tańszy i do tego krzesełko z kompletu mamut. sprawdza się super. Wyszło taniej niż ze stolikiem mamut.
      Myślę że warto kupić
    • alinalen Re: Czy kupować...? 28.01.14, 21:25
      moja pięciolatka ma krzesełko i używa do tego stolik ale to chyba lack- był tani a fajny. na tym krzesełku siedzę nawet ja jak jestem u dzieciaków w pokoju więc nośność ma niezłą wink
    • mikams75 Re: Czy kupować...? 28.01.14, 21:33
      ja mam z ikei stolik drewniany bialy kritter i do tego krzeselko plus taboret dla mnie, bo sie czasem dosiadam. Mammut mi sie nie podoba i bym go nie kupila, ale to kwestia gustu.
      Mebelki sa duzo i czesto w uzyciu, corka niedlugo skonczy 6 lat nadal uzywa. 9 latka tez przy tym siada choc juz malo komfortowo.
      Udany zakup, glownie dlatego, ze dziecko moze na tym stoliku robic co chce i sie nie stresuje zniszczeniami. Jej tez wygodnie. Pomysl, gdzie beda twoje dzieci mazac farbkami, paprac klejem itd? Ja wole jak dziecko robi to na tym swoim stoliku. No i mozna do wielu innych zabaw wykorzystac.

Jak ci szkoda kasy to do tego stolika co teraz masz (jaki niewymiarowy?) mozesz dokupic krzeselka, bo nie korzysta ze stolika, jak nie ma jak usiasc.
    • tuya Re: Czy kupować...? 28.01.14, 21:53
      A ja polecam ten "rosnący": www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40147180/
      i duży jest, można się z malowaniem czy ciastoliną swobodnie rozłożyć
      Do tego mamy najprostsze stołki mamuty, nawet ja na nich siadam. A jak się zniszczą to wywalę bez żalu, chociaż póki co wyglądają na niezniszczalne.
    • kikimora78 Re: Czy kupować...? 29.01.14, 12:01
      Mam dwulatkę w domu i to jest dla niej nawet trochę za duże, ostatnio mieliśmy w gościach 11-latkę i siedziały obydwie i rysowały. Nawet ja przy tym siadam (no, nie jest mi najwygodniej, wolę kanapę) i rysuję z małą - także trochę ci posłuży.
      A - i poza tym, rewelacyjnie się czyści z kredek, flamastrów, plasteliny i takich tam - wystarczy przejechać mokrą chusteczką.
    • joanna_poz Re: Czy kupować...? 29.01.14, 15:24
      moj aktualny 9,5 latek korzystal ze stolika Mamuta jeszcze rok temusmile

byl trochę porysowany, dlatego się go pozbywalismy - ale krzesełko sobie jeszcze zachowałsmile
    • mamatin Re: Czy kupować...? 29.01.14, 21:11
      teraz jest promocja na te meble, stolik chyba 49 zl.
      jesli podobaja ci sie to kupuj, one sa wyzsze niż pozostale,maja 55 cm wysokości.krzesła sa bardziej stabilne niz te inne drewniane, wygodniejsze. stolik 50x50x50 jest za maly,nie mozna sie rozlozyc z farbami, czy puzzlami, ciagle cos spada.
      • mamatin Re: Czy kupować...? 29.01.14, 21:13
        2 tyg. temu jeszcze na pewno byla na nie promocja
        • mikams75 Re: Czy kupować...? 30.01.14, 09:43
          co do stabilnosci to sie nie zgadzam - drewniane sa stabilniejsze - my mamy drewniane od kulku lat, ja waze sporo i nic sie z meblami nie dzieje. U babci natomiast mamy plastikowe krzeselko i dla mnie to jest malo stabilne, jak ja usiade to sie boje na tym siedziec i poruszyc, bo to sie chwieje. Rzadko siadam, bo nie chce rozwalic, ale czuje sie na nim bardzo niepewnie.
          • myszon999 Re: Czy kupować...? 30.01.14, 17:17
            Mamy takie krzesełko i stolik Mammut dla dwulatki, a koleżanka ma dla 5 latki. To nie jest takie małe. Ponadto stabilne i dość mocne. czasem siada na tym na chwilę 50-kilowa niania i 80 kilowy mąż smile. A tak poważnie to polecam bo to ładne, lekkie, niedrogie. I bardzo popularne w przedszkolach
    • wuika Re: Czy kupować...? 30.01.14, 21:55
      Kupiliśmy krzesełka mammut i młode - ok, małe są, bo bliźniaczki i w ogóle, lat 2 i 3 miesiące na razie są do nich za małe, jak się tak dobrze przyjrzeć suspicious
      • ladnyusmiech Re: Czy kupować...? 31.01.14, 10:05
        Dzięki za rady smile Zrobiłam tak: kupiłam drewniane krzesełko, takie zgrabne mi się wydało i ten czerwony kolor... Stół żaden mnie nie przekonał sad zostaję przy zwykłym kwadratowym które mam z ikei. Noooo i nowe biurko dla siebie kupiłam i nową komodę big_grin

Więc jeszcze raz dziękuję, zakupy udane tongue_out
        • mikams75 Re: Czy kupować...? 31.01.14, 10:58
          jak masz dwoje dzieci to polecam dokupic drugie krzeselko, zeby to za jakis czas jakos wygladalo jak drugi maluch dorosnie a w ikei moze sie okazac, ze tych krzeselek juz nie ma.
          I fajnie jeszcze jak i mama ma na czym usiasc przy tym stoliku. Czy jak przyjdzie kolega/kolezanka. My mamy krzeselko, taboret i jeszcze w razie potrzeby dostawiam stolek-schodek, taki wysoki plastikowy z Ikei.
          • monia4545 Re: Czy kupować...? 31.01.14, 23:12
            u nas mamut stolik i krzesełka nadal w użyciu - 5 latka i 9 latka. 9-latka ma swoje biurko jednak gdy maluje woli przy stoliku. Kupiliśmy to jakieś 6 czy 7 lat temu i u nas się super sprawdziło przy pierwszym dziecku a potem dokupiliśmy drugie krzesełko. Ostatnio chciałam oddać do babci na działkę, ale był sprzeciw więc zostało jeszcze na rok dopóki mała nie pójdzie do szkoły.
            • grzalka Re: Czy kupować...? 02.02.14, 13:38
              Kupować, to jest bardzo trwały i wygodny mebelek. Kupiłam jak córka miała 1,5 roku, potem użytkowali synowie jakoś do 7 rż, a potem poszło w świat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka