Dodaj do ulubionych

urodzinowe menu 5 latka

24.05.15, 19:38
bedzie dzieciarnia w tym tez wieku....zastanawiam sie co przygotowac
tort, chrupki, slodycze, popcorn, owoce, moze jakas galaretka z bita smietana i owocami...
co dla "starych" czyli rodziców...myslalam o grillu ale nie chce mi sie stac ani M nad grilem i smazyc...
mam chec na jakas fajna salatke ...poleccie cos smile
biale wino
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: urodzinowe menu 5 latka 24.05.15, 19:49
      biale wino dla pieciolatkow?
      Ile tych dzieci bedzie i jak dlugo ma trwac impreza?To ma byc kinderbal tylko dla dzieci czy dzieci z rodzicami?
      U naz to zwykle byla kwestia dwoch, max trzech godzin. Wystarczal tort, lody , talerz z owocami i warzywami (jablka, banany, mandarynki, ogorek zielony pokrojony w slupki, pomidorki koktajlowe, baby carrots). Cos do picia (woda z sokiem).
      Pieciolatki wiecej w brzuchach nie pomieszcza, a zamiast pakowania w siebie ogromnych ilosci jedzenia ( a potem ww domu wymiotowac przez pol nocy), wola sie pobawic. Zreszta polowa tortu zwykle i tak zostaje rozbabrana na talerzykach.
      • welldonegirl Re: urodzinowe menu 5 latka 24.05.15, 19:53
        dla dzieciarni to mniej wiecej ogarniam ale gorzej z rodzicami....
        mysle ze max 2-3h potem zaczna sie nudzic...
        • mruwa9 Re: urodzinowe menu 5 latka 24.05.15, 20:01
          no ale jesli to impreza dla dzieci, to dlaczego martwisz sie rodzicami? Zaproponujesz kawe, herbate, mozesz upiec do tego drozdzowke albo kupic jakies proste ciacho i wystarczy. A najlepiej to niech rodzice odstawia dzieci i odbiora po dwoch godzinach. Nie musisz nianczyc rodzicow na imprezie dziecka.
          • welldonegirl Re: urodzinowe menu 5 latka 24.05.15, 20:50
            no nie musze ale chce smile bo znam dobrze te osoby i lubie
            • grajfrutt Re: urodzinowe menu 5 latka 26.05.15, 21:11
              U mnie urodziny dzieci są okazją do spotkania rodziców smile i tez chce a nie muszę wink ja zazwyczaj na takie imprezki robie coś co się zje na raz, bez talerzyka bo nie mam w salonie stołu tylko mały stolik kawowy. Robię "tradycyjnie" koreczki, warzywa i do tego 2-3 dipy, slimaczki drożdżowe z pieczarkami, mini pizze, szaszłyki owocowe, małe kanapeczki, faszerowana bagietke, kiełbaski w cieście drozdzowym, tortille/naleśniki z roznosciami pokrojone w kawałki. Do tego jakieś ciasto, pod dzieci muffinki (mam foremki w różnych kształtach). Mój 4,5 latek uwielbia takie "przyjęcia", chętnie to je, większość dzieci też, nie tylko rodzice smile
              • panidoli Re: urodzinowe menu 5 latka 26.05.15, 21:19
                Takie imprezki są czasem wyzwaniem. Ja co prawda mam mniejsze dzieci,jak robiłam roczek córki to byly moje siostry z mężami i dziecmi oraz babcie,byl tort,ciasta,ciastka,paluszki,chrupki, salatka jarzynowa dla starszych,mini kanapeczki,dzieci w sumie i tak nic po za tortem nie zjadły bo bardziej byly zajęte zabawa, byly napoje ale bez alkoholu bo to bylo święto dziecka i nie chciałam alkoholu. I tak każdemu nie dogodzisz,pamiętam jak kolezanka wyslala syna na urodziny do dziecka,wiek okolo 7 lat i byla bardzo niezadowolona,ze nie bylo tam obiadu na kinderbalu bez rodziców.
                • camel_3d Re: urodzinowe menu 5 latka 26.05.15, 21:49
                  u nas naurosziny zaprasza sue juz same 5 latki... czasem jakis rodzic zostanie na chwile.. z reguly jest dla nich pizza, a dla dzieci parowki, frytki, ciasto... a i tak glownie nic nie jedza smile))
    • camel_3d zapros bez doroslych 26.05.15, 21:40
      i tyle..

albo niech tez jedza ciasto, owoce i kanapki.

od biedy mozesz pizze zamowicsmile
      • karme-lowa Re: zapros bez doroslych 26.05.15, 22:11
        U mnie sprawdziły się sandwiche na ciepło. Jedne chciały z serem, inne z szynką. Małe kanapki do szybkiego przegryzienia.
        • kremka2014 Re: zapros bez doroslych 27.05.15, 06:56
          Tort głównie dla rodziców 😉
          A dla dzieci u nas sprawdziły się drobne krakersy, żelki, galaretka z owocami. Reszta nietknięta. No i pizza to fajna atrakcja - te sandwicze tez mogą być ok.
      • grajfrutt Re: zapros bez doroslych 27.05.15, 22:01
        Autorka wątku nie pytała czy zapraszać rodziców czy nie, napisała wyraźnie ze CHCE ich zaprosić i prosiła o pomysły co przygotować...
    • piegoosek Re: urodzinowe menu 5 latka 27.05.15, 00:07
      no grill to tylko wtedy, kiedy doroslych jest malo (max 3 pary) a i tak zwykly grill, to za malo smile
      moze pizza, wspolnie z dziecmi komponowana, chociaz to i tak zawsze spory sajgon, ale i rodzice sie najedza, a ciasto i pokrojone dodatki, mozna sobie wczesniej przygotowac i trzymac w lodowce;
      a moze po prostu udka z piekarnika, a do tego przepyszna salatka, nasz ostatni hit:
      opakowanie rukoli, na to ser feta lub jakis wedzony, ale biały, pozniej buraki pieczone pokronone np. w talarki, do tego jakies kielki, ziarna, na koniec polane sosem np. vinegret (ja robie sama - czosnek, cytryna, olej, woda, sol, pieprz)
      u nas ta salatka schodzi bardzo szybko, wiec jesli doroslych jest wiecej warto miec dwie miski smile
      a udka upiec w piekarniku z osemkami kwasnych jablek, ze skorka!
      do tego rowniez w piekarniku mozesz zapiec bagitki czosnkowe lub jakie lubisz - kupic gotowe, nie przygotowywac samemu!
      dla dzieci polecam, tez fajna sprawa: hot-dogi (kupic gotowe bulki, odgrzewac w piekarniku) lub hamburgery (bulki moga byc zwykle, a zamiast kotletow wolowych nasmazyc mielonych, splaszczonych kotlecikow wieprzowych lub drobiowych), do tego pokroic jakies dodatki, ale nie za duzo, bo dzieci raczej salaty nie zjedza, a raczej jakiegos ogorka, papryke, ketchup), dzieciaki uwielbiaja kombinowac!
      • welldonegirl Re: urodzinowe menu 5 latka 03.06.15, 09:12
        dzieki za odpowiedzi....a wiec smile byla salatka, oczywiscie tort, ciasta, duzo slodyczy dla dzieciaków, babeczki, owoce etc a i tak masa zostala....najwazniejsze ze dzieci bawily sie swietnie - same sobie organizowaly zabawe smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka