Dodaj do ulubionych

Zachowanie 3 latka

21.07.15, 21:49
Nie potrafię tego obiektywnie ocenić. Corka 3 lata ma problem z mową tzn zaczela mowic późno ale mowi jak chce siku czy kupke,jeść,pic,rysować itp. Ciągle absorbuje mnie do zabawy z nia np rysowania,do tej pory nie muala kontaktu z dziecmi,ale teraz na placach zabaw non stop lata za dziecmi,naśladuje je,bawi sie z nimi itp. Jest przytulasna,kochana,jak młodszy synek placze poglaska go po glowie albo przyniesie mu butelkę,zabawkę itp. Jednak ta mowa,odstaje,do tego potrafi olac kogoś,np spotykam koleżankę,ona do niej zagaduje,a ta potrafi ja totalnie olac, z drugiej zaś strony jak spotka babcie,ciocie,kogoś kogo zna leci jak szalona. Czy to normalne w tym wieku,czy jakies zaburzenie rozwojowe,boje się,sama juz nie wiem co myśleć,jest taka mądra,umie liczyć,zna literki ,kolory,ale chciałabym żeby więcej mówiła. Po za tym rozumie co się do niej mowi,jak nie chce wyjść z placu wystarczy ją przekonać,ze idziemy do sklepu,albo na drugi plac,albo po prostu robię pa pa i idę,zaraz za mną biegnie, z drugiej strony to olewanie obcych,osób których nie kojarzy przyprawia mnie o wstyd,co myślicie?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Zachowanie 3 latka 21.07.15, 22:03
      Czemu ma odpowiadać osobie której nie zna ? Lepiej żeby każdego obcego zagadywała i była ufna wobec każdego ?

Nie widzę nic dziwnego w zachowaniu Twojej córki. To nie trenowany piesek, który będzie odpowiadał na komendę. Nabierze śmiałości i chęci, to będzie rozmawiać.
      • szonik1 Re: Zachowanie 3 latka 21.07.15, 23:15
        A co ją interesuje ktoś obcy?
        Poza tym co do mowy: może za dużo TV? Czytasz jej dużo? Rozmawiacie dużo? Nie na zasadzie Twoich monologów, tylko dialogu z nią, zadawania jej szczegółowych pytań (nie: fajnie było na placu zabaw? Tylko: Co podobało Ci się na placu zabaw?).
    • rulsanka Re: Zachowanie 3 latka 21.07.15, 23:25
      Wydaje się, że wszystko w normie. Nieufność, olewanie obcych jest prawidłowe i potrzebne. Z mową pewnie ruszy wkrótce i wtedy zamarzy ci się chwila ciszy.
    • toya666 Re: Zachowanie 3 latka 24.07.15, 12:08
      Co masz na myśli mówiąc OLEWANIE? Że z obcymi nie gada? No i prawidłowo!!
      Martwiłabym się tylko, gdyby obcy nie wywoływali ŻADNEJ reakcji (nawet nie spojrzy, nie zawstydzi się, nie odwróci się jak zawołają - tzn. jakby ich WOGÓLE na świecie nie było).
      I dlaczego się wstydzisz za nią? Mam nadzieję, że jej nie zawstydzasz w takiej sytuacji!!

Trochę bym się martwiła tym, że mało mówi i poszłabym do logopedy. No i duuużo bym pracowała nad mową: czytała książki, zadawała szczegółowe pytania, prowokowała do dialogu, śpiewała...
    • zabka141 Re: Zachowanie 3 latka 24.07.15, 12:47
      Zachowanie jak najbardziej normalne. Martwi cie ze malo mowi - rozwijaj jej mowe. Znajdziesz na pewno online jakies pomysly na zabawy rozwijajace mowe, do tego duzo czytajcie, duzo rozmawiajcie i na koniec - po prostu daj jej troche czasu.
    • doamol Re: Zachowanie 3 latka 24.07.15, 22:16
      Witam,z pewnością nie zachowuje sie jakby nie widziała obcych. Dzis marudzila na spacerze,zaczepil ja Pan,patrzyla na niego,podala mu rękę jak poprosił,innym razem babcia na lawce mowila żeby z nia zostala,zjedzą buleczke,popatrzyla na nia i pobiegła za mną itp,owszem czasem potrafi kogoś zignorować ale na zasadzie nie interesujesz mnie w tym momencie,daj mi spokoj. A za dziecmi to lata non stop,naśladuje,szuka towarzystwa,co ciekawe zauwszylam zw interesują ja starsze dzieciaki,maluchy niezbyt,może z racji mlodszefo rodzeństwa? Musze popracować nad mowa,o co chodzi z TV? Ogląda troche bajek,ale nie kreskówki gdzie sie bija raczej klub przyjaciol myszki miki,stacyjkowo,robi i max,domowe przedszkole,domisie. Ograniczyć? Ma ro wpływ na mowę? Co z tv gdy leci film i ona nie ogląda tylko rysuje?
    • kasik-wroc Re: Zachowanie 3 latka 25.07.15, 01:05
      Mój mówi świetnie, śpiewa świetnie, recytuje wierszyki i wymyśla niestworzone historie. Ale też ignoruje i to często mnie. Podchodzę, pytam co miałby ochotę porobić a ten udaje, że mnie nie ma. Ostatnio z nim nawet rodzicielską rozmowę przeprowadziłam, że niech mi chociaż powie 'zajęty jestem mama, za chwilę pogadamy', a nie udawać że nie słyszy. To teraz co chwilę słyszę 'później pogadamy' big_grin. Co do nieznajomych to mój mówi jak ma ochotę. Jak nie ma to ma w nosie. Wymagam tylko, żeby powiedział dzień dobry i do widzenia. Nie musi się popisywać przed każdym obcym, zwłaszcza, że 90% tych zaczepek na zasadzie ' babcia na lawce mowila żeby z nia zostala,zjedzą buleczke' jest idiotycznych. Synek by co najwyżej odpowiedział 'mam swoją', 'głuptas jesteś', 'nie gadam z obcymi' albo coś w tym stylu. Czasem już wolę żeby ignorował smile

Natomiast jeśli martwi się mowa to nad nią pracuj. Jeśli jest rzeczywiście źle to idź do specjalisty. Ale mowy nie ocenia się po kontakcie z obcymi, tylko ze znajomymi ludźmi. I trzeba też rozróżnić mowę jako umiejętność wymawiania słów od mowy jako umiejętności komunikowania się - powiedzenia co chcę, co czuję, opowiedzenia co było kiedyś, wysłuchania czyjejś odpowiedzi i zareagowania na nią - to już wyższa szkoła jazdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka