Dodaj do ulubionych

nie pije = szpital

21.12.15, 10:24
Moje drogie,

Dawno Was nie meczylam. Moje dziecko w trakcie choroby pic nie chce. Albo na sile, albo kroplowka. Czy macie jakies pomysly? Kubeczki, bidony, dorosle kubki, rurki - wszystko sprawdzone. Kompoty, woda, orsality, bylo. Slomkowa herbata tez. Rece mi opadaja, druga choroba w tym miesiacu (podczas pierwwszeej szpital, bo ryzyko odwodnienia - a miala zapalenie oskrzeli).

Goraczki juz nie ma, nie wymiotuje, lekarka stwierdzila anginę i poczęstowala nas anyybiotykiem. Kupy robi brzydkie, probiotyk podaję.

Jakiekolwiek pomysły poza lataniem ze strzykawka i wmuszaniem na siłę? Mało sika, więc panikuję.
Obserwuj wątek
    • wro-tka Re: nie pije = szpital 21.12.15, 10:58
      spróbuj podawać małe ampułki soli fizjologicznej.
    • agncwy Re: nie pije = szpital 21.12.15, 12:11
      A może jakiś zakazany napój,którego na co dzień nie pozwalasz?
      • stysia1987 Re: nie pije = szpital 21.12.15, 12:22
        Soków i słodkiego picia nie lubi. Kompotow tez nie.

Ampulki soli?
        • wro-tka Re: nie pije = szpital 22.12.15, 09:38
          dokładnie. sól wstrzymuje wodę w organizmie. szansa, że się dziecko nie odwodni. stary jak świat trik przy wymiotach i biegunkach. lub zastosuj wieloelektrolitowe płyny nawadniające - mało wypije, ale więcej elektrolitów dostarczy niż przy łyku zwykłej wody. to na czas kryzysu nie-picia.
    • alpepe Re: nie pije = szpital 21.12.15, 12:25
      Moje też nie piły, mało jadły lub wcale, ale nigdy nie panikowałam i nigdy nie wylądowały w szpitalu. Jak dziecko chore, to nie chce ani pić ani jeść. Dziecko nie ma biegunki, nie ma gorączki, to co się tak ciepiesz o to picie? Poczytaj, jak wygląda odwodniona skóra, rób testy, ale z tego co piszesz, nie wynika, że umrze z odwodnienia. Pewnie, że lepiej, jak nerki filtrują na bieżąco toksyny, ale może po prostu daj dziecku spokój?
    • viki0 Re: nie pije = szpital 21.12.15, 13:47
      Moja młoda (1,5 roczku) ma fioła na punkcie tych kolorowych kartoników z soczkami dla dzieci ze słomką.... Nieraz podbiera starszakowi z szuflady ... rozrywa słomkę i czasem uda jej się wsadzić gdzie trzeba i ciut wypić chociaż za słodkimi sokami nie przepada wink lubi też podkradać mleko brata w kartonikach które przynosi ze szkoły... Same opakowania kolorowe tak ją kręcą, że zawsze jak widzi to chce spróbować co towink więc może kup pare kolorowych soczków 100% ze słomką i zaproponuj dziecku... nawet niech łyczka podpije co jakiś czas...
      • viki0 Re: nie pije = szpital 21.12.15, 13:52
        możesz też w formie zabawy udawać że to zakazany dla niej owoc i na pewno z ciekawości i na przekór mamie będzie chciała wypić trochę.wink
    • chaton82 Re: nie pije = szpital 21.12.15, 15:02
      Stysia ja to mam panike zawsze z piciem, bo moja dlugo malo pila.
      Podaj kisiel, nawadnia idealnie, wszystko przez nia przeleci, soczki kolorowe ' na moaja nie dzialaja, bo nie lubi pic nic innego niz wode) rozcienczaj mleko jak jeszcze dajesz mm, a jak nie to dawaj krowie, moze jakies winogrona (maja duzo wody), mandarynki, arbuz, ale pewnie ciezko bedzie znalezc. Moja suszy jak zje biszkopta.
    • nightdream Re: nie pije = szpital 21.12.15, 16:47
      Mój ma to samo - przy anginie nie je i nie pije prawie nic. Ostatnio temperatura była na poziomie 38-39 (po lekach!) a mały s ciągu dnia wypijał max 200 ml płynu...
      Obserwowałam, nie zmuszałam ale podsuwałam co chwilę to co lubi najbardziej - soczki z kartoniku albo mleko, kisiel też przechodził
      • nightdream Re: nie pije = szpital 21.12.15, 16:47
        I owoce! Winogrona i arbuza!
    • melancho_lia Re: nie pije = szpital 21.12.15, 17:46
      A strzykawką do paszczy- wciskasz na tył policzka. Na moją skutkowało. Fakt- upierdliwe to łażenie za dzieckiem i wciskanie picia, ale lepsze niż szpital.
    • baba_za_kolkiem Re: nie pije = szpital 21.12.15, 22:03
      Podawalabym wodniste owoce i jedzenie na ile sie da. Arbuz melon zupy mleczne zupy warzywne cytrusy pomelo tarte jablko ogorka zielonego duzo. A np soki z sokowirowki? Marchwiowy z jablkowym.

• zabka141 Re: nie pije = szpital 22.12.15, 09:46
      Sok (jakis smaczny, slodki - np. Jablko z mango), Pol na pol z woda?
      • stysia1987 Re: nie pije = szpital 22.12.15, 11:16
        Kazda proba picia jest na nie. Jedyna szansa - krupnik. Jemy go caly bozy dzien, ona pol talerza rozlewa swoja lyzka, drugie pol ja podaję.

Ps. W kupie jakies wielkie biale pasma - sluz, ropa? Zaczela kaszleć na mokro. Po 16 lekarz, ale i tak sie matwie.
        • 1ewok Re: nie pije = szpital 22.12.15, 12:47
          A galaretke zje? Lub jakakolwiek inna zupe? Jak nie to lyzeczka wody co 5minut, ew kilka kropli ze strzykawki co 5 min do buzi. Skoro jestes w stanie tak podac antybiotyk to wode tez przelknie. Meczace dla obydwu stron ale dziala.
          • stysia1987 Re: nie pije = szpital 22.12.15, 13:39
            Walczymy dalej. Tanczy, spiewa, bawi sie, cuda na kiju, ale pić nie chce. Baczydlo male.
            • ela.dzi Re: nie pije = szpital 22.12.15, 22:06
              A słomka lub łyżeczka ? Ostatecznie strzykawką na siłę.
              • green-koala111 Re: nie pije = szpital 03.01.16, 23:58
                Spróbuj dawac paluszki np słone. po pierwsze po nichc che sie pic a po drugie maja sól, ktora zatrzymuje wogde w organizmie
                • iamadreamer1983 Re: nie pije = szpital 04.01.16, 03:33
                  U nas od zawsze problem z piciem, najpierw mleka, potem innych plynow. Jeszcze dobrze nie siedziala, a my wszystko pakowalismy w nia lyzeczka. Za kilka dni konczy 27 mies. Jestem przyzwyczajona do latania za nią z herbata (slomkowa z miodem i sokiem z malin), sokiem. Chetnie pije tez wode z dorosłych szklanek, kiedy widzi ze ja to robie. Z czasem nauczyla sie ze butelka z piciem, tudziez niekapek, tudziez kubek ze slomka sluzy do picia wink po operacji (u nas byl problem z nerka, przy czym lekarze nie wiaza z nim niecheci do picia) kiedy nie chciala pic powrot do starego sposobu, wszystko lyzeczka...wiem ze to może wydac sie głupie, ale tonący brzytwy sie chwyta-moze puść jakas bajkę, picie do lapy i jak sie 'zafiksuje' to wypije? U nas patrzy jak zaczarowana, a herbata 'sie pije'. A, i z obserwacji- nie wiem czy dajesz, ale u nas po parówkach zwykle picie bardzo szybko znika.
    • kopiko-lol Re: nie pije = szpital 04.01.16, 18:30
      Daj arbuza, pomidora itp.
    • stara-a-naiwna Re: nie pije = szpital 07.01.16, 22:04
      a rosół?
      zawsze to jakaś woda
      • kremka2014 Re: nie pije = szpital 07.01.16, 23:12
        Dziec juz zdrowy na pewno 😊. U nas w tym samym czasie to samo, jeno obylo się bez antybiotyków. Mimo, ze moj poltoraroczniak kp to też pil chyba malo, bo sikal 2 razy w dzień i pewnie ze dwa razy w nocy. N8c a nic oprócz piersi nie chciał. Dopiero na 3 dobę - rosół i tak przez 3dni tylko rosół i kp. Dziecko wie co dobre😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka