Dodaj do ulubionych

Książki o rozwoju i wychowaniu dziecka

21.01.16, 13:32
Witam!
Młoda ma 14 miesięcy, jest bardzo pogodnym i radosnym szkrabem. Na przemian zostaje ze mną (pracuje 4 dni w tygodniu), z tatą (w weekendy jeśli ja pracuję) i z dziadkiem (moim tatą, który funkcjonuje jako niania wink). Chodzi wszędzie, włazi na stołki i testuje granice.
No i doszłam do wniosku, że chciałabym czegoś się dowiedzieć na temat rozwoju dzieci, może trochę na temat wychowania, żeby lepiej zrozumieć tego małego człowieka. Jak dotychczas nic nie czytałam, bo jakoś nie widziałam potrzeby (dobra, przeczytałam "Język niemowląt" ale dla mnie był nietrafiony w praktyce jednak, głównie z mojego wyboru).
Mówiąc krótko szukam dobrej książki o dzieciach, niekoniecznie tylko o małych dzieciach.
Polecicie coś?
Obserwuj wątek
    • biankao Re: Książki o rozwoju i wychowaniu dziecka 21.01.16, 13:40
      Czy może być coś po ang?
      • terefere134 Re: Książki o rozwoju i wychowaniu dziecka 21.01.16, 13:49
        Może.
    • babybump Re: Książki o rozwoju i wychowaniu dziecka 21.01.16, 17:24
      Ksiazki (i strone) Janet Lansbury

www.amazon.ca/dp/0345507983/ref=wl_it_dp_o_pC_nS_ttl?_encoding=UTF8&colid=GPUGPFUXCIYB&coliid=I3CK5F1RWW4W3L

www.amazon.ca/Whole-Brain-Child-Revolutionary-Strategies-Developing/dp/0553386697/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1453393243&sr=1-1&keywords=the+whole+brain+child

www.amazon.ca/Peaceful-Parent-Happy-Kids-Connecting/dp/0399160280/ref=pd_sim_14_6?ie=UTF8&dpID=51TwyaSLYdL&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR107%2C160_&refRID=0WHXQEP1YJRGE8F39146

www.amazon.ca/dp/1451663889/ref=wl_it_dp_o_pC_nS_ttl?_encoding=UTF8&colid=GPUGPFUXCIYB&coliid=I36D0D9C5X5L8R

www.amazon.ca/dp/0393342212/ref=wl_it_dp_o_pC_nS_ttl?_encoding=UTF8&colid=GPUGPFUXCIYB&coliid=I1PRZ5953EBDD5
      • ofrelka Re: Książki o rozwoju i wychowaniu dziecka 21.01.16, 21:01
        Ja na razie mogę polecić "Mądrych rodziców" (może nie w 100%, ale przeczytać warto), "Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały...", książki Jaspera Juula.

Też chętnie dowiem się, co jeszcze polecacie!
    • camel_3d 2 ci moge polecic... 22.01.16, 09:23
      1. mali tyrani - Micheal Winterhof
      2. Bojowa pieśń tygrysicy - amy chua

pierwsza to studium przypadkow i bardziej jest opisem obecnej kultury, a wnioski nalezy sobie wysnuc samemu.

druga, opis metody wychowawczej opartej na azjatyckiej kulturze, niesamowitej konsekwencji, rygprze, ale niewatpliwie odpowiednio zastosowana jest duza gwarancja na sukces.
    • tlenek.molibdenu Re: Książki o rozwoju i wychowaniu dziecka 26.01.16, 10:42
      Lawrence Cohen "Rodzicielstwo przez zabawę"
      Alfie Kohn "Wychowanie bez nagród i kar"
      Jesper Juul "Twoje kompetentne dziecko", ""Nie" z miłości"
      • szonik1 Re: Książki o rozwoju i wychowaniu dziecka 27.01.16, 12:33
        "Dziecko z bliska" A. Stein
        "Mądrzy rodzice"
        "Twoja złość krzywdzi dziecko"
        "Jak mówić, żeby dziecko cię słuchało, jak słuchać, żeby dziecko do ciebie mówiło"
        No i J. Juul.
        Polecam też "Blog Ojciec".
    • karolina_xyz Re: Książki o rozwoju i wychowaniu dziecka 07.02.16, 11:36
      witam,
      Masz niełatwe zadanie przed sobą, ponieważ ile osób zajmujących się dzieckiem tyle sposobów na wychowanie dziecka, wiąże się to z tym, jak oni sami byli wychowywani. Ważne jest, aby wszyscy ustalili "wspólny front", ponieważ dziecko bardzo szybko wyłapuje różnice zdań u dorosłych i chętnie to wykorzystuje, np. tata nie pozwoli, ale mama na pewno się zgodzi. Sprawa nie jest prosta, ale powinniście ustalić ogólne zasady i konsekwencje za ich łamanie przez Twoją córkę.

O testowaniu granic piszą T. Brazelton, J. Sparrow w książce: "Grzeczne dziecko. Jak ustalać zdrowe granice i wspierać samodzielność". Jest to nowsza publikacja z 2014, a autorzy to światowej sławy specjaliści. Na pewno znajdziesz tam sporo informacji dotyczących radzenia sobie z najczęstszymi problemami związanymi z testowaniem granic. W rozdziale 3 przedstawiono sprawdzone metody dyscyplinowania oraz opisano ich wady i zalety. Oprócz tego książka zawiera bardzo dużo wskazówek i praktycznych rad jak ustalać zdrowe granice, wdrożyć dyscyplinę i przede wszystkich być konsekwentnym w jej egzekwowaniu.

życzę powodzenia i pozdrawiam, K.
    • akatera87 Re: Książki o rozwoju i wychowaniu dziecka 07.02.16, 23:09
      Każdej koleżance polecam "W Paryżu dzieci nie grymaszą" Pameli Druckerman i jak na razie spotkałam się z samymi pozytywnymi opiniami. Książka nie jest typowym poradnikiem, jest pisana w formie anegdot, w których można znaleźć wskazówki. Czyta się ja miło i przyjemnie. Moja córka jest wychowywana w większości w jej duchu i bardzo to sobie chwalę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka