Dodaj do ulubionych

co to moze byc??

01.02.16, 14:31
Witam, może na forum jest jakiś lekarz pediatra badz rodzice którzy będą mogli mi pomoc. Zacznę od poczatku. W zeszła środę córka (4latka) przyszla z przedszkola bardzo zmęczona i spiaca. Położyłam ja spać, spala wiec wyszłam z pokoju po chwili wchodzę a ona zaczyna sie prężyć, usta miała cale sine, brak kontaktu, zaczęła jej ślina lecieć z buzi i noska trwalo to cos chwile. Przyjechała karetka zmierzyłam jaj temperaturę miała 37,8 po przyjeździe do szpitala miała 38.8 dostała leki na obniżenie gorączki i kroplówkę. W szpitalu przeleżałyśmy 3 dni zrobili jej badanie krwi i moczu wyszły ok. Po czym wypisali nas do domu. Po przyjściu do domu jest osłabiona, caly czas by leżała, spala.. Troszkę obiadu zje , a pije normalnie.. Może ktos wie co robic czy jakies badania może albo cos sama juz nie wiem...
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: co to moze byc?? 01.02.16, 15:34
      A w szpitalu co powiedzieli? Jakie badania poza krwia i moczem robili? Neurolog ja widzial?
      Nie znam sie, ale to dla mnie wyglada jak atak padaczki... Na pewno wybralabym sie szybko do neurologa-on zleci czy potrzebne jest badanie EEG czy moze rezonans/tomograf.
    • juuuu7 Re: co to moze byc?? 01.02.16, 15:35
      Porady pediatry sa na forum Zdrowie malego dziecka.
    • ochra Re: co to moze byc?? 01.02.16, 15:56
      Bardzo dziwne że nie zrobili Córce EEG, a nawet tomografii głowy, to wygląda jak atak padaczki.
    • kamcilla554 Re: co to moze byc?? 01.02.16, 17:27
      W szpitalu powiedzieli ze to drgawki gorączkowe, neurolog ja oglądal i powiedzial ze jest wszystko dobrze.
      • karme-lowa Re: co to moze byc?? 01.02.16, 17:50
        Idź z dzieckiem do innego neurologa. U mojej córki tak wyglądał atak padaczki. Neurolog w szpitalu na oko stwierdził, że wszystko z dzieckiem ok? A EEG wykonali? Dziwne jest też to zmęczenie. Czy dziecko przy ataku oddało mocz? Szukaj szybko innego lekarza.
        • sfornarina Re: co to moze byc?? 01.02.16, 18:00
          Karme-lowa, nie strasz dziewczyny niepotrzebnie. Drgawki gorączkowe wyglądają jak padaczka i się całkiem często przytrafiają dzieciom do piątego roku życia właśnie gdy temperatura gwałtownie skoczy do góry.
          Nie wykluczam, że w szpitalu się pomylili, ale to mało prawdopodobne. Większość "padaczek" w tym wieku to właśnie drgawki gorączkowe i są one zupełnie nieszkodliwe, nawet jeśli wyglądają dramatycznie. Zmęczenie jest normalne, skoro dziecko jest chore.
          • karme-lowa Re: co to moze byc?? 01.02.16, 18:12
            Lepiej straszyć niż mieć złą diagnozę. Doczytałam, że dziecko dostało ataku i po przyjeździe karetki miało 37,8. Gorączka skoczyła dopiero po przyjeździe do szpitala, czyli po ataku. Nie jest normalne, że dziecku Eeg nie zrobili. Wiesz Sfornarina jak objawia się padaczka u mojego dziecka? Kaszlem. Silnym kaszlem. Dziwny objaw a jednak. Tu może być ale NIE MUSI podobnie.
            • sfornarina Re: co to moze byc?? 01.02.16, 18:24
              Karme-lowa, wybacz, ale mam straszną alergię na imputowanie lekarzom niekompetencji i uważanie się za mądrzejszych od nich i stawianie diagnozy na forum.
              Owszem, błędy lekarskie, zaniedbanie, etc się zdarzają, ale bardzo rzadko.

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że małe dzieci w szpitalu to absolutny priorytet. Ty natomiast usiłujesz wmówić, że mimo iż dziecko przyjechało do szpitala na sygnale z podejrzeniem ataku padaczki, to lekarze to zignorowali i wymyślili zupełnie inną diagnozę, ignorując fakt, że to może być padaczka. Serio???

Tak - przeczytaj jeszcze raz powyższe zdanie i to jest dokładnie to, co imputujesz. Ja w to, wybacz, po prostu nie uwierzę.

Przykro mi, że Twoje dziecko ma padaczkę, ale ten fakt nie upoważnia Cię do straszenia padaczką innej matki, której dziecko miało PODOBNY atak do Twojego. Skoro dziecko było w szpitalu trzy dni, oglądał je neurolog, to śmiem przypuszczać, że prawdopodobnie się nie pomylił.
              • karme-lowa Re: co to moze byc?? 01.02.16, 18:35
                Tak, niestety mam prawo tak uważać. Bo u nas olali pierwszy atak padaczki. Uznali, że to przeziębienie. Też jechała na sygnale do szpitala. Uważasz, że nie ma złych lekarzy? Uwierz, są. Ja wierzę lekarzom mojego dziecka (a jest ich wielu ) ale byli też tacy, którzy olewali stan dziecka. Teraz popatrz na swój wpis. Prowadzi on do tego, żeby ślepo wierzyć lekarzom i nie szukać dalej diagnozy, która MOŻE BYĆ błędna. I nie, błędy lekarzy nie zdarzają się rzadko.
                • 0mirka2 Re: co to moze byc?? 01.02.16, 20:36
                  Masz rację. Mój wnuczek kilka lat temu też podczas lekkiej infekcji (podwyższona temperatura) dostał ataku. W szpitalu stwierdzono drgawki gorączkowe. Po miesiącu atak się powtórzył (już bez gorączki) i wtedy zaczęto podejrzewać padaczkę, ale kazano tylko obserwować dziecko. Zrobione prywatnie EEG wykazało zmiany, ale jeszcze nie wdrażano leków. Trzeci atak pojawił się po dziesięciu (!) miesiącach od drugiego i wtedy już było jasne, że to padaczka.
                  Tak że lepiej znaleźć dobrego neurologa, zrobić EEG i na pewno sytuacja się wyjaśni.
                  • szonik1 Re: co to moze byc?? 01.02.16, 21:04
                    Moja bliska koleżanka miała podobną historię z dzieckiem w zeszłym tygodniu (tyle że młodszym, niemowlęciem 8 miesięcznym). Po chwilowej utracie przytomności dziecko pojechało do szpitala powiatowego, który odesłał je do specjalistycznego w dużym mieście. Tam badania krwi, tomografia i eeg, wykluczono padaczkę, anemię i cukrzycę. Siedzą tam już tydzień i czekają na ostatnie badanie. Tak więc na miejscu autorki wątku udałabym się szybko do dobrego neurologa, a nie cieszyła z pobieżnego załatwienia sprawy.
                    • karme-lowa Re: co to moze byc?? 01.02.16, 21:21
                      Eee tam. Zaraz się dowiesz, że niepotrzebnie siejesz panikę i matkę straszysz-(.
                      • wro-tka Re: co to moze byc?? 02.02.16, 09:28
                        sprawdzenie nic nie kosztuje... (zwłaszcza jeśli na nfz).
                        a ignorancja może zakończyć się poważnymi konsekwencjami.

ot... sprawdzi i powie, że na szczęście nie...
                        a jak nie sprawdzi to co sobie powie na wypadek...
              • wro-tka Re: co to moze byc?? 02.02.16, 09:26
                >Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że małe dzieci w szpitalu to absolutny priorytet. Ty >natomiast usiłujesz wmówić, że mimo iż dziecko przyjechało do szpitala na sygnale z >podejrzeniem ataku padaczki, to lekarze to zignorowali i wymyślili zupełnie inną diagnozę, >ignorując fakt, że to może być padaczka. Serio???

a mało to reportaży o dzieciach, które umarły z powodu ignorancji personelu medycznego?
                nie przyjętych do szpitala w stanie ciężkim?
                nie zdiagnozowanych miesiącami nowotworami?

proszę cię.... co 4 historia to ignorancja.
                a co 2 osoba miała doświadczenie totalnego olania w szpitalu.
                • ochra Re: co to moze byc?? 02.02.16, 17:34
                  Inna sprawa, że EEG bardzo często nic nie wykazuje, a po jednym incydencie padaczki nic się nie robi, nie wdraża się leczenia, oby się nigdy nie powtórzyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka