Dodaj do ulubionych

LEGO classic dla 2,5-latki?

03.03.16, 13:01
Ma ktoś te klocki? Mam ogromna ochotę sprezentowac je mojej córce, ale obawiam się, że to będzie bardziej prezent dla mniesmile w dzieciństwie miałam podobny zestaw i bawilismy się nim z bratem latami. Tylko czy córka nie jest za mała na takie klocki? Skupić się na duplo? Ma jeden zestaw i jej nie bawi. Może takie klasyczne klocki będą lepsze?
Obserwuj wątek
    • agata_abbott Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 03.03.16, 13:05
      Chyba nie... poczekaj z klockami, może przyjdzie jej na to ochotasmile
    • piegoosek Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 03.03.16, 13:06
      Moja bardzo chętnie siada ze starszakami do małych Lego wink co prawda ani sama nie złoży, ani jak się rozpadnie to nie upilnuje, żeby żadna część się nie zgubiła, ale jakąś częścią na pewno chętnie będzie się bawiła! małe dzieci uwielbiają te drobniutkie elementy smile możesz kupić, a najwyżej zestaw poczeka na swój czas smile u mnie dooplo juz dawno leżą w kącie..
    • jusiakr Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 03.03.16, 15:22
      Lego Classic sa fajne ale wymagają dużej wyobraźni i wprawy w budowaniu. Moim zdaniem lepsze lego Juniors na początek.
      • poziomka_84 Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 04.03.16, 09:17
        Oglądam LEGO Juniors, ale to są takie zestawy tylkosad a ją bym chciała, żeby to było bardziej kreatywne, żeby sama sobie coś wymyslala. Czyli takie większe LEGO classicsmile widzialyscie coś takiego?smile
        • piegoosek Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 04.03.16, 10:34
          to może wtedy takie jakieś zestawy samych klocków większych, gdzie będą drzwi, okna, kółka, oczy wink ?
          np. coś takiego:
          www.ceneo.pl/36186228
          w końcu do niego dorośnie tak czy siak smile
        • jusiakr Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 04.03.16, 14:45
          W lego Juniors masz czesc klocków pod zestaw i czesc luzem (przynajmniej tak było w tych większych pudełkach). My akurat kupowaliśmy zestawy chłopięce, ale np. było tam podwozie do samochodu, a moj synek sobie kombinował jaka zrobić górę. Same Classic sa naprawdę trudne jak na początek. U nas Classic dostał moj maż na Boże narodzenie wink
    • camel_3d pomysl lepiej o duplo 04.03.16, 10:55
      do malych raczek lepiej pasuja. sa wieksze i maja fajne ludziki smile
    • rulsanka Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 04.03.16, 12:52
      Małe klocki kup sobie, a córce duplo. Niektóre dzieci w ogóle wolą duplo, bo jest większe i bardziej widać efekt. Mój drugoklasista też woli duplo.
      Kolejną zaletą duplo jest że łatwiej się je sprząta.
      • camel_3d Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 06.03.16, 12:09
        > Mój drugoklasista też woli duplo.
        > Kolejną zaletą duplo jest że łatwiej się je sprząta.

moj tez..
    • edycja_kopiuj_wklej Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 06.03.16, 11:18
      Czyli twojej corki nie interesuja klocki, wiec chcesz jej kupic jeszcze trudniejsze? Tak troche bez sensu. Przeciez maluchy nawet nie sa w stanie sprawnie obracac je w rekach, aby cos z tego zlozyc. Nawet z duplo czasami maja problem z wlasciwym trafieniem i dopasowaniem czesci. No i czy wysypujesz przed nia zestaw i oczekujesz, ze sama cos ulozy? Z moich obserwacji pierwsza faza to rozłączenie elementow, dla niektorych odbierane jako psucie, ale to jedna z form rozwoju klockowego, pozniej ukladanie wiezy w gore i wtedy najlepiej aby mialy duza rownomierna forme, a dopiero pozniej budowanie form. Wydaje mi sie ze masz jakies fantazje do poziomu umiejetnosci dziecka w stosunku do wlasciwej fazy rozwoju. Wg mnie dokupic ze dwa zestawy, roznie tematyczne, moze samochody, moze zwierzatka, moze ludziki i bawic sie z dzieckiem
    • blaszany_dzwoneczek Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 06.03.16, 16:44
      Moim zdaniem to bez sensu na razie. Nie dziwne, że jest średnio zainteresowana dupo, jak ma jeden zestaw. U nas zabawa zaczęła się, jak uzbierało się sporo zestawów, dokupiłam sporo płytek różnych wielkości, dużo klocków budowlanych, dachy, ścianki ...(większość kupowałam używanych). W tym wieku często razem się bawiłyśmy, razem budowałyśmy skomplikowane budowle, domy i domki, nie tylko dla ludzików lego, ale i dla różnych innych figurek, koników, kucyków, zwierzątek, zamki, stajnie, szpitale, miasta, morskie głębiny z klocków i torby z ikei, która robiła za fale itp... 2,5-latka z takimi skomplikowanymi budowlami sama sobie nie radziła, a gdy robiłyśmy to razem to zabawa była super w trakcie budowania i potem, jak się wybudowaną budowlą bawiła (stała aż się znudziła). Hitem była kamienica pięciopiętrowa dla petszopów - chyba przez miesiąc była potem na topie. Sama też czasem budowała jakieś mniejsze rzeczy, ale tak konkretnie, kreatywnie zaczęła sama budować z duplo jak miała 3-4 lata. Na duże lego przesiadła się w wieku 5 lat. I w zasadzie wtedy duplo u nas poszło w odstawkę, bo jest bardzo sprawna manualnie, lubi drobnicę. Ale ostatnio (8 lat) zostało jeszcze wyciągnięte do budowania labiryntów dla hexbugów - polecam, przednia zabawa, nawet dla 2,5 latki myślę, ale też raczej trzeba pomóc w budowie smile
      • poziomka_84 Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 07.03.16, 00:06
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
    • anulkamo Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 07.03.16, 16:27
      Zapraszam na moją stronę z zabawkami.
      Również zapraszam do polubienia

www.facebook.com/Kraina-Urwisa-952735551446819/
    • stara-a-naiwna Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 08.03.16, 07:19
      moje dzieci lubią duplo ale mają ich dużo (+nie firmowe ale kompatybilne zwierzątka)
      u nas najlepiej sprawdza się pociąg / wagony + zwierzątka

no i stety niestety - dziecko samo atrakcji nie ma
      trzeba razem

u nas z większością zabaw jest tak, ze są fajne jak siedzimy razem
      • poziomka_84 Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 08.03.16, 09:20
        Wiem że razem. Ja bardzo lubię klocki i w ogóle dziecięce zabawy. Dlatego chciałabym, żeby córka też miała z tego frajde, bo póki co to ja sie więcej bawie klockami. Zgodnie z waszymi radami na zajączka córka dostanie jakiś duży zestawsmile
    • aneczka007 Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 08.03.16, 08:49
      Mój synek ma 2 lata i 8 m-c i z małych LEGO buduje sam proste samochodziki. Zaraz po przebudzeniu wysypuje je na środek pokoju i przez cały dzień do nich wraca ,czasami potrafi nad nimi spędzić i godzinę bez odrywania się choćby na chwilę. Ma starszego brata , fana lego smile więc naturalnie i jego zaczęły fascynować. Duplo długo grały pierwsze skrzypce ale odkąd pozwoliłam mu na zabawę małymi to, Duplo leżą i się kurzą smile Dla moich chłopców strzał w dziesiątkę.
    • koniczy-nka Re: LEGO classic dla 2,5-latki? 08.03.16, 21:43
      Ja bym jeszcze została przy duplo. Moja córka ma 5,5 roku i lego klasycznym bawi się dopiero od około roku. Ale Duplo woli bez porównania. Z klasycznego Lego ma zbudowane konkretne konstrukcje - według instrukcji i to stoi na półce, a z duplo non stop cos tworzy. Ma do tego dużo zwierzątek (dostała kiedyś zestaw "duplo weterynarz") i buduje dla nich zagrody, domki itp. Ma z tego dużo większą frajdę niż z normalnego lego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka