Dodaj do ulubionych

polykanie pasty

03.09.16, 14:54
Czy wiecie jakie skutki moz emiec polykanie pasty przez dzieci? Bo wszedzie pisza, ze sie nie powinno, ale nie znalazlam informacji co sie moze stac.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: polykanie pasty 03.09.16, 15:27
      Chyba każde dziecko wżera tony pasty w swoim życiu i żyje smile
      • biankao Re: polykanie pasty 03.09.16, 15:34
        No nie wiem, tyle sie mowi zeby nie polując pasty z fuorem i nakładać mało. Syn wczoraj złe sie czuł i zwrócił tak jakby wode u dziadkow i oni podejrzewają ze to od polknietej pasty...
        • ela.dzi Re: polykanie pasty 03.09.16, 17:19
          Myślę, że to nie to, aczkolwiek głowy nie dam. Mój namiętnie je pastę, w żłobku dzieci tak samo. Pamiętam, że ja i znajomi jako dzieci też jedliśmy pastę.
          • haus.frau Re: polykanie pasty 03.09.16, 19:43
            Ja podobnie, z kuzynostwem na wyscig wyzeralismy z tubki (truskawkowa!), a watpie zeby byly wtedy bez fluoru.
            Na anglojezycznym necie wyczytalam ze ciezkie przedawkowanie fluoru moze byc niezdrowe, ale obawiam sie ze musialby zjesc paste z calej drogerii smile. Przy malych ilosciach chyba nic groznego.
            Kup mu taka bez fluoru (albo z mala iloscia) jdsli lubi jesc smile
    • rulsanka Re: polykanie pasty 04.09.16, 17:41
      Najlepiej używać pasty bez fluoru, z hydroksyapatytem. Ma lepsze działanie przeciwpróchnicze niż fluor. My się przerzuciliśmy na pasty biorepair. Wersja dla zębów wrażliwych ma łagodny smak i dzieci ją tolerują, jest jeszcze pasta dziecięca o smaku truskawkowy. Od kiedy używam tych past bardzo poprawiło mi się szkliwo, np. przestało mi się zabarwiać od jagód, wina. Elmex nie dawał takich efektów.
      • milva24 Re: polykanie pasty 04.09.16, 19:05
        A smak jest do elmexu zbliżony? Bo to jedyna pasta której smak moje dzieci tolerują.
        • rulsanka Re: polykanie pasty 04.09.16, 19:49
          Elmex ma bardzo wyczuwalny smak aminofluorku, poza tym smak w miarę neutralny. Biorepair dla dzieci ma konkretny smak, coś w stylu gumy balonowej. Wersja dla dorosłych sensitive jest łagodna, bez wyraźnego konkretnego smaku.
    • k_linka Re: polykanie pasty 05.09.16, 12:22
      Moje codziennie łykają i na razie nie zaobserwowałam efektow
    • zonda-m Re: polykanie pasty 05.09.16, 13:21
      Jeżeli pasta jest z fluorem, to można się nim nawet otruc, "na smierc". Oczywiście to kwestia dawki, ale akurat fluor jest silnie toksyczny, zalicza się go w farmacji do tzw wykazu A czyli do trucizn. I wcale nie potrzeba dużych dawek. Oglądałam program o samobójstwie popełniony przez zjedzenie pasty do zębów. Dlatego tak istotne jest żeby past z fluorem używały tylko te dzieci, które umieją pluć i zawsze mycie pod nadzorem dorosłego

Dla maluszków najbezpieczniejsze pasty są bez fluoru, Plus unikanie słodyczy i dobre odżywianie.
      • mynia_pynia Re: polykanie pasty 05.09.16, 21:22
        Tak wiem, na raz należałoby zjeść 2 tubki.
        Syn nigdy nie wypluł pasty, ma 5 lat, myjemy zęby odkąd skończył 5 może 7 miesięcy.
        Pasty mamy zawsze 2 jedna z fluorem na wieczór druga bez na rano. Przez te 4,5 roku zużyliśmy 6 tubek dziecięcej pasty. Nakładamy tyle co mały ślad na szczoteczce, lekko się pieni.
        Syn ma ładne zęby.
    • anja01 Re: polykanie pasty 06.09.16, 22:13
      Tak. Popsują się mu zęby i będzie dużo bólu i kosztów. Lepiej żeby Twoje dziecko szczotkowało zęby pastą.
    • stara-a-naiwna Re: polykanie pasty 10.09.16, 20:35
      moje oba dzieci myślą, ze mycie zębów polega na żarciu pasty
      wink
      a raz nie dopilnowaliśmy i złapaliśmy starszego 2,5l jak zżarł pół pasty jak mleko z tubki
      nic mu sie nie stało, a w sumie szkoda, bo ból brzucha był by dydaktyczny

jakie metody na żarcie pasty?
      powtarzać, powtarzać i powtarzać, kazać sobie pokazywać jak myje zęby a nie od razu pozwalać na zżeranie
      no i co ja jeszcze robię?
      daje mało pasty

• emka_uk Re: polykanie pasty 11.10.16, 14:11
      Za dużo fluoru- poczytaj czym skutkuje- oczywiście zależy ile tej pasty połyka dziennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka