biankao 03.09.16, 14:54 Czy wiecie jakie skutki moz emiec polykanie pasty przez dzieci? Bo wszedzie pisza, ze sie nie powinno, ale nie znalazlam informacji co sie moze stac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela.dzi Re: polykanie pasty 03.09.16, 15:27 Chyba każde dziecko wżera tony pasty w swoim życiu i żyje Odpowiedz Link Zgłoś
biankao Re: polykanie pasty 03.09.16, 15:34 No nie wiem, tyle sie mowi zeby nie polując pasty z fuorem i nakładać mało. Syn wczoraj złe sie czuł i zwrócił tak jakby wode u dziadkow i oni podejrzewają ze to od polknietej pasty... Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: polykanie pasty 03.09.16, 17:19 Myślę, że to nie to, aczkolwiek głowy nie dam. Mój namiętnie je pastę, w żłobku dzieci tak samo. Pamiętam, że ja i znajomi jako dzieci też jedliśmy pastę. Odpowiedz Link Zgłoś
haus.frau Re: polykanie pasty 03.09.16, 19:43 Ja podobnie, z kuzynostwem na wyscig wyzeralismy z tubki (truskawkowa!), a watpie zeby byly wtedy bez fluoru. Na anglojezycznym necie wyczytalam ze ciezkie przedawkowanie fluoru moze byc niezdrowe, ale obawiam sie ze musialby zjesc paste z calej drogerii . Przy malych ilosciach chyba nic groznego. Kup mu taka bez fluoru (albo z mala iloscia) jdsli lubi jesc Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: polykanie pasty 04.09.16, 17:41 Najlepiej używać pasty bez fluoru, z hydroksyapatytem. Ma lepsze działanie przeciwpróchnicze niż fluor. My się przerzuciliśmy na pasty biorepair. Wersja dla zębów wrażliwych ma łagodny smak i dzieci ją tolerują, jest jeszcze pasta dziecięca o smaku truskawkowy. Od kiedy używam tych past bardzo poprawiło mi się szkliwo, np. przestało mi się zabarwiać od jagód, wina. Elmex nie dawał takich efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: polykanie pasty 04.09.16, 19:05 A smak jest do elmexu zbliżony? Bo to jedyna pasta której smak moje dzieci tolerują. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: polykanie pasty 04.09.16, 19:49 Elmex ma bardzo wyczuwalny smak aminofluorku, poza tym smak w miarę neutralny. Biorepair dla dzieci ma konkretny smak, coś w stylu gumy balonowej. Wersja dla dorosłych sensitive jest łagodna, bez wyraźnego konkretnego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
k_linka Re: polykanie pasty 05.09.16, 12:22 Moje codziennie łykają i na razie nie zaobserwowałam efektow Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: polykanie pasty 05.09.16, 13:21 Jeżeli pasta jest z fluorem, to można się nim nawet otruc, "na smierc". Oczywiście to kwestia dawki, ale akurat fluor jest silnie toksyczny, zalicza się go w farmacji do tzw wykazu A czyli do trucizn. I wcale nie potrzeba dużych dawek. Oglądałam program o samobójstwie popełniony przez zjedzenie pasty do zębów. Dlatego tak istotne jest żeby past z fluorem używały tylko te dzieci, które umieją pluć i zawsze mycie pod nadzorem dorosłego Dla maluszków najbezpieczniejsze pasty są bez fluoru, Plus unikanie słodyczy i dobre odżywianie. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: polykanie pasty 05.09.16, 21:22 Tak wiem, na raz należałoby zjeść 2 tubki. Syn nigdy nie wypluł pasty, ma 5 lat, myjemy zęby odkąd skończył 5 może 7 miesięcy. Pasty mamy zawsze 2 jedna z fluorem na wieczór druga bez na rano. Przez te 4,5 roku zużyliśmy 6 tubek dziecięcej pasty. Nakładamy tyle co mały ślad na szczoteczce, lekko się pieni. Syn ma ładne zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
anja01 Re: polykanie pasty 06.09.16, 22:13 Tak. Popsują się mu zęby i będzie dużo bólu i kosztów. Lepiej żeby Twoje dziecko szczotkowało zęby pastą. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: polykanie pasty 10.09.16, 20:35 moje oba dzieci myślą, ze mycie zębów polega na żarciu pasty a raz nie dopilnowaliśmy i złapaliśmy starszego 2,5l jak zżarł pół pasty jak mleko z tubki nic mu sie nie stało, a w sumie szkoda, bo ból brzucha był by dydaktyczny jakie metody na żarcie pasty? powtarzać, powtarzać i powtarzać, kazać sobie pokazywać jak myje zęby a nie od razu pozwalać na zżeranie no i co ja jeszcze robię? daje mało pasty Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: polykanie pasty 11.10.16, 14:11 Za dużo fluoru- poczytaj czym skutkuje- oczywiście zależy ile tej pasty połyka dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś