Dodaj do ulubionych

Duży problem z sikaniem!

22.04.05, 20:25
Mój syn ma 2,4 mies. i wcześniej zaczął już robić coraz częściej siku na
nocnik. Od ok. tygodnia nie chce a wygląda to tak: siada na nocnik, choć na
początku protestuje. Po 10 min. robi siku a właściwie parę kropel, ale nie
zawsze. Trzyma tak długo, aż nie będzie miał możliwości załatwić się do
pampersa lub wanny. Dziś mąż włożył go do wanny, wcześniej młody siedział na
nocniku i nic. Zaczął robić w wannie, mąż posadził go szybko z powrotem na
nocnik i nic. Trzymał.
Tak jakby się bał tego sikania, ale siada na nocnik i potrafi tak trochę
posiedzieć. Jak sobie z tym poradzić? Może się zraził, coś źle zrobiłam?
Poradźcie coś, gdzie leży przyczyna?
Agata
Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: Duży problem z sikaniem! 22.04.05, 22:13
      Ile ma dziecko. 2,4 miesiąca czy jakiś błąd w pisowni? Myślę, ze jakiś błąd

Tak czy siak - nie zwracajcie uwagi - robi siusiu na nocnik czy nie, ważne żeby
      lubił nocnik w ogóle i wiedzial do czego służy.Nic na siłę, to podstawa. Dziecko
      nie musi za każdym razem załatwiać się na nocnik, bo to nie wyścig.

Mój Mikołaja, mimo ze sadzany na nocnik od 5tego m-ca, i dobrze wie do czego
      służy. Od czasu do czasu przeżywa jednak momenty, ze nie woła na nocnik w ogóle,
      albo posadzony nie chce się na nim załatwaić. Woli pieluchę. Nie, to nie. W
      takich sytuacjach sadzamy go na nocniku kiedy zechce, niezaleznie od rezultatów.
      Za jakis czas "ochota na nocnik" i ochota na oklaski za załatwienie się do
      nocnika, wraca.

Podstawa to nie zrazić dziecka do nocnika. Pozwolić mu wybrać, ale tak, zeby
      wiedział, ze za załatwienie się na nocniku są oklaski, a zachwytów nie ma końca,
      a przy kupie w majty - rozczarowanie... Dzieci szalenie lubią być podziwiane,
      akceptowane, oklaskiwane
    • anek.anek Re: Duży problem z sikaniem! 22.04.05, 23:05
      a może niech załatwia się do "dorosłej" toalety jeśli ma opór przed nocnikiem?
      • mamaly Re: Duży problem z sikaniem! 23.04.05, 23:22
        Moja córka robi podobnie, ale my dopiero zaczynamy naukę nocnikowania. Córa ma
        19 miesięcy, od jakiegoś miesiąca "zapoznajemy" ją z nocnikien. Mała wie do
        czego służy, ale jeszcze ani razu ic do niego nie zrobiła, conajwyżej
        popuściła. Nie zmuszamy jej do siadania, raczej zachęcamy, jak nie chce to nie.
        Czasami jak ją pyatm, czy zrobi kupę do nocnika, mówi tak, sama idzie po nocnik
        ustawia go sobie tak jak chce, siada też sama i woła Bambo (książeczka z
        wierszykami Tuwima, nieodłączny rytuał, który związał się jej z nocnikiem). Ja
        czytam, ona siedzi, czasami popuści, a jak jej się chce już mocno siku to
        wstaje i sama próbuje sobie założyć pieluchę. Jak ją dłużej przetrzymam robi
        siku na podłogę, a jak w tym czasie próbuję ją posadzić znowu wstrzymuje. Na
        razie nie zmuszam jej do niczego, sadzam wtedy kiedy ona sama wyrazi na to
        ochotę i czekam, zobaczymy co będzie dalej.

Pozdrawiam,

A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka