Dodaj do ulubionych

Do chrztu na biało?

11.06.05, 22:36
Czy dziecko do chrztu musi być ubrane na biało? Rozumiem, że jak dziecko jest malutkie (3-4 m-ce) to bardzo wdzięcznie wygląda w białym ubranku. Ale jak jest starszy to jak powinien być ubrany? Mój synek ma 16 m-cy i zupełnie mi do niego nie pasuje białe ubranie
Obserwuj wątek
    • ingrid123 Do chrztu na biało? 11.06.05, 22:41
      cóz ostatnio widziałam dzieci ubrane w inne kolory chłopcy na niebiesko a
      dziewczynki na różowo..
      A na Twoim mijescu założyłabym synkowi koszule i krawacik bardzo lubie takich
      małych elegantów, ale to kwestia gustu!
    • bea.bea Re: Do chrztu na biało? 11.06.05, 22:42
      mój syn wyglądał tak.....miał 9 miesiecy
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10022049&a=12580771
    • karakalka Re: Do chrztu na biało? 11.06.05, 22:43
      Nie musi być na biało. A w tym wieku (16 m-cy) rzeczywiście już to do niego nie
      pasuje i nawet śmiesznie by wyglądał w bieli. Ja chrzciłam synka, gdy miał 6
      mies. i nie był ubrany na biało. Wręcz przeciwnie- bardzo kolorowo! Maluszki
      zwykle ubiera sie na biało(chociaż nie zawsze). Starsze dzieci już nie.
      • zona_mi Re: Do chrztu na biało? 11.06.05, 23:02
        karakalka napisała:

> Nie musi być na biało. A w tym wieku (16 m-cy) rzeczywiście już to do niego
        nie
        >
        > pasuje i nawet śmiesznie by wyglądał w bieli.

Śmiesznie? Chrzciłam 13-miesieczne dziecko i nie wyglądało śmiesznie w bieli.

Maluszki
        > zwykle ubiera sie na biało(chociaż nie zawsze). Starsze dzieci już nie.

To pewne informacje? smile
        • karakalka Do zona_mi 11.06.05, 23:13
          Ja napisałam to co ja myślę na ten temat. Ty możesz myśleć inaczej. A
          napisałam dokładnie że: maluszki ZWYKLE ubiera sie na biało a starsze dzieci
          już nie. Co oczywiście nie oznacza, że nie można tak ubrać.
    • linkaha25 Re: Do chrztu na biało? 11.06.05, 23:10
      Moim zdaniem nie musi być ubrany na biało, w końcu to juz duzy dość bobas, a
      tyle słodkich wdzianek mozna zakupić. ja bym myślała o jakiejś miniaturkowej
      koszuli, spodenki...no nie wiem kwestia wyboru moim zdaniem
    • aniask_mama Re: Do chrztu na biało? 12.06.05, 08:28
      Biel kojarzy się zniewinnością, stąd ubieranie dzieci na biało. Z punktu
      widzenia Kościoła nie ma znaczenia, jak ubierzesz dziecko. Pamiętaj jednak, że
      musisz mieć do ceremonii tzw. białą szatkę - to tez symbol, ale musi być biały
      jak nazwa wskazuje. Ta szatka to nie musi być żadne ubranie, może być np. ładna
      biała chusteczka.
      • amino100 Re: Do chrztu na biało? 12.06.05, 09:20
        moja corcia byla na rozowo, bialy kolor to jedynie tradycja wiec ubierz jak chcesz.
    • izabela1976 Re: Do chrztu na biało? 12.06.05, 10:45
      Byłam wczoraj na zakupach i kupiłam małemu (na chrzest) spodnie beżowe i do tego koszulkę w krateczkę. Całość ładnie wygląda, tylko sobie tak właśnie pomyśłałam czy może koszulka powinna być biała. Tyle, że wtedy wyglądałby trochę mdło
      • 76kitka Re: Do chrztu na biało? 12.06.05, 13:00
        Mój synuś był co prawda młodszy w momencie chrztu, ale był właśnie biało-beżowy. Miał śnieżnobiałą koszulę z krótkim rękawkiem, beżowe cieniutkie spodenki (nie bawełniane, ale i nie takie w kancik, krój podobny do jeansów, materiał miał fakturę plastra miodu) do tego miał białe buciki, nie chodził jeszcze więc ładne skórzane buciki kupiłam za niecałe 40 zł i beżową muszkę, przygotowany mieliśmy biały rozpinany sweterek i białą czapeczkę, ale był upał więc sweter się nie przydał. ja miałam czarna bluzkę, beżowe spodnie, beżowy szal, a tata garnitur i beżową koszulę. Że wszyscy jesteśmy beżowi zauważyliśmy jak już się każdy ubrał smile
    • maggs1 Re: Do chrztu na biało? 12.06.05, 12:50
      Ja bym ubrała jednak w strój z przewagą bieli, wcale mi się to nie wydaje dziwne ani śmieszne, mój synek też ma 16 miesięcy i uważam, że jest na tyle mały, że biel nadal do niego pasuje. Przecież do komunii dzieci tez idą na biało i nikt się nie zastanawia nad kolorem bezowym czy czerwonym. Ale oczywiście ubierz synka tak jak Tobie sie podoba, to Wasze święto.
    • ibulka Re: Do chrztu na biało? 13.06.05, 21:38
      Wszystkie moje dzieci były ochrzczone (dobrze napisałam? big_grin nie umiem tongue_out)jako
      maluszki, więc były poubierane całkowicie na biało, z tym, że kiedy chrzciłam
      Bliźniaki, to Łukasz miał do poduszki i czapeczki przyczepionego niebieskiego,
      a raczej granatowego motylka, a buciki miał obszyte niebieską wstążeczką, Darka
      natomiast miała różowego kwiatuszka zamiast motylka... Julka była ubrana cała
      na biało, żadnego kolorowego elemntu nie było. U nas w rodzinie zawsze była
      tradycja, że Chrzest, Pierwsza Komunia Święta i Ślub to uroczystości "białe", a
      bierzmowanie to uroczystość elegancka... I tak zostało :]
      --
      Do starszego chłopczyka faktycznie biel może nie pasować, ale jednak warto,
      naprawdę warto ubrać dzidziusia w coś białego - np. mini-garniturek z białymi
      elemantami... smile Na pewno będzie wdzięcznie i ładnie wyglądać... smile
      Pozdrawiam smile
    • mandara Re: Do chrztu na biało? 14.06.05, 22:21
      WitamsmileJa chrzciłam moją córeczkę kiedy miała pół roku.. i wcale nie była na
      biało ubrana..miała błekitną sukieneczkę i białe dodatki..Uważam że biel to już
      nie na te czasy kiedy mozna kupic gustowne ubranka w innych kolorach..
    • kanna Re: Do chrztu na biało? 15.06.05, 11:02
      Mój synek miał 7 mies., ubrany był w białą koszullkę z któtkimi rekawkami,
      zwykłą bawełnianą i lniane spodenki jaśniuteńki beż. Miał też jasnobrązowe
      buciki, ale nie do chodzenia.. Wyglądał prześlicznie, elegancko, dorośle, ale
      nie "staro". Z nami był chcrzczony duzy, chodzący, taki z półtora roku. Miał
      ciemne spodenki i kamizelkę, lakierki. Wygladał dośc śmiesznie i chyba nieswojo
      się czuł.

pozd. Ania
    • gpat Re: Do chrztu na biało? 16.06.05, 11:47
      Może nie na biało ale na jasno ogólnie. Lepiej może nie kuś się na granaty
      jeśli ci zależy aby pół kościoła cię nie obgadało.
      • jagna_jagna Re: Do chrztu na biało? 16.06.05, 12:20
        A co tej połowie kościoła do tego, że dziecko jest w granatach? To jakiś
        zakazany kolor? Moje dziecko miało białą koszulę oraz grafitowe spodnie i
        kamizelkę i nawet jak cały kościół go obgadał to mnie to całkowicie "wisi".
        • zuzaleczka Re: Do chrztu na biało? 16.06.05, 15:42
          witajcie,
          ja chrzczę córcię (6 m-cy) 26 VI i zakupiłam jej różową sukienkę+różowy
          kapelusi, białe butki i rajstopki
          I uważam, że nikomu nic do tego, tak samo jak panny młode idą do slubu w
          brązie, granacie czy bordzie.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka