Dodaj do ulubionych

nie chce spać pod kołdrą :o

07.09.05, 10:22
Synek ma 19 m-cy i praktycznie od samego początku nie lubi byc niczym
przykrywany. Śpi z nami a ja budzę sie w nocy aby go przykryc (pomijam upalne
noce oczywiscie) bo gdy i mi jest chłodno to wydaje mi sie ze jemu tez
powinno być. Ja spie w pizamie z dlugim rekawem i dlugimi nogawkami,
przykryta po sam nos kołdrą a synek ma krótkie spodenki i jak tylko go
przykryję (leciutka kołderka dziecieca) to kołderka jest na nim dosłownie
kilka sekund - przez sen zaraz nózki idą w ruch i kołdra jest po chwili pod
nim. Od zawsze lubi byc leciutko ubrany, nie lubi jak jest mu za gorąco. Dla
mnie to dziwne bo ja zmarźluch jestem okrutny.
Az sie zastanawiam co będzie zimą... Zeszłą zimę spał w pajacykach ale teraz
jest juz za duzy na nie a w skarpetkach raczej nie chce go kłasc spac. Hmmm...
Śpiworek do spania odpada - mamy go ale jest ryk niemilosierny jak synka w
nim chce umieścić smile

Czy Wasze dzieci tez tak mają? Czy tylko ja mam taki model dziecia wink
Obserwuj wątek
    • antonina_74 Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 10:24
      Moja corka ma identycznie. Sypia w body teraz jak jest ciepło, nie przykryta bo
      zrzuca kołdrę po paru sekundach. Zrezygnowałam z przykrywania co chwila, gdyby
      marzła toby się chyba nie rozkopywała co chwilka.
      Dlaczego za duży na pajacyki, jeszcze rok może pospać w pajacyku - chodzi
      przecież o ciepło nie o estetykę - Zosia na pewno jeszcze w zimie będzie ich
      używać.
      • greenland Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 11:11
        cięzko mi dostać pajacyk w rozmiarze 98/104 a mniejsze są za małe :o

A co do marzniecia to tez mam nadzieje, ze nie marznie. I tez sypia w samym
        body na ramiączkach czasami bo jak ubiore go w pizame to sie rzuca i budzi
        kilka razy w nocy.
        • antonina_74 Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 11:17
          Wielki ten Twoj synek! rozmiar 98 w wieku 19 miesięcy, moja córka ma prawie 2
          lata i nosi 86/92.
          Jeszcze są piżamki 'ze stopkami" smile mój starszy miał taką tylko nie wiem gdzie
          kupiona bo to był prezent...
          • greenland Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 11:28
            no wielki ... wygląda jak 2,5 latek a dla 2,5 latkow raczej nie ma pajacyków
            ale pizamki wink
            wazy tez dosc sporo - 14,5 kilo.

• blamblam Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 11:21
      u mnie jest identycznie. Jak przykryję kołderka synka to się wierci zlości
      rpzez sen a nawet budzi. Na razie zrezygnowałam z tego ubieram go w pajacyki.
      rzeczywiście trudno kupić na ten rozmiar alę jest to możliwe. Mój synek nosi
      właśnie 98/104 a w szufladzie mamy nawet pajacyk na 128. te większe sa
      zazwyczaj bez stópek. teraz synek śpi z gołymi stopami a jak bedzie zimniej
      załoze mu skarpetki. Wersja rezerwowa to koszulka z długim rękawkiem + spodnie
      od dresu wiązane na sznureczek + skarpetki a w zimne wieczory do tego jeszcze
      szlafrok. I jakos sobie radzimy. Od maja nie miał zadnej infekcji więc sie
      jakoś nie przeziebia.
    • honi_29 Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 11:28
      Oj my też to przerabiamy.Nie ma mowy o założeniu body czy pajacyka z długimi
      rękawkami,bo wtedy wcale nie śpi.Musi spać w body czy piżamce z krótkimi
      rękawkami,wtedy jest ok,ale tylko pod poszwą z flaneli(oczywiście pod samą
      poszewką,bez kołderki w środku).No i co ja na to poradzę?Ja śpię zamotana w
      kołdrę po uszy,a on taki golutki...
      • greenland Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 11:41
        Honi u nas sama poszewka wytrzymała na synku tylko kilka sekund dłuzej niz
        kołdra smile))))

Widzę ze to nie tylko mój synek tak ma. Musze sie chyba wybrac na poszukiwania
        pajacyka albo jednak te skarpetki będę mu zakładała bo generalnie jak mu włożę
        górę od pizamki w spodnie to do rana ma plecki zakryte. Najbardziej sie boje o
        te stopy zmarzniete tzn. gołe ale wg mnie zmarzniete wink
        • driadea Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 12:30
          Ależ są takie duże pajacyki smile
          www.allegro.pl/show_item.php?item=63293795
          www.allegro.pl/show_item.php?item=62151539
          www.allegro.pl/show_item.php?item=62598135
          www.allegro.pl/show_item.php?item=62955667
          www.allegro.pl/show_item.php?item=62661455
          www.allegro.pl/show_item.php?item=63303706
          www.allegro.pl/show_item.php?item=63066064
          www.allegro.pl/show_item.php?item=63075153
          i pewnie więcej smile
          Pozdarwiam.
          • greenland Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 13:23
            Driadea dzieki za linki. Na allegro faktycznie jest tego troszke.
            W sklepach u mnie na osiedlu jak pytalam to patrzyli na mnie jak na dzikusa -
            usłyszałam tekst ze takie duze (wzrostem chyba) dziecko to juz nocnikuje i śpi
            w pizamkach i klientki pytają o pizamki w takim rozmiarze a pajace sie nie
            sprzedają wiec nie zamawia.

Chyba sie wybiore na zakupy do innych sklepów albo na allegro smile
    • mbkow Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 12:56
      moj synek 20mies tez tak ma. czuję sie dziwnie, bo leze przykryta to nos, a
      obok maly tylko w pizamce. przykywanie konczy sie przebudzeniem i skopaniem
      kolderki w daleki rog lozka smile mamy pizamki r.98 z h&m, z tym, ze sa to
      pajacyki bez stopek. i sa duzo wieksze niz polskie ubranka r.98.
      a dlaczego nie chcesz klasc w skarpetach?
      pozdr, monika
      • greenland Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 13:18
        bo gdzieś się naczytałam w jakies książce, ze dziecko w pewnym wieku juz
        powinno się uczyć spać tak jak dorośli a my raczej w skarptkach nie spimy wink No
        i jeszcze mój synus sam sobie je ściąga - kiedys jak byl chory mu nałożyłam to
        był płacz przy zasypianiu. Ot uparty facet. Nogi musi wietrzyć wink

A pajace H&M znamy i bardzo lubilismy i do rozmiaru 86 uzywalismy ale
        mankamentem ich jest to, ze mają rozpinaną tylko jedną nogawkę uncertain Pizamki mamy
        H&M wlasnie 98 ale takie "dorosłe" piżamki nie pajace smile
        • mbkow Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 14:02
          no ja sypiam w skarpetach zima smile oraz moj synek tez, chociaz czesc nocy, bo
          najczesciej je gubi. zakladam mu oczywiscie dopiero, jak zasnie wink
          • greenland Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 14:19
            to jest myśl ... jak zaśnie smile na to nie wpadłam wink
        • guruburu Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 18:12
          Przepraszam, ale spanie w skarpetkach to nie jest jakiś straszny wymysł. Kiedyś
          można nawet było kupić takie specjalne skarpetki tylko do spania, ala stópki.
          Moja mama ma ze dwie pary z ładną lamóweczką i przyodziewa w największe mrozy smile
    • annap6 Re: śpiworek 07.09.05, 13:55
      Moja 2-letnia córka śpi w śpiworku, na lato cienki jak poszewka, na zimę
      cieplejszy, można je dostać w sklepach z rzeczami dla dzieci (śpi w body na
      krótki lub długi rękaw a na to śpiworek). Mogę spokojnie spać wiedząc że mała
      się nie odkryje i nie zmarznie. W pajacykach jej nie kładę bo mam wrażenie że
      jest mniej wygodnie.
      Śpiworki mozna dostać w różnych rozmiarach.
      • greenland Re: śpiworek 07.09.05, 14:16
        anna to masz szczescie moj synek ma "alergie" na śpiworek. Ryk na całe osiedle
        jak widzi śpiworek. Raz go w to zapakowalam - i juz nigdy więcej.
    • mimi44 Re: nie chce spać pod kołdrą :o 07.09.05, 17:26
      Moja dokładnie tak samosmile))Od momentu jak nauczyła sie wstawac(Ok. 7mies.)
      kołderka lezy w szafiesmile))Rozkopywała sie, czesto sie budziła,ja nie mogłam
      zrozumiec o co chodzi,nawet myslałam ze jej zazimnosmile)))Ale po miesiącu męki
      zabrałam koc i mam spokój(no prawie:0)))Spi coprawda w pajacyku z długim
      rękawem,ale nie zamykam na noc balkonu,wiec nad ranem jest nieco chłodno.
      • adelajda_alicja Re: nie chce spać pod kołdrą :o 09.09.05, 09:08
        Moja córusia też "wykopywała" się spod kołdry, nie nauczyłam Jej spać w
        śpiworku i nie chciała w nim spać. Po wielu próbach z różnymi innymi okryciami
        kupiłam "dorosłą" leciutką kołdrę. Spod "dorosłej" kołderki nie łatwo było się
        uwolnić, na zimę uszyłam dodatkowo body z polaru, to body mojej produkcji nie
        było wytworne, ale spełniało swoje zadanie jako ciepła piżamka, takowych body-
        pajacyków uszyłam już kilka, bo mała rosła. W tej chwili też myśle nad zakupem
        kolejnej "procji" polaru na nowy pajacyk do spania.
        Pozdrawiam A
        • dziobas79 Re: nie chce spać pod kołdrą :o 11.09.05, 00:10
          Czesc wszystkim,

moja corcia tez nie znosi byc przykryta. Podobnie jak wy: ja spie przykryta, a
          ona golutka. Jedyny na nia sposob to przykrycie tlowia bez nozek, te wiecznie
          sie wietrza. Moze ma to po swoim pradziatku...
    • jaque Re: nie chce spać pod kołdrą :o 11.09.05, 11:56
      Moje dzieci (synek - 20 miesięcy i córka - 4 miesiące) zachowują się tak samo -
      potrafią wybudzić się z najgłębszego snu jeśli tylko poczują, że są czymś
      przykryte. Ale jakoś nigdy się tym nie stresowałam i dalej nie bardzo rozumiem w
      czym problem. Jeśli dziecko nie ma katarku czy nie pokasłuje po takiej nocy,
      generalnie prawie w ogóle nie choruje - to czemu zmuszać je do spania pod
      przykryciem?
      A jesli chodzi o ubieranie do snu - w zimie synek spał w pajacykach, latem w
      koszulce z krótkim rękawem i w krótkich spodenkach. Córka całe lato w
      bodziaczku, teraz w chłodniejsze noce ubieram ją w pajacyk. Młody jak jest
      chłodniej śpi w piżamce z długim rekawem i długimi spodenkami... Oboje są zdrowi
      i przesypiają spokojnie całe noce, więc raczej jest im wygodnie i ciepło smile.

pzdr
      M.
      • mamaoscara Re: nie chce spać pod kołdrą :o 12.09.05, 09:08
        Mój synek (26 m-cy) nigdy nie lubił kołdry,od 7-8 m-ca życia śpi w piżamkach,
        które mu się w nocy trochę podwijają,o skarpetach nawet nie ma mowy. Ale to mi
        nie przeszkadza-Mały nigdy nie chorował,miał 2 razy w życiu katarek i to
        wszystko. W ogóle jest "gorący chłopak"-po domu (a nie mamy dywanów) biega na
        bosaka,najlepiej w samych gaciach albo i bez. Grunt to się nie przejmować.
        • greenland Re: nie chce spać pod kołdrą :o 12.09.05, 09:53
          Gdyby i moj synek nie chorował to wszystko byłoby OK ale on jednak czasami
          choruje... ostatni mial kolejny raz zapalenie gardła. Sama juz nie wiem, czy to
          przez zęby czy przez te upodobania do spania bez koldry a mzoe przez basen.
          Po domu tez uwielbia biegac w samym pampersie i koszulce.... ot kolejny "gorący
          chłopak" w domu ....po mężu bo matka to zmarzlak wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka