Dodaj do ulubionych

*BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA*

15.11.05, 21:55
Dziewczyny, poradzcie mi co mam robić.
Mój synek skończył już 2 lata,jest niejadkiem.
Daję mu kolację, tak około godziny 18-19, ale on nic prawie nie zjada, więc
aby dziecko nie było głodne daję mu butelkę z kaszką dopiero jak zaśnie. I
chyba dzięki temu przesypia spokojnie całą noc.
Ale ile mam mu podawac tą kaszkę przez butelkę, czy on nie jest już na to za
duży.Jeśli widzi butelkę z kaszką,to po prostu ucieka i nie chce nawet
otworzyc buźki, więc karmienie przez sen to jedyne , jak uwazam rozsądne
rozwiązanie, aby dziecko nie było głodne przez noc.
Ale jest jeszcze jedna sprawa, co z ząbkami? Staram się dbac o te malutkie
perełki,ale nie mam możliwości umycia ich synkowi po zjedzeniu kaszki, a
wiadomo, że kaszka jest słodzona,gęsta i źle wpływa na zęby
Poradzcie coś smile
Obserwuj wątek
    • aluc Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 15.11.05, 22:01
      nie mam żadnych doświadczeń z butelką, zwłaszcza przez sen, ale zdrowy dwulatek
      nawet jak prawie nic nie zje na kolację, spokojnie może na tym niczym spać do
      rana
      może po prostu przestać dawać i tyle?
    • aniald1 Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 15.11.05, 22:40
      Ja nie dawałabym już kaszki w nocy w tym wieku - biedne zęby!!
      • tunia78 Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 15.11.05, 22:54
        hmm, kurcze ciężka sprawasad Po pierwsze wejdź na podforum dla mam niejadków i
        tam szukaj odpowiedzi bo mamy " jadków "tego problemu niezrozumieją ( sama
        jestem mamą niejadka, który jest ledwie na 3-cim centylu),po drugie niestety
        trzeba zrobić wszystko aby to karmienie wyeliminować bo jest to błędne
        koło-synuś nie zacznie jeść dopuki nie zgłodnieje a niezgłodnieje dopuki nie
        zacznie jeść,,,sad((ale no cóż ....niejadki czasami niegłodniejąsadDużo
        cierpliwości ( ja jej czasami nie mam) w karmieniu, Pozdrawiam
        • aluc Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 15.11.05, 22:57
          tunia, ale tu chyba nie było mowy o generalnym niejadztwie
          mój jadek starszy zresztą czasem też kategorycznie odmawia zjedzenia kolacji,
          co absolutnie nie przeszkadza mu przesypiać całej nocy
          • ciuforek Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 16.11.05, 17:02
            ja takze małemud daje mleczko+ kaszke. mojmały je wszytsko- ale nie je ani
            jogurtów, ani mleka, ani kakao zadnego mleczka pod zadna postacia dlatego mu
            daje przez sen.
      • mamadawidka1 Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 15.11.05, 22:54
        Ja też na Twoim miejscu odstawiłabym butelkę. Daj mu coś innego na kolację -
        może poprostu kaszka mu się znudziła. My już przechodziliśmy kilka razy ten
        problem. Acha jeżeli dajesz mu kaszkę przez sen to daj mu później popić
        przegotowaną wodą (bez żadnych dodatków)
    • katklos Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 15.11.05, 22:52
      A czy "testowałaś" co tak naprawdę stanie się jeśli tej butelki nie dasz?
      • myelegans Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 16.11.05, 17:37
        Prosze Cie dla dobra dziecka, odstaw te kaszke nocna. dzisiaj bylam u dentysty
        i widzialam zdjecia kilkulatkow z czarnymi klykciami zamiast zebow, od nocnego
        butelkowania, niektorym trzeba bylo robic protezy,brrrr. Podpytalam dentyste i
        powiedzial, ze faktycznie nocne butelkowanie do prawie 100% szansa na
        prochnice, oslabiaja sie nie tylko pierwsze zeby, ale drugie, ktore siedza
        jeszcze w dziaslach tez beda juz oslabione, jak wyrosna.

Daj synkowi jesc wtedy kiedy chce i ile chce, nie wmuszaj, nie rob nocnych
        podchodow bo naturalnie niszczysz odruch jedzenia wtedy kiedy jest glodny.
        Dzieci w tym wieku na prawde moga zyc powietrzem, albo nam sie tak wydaje i
        wcale nie potrzebuja az tak duzo jedzenia. dziecko nie moze sie zaglodzic, w
        dlaszym ciagu kieruje sie instynktem, je kiedy jest glodne.
        Ja tez bylam bladym, anemicznym niejadkiem, i co wyroslam na zdrowa jak rzepa
        babe i wcale nie filigranowa.
        Dla swietego spokoju zrob badania krwi , jak bedzie trzeba dawaj zelazo i
        witaminy.

Daj mu szanse i zapisuj sobie przez tydzien ile jadl, sam, nawet te
        najdrobniejsze przegryzki i zdziwisz sie jak zobaczysz, ze tego wcale duzo sie
        uzbiera.

A jak rzeczywiscie sie martwisz, to rob mu bomby kaloryczne, np zupy z duza
        iloscia miesa, warzywa i duzo smietany. Nawet jak zje kilka lyzek, to
        kalorycznie i wartosci odzywcze bedzie mial. Dawaj mu to co lubi, nawet jak
        bedzie chcial jesc np. makaron 3 razy dziennie, to mu daj.

Powodzenia
        • ewelina41 Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 16.11.05, 19:04
          > A jak rzeczywiscie sie martwisz, to rob mu bomby kaloryczne, np zupy z duza
          > iloscia miesa, warzywa i duzo smietany. Nawet jak zje kilka lyzek, to
          > kalorycznie i wartosci odzywcze bedzie mial. Dawaj mu to co lubi, nawet jak
          > bedzie chcial jesc np. makaron 3 razy dziennie, to mu daj.

Wszystko to ładnie, pięknie tylko co zrobić jak nie chce nawet spojrzeć na taką
          bombe kalorycznąsad
          Mam małą niejadkę /2latka/ która z własnej nie przymuszonej woli nic nie tknie
          nawet słodyczy /to mnie akurat cieszy/ dlatego jak na razie nie rezygnuję z
          wieczornej butli kaszy mannej /bez cukru/ na spaniu, po zjedzeniu daję małej
          parę łyczków wody do popicia,
          natomiast jeśli chodzi o zęby to ważne są również uwarunkowania genetyczne,
          znam dzieci w wieku mojej małej które są "normalnie" karmione a ząbki już
          niestety mocno popsute,

proponuje wątek o niejadkach, tam znajdziesz więcej odpowiedzi
          pozdrawiam
          • aluc Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 16.11.05, 21:27
            ewelina41 napisała:

> natomiast jeśli chodzi o zęby to ważne są również uwarunkowania genetyczne,
            > znam dzieci w wieku mojej małej które są "normalnie" karmione a ząbki już
            > niestety mocno popsute,

moja dentystka twierdzi, że genetyczna to jest głównie skłonność do niemycia
            zębów wink
    • mamamarka Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 16.11.05, 19:35
      nie dawaj butli w nocy, moze zacznie jeść w dzień.
    • mama.maksa Dzięki serdeczne za odpowiedzi :-) 16.11.05, 19:40
      Dziewczyny, wielkie dzięki za rady.
      Tyle mi napisałyście, że zaczęłam się obawiać, że do tej pory robiłam dziecku
      krzywdę. ja na razie ,to myłam synkowi zęby przed snem, a później butelka z
      kaszką przez sen - i gdzie tu jakiś rozsądek?
      ale z drugiej strony, mam pozwolić dziecku kłaść się spaćz pustym żołądkiem?
      Sama już nie wiem, ale dzisiaj postanowiłam, że nie dam mu kaszki, zobaczymy,
      jak będzie spał!
      Jeszcze raz serdecznie dzięki smile
    • kanna Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 16.11.05, 21:02
      To bedzie radykalne, co powiem, ale karminie dzieci przez sen (tzn wbrew ich
      woli, na siłę) jest zakwalfikowane jako krzywdzenie (maltretowanie) dzieci.

pozd. Ania

ps. Byłam świadkiem takiej scenki w schronisku w Tatrach - matka kupila obiad,
      załozyła chłopcu śliniak (!) i wpychała mu jedzenie, przy jego biernym
      sprzeciwie. Powiedziała :wie pani, on jest niejadkiem, jak ja, pamiętam, jak
      mnie na siłe karmili, nie znosiłam tego. Pomyslałam "Kobieto, Ciebie zmuszali,
      teraz Ty upokatrzasz tego małego" Chłopiec miał 6 lat.
    • morelee Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 17.11.05, 09:33
      Daj mu jeszcze przecierane zupki z mięsem, to wcale nie będziesz musiała karmić
      w dzień, skoro, jak piszesz, karmienie przez sen to jedyne rozsądne
      rozwiązanie, aby dziecko nie było głodne przez noc.
      A ząbki - trudno, szczernieją to będziesz miała o czym pisać np. pomocy, gdzie
      dobry stomatolog w Warszawie?
      Widzę tu tyle korzyści z nocnego karmienia, że chyba sama spróbuję kanapki
      przecierać i dawać przez smoczek, bo moje dzieci nieraz idą spać bez kolacji.
    • weronikarb Re: *BUTELKA PRZEZ SEN DLA DWULATKA* 17.11.05, 13:24
      mamo maksa nic nie piszesz o wadze dziecka, a to sie glownie liczy. Dziecko
      zdrowe sie nie zaglodzi.
      Mam w domu niejadka byl juz ponizej 10 centyla, na sile przez sen go nie
      karmilam, fakt ma 2 latka i pije w nocy kaszke. Dzieki temu utrzymuje wage na w
      miare jako takim poziomie. Nawet ostatnio wskoczyl na wyzszy centyl smile !!!
      Widze ze zaczyna od tego nocnego jedzenia sie odwracac, je coraz mniej (2
      pobudki mam tylko, a byly momenty ze wypijal 1l mleka z kaszka manna) -
      widocznie tego potrzebowal.
      Teraz przestawiam sie na coraz rzadsze mleczko i licze ze sie pomalu odzwyczai.
      Bo waga juz w normie (11kg na 85-co naprawde dlaniego to wrecz grubas smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka