Dodaj do ulubionych

jak pielęgnować siusiaka???

21.11.05, 12:33
Mam pytanie, otóż jeszcze w szkole rodzenia uczyli nas że jeżeli chodzi o
pielegnacje chłopców powinno się myć siusiaka nie ruszając skórki. I caly
czas tak robię po prostu myję i opłukuję, czy powinno się ściągać skórkę i
czyścić? Mówiono nam że to się samo oczyszcza i nie powinno się ruszać. Synek
skończył niedawno rok. Jak powinno się robić, boję się że może jak mu nie
czyszczę tam to może mieć stulejkę? Poradźcie bo jestem zielona w tym temacie
Obserwuj wątek
    • mamadacja Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 12:51
      Stulejka raczej nie powstaje od nie odciągania napletkasmile Ona jest jakby
      wrodzoną wadą - napletek nie daje się odciągnąć. Lekarz na ogół kontroluje stan
      prącia i w razie problemów zwróci ci uwagę. Ja nie odciągam przy myciu synkowi -
      ale mój ma stulejkę i niedługo "idzie pod nóż". A czy odciągać w czasie mycia
      jak się da - nie wiem , bo u nas po prostu się nie da. Ale nie wdają się na
      razie żadne infekcje więc chyba jest ok.
      • bea-ta Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 13:01
        Pod koniec kapieli ściagam skórke delikatnie i myje siusiaczka płatkiem
        kosmetycznym i po krzyku. Mamy 17 m a robie to od 8mz i wszystko gra jak nalezy.
        Nic na siłe nie ściagj, tyle ile mozna i z wyczuciem. Beata
      • arras-k Re: do mamadacja 21.11.05, 21:30
        A jak wyglada taki siusiak ze stulejką?Czy wyglad ma normalny?Po czym poznać ze
        dziecko ma stulejkę?Jak jest u twojego syna?kiedy lekarze stwierdzili stulejke?
        jak bedize wzabieg wygladał?czy to będzie cos takiego jak obrzezanie?a dlaczego
        od razu idziesz na zabieg?mojej kuzynki syn który ma lat 6 został przez
        pediatrę skierowany do chirurga i ten pediatra powiedział:"stulejka i operacja
        konieczna", natomiast chirurg powiedział, ze ich interwencja jest
        ostatecznością i przepisał małemu maść sterydową i po kilku tygodniach napletek
        mozna było ładnie sciągnąć.
    • 0ania Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 13:01
      Mój mały ma 16 miesięcy. Lekarze od samego początku kazali delikatnie ściągać
      napletek (tylko w czasie kąpania w ciepłej wodzie).Zabieg ten delikatnie
      powtarzamy przy każdej kąpieli i efekt jest taki,ze wszystko zaczęło mu ładnie
      schodzić i nie ciaży nad nim groźba zabiegu.
      Co do toalety cycusia - to oczywiście trzeba odciągać i delikatnie płukać.
      Boże , co to za szkoła rodzenia.Zapytaj męża ile by wytrzymał, nie myjąc sobie
      siusiaka bez ściągania napletka.???
      • wesolek11 Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 13:31
        Mój synek ma 20 m-cy i właśnie przy ostatniej wizycie u pediatry poruszyłam ten
        temat. Nic nie kazała robić. A dokładnie zbada na bilansie 2-latka. Do tej pory
        jest wszystko o.k.
        • 0ania Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 13:44
          Co lekarz to inne rady....jedni mówią tak drudzy inaczej. Sama już nie wiem.Gdy
          mały sie urodził,też nie wiedziałam co robić. Byłam chyba u 3 lekarzy i wszyscy
          mówili: delikatnie, podczas kąpieli w ciepłej wodzie naciągać...nie wiem czy
          robiłam źle czy dobrze, ale efekt jak pisałam jest taki,że mój mały ma
          "wzorowego siusiaka" i wiem,że nie sprawiałam mu tym bólu.
    • tygrysiatko1 Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 13:30
      wszycy chirurdzy walcząz pediatrami o to że nie wolno ściąfgać napletka...
      napletek sam się odklei jak przyjdzie pora a ściągając można dziecku zrobić
      straszną krzywdę... nic nie ściągaj i będzie dobrze...
      • e_r_i_n Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 16:03
        Otoz to. Moje dziecko ma 4 lata, przy siusiaku nie majstrujemy, wszystko jest
        ok.
    • figrut Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 15:34
      Tygrysiatko ma racje-nie odciagac[mozna jedynie bardzo delikatnie gdy zajdzie
      taka koniecznosc-np. aby posmarowac mascia przy stanie zapalnym.Kieruje sie tym
      co pisza specjalisci w 5 miesiecznikach o tematyce dzieciecej[choc i tam
      wystepuja sprzeczne informacje-dlatego kupuje co miesiac 5, z ilosci
      nieparzystej latwiej wybrac wiekszosc hi hi hi].
      • kiti5 Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 19:20
        Przy siusiakach moich dwóch synów 4 i 14 lat nic nie majstrowałam i wszystko
        jak do tej pory w porządku.Pozdrawiam
        • kol.3 Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 19:45
          Mój pediatra kazał od początku ściagać i to systematycznie. Zbyt systematyczna
          nie byłam i około 2-3 roku życia musieliśmy odwiedzić lekarza, który dość
          gwałtownie ściągnął mu skórkę, było trochę krwi i płaczu. Niedawno jakiś pan na
          forum zdrowie skarżył się bardzo na dolegliwości po operacji stulejki, które mu
          kompletnie zatruwają życie.
          • tygrysiatko1 Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 21:38
            i pediatra zrobił ogromnny błąd... może Twoj syn mieć dopiero teraz problem
            operacyjny...
    • lady.ms Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 22:43
      Nie sciagaj na sile czytalam ze za wczesnie sciagniety moze spowodowac wielkie
      szkody, na bilansie 2 latka lekarka sciagnela mojemu synkowi i od tej pory
      kazala przy codziennej toalecie delikatnie sciagnac i przemyc, a porownanie
      meskiego penisa do siusiaka dziecka kilkumiesiecznego bobasa- chyba ktos ma z
      glowa
      • tygrysiatko1 Re: jak pielęgnować siusiaka??? 21.11.05, 22:46
        SIUSIAK DZIECKU SŁUŻY DO SIUSIANIA I DO NICZEGO WIĘCEJ.... A DO TEJ CZYNNOŚCI
        NAPLETEK NIE MUSI DAWAĆ SIĘ ŚCIĄGAĆ!!!
        • mamadacja Re: jak pielęgnować siusiaka??? 22.11.05, 08:52
          Alfą i omegą siusiakową nie jestemsmile Ale są dwie możliwości ( z tego co wiem )-
          przyklejenie napletka i właściwa stulejka. Z obiema czeka się co najmniej do
          bilansu 4-latka - do tej pory wszystko może samo ustąpić. My mamy stulejkę -
          młody kończy 4 latka w lutym, więc na razie spokojnie czekamy z zabiegiem.
          Stulejka wygląda tak,że kształt siusiaka ( skórki) na końcu jest taki
          wydłużony i zwężony. Przyklejony napletek - zachowany ( na końcu okrągły)
          kształt siusiaka. Nam zakazano na razie odciągania - co zaleca się w przypadku
          przyklejenia napletka. Zabieg usuwania stulejki polega na delikatnym nacięciu
          napletka (chyba) a z tego co wiem robi to się w znieczuleniu ogólnym. Miał to
          mój teraz 20-letni brat i jemu wtedy chirurg po prostu naciągnął napletek w
          kilku ruchach, bez znieczulenia. Tyle wiem jasmile Ale i ja i moi lekarze możemy
          się mylić - jak jest ktoś bardziej doświadczony ( ma to za sobą) niech skorygujesmile
          Pozdrawiam siusiakowe mamysmile
          • azile8 Re: jak pielęgnować siusiaka??? 22.11.05, 09:25
            Dziewczyny nacinanie napletka wcale nie jest konieczne.Sama sie o tym
            porzekonalam.Tez bylismy przygotowani na zabieg,poniewaz wychodzil nam troche
            leukocytow,napletek byl tak waski,ze urolog zlecil naciecie.Obylo sie bez
            interwencji chirurga>W bielanskim szpitalu dali nam masc DIPROLENE.W ciagu 2
            tygodni napletek sie odkleil.Dziecko mialo wowczas 10 miesiecy.
            • mamadacja Re: jak pielęgnować siusiaka??? 22.11.05, 09:38
              Dzięki za informacjesmile Pomęczę mojego lekarza o tą maść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka