Dodaj do ulubionych

test IQ dla 6 latka ???

29.12.05, 10:16
Witam.
Wiem ,że to może śmieszne ,ale gdzie w necie znajde test IQ albo inny na
inteligencje dla dzieci ?
Ostatnio znajoma mojego męża mnie zaskoczyła jak powiedziała ,że jej 6-cio
letni syn miała robione testy w przedszkolu (prywatne przedszkole) i jego
inteligencja - w tescie wyszła 145 IQ.
Tak przez ciekawosc, sama bym chciała widziec ile mój synek ma IQ !! HEHE smile)
Pozdrawiam .Groszek44
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: test IQ dla 6 latka ??? 29.12.05, 10:45
      Zawsze możesz powiedzięc, że zamówiłaś w Mensie i wysżło 152. Więcej niż u jej
      dziecka. Ona nie sprawdzi, tak jak Ty ie sprawdzisz wyniku jej synka... smile
      • magan5 Re: test IQ dla 6 latka ??? 29.12.05, 11:54
        cóż...zadego prawdziwego testu diagnozujacego iloraz inteligencji dziecka nie
        znajdziesz w necie..od dokładnej diagnozy są specjaliści czyli psycholodzy ,
        czasami pedagodzy..i tylko takim testom należy ufać...zapytaj koleżanki jaka
        skalą szacowano iloraz dziecka..jeśli np. skalą Wechslera wersja WISC-R czy
        skalą Terman - merill to ok.ale jesli to pseudotest z netu..to nie stresuj
        siebie i dziecka...pozdrawiam
        • verdana Re: test IQ dla 6 latka ??? 29.12.05, 14:06
          I c z tego? Mój syn tez miał 145 IQ, córka 142, najmlodszy 138. I kłopoty w
          szkole... Moze lepiej mieć IQ na normalnym poziomie i lepsze stopnie...
          • nchyb Re: test IQ dla 6 latka ??? 29.12.05, 14:22
            Ano Verdano, jak to wielokrotnie i Ty i ja pisałam, inteligencja bowiem
            najczęściej nie przekłada się na stopnie, a co dziwniejsze, wręcz w tych
            lepszych stopniach przeszkadza...
            • groszek44 do verandy 29.12.05, 15:30
              OK.
              Ale gdzie sprawdzałaś IQ u swoich pociech ?
              Pozdrawiam
            • tolka3 Re: test IQ dla 6 latka ??? 29.12.05, 15:55
              Ale w życiu z pewnością się przyda smile O stopnie natomiast bym się nie martwiła.
              Z pewnością dzieciaki sabie poradzą. Po co komu najlepsze stopnie? wink
              • verdana Re: test IQ dla 6 latka ??? 29.12.05, 19:58
                No, lepsze stopnie nie wiem - ale np. konieczność przesunięcia z LO do Liceum
                Zawodowego, to już fajne nie było...
                Testy robiłam z powodu a/ dziecię nr I- dysortografii i kłopotów w nauce
                (prywatnie), II - na wyraźne żądanie siostry nr I, który w przeciągu 1 dnia
                awansował z nieudacznika na geniusza i nabijał się z małej siostry - prywatnie
                (u ryczącej ze śmiechu p. psycholog, która po raz pierwszy w życiu badała )Q
                osmolatki na żądanie dziecka, nie rodziców)., nr III - z powodu dysortografii i
                kłopotów w nauce - w poradni dysleksji.
    • groszek44 do verdany - przepraszam 29.12.05, 15:33
    • lollypop Re: test IQ dla 6 latka ??? 29.12.05, 23:59
      Odradzam meczenia dzieci testami. Ja mialam robione takie testy w wieku 5-ciu
      lat, pozniej w wieku 13-stu i 16-stu. Najpierw zostalam poslana wczesniej do
      szkoly, pozniej 'przeskoczylam' jedna klase, gdy zaproponowali rodzicom
      abym 'przeskoczyla' kolejna to sie zbuntowalam i zostalam gdzie bylam bo ilez
      razy mozna byc ta nowa i zarazem najmlodsza? Szkola to nie tylko
      przysposobienie informacji ale nauka zycia, funkcjonowania w spoleczenstwie.
      Teraz wszyscy doradzaja poslanie mojego synka do szkoly wczesniej, podobno bije
      w oczy inteligencja (ma niespelna 5 lat, jeden lekarz po przypadkowej rozmowie
      z nim przypisywal mu inteligencje osmiolatka), a ja trzymam go z daleka od tej
      calej szopki. Form inteligencji jest kilka a ostatnio mialam przyklad jak to
      wlasnie IQ liczy sie najmniej. Byl u nas chlopczyk ktorego mama krzyczy wszem
      i wobec ze bedzie wybitnym matematykiem, ma 5 lat, czyta, pisze, bierze sie za
      ulamki i rzymskie cyfry. A emocjonalna inteligencja tego dziecka jest mniej
      wiecej na poziomie dwulatka. Moj synek wbrew tej calej 'ineteligencji' jeszcze
      nie czyta, zna z polowe alfabetu, co jest dosc typowe dla tego wieku. Nie
      popycham go do tej nauki, kultywuje raczej to co go pasjonuje a wiec malowanie,
      fotografike (nawiasem mowiac to co moi rodzice tepili jako 'strate czasu').

Dajcie dzieciom byc dziecmi jak najdluzej, IQ naprawde nie jest miara
      pozniejszego sukcesu ani szczescia w zyciu. Zeby byc sprawiedliwa napisze ze
      raz w zyciu IQ przydalo mi sie bo dostalam prace wlasnie na podstawie testu
      gdzie mialam najwiekszy wynik na 60 osob. Ale teraz i tak pracuje gdzie indziej
      i to wszystko juz woda pod mostem.
      • groszek44 Re: Jeszcze jedno pytanko - inteligencja !! 30.12.05, 09:58
        A mam jeszcze jedno pytanie !! Jak mozna sprawdzic inteligencje dziecka w tym
        wieku ?
        Moja siostra ostatnio powiedziała ,widząc może drugi raz mojego synka prawie 6 -
        cio latka (ponieważ przyjezdza czasami na świete az Austrii ) ,że mój syn ma
        duzym potencjalem intelektualnym !!
        Sory za te może ale nie których " głupie pytania ",ale nie jestem
        psychologiem!!
        Pozdrawiam.Groszek44

• ulkad Re: Jeszcze jedno pytanko - inteligencja !! 30.12.05, 15:32
          Mój najstarszy syn mial robione testy w przedszkolu - poniewaz byl dzieckiem
          wg. pan troszke problemowym (strona graficzna),wiec zostal przebadany przez
          psychologa, ktora po wszystkim spojrzala na niego jak na zjawisko, bo tak
          dobrze mu poszlo. Nie pamietam ile mu wyszlo dokladnie, ale ponad 130 pkt. To
          nie sa testy na kartce, tylko np. rózne ukladanki, troche pytan "wiedzowych"
          itp. Sama bez przygotowania rzetelnei nei przebadasz dziecka. Niedlugo czeka
          nas powtórka z rozrywki - syn jest diagnozowany na dysleksje (podejrzewam, ze
          nie ma, ale dostal skierowanie ze szkoly), i tez mial robine różne testy. Jest
          w trzeciej klasie podstawówki.
          • magan5 Re: Jeszcze jedno pytanko - inteligencja !! 30.12.05, 21:57
            Dziewczyny..na codzień badam dzieci i szczerze mówiąc często czuje ze to nie ma
            sensu..dzieciaki przechodzą jakiś tam stres ( w zależnosci od dziecka- mniejszy
            lub większy..) , często wyniki uzyskane w poradni są delikatnie mówiac oderwane
            od rzeczywistosci np. niesmiałe dziecko dodatkowo przestraszone nowym miejscem
            i osoba badajacą milczy..co rzecz jasna ma wpływ na wynik testu i mylny obraz
            dziecka..czasami bywa ze panie nauczycielki wychodząc z załozenia ze diagnoza
            intelektualna dziecka bedzie lekarstwem na pierwsze problemy dziecka w
            przedszkolu czy szkole robią krzywdę dziecku i rodzicom...ja sama zaliczyłam
            testy w wieku lat bodzajze 4 , wynik był swietny...tyle ze..robił badanie mój
            ojciec- psycholog...siłą rzeczy traktowałam to jako zabawę..stad taki a nie
            inny rezultat..ojciec wiedze na temat IQ córki posiadł i na tym sie
            skończyło...jasne, gdy są wyrazne problemy z dzieckiem to pełna diagnoza ze
            wskazówkami do pracy z maluchem jest niezbędna ale prosze..unikajcie badań
            słuzących zaspokojeniu swojej ciekawości... stoje na stanowisku ze kazde
            dziecko ma swoje tempo rozwoju, swoje dobre i słabsze strony a cóż..jednorazowy
            test wykonany w warunkach "nienaturalnych " dla dziecka ( np. poradnia) może
            negatywnie wpłynąć na samoocenę dziecka... pozdrawiam Was serdecznie..
      • tolka3 Re: test IQ dla 6 latka ??? 02.01.06, 10:50
        Super, bardzo mi się to podoba. Ja też w kierunku pasji, zainteresowań, rozwoju
        inteligencji emocjonalnej wolę iść. Pozdrawiam.
        • iwpal Re: test IQ dla 6 latka ??? 02.01.06, 17:35
          Nie ma sensu badać wszystkich mądrych dzieci dla samego badania.
          Poza tym badanie testem Wechslera (jedyny aktualnie na polskim rynku
          standaryzowany i normalizowany, pozwalający wyliczyć IQ; niestety test Termanna-
          Merrila nie ma polskiej standaryzacj i polskich norm) może badać TYLKO
          psycholog (pedagog nie ma uprawnień do posługiwania sie testami
          psychologicznymi, nawet, gdy je bardzo lubi). Test Wechslera pokazuje różne
          obszary funkcjonowania intelektualnego i pozwala na wychwycenie różnych
          nieprawidłwości, jeżeli traktuje sie go jakościowo, a nie tylko dla samej
          cyferki oznaczającej IQ. Inne testy, np.z Mensy sa bardzo jednostronne i
          faworyzują osoby o umysłach ścisłych.
    • mmaja1 Re: test IQ dla 6 latka ??? 01.01.06, 20:06
      też tak uważam i też pracuję w poradni- tylko odważne małe dzieci odpowiadaja
      wszystko , reszta dzieci wypada moim zdaniem poniżej możliwości...szkoda ich
      stresowac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka