Dodaj do ulubionych

kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie?

06.03.06, 17:05
W którym etapie życia dziecko zaczyna rozumieć, że w lustrze widzi siebie?
Mój Gustaw ma nieco ponad miesiąc i jestem pewein, że nie zdaje sobie z tego
sprawy.
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 06.03.06, 17:09
      trzeba by poszukac w jakies madrej literaturze.Miesieczne dziecko na pewno nie
      wie (a propos Rodzacy tato, przeciez Ty niedawno "rodziles" a Gucio juz ma
      miesiac!!), ze widzi siebie.Moj syn na pewno wie (a moze mi sie tak wydaje), ze
      dzidzia w lustrze to on.Wydaje mi sie, ze dziecko lapie to w drugiej polowie
      pierwszego roku.
      • miodzio_k Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 06.03.06, 17:23
        A ja dzisiaj akurat gdzieś w necie czytałam, że jeszcze roczniak nie bardzo wiec
        kto to tam jest bo potrafi sprawdzić za lustrem czy dzidzia tam jest bo nie wie
        ze to on.
        • mmala6 Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 06.03.06, 17:29
          hehe, wiec napisalam, ze byc moze mi sie tak tylko wydajewink Mateusz na pewno
          obchodzi tv dookola ale lustra nie.Poza tym jak stoimy przed lustrem i sie go
          pytam "gdzie jest Mateuszek?" to sie rzuca z lapkami na lustro.No niewazne w
          sumie,jak nie wie ze to on, to sie kiedys dowiewink
    • kangur4 Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 06.03.06, 20:04
      Jak ma około 15 miesięcy (średnio - pewnie są i takie, które wiedzą to
      wczesniej). Robiono eksperyment i malowano czerwoną kropkę na czole.
      Piętnastomiesięczniaki kumały, że coś nie halo i patrząc w lustro próbowały
      zetrzeć sobie kropkę z czoła.

A ciekawostką jest to, że eksperyment robiono przy okazji porównywania
      inteligencji dorosłego szympansa i dziecka właśnie. Mniej więcej
      piętnastomięsięczniak jest na poziomie szympansa (BTW: szympansy też zcierały
      kropkę z czoła, nie wiem jakiego była koloru).
      • mmala6 Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 06.03.06, 22:19
        namaluje jutro Matkowi kropke na czole!
      • viviene12 hehe kropka 06.03.06, 22:26
        ogladalam taka dokumentacje BBC z kropka na czolesmile
        Mlodsze dzieci szukaly za lustrem, te ok. poltoraroczne scieraly sobie kropke z
        czolasmile
        • tatavariata lustro 06.03.06, 23:12
          Ostatnio przeprowadzono jakieś nowe badania, które zadały kłam twierdzeniu, że
          dopiero 15 m-czne dziecko rozumie co widzi w lustrze. Próbuje znaleźć link do
          tego artykułu ale mi nie idzie. Na pewno w tym roku na jakimś portalu o tym
          było. Generalnie przeprowadzono eksperyment z lustrem i niemowlakami
          wpatrującymi się w swoje nóżki w lustrze (bo nie siedziały jeszcze i nie
          podnosiły się). O ile sobie przypominam, to badano 2 m-czne dzieci. Konkluzja
          była taka, że niemowlaki rozumiały, że to ich nogi są widoczne w lustrze.
          Zatem - nigdy nic nie wiadomo smile Nauka nie stoi w miejscu.

A co do szukania tego co jest za lustrem - IMHO to nie jest dowód na to, że
          dziecko nie rozumie co widzi w lustrze, tylko dowód na to, że nie rozumie jak
          działa lustro (i chce zrozumieć).
          • mmala6 Re: lustro 06.03.06, 23:15
            a co to znaczy IMHO?od czego to skrot??
            • tatavariata Re: lustro 06.03.06, 23:36
              In My Humble Opinion
    • pancerniczek Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 07.03.06, 13:10
      Marysia (tak jak i Srajdzinka zresztą) zakłada czapke i idzie się oglądac do
      lustra. Wnioskuję więc, że chyba wie na co patrzy wink
      (a może to dotyczy tylko kobiet?) wink
      • wenus.z.willendorfu Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 07.03.06, 13:21
        Frutka podobnie. A jak usłyszy "ale ładnie wyglądasz", też od razu biegnie do
        lustra, czy aby kto jej nie okłamuje wink
        • pancerniczek :D 07.03.06, 13:27
          hehehe, kobiety...

dopisek małymi literkami: ja też tak robię smile))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka