rodzacy_tata 06.03.06, 17:05 W którym etapie życia dziecko zaczyna rozumieć, że w lustrze widzi siebie? Mój Gustaw ma nieco ponad miesiąc i jestem pewein, że nie zdaje sobie z tego sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmala6 Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 06.03.06, 17:09 trzeba by poszukac w jakies madrej literaturze.Miesieczne dziecko na pewno nie wie (a propos Rodzacy tato, przeciez Ty niedawno "rodziles" a Gucio juz ma miesiac!!), ze widzi siebie.Moj syn na pewno wie (a moze mi sie tak wydaje), ze dzidzia w lustrze to on.Wydaje mi sie, ze dziecko lapie to w drugiej polowie pierwszego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
miodzio_k Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 06.03.06, 17:23 A ja dzisiaj akurat gdzieś w necie czytałam, że jeszcze roczniak nie bardzo wiec kto to tam jest bo potrafi sprawdzić za lustrem czy dzidzia tam jest bo nie wie ze to on. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 06.03.06, 17:29 hehe, wiec napisalam, ze byc moze mi sie tak tylko wydaje Mateusz na pewno obchodzi tv dookola ale lustra nie.Poza tym jak stoimy przed lustrem i sie go pytam "gdzie jest Mateuszek?" to sie rzuca z lapkami na lustro.No niewazne w sumie,jak nie wie ze to on, to sie kiedys dowie Odpowiedz Link Zgłoś
kangur4 Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 06.03.06, 20:04 Jak ma około 15 miesięcy (średnio - pewnie są i takie, które wiedzą to wczesniej). Robiono eksperyment i malowano czerwoną kropkę na czole. Piętnastomiesięczniaki kumały, że coś nie halo i patrząc w lustro próbowały zetrzeć sobie kropkę z czoła. A ciekawostką jest to, że eksperyment robiono przy okazji porównywania inteligencji dorosłego szympansa i dziecka właśnie. Mniej więcej piętnastomięsięczniak jest na poziomie szympansa (BTW: szympansy też zcierały kropkę z czoła, nie wiem jakiego była koloru). Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 06.03.06, 22:19 namaluje jutro Matkowi kropke na czole! Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 hehe kropka 06.03.06, 22:26 ogladalam taka dokumentacje BBC z kropka na czole Mlodsze dzieci szukaly za lustrem, te ok. poltoraroczne scieraly sobie kropke z czola Odpowiedz Link Zgłoś
tatavariata lustro 06.03.06, 23:12 Ostatnio przeprowadzono jakieś nowe badania, które zadały kłam twierdzeniu, że dopiero 15 m-czne dziecko rozumie co widzi w lustrze. Próbuje znaleźć link do tego artykułu ale mi nie idzie. Na pewno w tym roku na jakimś portalu o tym było. Generalnie przeprowadzono eksperyment z lustrem i niemowlakami wpatrującymi się w swoje nóżki w lustrze (bo nie siedziały jeszcze i nie podnosiły się). O ile sobie przypominam, to badano 2 m-czne dzieci. Konkluzja była taka, że niemowlaki rozumiały, że to ich nogi są widoczne w lustrze. Zatem - nigdy nic nie wiadomo Nauka nie stoi w miejscu. A co do szukania tego co jest za lustrem - IMHO to nie jest dowód na to, że dziecko nie rozumie co widzi w lustrze, tylko dowód na to, że nie rozumie jak działa lustro (i chce zrozumieć). Odpowiedz Link Zgłoś
pancerniczek Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 07.03.06, 13:10 Marysia (tak jak i Srajdzinka zresztą) zakłada czapke i idzie się oglądac do lustra. Wnioskuję więc, że chyba wie na co patrzy (a może to dotyczy tylko kobiet?) Odpowiedz Link Zgłoś
wenus.z.willendorfu Re: kiedy dziecko wie, że w lustrze widzi siebie? 07.03.06, 13:21 Frutka podobnie. A jak usłyszy "ale ładnie wyglądasz", też od razu biegnie do lustra, czy aby kto jej nie okłamuje Odpowiedz Link Zgłoś
pancerniczek :D 07.03.06, 13:27 hehehe, kobiety... dopisek małymi literkami: ja też tak robię )))) Odpowiedz Link Zgłoś