Dodaj do ulubionych

jak pobrać mocz- jestem zrozpaczona :(((

30.03.06, 11:27

Jestem mamą dwuletniej dziewczynki, która nie potrafi siakć na nocnik. Cały
zcas nosi pieluchę. Muszę jej pilnie pobrać mocz bo ma 40 stopni gorączki i
żadnych innych objawów. Walczę od dwóch dni i nic. Woreczki na mocz są za
małe i wszystko się z nich wylewa, do pojemnika nie chce zrobić i nie da się
trfić w moment sikania bo sika co 3-4 godziny. Nie mogę jej puścić bez
pieluchy bo gorączka. Żadne stawianie w wannie i puszczanie wody nie przynosi
efektu. Czy w szpitalach wykonują cewnikowanie takich dzieci?
Marta
Obserwuj wątek
    • sylka22 Re: jak pobrać mocz- jestem zrozpaczona :((( 30.03.06, 11:44
      gdyby nie dało rady inaczej a potrzeba by była żeby w szpitalu pobrać mocz to
      pewnie by cewnikowali

sa takie specjalne woreczki (nie wiem czy o nich piszesz) na pobieranie
      niemowlętom moczu..inne sa dla dziewczynek i inne dla chłopców
      przykleja sie je do skóry i dziecko nosi przez jakis czas - trzeba się dobrze
      stosowac do instrukcji - przyklejac tak jak napisane na opakowaniu
    • paulaula Re: jak pobrać mocz- jestem zrozpaczona :((( 30.03.06, 12:10
      A ja mimo wszystko obstaję przy tym, aby dać jej pić(to co lubi, aby wypiła jak
      najwięcej). Po kilku minutach wstawić ją ddo wanny i puścić ciępłą wodę,
      obmywając ją jednocześnie, bo przed pobraniem moczu powinnaś ją podmyć
      dokładnie wodą i nie ma możliwości aby nie zaczęła sikać. Wtedy prosisz ją o
      rozchylenie nóżek, pierwszy mały strumień musi wylecieć, podstawiasz jałowy
      kubek. Ja przy okazji złapałabym jak najwięcej, aby od razu zrobić posiew. Weź
      z przychodni specjalną płytkę na posiew. Próbuj i nie czekaj, sprawa wygląda
      poważnie. Równie dobrze to może być też trzydniówka, ale ZUM również (choć tu
      byłyby jeszcze raczej towarzyszące objawy, mocz co 3-4 godziny trochę zbija z
      tropu. Zdrówka życzę i próbuj.
      • sylka22 Re: jak pobrać mocz- jestem zrozpaczona :((( 30.03.06, 12:20
        hmm...widzę ze to kontynuacja jakiegos wczesniejszego wątku..

jasne..warto próbowac, dac jak najwiecej pic i hop do wannt..

a na zwykłe badanie moczu pojemnik wcale nie musi byc jałowy smile
        • ldzida12 Re: jak pobrać mocz- jestem zrozpaczona :((( 30.03.06, 12:32
          Cześć!
          Najlepiej to nauczyć dziecko sikania na nocnik. Albo puszczać w domu w samych
          majtkach, raz się zsika, drugi poczuje mokro międzynuszkami, to zrobi siusiu na
          nocnik. Nocnik powinien stać w dostępnym m iejscu dla dziecka.
          Lidia
          • a-g-n-i-e-sz-k-a Re: jak pobrać mocz- jestem zrozpaczona :((( 30.03.06, 14:07
            Dzieci przewaznie robia siku po obudzeniu.
            Mojemu 20 miesiecznemu synkowi mocz pobieralam tak:
            Rano obudzilam go, rozebralam z pieluchy, posadzilam sobie na kolanach,
            podstawilam pojemniczek i czekalam. U chlopca jest troche latwiej, bo strumien
            jest inny, ale u dziewczynki tez powinno sie udac. Warto przed obudzeniem
            dziecka wszystko sobie przygotowac, ewentulane ceratki itp, zeby pozniej tylko
            posadzic, podstawic i czekac smile Nie powinno to potrwac dlugo.
            Aby prawidlowo przykleic woreczek na mocz, skora dziecka powinna byc calkiem
            sucha. Jezeli jest choc troche wilgotna, albo niechcaco dotkniesz miejsca z
            klejem - na 100% woreczek rozklei sie.
            Jezeli nie jest to mocz na posiew to moze warto zaniesc to, co pozostalo w
            woreczku po przelaniu sie.
            • nela35 Re: jak pobrać mocz- jestem zrozpaczona :((( 30.03.06, 14:43
              ja robiłam z córeczką 23 miesiace tak -to było wczoraj i ten sam problem.:
              rozebrałam zdjełam pieluszkę(tez nosi)załozyłam skarpetki ,przyniosłam wiaderko
              z piaskownicy z wodą i postawiłam obok nocniczek i przygotowane naczynko na mocz
              raczki do chlupania w wodzie ,chlup chlup,przelewamy z naczynka do
              nocniczka ,raczki chlup chlup i zaraz było sikanie ,ja szybko za naczynko i
              złapałam małe co nie co .pewnie ni ebyło sto procent jalowe ale było .innej
              mozliwosci nie widze .tą metoda robię zawsze i zawsze
              skutkuje.pozdrawiam ,zycze cierpliwosci i zdrowka
    • koleandra Re: jak pobrać mocz- jestem zrozpaczona :((( 30.03.06, 15:03
      Ja pobierałam ostatnio synowi. Po prostu... trzeba dmuchnąć, chuchnąć... możesz
      suszarką smile U nas to działa natychmiast. Woreczek jest nie dobry w przypadku
      jeśli to ma byc posiew.
      • anatemka Re: jak pobrać mocz- jestem zrozpaczona :((( 31.03.06, 11:26
        woreczek jest jałowy więc dobry na posiew.
        Pojemnik na mocz nie jest jałowy więc zły na posiew. Oczywiście najlepiej jest
        jesli dziecko sika bezposrednio na płytke, ale u małych dzieci to strasznie
        trudnesmile
    • galela Re: jak pobrać mocz- jestem zrozpaczona :((( 30.03.06, 23:42
      Ja też słyszałam, że woreczek nie jest dobry na posiew. Ale do kubeczka się nie
      dało absolutnie. Więc robiliśmy to tak: Mąż siedział na wannie i trzymał
      dziecko a ja myłam baaardzo dokładnie krocze i wszystko dookoła ręką w
      jednorazowej rękawiczce. Potem zlewałam wszystko rywanolem w płynie a następnie
      solą fizjologiczną. Suszyłam superczystą wyprasowaną tetrówką. Woreczek w
      miejscu gdzie jest klej, leciutko smarowałam olejem świeżo otwartym żeby nie
      uszkodzić skóry przy odklejaniu. Przykleiłam woreczek bardzo dokładnie, tak aby
      ujście cewki było na samym środku. Zakładałam lekko zapiętego pampersa i
      zagadywałam razem z mężem dziecko. Dawałam jej też pić ulubiony napój, w
      ostateczności lałam po nogach ciepłą wodą. Za każdym razem posiew był jałowy.
      • kajda26 Re: jak pobrać mocz- jestem zrozpaczona :((( 31.03.06, 11:18
        Hej.Gdy leżałam w szpitalu z moją wówczas 1,5 roczną córką to tez miała badanie moczu i tez okazało sie nie lada kłopotem.Po dokładnej kąpieli załozyłam woreczek i na chwilke założyłam pampersa.Gdy mała tylko zasnęła,rozebrałam ją-zdjęłam"nóżki"w pajacyku ,rozpięłam pampersa i tak czekałam aż zrobi siusiu.Innej metody nie było no i udało się.Więc życze powodzenia.
        • mama2gnomic U nas był cewnik 04.04.06, 11:54
          Zośka ( 9 m-cy) dostała wysokiej temp i nie moglismy pobrac moczu. Cewnikowanie
          okazało się dla niej koszmaranym przeżyciem mimo, że poszło bardzo sprawnie-2
          tygodnie wyła przy kładzeniu na plecach...Nasz pediatra tez mówi, że woreczki
          na posiew sa złe, ale drugiej córce tylko tak sie udaje pobrać..sad
          • madziulec Re: U nas był cewnik 04.04.06, 12:41
            NIKT nie bedzie cewnikowal dziecka dla widzimisie matki. szczegolnie gdy
            istnieje podejrzenie, ze jest jakiekolwiek zakazenie. Wtedy jest ryzyko
            przeniesienia zakazenia do wyzszych drog moczowych.

Jesli dziecko nie siusia np. po cystografii wystarczy czasem wejsc z dzieckiem
            do wanny z woda, ale to nie zmienia faktu, ze w ten sposob moczu nie pobierzemy
    • kpanda u nas prawie identycznie 04.04.06, 13:21
      Tez mam prawie 2-letnia core, od sobotniej nocy ma wysoka goraczke (nie kaszle,
      nie smarka) i rowniez nie moge pobrac moczu (dzis sie poplakalam z
      bezsilnosci). Moja cora ma jeszcze niewielkie dolegliwosci ze strony ukladu
      pokarmowego (przelewa jej sie w brzuszku jak chlopu po 7 piwach smile). Napisz
      prosze jesli wyjasni sie przyczyna waszej choroby - moze u nas jest podobnie?
      Ja mam nadzieje, ze to jakas niegrozna wirusowka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka