Dodaj do ulubionych

co na zaparcia?pomocy

10.05.06, 15:34
moja mala (18mies)cierpi na zaparcia juz od dluzszego czasu, nic nie pomaga
ani suszone sliwki,czopki,syropy.horrorem jest zmienianie pieluchy bo placze
i mowi ze ja boli pupa, a na nocnik jeszcze nie siada.moze znacie cos dobrego
co w koncu zadziala.prosze was bardzo o rady i dziekuje.
Obserwuj wątek
    • 100krotka9 Re: co na zaparcia?pomocy 10.05.06, 15:42
      A przez ile dni nie robi kupki?

U nas też jest różnie. Daj jej dużo pić. Niech je duzo owoców - jabłek.
      Pieczywo razowe.
      U nas też pomagała woda z miodem na czczo.

Można też podać siemię lniane ale nie wiem od jakiego wieku.

100krotka
      • oleniek Re: co na zaparcia?pomocy 10.05.06, 20:08
        Witaj
        Prawdopodobnie tak jej zostanie, a picie dużej ilości płynów nie koniecznie
        pomaga. Marek od urodzenia miał zaparcia. Przechodziliśmy różne syropki,
        czopki, śliwki itp. Pomaga (rewelacyjnie) tylko jedno : otręby owsiane. Do
        danonka (albo jogurtu, albo startego jabłusza) dodaję ok 1 łyżeczki otrębów
        (zalanych chwilę wcześniej ciutką wrzątku - żeby zmiękły). Kupa raz dziennie
        bez bólu i bolącej pupy. Jak otrębów nie dam - kupy nie ma.
        Napisz czy jej pomogło
        • oleniek Re: co na zaparcia?pomocy 10.05.06, 20:10
          Dodam ,że synek "od zawsze" bardzo dużo pił i pije, a z jedzeniem owoców nigdy
          nie miał problemów. A zaparcia nawet parę dni trwały, i czasem aż płakał na
          nocniczku sad
        • judtytkat Re: co na zaparcia?pomocy 10.05.06, 20:15
          Na zaparcia mojej córce /jest w wieku Twojej Małej/ doskonale pomaga zjedzenie
          1 owocu dojrzałego kiwi. Obieram ze skórki, kroję na kawałeczki - szybko i
          skutecznie wspomaga pracę jelit.
          Czopki glicerynowe przerabiałam dawniej - ale mała reagaowała histerycznie.
          • ludzikowa1 Re: co na zaparcia?pomocy 10.05.06, 21:45
            Ja podawalam wode z miodem Skutkowalo u synka ale corci musialam juz podawac
            syrop Lactulosum przepisany przez pediatre i dopiero przeszlo. Pózniej jednak
            po badaniu kału w kierunku grzybow okazalo sie że corcia ma candidie++ (to taki
            rodzaj grzyba w jelitkach) i to byla przyczyna tych zaparc. Gdybym zrobila
            badanie wczesniej pewnie nie musialaby sie tak meczyc. Dzis na szczescie jest
            juz oksmile
    • onika27 Re: co na zaparcia?pomocy 10.05.06, 22:13
      u nas pomaga kompot z czarnej pozeczki podaje mu taki mocny nie rozcieńczony
      łyzeczką jak lekarstwo jeszcze sie nie zdarzyło zeby nie pomógł
    • crusk Re: co na zaparcia?pomocy 11.05.06, 01:06
      śliwki, sok śliwkowy
      brzoskwinie, sok z brzoskwiń
      jabłka, sok działa raczej moczopędnie
      WINOGRONA
      bez banana, bez marchewki
      To moje metody (skutkują na mojego syna) i jeszcze książki i kolorowanki na
      sedesie, bo potrzebuje więcej czasu, a gdy mu się nudzi chce zwiewać.
      • stefa80 Re: co na zaparcia?pomocy 11.05.06, 14:46
        dzieki za wszystkie rady sprobujemy moze akurat sie cos zmieni pozdrawiam.
    • bea-ta Re: polecam wątek 11.05.06, 15:02
      Sprawdź diete pod katem produktów zapierających wymienionych w linkach i
      produktów rozluxniającyh. Jkabys miała pytania służe pomocą. Szkoda, że nie
      piszesz co maluch je w ciagu dnia, ile pije, jak karmisz- butelka, pierś
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=41563682&a=41565728
      Pupe smaruj linomagiem zielonym, ma byc tłusty odbyt to zapobiega otarcią
      twardya kupą i skaleczenią. Możesz zastosowac aesculan w kremie do pupy, czopki
      sa w aptece.
      Syropy typu laktuloza, duphalac, normalac działaja jak podajesz duzo picia oraz
      stosujesz odpowiednia dawke0- większa niz na ulotce- zazwyczaj 1ml/kg m.c/dobę
      inaczej nie działaja.
      Na szybko daj lacidofil maluchowi, zwieksz picie ( ilośc zalezy od wagi dziecka
      - jest to w watku), przyjrzyj sie wit. d3 czy innym preparatom z ta witaminą
      jesli podajesze. często nadmiar D3 jest winne zaparciom, ryż, kleiki czy kaszki
      ryzowe,marchew, jagody gotowane, jablka gotowane( w tym slliczkowe), dobrze poda
      cna czczo sok gruszkowy, brzoskwiniowy, wode z miodem, siemie lniane. Beata
      • ludzikowa1 Re: polecam wątek 11.05.06, 15:50
        U nas sok gruszkowy i gruszki wlasnie powodowaly zaparcia wiec z tym radze uwazac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka