Dodaj do ulubionych

5 latek w zerówce-ktoś tak ma?

22.10.06, 13:49
Pytam, bo zastanawiam się czy dobrze zrobiłam zapisując córkę do zerówki.
Raczej nie pójdzie wcześniej do szkoły, ale chciałam żeby chodziła do
przedszkola, a w młodszych grupach nie było miejsc, zorganizowano natomiast
grupę mieszaną 6 i 5 latków. No i tu zaczyna się problem, bo córka narzeka,
że bardzo się nudzi w przedszkolu. Chodzi o to, że podczas gdy 6 latki uczą
się literek, młodsze dzieci mają się wtedy bawić. Zabawy plastyczne też są
podzielone. Córka jest bardzo rozwinięta jak na swój wiek i nie dziwię się,
że nudzi ją składanie drzewek, kwiatków wcześniej wyciętych przez panią.
Czy Wasze 5 letnie dzieci chodzą do zerówki? Czy też są tam tak podzielone
zajęcia?
Obserwuj wątek
    • agnieszkas72 Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 22.10.06, 15:27
      Moi synowie poszli do szkolnej zerówki jako pięciolatki.Oczywiscie nie ma tam
      zadnego podziału,chyba,ze w zaleznosci od indywidualnych mozliwosci
      dzieci.Starszy syn w swojej zerówce swietnie się bawił i świetnie sobie
      radził.Dla młodszego zerówka okazała się o wiele za łatwa.
    • agacz2905 Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 22.10.06, 15:47
      Ja tak mam, tj. mój 5-latek chodzi do takiej grupy mieszanej, gdzie są dzieci 5-
      i 6-letnie. Nie zastanawiam się, czy to dobrze czy to źle. Na pewno lepiej,
      niżby miał być w grupie z 3-4-latkami. Nauka czegokolwiek, zwł. liter
      kompletnie go nie interesuje i niestety póki co muszę to zaakceptować. Ale
      generalnie nie żałuję, że chodzi do takiej grupy - niech sobie radzi, jak
      umiesmile.
      • kolibeer2 Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 22.10.06, 17:02
        moja córka chodzi do takiej mieszanej grupy- robi ze starszakami ćwiczenia
        dodatkowe , uczą się raczej grupowo , ale książeczkę ma dla 5-latków. W
        Przyszłym roku pójdzie do normalnej zerówki- przyszkolnej .No i prace plastyczne
        też nie są dzielone.
    • anatemka Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 22.10.06, 18:49
      mój pieciolatek chodzi do grupy 5-6 latków. Książki i zajęcia ma takie jak
      sześciolatki, ma prawo uczestniczyc w nich, ale równie dobrze moze iść sie
      pobawić. Osobiscie jestem bardzo zadowolona. Bardzo podciągnął sie w rysowaniu,
      wycinaniu, etc.
    • kajap1 Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 22.10.06, 19:02
      U mnie jest jeszcze "lepiej" moja 4 letnia córka chodzi do grupy 5/6 latków, bo
      tak ją zapisali w przedszkolu w innych grupach nie było miejsca i musiałaby
      chodzić 3 rok do maluchów, normalny bezsens ale mała jest nawet zadowolona
      narazie.
    • agatha_mama Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 22.10.06, 21:02
      Moja Maja nie ma jeszcze 5 lat, skończy za miesiąc, zapisałam ją do zerówki,
      ponieważ strasznie nudziło jej się w domu, a, ze mieszkamy na wsi i nie stać
      mnie by bylo wozić ją codziennie do przedszkola oddalonego o 25 km od nas, tak
      więc podjęłam decyzję o zerówce, jest w grupie najmłodsza, małe problemy ma,
      ale nie zależy mi, aby rok wcześniej poszła do szkoły, być może za rok znów
      pójdzie do zerówki smile))
      • joasiiik25 Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 22.10.06, 21:07
        mozna zapisac dziecko 5 letnie do zerowki ale po co?
        na drugi rok bedzie musialo tez chodzic do zerowki (drugi rok) programowo jako
        dziecko 6 letnie
        widzialam nie raz na rozpoczeciu roku szkolnego te smutne oczy dzieci ,ktorych
        rodzice poslali do zerowki w wieku 5 lat...
        reszta rowiesnikow (oczywiscie 6 latkow) poszli do 1 klasy a te wczesniejsze 5
        latki (obecnie 6) zostali znowu w zerowce.
        Wiec dlatego nigdy osobiscie nie bede praktykowac tego sposobu przy moim dziecku
        • hanka_79 joasiiik25 22.10.06, 21:52
          Moja córka miała smutne oczy kiedy zaczął się rok szkolny, wszystkie "znajome"
          dzieci poszły do szkoły, przedszkola, a ona nie. Bolało tym bardziej, że w
          zeszłym roku chodziła do 4 latków. Ze względu na to, że ja nie pracuję, małej
          nie przyjęli w tym roku do przedszkola. Po kilku tygodniach okazało się, że
          jest grupa mieszana i można ją zapisać. Chciała bardzo!! Nie przeszkadza jej
          to, że jeszcze raz będzie chodziła do zerówki, wręcz czeka na spotakanie z tymi
          dziećmi, które już zna z zeszłego roku. Problem polega tylko na tym, że
          przedszkolanka (swoją drogą strasznie wstrętna baba) całkiem inaczej traktuje
          młodsze dzieci, a ja nie wiem czy mogę iść i poprosić, żeby córka mogła
          uczestniczyć we wszystkich zajęciach. Na religii i angielskim wszyscy są równi,
          ale na zwykłych zajęciach 5 latki mają całkiem co innego robić. Córka ciągle mi
          mówi, że się nudzi, że ciągle ma się tylko bawić, że pani nie pozwala robić
          takich samych rysunków co 6 latkom. Zwyczjnie nie wiem co z tym zrobić!
          • zuzanna56 5 latek w zerówce 23.10.06, 07:27
            U mojej córki w przedszkolu wygląda to podobnie jak u was tzn są grupy mieszane
            np. 5 i 6 latków. Moja córka jest rocznikowo 5 latkiem, z początku lutego. U
            nich w grupie każdy rocznik ma odrębne książki.
            Ponieważ córka chodzi już 3 rok do przedszkola to oczywiście została w tej
            samej grupie. Razem z wychowawczynią uzgodnilismy jednak że będzie robiła
            program zerówki jako jedyny 5 latek. Potem pójdzie do zerówki szkolnej.
            Ale ostatnio wychowawczyni dokładnie sprawdziła jej wiedzę i stwierdziła że ona
            ma juz teraz w październiku praktycznie opanowaną wiedzę z zerówki. Prawie
            płynnie czyta. Raczej nie chciałam jej posyłać wcześniej do szkoły ale teraz
            sie nad tym zastanawiam.
            • zuzanna56 Re: 5 latek w zerówce 23.10.06, 07:31
              Dodam tylko że jest to moje drugie dziecko i faktycznie widzę że ona faktycznie
              nadawałaby się już do zerówki. Starszy syn był i jest bardzo dobrym uczniem ale
              córka znacznie wyprzedza swój rocznik. Syn jest ze stycznia i poszedł do szkoły
              normalnie w wieku 7,5 roku.
    • agatha_mama Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 23.10.06, 11:10
      A moja MAja nie miała smutnych oczy, była szczęśliwa idąc do zerówki !!!! Do
      tej pory jest zachwycona, traktuje tam wszytsko raczej jak zabawę, maluje, uczy
      się piosenek, dziś robią ciasto wink)i nie mam żadnych wyrzutów sumienia, że
      zapisałam ją do szkoły jako 5 latkę, do niczego jej nie zmuszałam !!!
      Najchętniej zostawałaby na 2 zmiany.
      • zuzanna56 A czy posłałybyście naprawdę zdolne dziecko ... 23.10.06, 18:22
        wcześniej do szkoły? Sama już nie wiem czy to nie jest zabieranie dzieciństwa.
    • elanar Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 24.10.06, 00:54
      moja córcia też do takiej zerówki poszła, a ma 5 lat i prawdopodobnie w
      przyszłym roku będzie chodziła do zerówki szkolnej (w przedszkolach zerówek ma
      nie być). U nas akurat wszystkie dzieci robią ten sam program, ale pani ma po
      prostu inne wymagania, inaczej patrzy na pięcio i sześciolatki. I słusznie - bo
      co sześciolatki muszą opanować, to dla pięciolatków może być po prostu zabawą i
      takim popróbowaniem. Spróbuj mimo wszystko porozmawiać z wychowawczynią - niech
      córcia Twoja robi zadania razem ze starszymi dziećmi, a pani niech traktuje to
      może bardziej na luzie (hehehe! jak to takiej babie powiedzieć?).
      Uważam, że jeśli jest taka możliwość - to dobry pomysł. Moja córcia dużo
      korzysta, a traktuje to wszystko bardzo zabawowo. Nie czuje przymusu, nie jest
      to żaden obowiązek, dzieci sporo się bawią, program robią na wesoło, mają sporo
      zajęć dodatkowych. W szkolnej zerówce to już raczej szkółka sad
      pozdrawiam
      elanar
      • dididexter Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 24.10.06, 11:08
        poproś Panią żeby pięciolatki też mogły uczestniczyć w tych zajęciach tylko
        niech np. wypełniaja książki dla pięciolatków
        • zuzanna56 Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 24.10.06, 12:58
          To dobry pomysł. W naszym przedszkolu wszystkie dzieci mają książki dostosowane
          do swojego wieku.
    • blou1 Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 24.10.06, 14:06
      W mojej miejscowości acz bardzo blisko dużego miasta, na pograniczu, nie ma
      przedszkola. Jest natomiast szkoła i zerówka. W związku z tym, kilka mam z
      racji oszczędności (konieczność dowożenia dziecka i opłat za przedszkole)
      posłało pięciolatki do zerówki, spędzą tam dwa lata. Taka raczej przechowalnia
      dla pięciolatka.
    • judytak Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 24.10.06, 14:19
      moja córka do takiej mieszanej grupy chodziła
      miała książkę dla pięciolatków, ale nikt nie robił problemu z tego, że na
      wszystkich zajęciach 6-latków chciała uczestniczyć
      no i chodziła do tej samej grupy jeszcze raz, już jako sześciolatka, wtedy to
      trochę się nudziła, nie tyle z powodu zajęć, co z powodu towarzystwa...

może po prostu porozmawiaj z panią, że jesteś za tym, że niech bierze udział,
      jak chce, i tyle...

teraz mam syna czterolatka, też w mieszanej grupie, tu od początku umówiłam się
      z panią, żeby go zaliczyć do pięciolatków (książka itp.), ale jego myślę wysłać
      do szkoły z poprzednim rocznikiem (jest z lutego)

pozdrawiam
      Judyta
      • zuzanna56 Re: 5 latek w zerówce-ktoś tak ma? 24.10.06, 14:30
        judytak
        czy jesteś już pewna swojej decyzji?
        Ja wciąż się waham jeśli chodzi o moją córkę. Też jest z lutego. Rocznikowo ma
        5 lat ale jest w zerówce. Radzi sobie naprawdę dobrze, wychowawczyni twierdzi
        że jest lepsza od połowy 6 latków z tej grupy ale dla mnie to nie jest
        argument. Nie wiem jeszcze czy pójdzie do szkoły wcześniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka