Dodaj do ulubionych

Lego Duplo - dla 3-latki???

28.10.06, 00:35
Nie znam się zupełnie na Lego i mam pytanie - czy dla rezolutnej 3-latki Duplo
są odpowiednie? Nie za "dziecinne"? Doradźcie, proszę!
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 28.10.06, 01:42
      To zależy m.in od tego, czy dziewczynka wcześniej miała styczność z tego typu
      klockami, czy lubi budować. Duplo ma wiele zestawów "tematycznych", które akurat
      moim dzieciom nie przypadły do gustu, wolą zestawy do budowania z wyobraźni,
      dające więcej możliwości. Ale co kto lubi.
      Moje dzieci (2 lata, 3,3 lata) budują ze zwykłych "małych" lego, duplo owszem,
      mają, ale wolą te mniejsze klocki.
      • magdamroziuk Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 28.10.06, 09:14
        Jak najbardziej! Tylko warto pomyśleć, czy same klocki do budowania (też są
        takie z duplo), czy jakieś tematyczne, np ze zwierzątkami, ludzikami etc. Mój
        trzylatek uwielbia się tym bawić. Małych nie polecam - zbyt łatwo połknąć, mój
        np nie mógł odczepić dwóch klocków i pomagał sobie zębami (z tych małych
        właśnie - one są od 5-ciu lat) i jakbym nie zauważyła - to najprostsza droga do
        połknięcia.
        Aha, mój siostrzeniec choć już składa lego technics, często też jeszcze bawi
        się nawet Duplo (ma 2 młodsze siostry).
        To przesada, że za dziecinne. Przecież 3-late to małe dziecko! Nigdy nie
        wpadnie samo, że coś "za dziecinne" - chyba, że mama mu wmówismile))
    • kerry_weaver Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 28.10.06, 11:17
      Jeśli bawi się Duplo od zawsze jak moja córka to pewnie już powoli robią się za
      dziecinne. Jeśli nie zna jeszcze takich klocków to będą OK. Moja trzylatka zna
      Duplo od kiedy zaczęła cokolwiek rozumieć (ma starszego brata) i w tej chwili
      już woli małe klocki.
      • dorotafx Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 29.10.06, 12:37
        Mój synek ma od 1 roczku duplo teraz ma 2,5 i na mikołaja zażyczyl sobie
        betoniarke Boba Budowniczek z duplo. Kocha te klocki a ja razem z nim. Mój mąż
        natomiast nie może sie doczekac az zacznie bawić sie malymi, chetnie by sie z
        nim pobawił. Ale widze ze mojego synka jeszcze nie interesuja te małe bo mamy
        mały zestaw ale nie chce wogóle na nie patrzec. To zalezy od dziecka, ale uważam
        ze do 5 roku zycia sa super a do małych nie można ich porównać, wieć można bawić
        sie i duplo i zwykłymi.
    • skarolina Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 30.10.06, 08:52
      To zależy od dziecka. Moje córki obie uwielbiają budować z Duplo, przy czym
      jedna w styczniu skończy trzy lata, a druga chodzi do pierwszej klasy. Małe lego
      też mogą być, ale właśnie duplo są przebojem do tej pory, może dlatego, że
      oprócz klasycznych klocków mamy też sporo elementów z zestawów.
    • emonik Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 31.10.06, 23:26
      Dziękuję za odpoiedzi. Córka nie ma jeszcze duplo. Kupimy jej na gwiazdkę jakiś
      fajny zestaw i zobaczymy czy warto rozszerzać kolekcję.
      A czy klocki Duplo są w jedym rozmiarze? Tzn. czy wsystkie zestawy duplo - i
      tematyczne i zwykłe do siebie pasują?
      • iwetka1 Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 01.11.06, 22:58
        Wszystkie klocki duplo i te ze skrzynek i z zestawów do siebie pasują. Mój synek
        ma 3,5 roku i bawi się klockami lego od drugiego roku życia. Mamy kilka zestawów
        i skrzynie a możliwości zabawy nieograniczone. Dla dziewczynki fajny jest
        zestaw domek. W lego ludziki są cudownie wykonane. Synek najczęściej z klocków
        na bazie płytek konstrukcyjnych buduje autobus lub pociąg montuje klockowe
        siedzonka a ludzki podróżują. Klocków w zestawach nie jest za dużo i trzeba
        kilku zestawów aby wybudować coś innego co podpowie wyobraźnia. Jakość wykonania
        klocków rewelacja ale cena bardzo wysoka.
      • skarolina Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 01.11.06, 23:27
        www.allegro.pl/item137658440_lego_4961_zabawne_zoo_nowe.html
        Polecam ten zestaw - oprócz ciekawych figurek i gadżetów ma aż trzy płytki
        konstrukcyjne, to sporo, jak na średniej wielkości zestaw lego. Moje córki mają
        taki i go uwielbiają.
        • gandalf26 Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 01.11.06, 23:52
          Mysle ze jak najbardziej. Moj niebawem bedzie mial 5 lat a nadal bawi sie na
          zmiane duplo i basic(creator). Pod choinke zas w liscie do Mikolaja napisal ze
          prosi o kolejke (bedzie to juz 3 z serii duplo- ma dwa starsze modele) oraz
          statek piracki ze swiecacymi zaglami. Oba zestawy sa z serii duplo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka