emonik 28.10.06, 00:35 Nie znam się zupełnie na Lego i mam pytanie - czy dla rezolutnej 3-latki Duplo są odpowiednie? Nie za "dziecinne"? Doradźcie, proszę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 28.10.06, 01:42 To zależy m.in od tego, czy dziewczynka wcześniej miała styczność z tego typu klockami, czy lubi budować. Duplo ma wiele zestawów "tematycznych", które akurat moim dzieciom nie przypadły do gustu, wolą zestawy do budowania z wyobraźni, dające więcej możliwości. Ale co kto lubi. Moje dzieci (2 lata, 3,3 lata) budują ze zwykłych "małych" lego, duplo owszem, mają, ale wolą te mniejsze klocki. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 28.10.06, 09:14 Jak najbardziej! Tylko warto pomyśleć, czy same klocki do budowania (też są takie z duplo), czy jakieś tematyczne, np ze zwierzątkami, ludzikami etc. Mój trzylatek uwielbia się tym bawić. Małych nie polecam - zbyt łatwo połknąć, mój np nie mógł odczepić dwóch klocków i pomagał sobie zębami (z tych małych właśnie - one są od 5-ciu lat) i jakbym nie zauważyła - to najprostsza droga do połknięcia. Aha, mój siostrzeniec choć już składa lego technics, często też jeszcze bawi się nawet Duplo (ma 2 młodsze siostry). To przesada, że za dziecinne. Przecież 3-late to małe dziecko! Nigdy nie wpadnie samo, że coś "za dziecinne" - chyba, że mama mu wmówi)) Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 28.10.06, 11:17 Jeśli bawi się Duplo od zawsze jak moja córka to pewnie już powoli robią się za dziecinne. Jeśli nie zna jeszcze takich klocków to będą OK. Moja trzylatka zna Duplo od kiedy zaczęła cokolwiek rozumieć (ma starszego brata) i w tej chwili już woli małe klocki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotafx Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 29.10.06, 12:37 Mój synek ma od 1 roczku duplo teraz ma 2,5 i na mikołaja zażyczyl sobie betoniarke Boba Budowniczek z duplo. Kocha te klocki a ja razem z nim. Mój mąż natomiast nie może sie doczekac az zacznie bawić sie malymi, chetnie by sie z nim pobawił. Ale widze ze mojego synka jeszcze nie interesuja te małe bo mamy mały zestaw ale nie chce wogóle na nie patrzec. To zalezy od dziecka, ale uważam ze do 5 roku zycia sa super a do małych nie można ich porównać, wieć można bawić sie i duplo i zwykłymi. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 30.10.06, 08:52 To zależy od dziecka. Moje córki obie uwielbiają budować z Duplo, przy czym jedna w styczniu skończy trzy lata, a druga chodzi do pierwszej klasy. Małe lego też mogą być, ale właśnie duplo są przebojem do tej pory, może dlatego, że oprócz klasycznych klocków mamy też sporo elementów z zestawów. Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 31.10.06, 23:26 Dziękuję za odpoiedzi. Córka nie ma jeszcze duplo. Kupimy jej na gwiazdkę jakiś fajny zestaw i zobaczymy czy warto rozszerzać kolekcję. A czy klocki Duplo są w jedym rozmiarze? Tzn. czy wsystkie zestawy duplo - i tematyczne i zwykłe do siebie pasują? Odpowiedz Link Zgłoś
iwetka1 Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 01.11.06, 22:58 Wszystkie klocki duplo i te ze skrzynek i z zestawów do siebie pasują. Mój synek ma 3,5 roku i bawi się klockami lego od drugiego roku życia. Mamy kilka zestawów i skrzynie a możliwości zabawy nieograniczone. Dla dziewczynki fajny jest zestaw domek. W lego ludziki są cudownie wykonane. Synek najczęściej z klocków na bazie płytek konstrukcyjnych buduje autobus lub pociąg montuje klockowe siedzonka a ludzki podróżują. Klocków w zestawach nie jest za dużo i trzeba kilku zestawów aby wybudować coś innego co podpowie wyobraźnia. Jakość wykonania klocków rewelacja ale cena bardzo wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 01.11.06, 23:27 www.allegro.pl/item137658440_lego_4961_zabawne_zoo_nowe.html Polecam ten zestaw - oprócz ciekawych figurek i gadżetów ma aż trzy płytki konstrukcyjne, to sporo, jak na średniej wielkości zestaw lego. Moje córki mają taki i go uwielbiają. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalf26 Re: Lego Duplo - dla 3-latki??? 01.11.06, 23:52 Mysle ze jak najbardziej. Moj niebawem bedzie mial 5 lat a nadal bawi sie na zmiane duplo i basic(creator). Pod choinke zas w liscie do Mikolaja napisal ze prosi o kolejke (bedzie to juz 3 z serii duplo- ma dwa starsze modele) oraz statek piracki ze swiecacymi zaglami. Oba zestawy sa z serii duplo. Odpowiedz Link Zgłoś