Dodaj do ulubionych

Hib i MMR razem?? Podac??

13.06.07, 14:01
Niedlugo czeka nas kooooolejne szczepienie sad z przyczyny takiej,ze corka nie
byla wczesniej szcepiona na Hib,pani "doktor" zaproponowala nam szcepionke
razem z MMR...moim zdaniem samo MMR 3 w 1 to juz niezla dawka,a do tego
jeszcze czwarta....w liscie,ktory dostalismy od lekarza,zapewniaja nas ze to
bezpieczne,ale mnie sie jakos nie chce wierzyc i chyba rozdzielne jedno
pojscie do lekarza na dwa.
A co Wy o tym sadzicie??
Obserwuj wątek
    • asia0212 Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 13.06.07, 14:06
      Lekarzowi nie ufasz?Chcesz się radzić ludzi niekompetentnych?Zapytaj innego
      pediatry dla pewności.
      • asinek68 Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 13.06.07, 14:17
        ja bym rozdzieliła szczepienia na 2. Każda z tych szczepionek to niezły kopniak
        dla organizmu. Po co ładować w dziecko na raz tyle wirusów ? Ukłucia są i tak
        2, więc moim zdaniem szczepić ODDZIELNIE.
        • magdamroziuk Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 13.06.07, 14:23
          Tak na marginesie, HiB to bakterie, nie wirusy.
          Jak pediatra mówi, że można, to bym szczepiła. Przecież w niemowlęctwie szczepi
          się na raz i po 6-7 różnych chorób (DiTeP, Hib, Hbs, Polio - wszystko jednego
          dnia, czasem w jednej szczepionce, do tego można jeszcze prevenar).
      • emilly4 Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 13.06.07, 14:42
        asia0212 napisała:

> Lekarzowi nie ufasz?
        ODP: nie NIE UFAM!!
        Chcesz się radzić ludzi niekompetentnych?
        ODP:TAK! Ci "niekompetentni"czasami wiedza wiecej i lepiej niz niejeden lekarz-
        uwierz mi.
        Zapytaj innego
        ODP: Gdybym miala taka mozliwosc napewno bym spytalasmile
        > pediatry dla pewności.
        • asinek68 Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 13.06.07, 15:51
          magdamroziuk napisała:

> Tak na marginesie, HiB to bakterie, nie wirusy.

Pisząc o HIB miałam na myśli szczepionkę skojarzoną, którą była szczepiona moja
          córcia - INFANRIX-IPV+Hib. Jest to szczepionka zawierająca toksoid błoniczy,
          toksoid tężcowy, trzy oczyszczone antygeny krztuśca. Szczepionka zawiera
          również trzy typy inaktywowanego wirusa polio oraz oczyszczone składniki
          Haemophilus influenzae typu b (Hib).
      • emilly4 A dlaczego nie ufam... 15.06.07, 12:52
        asia0212 napisała:

> Lekarzowi nie ufasz?Chcesz się radzić ludzi niekompetentnych?Zapytaj innego
        > pediatry dla pewności.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=64241930&a=64241930
    • agnusia1 Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 13.06.07, 14:23
      Ja bałam sie tej szczepionki jak ognia i zwlekałam dokąd mogłam. Zaszczepiłam
      za jednym zamachem, a potem czekałam na reakcję, naszczęście nic się nie
      działo. Był markotny ale nawet gorączki nie miał.
    • kitka20061 Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 13.06.07, 15:50
      Rozdziel te szczepienia, bo to bardzo niebezpieczne szczepic dziecko naraz na tyle chorób.
    • magda6 Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 13.06.07, 16:04
      Szczepiłam synka ponad tydzień temu właśnie razem MMR + Hib - pediatra
      powiedziała, że po tej szcepionce nie ma gorączki - i faktycznie nie było, a po
      samym MMR gorączka występuje bardzo często.
    • kitka20061 Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 13.06.07, 18:11
      gorączka jest dlatego że dziecko walczy z wirusami badź bakteriami (w zależności jakie szczepienie). A może jak jest tyle szczepień jednoczesnie to organizm nie ma już siły walczyć i nie ma goraczki. Ja dalej trzymam sie aby szczepic oddzielnie, na pewno nie zaszkodzisz jak odczekasz i zrobisz Hib później.
      • magdamroziuk Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 13.06.07, 18:35
        > gorączka jest dlatego że dziecko walczy z wirusami badź bakteriami (w
        zależnośc
        > i jakie szczepienie). A może jak jest tyle szczepień jednoczesnie to organizm
        n
        > ie ma już siły walczyć i nie ma goraczki.

To nieprawda. To tylko zależy od organizmu, czy wystąpi gorączka. Ani ja, ani
        moje dziecko nigdy nie mieliśmy gorączki po żadnym szczepieniu, czy
        skojarzonym, czy pojedynczym. Inne dzieci po każdym mają i 40 stopni.
        Ja nadal uważam, że warto jednak słuchać lekarzy.
        I przestaję się dziwić, że wyjeżdżają. Bo nie dość, że zarobią więcej, to
        chociaż jakiś szacunek i zaufanie od pacjentów będą mieli. A u nas zawsze
        ważniejsza opinia sąsiadki i anonimowych forumowiczów, od doświadczenia
        lekarza. Załamka.
        • kitka05 Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 13.06.07, 20:56
          Oczywiście ze każdy organizm inaczej reaguje na szczepienia, ale ja nie łączyłabym tych dwóch szczepień, szczególnie ze MMR to już poważna dawka dla tak małego organizmu. Lepiej dmuchać na zimne. A co do lekarzy to szkoda ze oni (nie wszyscy oczywiscie) nie mają szacunku do swoich pacjentów. A to że mało zarabiają to nie nasza wina tylko kolejnego już rządu i my nie musimy przez to cierpieć. Ja nie słucham lekarzy (jedynie jednego zaufanego, który leczy moja rodzinę już od prawie 30 lat) bo już kilka razy się nieźle przejechałam. Nie wiem czy z ich niewiedzy, czy z lenistwa.
          • asinek68 Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 14.06.07, 09:54
            magdamroziuk napisała:
            > Ja nadal uważam, że warto jednak słuchać lekarzy.
            > I przestaję się dziwić, że wyjeżdżają. Bo nie dość, że zarobią więcej, to
            > chociaż jakiś szacunek i zaufanie od pacjentów będą mieli. A u nas zawsze
            > ważniejsza opinia sąsiadki i anonimowych forumowiczów, od doświadczenia
            > lekarza. Załamka.

Wczoraj w TVN 24 podali, że 1,5 roczny chłopczyk zmarł z powodu ospy (lub
            odry). Rodzice zgłosili się do szpitala zaniepokojeni dziwnym przebiegiem
            choroby. Lekarka w szpitalu odesłała rodziców z ciężko chorym dzieckiem do domu
            zalecając tylko antybiotyk i zapewniając, że to normalne objawy. Następnego
            dnia z dzieckiem było jeszcze gorzej, więc rodzice pojechali do innego
            szpitala. Tam dziecko mimo reanimacji zmarło.

Może Ty Magdo masz szczęście i masz lekarza, któremu ufasz - ja nie. I owszem
            słucham zaleceń pediatry ale "kopię" również po Forum, bo rady i doświadczenie
            innych mam jest bezcenne. A lekarze różne rzeczy teraz zalecają, np. Zyrtek
            masowo na prawie "wszystko". A jak patrzę na Panów w garniturkach z torbami z
            logo formy farmaceutycznej wchodzących do gabinetów to mam poważne obawy czy
            moje dziecko dostanie konkretny lek, bo go naprawdę potrzebuje czy też Pani
            doktor ma parcie na wypisanie jak największej liczby recept, bo ma obiecane
            wakacje (pod pretekstem szkolenia oczywiście). A co do zarobków lekarzy to
            owszem ci mniej "przedsiębiorczy" zarabiają mało ale ja mam znajomego lekarza,
            którego stać na duży dom, najnowszy model Jeepa i wakacje 2 x w roku za
            granicą. Pod moją przychodnię lekarze też nie przyjeżdzają Polonezem.
    • polcia76 Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 14.06.07, 10:39
      Witam,

jestem zwolenniczką szczepionek skojarzonych. Podaję Ci link do ciekawego wątku
      na temat szczepień, warto przeczytać:

smyk.com/index.php?option=com_joomlaboard&Itemid=&func=view&id=326&catid=38&view=threaded&view=flat

Pozdrawiam serdecznie, P.
    • dana184 Re: Hib i MMR razem?? Podac?? 14.06.07, 11:07
      Masz identyczną sytuację jak ja. Miałam zaległe szczepienie MMR i tę samą
      skojarzoną Infanrix plus Hib, moja pielęgniarka od szczepień podała jej tylko
      szczepionke MMR i kazała do następnej(Infanrix...) zrobić 6 tygodni przerwy.
      Szczepionke później zawsze można podać, nic się nie stanie.
      • emilly4 Dzieki za wszystkie odpowiedzi:o) 15.06.07, 12:54

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka