03.11.05, 17:25
To wspaniała książka,choć brak jej ukrytego przesłania-antyutopijna.Kto
czytał i podzieli się wrażniami??
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: Rok 1984 03.11.05, 19:04
      wszyscy ją czytali, wszyscy
      przynajmniej z mojego pokolenia
      i wszyscy żyliśmy w takim świecie Wielkiego Brata
      a teraz żyjemy w świecie Dwóch Braci
    • ben-oni Re: Rok 1984 03.11.05, 19:59
      Miałem to szczęście , że wcześniej przeczytałem "Nowy wspaniały świat" i "My" i
      mogłem porównać . Rok 1984 wydaje się w tym towarzystwie delikatną niedoróbką .
      Chyba dlatego , że Huxley i Zamiatin byli po prostu lepszymi pisarzami .
      Takie jest moje zdanie .
      • staua Re: Rok 1984 03.11.05, 23:16
        Tez wole "Nowy wspanialy swiat". Uwazam, ze jest rewelacyjna wizja.
        Autorka watku sporo podobnych watkow naprodukowala, ale nie napisala swoich opinii. Ciekawe.
        • ydorius Re: Rok 1984 04.11.05, 15:18

A jak dla mnie Orwell wpisuje się pomiędzy. Zamiatin, z racji pierwszeństwa
          staje na piedestale, ale Nowy Wspaniały jest pomyłką. Literacką i kompozycyjną.
          Nie kończy się, nie trzyma się kupy i nie chcę do niego wracać, by udowodnić to
          wywrotowe zdanie ;-). Choć pojedyncze elementy jak hierarchia i wybutlacja są
          przednie.

m,
          .y.

P.S. Nie wiem, czy polecałem już na tym forum, a jeśli nie, to czynię to przy
          okazji: rok 1985 Burgessa, składający się z dwóch części. Część fabularna, czyli
          rzeczony 1985 jest mniej ciekawa (widać, ze pisana przed wyborem Żelaznej
          Margaryny na premiera), ale część refleksyjna, o orwellowskim roku 1984 - przednia.

----------------------------------
          What is home without Pinezka's Potted Meat?
          Incomplete.
          wzgórza jak słonie chore na łuszczycę
    • Gość: aga Re: Rok 1984 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 21:32
      brak przesłania? no nie powiedziałabym. stanowczo ma przeslanie i tylko nie
      wiem dlaczego nie jest lekturą (kiedyś chyba była). w każdym razie na mnie
      zrobila wrażenie.
    • miziou Re: Rok 1984 04.11.05, 13:36
      eee... ja tez nie zgadzam si z brakiem ukrytego przeslania... ta ksiazka to
      jedno wielkie przeslanie i krytyka zarazem... a jest swietna, rozpatruje ja
      jako odrebna calosc bez wzgledu na to, czy ktos inny napisal cos lepiej...
      jesli Ci sie podobalo, to obok w/w pozycji przeczytaj jeszcze 'Farenheit 451' i
      obejrzyj pozniej 'Equilirbium'... tez powinno Ci sie spodobac...

pozdrawiam :)
    • Gość: h.e.r.b.aciana Re: Rok 1984 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 15:09
      linna-altair napisała:

> To wspaniała książka,choć brak jej ukrytego przesłania-antyutopijna.Kto
      > czytał i podzieli się wrażniami??

Ukrytego przed kim?
      • ben-oni Re: Rok 1984 04.11.05, 15:13
        Przed jaszczurami , które zalały już prawie całą Europę , a ostatnio ponoć
        widziano jakiegoś jaszczura w Wełtawie !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka