linna-altair 03.11.05, 17:25 To wspaniała książka,choć brak jej ukrytego przesłania-antyutopijna.Kto czytał i podzieli się wrażniami?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: Rok 1984 03.11.05, 19:04 wszyscy ją czytali, wszyscy przynajmniej z mojego pokolenia i wszyscy żyliśmy w takim świecie Wielkiego Brata a teraz żyjemy w świecie Dwóch Braci Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Rok 1984 03.11.05, 19:59 Miałem to szczęście , że wcześniej przeczytałem "Nowy wspaniały świat" i "My" i mogłem porównać . Rok 1984 wydaje się w tym towarzystwie delikatną niedoróbką . Chyba dlatego , że Huxley i Zamiatin byli po prostu lepszymi pisarzami . Takie jest moje zdanie . Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Rok 1984 03.11.05, 23:16 Tez wole "Nowy wspanialy swiat". Uwazam, ze jest rewelacyjna wizja. Autorka watku sporo podobnych watkow naprodukowala, ale nie napisala swoich opinii. Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Rok 1984 04.11.05, 15:18 A jak dla mnie Orwell wpisuje się pomiędzy. Zamiatin, z racji pierwszeństwa staje na piedestale, ale Nowy Wspaniały jest pomyłką. Literacką i kompozycyjną. Nie kończy się, nie trzyma się kupy i nie chcę do niego wracać, by udowodnić to wywrotowe zdanie ;-). Choć pojedyncze elementy jak hierarchia i wybutlacja są przednie. m, .y. P.S. Nie wiem, czy polecałem już na tym forum, a jeśli nie, to czynię to przy okazji: rok 1985 Burgessa, składający się z dwóch części. Część fabularna, czyli rzeczony 1985 jest mniej ciekawa (widać, ze pisana przed wyborem Żelaznej Margaryny na premiera), ale część refleksyjna, o orwellowskim roku 1984 - przednia. ---------------------------------- What is home without Pinezka's Potted Meat? Incomplete. wzgórza jak słonie chore na łuszczycę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Rok 1984 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 21:32 brak przesłania? no nie powiedziałabym. stanowczo ma przeslanie i tylko nie wiem dlaczego nie jest lekturą (kiedyś chyba była). w każdym razie na mnie zrobila wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
miziou Re: Rok 1984 04.11.05, 13:36 eee... ja tez nie zgadzam si z brakiem ukrytego przeslania... ta ksiazka to jedno wielkie przeslanie i krytyka zarazem... a jest swietna, rozpatruje ja jako odrebna calosc bez wzgledu na to, czy ktos inny napisal cos lepiej... jesli Ci sie podobalo, to obok w/w pozycji przeczytaj jeszcze 'Farenheit 451' i obejrzyj pozniej 'Equilirbium'... tez powinno Ci sie spodobac... pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h.e.r.b.aciana Re: Rok 1984 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 15:09 linna-altair napisała: > To wspaniała książka,choć brak jej ukrytego przesłania-antyutopijna.Kto > czytał i podzieli się wrażniami?? Ukrytego przed kim? Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Rok 1984 04.11.05, 15:13 Przed jaszczurami , które zalały już prawie całą Europę , a ostatnio ponoć widziano jakiegoś jaszczura w Wełtawie ! Odpowiedz Link Zgłoś