3xmama Re: Do kiedy podawać Cebionmulti ?? 11.09.07, 08:51 Ja podawałam od 6 miesiaca, mała za nic nie chciała jeść owoców i trzeba było uzupełnić witaminę c. Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: Do kiedy podawać Cebionmulti ?? 11.09.07, 09:08 ja podawałm do jakiegoś roku. Teraz od dłuższego czasu nic nie podaje, nawet wit. D Odpowiedz Link Zgłoś
labadziekk Re: odp wit D 14.09.07, 22:51 to chyba nie robisz dobrze nie podając witaminy D i to jeszcze teraz kiedy słońca coraz mniej. Badania wykazały że 80 % polskich dzieci ma niedobór tej witaminy Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.baba Re: odp wit D 15.09.07, 09:22 A ta wiedza to skąd? Z reklamy Danonków? O mamo, kiedy wreszcie dotrze do niektórych, że wiedzę sie czerpie od kompetentnych lekarzy / z periodyków medycznych a nie z "Pani domu" i reklam Skutki nadmiaru (hiperwitaminozy) - nadmiar wapnia w organizmie, biegunka, łatwe męczenie się, wzmożone oddawanie moczu, ból oczu, świąd skóry, bóle głowy, nudności, brak apetytu, zakłócenia w funkcjonowaniu nerek, tętnic, serca, płuc, uszu, niekorzystne zmiany w tych organach, opóźnienia w rozwoju dziecka, powstanie ryzyka zawału, miażdżyca, kamica nerkowa. Źródła występowania - tran i oleje rybne, ryby (łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki), wątroba, białko jaj, mleko i przetwory mleczne: ser, masło, śmietana, mleko modyfikowane jest także wzbogacane tą witaminą. sonia.low.pl/sonia/art/d3.htm Radzę poczytać. "Wszystkie tego rodzaju problemy rozstrzygają odpowiednie badania gospodarki Ca-P, a nie autorytatywna decyzja pediatry." Odpowiedz Link Zgłoś
labadziekk Re: odp wit D 17.09.07, 17:47 niestety (tu Cię zaskoczę) nie z reklamy danonków, ale od mojego pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
agahin Re: odp wit D 16.09.07, 14:28 Wyczytałam w którymś z pism o dzieciach, że jeżeli podaje się mleko modyfikowane to nie trzeba już dodatkowo dawać wit. d3 bo jest ona zawarta w mleku Odpowiedz Link Zgłoś
anka25l Re: Do kiedy podawać Cebionmulti ?? 18.09.07, 18:03 Cebionmilti przestałam podawać po ukończeniu przez mojego synka roczku, po konsultacji z lekarzem oczywiście zamieniłam go na vibovit bobas. Jaka jest pogoda wszyscy widzą więc napewno witaminki się przydadzą A witaminę D podaje 1 kroplę dziennie - na okres letni lekarz zalecił przerwę w podawaniu. Odpowiedz Link Zgłoś