beatar9 19.05.08, 22:57 witam,jak w temacie bardzo proszę o radę jakie ryby podawać trzylatkowi a jakich unikać...pytam o ryby mrożone,a nie np.wędzone czy z puszki bo takich nie podaję...z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arwen8 Re: ryby..jakie? 20.05.08, 16:20 Najlepiej oczywiście kupować świeże, polskie. Jeśłi mrożone, to też raczej nie egzotyczne, nie chińskie. Ostrzegam przed tzw. "rybą maślaną". Dobry i łatwy w przygotowaniu jest filet z łososia (ze względu na tłuszcz), aczkolwiek drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: ryby..jakie? IP: 195.33.121.* 21.05.08, 12:56 Najlepsze sa morskie (kwasy omega), dlatego nie wystrzegaj sie az tak bardzo makreli wedzonej od czasu do czasu, albo sledzia, czy sardynki w puszce, badz puszkowanego tunczyka. Wbrew pozorom ryby w puszcze nie sa wcale szkodliwe. A na pewno odzywczo bardziej wartosciowe niz polskie ryby rzeczne, nawet swieze. Oczywiscie filety z lososia i inne swieze ryby (sola, pstrag) sa tez super. Odpowiedz Link Zgłoś
anials Re: ryby..jakie? 23.05.08, 11:47 Awanturkę z miękkiego białego sera, wędzonej makreli i drobno posiekanej cebulki mój trzyletni synek uwielbia do chlebka. Z łososia surowego robię mu potrawkę z curry, jarzynami i ryżem - unikam w ten sposób smażenia. Z mrożonek używam mirunę lub pangę. Wystrzegam się jedynie mintaja i gotowych kostek czy paluszków rybnych. Ostatnio syn zażyczył sobie śledzika widząc z jakim apetytem zajadają się rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: ryby..jakie? 01.06.08, 21:45 nie wiem dlaczego unikasz mintaja, skoro ryby dalekomorskie takie jak wlasnie mintaj, morszczuk czy dorsz sa wlasnie najbezpieczniejsze... polecasz natomiast mrozona pange, ktora wlasciwie nie jest ryba, tylko jakims sztucznym tworem produkwanym masowo przez wietnamczykow, nafaszerowanym toksynami i hormonami, duzo o pandze pisano ostatnio, chocby to: olalazar.blox.pl/2006/10/Panga.html ja bym tej ryby raczej unikala... Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek10 Re: ryby..jakie? 09.06.08, 10:19 Proszę, podaj przepis na tą potrawkę z łososia, brzmi zachęcająco Odpowiedz Link Zgłoś
anials Re: ryby..jakie? 16.06.08, 12:59 Mintaj jakoś niedobrze kojarzy mi się po kilkuletnim jadaniu na stołówkach, ale każdy je co woli. Nie wiedziałam ,że panga ma taki tryb produkcji, jakoś tak mi zasmakowała, ale mogę się teraz zastanowić Co do potrawki: marchewka, pietruszka, seler w małe plasterki, pół cebuli w kosteczkę zeszklić na oliwie (1 łyżka)lub świeżym maśle , wrzucić jarzyny, trochę przygrzać w samym tłuszczu, zalać wodą tylko do przykrycia składników, doprawić, dusić 10-15 min. Gdy jarzyny są prawie miękkie wrzucić pokrojonego w kostkę łososia (tyle by pasował ilościowo do ilości jarzyn), dolać wody troszkę, dusić dalej do miękkości (już niedługo). Jest z tego pyszne danie z sosem do którego dodaję tyle ryżu żeby mi dziecko zjadło. Co zostanie bez problemu zamrażam i mam na kolejny raz bez roboty. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.okreglicka Re: ryby..jakie? 23.05.08, 23:35 Do wcześniejszych wypowiedzi dodam tylko tyle - różnorodne, i te chudsze i te tłuste, jedne będą źródłem białka inne kwasów tłuszczowych omega 3. Oczywiście lepsze świeże i mrożone niż konsrewowe i wędzone, szczególnie dla dzieci. Dlatego świeżych i mrożonych w diecie powinna być przewaga. Odpowiedz Link Zgłoś