bibka764 17.04.09, 11:50 Jaki rowerek powinnam kupić dla 2,5 letniego dziecka: trókołowiec czy może taki z 12 calowymi kółkami z bocznymi dla równowagi? Jak długo dzici jeżdżą na rowerku trójkołowym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baz12 Re: Rowerek dla 2,5 latki 17.04.09, 15:43 Mój ma 2,8 i właśnie sprzedałam mu trójkołowy i kupuję mu 16 calowy bo uznałam że 12 cali jest dla niego za mały (przymierzaliśmy się). Z tym że mój syn jest dość duzy, ma 1 m, myślę że to zależy od wzrostu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Rowerek dla 2,5 latki 17.04.09, 17:32 Kup rowerek z łańcuchem i dokręcanymi bocznymi kółkami. Różne dzieci różnie zaczynają jeździć bez dodatkowych kółek. Mój pięciolatek jeszcze nie potrafi, moja bratanica zaczęła jeździć na dwóch kółkach jak miała 2,5 roku (albo nieco mniej). Nie wiadomo, czy Twoje dziecko nie będzie z tych bardziej pojętnych rowerowo, a z trójkołowca kółka nie odczepisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Rowerek dla 2,5 latki 17.04.09, 19:57 Na trójkołocu raczej długo nie pojeździ... Zależy jakiego jest wzrostu. Ja dla prawie trzylatka, który ma metr kupiłam 16'', ale przyznam, że zakup przestrzelony, bo młody nie bardzo może wsiąść na rowerek (ma jednak za wysoko ramę) i to go skutecznie zniechęca do nowego zakupu. Trójkołowca sprzedałam niedawno, ale jeszcze jak był w domu młody często nim jeździł i dopiero teraz zaczął normalnie pedałować dotychczas wolał odpychanie - leniuszek. Widzę, że na przedszkolnym parkingu są w dużej części właśnie 12'' z dodatkowymi kółkami. Ostatnio widziałam w markecie też chłopca ponad 3 letniego, który bardzo ładnie pedałował na nim - mama miała dodatkową rączkę z tyłu, ale młody był raczej niezależny. Licz się z tym, że 12'' na długo nie starczy, ale tak jest ze wszystkimi rowerkami dziecięcymi. Jak chcesz, aby jeździła teraz to powinien być dobry wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenki25 Re: Rowerek dla 2,5 latki 17.04.09, 20:39 My dla córki 2,8 kupiliśmy taki z 12 calowymi kółkami z bocznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: Rowerek dla 2,5 latki 17.04.09, 20:41 wg mnie rowerek z dokręcanymi bocznymi kółkami; a jakie koła to zależy od dziecka, niemniej ja obstawiam raczej 12, ew. 14, tak, żeby dziecko mogło samo wejść/zejść; Odpowiedz Link Zgłoś
frestre Re: Rowerek dla 2,5 latki 18.04.09, 19:04 a ja w przyszły roku ( teraz synek 1,2 ) kupię jeździk-rowerek bez pedałów...prosty, uczy równowagi...na allegro widziałam już różne rodzaje-drewniane, metalowe - dla mnie SUPER! Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Rowerek dla 2,5 latki 18.04.09, 19:10 nie jeździli w ogóle na trójkołowcach, zaczynali od 12calowego z bocznymi kółkami, w wieku mniej więcej 2,5 lat, dwa lata później odpinałam boczne kółka Odpowiedz Link Zgłoś
mergaite1 Re: Rowerek dla 2,5 latki 18.04.09, 19:59 My dla naszej córci,która ma 2 latka i 8 mies. i mierzy 97 cm właśnie kupiliśmy 14'' rowerek z bocznymi kółkami i jest w sam raz,12'' byłby za mały,a 16'' za duży,nie byłaby w stanie wsiąść i myślę,że za trudno by było jej pedałować.Ten jest idealny,my jesteśmy zadowoleni i Córcia też Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Rowerek dla 2,5 latki 18.04.09, 21:44 hmmm, 12" za mały dla niespełna trzylatki? może należało podwyższyć kierownice i siodełko Odpowiedz Link Zgłoś
mergaite1 Re: Rowerek dla 2,5 latki 19.04.09, 08:26 Może fakycznie 12 calowy nie jest za mały,tylko kwestia tego,że za rok to już nie będzie się za bardzo nadawał.Wybacz,ale widzę duże dzieci na małych rowerkach i wygląda to nieco śmiesznie.Może Tobie się akurat to podoba?No cóż... My kupiliśmy 14 calowy,teraz jest dobry,dziecko jeździ świetnie,a za rok też nie będę musiała myśleć o zmianie rowerka Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Rowerek dla 2,5 latki 19.04.09, 19:13 moje starsze dziecko jeździło na 12" przez trzy lata, dopiero wtedy przesiadł się na 16", który też wystarczył na dwa lata Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Rowerek dla 2,5 latki 20.04.09, 11:39 .Wybacz,ale widzę duże > dzieci na małych rowerkach i wygląda to nieco śmiesznie Tez mi argument! A dla mnie głupio wyglada dziecko na za duzym rowerze Nie cierpie kupowania na wyrost, zeby dłuzej posluzylo.... Moja 2,5 latka obecnie ma do wyboru dwa rowerki 3-kołowy Magic i 12" z bocznymi kółkami. Chetnioej chyba jeszcze jeżdzi na trójkołowym, ale ona jest bardzo driobna na swój wiek, dla przecietnego dziecjka w tym wieku myslę, ze najodpowiedniejszy będzie 12" z bocznymi kółkami. Chyba, ze dziecko jest bardzo wysokie, silne i sprawne fizycznie, to mozna spróbowac z 14". Tak to juz jest z rowerkami dziecięcymi, ze dzieci szybko z nich wyrastają. My praktycznie co roku kupujemy nowy, dla najstarszej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
mergaite1 Re: Rowerek dla 2,5 latki 20.04.09, 17:36 do agni71!A skąd wiesz,że moje dziecko jest za małe na 14 calowy rowerek?Widziałaś,że takie sądy wydajesz??? Rowerek jest w sam raz na teraz.I żebyś wiedziała,że moje dziecko jest właśnie wysokie,silne i sprawne,a jego kolega w tym samym wieku,który nie ma tyle werwy i ogólnie jest spokojniejszy,też sobie świetnie radzi na 14 calowym. Forum to służy do wyrażenia własnych poglądów i do tego,aby czytający je Rodzic mogł skorzystać z sugestii,a nie do wzajemnego obrzucania się błotem i ciągłego negowania. Puentując,uważam,że przy wyborze rowerka najważniejsze,aby wziąć ze sobą dziecko do sklepu,tak,aby mogło usiąść,przymierzyć i zobaczyć,który jest ok,a który nie Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Rowerek dla 2,5 latki 21.04.09, 11:46 .I żebyś wiedziała,że moje dziecko > jest właśnie wysokie,silne i sprawne,a Nie pisałam, ze twoje dziecko jest za małe, tylko, ze przeciętny 2,5 latek jest za mały. Poza tym, mowa tu o rowerze dla dziewczynki. Przecietna dziewczynka jest jednak chyba troche słabsza fizycznie od przecietnego chlopca, a juz na pewno o d nieprzecietnie wysokiego, silnego i sprawnego, jak twoje Więc nie mierz wszystkich miarą swoją, a raczej swojego dziecka. Wiecej luzu zyczę. Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Rowerek dla 2,5 latki 21.04.09, 07:57 dla 2,5 latka na wiosnę kupiłąm 12 calowy z bocznymi kółkami 16 calowym nie dosięgał całą stopą do ziemi, a 14 u nas nie było Mała natomiast w wieku 2 lat wsiadła już na ten rower Odpowiedz Link Zgłoś