yenna_m 02.04.10, 19:11 no wlasnie - co? Ja - Białą Masajkę. I nie miesci mi sie we lbie jak mozna tak dawac sie wykorzystywac mezczyznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kulma.m Re: Mag Fowles'a 02.04.10, 21:28 SLuchaj wyjasnij mi prosze o co w tej ksiaze chodzi Moze czytalam ja jak bylam za mloda (mialam 18 lat, ale czytam od zawsze i wiekszosc ksiazek do mnie dociera), albo to jest ksiazka nie majaca ladu, skladu i sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Mag Fowles'a 02.04.10, 21:41 Nie przebrnęłam przez gąszcz tej metafizyki. Utonęłam w niej "Kochanica Francuza" była bardzo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Mag Fowles'a 03.04.10, 15:29 oj dziewczynki, po prostu trzeba lubić tego typu literaturę, ja lubię niedopowiedzenia i jakiś tam rodzaj tajemnicy więc dla mnie jest to kąsek. Ale rozumiem, że nie każdemu będzie leżała. Pierwsze 150 stron męczyłam i męczyłam, potem się rozkręciło - fakt, dość późno Mnie trzyma w niepewności, w napięciu, zmusza do refleksji o naturze i słabościach człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 19:15 "Poradnik współczesnego trolla.Jak mącić na forach-praktyczne porady" Odpowiedz Link Zgłoś
malila Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 19:43 "Przyczyny negatywnej selekcji. Co zrobić, żeby gazeta płacila więcej." Odpowiedz Link Zgłoś
larenata Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 19:51 "Węzeł Leto" M. Warner, teraz kolej na "Posłańca" Zusaka. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:06 "Przygoda fryzjera damskiego" Eduardo Mendozy Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:16 podobala Ci sie? lezy u mnie na polce i czeka, az sie zmotywuje do czytania Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 03.04.10, 10:07 Podobała, surrealistyczne klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 10.04.10, 00:23 zaczelam i rzeczywiscie odjechana i bardzo dobrze sie czyta Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:10 Gramatyke j. niemieckiego. Masajke tez czytałam, widziałam tez film. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:11 Biała Masajka to jedna z moich ulubionych książek, ma jeszcze 2 części Polecam. Z tego samego cyklu polecam "żona Mormona" - to jest dopiero hardcor. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:12 Ha - czytalam równiez. Ale - na pocieszenie - biala Masajka nie wytrzymala długo i uciekła. Niedawno czytalam dalsza częśc przygód ww. bohaterki - wróciła na moment do Afryki, by powspominać. Hm. Ostatnio czytalam Boccacia - w bibliotece dostępny - ponoć teraz nie ma w programie szkoły średniej. Dzisiaj kupiłam najświeższą Magdalenę Samozwaniec; Kalicińską (ciekawe, że dopiero przy tej książce doszłam do wniosku, że troche tchnie infantylizmem - ale przyjemnie sie czyta - bezstresowo)oraz Stiega Larssona (mam w domu całego Mankella) - nigdy nie czytalam S.L. - zobaczymy czym to sie je. A czytałam ostatnio 'jeszcze Ligocką jej najnowsza ksiązke - mam juz chyba dośc psychoanalizy robionej kosztem czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:20 "Blondynka u szamana" Beaty Pawlikowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:23 przeczytałam wszystkie 3 części - to jedna z książek, którą pamiętam w każdym szczególe - i nie mieści mi się w głowie, jak można tak oszaleć dla jakiegoś Dzikiego!!! aktualnie czytam "Nostalgię Anioła", ale średnio mi wchodzi "Zona Mormona" też była ok mnie najbardziej zafascynowała książka "Moje skradzione życie" Renee Villancher (czy jakoś podobnie) no i "Niebo bez ptaków" - kobiety, która przeżyła Oświęcim Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:23 znów "Przeminęło z wiatrem" teraz jestem w trakcie "Scarlett" co jakiś czas do nich wracam Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:33 Znów - to znaczy który raz? Ja czytałam trzy razy, ale tylko wersję kanoniczną. Do Ripley jakoś nie mogłam się przełamać. Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:55 5 raz spotykam się z książką Wpadlam na nią jako nastolatka, zakochałam się i co jakiś czas wracam. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:27 Właśnie skończyłam czytać: Stephen King Zielona mila. a teraz czytam: Cialdini- Wywieranie wpływu na ludzi, teoria i praktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:30 Niedawno skończyłam "Malcolm i ja", aktualnie czytam "Ratunku! Mój nastolatek jest kosmitą", w kolejce (od września ) "Dewey - wielki kot w małym mieście". Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 20:50 "Chłopiec w pasiastej piżamie" Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:03 Biała Masajka i druga jej część Obejrzałam też film, ale nie podobał mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
kulma.m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:12 Teraz banalnie : - Zaginiony Symbol - Browna (niby tandeta, ale wkreca az milo trudno sie oderwac) w kolejce czeka: - Wspomnienia z kresow (czy jakos tak) Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:15 oj, Browna czyta sie bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
byakhee Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:21 Nie czytalam Browna, ale wg Stephena Fry ksiazki Browna to: "Stool Water of the worst kind", a jako, ze Stephen Fry wie WSZYSTKO, to chyba sobie podaruje Odpowiedz Link Zgłoś
kulma.m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:26 byakhee, wiesz ja po porstu lubie czytac, czytanie zastepuje mi wiele innych rozrywek... A wybieram czasami przypadkowo, Kod Leonarda kupilam "na fali" popularnosci, i szczerze mowiac nie zawidodlam sie... bo zamiast kryminalu w tv, przeczytalam prawidlowo zbudowana powiesc sensacyjna. Jedyna ksiazka Browna na ktorej sie zawiodlam to Zwodniczy Punkt... masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
byakhee Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:36 ja tez uwielbiam czytac nie martw sie. Do Browna nigdy nie doszlam jakos. Ale po prostu jestem po uszy zakochana w panu Fry i jesli on mowi, ze czegos nie warto czytac, to mu uwierze. Przeszkadza mu fakt, ze pan Brown nie uwazal za stosowne ukazac prawdziwego sredniowiecza, tylko wyimaginowane. Zreszta moj partner tez czytal Kod i rowniez twierdzi, iz jest bardzo zly, wiec pewnie by mi nie wolno bylo czytac. Z drugiej strony wiele bestsellerow nie trafia we wszystkie gusta. Ja osobiscie nie lubie w ogole powszechnie kochanego Grishama. Nudzi mnie po prostu. Za to uwielbiam Micheala Crichtona, ktorego bardzo goraca polecam. W wiekszosci pisze thrillery, ale mozna znlesc tez inne perelki. Kula to zdecydoanie jego najlepsze dzielo, z tych jak dotad przeze mnie przeczytanych (brakuje mi kilku do kolekcji). Odpowiedz Link Zgłoś
kulma.m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:43 To teraz podpadne ale: - nie wiem kto to ten Fry!!!!!????? - Nie czytalam nic Grishama!!!!!!!!!! - Crichtona tez nie!!!!!!!!???????? ale skoro polecasz to zaczne od Kuli Ja chyba jestem w czyteliniczym sredniowieczu hahhaha jakby mialo cos pomoc to czytalam Makuszynskiego i caaalego Harrego Pottera Odpowiedz Link Zgłoś
byakhee Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 22:08 A nie martw sie slonce. Pan Fry jest w Polsce generalnie calkowicie nieznany. Ale dla anglikow jest on "F***ing national treasure". Byc moze mialas okazje go zobaczyc w Czarnej Zmijii. Gral w 2 i 4 serii, w 3 wystapil goscinnie. Jest komikiem (robil skecze z Rowanem Atkinsonem - Mr. Bean i Hugh Lourie - Dr. House), aktorem (najbardziej chyba uznany za role Oskara Wilde), pisarzem (ostatnio partner kupil mi jego ksiazke "klamca", niestety mam tyle zaleglosci na polkachm, ze jeszcze sie nie zabralam do niej), prezenterem (jeden z moich ulubionych programow "QI" - quiz komedio-wiedzowy), dystyngowanym gentelmanem (opowiadal kiedys historie jak na balu u ambasadora, tlumaczyl rojalnym gosciom, ze Prince Albert to synonim bizuterii noszonej, tylko tam, gdzie mezczyzna moze ), lektorem (nagral plyty czytajac m.in. Harrego Pottera wlasnie), maniakiem depresyjnym (zrobil kiedys program wlasnie o tej chorobie - mozna zobaczyc na youtubie); w dodatku jest zabawny, naiwny, czarujacy... i tak, nie zgadniesz, niestety gej Mam nadzieje, ze Cie nie zanudzilam na smierc jeszcze Bardzo duzo ksiazek zarowno Grishama jak i Crichtona zostalo przerobionych na film. Crichton rowniez rezyserowal filmy (m.in. na podstawie swoich ksiazek, ale nie tyklo; wyrezyserowal np. Come, ktora napisal Cook, jesli dobrze pamietam), stworzyl serial Ostry Dyzur, 2 razy skonczyl Harvard (raz w literaturze, potem wrocil na medycyne). Jego ksiazki sa znane z tego, ze nauka w nich (medycyna, fizyka itd.) jest jak najbardziej prawdopodobna. Zapewne najpopularniejszy byl Park Jurajski (ksiazka NIe jest dla nastolatkow, o niebo lepsza niz film). Znany byl rowniez ze swoich pogladow na temat globalnego ocieplenia (raczej niekonserwatywnych). Zmarl ponad rok temu Teraz na pewno Cie zanudzilam :o PS. tez czytalam Makuszyskiego i Pottery (caly zestaw podarowalam partnerowi na swieta jakis cas temu). PPS. Czytalas moze "Dziewiec kochanek kawalera Dorna" Makuszysnkiego? PPPS. Juz nie nudze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 03.04.10, 00:16 Stephen Fry jest czaderski. Cos jakby zmieszac Janusza Weissa, Boguslawa Kaczynskiego, prof. Miodka i Jerzego Stuhra Brown pisze do luftu, przeczytalam "Kod" i zaczelam "Digital Fortress" (jaki koszmar! nie skonczylam). Fatalny styl pisania, zero glebi, zero rozwoju postaci, zero realizmu, populizm najgorszego sortu - typowe ksiazki z behawiorystycznymi pionkami pisane wg sztancy. Nora Roberts z elementem spisku. Odpusc, przeczytaj za to "Wahadlo Foucault", starczy za wszystkie ksiazki Browna i jeszcze duzo zostanie Zreszta wydaje mi sie, ze on te ksiazke czytal, tylko niczego z niej nie zrozumial. A ostatnio czytalam popularna ekonomie - "The Generation Game" Davida McWilliamsa. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 03.04.10, 00:21 Brown jest bardzo zly ale dobrze sie go czyta i lepiej wychodzi na tasmie celuloidowej niz na papierze ale gdyby porownac Browna do takiego Wisniewskiego (ktory moim zdaniem jest bardzo zlym autorem - celowo nie pisze, ze pisarzem) to jednak porownanie wypada na korzysc Browna Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 03.04.10, 00:30 Hehe nie czytalam Wisniewskiego, bo sie balam, to niech tak zostanie On zdaje sie jest straszliwie pretensjonalny jezykowo? No tu przynajmniej Brown pisze prosto jak cepem i nie zaglebia sie w emocjonalne flaki. Ja tam lubie dobre czytadlo. Czytam duzo kryminalow, swojego czasu sporo science fiction. Niestety Brown jest tak potwornie wyprany z wszelkiej ambicji i inwencji, ze nawet jako czytadlo jest na dole listy. Moze faktycznie dobrze wypada na ekranie, bo filmy wiekszosc glebi i tak obcinaja, a przynajmniej ma gwarantowane ciekawe wnetrza i poscigi po ladnych miastach Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 03.04.10, 00:38 Wisniewski jest masakryczny i to jego fetyszyzowanie kobiecych nadgarstkow Odpowiedz Link Zgłoś
byakhee Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 03.04.10, 16:09 Wisniewski? nie kojarze... Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 03.04.10, 23:24 > > Odpusc, przeczytaj za to "Wahadlo Foucault", starczy za wszystkie ksiazki Brown > a > i jeszcze duzo zostanie Zreszta wydaje mi sie, ze on te ksiazke czytal, tylk > o > niczego z niej nie zrozumial. > Gdzieś czytałam, że Brown to taki Eco dla ubogich Przeczytałam i "Kod..." i "Wahadło..." i miałam podobne wrażenia do Twoich. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 23:00 mnie bardzo fajnie czyta się Dennisa Lehane'a Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:50 e, czasami fajnie sobie poczytac zwykle poczytadlo po to, zeby odpoczac i sie wyluzowac maksymalnie Odpowiedz Link Zgłoś
kulma.m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 22:01 Wiesz, ale tak sie zastanawiam, ze skoro czytam od zawsze (jak mialam 7 lat mialam juz za soba Anie z Zielonego Wzgorza i bylam w trakcie kolejnych czesci) to znaczyloby ze nie umiem zyc bez ksiazki od 21 lat... Co ja przez ten caly czas przeczytalam????????? Hahahha, tez tak masz/macie, ze wiecie ze czytalyscie, ale o jak sie skonczylo, albo tresci to ani ani ? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 22:27 jesli ksiazka byla nijaka to mam dokladnie tak samo chyba, ze byla bardzo zla - to dokladnie pamietam - az dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
kulma.m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:23 Prosze Cie, ja niby nie z tych naiwnych, hahah a jak czytalam Kod Leonarda to sie tak wkrecilam, ze zaczelam w tym szukac prawdy Czyta sie niezle, ale kupilam pod nciskiem kolezanki z pokoju, pozyczyla odemnie wszytskie inne Browny i ze zdumieniem przyjela fakt, ze nie posiadam najnowszego... Ujelam sie honorem i kupilam pewnie we wtorek jej pozycze, zeby nie bylo Polecam wam natomiast (juz to gdzies pisalam) ksiazke Marianna i Roze. Ja lubie wczuc sie w atmosfere ksiazki, poznac i polubic postacie, a juz najbardziej lubie jesli to jest autentyczne. A ksiazka Marianna i Roze to pamietnik... bardzo, bardzo, bardzo fajny pamietnik. Pozatym polecam "Zapach cedru" i "Zapomniany ogród", tez naprawde fajne, ten ogrod nawet lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kulma.m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:32 Doprecyzuje tylko tytuł pozycji oczekujacej: - Czasy, miejsca, ludzie - wspomnienia z kresów wschodnich autorka: Helena z Jaczynowskich Roth Odpowiedz Link Zgłoś
byakhee Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:17 "The game is afoot" - zbior nowych opowiadan o S.H., roznych autorow. Odpowiedz Link Zgłoś
byakhee PS. 02.04.10, 21:23 byakhee napisała: > "The game is afoot" - zbior nowych opowiadan o S.H., roznych > autorow. A teraz wlasnie zaczelam Renegatow by Shoun Hudson - powtorka, juz raz czytalam, ale z 10 lat temu; o ile pamietam, to byla moja ulubiona lektura tego pisarza... ale zdecydowanie nie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:18 "Biała masajka" to piękna historia o miłości. Bohaterka dawała się wykorzystywać - to prawda. Ale potrafiła też odejść. Ostatnio nie czytam nowych książek. Kończę Chmielewską i Agathę Christie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna772 Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:26 Sebald "Pierścienie Saturna", niezwykle erudycyjna lektura, długo mi zeszło, w międzyczasie urodziłam potomkinie i ciężko mi było się zebrać. Ale ogólnie polecam. Teraz najnowsza Tokarczuk na mnie łypie ze stolika. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 21:58 "Nację" Pratchetta. Zadziwiająco mądra. I bardzo dobrze napisana - jak wszystkie z resztą jego książki. Odpowiedz Link Zgłoś
byakhee Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 22:11 Ja zauwazylam, ze Prachett Prachettowi nie rowny. Np. The Wee Free Men, czytalo mi sie bardzo dobrze, ale Thud, probowalam kilka razy i za nic nie moglam przebrnac (nie znam polskich tytulow, sorry). Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 22:24 w polskich Pratchettach generalnie kluczowa role odgrywa tlumacz. jak tlumaczy Cholewa, to smialo mozna kupowac. le fakt - cala serie Nomow przeczytalam, i bez specjalnych fajerwerkow. Za to tomy Swiata Dysku w tlumaczeniu Cholewy czytaja sie znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 22:28 Nacji nie znam. Nowa czesc Swiata Dysku czy zupelnie insza inszosc? Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 03.04.10, 00:04 Zupełnie inna inszość, chyba skierowana raczej do młodszych czytelników, ale i tak czytało mi się świetnie. Może jestem dziecinna Ogólnie uwielbiam Pratchetta, chociaż akurat Wee Free Man tak średnio (to też jest z resztą seria dla dzieci), staram się czytać w oryginale, ale to zależy, co mi akurat w łapy wpadnie. "Nacja" wpadła po polsku Ale panu Cholewie nic nie mogę zarzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 03.04.10, 00:10 landora, kiedys przeczytalam gdzies, ze jakis pan wazny krytyk napisal, ze czytelnicy pratchetta maja 12 lat, pryszcze i nazywaja sie Kevin strasznie mnie to zirytowalo (to moj ulubiony autor) nie, nie jestes dziecinna to cholernie dobry, bystry i blyskotliwy pisarz Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 03.04.10, 01:17 cholewa to w ogole tlumaczy GENIALNIEEEEEEEEE sa jakies nagrody dla tlumaczy? bo on powinien zdecydowanie dostac jakas Odpowiedz Link Zgłoś
takatoszymura Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 22:05 yenna_m napisała: > no wlasnie - co? > Ja - Białą Masajkę. I nie miesci mi sie we lbie jak mozna tak dawac sie > wykorzystywac mezczyznie Przeczytałam ją 2 tygodnie temu. Ale postrzegam to trochę inaczej- jak można być tak głupią, żeby biegać za dzikusem i wpieprzać się tym ludziom na siłę w ich świat i życie. Od samego początku niecierpię tej baby, wcale mi jej nie żal. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 22:07 a to tez calkiem trafne spostrzezenie Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 22:24 Ja lubię biografie, więc ostatnio "Bezmiar sławy" Stone,a o C.Pisarro i początkach impresjonizmu we Francji.A przedwczoraj zaczęłam "Kapuściński non-fiction". natomiast od 1,5 roku kończę "Łaskawe" Littela i nie mogę skończyć.Zażyczyłam sobie na ubiegłoroczną Gwiazdkę,doszłam do połowy i jakoś dalej mi nie wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: Ostatnia książka, jaką przeczytałam to... 02.04.10, 22:20 Ostatnio przeczytałam i pooglądałam "Nasierowska. Fotobiografia" Turowskiej, a teraz czytam "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" Larssona. Odpowiedz Link Zgłoś
edor67 Re: IV tom "Kroków w nieznane" /nt 02.04.10, 22:26 "Przed świtem"- S. Meyer; jednym tchem, najlepsza z serii Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: IV tom "Kroków w nieznane" /nt 02.04.10, 23:11 a ja też ostatnio przeczytałam "Przed świtem" jak i pozostałe trzy części - chyba po raz czwarty... Odpowiedz Link Zgłoś