Dodaj do ulubionych

nowe zasady przyznawania komentarzy allegro

27.04.10, 11:01
wyborcza.biz/biznes/1,100896,7814788,Bunt_sprzedawcow_na_Allegro__Kloca_sie_o_komentarze.html

co myślicie?

smile
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 11:37
      Mnie się podoba, może komentarze będą bardziej wiarygodne, bo teraz część osób
      rezygnuje z wystawienia negatywnego komentarza z obawy przed odwetem ze strony
      sprzedawcy. Wielu sprzedawców jest nie w porządku i już na wstępie zaznaczają,
      że wystawiają komentarz dopiero po otrzymaniu komentarza od kupującego. Niby po
      co? Tylko po to, żeby w razie czego odwdzięczyć się negatywem. Od takich nie
      kupuję, bo coś śmierdzi, jak ktoś od razu zakłada, że dostanie negatywa. Nie
      będą mogli wystawiać komentarza w odwecie i dobrze.
      • dorianne.gray Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:29
        Komentarz wystawiony przez kupującego jest najczęściej jedynym sygnałem, że
        przesyłka dotarła na miejsce i transakcja została zakończona. Wystawianie przez
        sprzedającego komentarza po komentarzu kupującego ma więc sens i nie jest formą
        nacisku...
        • slonko1335 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:20
          dorianne.gray napisała:

> Komentarz wystawiony przez kupującego jest najczęściej jedynym sygnałem, że
          > przesyłka dotarła na miejsce i transakcja została zakończona. Wystawianie przez
          > sprzedającego komentarza po komentarzu kupującego ma więc sens i nie jest formą
          > nacisku...

a czemu nie może być takim samym sygnałem gdy będzie wystawiony jako drugi po
          sprzedającym, bo nie bardzo rozumiem?
          • dorianne.gray Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:22
            Czuję się atakowana, nie bardzo wiem, z jakiego powodu.
            Wydaje mi się po prostu, że komentarz wystawia się po pomyślnym zakończeniu
            transakcji i tyle. Jeśli o mnie chodzi kupujący równie dobrze mógłby przysłać
            maila "paczka doszła, wszystko ok", ale kupujący tego nie robią.
            • slonko1335 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:26
              A nie nie miałam zamiaru Cię atakować, tylko nie zrozumiałam zupełnie tego
              sygnału, że przesyłka na miejscu, bo nie widzę różnicy czy taki sygnał jest jako
              pierwszy czy jako drugi wystawiany.
              Występuję na allegro i jako sprzedający i jako kupujący, choć jako ten drugi
              zdecydowanie częściej i prawdę mówiąc wielokrotnie spotkałam się z neutralem lub
              pretensjami sprzedawcy na moje zarzuty odnośnie kupionego towaru i wystawiali mi
              taki sam komentarz mimo, że to ich towar nie był do końca zgodny z opisem a ja
              zlecałam przelew natychmiast po wylicytowaniu towaru-komentarz dostawałam tylko
              i wyłącznie za napisanie prawdy odnośnie towaru jaki zakupiłam a nie za to jak
              wywiązałam się z transakcji.
              • dorianne.gray Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 20:46
                Ja też na Allegro więcej kupiłam niż sprzedałam, ale doświadczenie uczy mnie, że
                przed wystawieniem negatywnego/neutralnego komentarza warto skontaktować się ze
                sprzedającym. Nie ma problemów nie do rozwiązania, zły komentarz to
                ostateczność. Kupując wystawiam komentarz jako pierwsza, kiedy sprzedaję, czekam
                na komentarz od kupującego. Nigdy nie widziałam w tym problemu, zawsze widziałam
                w tym rodzaj sygnału "kupujący jest zadowolony z transakcji". Zakładam, że
                niezadowolony najpierw napisze maila, sama tak robię.
                • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 20:52
                  dorianne.gray napisała:

> ale doświadczenie uczy mnie, ż
                  > e
                  > przed wystawieniem negatywnego/neutralnego komentarza warto
                  skontaktować się ze
                  > sprzedającym. Nie ma problemów nie do rozwiązania, zły komentarz to
                  > ostateczność. > w tym rodzaj sygnału "kupujący jest zadowolony z
                  transakcji". Zakładam, że
                  > niezadowolony najpierw napisze maila, sama tak robię.
                  >
                  >
                  Popisuję się pod tym obiema rękami. Nie wystawiłam negatywa, jeżeli
                  wcześniej się nie skontakowałam ze sprzedającym. I do tej pory
                  udawało mi się odzyskać pieniądze, jeżeli byłam niezadowolona.
                • slonko1335 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 21:50
                  ale doświadczenie uczy mnie, ż
                  > e
                  > przed wystawieniem negatywnego/neutralnego komentarza warto skontaktować się ze
                  > sprzedającym

zawsze się kontaktuję i w przeważającej większości wypadków udaje mi się dogadać
                  ale niestety nie we wszystkich
          • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:02
            slonko1335 napisała:

> dorianne.gray napisała:
            >
            > > Komentarz wystawiony przez kupującego jest najczęściej jedynym
            sygnałem,
            > że
            > > przesyłka dotarła na miejsce i transakcja została zakończona.
            Wystawianie
            > przez
            > > sprzedającego komentarza po komentarzu kupującego ma więc sens i
            nie jest
            > formą
            > > nacisku...
            >
            > a czemu nie może być takim samym sygnałem gdy będzie wystawiony
            jako drugi po
            > sprzedającym, bo nie bardzo rozumiem?
            Ja kilka razy wystawiłam pierwsza komentarz jako sprzedająca i nie
            czułam się z tym zbyt dobrze, bo uznałam, że pozytywny komentarz
            jest właśnie jakąś formą nacisku.
    • marghot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 11:52
      wg mnie wielu Kupujących będzie wykorzystywalo furtkę i przynzawalo
      mniej waizdek, bo przesyłka wydala im ise zbyt droga
      pomiomo podania kosztow w opisie...

ja kupuje i sprzedaje na allegro, gdy koszty wysyłki+koszt zakupu sa
      za drogie nei licytuje; jednak jako sprzedajacy dodaje do ceny
      znaczka i koperty koszt dotarcia na poczte. dla mnei to specjalna
      wyprawa jakies 10km w jedną stronę...

allegro chyba bacik na siebie kreci
      • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 11:55
        marghot napisała:

> wg mnie wielu Kupujących będzie wykorzystywalo furtkę i
        przynzawalo
        > mniej waizdek, bo przesyłka wydala im ise zbyt droga
        > pomiomo podania kosztow w opisie...
        > No niestety tak będzie, na dodatek te gwiazdki będą wystawiane
        anonimowo.
        > >
        > allegro chyba bacik na siebie kreci
        Nie, korzystają z tego że są monopolistamisad Bo umówmy się, ebay czy
        świstak nie są dla nich żadną konkurencją.
    • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 11:53
      Jako sprzedająca nie nie zgadzam się tylko z oceną kosztów
      przesyłki. Kupujący nie czytają strony o mnie, na której mam jak byk
      napisane z czego składa się koszt przesyłki. Mam cztery kilometry na
      pocztę, muszę dojechać samochodem, nie mogę tego robić za darmo. tak
      samo pakowanie. Jeżeli komuś nie odpowiadają koszty przesyłki, po
      prostu nie powinien licytować na danej aukcji a nie po wszystkim
      oceniać czy te koszty były ok czy nie. A na dodatek, czytanie ze
      zrzumieniem jest teraz sztuką, którzy posiedli nieliczni. Ostatnio
      licytowała u mnie osoba, z niewielkim doświadczniem na allegro.
      Zapłaciła za ubrania w dwóch przelewach, mało tego za przesyłkę
      zapłaciła podówjnie, zamiast 10 zł, 19. Oddałam jej nadpłatę. Tak
      więc nie wszyscy sprzedawcy są kombinatorami.

Jako kupująca - wystawiam negatywy w ostateczności, bo zakładam, że
      jest coś takiego jak reklamacja, i że z prawie wszystkimi można
      dojść do jakiegoś porozumienia. Najczęściej to działa, choć nie
      zawsze.
      • ciociacesia koszty przesyłki 27.04.10, 12:18
        z kosztami przesyłki czesto jest tak ze płacisz za priorytet/kuriera a na paczke
        czekasz jak na deszcz. bo sprzedawcy daleko na poczte bylo. chyba bylo sporo
        skarg na to
        • el_jot Re: koszty przesyłki 27.04.10, 12:22
          ciociacesia napisała:

> z kosztami przesyłki czesto jest tak ze płacisz za
          priorytet/kuriera a na paczk
          > e
          > czekasz jak na deszcz. bo sprzedawcy daleko na poczte bylo.
          Mnie to nie dotyczy, bo wysyłam następnego dnia jak pieniądze
          pojawią się na koncie.
          • ciociacesia mnie tez nie dotyczy :P 27.04.10, 12:28
            jak kupuje od 5 lat nigdy mi sie nie zdarzyla syt ze byłam niezadowolona, ale co
            i raz wpadam na jakis watek na forum gdzie ktos skarzy sie ze przesyłka idzie i
            idzie i idzie
            • marghot Re: mnie tez nie dotyczy :P 27.04.10, 12:36
              ciociacesia napisała:

> jak kupuje od 5 lat nigdy mi sie nie zdarzyla syt ze byłam
              niezadowolona, ale c
              > o
              > i raz wpadam na jakis watek na forum gdzie ktos skarzy sie ze
              przesyłka idzie i
              > idzie i idzie

a to co innego, jelsi poczta daje ciała...
              opóźniona wysyłka a slamazarność poczty to dwie różne rzeczy,
              kupujący czasem za opóźnienia poczty winią sprzedającego uncertain
              • pitahaya1 Re: mnie tez nie dotyczy :P 27.04.10, 12:43
                A czasem, gdy proszę o przesłanie skanu potwierdzenia nadania, następuję dłuuga
                cisza i głupie tłumaczenie, że to poczta, że święta, że wakacje.
                I w takich właśnie przypadkach sprzedający zrzuca winę na pocztę.
              • figrut Re: mnie tez nie dotyczy :P 27.04.10, 18:09
                > kupujący czasem za opóźnienia poczty winią sprzedającego uncertain
                Bywa jeszcze inaczej. Mój pierwszy wysłany towar i pierwszy spór na
                allegro zarazem big_grin Wysłałam paczkę do sprzedającego (priorytet) i po
                trzech dniach dostaję info "spór allegro" z którego dowiaduję się, że
                paczka nie dotarła. Panika, bo to pierwsza sprzedaż i już wtopa, więc
                dzwonię piszę maila do kupującego, że paczkę o takim i takim numerze
                przesyłki wysłałam tego i tego dnia. Po chwili dzwonię na pierwszą
                pocztę (czyli w moim miasteczku) i dowiaduję się, że paczka od nich
                wyszła tego samego dnia, kiedy mi ją przyjęli. Dzwonię więc na pocztę
                do miasta klienta, a oni kierują mnie do działu dystrybucji. Dzwonię
                do działu dystrybucji, podaję nr. przesyłki, a oni mi mówią, że tak,
                paczka jest u nich, ale adresata dwa razy doręczyciel nie zastał w
                domu tongue_out
                Spór rozstrzygnięty, z kupującym kontakt mailowo telefoniczny dobry,
                komentarz wystawiony obustronnie pozytywny. Jednak co się najadłam
                strachu, to moje.
            • paskudek1 Re: mnie tez nie dotyczy :P 27.04.10, 13:19
              przesyłka idzie i idzie bo poczta tak działa a nie inaczej. Ja się nie
              czepiam sprzedawcy za to, że w moim mieście poczta działa jak chora
              krowa: tyłem i na czworaka. Ale czasami rzeczywiście można cholery
              dostać jak np. rysik do GPSa kosztuje 4 zł a przesyłka 14.
              • gato.domestico bo od kosztow przesylki nie placi sie prowizji 27.04.10, 17:49

• el_jot Re: bo od kosztow przesylki nie placi sie prowizj 27.04.10, 17:57
                  ale płaci się VAT

>
                  • gato.domestico Re: bo od kosztow przesylki nie placi sie prowizj 28.04.10, 14:19
                    tak ale jak ktos pisal 80% na allegro to szara strefa wiec ...vat
                    dla nich nie istnieje.
                    • el_jot Re: bo od kosztow przesylki nie placi sie prowizj 28.04.10, 14:42
                      gato.domestico napisała:

> tak ale jak ktos pisal 80% na allegro to szara strefa wiec ...vat
                      > dla nich nie istnieje.
                      To ja napisałam. Pisząc o VAT miałam na myśli tych, którzy mają
                      działalność. Jak sprzedawałam ubrania po dziecku koszty przesyłki
                      liczyłam rzeczywiście tyle ile wynosił znaczek i koperta.
                      • jowita771 Re: bo od kosztow przesylki nie placi sie prowizj 30.04.10, 14:19
                        VAT powinni doliczyć do ceny towaru, a nie do kosztów przesyłki.
                        • el_jot Re: bo od kosztow przesylki nie placi sie prowizj 30.04.10, 14:48
                          Do kosztów przesyłki też się VAT dolicza.
      • jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:23
        > napisane z czego składa się koszt przesyłki. Mam cztery kilometry na
        > pocztę, muszę dojechać samochodem, nie mogę tego robić za darmo. tak
        > samo pakowanie. Jeżeli komuś nie odpowiadają koszty przesyłki, po
        > prostu nie powinien licytować na danej a

szczerze mowiac h.. mnie interesuje ile masz na poczte,
        dolicz sobie wszytkie koszty jakie chcesz do ceny towaru ,
        ( wiem ze nie chcesz bo od tego trzeba zaplacic prowizje)
        a za przesylke mam ochote zaplacic tyle ile naprawde kosztuje ,
        bo placac za priorytet a dostajac listem zwyklym nie jestem z tego faktu zadowolony

jako kupujacy komentarze mam naprawde gleboko gdzies
        a gadki sprzedajacy wystawia komentarz jako drugi sa poprostu smieszne
        • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:39
          To może kupuj w sklepie stacjonarnym.
          • jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:26
            pozwol ze sam bede decydowal gdzie mam robic zakupy
            a ukrocenie praktyk kanciarzy ktorzy wystawiaja nisko towar zeby przykantowac na
            przesylce to krok w dobra strone
            • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:39
              jamesonwhiskey napisał:

> pozwol ze sam bede decydowal gdzie mam robic zakupy
              > a ukrocenie praktyk kanciarzy ktorzy wystawiaja nisko towar zeby
              przykantowac n
              > a
              > przesylce to krok w dobra strone
              Kanciarze się zdarzają, jak wszędzie. Tak jak już napisałam, nie
              będę zmniejszać kosztów przesyłki,bo nie chcę żeby US dowalił mi
              swoje. A kanciarzem nie jestem.
              • jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:15
                > Kanciarze się zdarzają, jak wszędzie. Tak jak już napisałam, nie
                > będę zmniejszać kosztów przesyłki,bo nie chcę żeby US dowalił mi

duzo slyszalem i urzedzie skarbowym ale nie sadze aby nakazywal zawyzac koszty
                przesylki

> swoje. A kanciarzem nie jestem.

jesli zanizasz koszt towaru wrzucajac swoj zysk w przesylke to

kantujesz allegro ale to akurat malo mnie obchodzi
                liczysz na naiwnosc kupujacych
                poprostu w wyszukiwarce po szukaniu po cenie ze swoim badziewiem pojawiasz sie
                wyzej niz ktos kto nie kantuje i w cenie towaru zawiera swoje koszty
            • funky_mamma Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:40
              jamesonwhiskey napisał:

> pozwol ze sam bede decydowal gdzie mam robic zakupy
              > a ukrocenie praktyk kanciarzy ktorzy wystawiaja nisko towar zeby przykantowac n
              > a
              > przesylce to krok w dobra strone

A czy wg ciebie jeśli masz podany koszt przesyłki 13zł, a przesyłka kosztowała
              sprzedającego 11zł jest kantowaniem????

Ja bardzo często mam ogromny dylemat, bo nie mam w domu wagi i nie wiem ile
              przesyłka będzie dokładnie kosztować. Czasami zdarza mi się zmieścić w wadze, a
              czasami jest przekroczona i muszę dopłacić. Czy zatem, kiedy asekuracyjnie
              podaję koszt wyższy o 2zł. odjął byś mi za to punkty????
              • jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:58
                > A czy wg ciebie jeśli masz podany koszt przesyłki 13zł, a przesyłka kosztowała
                > sprzedającego 11zł jest kantowaniem????

a nie jest ??
                w tym wypadku zrobilas mnie na 2 PLN i co wedlug ciebie wszystko w porzadku

oczywiscie gdybys sprzedawala cos za 10 a ja bym zaplacil 8 to tez by ci zadnej
                roznicy nie zrobilo
                • gabi683 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:42
                  jamesonwhiskey napisał:

> > A czy wg ciebie jeśli masz podany koszt przesyłki 13zł, a przesyłka koszt
                  > owała
                  > > sprzedającego 11zł jest kantowaniem????
                  >
                  > a nie jest ??

Nie bo dolicz opakowanie i czas oraz paliwo

> w tym wypadku zrobilas mnie na 2 PLN i co wedlug ciebie wszystko w porzadku
                  >
                  > oczywiscie gdybys sprzedawala cos za 10 a ja bym zaplacil 8 to tez by ci zadnej
                  > roznicy nie zrobilo
                  • jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:01
                    > Nie bo dolicz opakowanie i czas oraz paliwo

czyli to ze trzeba wyslac towar do osoby ktora go kupila jest dla ciebie
                    kompletnym zaskoczeniem do momentu az masz go wyslac ??
                    masz tam jakis swoj badziew za 10, koperta 1,
                    twoj bezcennny czas mozesz sobie i na 5k wyliczyc
                    i wystawiasz aukcje na 5011 oraz rzeczywisty koszt jaki ponosisz na poczcie u
                    kuriera i wszyscy sa zadowoleni nie ma nie domowien
                • beata985 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:09
                  jamesonwhiskey napisał:

> oczywiscie gdybys sprzedawala cos za 10 a ja bym zaplacil 8 to tez
                  by ci zadnej
                  > roznicy nie zrobilo
                  oczywiście gdybyś zapłacił/a za przesyłkę 8,- a kosztowałaby 10,- to
                  rozumiem, że bez pierdnięcia dopłacił/a/bys różniecę...???
                  • jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:02
                    > oczywiście gdybyś zapłacił/a za przesyłkę 8,- a kosztowałaby 10,- to
                    > rozumiem, że bez pierdnięcia dopłacił/a/bys różniecę...???

a z jakiej niby racji ?

• crises Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 28.04.10, 19:33
                      Ano z takiej, panie cwaniak, że jak się wysyła cokolwiek Pocztą Polską
                      (większością firm kurierskich też), nie da się ze 100% trafnością określić
                      przyszłych kosztów wysyłki, niezależnie od czasu poświęconego na wczytywanie się
                      w cenniki i obsługę wagi. Zdarzyło mi się już wysyłać praktycznie identyczną
                      książkę w identycznym opakowaniu 3 x i płacić za każdym razem inną stawkę.

Kupujący jest na lepszej pozycji od sprzedającego, bo zna koszty wysyłki z góry
                      i niczym nie ryzykuje. Sprzedający ma nieco przerąbane, bo musi spróbować je
                      oszacować już wystawiając aukcję. Jak przeszacuje, to może trafić na buca, który
                      wystawi mu negatywną opinię za złotówkę różnicy w cenie znaczków. Jak
                      niedoszacuje, to może:

- poinformować kupującego, że soraski, okazało się, że wysyłka kosztuje więcej i
                      co on na to, i trafić na buca, który odpowie, że soraski, ale warunki aukcji są
                      wiążące, towar ma być wysłany z pierwotną ceną przesyłki;
                      - wysłać z pierwotną ceną, poprosić uprzejmie o dopłatę i trafić na buca, który
                      zapyta "a z jakiej niby racji ?" (interpunkcja i pisownia oryginalne);
                      - machnąć ręką i różnicę z własnej kieszeni.

Odnośnie do ostatniego wariantu - nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z
                      tego(dobra, poniosę oświaty kaganek, choć to trochę jak uczenie orangutana
                      programowania w C++), że nie wszyscy użytkownicy na allegro to wielkie firmy z
                      milionowymi obrotami. Jest tam też masa ludzi, która pozbywa się po prostu
                      niepotrzebnych rzeczy, żeby zrobić miejsce w domu i ucieszyć się, że komuś się
                      jeszcze przydadzą: książki, dziecięce ciuszki, jakieś domowe drobiazgi.
                      Wystawiają za złotówkę, licytacja czasem dochodzi do kilku-kilkunastu, więc
                      dokładanie za każdym razem paru złotych jest nieco jakby bez sensu, nieprawdaż?
              • kawka74 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:05
                W takim wypadku, jeśli kupujący zapłacił za przesyłkę więcej, niż faktycznie
                kosztowała, zwracam pieniądze, nawet jeśli jest to tylko złotówka.
                • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:26
                  Bo nie prowadzisz działalności na allegro, a większość z tych którzy
                  prowadzą muszą wliczyć 22% vat+koszty zatrudnionej osoby do
                  pakowania, koszty dowozu na pocztę, koperta też nie jest za darmo.
                  Mi się zdarzyło, że ktoś zapłacił za przesyłkę dwa razy: 10 zł i 9,
                  oddałam 9 zł.
                  • jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:29
                    > prowadzą muszą wliczyć 22% vat

ale jak odliczasz VAT przy zakupie paliwa to juz nie narzekasz ???

>oszty zatrudnionej osoby do
                    > pakowania

tak, widze te tabuny zatrudnionych jako pakowacze na allegro
                    • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:34
                      jamesonwhiskey napisał:

> > prowadzą muszą wliczyć 22% vat
                      >
                      >
                      > ale jak odliczasz VAT przy zakupie paliwa to juz nie narzekasz ???
                      >
                      > >oszty zatrudnionej osoby do
                      > > pakowania
                      >
                      > tak, widze te tabuny zatrudnionych jako pakowacze na allegro
                      Nie będę więcej czegokolwiek ci tłumaczyć, bo szkoda mojego czasu.
                      • jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:38
                        > Nie będę więcej czegokolwiek ci tłumaczyć, bo szkoda mojego czasu.

powinnas jeszcze doliczac do przesylki koszt elementarza z pierwszej klasy
                        przeciez musisz umiec pisac zeby napisac adres
                    • lukas.2004 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 29.04.10, 21:38
                      A jak myślisz, jeśli wysyła się 50-60 paczek dziennie to jest możliwe zrobić to
                      przez jedną osobę. Oprócz pakowania trzeba zrobić niezbędną papirologię,
                      wystawić fv, dbać o korespondencję z klientami, odpowiadać na pytania,
                      informować, wystawiać nowe aukcje, przywieźć towar, skoczyc na pocztę itd, od
                      czasu do czasu załatwić sprawy urzędowe. Często gęsto konkurencja i prowizje
                      allegro powodują, iż zysk ze sprzedaży to ok. 10% obrotu. Trzeba z tego
                      zapłacić jeszcze ZUS, podatki,jakieś dodatkowe koszty. Dorzucenie 1-2zł do
                      kosztów jest moim zdaniem najnormalniejszą praktyką i zupełnie uczciwą. To jest
                      koszt przesyłki a nie koszt poczty czy kuriera.
                      Poza tym jak ocenić przesyłki kurierskie? Jeden sprzedawca puszcza ten sam towar
                      kurierem za15,00zł, a drugi za20,00 bo taką ma umowę z firmą kurierską. Jest
                      nowym sprzedawcą, jeszcze nie generuje tyle przesyłek, żeby firma kurierska dała
                      lepsze stawki. I mozę nigdy nie będzie. I co - na pierwszy rzut oka facet
                      dokleił sobie 5zł do paczki. Drugiego rzutu oka nie będzie, bo przecież nikt
                      sprzedawcy o to nie dopyta.
                  • kawka74 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:12
                    Ale tu został postawiony inny problem - dziewczynie trudno jest ocenić na oko
                    wagę przesyłki, w związku z czym koszt przesyłki podany w aukcji może być
                    nieadekwatny do faktycznego. O podatku, pracowniku i opakowaniu nie było mowy.
        • araceli Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:34
          jamesonwhiskey napisał:
          > szczerze mowiac h.. mnie interesuje ile masz na poczte,
          > dolicz sobie wszytkie koszty jakie chcesz do ceny towaru ,

No i w ten wspaniały sposób kupując u jednego sprzedawcy kilka przedmiotów zapłacisz koszt kilka razy smile Co kto lubi smile
          • jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:06
            > No i w ten wspaniały sposób kupując u jednego sprzedawcy kilka przedmiotów zapł
            > acisz koszt kilka razy smile Co kto lubi smile

jeslli cena jest konkurencyjna i nie widze kantow na przesylce to ten koszt moge
            i 20x ponosic

• araceli Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 23:40
              jamesonwhiskey napisał:
              > jeslli cena jest konkurencyjna i nie widze kantow na przesylce to ten koszt moge
              > i 20x ponosic

No widzisz - a ja nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto. Zgadzam się na opłatę za opakowanie (koperta, kraton, pakowanie etc) ale RAZ bo tylko raz ta usługa jest mi świadczona.
        • lukas.2004 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 28.04.10, 23:22
          Nie masz racji. Prowizje Allegro są cholernie wysokie a konukrencja wymusza ceny
          naprawdę minimalne. Dochodzi do absurdalnych moim zdaniem sytuacji - Allegro
          zarabia niekiedy więcej niż ja! Jeżeli nie doliczę do przesyłki swoich
          wszystkich kosztów to sprzedaż zrobi się kompletnie bez sensu. I to nie jest
          tak, przynajmniej u mnie, że cenę za przesyłkę biorę z kosmosu. Jest to cena
          przesyłki. Przez cenę przesyłki rozumiem koszt przesłania - czyli zapakowanie
          (pracownik + materiał do pakowania), koszt dojazdu na pocztę (nieraz, żeby
          paczka dotarła szybko bo Klientowi zależy na czasie nawet 2x dziennie)+
          oczywiście koszty Poczty Polskiej. Wszystkie ceny są podane w chwili licytacji i
          każdy Kupujący wie, ile dany towar kosztuje faktycznie. Nikt nie jest oszukiwany
          ani zaskakiwany. Sprzedający ma prawo do wynagrodzenia za swoją pracę i koszty
          poniesione na rzecz przesłania towaru.
          Allegro powinno raczej zainteresować się Sprzedawcami, sprzedającymi kradzione
          przedmioty. Spotkałam się z sytuacją, że nie mogłam dostać ani FV na zakupione
          przedmiot, ani paragonu. A towar typowo do schowania w kieszeni (mały sekator po
          niebywale atrakcyjnej cenie, o połowe niższej niż u innych Sprzedających,
          sprzedających legalnie.)
        • imasumak Ale głupoty gadacie kolego 30.04.10, 12:26

jamesonwhiskey napisał:

szczerze mowiac h.. mnie interesuje ile masz na poczte,
          dolicz sobie wszytkie koszty jakie chcesz do ceny towaru

A z jakiej racji koszty związane z wysłaniem, ma doliczać do ceny towaru, skoro
          one kosztami przesyłki, a nie kosztami nabycia przez nią towaru?

( wiem ze nie chcesz bo od tego trzeba zaplacic prowizje)
          a za przesylke mam ochote zaplacic tyle ile naprawde kosztuje

Koszty przesyłki, to jest wszystko, co z tą przesyłką jest związane i nie jest
          to tylko cena znaczka. Jako kupujący możesz nie zgodzić się z taką ceną i nie
          kupić u danego sprzedawcy, ale nie masz prawa nazywać go kanciarzem.
      • crises Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:01
        No więc właśnie - przewiduję wysyp kretynów, którzy będą wystawiać
        negatywny komentarz za koszty przesyłki, jak panienka na poczcie z
        nieznanych mi powodów policzy mi złotówkę mniej, niż wynikałoby z
        mojego wstępnego sprawdzenia kosztów, albo uznają, że koperty
        bąblowcowe i pudełka do paczek to na drzewach rosną.

Koszty przesyłki mają być zgodne z podanymi w danych aukcji i tyle.
        Nie pasuje, nie licytuj.
        • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:17
          crises napisała:

> No więc właśnie - przewiduję wysyp kretynów, którzy będą wystawiać
          > negatywny komentarz za koszty przesyłki, jak panienka na poczcie z
          > nieznanych mi powodów policzy mi złotówkę mniej, niż wynikałoby z
          > mojego wstępnego sprawdzenia kosztów,
          Wg nowego systemu może wystawić pozytywny za całokształt, ale za np
          koszt przesyłki nie wystawi 5 gwiazdek tylko 1 albo dwie.
          >
          > Koszty przesyłki mają być zgodne z podanymi w danych aukcji i
          tyle.
          > Nie pasuje, nie licytuj.
          • crises Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:32
            No to o tym właśnie mówię - nieściśle się wyraziłąm z
            tym "negatywem".
        • jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:31
          > Koszty przesyłki mają być zgodne z podanymi w danych aukcji i tyle.
          > Nie pasuje, nie licytuj.

no i w nowym systemie nie beda kupowac,
          ciekawe czy bedziesz wtedy tak kozaczyc

wogule jakbys jakas wielka laske robila wystawiajac swoj towar dla plebsu
          • crises Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:36
            Szczerze mówiąc, wolę, żeby freak, który ma się przypieprzyć o to,
            że na przesyłce są znaczki na kwotę o złotówkę niższą, niż podane w
            aukcji koszty przesyłki, u mnie nie kupował w ogóle Wolałabym, żeby
            sprzedanie używanej książki za 8 zł nie generowało mi w ramach
            bonusu użerania się z debilami.
        • black_magic_women Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 28.04.10, 08:25
          crises napisała:

albo uznają, że koperty
          > bąblowcowe i pudełka do paczek to na drzewach rosną.

Koperty to jeszcze bywają,ale juz pudełka w 80%miałam z odzysku,czyli takie
          które każdy ma w domu
    • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 11:59
      I jeszcze jedno, jak koszty przesyłki będę miała za niskie,
      przyczepi się dom tego US i dowali swoje.
    • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:12
      He he, właśnie przed chwilką dostałam "now" komentarz. 5 gwiazdeksmile)
      • gabrielle76 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:28
        świetny pomysł smile własnie przed chwila wystawiłam pierwszy nowy komentarz smile
    • summerspring Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:31
      Na ebayu to się sprawdza.
    • kawka74 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:34
      Jeszcze nie wiem.
      Na pewno będzie okazja, żeby przejechać się po kosztach przesyłki, bo tu jest
      głównie problem.
      • pitahaya1 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:40
        Nie tylko koszty wysyłki.
        Dla mnie, z reguły kupującej, wygląda to tak:
        -kupuję i wpłacam pieniądze (często zaraz po zakupie, najpóźniej następnego
        dnia, pomijając weekend, kiedy to niektóre banki nie realizują przelewów)
        -czekam na wysyłkę i info, że została nadana

A często jest tak, że czekam, czekam, w końcu po 2tyg. od wpłaty z mBanku do
        mBanku, dopytuję, czy przesyłka została wysłana,i dostaję info "jutro wyślę".
        Jak "jutro" skoro mijają 2 tygodnie od wpłynięcia pieniędzy na konto sprzedającego.

I tak:
        -towar zgodny z opisem
        -cena za wysyłkę również
        -kontakt ze sprzedającym kiepski
        • donkaczka Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:44
          a jak w kncu allegro zerznie z ebaya kolejna rzecz, czyli sprzedawca bedzie mogl
          tylko pozytyw wystawic, to sie system komenatrzy na allegro do czegos przyda
          bo teraz to fikcja jest i narzedzie wymuszen
          • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:54
            A co z kupującymi, którzy nie wpłacili za towar? Pozytyw, że się
            zainteresowali moją aukcją, czy jak?
          • jud.yta Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:04
            donkaczka napisała:

> a jak w kncu allegro zerznie z ebaya kolejna rzecz, czyli
            sprzedawca bedzie mog
            > l
            > tylko pozytyw wystawic, to sie system komenatrzy na allegro do
            czegos przyda
            > bo teraz to fikcja jest i narzedzie wymuszen

Mam nadzieję, że tak będzie, że sprzedawca nie będzie mógł wystawic
            negatywa. Sama dostałam dwa negatywy odwetowce, tylko za to, ze od
            razu po aukcji wpłaciłam pieniądze. Odważyłam się wystawić negatywa,
            no i sama też takiego dostałam sad
            • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:11
              Ja nie rozumiem jednego, dlaczego tak się przejmujecie negtywami,
              jeżeli jesteście przeważnie kupującymi? Ja wystawiłam negatywa i
              neutrala i dostałam odwetowce, ale jako kupującej mi to wisi.
              Zwłaszcza, że można wpisać swoją odpowiedź na niesłuszny komentarz.
              • jud.yta Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:16
                el_jot napisała:

> Ja nie rozumiem jednego, dlaczego tak się przejmujecie negtywami,
                > jeżeli jesteście przeważnie kupującymi? Ja wystawiłam negatywa i
                > neutrala i dostałam odwetowce, ale jako kupującej mi to wisi.
                > Zwłaszcza, że można wpisać swoją odpowiedź na niesłuszny komentarz.

Dziwnie się czyta oszczerstwa i kłamstwa. W moim odwetowcu zostałam
                nazwana kretynką sad
                • elza78 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:21
                  ja tego nie rozumiem - pierwsze co przegladam to komentarze negatywne
                  sprzedajacego i neutrale, nastepnie przegladam wystawione negatywy i jelsi sa
                  tam odwety - nie kupuje u takiego buraka to proste smile
                  jesli ktos nie potrafi przyjac na klate swojej niekompetencji iw godny sposob
                  dokonczyc transakcji pozytywem dla kogos kto ze swojej strony wywiazal sie z
                  warunkow ale sprzedawca dal ciala to o czym my rozmawiamy - dla takich ludzi/
                  firm nie ma miejsca w handlu smile
                  sama dostalam odweta i mi to lata, to swiadczy o sprzedajacym, moz emniej ludzi
                  sie na durnia nabierze smile
              • donkaczka Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:53
                ja sie nie przejmuje i wystawiam

ale mnostwo ludzi sie boi spaprania konta i negow nie wystawia, ba, nawet
                neutrala sie boja, bo za neutrala mozna nega dostac - ja dostalam, a zawsze
                placilam za towar od razu, nigdy nie zadawalam pytan, opis aukcji mi wystarczal,
                a kolekcjonowalam negi regularnie

jesli kupujacy nie zaplaci - zaklada sie spor, dostaje karniaka, jak bedzie sie
                powtarzac - zamkna mu konto
                kupujacy ma zaplacic, jesli zaplaci, to jego upierdliwosc, pytania o przesylke
                sa bez znaczenia - taki lajf, ludzie sa roniz, neg mu sie za to nie nalezy
                po to sa czarne listy, zeby sobie takich ludzi wklejac, mozna ponizej pewnej
                liczby komentow odmawiac sprzedazy i juz

pewnie, ze lepiej byloby, gdyby w obie strony mozna wystawiac negi i neutrale,
                ale poniewaz to kompletnie nie funkcjonuje, jakies 90% ludzi nie wystawia negow,
                to system komenatrzy jest niewiarygodny i mozna sie naciac na sprzedawce chama i
                naciagacza, ktory w dobyrm systemie by szybko zniknal

lepiej wiec, gdy odwetowce znikna z rownania
                ja juz nie raz na allegro narzekalam, o ile na ebayu kupowanie jest
                przyjemnoscia, nacielam sie na idiotow ze 3 razy, to na allegro stres i tylko
                ksiazki juz kupuje
            • figrut Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:39
              > Mam nadzieję, że tak będzie, że sprzedawca nie będzie mógł wystawic
              > negatywa. Sama dostałam dwa negatywy odwetowce, tylko za to, ze od
              > razu po aukcji wpłaciłam pieniądze. Odważyłam się wystawić negatywa,
              > no i sama też takiego dostałam sad
              Co w takim razie z sytuacją, kiedy kupujący nie zapłaci za towar, bo
              licytował sobie dla jaj albo się rozmyślił ?
              • donkaczka Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:20
                sprzedawca zglasza sie o zwrot prowizji i zartownis dostaje karniaka, w koncu
                zawieszaja mu konto

owszem, nega sie mu nie wystawi, ale to male piwo w porownaniu z tym, ze w
                obecnej sytuacji komentarze zupelnie nie odzwierciedlaja stanu faktycznego,
                wystarczy luknac na forum zakupy, skarza sie ludzie, ale nega nie wystawia

system powinien wspierac kupujacych, bo to handel idzie za ludzmi nie odwrotnie,
                na razie allegro korzysta z monopolu i faworyzuje sprzedawcow, ale coraz mniej
                ludzi sie interesuje kupowaniem, bo szanse na kota w worku i chamskie
                potraktowanie sa duze
                • figrut Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:26
                  Miałam taką sytuację, że allegrowicze licytowali towar. Ktoś walczył
                  zaciekle do ostatniej sekundy i towar wygrał, po czym nie był
                  zainteresowany kupnem (żadnego znaku życia, choć logował się na
                  allegro). Nie odpowiedział na trzy maile. Zwrot prowizji to jedno, ale
                  ten towar jak i większość dużych zestawów był wystawiony na stronie
                  promowanej, czyli +12 zł. dodatkowe, którego allegro nie zwraca.
                  • donkaczka Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:59
                    po pierwsze jest oferta drugiej szansy dla drugiej osoby z rzedu
                    po drugie to juz problem allegro, ze nie oddaja prowizji w calosci, ebay oddaje
                    calosc oplat

negatyw jest w takiej sytuacji ostrzezeniem dla innych, jasne, ale wiekszym
                    problemem jest naduzywanie systemu i jego bezuzytecznosc w tej chwili niz to, ze
                    taki zartownis dostanie "tylko" karniaka - albo sie nauczy,albo skasuja mu
                    konto, z negami czy bez konsekwencje beda te same
    • 18_lipcowa1 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:56
      wisi mi to
      a też sprzedaję
      • atena12345 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:21
        jestem za, bo:
        Wkurzaja mnie rózne koszty przesyłki u jednego sprzedającego za tą
        samą rzecz - np 15 zł i 45 zł. To zwykłe kretactwo, które sie w
        końcu skończy
        A sprzedajacy i tak bedą sprzedawać tylko cena bedzie bardziej
        przejrzysta, nie rozumiem ich oburzenia.
        • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:28
          atena12345 napisała:

> jestem za, bo:
          > Wkurzaja mnie rózne koszty przesyłki u jednego sprzedającego za tą
          > samą rzecz - np 15 zł i 45 zł. To zwykłe kretactwo, które sie w
          > końcu skończy
          15 to może poczta, 45 kurier, dla mnie to jasne

> A sprzedajacy i tak bedą sprzedawać tylko cena bedzie bardziej
          > przejrzysta
          Dla mnie teraz też jest przejrzysta. Jak mi nie odpowiadają koszty
          przesyłki nie licytuję, a poza tym zawsze można się dopytać mailowo

nie rozumiem ich oburzenia.
          Bo nie prowadzisz działalności na allegro.
          • kawka74 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:45
            > 15 to może poczta, 45 kurier, dla mnie to jasne

Może też być 25 zł za odbiór osobisty.
            • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:53
              kawka74 napisała:

> > 15 to może poczta, 45 kurier, dla mnie to jasne
              >
              > Może też być 25 zł za odbiór osobisty.
              Hehe, ja się spotkałam, że za odbiór osobisty ktoś sobie liczył po 5
              zł za każdy przedmiot. U kogoś takiego po prostu nie kupuję.
              • kawka74 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:08
                Ja też nie kupuję; musiałabym upaść na głowę, żeby jechać gdzieś i jeszcze za to
                płacić. Co ciekawe, te 25 złotych było najdroższą opcją dostarczenia przesyłki,
                kurier był tańszy, o poczcie nie wspomnę.
                Generalnie jeśli realny koszt towaru mnie nie satysfakcjonuje, nie licytuję.
            • funky_mamma Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:01
              No a jakie ma możliwości sprzedający w tym nowym systemie komentarzy?

Sprzedałam szpilki 7 kwietnia, kupujący ani się nie skontaktował ani nie
              zapłacił. Wysłałam do niego już 2 maila z prośbą o zapłatę czy jakiś kontakt a
              ten ma mnie w głębokim poważaniu i zero odzewu ani wpłaty.
              • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:06
                funky_mamma napisała:

> No a jakie ma możliwości sprzedający w tym nowym systemie
                komentarzy?
                >
                > Nie ma żadnych nowych możliwoścismile Może wystawić negatywny
                komentarz, jak do tej pory.
                • funky_mamma Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:14
                  No to bez sensu! Ja też przecież mogę mieć zastrzeżenia, co do kontaktu, o który
                  często trzeba się dopominać czy też długiego braku wpłaty pieniędzy. LIPA!!!
              • gabi683 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:50
                mi to wisi jak będą oceniać,ubrania są po moich dziewczynkach bez plam dziur
                wiec nie mam się czym martwic.Niech się martwią Ci co szmaty sprzedają oraz
                zawyżają koszty przesyłki.
          • atena12345 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 21:28
            el_jot napisała:

> atena12345 napisała:
            >
            > > jestem za, bo:
            > > Wkurzaja mnie rózne koszty przesyłki u jednego sprzedającego za

> > samą rzecz - np 15 zł i 45 zł. To zwykłe kretactwo, które sie w
            > > końcu skończy
            > 15 to może poczta, 45 kurier, dla mnie to jasne
            >

a własnie, że nie! kurier w obu przypadkach i to ten sam. Pytałam
            wysyałam maile z zapytaniem, proponowałam odbiór osobisty..

• elza78 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:23
      co do kosztow przesylki - powinny byc zawarte w cenie towaru i juz - czy tak
      trudno doliczyc je do ceny? nawet uwzgledniajac prowizje z allegro smile
      tylko wiadomo wtedy sie handelek robi mniej konkurencyjny - uczciwosc nie poplaca big_grin
    • figrut Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:29
      Sprzedaję oraz kupuję na allegro i pomysł z jednej strony mi się
      podoba, z drugiej będzie prowadził do nadużyć. Do nadużyć prowadziły
      też dotychczasowe komentarze, więc nic nowego... Koszty przesyłki to
      dla mnie koszty opakowania i opłaty pocztowej, a nie kilometrówka
      którą muszę zrobić aby na pocztę dojechać. Zdarzało mi się jechać
      specjalnie na pocztę do większego miasta przed świętami, bo od nas
      paczki wychodzą tylko do godziny 15, a klientowi zależało na szybkiej
      przesyłce. Dotychczas myślę, że nie zasłużyłam na negatyw ani
      neutral. Towar opisuję solidnie, wysyłam zaraz po tym, jak mi allegro
      przyśle powiadomienie lub pieniądze pokażą się na koncie, czasami
      wysyłam towar zanim dojdzie wpłata. Nie mam się czego obawiać.
      • funky_mamma Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:26
        figrut napisała:

Koszty przesyłki to
        > dla mnie koszty opakowania i opłaty pocztowej, a nie kilometrówka
        > którą muszę zrobić aby na pocztę dojechać.

Dokładnie, tylko wydaje mi się, że niektórzy kupujący patrząc na świstek na
        paczce, widząc np. 11zł, uznają to za koszt ostateczny, a przecież opakowanie
        też kosztuje, tylko ile? W zasadzie ciężko ocenić, bo nawet na poczcie są różne
        ceny kopert.
      • beata985 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 23:33
        a co w takiej sytuacji???
        kupiłam towar-zapłaciłam
        sprzedawca towar wysłał...korespondencji mi edzy nami żadnej nie
        było..
        czy kontakt ze sprzedającym mam ocenić jako zerowy...żaden....??
        czyli negatyw mu się należybig_grin
        brak kontaktu ze sprzedającymtongue_out
        • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 23:41
          beata985 napisała:

> a co w takiej sytuacji???
          > > czy kontakt ze sprzedającym mam ocenić jako zerowy...żaden....??
          > czyli negatyw mu się należybig_grin
          > brak kontaktu ze sprzedającymtongue_out
          Gdybyś ty wypisywała maile, a onn cię olał - to wtedy rozumiem, że 1
          gwiazdka. Daj tak jak ci serce podpowiada. Ja osobiście nie cierpię
          takich sytuacji, kiedy nie wiadomo czy pieniądze doszły, czy paczka
          wysłana i kiedy i dlatego jako sprzedająca zawsze informuję, że
          doszły pieniądze i że wysłałam paczkę i zawsze odpowiadam na maile,
          nawet te najbardziej upierdliwewink
          • beata985 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 28.04.10, 09:09
            nie no, tu to ja akurat się smieję....smile ale wg tych ich
            pożal sie Boże kryteriów powinienbył dostać negatywa
            zaznaczam piszę o syt czystej-kupione-sprzedane-zapłacone-wysłane-
            bez żadnego maila
            -no jak by nie patrzeć kontakt jest zerowywink
    • gato.domestico Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:43
      bylo na ebay, ale wycofali...wiec chyba zadna atrakcja...nigdy nie
      wypelnialam dla mnie strata czasu.
      • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:48
        gato.domestico napisała:

> bylo na ebay, ale wycofali...wiec chyba zadna atrakcja...nigdy nie
        > wypelnialam dla mnie strata czasu.
        o to nie wiedziałam, że na ebay tego nie ma. Jak jakiś czas temu
        kupowałam jeszcze było. Pamiętam, że wypełniałam, same 5smile
        • mariolka55 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:53
          bardzo dobrze
          komentarze sa zakłamane,bo kupujący boją się odwetu od sprzedającego w postaci
          negatywa (sprzedawca za neutral potrafi mściwie oddac negatywa)
          poza tym sa cwani,pierwsi nie wystawią komentarza
          teraz się sprzedawcą trochę ukróci
          ci super sprzedawcy nie musza się obawiać
        • donkaczka Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:22
          caly czas jest, nie wiem skad takie niusy

malo tego
          w oparciu o oceny sa kalkulowane prowizje za sprzedaz, a jesli sprzedawca
          spadnie bodajze ponizej 4.7 moze miec zawieszona sprzedaz
          • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:32
            donkaczka napisała:

> caly czas jest, nie wiem skad takie niusy
            >
            > malo tego
            > w oparciu o oceny sa kalkulowane prowizje za sprzedaz, a jesli
            sprzedawca
            > spadnie bodajze ponizej 4.7 moze miec zawieszona sprzedaz
            >
            A gdzie to jest napisane? Możesz przytoczyć cytat?
          • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:39
            donkaczka napisała:

> caly czas jest, nie wiem skad takie niusy
            >
            > malo tego
            > w oparciu o oceny sa kalkulowane prowizje za sprzedaz, a jesli
            sprzedawca
            > spadnie bodajze ponizej 4.7 moze miec zawieszona sprzedaz
            >
            Sprawdzałam w nowym regulaminie i nie znalazłam żadnej takiej
            informacji, może źle szukam?
            • figrut Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:45
              > Sprawdzałam w nowym regulaminie i nie znalazłam żadnej takiej
              > informacji, może źle szukam?
              Rozmawiałyście o ebay, więc to ebay-a dotyczy.
              • el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:50
                figrut napisała:

> > > Rozmawiałyście o ebay, więc to ebay-a dotyczy.
                Uff, dzięki Figrut. Zwijam się z bólu zęba i wiele rzeczy do mnie
                dzisiaj nie docierawink
        • gato.domestico Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 28.04.10, 14:17
          przepraszam, jest .korzystam tylko z ebay.co.uk i nikt mi tego nie
          wypelnial w ciagu ostatniego roku dlatego myslalam ze wycofali.
    • kura17 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 29.04.10, 13:35
      ebay tak dziala, jak te nowe komentarze na allegro - jestem za smile

ja na allegro raz dostalam neutralny komentarz jako sprzedajaca. pomyslilam sie
      w adresie do wysylki (nie byla to przesylka polecona) i rzecz zaginela. od razu,
      jak sie zoreientowalam, to oddalam cala sume kupujacej i obiecalam, ze jak
      przesylka do mnie wroci, to jej wysle jeszcze raz (jesli bedzie chciala) bez
      zadnych dodatkowych kosztow. kupujaca byla troche rozczarowana (bo liczyla na
      przedmiot) - i w sumie ja rozumiem. paczka nie wrocila.
      delikatnie zasugerowalam, zeby w tej transakcji nie wystawiac komentarzy... ale
      dostalam neutrala smile uczciwego - z opisem sytuacji, wiec ok!
      ja jej wtedy wystawilam komentarz pozytywny, bo przeciez jej winy w tym zadnej
      nie bylo!
    • premeda Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 30.04.10, 11:32
      Mam nadzieję się, żę skończą się praktyki, że sprzedajacy wysyła
      paczkę kurierem ale nie wysyła za pobraniem i za przesyłkę małej
      paczki z sąsiedniego województwa liczy sobie jak za przesyłkę palety
      z drugiego końca Polski.
      • mariolka99 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 30.04.10, 16:54
        premeda napisała:

> Mam nadzieję się, żę skończą się praktyki, że sprzedajacy wysyła
        > paczkę kurierem ale nie wysyła za pobraniem i za przesyłkę małej
        > paczki z sąsiedniego województwa liczy sobie jak za przesyłkę
        palety
        > z drugiego końca Polski.

Odnoszę niejasne wrażenie, że dla firmy kurierskiej nie ma
        najmniejszego znaczenia, czy wysyłasz paczkę na sąsiednią ulicę, czy
        na drugi koniec Polski smile
      • lukas.2004 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 30.04.10, 20:38
        Niestety firmom kurierskim jest wszystko jedno dokąd idzie przesyłka liczy się
        tylko waga i ewentualnie gabaryty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka