be_em 27.04.10, 11:01 wyborcza.biz/biznes/1,100896,7814788,Bunt_sprzedawcow_na_Allegro__Kloca_sie_o_komentarze.html co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jowita771 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 11:37 Mnie się podoba, może komentarze będą bardziej wiarygodne, bo teraz część osób rezygnuje z wystawienia negatywnego komentarza z obawy przed odwetem ze strony sprzedawcy. Wielu sprzedawców jest nie w porządku i już na wstępie zaznaczają, że wystawiają komentarz dopiero po otrzymaniu komentarza od kupującego. Niby po co? Tylko po to, żeby w razie czego odwdzięczyć się negatywem. Od takich nie kupuję, bo coś śmierdzi, jak ktoś od razu zakłada, że dostanie negatywa. Nie będą mogli wystawiać komentarza w odwecie i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:29 Komentarz wystawiony przez kupującego jest najczęściej jedynym sygnałem, że przesyłka dotarła na miejsce i transakcja została zakończona. Wystawianie przez sprzedającego komentarza po komentarzu kupującego ma więc sens i nie jest formą nacisku... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:20 dorianne.gray napisała: > Komentarz wystawiony przez kupującego jest najczęściej jedynym sygnałem, że > przesyłka dotarła na miejsce i transakcja została zakończona. Wystawianie przez > sprzedającego komentarza po komentarzu kupującego ma więc sens i nie jest formą > nacisku... a czemu nie może być takim samym sygnałem gdy będzie wystawiony jako drugi po sprzedającym, bo nie bardzo rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:22 Czuję się atakowana, nie bardzo wiem, z jakiego powodu. Wydaje mi się po prostu, że komentarz wystawia się po pomyślnym zakończeniu transakcji i tyle. Jeśli o mnie chodzi kupujący równie dobrze mógłby przysłać maila "paczka doszła, wszystko ok", ale kupujący tego nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:26 A nie nie miałam zamiaru Cię atakować, tylko nie zrozumiałam zupełnie tego sygnału, że przesyłka na miejscu, bo nie widzę różnicy czy taki sygnał jest jako pierwszy czy jako drugi wystawiany. Występuję na allegro i jako sprzedający i jako kupujący, choć jako ten drugi zdecydowanie częściej i prawdę mówiąc wielokrotnie spotkałam się z neutralem lub pretensjami sprzedawcy na moje zarzuty odnośnie kupionego towaru i wystawiali mi taki sam komentarz mimo, że to ich towar nie był do końca zgodny z opisem a ja zlecałam przelew natychmiast po wylicytowaniu towaru-komentarz dostawałam tylko i wyłącznie za napisanie prawdy odnośnie towaru jaki zakupiłam a nie za to jak wywiązałam się z transakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 20:46 Ja też na Allegro więcej kupiłam niż sprzedałam, ale doświadczenie uczy mnie, że przed wystawieniem negatywnego/neutralnego komentarza warto skontaktować się ze sprzedającym. Nie ma problemów nie do rozwiązania, zły komentarz to ostateczność. Kupując wystawiam komentarz jako pierwsza, kiedy sprzedaję, czekam na komentarz od kupującego. Nigdy nie widziałam w tym problemu, zawsze widziałam w tym rodzaj sygnału "kupujący jest zadowolony z transakcji". Zakładam, że niezadowolony najpierw napisze maila, sama tak robię. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 20:52 dorianne.gray napisała: > ale doświadczenie uczy mnie, ż > e > przed wystawieniem negatywnego/neutralnego komentarza warto skontaktować się ze > sprzedającym. Nie ma problemów nie do rozwiązania, zły komentarz to > ostateczność. > w tym rodzaj sygnału "kupujący jest zadowolony z transakcji". Zakładam, że > niezadowolony najpierw napisze maila, sama tak robię. > > Popisuję się pod tym obiema rękami. Nie wystawiłam negatywa, jeżeli wcześniej się nie skontakowałam ze sprzedającym. I do tej pory udawało mi się odzyskać pieniądze, jeżeli byłam niezadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 21:50 ale doświadczenie uczy mnie, ż > e > przed wystawieniem negatywnego/neutralnego komentarza warto skontaktować się ze > sprzedającym zawsze się kontaktuję i w przeważającej większości wypadków udaje mi się dogadać ale niestety nie we wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:02 slonko1335 napisała: > dorianne.gray napisała: > > > Komentarz wystawiony przez kupującego jest najczęściej jedynym sygnałem, > że > > przesyłka dotarła na miejsce i transakcja została zakończona. Wystawianie > przez > > sprzedającego komentarza po komentarzu kupującego ma więc sens i nie jest > formą > > nacisku... > > a czemu nie może być takim samym sygnałem gdy będzie wystawiony jako drugi po > sprzedającym, bo nie bardzo rozumiem? Ja kilka razy wystawiłam pierwsza komentarz jako sprzedająca i nie czułam się z tym zbyt dobrze, bo uznałam, że pozytywny komentarz jest właśnie jakąś formą nacisku. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 11:52 wg mnie wielu Kupujących będzie wykorzystywalo furtkę i przynzawalo mniej waizdek, bo przesyłka wydala im ise zbyt droga pomiomo podania kosztow w opisie... ja kupuje i sprzedaje na allegro, gdy koszty wysyłki+koszt zakupu sa za drogie nei licytuje; jednak jako sprzedajacy dodaje do ceny znaczka i koperty koszt dotarcia na poczte. dla mnei to specjalna wyprawa jakies 10km w jedną stronę... allegro chyba bacik na siebie kreci Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 11:55 marghot napisała: > wg mnie wielu Kupujących będzie wykorzystywalo furtkę i przynzawalo > mniej waizdek, bo przesyłka wydala im ise zbyt droga > pomiomo podania kosztow w opisie... > No niestety tak będzie, na dodatek te gwiazdki będą wystawiane anonimowo. > > > allegro chyba bacik na siebie kreci Nie, korzystają z tego że są monopolistami Bo umówmy się, ebay czy świstak nie są dla nich żadną konkurencją. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 11:53 Jako sprzedająca nie nie zgadzam się tylko z oceną kosztów przesyłki. Kupujący nie czytają strony o mnie, na której mam jak byk napisane z czego składa się koszt przesyłki. Mam cztery kilometry na pocztę, muszę dojechać samochodem, nie mogę tego robić za darmo. tak samo pakowanie. Jeżeli komuś nie odpowiadają koszty przesyłki, po prostu nie powinien licytować na danej aukcji a nie po wszystkim oceniać czy te koszty były ok czy nie. A na dodatek, czytanie ze zrzumieniem jest teraz sztuką, którzy posiedli nieliczni. Ostatnio licytowała u mnie osoba, z niewielkim doświadczniem na allegro. Zapłaciła za ubrania w dwóch przelewach, mało tego za przesyłkę zapłaciła podówjnie, zamiast 10 zł, 19. Oddałam jej nadpłatę. Tak więc nie wszyscy sprzedawcy są kombinatorami. Jako kupująca - wystawiam negatywy w ostateczności, bo zakładam, że jest coś takiego jak reklamacja, i że z prawie wszystkimi można dojść do jakiegoś porozumienia. Najczęściej to działa, choć nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia koszty przesyłki 27.04.10, 12:18 z kosztami przesyłki czesto jest tak ze płacisz za priorytet/kuriera a na paczke czekasz jak na deszcz. bo sprzedawcy daleko na poczte bylo. chyba bylo sporo skarg na to Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: koszty przesyłki 27.04.10, 12:22 ciociacesia napisała: > z kosztami przesyłki czesto jest tak ze płacisz za priorytet/kuriera a na paczk > e > czekasz jak na deszcz. bo sprzedawcy daleko na poczte bylo. Mnie to nie dotyczy, bo wysyłam następnego dnia jak pieniądze pojawią się na koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia mnie tez nie dotyczy :P 27.04.10, 12:28 jak kupuje od 5 lat nigdy mi sie nie zdarzyla syt ze byłam niezadowolona, ale co i raz wpadam na jakis watek na forum gdzie ktos skarzy sie ze przesyłka idzie i idzie i idzie Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: mnie tez nie dotyczy :P 27.04.10, 12:36 ciociacesia napisała: > jak kupuje od 5 lat nigdy mi sie nie zdarzyla syt ze byłam niezadowolona, ale c > o > i raz wpadam na jakis watek na forum gdzie ktos skarzy sie ze przesyłka idzie i > idzie i idzie a to co innego, jelsi poczta daje ciała... opóźniona wysyłka a slamazarność poczty to dwie różne rzeczy, kupujący czasem za opóźnienia poczty winią sprzedającego Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: mnie tez nie dotyczy :P 27.04.10, 12:43 A czasem, gdy proszę o przesłanie skanu potwierdzenia nadania, następuję dłuuga cisza i głupie tłumaczenie, że to poczta, że święta, że wakacje. I w takich właśnie przypadkach sprzedający zrzuca winę na pocztę. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: mnie tez nie dotyczy :P 27.04.10, 18:09 > kupujący czasem za opóźnienia poczty winią sprzedającego Bywa jeszcze inaczej. Mój pierwszy wysłany towar i pierwszy spór na allegro zarazem Wysłałam paczkę do sprzedającego (priorytet) i po trzech dniach dostaję info "spór allegro" z którego dowiaduję się, że paczka nie dotarła. Panika, bo to pierwsza sprzedaż i już wtopa, więc dzwonię piszę maila do kupującego, że paczkę o takim i takim numerze przesyłki wysłałam tego i tego dnia. Po chwili dzwonię na pierwszą pocztę (czyli w moim miasteczku) i dowiaduję się, że paczka od nich wyszła tego samego dnia, kiedy mi ją przyjęli. Dzwonię więc na pocztę do miasta klienta, a oni kierują mnie do działu dystrybucji. Dzwonię do działu dystrybucji, podaję nr. przesyłki, a oni mi mówią, że tak, paczka jest u nich, ale adresata dwa razy doręczyciel nie zastał w domu Spór rozstrzygnięty, z kupującym kontakt mailowo telefoniczny dobry, komentarz wystawiony obustronnie pozytywny. Jednak co się najadłam strachu, to moje. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: mnie tez nie dotyczy :P 27.04.10, 13:19 przesyłka idzie i idzie bo poczta tak działa a nie inaczej. Ja się nie czepiam sprzedawcy za to, że w moim mieście poczta działa jak chora krowa: tyłem i na czworaka. Ale czasami rzeczywiście można cholery dostać jak np. rysik do GPSa kosztuje 4 zł a przesyłka 14. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: bo od kosztow przesylki nie placi sie prowizj 27.04.10, 17:57 ale płaci się VAT > Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: bo od kosztow przesylki nie placi sie prowizj 28.04.10, 14:19 tak ale jak ktos pisal 80% na allegro to szara strefa wiec ...vat dla nich nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: bo od kosztow przesylki nie placi sie prowizj 28.04.10, 14:42 gato.domestico napisała: > tak ale jak ktos pisal 80% na allegro to szara strefa wiec ...vat > dla nich nie istnieje. To ja napisałam. Pisząc o VAT miałam na myśli tych, którzy mają działalność. Jak sprzedawałam ubrania po dziecku koszty przesyłki liczyłam rzeczywiście tyle ile wynosił znaczek i koperta. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: bo od kosztow przesylki nie placi sie prowizj 30.04.10, 14:19 VAT powinni doliczyć do ceny towaru, a nie do kosztów przesyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: bo od kosztow przesylki nie placi sie prowizj 30.04.10, 14:48 Do kosztów przesyłki też się VAT dolicza. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:23 > napisane z czego składa się koszt przesyłki. Mam cztery kilometry na > pocztę, muszę dojechać samochodem, nie mogę tego robić za darmo. tak > samo pakowanie. Jeżeli komuś nie odpowiadają koszty przesyłki, po > prostu nie powinien licytować na danej a szczerze mowiac h.. mnie interesuje ile masz na poczte, dolicz sobie wszytkie koszty jakie chcesz do ceny towaru , ( wiem ze nie chcesz bo od tego trzeba zaplacic prowizje) a za przesylke mam ochote zaplacic tyle ile naprawde kosztuje , bo placac za priorytet a dostajac listem zwyklym nie jestem z tego faktu zadowolony jako kupujacy komentarze mam naprawde gleboko gdzies a gadki sprzedajacy wystawia komentarz jako drugi sa poprostu smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:39 To może kupuj w sklepie stacjonarnym. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:26 pozwol ze sam bede decydowal gdzie mam robic zakupy a ukrocenie praktyk kanciarzy ktorzy wystawiaja nisko towar zeby przykantowac na przesylce to krok w dobra strone Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:39 jamesonwhiskey napisał: > pozwol ze sam bede decydowal gdzie mam robic zakupy > a ukrocenie praktyk kanciarzy ktorzy wystawiaja nisko towar zeby przykantowac n > a > przesylce to krok w dobra strone Kanciarze się zdarzają, jak wszędzie. Tak jak już napisałam, nie będę zmniejszać kosztów przesyłki,bo nie chcę żeby US dowalił mi swoje. A kanciarzem nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:15 > Kanciarze się zdarzają, jak wszędzie. Tak jak już napisałam, nie > będę zmniejszać kosztów przesyłki,bo nie chcę żeby US dowalił mi duzo slyszalem i urzedzie skarbowym ale nie sadze aby nakazywal zawyzac koszty przesylki > swoje. A kanciarzem nie jestem. jesli zanizasz koszt towaru wrzucajac swoj zysk w przesylke to kantujesz allegro ale to akurat malo mnie obchodzi liczysz na naiwnosc kupujacych poprostu w wyszukiwarce po szukaniu po cenie ze swoim badziewiem pojawiasz sie wyzej niz ktos kto nie kantuje i w cenie towaru zawiera swoje koszty Odpowiedz Link Zgłoś
funky_mamma Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:40 jamesonwhiskey napisał: > pozwol ze sam bede decydowal gdzie mam robic zakupy > a ukrocenie praktyk kanciarzy ktorzy wystawiaja nisko towar zeby przykantowac n > a > przesylce to krok w dobra strone A czy wg ciebie jeśli masz podany koszt przesyłki 13zł, a przesyłka kosztowała sprzedającego 11zł jest kantowaniem???? Ja bardzo często mam ogromny dylemat, bo nie mam w domu wagi i nie wiem ile przesyłka będzie dokładnie kosztować. Czasami zdarza mi się zmieścić w wadze, a czasami jest przekroczona i muszę dopłacić. Czy zatem, kiedy asekuracyjnie podaję koszt wyższy o 2zł. odjął byś mi za to punkty???? Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:58 > A czy wg ciebie jeśli masz podany koszt przesyłki 13zł, a przesyłka kosztowała > sprzedającego 11zł jest kantowaniem???? a nie jest ?? w tym wypadku zrobilas mnie na 2 PLN i co wedlug ciebie wszystko w porzadku oczywiscie gdybys sprzedawala cos za 10 a ja bym zaplacil 8 to tez by ci zadnej roznicy nie zrobilo Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:42 jamesonwhiskey napisał: > > A czy wg ciebie jeśli masz podany koszt przesyłki 13zł, a przesyłka koszt > owała > > sprzedającego 11zł jest kantowaniem???? > > a nie jest ?? Nie bo dolicz opakowanie i czas oraz paliwo > w tym wypadku zrobilas mnie na 2 PLN i co wedlug ciebie wszystko w porzadku > > oczywiscie gdybys sprzedawala cos za 10 a ja bym zaplacil 8 to tez by ci zadnej > roznicy nie zrobilo Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:01 > Nie bo dolicz opakowanie i czas oraz paliwo czyli to ze trzeba wyslac towar do osoby ktora go kupila jest dla ciebie kompletnym zaskoczeniem do momentu az masz go wyslac ?? masz tam jakis swoj badziew za 10, koperta 1, twoj bezcennny czas mozesz sobie i na 5k wyliczyc i wystawiasz aukcje na 5011 oraz rzeczywisty koszt jaki ponosisz na poczcie u kuriera i wszyscy sa zadowoleni nie ma nie domowien Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:09 jamesonwhiskey napisał: > oczywiscie gdybys sprzedawala cos za 10 a ja bym zaplacil 8 to tez by ci zadnej > roznicy nie zrobilo oczywiście gdybyś zapłacił/a za przesyłkę 8,- a kosztowałaby 10,- to rozumiem, że bez pierdnięcia dopłacił/a/bys różniecę...??? Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:02 > oczywiście gdybyś zapłacił/a za przesyłkę 8,- a kosztowałaby 10,- to > rozumiem, że bez pierdnięcia dopłacił/a/bys różniecę...??? a z jakiej niby racji ? Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 28.04.10, 19:33 Ano z takiej, panie cwaniak, że jak się wysyła cokolwiek Pocztą Polską (większością firm kurierskich też), nie da się ze 100% trafnością określić przyszłych kosztów wysyłki, niezależnie od czasu poświęconego na wczytywanie się w cenniki i obsługę wagi. Zdarzyło mi się już wysyłać praktycznie identyczną książkę w identycznym opakowaniu 3 x i płacić za każdym razem inną stawkę. Kupujący jest na lepszej pozycji od sprzedającego, bo zna koszty wysyłki z góry i niczym nie ryzykuje. Sprzedający ma nieco przerąbane, bo musi spróbować je oszacować już wystawiając aukcję. Jak przeszacuje, to może trafić na buca, który wystawi mu negatywną opinię za złotówkę różnicy w cenie znaczków. Jak niedoszacuje, to może: - poinformować kupującego, że soraski, okazało się, że wysyłka kosztuje więcej i co on na to, i trafić na buca, który odpowie, że soraski, ale warunki aukcji są wiążące, towar ma być wysłany z pierwotną ceną przesyłki; - wysłać z pierwotną ceną, poprosić uprzejmie o dopłatę i trafić na buca, który zapyta "a z jakiej niby racji ?" (interpunkcja i pisownia oryginalne); - machnąć ręką i różnicę z własnej kieszeni. Odnośnie do ostatniego wariantu - nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego(dobra, poniosę oświaty kaganek, choć to trochę jak uczenie orangutana programowania w C++), że nie wszyscy użytkownicy na allegro to wielkie firmy z milionowymi obrotami. Jest tam też masa ludzi, która pozbywa się po prostu niepotrzebnych rzeczy, żeby zrobić miejsce w domu i ucieszyć się, że komuś się jeszcze przydadzą: książki, dziecięce ciuszki, jakieś domowe drobiazgi. Wystawiają za złotówkę, licytacja czasem dochodzi do kilku-kilkunastu, więc dokładanie za każdym razem paru złotych jest nieco jakby bez sensu, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:05 W takim wypadku, jeśli kupujący zapłacił za przesyłkę więcej, niż faktycznie kosztowała, zwracam pieniądze, nawet jeśli jest to tylko złotówka. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:26 Bo nie prowadzisz działalności na allegro, a większość z tych którzy prowadzą muszą wliczyć 22% vat+koszty zatrudnionej osoby do pakowania, koszty dowozu na pocztę, koperta też nie jest za darmo. Mi się zdarzyło, że ktoś zapłacił za przesyłkę dwa razy: 10 zł i 9, oddałam 9 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:29 > prowadzą muszą wliczyć 22% vat ale jak odliczasz VAT przy zakupie paliwa to juz nie narzekasz ??? >oszty zatrudnionej osoby do > pakowania tak, widze te tabuny zatrudnionych jako pakowacze na allegro Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:34 jamesonwhiskey napisał: > > prowadzą muszą wliczyć 22% vat > > > ale jak odliczasz VAT przy zakupie paliwa to juz nie narzekasz ??? > > >oszty zatrudnionej osoby do > > pakowania > > tak, widze te tabuny zatrudnionych jako pakowacze na allegro Nie będę więcej czegokolwiek ci tłumaczyć, bo szkoda mojego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:38 > Nie będę więcej czegokolwiek ci tłumaczyć, bo szkoda mojego czasu. powinnas jeszcze doliczac do przesylki koszt elementarza z pierwszej klasy przeciez musisz umiec pisac zeby napisac adres Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 29.04.10, 21:38 A jak myślisz, jeśli wysyła się 50-60 paczek dziennie to jest możliwe zrobić to przez jedną osobę. Oprócz pakowania trzeba zrobić niezbędną papirologię, wystawić fv, dbać o korespondencję z klientami, odpowiadać na pytania, informować, wystawiać nowe aukcje, przywieźć towar, skoczyc na pocztę itd, od czasu do czasu załatwić sprawy urzędowe. Często gęsto konkurencja i prowizje allegro powodują, iż zysk ze sprzedaży to ok. 10% obrotu. Trzeba z tego zapłacić jeszcze ZUS, podatki,jakieś dodatkowe koszty. Dorzucenie 1-2zł do kosztów jest moim zdaniem najnormalniejszą praktyką i zupełnie uczciwą. To jest koszt przesyłki a nie koszt poczty czy kuriera. Poza tym jak ocenić przesyłki kurierskie? Jeden sprzedawca puszcza ten sam towar kurierem za15,00zł, a drugi za20,00 bo taką ma umowę z firmą kurierską. Jest nowym sprzedawcą, jeszcze nie generuje tyle przesyłek, żeby firma kurierska dała lepsze stawki. I mozę nigdy nie będzie. I co - na pierwszy rzut oka facet dokleił sobie 5zł do paczki. Drugiego rzutu oka nie będzie, bo przecież nikt sprzedawcy o to nie dopyta. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:12 Ale tu został postawiony inny problem - dziewczynie trudno jest ocenić na oko wagę przesyłki, w związku z czym koszt przesyłki podany w aukcji może być nieadekwatny do faktycznego. O podatku, pracowniku i opakowaniu nie było mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:34 jamesonwhiskey napisał: > szczerze mowiac h.. mnie interesuje ile masz na poczte, > dolicz sobie wszytkie koszty jakie chcesz do ceny towaru , No i w ten wspaniały sposób kupując u jednego sprzedawcy kilka przedmiotów zapłacisz koszt kilka razy Co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:06 > No i w ten wspaniały sposób kupując u jednego sprzedawcy kilka przedmiotów zapł > acisz koszt kilka razy Co kto lubi jeslli cena jest konkurencyjna i nie widze kantow na przesylce to ten koszt moge i 20x ponosic Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 23:40 jamesonwhiskey napisał: > jeslli cena jest konkurencyjna i nie widze kantow na przesylce to ten koszt moge > i 20x ponosic No widzisz - a ja nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto. Zgadzam się na opłatę za opakowanie (koperta, kraton, pakowanie etc) ale RAZ bo tylko raz ta usługa jest mi świadczona. Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 28.04.10, 23:22 Nie masz racji. Prowizje Allegro są cholernie wysokie a konukrencja wymusza ceny naprawdę minimalne. Dochodzi do absurdalnych moim zdaniem sytuacji - Allegro zarabia niekiedy więcej niż ja! Jeżeli nie doliczę do przesyłki swoich wszystkich kosztów to sprzedaż zrobi się kompletnie bez sensu. I to nie jest tak, przynajmniej u mnie, że cenę za przesyłkę biorę z kosmosu. Jest to cena przesyłki. Przez cenę przesyłki rozumiem koszt przesłania - czyli zapakowanie (pracownik + materiał do pakowania), koszt dojazdu na pocztę (nieraz, żeby paczka dotarła szybko bo Klientowi zależy na czasie nawet 2x dziennie)+ oczywiście koszty Poczty Polskiej. Wszystkie ceny są podane w chwili licytacji i każdy Kupujący wie, ile dany towar kosztuje faktycznie. Nikt nie jest oszukiwany ani zaskakiwany. Sprzedający ma prawo do wynagrodzenia za swoją pracę i koszty poniesione na rzecz przesłania towaru. Allegro powinno raczej zainteresować się Sprzedawcami, sprzedającymi kradzione przedmioty. Spotkałam się z sytuacją, że nie mogłam dostać ani FV na zakupione przedmiot, ani paragonu. A towar typowo do schowania w kieszeni (mały sekator po niebywale atrakcyjnej cenie, o połowe niższej niż u innych Sprzedających, sprzedających legalnie.) Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Ale głupoty gadacie kolego 30.04.10, 12:26 jamesonwhiskey napisał: szczerze mowiac h.. mnie interesuje ile masz na poczte, dolicz sobie wszytkie koszty jakie chcesz do ceny towaru A z jakiej racji koszty związane z wysłaniem, ma doliczać do ceny towaru, skoro są one kosztami przesyłki, a nie kosztami nabycia przez nią towaru? ( wiem ze nie chcesz bo od tego trzeba zaplacic prowizje) a za przesylke mam ochote zaplacic tyle ile naprawde kosztuje Koszty przesyłki, to jest wszystko, co z tą przesyłką jest związane i nie jest to tylko cena znaczka. Jako kupujący możesz nie zgodzić się z taką ceną i nie kupić u danego sprzedawcy, ale nie masz prawa nazywać go kanciarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:01 No więc właśnie - przewiduję wysyp kretynów, którzy będą wystawiać negatywny komentarz za koszty przesyłki, jak panienka na poczcie z nieznanych mi powodów policzy mi złotówkę mniej, niż wynikałoby z mojego wstępnego sprawdzenia kosztów, albo uznają, że koperty bąblowcowe i pudełka do paczek to na drzewach rosną. Koszty przesyłki mają być zgodne z podanymi w danych aukcji i tyle. Nie pasuje, nie licytuj. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:17 crises napisała: > No więc właśnie - przewiduję wysyp kretynów, którzy będą wystawiać > negatywny komentarz za koszty przesyłki, jak panienka na poczcie z > nieznanych mi powodów policzy mi złotówkę mniej, niż wynikałoby z > mojego wstępnego sprawdzenia kosztów, Wg nowego systemu może wystawić pozytywny za całokształt, ale za np koszt przesyłki nie wystawi 5 gwiazdek tylko 1 albo dwie. > > Koszty przesyłki mają być zgodne z podanymi w danych aukcji i tyle. > Nie pasuje, nie licytuj. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:32 No to o tym właśnie mówię - nieściśle się wyraziłąm z tym "negatywem". Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:31 > Koszty przesyłki mają być zgodne z podanymi w danych aukcji i tyle. > Nie pasuje, nie licytuj. no i w nowym systemie nie beda kupowac, ciekawe czy bedziesz wtedy tak kozaczyc wogule jakbys jakas wielka laske robila wystawiajac swoj towar dla plebsu Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:36 Szczerze mówiąc, wolę, żeby freak, który ma się przypieprzyć o to, że na przesyłce są znaczki na kwotę o złotówkę niższą, niż podane w aukcji koszty przesyłki, u mnie nie kupował w ogóle Wolałabym, żeby sprzedanie używanej książki za 8 zł nie generowało mi w ramach bonusu użerania się z debilami. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 28.04.10, 08:25 crises napisała: albo uznają, że koperty > bąblowcowe i pudełka do paczek to na drzewach rosną. Koperty to jeszcze bywają,ale juz pudełka w 80%miałam z odzysku,czyli takie które każdy ma w domu Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 11:59 I jeszcze jedno, jak koszty przesyłki będę miała za niskie, przyczepi się dom tego US i dowali swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:12 He he, właśnie przed chwilką dostałam "now" komentarz. 5 gwiazdek) Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:28 świetny pomysł własnie przed chwila wystawiłam pierwszy nowy komentarz Odpowiedz Link Zgłoś
summerspring Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:31 Na ebayu to się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:34 Jeszcze nie wiem. Na pewno będzie okazja, żeby przejechać się po kosztach przesyłki, bo tu jest głównie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:40 Nie tylko koszty wysyłki. Dla mnie, z reguły kupującej, wygląda to tak: -kupuję i wpłacam pieniądze (często zaraz po zakupie, najpóźniej następnego dnia, pomijając weekend, kiedy to niektóre banki nie realizują przelewów) -czekam na wysyłkę i info, że została nadana A często jest tak, że czekam, czekam, w końcu po 2tyg. od wpłaty z mBanku do mBanku, dopytuję, czy przesyłka została wysłana,i dostaję info "jutro wyślę". Jak "jutro" skoro mijają 2 tygodnie od wpłynięcia pieniędzy na konto sprzedającego. I tak: -towar zgodny z opisem -cena za wysyłkę również -kontakt ze sprzedającym kiepski Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:44 a jak w kncu allegro zerznie z ebaya kolejna rzecz, czyli sprzedawca bedzie mogl tylko pozytyw wystawic, to sie system komenatrzy na allegro do czegos przyda bo teraz to fikcja jest i narzedzie wymuszen Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:54 A co z kupującymi, którzy nie wpłacili za towar? Pozytyw, że się zainteresowali moją aukcją, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
jud.yta Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:04 donkaczka napisała: > a jak w kncu allegro zerznie z ebaya kolejna rzecz, czyli sprzedawca bedzie mog > l > tylko pozytyw wystawic, to sie system komenatrzy na allegro do czegos przyda > bo teraz to fikcja jest i narzedzie wymuszen Mam nadzieję, że tak będzie, że sprzedawca nie będzie mógł wystawic negatywa. Sama dostałam dwa negatywy odwetowce, tylko za to, ze od razu po aukcji wpłaciłam pieniądze. Odważyłam się wystawić negatywa, no i sama też takiego dostałam Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:11 Ja nie rozumiem jednego, dlaczego tak się przejmujecie negtywami, jeżeli jesteście przeważnie kupującymi? Ja wystawiłam negatywa i neutrala i dostałam odwetowce, ale jako kupującej mi to wisi. Zwłaszcza, że można wpisać swoją odpowiedź na niesłuszny komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
jud.yta Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:16 el_jot napisała: > Ja nie rozumiem jednego, dlaczego tak się przejmujecie negtywami, > jeżeli jesteście przeważnie kupującymi? Ja wystawiłam negatywa i > neutrala i dostałam odwetowce, ale jako kupującej mi to wisi. > Zwłaszcza, że można wpisać swoją odpowiedź na niesłuszny komentarz. Dziwnie się czyta oszczerstwa i kłamstwa. W moim odwetowcu zostałam nazwana kretynką Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:21 ja tego nie rozumiem - pierwsze co przegladam to komentarze negatywne sprzedajacego i neutrale, nastepnie przegladam wystawione negatywy i jelsi sa tam odwety - nie kupuje u takiego buraka to proste jesli ktos nie potrafi przyjac na klate swojej niekompetencji iw godny sposob dokonczyc transakcji pozytywem dla kogos kto ze swojej strony wywiazal sie z warunkow ale sprzedawca dal ciala to o czym my rozmawiamy - dla takich ludzi/ firm nie ma miejsca w handlu sama dostalam odweta i mi to lata, to swiadczy o sprzedajacym, moz emniej ludzi sie na durnia nabierze Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:53 ja sie nie przejmuje i wystawiam ale mnostwo ludzi sie boi spaprania konta i negow nie wystawia, ba, nawet neutrala sie boja, bo za neutrala mozna nega dostac - ja dostalam, a zawsze placilam za towar od razu, nigdy nie zadawalam pytan, opis aukcji mi wystarczal, a kolekcjonowalam negi regularnie jesli kupujacy nie zaplaci - zaklada sie spor, dostaje karniaka, jak bedzie sie powtarzac - zamkna mu konto kupujacy ma zaplacic, jesli zaplaci, to jego upierdliwosc, pytania o przesylke sa bez znaczenia - taki lajf, ludzie sa roniz, neg mu sie za to nie nalezy po to sa czarne listy, zeby sobie takich ludzi wklejac, mozna ponizej pewnej liczby komentow odmawiac sprzedazy i juz pewnie, ze lepiej byloby, gdyby w obie strony mozna wystawiac negi i neutrale, ale poniewaz to kompletnie nie funkcjonuje, jakies 90% ludzi nie wystawia negow, to system komenatrzy jest niewiarygodny i mozna sie naciac na sprzedawce chama i naciagacza, ktory w dobyrm systemie by szybko zniknal lepiej wiec, gdy odwetowce znikna z rownania ja juz nie raz na allegro narzekalam, o ile na ebayu kupowanie jest przyjemnoscia, nacielam sie na idiotow ze 3 razy, to na allegro stres i tylko ksiazki juz kupuje Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:39 > Mam nadzieję, że tak będzie, że sprzedawca nie będzie mógł wystawic > negatywa. Sama dostałam dwa negatywy odwetowce, tylko za to, ze od > razu po aukcji wpłaciłam pieniądze. Odważyłam się wystawić negatywa, > no i sama też takiego dostałam Co w takim razie z sytuacją, kiedy kupujący nie zapłaci za towar, bo licytował sobie dla jaj albo się rozmyślił ? Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:20 sprzedawca zglasza sie o zwrot prowizji i zartownis dostaje karniaka, w koncu zawieszaja mu konto owszem, nega sie mu nie wystawi, ale to male piwo w porownaniu z tym, ze w obecnej sytuacji komentarze zupelnie nie odzwierciedlaja stanu faktycznego, wystarczy luknac na forum zakupy, skarza sie ludzie, ale nega nie wystawia system powinien wspierac kupujacych, bo to handel idzie za ludzmi nie odwrotnie, na razie allegro korzysta z monopolu i faworyzuje sprzedawcow, ale coraz mniej ludzi sie interesuje kupowaniem, bo szanse na kota w worku i chamskie potraktowanie sa duze Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:26 Miałam taką sytuację, że allegrowicze licytowali towar. Ktoś walczył zaciekle do ostatniej sekundy i towar wygrał, po czym nie był zainteresowany kupnem (żadnego znaku życia, choć logował się na allegro). Nie odpowiedział na trzy maile. Zwrot prowizji to jedno, ale ten towar jak i większość dużych zestawów był wystawiony na stronie promowanej, czyli +12 zł. dodatkowe, którego allegro nie zwraca. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:59 po pierwsze jest oferta drugiej szansy dla drugiej osoby z rzedu po drugie to juz problem allegro, ze nie oddaja prowizji w calosci, ebay oddaje calosc oplat negatyw jest w takiej sytuacji ostrzezeniem dla innych, jasne, ale wiekszym problemem jest naduzywanie systemu i jego bezuzytecznosc w tej chwili niz to, ze taki zartownis dostanie "tylko" karniaka - albo sie nauczy,albo skasuja mu konto, z negami czy bez konsekwencje beda te same Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 12:56 wisi mi to a też sprzedaję Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:21 jestem za, bo: Wkurzaja mnie rózne koszty przesyłki u jednego sprzedającego za tą samą rzecz - np 15 zł i 45 zł. To zwykłe kretactwo, które sie w końcu skończy A sprzedajacy i tak bedą sprzedawać tylko cena bedzie bardziej przejrzysta, nie rozumiem ich oburzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:28 atena12345 napisała: > jestem za, bo: > Wkurzaja mnie rózne koszty przesyłki u jednego sprzedającego za tą > samą rzecz - np 15 zł i 45 zł. To zwykłe kretactwo, które sie w > końcu skończy 15 to może poczta, 45 kurier, dla mnie to jasne > A sprzedajacy i tak bedą sprzedawać tylko cena bedzie bardziej > przejrzysta Dla mnie teraz też jest przejrzysta. Jak mi nie odpowiadają koszty przesyłki nie licytuję, a poza tym zawsze można się dopytać mailowo nie rozumiem ich oburzenia. Bo nie prowadzisz działalności na allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:45 > 15 to może poczta, 45 kurier, dla mnie to jasne Może też być 25 zł za odbiór osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 13:53 kawka74 napisała: > > 15 to może poczta, 45 kurier, dla mnie to jasne > > Może też być 25 zł za odbiór osobisty. Hehe, ja się spotkałam, że za odbiór osobisty ktoś sobie liczył po 5 zł za każdy przedmiot. U kogoś takiego po prostu nie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:08 Ja też nie kupuję; musiałabym upaść na głowę, żeby jechać gdzieś i jeszcze za to płacić. Co ciekawe, te 25 złotych było najdroższą opcją dostarczenia przesyłki, kurier był tańszy, o poczcie nie wspomnę. Generalnie jeśli realny koszt towaru mnie nie satysfakcjonuje, nie licytuję. Odpowiedz Link Zgłoś
funky_mamma Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:01 No a jakie ma możliwości sprzedający w tym nowym systemie komentarzy? Sprzedałam szpilki 7 kwietnia, kupujący ani się nie skontaktował ani nie zapłacił. Wysłałam do niego już 2 maila z prośbą o zapłatę czy jakiś kontakt a ten ma mnie w głębokim poważaniu i zero odzewu ani wpłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:06 funky_mamma napisała: > No a jakie ma możliwości sprzedający w tym nowym systemie komentarzy? > > Nie ma żadnych nowych możliwości Może wystawić negatywny komentarz, jak do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
funky_mamma Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 14:14 No to bez sensu! Ja też przecież mogę mieć zastrzeżenia, co do kontaktu, o który często trzeba się dopominać czy też długiego braku wpłaty pieniędzy. LIPA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 15:50 mi to wisi jak będą oceniać,ubrania są po moich dziewczynkach bez plam dziur wiec nie mam się czym martwic.Niech się martwią Ci co szmaty sprzedają oraz zawyżają koszty przesyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 21:28 el_jot napisała: > atena12345 napisała: > > > jestem za, bo: > > Wkurzaja mnie rózne koszty przesyłki u jednego sprzedającego za tą > > samą rzecz - np 15 zł i 45 zł. To zwykłe kretactwo, które sie w > > końcu skończy > 15 to może poczta, 45 kurier, dla mnie to jasne > a własnie, że nie! kurier w obu przypadkach i to ten sam. Pytałam wysyałam maile z zapytaniem, proponowałam odbiór osobisty.. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:23 co do kosztow przesylki - powinny byc zawarte w cenie towaru i juz - czy tak trudno doliczyc je do ceny? nawet uwzgledniajac prowizje z allegro tylko wiadomo wtedy sie handelek robi mniej konkurencyjny - uczciwosc nie poplaca Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 16:29 Sprzedaję oraz kupuję na allegro i pomysł z jednej strony mi się podoba, z drugiej będzie prowadził do nadużyć. Do nadużyć prowadziły też dotychczasowe komentarze, więc nic nowego... Koszty przesyłki to dla mnie koszty opakowania i opłaty pocztowej, a nie kilometrówka którą muszę zrobić aby na pocztę dojechać. Zdarzało mi się jechać specjalnie na pocztę do większego miasta przed świętami, bo od nas paczki wychodzą tylko do godziny 15, a klientowi zależało na szybkiej przesyłce. Dotychczas myślę, że nie zasłużyłam na negatyw ani neutral. Towar opisuję solidnie, wysyłam zaraz po tym, jak mi allegro przyśle powiadomienie lub pieniądze pokażą się na koncie, czasami wysyłam towar zanim dojdzie wpłata. Nie mam się czego obawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
funky_mamma Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:26 figrut napisała: Koszty przesyłki to > dla mnie koszty opakowania i opłaty pocztowej, a nie kilometrówka > którą muszę zrobić aby na pocztę dojechać. Dokładnie, tylko wydaje mi się, że niektórzy kupujący patrząc na świstek na paczce, widząc np. 11zł, uznają to za koszt ostateczny, a przecież opakowanie też kosztuje, tylko ile? W zasadzie ciężko ocenić, bo nawet na poczcie są różne ceny kopert. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 23:33 a co w takiej sytuacji??? kupiłam towar-zapłaciłam sprzedawca towar wysłał...korespondencji mi edzy nami żadnej nie było.. czy kontakt ze sprzedającym mam ocenić jako zerowy...żaden....?? czyli negatyw mu się należy brak kontaktu ze sprzedającym Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 23:41 beata985 napisała: > a co w takiej sytuacji??? > > czy kontakt ze sprzedającym mam ocenić jako zerowy...żaden....?? > czyli negatyw mu się należy > brak kontaktu ze sprzedającym Gdybyś ty wypisywała maile, a onn cię olał - to wtedy rozumiem, że 1 gwiazdka. Daj tak jak ci serce podpowiada. Ja osobiście nie cierpię takich sytuacji, kiedy nie wiadomo czy pieniądze doszły, czy paczka wysłana i kiedy i dlatego jako sprzedająca zawsze informuję, że doszły pieniądze i że wysłałam paczkę i zawsze odpowiadam na maile, nawet te najbardziej upierdliwe Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 28.04.10, 09:09 nie no, tu to ja akurat się smieję.... ale wg tych ich pożal sie Boże kryteriów powinienbył dostać negatywa zaznaczam piszę o syt czystej-kupione-sprzedane-zapłacone-wysłane- bez żadnego maila-no jak by nie patrzeć kontakt jest zerowy Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:43 bylo na ebay, ale wycofali...wiec chyba zadna atrakcja...nigdy nie wypelnialam dla mnie strata czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:48 gato.domestico napisała: > bylo na ebay, ale wycofali...wiec chyba zadna atrakcja...nigdy nie > wypelnialam dla mnie strata czasu. o to nie wiedziałam, że na ebay tego nie ma. Jak jakiś czas temu kupowałam jeszcze było. Pamiętam, że wypełniałam, same 5 Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka55 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 17:53 bardzo dobrze komentarze sa zakłamane,bo kupujący boją się odwetu od sprzedającego w postaci negatywa (sprzedawca za neutral potrafi mściwie oddac negatywa) poza tym sa cwani,pierwsi nie wystawią komentarza teraz się sprzedawcą trochę ukróci ci super sprzedawcy nie musza się obawiać Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:22 caly czas jest, nie wiem skad takie niusy malo tego w oparciu o oceny sa kalkulowane prowizje za sprzedaz, a jesli sprzedawca spadnie bodajze ponizej 4.7 moze miec zawieszona sprzedaz Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:32 donkaczka napisała: > caly czas jest, nie wiem skad takie niusy > > malo tego > w oparciu o oceny sa kalkulowane prowizje za sprzedaz, a jesli sprzedawca > spadnie bodajze ponizej 4.7 moze miec zawieszona sprzedaz > A gdzie to jest napisane? Możesz przytoczyć cytat? Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:39 donkaczka napisała: > caly czas jest, nie wiem skad takie niusy > > malo tego > w oparciu o oceny sa kalkulowane prowizje za sprzedaz, a jesli sprzedawca > spadnie bodajze ponizej 4.7 moze miec zawieszona sprzedaz > Sprawdzałam w nowym regulaminie i nie znalazłam żadnej takiej informacji, może źle szukam? Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:45 > Sprawdzałam w nowym regulaminie i nie znalazłam żadnej takiej > informacji, może źle szukam? Rozmawiałyście o ebay, więc to ebay-a dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 27.04.10, 18:50 figrut napisała: > > > Rozmawiałyście o ebay, więc to ebay-a dotyczy. Uff, dzięki Figrut. Zwijam się z bólu zęba i wiele rzeczy do mnie dzisiaj nie dociera Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 28.04.10, 14:17 przepraszam, jest .korzystam tylko z ebay.co.uk i nikt mi tego nie wypelnial w ciagu ostatniego roku dlatego myslalam ze wycofali. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 29.04.10, 13:35 ebay tak dziala, jak te nowe komentarze na allegro - jestem za ja na allegro raz dostalam neutralny komentarz jako sprzedajaca. pomyslilam sie w adresie do wysylki (nie byla to przesylka polecona) i rzecz zaginela. od razu, jak sie zoreientowalam, to oddalam cala sume kupujacej i obiecalam, ze jak przesylka do mnie wroci, to jej wysle jeszcze raz (jesli bedzie chciala) bez zadnych dodatkowych kosztow. kupujaca byla troche rozczarowana (bo liczyla na przedmiot) - i w sumie ja rozumiem. paczka nie wrocila. delikatnie zasugerowalam, zeby w tej transakcji nie wystawiac komentarzy... ale dostalam neutrala uczciwego - z opisem sytuacji, wiec ok! ja jej wtedy wystawilam komentarz pozytywny, bo przeciez jej winy w tym zadnej nie bylo! Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 30.04.10, 11:32 Mam nadzieję się, żę skończą się praktyki, że sprzedajacy wysyła paczkę kurierem ale nie wysyła za pobraniem i za przesyłkę małej paczki z sąsiedniego województwa liczy sobie jak za przesyłkę palety z drugiego końca Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 30.04.10, 16:54 premeda napisała: > Mam nadzieję się, żę skończą się praktyki, że sprzedajacy wysyła > paczkę kurierem ale nie wysyła za pobraniem i za przesyłkę małej > paczki z sąsiedniego województwa liczy sobie jak za przesyłkę palety > z drugiego końca Polski. Odnoszę niejasne wrażenie, że dla firmy kurierskiej nie ma najmniejszego znaczenia, czy wysyłasz paczkę na sąsiednią ulicę, czy na drugi koniec Polski Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: nowe zasady przyznawania komentarzy allegro 30.04.10, 20:38 Niestety firmom kurierskim jest wszystko jedno dokąd idzie przesyłka liczy się tylko waga i ewentualnie gabaryty. Odpowiedz Link Zgłoś