figa33 07.06.10, 11:02 Czego to ludzie nie wymyślą... wiadomosci.onet.pl/173844,21,0,pokaz.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mewa000 Re: Oryginalna (?) tradycja 07.06.10, 11:06 To ja bym już wolała mieć dziecko w wydaniu z diabełkiem niż pozwolić, żeby mi ktoś nad nim skakał Odpowiedz Link Zgłoś
emila.dudek Re: Oryginalna (?) tradycja 07.06.10, 11:30 Ja bym swojej Lenki tam nie położyła i już!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Oryginalna (?) tradycja 07.06.10, 11:31 Hiszpanie są dziwni. Ganianie za bykami, rzucanie się pomidorami no i skakanie przez dziecko. Na szczęście w Polsce nawet przechodzenie nad niemowlęciem jest zakazane w związku z pewnym zabobonem To ja już wolę nasz zabobon niż ichni. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Oryginalna (?) tradycja 07.06.10, 13:11 Moje dziecko jest poł krwi hiszpańskie, ale na żadne skoki nie pozwolę, na szczeście nawet o czyms takim nie slyszalam. Kuzyn obiecal, że wywalczy dla niej ogon czy ucho byka (już nie pamiętm co i po co). Czujecie, dać dziecku urżniety ogn albo ucho byka na szczeście? To co mi się podoba, to wachlarze i suknie flamenco Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Oryginalna (?) tradycja 08.06.10, 12:34 Twoja polowka jest pochodzenia iberyjskiego i nie wiesz dlaczego kuzyn chce wywalczyc uszy i ogon....? Ha, to tu mi opadla szczena ze zdziwienia. Przeciez to kazde dziecko w Hiszpanii wie, nawet jezeli niespecjalnie sie interesuje corrida, ze uszy i ogon to najwieksze trofea dla "toreros". NIe zawsze moga je obciac - to zalezy tylko i wylacznie od stylu, w jakim byk zostal zabity. W tym wypadku twoj kuzyn chce zostac kolejnym Manolete, Paquirri czy Joselito. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Oryginalna (?) tradycja 09.06.10, 14:00 Przeciez to kazde dziecko w Hiszpanii wie, nawet jezeli niespecjalnie sie interesuje corrida Ale ja nie jestem dziecko z Hiszpanii, nie mieszkam w Hiszpanii, bylam tam 3 razy, corridy nie widzialam, a z hiszpanią łączy mnie jedynie mój facet, ktory również nie ma pojęcia o święceniu jajek (no, chyba ze w hiszpanii tez sie swieci) Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Oryginalna (?) tradycja 09.06.10, 14:33 No popatrz. Ja tez nie jestem dziecko z Hiszpanii, nie mieszkam w Hiszpanii, corridy nie widzialam, nie mam nawet faceta Hiszpana. Tyle, ze mnie interesowalyby rzeczy dotyczace kultury kraju, z ktorego wywodzi sie moj faceta. No nic, sorry, myslalam, ze kazdy Hiszpan wie po co uszy i ogon (bo maz Ci chyba nie wytlumaczyl). Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Oryginalna (?) tradycja 11.06.10, 14:39 Ci ktorych interesuja tradycje, zazwyczaj je kultywuja - ja nie kultywuje polskich, on hiszpanskich. Tak, w naszym domu nie ma choinki, nie ma makowca, ni ma lamania sie oplatkiem, nie ma swieconych jajek, nie ma halloween (bylo raz, bo nocowala u nas siostrzenica mojego faceta i bardzo chciala wycinac dynie) nie ma tradycyjnych potraw i zadnych swiatecznych zwyczajow ani polskich ani hiszpanskich, mamy za to swoje wlasne, domowe male "tradycje", ktorych nie ma nikt inny. Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Oryginalna (?) tradycja 11.06.10, 15:12 Ale czy Ty myslisz, ze ja po lakach biegam i uszy bykom obcinam? Od kiedy to trzeba kultywowac tradycje, zeby ja znac? Wy nie kultywujecie tego i owego, niemniej sama znasz polskie zwyczaje i gdyby ktos wyslal twojego faceta na topienie marzanny, to on by zglupial, ale Ty powinnas wiedziec, ze tak sie zegnalo w Polsce zime, nie...? Sama marzanny nie musisz topic nawet w wannie. Odpowiedz Link Zgłoś
bubcia75 Re: Oryginalna (?) tradycja 08.06.10, 14:39 To powinno być karalne. Ciekawe, ile dzieci przy okazji uszkodzono. Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Oryginalna (?) tradycja 09.06.10, 20:24 Czytalam sporo opinii na Hiszpanow na ten temat, znakomita wiekszosc uwaza to za absurdalny pomysl, niemniej jednak do tej pory zadnego dziecka nie uszkodzono i dlatego dalej kultywuje sie te tradycje. Odpowiedz Link Zgłoś