Dodaj do ulubionych

diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma?

22.07.10, 14:20
jak to jest w praktyce? bo ja wczoraj dorwałam gazetę motoryzacyjną w której
był atykuł o tej części i dzisiaj jadąc po mieście schizowałam, a potem
pojechałam na autostradę, żeby przepalićwink
Obserwuj wątek
    • chloe30 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 22.07.10, 14:24
      mąz niedawno mi o tym mówił - chyba tą sama gazetke czytał smile
      Podobno doradzane jest wymontowywanie, jeśli jeździsz głownie po
      mieście to co - będziesz rekreacyjnie po autostradzie sie wozić dla
      filtra?
      • shellerka Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 22.07.10, 14:36
        smile)) chyba ta sama gazeta faktycznie, bo też tam było o wymontowywaniu, ale
        teraz auta są tak nadziane elektronika, ze nie wiem czy to nie bedzie mialo wplywu.

maz mowi, ze musimy sie poprostu w serwisie dowiedziec, ale myslalam ze ktos tak
        zyciowo a nie fachowo...smile

dzieki w kazdym razie

a co do autostrady to ja itak nia czesto smigam, bo mi tak wygodniej przejechac
        z konca miasta na drugi, ale fakt - bez sensu troche...
        • kubek0802 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 22.07.10, 14:47
          Ma. Właśnie wczoraj na przeglądzie dowiedziałam sie że ma się dobrze
          60% napełnienia. Rundki poza miastem 140/150km/h robię.
          • shellerka Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 22.07.10, 15:02
            a jak długo tak jedziesz? bo ja szybko jezdze nawet po miescie - oczywiscie tam
            gdzie mogę, ale co chwila światła, zwalnianie itp. ten odcinek autostrady mam
            dość krótki, a nie wiem przez ile powinno się jechać żeby sie przepaliło?
            • kubek0802 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 22.07.10, 15:06
              Różnie w zależności od trasy. Po prostu jak mam możliwość to jadę
              jak nie to filtr nie spędza mi snu z powiek.
              • chloe30 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 22.07.10, 15:14
                Podobno ok. 15 minut z prędkością powyżej iluś, ale nie pamiętam
                ilu - no na pewno powyżej 60km/h.
                • shellerka Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 22.07.10, 15:21
                  nosmile w artykule było że chyba 15 właśnie. i ta predkosc 60 km/h

• joanna_poz Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 22.07.10, 15:48
                    aż spojrzałam:
                    w instrukcji mojego citroena jest napisane o co najmniej 5 minutach -
                    przynajmniej 60 km./h.
    • lola211 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 22.07.10, 15:27
      W praktyce to przepalam przy okazji wyjazdow, czyli nieregularnie.
    • suazi1 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 22.07.10, 22:53
      Na Twoim miejscu poszukałabym jakiegoś magika, który by dpf-a
      wyp...ł, bo to ustrojstwo nie jest aż tak niezbędne, a sprawia
      więcej problemów niż pożytku. Mój teść miał dpf w swoim passacie -
      pozbył się go przy pierwszej nadażającej się okazji.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 06.01.18, 11:31
        suazi1 napisała:

> Na Twoim miejscu poszukałabym jakiegoś magika, który by dpf-a
        > wyp...ł, bo to ustrojstwo nie jest aż tak niezbędne, a sprawia
        > więcej problemów niż pożytku. Mój teść miał dpf w swoim passacie -
        > pozbył się go przy pierwszej nadażającej się okazji.

Ustrojstwo jest niesamowicie niezbędne, bo zmniejsza drastycznie emisję cząstek odpowiedzialnych za raka. Spalanie oleju napędowego emituje niesamowite iloci substancji rakotwórczych, głównie dlatego, że są to frakcje dużo cięższe od benzyny.

Ja rozumiem, że w Polsce wszyscy srają do swojego gniazda, palą butami w domach oraz oponami w szklarniach dlatego macie najwyższy wskaźnik zanieczyszczenia powietrza w poznanym wszechświecie. Ale przynajmniej bez hipokryzji, nazwijcie rzecz po imieniu -
        jesteśmy biedni oraz gupi i dla paru PLN chcemy, żeby nasze dzieci zdychały na raka.

Nie chciał bym przebywać z dieslem z wyciętym filtrem w zamkniętym pomieszczeniu typu garaż nawet 15 sekund.

Teść widzę potwierdzeniem jest, że posiadacz Passata w TDI to zawsze typowy Janusz.

Xsiooonc
        • alpepe Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 06.01.18, 15:21
          AMEN.
          Pewnie, najłatwiej jest wyciąć filter, zamiast władować kupę kasy w wymianę...
    • fajka7 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 23.07.10, 00:42
      Kontrolka zapala mi sie raz na kwartal jakos. Przejezdzam wtedy
      kilka km ok. 100 km/h i starcza - nie dłuzej niż 5 min.
      Niekoniecznie po autostradzie, bo zwykła trasa miejska styka, byle
      nie bylo swiatel.
      Raz tylko wybralam zla droge podmiejska i wpakowałam sie prosto na
      drogówke, ale panowie wykazali pełne zrozumienie dla problemu wink
    • crises Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 23.07.10, 09:29
      Mam, w trasę z większymi prędkościami jeżdżę 1-2 razy w miesiącu,
      jak dotąd zero problemów.
    • gavagai1 krótki komentarz od koleżanki, pracującej w firmie 23.07.10, 10:17
      zajmującej się dystrybucją filtrów cząstek stałychsmile

"Największym grzechem wobec dzieci jest wycinanie filtra! Wtedy wszystkie cząstki stałe i świństwa pochodzące z procesu spalania sobie krążą po mieście. I idzie mamusia z ekstra wózkiem, z pieluszkami ekologicznymi, z dzidzią piersią karmioną. A ta dzidzia wdycha w swoje małe płucka ten cały szmelc, który ludzie często nie ze złej woli, tylko z braku wiedzy właśnie, wysyłają w atmosferę smile Tak więc, filtry - owszem są utruciem, czyścić trzeba, jakieś dodatkowe koszty są. Ale, i to na podstawie badań WHO bodajże, co roku ginie na choroby spowodowane zatruciem powietrza więcej osób niż w wypadkach samochodowych. Naczytałam się tych badań i powiem szczerze, że życie w niewiedzy było słodkie. Jak mijamy teraz starego kopcącego diesla, to wstrzymuję oddech smile
      Co do doradzenia: kupować auto na gaz smile A jak już się kupuje diesla to koniecznie z filtrem, żeby nie truć dzieci smile"
      • crises Re: krótki komentarz od koleżanki, pracującej w f 23.07.10, 10:38
        > Co do doradzenia: kupować auto na gaz smile

Widziałam wczoraj zagazowane porsche Cayenne. Do dziś nie mogę wyjść
        z szoku.
        • shellerka Re: krótki komentarz od koleżanki, pracującej w f 23.07.10, 17:12
          smile)) ja bym nie poznała, że zagazowany, ale dobre dobresmile
          • crises Re: krótki komentarz od koleżanki, pracującej w f 06.08.10, 11:41
            Ja bym też nie poznała, bo by mi coś takiego do głowy nie przyszło, ale stało na
            stacji przy dystrybutorze gazu i pan z obsługi właśnie podłączał końcówkę.
            Przetarłam oczy, uszczypnęłam i poszłam dyskretnie je zajść od tyłu, żeby się
            upewnić. Tak, to było Cayenne, tak, tankowało LPG.
      • suazi1 Nawiedzona ta Twoja koleżanka, czy jak? 26.07.10, 18:23

• gavagai1 Re: Nawiedzona ta Twoja koleżanka, czy jak? 26.07.10, 18:26
          A konkretnie, gdyż, ponieważ, czy tak sobie klawiaturę polerujesz?
      • reszka2 Re: krótki komentarz od koleżanki, pracującej w f 06.08.10, 13:44
        \Zawsze mnie rozśmiesza troska o potomstwo w tym kontekście: ja mam
        filtr cząsek stałych, a stara ciężarówka przede mną, stare audi za
        mną, dwa fiatypo prawej i polewej - przy starcie z czerwonego
        emitują kłęby smolistego czarnego dymu.
        Ha ha ha. Koń by sie usmiał.
        • hrzasa Re: krótki komentarz od koleżanki, pracującej w f 06.01.18, 11:15
          Mam problem.Mam auto PEUGEOT 407 SW. Po przekręceniu kluczyka zapala mi się kontrolka cząstek słych, po ok. 10 sek gaśnie. Czy ktoś miał taki problem i czy mógłby mi udzielić informacji co się dzieje i co w takiej sytuacji robić ? Czekam i dzięki za informację.
          • milka_milka Re: krótki komentarz od koleżanki, pracującej w f 06.01.18, 11:17
            Serwis Peugot.
        • kokosowy15 Re: krótki komentarz od koleżanki, pracującej w f 06.01.18, 11:50
          Jakie to głupie! Moi sąsiedzi palą butelkami PET - to i ja będę, tylko niech samorząd coś zrobi z tym smogiem! Filtr jest kłopotliwy to go wytniemy, śmieci wywalimy w dowolnym miejscu, po psie nie sprzatniemy, nas...my sąsiadowi na wycieraczkę, ale wszędzie ma być czysto, kryształowe powietrze i niech ONI nam to załatwia.
    • gavagai1 Artykuł 06.08.10, 11:21
      motofocus.pl/artykuly-uzytkownikow,6472,zielona-plakietka-euro-4-jak-sprostac-normie-ekologicznej.html
    • asmarabis Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 06.01.18, 11:24
      Ej no bez przesady, kto teraz jeszcze na dieselu jezdzi????
      Nie znam sie kompletnie na samochodach ale przeciez wyfocuje sie te dieslowe, paliwo drozeje i w ogole to sie przestaje oplacac
      Zamiast kombinowac sprzedaj czym predzej poki nie poniesiesz calkowitej straty
      • kruella83 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 06.01.18, 11:39
        Ja mam , trzeba przepalić od czasu do czasu. Choć my rzadko to robimy i mało jeździmy. Autem jeżdżę głównie ja po jakieś zakupy do miasta czyli blisko , to nie jest auto na krótkie dystanse , czasami akumulator siada bo nie zdąży się naładować jak zrobię tylko 2 km . Mąż żałuję że nie kupił benzyniaka
    • saszanasza Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 06.01.18, 13:07
      Mój mąż, pracujący w firmie motoryzacyjnej wyjaśnia, cyt:" uproszczając sprawę, taki samochód nie dymi przy dużych obciążeniach, np. przy przyśpieszaniu, bo filtr odfiltrowuje cząsteczki sadzy ze spalin".
      Ps. Mamy taki samochód.
      • konto0018 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 06.01.18, 13:10
        kto by się tym przejmował, wycina się filtr i przykleja naklejkę "diesel musi kopcić", a potem biegusiem po maseczkę i olaboga jaki mamy smog w miastach
    • ona7654 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 06.01.18, 15:17
      Moje auto sygnalizuje chęć odpalenia dpf większym spalaniem podczas postoju (1l) oraz większymi obrotami (1000). Aby się odpalił silnik musi jechać przez kilka minut na obrotach ok 2500. Czasem udaje mi się go odpalić jadąc do pracy, czasem (ale to rzadko) przyjadę się wieczorem obwodnicą. Dpf dopalacze się co ok 300-400 km. To mój pierwszy samochód z dpf'em ale chyba ostatni. Na typowo miejską jazdę się nie nadaje.
      • ona7654 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 06.01.18, 15:19
        O matko, sorry za błędy. Telefon pozamieniał.
    • beata985 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 06.01.18, 15:30
      Tak ...czasami muszę przegonic auto.
    • beata985 Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 06.01.18, 15:33
      Jeż....znowu ktoś trupa wykopał
      • saszanasza Re: diesel z filtrem cząstek stałych - ktoś ma? 06.01.18, 15:40
        beata985 napisała:

> Jeż....znowu ktoś trupa wykopał
        >

Rzeczywiście!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka