Dodaj do ulubionych

używacie marek własnych

25.07.10, 15:34
hipermarketów?

Ja przyznam, że po raz pierwszy kupiłam chusteczki oraz papierowe ręczniki TIP.
Chusteczki nie odbiegają w żaden sposób od tych , których do tej pory
używałam, a ręczniki są do bani.
A wy kupujecie, używacie, z oszczędności, a może dlatego, że nie widzicie
różnicy ? - w końcu to i tak ci sami producenci....
Obserwuj wątek
    • twoja.znajoma27 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 15:56
      ja używam
      ale nie wszystkiego po kolei
      czasem spróbuję czegos nowego, najczesciej jestem zadowolona
      nie chce przeplacac np 1,2zł na litr mleka, skoro moge kupic za 1,6
      w biedronce, a w zabce to juz wogole, 3,3 chyba laciate kosztuje smile
      • thegimel Re: używacie marek własnych 25.07.10, 16:07
        Bardzo jestem zadowolona z pieluch Toujours z Lidla.
      • peonies Re: używacie marek własnych 25.07.10, 23:17
        często kupuję nabiał pewnej spółdzielni mleczarskiej w carrefour - jest taniej
        niż w ich sklepiku a produkty te same tylko w innej szacie graficznej smile.
      • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 10:39
        1,2 za litr mleka?
        Chyba barwionej na biało wody wink
        • spicy_orange Re: używacie marek własnych 26.07.10, 13:24
          oszczędza 1,2zł na litrze a nie płaci tyle za litr.
    • el_jot Re: używacie marek własnych 25.07.10, 16:12
      Lidl ma świetne niektóre produkty,np kawę mrożoną od latte machiatto
      light, po espresso, słodycze, lody, różne artykuły do mycia
      samochodu, chusteczki nawilżane W5 do czyszczenia, reczniki
      papierowe.
      • mona_mayfair Re: używacie marek własnych 25.07.10, 16:16
        Niektore z Biedronki i Lidla. nie wszystko jak leci, ale są produkty "ichnie"
        bardzo dobrej jakosci.
      • echtom Re: używacie marek własnych 25.07.10, 18:47
        Ja w Lidlu kupuję mrożonki (pierogi, frytki), warzywa i serek pleśniowy. Tabletki do zmywarki mi się nie sprawdziły, więc przepłacam za Calgonit wink W Biedronce bywam rzadko (kupuję tam zwykle ciasto francuskie na tartę), częściej w Carrefourze (nabiał i inne spożywcze).
        • el_jot Re: używacie marek własnych 25.07.10, 19:01
          echtom napisała:

> Ja w Lidlu kupuję mrożonki (pierogi, frytki), warzywa i serek
          pleśniowy.

Jak ostatnio kupiłam paprykę w Lidlu, to po rozkrojeniu zaleciało mi
          benzynąsad i chyba warzyw nie będę tam kupować.
    • figrut Re: używacie marek własnych 25.07.10, 16:13
      Używam bardzo dużo. Mam swoje sprawdzone produkty które kupuję od lat.
      Używam, bo sporo tańsze od tych reklamowanych, a jednocześnie bardzo
      dobre.
      • marzeka1 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 17:33
        Chusteczki "Delikatne" 150 sztuk z Biedronki są super i za śmieszną
        cenę; mokre chusteczki W5 z Lidla- także, podobnie kupuję ręczniki
        papierowe, też nie chce mi się przepłacać.
    • dzika41 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 17:35
      Tesco chusteczki dla dzieci

Oliwki z Tesco
      • isns1985 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 17:45
        babydream z rossmana, taka seria kosmetyków dla dzieci, bardzo dobra pod
        względem składu.
    • sueellen Re: używacie marek własnych 25.07.10, 17:45
      serio, nie widze roznicy. Poza tym, te produkty sa produkowane w zakładach
      nejednokrotnie "markowych", z ktorych kupujecie dokładnie to samo tylko droższe.
      Owszem, jakość jest często niższa, zwlaszcza spozywki, ale papier toaletowy?
      (mówimy o zwykłym, nie karbowanym i nie zapachowym) czy reczniki papierowe?
    • elza78 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 18:36
      uzywam marki babydreams rosmanna zarowno krem do pupy jak i do opalania plus
      chustki, nie odbiegaja niczym od markowych sa nawet lepsze a w promoscji
      wychodza mega tanio.
      • elza78 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 18:38
        jeszcze z lidla papier toaletowy floralys nic go nie przebije plus reczniki
        papierowe.
        • bri Re: używacie marek własnych 25.07.10, 20:45
          Też uwielbiam ten papier. Moim zdaniem jest lepszy niż marki
          premium.

W ogóle w Lidlu IMHO jest wiele produktów wysokiej jakości.
          • anyx27 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 20:49
            Chciałam tylko zauważyć, że dla marketów czy dyskontów produkty wytwarzają znane
            marki np. jesli chodzi o żywność Kamis, czy Wedel, tylko inaczej się nazywają
            -wystarczy poczytać na opakowaniach. To sa więc te same produkty!
            • elza78 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 20:53
              nie anyx te papier jest lidlowy co do reszty sie zgadzam, dla biedronki np
              mlekolaki robi otmuchow i sa bardzo dobre.
              • anyx27 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 21:05
                elza78 napisała:

> nie anyx te papier jest lidlowy

jaki papier? nie pisałam o papierze, tylko o żywności.
                • elza78 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 21:09
                  hehe podpielas sie pod post bri o papierze z lidla wink
              • figrut Re: używacie marek własnych 25.07.10, 22:50
                dla biedronki np
                > mlekolaki robi otmuchow i sa bardzo dobre.
                A piwo puszkowe VIP za 1,79zł. robi Carlsberg.
                • elza78 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 22:56
                  grupa carlsberg produkuje wiele marek piw wink
                  harnasia, volta, okocimia, bosmana, a nawet karmi wink
                  swego czasu pamietam jak przed biedronka byly takie dyskonty EDEKA mieli browary
                  w zoltych puszkach, cala klasa licealna mojego brackiego pijala browar z edeki
                  zasmiewajac sie ze to "mocny full" z kiepskich smile
                  piwko bylo nienajgorsze swoja droga smile
                  • figrut Re: używacie marek własnych 25.07.10, 23:09
                    VIP też jest naprawdę dobry (właśnie piję) i jak widzę bardzo chodliwy.
                    Chodliwy, bo dobry. Biedronka ma jeszcze tańsze piwo w czerwonych
                    puszkach za chyba 1,49zł. (browar łódzki), ale do VIP-a mu daleko.
                    W biedronkowym żelu pod prysznic myję włosy od 3-4 lat (nie pamiętam
                    dokładnie) i włosy mam zdrowe i błyszczące.
              • zoe7 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 15:03
                Zgadza się, ten papier jest bardzo dobrej jakości, ale on wcale nie jest tańszy
                od innych drogich papierów w innych sklepach.
                • elza78 Re: używacie marek własnych 27.07.10, 09:35
                  wlasnie wczoraj nareszcie zapas zrobilam, za 10 rolek cena jest 12,99 pln to nie
                  jets malo jak na papier wink
                  ale warto
            • bri Re: używacie marek własnych 25.07.10, 21:00
              Producent często jest ten sam, ale produkt nie zawsze jest ten sam.
              • crises Re: używacie marek własnych 26.07.10, 09:26
                No więc właśnie, jakoś nie wierzę, że producent identycznie wytwarza
                produkt za X zł i za 2X zł.
                • elza78 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 10:30
                  a jaka jest roznica pomiedzy woda mineralna zywca za 2 zety a inna woda z super
                  wysokiej polki ktora w almie widzialam za dyche big_grin
                  chodzi o to ze cena jest taka jaka klient jest w stanie zaplacic, wcale nie taka
                  na jaka wskazuje jakosc produktu.
                  • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 10:46
                    elza78 napisała:

> a jaka jest roznica pomiedzy woda mineralna zywca za 2 zety a inna woda z super
                    > wysokiej polki ktora w almie widzialam za dyche big_grin

Proponuję spróbować wody "za dychę" albo i za dwie, przekonasz się sama wink
                    • elza78 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 11:27
                      woda to woda, nie upadlam na glowe aby za litr wody - H2O placic 10 zeta sa
                      pewne granice absurdu cen ktorych nie przekrocze, no ale jak ktos ma cisnienie
                      zeby miec jedynie najdrozsze prdukty to i drinki za 20 tysi pija jak carmen
                      elektra big_grin
                      • jamesonwhiskey Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:05
                        > woda to woda, nie upadlam na glowe aby za litr wody

generalnie w kranie tez masz wode wiec po co przeplacac
                        przy lidlowej evian i perier sie chowaja
                        • elza78 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:48
                          nie jestem fanka wody to byl tylko przyklad jak to rynek napedzaja tacy ludzie
                          jak ty nuworysze zdolni zaplacic dyche za szklanke wody smile
                          mnie to osobiscie smieszy smile
                          • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:52
                            Na przykład odpowiedziano Ci przykładem.
                            Różnica między Biedroną a Evianem jest pewnie taka jak między kranówą a
                            Biedronką. Dlaczego nie pijesz w takim razie kranówy?
                            Nigdy nie płacisz "dychy" za szklankę wody?
                            W wielu knajpach są takie właśnie ceny, to nic nadzwyczajnego.
                            • kontopremiumizelkazaglowe Re: używacie marek własnych 26.07.10, 13:11
                              tesco ma przegenialna mieszanke studencka po 200g z orzechami brazylijskimi. lidl ma dobre gumy do zucia. biedronka wode za 57 gr za 1,5litra. upredzam pytania i powiem, ze wole wygodna smaczna wode zbiedrony niz swoja o posmaku rur i kamienia.
                            • elza78 Re: używacie marek własnych 27.07.10, 09:38
                              nie wiem nie pijam wody zwyczajnie, cos analogicznego no moze nigdy bym kawy z
                              biedronki nie kupila, ale tez sa pewne granice ile bylabym zdolna za kawe
                              zaplacic, mam w glowie takie widelki na dole jest taniosc po przekroczeniu
                              ktorej w dol jakosc produktu spada drastycznie po drugiej jest absurd cenowy nei
                              podyktowany zupelnie konkretami a jedynie checa stworzenia przez producenta
                              drogiej marki.
                              gdzies pomiedzy sie poruszam z wyborami zakupowymi smile
                              • moofka Re: używacie marek własnych 27.07.10, 09:44
                                elza78 napisała:

> nie wiem nie pijam wody zwyczajnie, cos analogicznego no moze nigdy
                                bym kawy z
                                > biedronki nie kupila,

jeszcze jakis czas temu w biedronce byla zlota lavazza za 14.99 smile

ale tez sa pewne granice ile bylabym zdolna za kawe
                                > zaplacic, mam w glowie takie widelki na dole jest taniosc po
                                przekroczeniu
                                > ktorej w dol jakosc produktu spada drastycznie po drugiej jest
                                absurd cenowy ne
                                > i
                                > podyktowany zupelnie konkretami a jedynie checa stworzenia przez
                                producenta
                                > drogiej marki.
                                > gdzies pomiedzy sie poruszam z wyborami zakupowymi smile
                                >
                                • elza78 Re: używacie marek własnych 27.07.10, 11:13
                                  majac na mysli kawe z biedronki nie mam na mysli zltej lavazzy z biedronki,
                                  tylko biedronkowa kawe marki krzak wink
                              • figrut Re: używacie marek własnych 27.07.10, 14:00
                                no moze nigdy bym kawy z
                                > biedronki nie kupila, ale tez sa pewne granice ile bylabym zdolna
                                za kawe
                                > zaplacic, mam w glowie takie widelki na dole jest taniosc po
                                przekroczeniu
                                > ktorej w dol jakosc produktu spada drastycznie
                                Po jednej wtopie w kauflandzie, kiedy to skusiłam się na śmiesznie
                                tanią kawę (u nas paczka 250 starcza na 2-3 dni, więc nie mogę sobie
                                pozwolić na drogą kawę) też tak myślałam, że już w życiu kawy
                                produkowanej dla molochów nie kupię. Nie kupuję drogich kaw, ale też
                                prima np. dla mnie jest fatalna. Kawą która mi smakuje jest jacobs
                                zielona, MK czerwona, oraz Le grand biedronkowa wyprodukowana przez
                                Strauss cafe poland (około 5zł. za 250g.).
                                • elza78 Re: używacie marek własnych 27.07.10, 14:11
                                  wiesz u mnie kawe pijam jedynie ja duza paczka starcza mi na miesiac, nie pije
                                  jakiejs mega wypasionej tylko jacobsa kronunga bo sie przyzwyczailam do jej smaku smile
                                  nie jest ona ani tania ani droga, no ale mimo wszystko tak jak namietny palacz
                                  jestem uzalezniona od tej marki wink
                    • lacitadelle Re: używacie marek własnych 27.07.10, 14:20
                      wyjdę na ignorantkę - napiłam się w szwajcarii evianów i perierów (bo tam to
                      normalka, półtora litra eviana kosztuje raptem frank z groszami, perier ciut
                      drożej) i szczerze mówiąc smakowo nie widzę różnicy między cisowianką, a taka
                      jurajska smakuje mi dużo bardziej.
                      • elza78 Re: używacie marek własnych 27.07.10, 14:23
                        to wlasnie tez jest to, u nas nawet jakas lipa urasta do rangi zajebistej marki
                        bo jest z zachodu smile
                        pamietam swego czasu szal na ciuszki dzieciece "early days" - ciuszki marki
                        wlasnej primarka big_grin
                      • franczii Re: używacie marek własnych 27.07.10, 14:53
                        to
                        > normalka, półtora litra eviana kosztuje raptem frank z groszami, perier ciut
                        > drożej)

No wlasnie i w tym sek, ze to taka zwykla woda za 1 franka.
                        Mysle, ze gdybys zaplacila za nia rownowartosc butelki porzadnego wina to bys
                        jej walory smakowe lepiej poczula, stanelaby ci po prostu w gardlebig_grin
                        • elza78 Re: używacie marek własnych 27.07.10, 14:57
                          no bo statystyczny nowobogacki polak nie moze miec wrazenia taniosci, bo jak
                          taniosc poczuje to juz lipa, bo za dobra jakosc trzeba zaplacic naprawde wysoka
                          cene nawet jesli woda jest za 1 frania a u nas za okolo 3-4 to mozna uznac ze
                          podczas transportu jakos dziwnie wyszlachetniala, a i "pijacz" ma wrazenie ze
                          taki super szefunio jest ze "stac go - a co" big_grin takie wsiunskie troche smile
                          • lola211 Re: używacie marek własnych 27.07.10, 18:58
                            No tak, bo transport tej wody nic nie kosztuje..plus oplaty do
                            budzetu.
                          • lola211 Re: używacie marek własnych 27.07.10, 19:12
                            Obrazasz ludzi, w ogole nie znajac ich potrzeb ani intencji.Nie
                            widzisz roznicy miedzy woda za 2 a 10(choc tej nawet nie próbowalas)-
                            a inni ja dostrzegaja(bo zapewne próbowali).Kazdy towar ma swojego
                            klienta i bardzo dobrze, tak powinno byc.

Pasuje ci tania kawa, swietnie.Co zrobic jesli ktos nie znajdzie dla
                            siebie nic ponizej 30 zl za paczke? Mnie popularne kawy nie smakuja
                            i ich nie kupuje, bo co zakup to porazka.Pech, bo przez to wydaje
                            wiecej niz bym mogla.Co za strata dla domowego budzetu.

• lola211 Re: używacie marek własnych 27.07.10, 19:17
                        Subiektywna rzecz.Cisowianka dla mnie jest niepijalna, a perier
                        bardzo lubie i serio wyczuwam wielka roznice, moze to po prostu
                        kwestia kubkow smakowych i ich wrazliwosci.
                  • lola211 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 15:11
                    I tu wykazujesz swoja ignorancje.To tak jakbys napisala, ze co za
                    roznica czy pije sie wino za 10 zl czy za 100 zl- to wino i to wino.

Otóz wody mineralne rozni wszystko- sklad, smak, czystosc, zdrowotne
                    wlasciwosciA nie tylko cena, ktora widzisz i na tej podstawie
                    wysnuwasz tezy.
                    Trudno zeby sprowadzana woda kosztowala tyle, co wydobywana w Polsce.
                    Ja kupuje czasem gruzinska wode Borjomi.Nijak nie mozna porównac
                    jej z popularna mineralka.To juz predzej z wodami leczniczymi, ktore
                    tez kosztuja wiecej niz 2 zl za 1,5 l.

• elza78 Re: używacie marek własnych 27.07.10, 09:41
                      aaaaaaaaaaaaaa
                      i wlasnei dla takich ludzi jest stworzona woda absurdalna za pol pensji smile
                      nie ogarniasz lola ze tu nei chodiz o wode, tylko o granice absurdu cenowego smile
                      • lola211 Re: używacie marek własnych 27.07.10, 18:57
                        Ja tego absurdu po prostu nie dostrzegam.
                        Jesli towar sie sprowadza to sila rzeczy jest drozszy niz ten
                        wytwarzany na miejscu.
                        A nieprawda jest, ze jest to to samo i smakuje tak samo.Bo tak nie
                        jest.
                        Mozna cale zycie pic mineralke za 2 zl i byc zadowolonym.Ale mozna
                        takze kupowac towar drozszy- wlasnie dla smaku, wlasciwosci wody.Cos
                        w tym zlego?
                • mim288 Re: używacie marek własnych 27.07.10, 17:20
                  Cena w sklepie do ceny producenta ma sie nijak. patrząc na cenę w
                  sklepie wiesz ile Ty zapłacisz Lidlowi, Biedronce, czy Carrefourowi
                  ale nic z tej ceny nie mówi ile sklep zapłacił producentowi.
                  Dyskonty nie płacą za drogie powierzchnie w centrach handlowych,
                  osbsługę stoiska wędlin krojonych, serów krojonych itd (bo wszystko
                  paczkowane), prawa autorskie do muzyczki z glośników (bo nie ma
                  muzyczki), droższe mundurki dla personelu (bo mają
                  bardzo "basic", "wrotki" (panienki na wrotkach sprawdzające cenę)i
                  tym podobne, a to może robić wielka różnicę, a nie koniecznie cena
                  płacona producentowi.
            • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 10:42
              anyx27 napisała:

> Chciałam tylko zauważyć, że dla marketów czy dyskontów produkty wytwarzają znan
              > e
              > marki np. jesli chodzi o żywność Kamis, czy Wedel, tylko inaczej się nazywają
              > -wystarczy poczytać na opakowaniach. To sa więc te same produkty!

Nie są te same, nawet jeśli z tej samej fabryki.
              To drugi gatunek, resztki zamiecione po produkcji pierwszego sortu.
              • elza78 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 11:28
                nie no papier do tylka z lidla bije na glowe wszystkie markowe, nie wierzysz
                sprobuj jesli twoja nowobogacka noga postanie w takim przybytku jak lidl w
                ktorym sprzedaja wode za zeta piecdziesiat big_grin
                • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 11:35
                  Papieru używam jednej marki, lubię i nie zamierzam zmieniać. Nie mam pojęcia,
                  ile kosztuje, ale ile mogę zaoszczędzić na papierze? 10 zł miesięcznie?
                  Akurat do Lidla mi nie po drodze, właściwie w ogóle nie bywam w marketach,
                  zamawiam przez internet z dostawą do domu.
                  • elza78 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 11:56
                    papier lidlowy akurat cenowo jest podobny jak ten wiodacych marek, jednak jest
                    od nich lepszy, nie jestem jakos specjalnie zmuszona do oszczedzania ale po ten
                    artykul potrafie specjalnie do lidla pojechac.
                    • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:04
                      Jak już tak sobie polecamy papiery - to mój absolutny faworyt to Lambi. Ten i
                      tylko ten wink
              • figrut Re: używacie marek własnych 26.07.10, 11:40
                > To drugi gatunek, resztki zamiecione po produkcji pierwszego sortu.
                >
                W takim razie produkt z tej fabryki pod oryginalną nazwą powinien być
                mniej więcej dziesięciokrotnie droższy od tych jak to nazwałaś resztek.
                Uważasz, że na sok pomarańczowy sprowadza się celowo koncentrat z
                samych zgniłych pomarańczy, sery robi się z przekwaszonego mleka, a
                masło produkuje z specjalnie zjełczałego tłuszczu ?
                • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 11:48
                  Napisałam gdzieś, że specjalnie i celowo?
                  Wiesz, co oznacza drugi gatunek? No właśnie. Czasem wcale nie musi się różnić od
                  pierwszego, ale może.
                  • figrut Re: używacie marek własnych 26.07.10, 11:58
                    > Wiesz, co oznacza drugi gatunek? No właśnie. Czasem wcale nie musi
                    się różnić o
                    > d
                    > pierwszego, ale może.
                    Może, ale zbyt kosztowne byłoby zmienianie produkcji tylko dlatego, że
                    towar ma iść po niższej cenie.
                    Masówka jest dużo tańsza od mniejszych partii produkcyjnych. Tu zarabia
                    się grosze na sztuce i stawia na bardzo duży zbyt.
                    • elza78 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:01
                      dla mnie tak jak z wycieczkami last minute tanszymi X procent, producentowi
                      lepiej sprzedac nadwyzki produktu ktorych nie zakupia sklepy pod dana marka dla
                      takiej zalozmy biedronki aby przynajmniej na zero wyjsc, a nie wyrzucac smile
                    • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:05
                      To oczywiście zależy od produktu i technologii produkcji. Np. produkty sypkie,
                      herbaty, itp. - te lepsze są w większych kawałkach, nierozdrobnione, te gorsze -
                      to pozostały pył i ścinki. Jasne, że nie dotyczy to wszystkich produktów, ale w
                      wielu przypadkach tak jest.
                      • figrut Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:13
                        Wskoczyłam na allegro aby sprawdzić cenę pewnego ubrania do pracy które
                        szyjemy. Cena na allegro jest prawie dwukrotnie wyższa, niż cena za
                        którą sprzedajemy to ubranie masowo przez wygrane przetargi. Materiał
                        jest ten sam, szycie jest to samo, nici te same, wykończenie to samo.
                        Wszystko to pierwszy gatunek niezależnie od tego, czy idzie 700 sztuk
                        zamówionych, czy 10 sztuk na allegro.
                        • jamesonwhiskey Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:17
                          > Wszystko to pierwszy gatunek niezależnie od tego, cz

to robicie wszytko z taka perfekcja ze nie ma drugiego gatunku?
                          • figrut Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:19
                            > to robicie wszytko z taka perfekcja ze nie ma drugiego gatunku?
                            Tak, u nas nie ma drugiego gatunku. Wszystko uszyte jest perfekcyjnie.
                            Jeśli komuś przytrafi się błąd którego nie można naprawić, wymieniany
                            jest cały element danej sztuki, a nic nie idzie na tzw. drugi sort.
                    • jamesonwhiskey Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:15
                      > Może, ale zbyt kosztowne byłoby zmienianie produkcji tylko dlatego, że
                      > towar ma iść po niższej cenie.

jaka zmiana produkcji?
                      zamiast jakiegos tam skladnika drozszego daje sie wypelniacz
                      i juz jest 30% taniej
                      co do twoich sokow tez sie daje koncentratu 1/3 tego co do firmowego do tego
                      zageszczacz, emulator, substancje smakowe ,cukru i juz mamy pyszny soczek
                      a twierdzenie ze skoro ten sam producent co towaru markowego
                      czyli to ten sam towar sa poprostu smieszne
                      o ryzu z wkladka miesna w lidlu pewnie nie slyszeliscie
                      jak sie okazalo byl to jakis odpad ktory powinien isc na przemial a poszedl do
                      dyskontu z dobra cena
                      • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:20
                        > jak sie okazalo byl to jakis odpad ktory powinien isc na przemial a poszedl do
                        > dyskontu z dobra cena

Jak napisała któraś z dyskutantek powyżej "lepiej sprzedaż do Biedronki niż
                        wyrzucić". Fakt.
                        • figrut Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:24
                          Chciałam tylko zauważyć, że odpadem nazywamy resztki. Resztek ilościowo
                          powinno zostać dużo mniej, niż właściwego produktu. Musiałoby być tych
                          resztek z dziesięciokrotnie więcej niż droższego produktu, aby
                          zaspokoić popyt na tani towar.
                        • moofka Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:27
                          a1ma napisała:

> > jak sie okazalo byl to jakis odpad ktory powinien isc na przemial a posze
                          > dl do
                          > > dyskontu z dobra cena
                          >
                          > Jak napisała któraś z dyskutantek powyżej "lepiej sprzedaż do Biedronki niż
                          > wyrzucić". Fakt.
                          >

biedronka ma ponad 1500 tys sklepow
                          zostac dostawca to miec pewny zbyt i pewny zarobek
                          w kolejkach sie stoi i spelnia najbardziej wysrubowane normy
                          myslisz ze ktos zaryzykuje pchanie swoich splesnialych resztek ??
                          nigdy nie kupilam zepsutego produktu w biedronce
                          i chetnie siegam po te firmowane markami, bo zawsze znajduje tam ten sam produkt
                          i zawsze swiezy
                          bo czesciej na polkach czegos braknie do nastepnej dostawy niz zalegnie
                          dla przykladu przypomina mi sie tez
                          kasza gryczana nieprazona (rzadkosc w polskich sklepach po niecale dwa zlote) bez kamieni paskudzta i robakow jak zdarzylo mi sie w almie, kauflandzie i malym osiedlowym
                          • jamesonwhiskey Re: używacie marek własnych 26.07.10, 14:22
                            > w kolejkach sie stoi i spelnia najbardziej wysrubowane normy

jedyna wysrubowana norma o jakiej slyszalem w dyskontach to cena,
                            ktora oczywiscie musi byc jak najnizsza
                            • moofka Re: używacie marek własnych 26.07.10, 15:13
                              > jedyna wysrubowana norma o jakiej slyszalem w dyskontach to cena,
                              > ktora oczywiscie musi byc jak najnizsza

niewiele slyszales w tym temacie jak widac
                              zeby zostac dostawca biedronki najpierw trzeba pozytywnie przejsc
                              audyt - czy producent spelnia unijne standardy, zapewni oczekiwaną
                              jakosc, rozmiar dostaw i powtarzalna jakosc
                              pozniej produkt przechodzi szczegolowe testy konsumenckie i
                              jakosciowe, po ktorych wybierany jest produkt najlepszy
                              na biezaco monitorowany jest sam produkt, dostawca i produkcja
                              czy wciaz uzywa tych samych skladnikow i zachowuje te same standardy
                              naprawde argumentujesz tak jakbys myslal ze cena produktu to
                              wylacznie koszt skladnikow i jego wytworzenia
                              producentow oplaca sie taniej sprzedawac do biedronki ogromne ilosci
                              DOBREGO produktu
                              bo ma zapewniony odbior i oplacone na czas faktury
                              bo ma 100% zbyt bez resztek, nadwyzek i terminow ktore leca do kosza
                              ale podnosza cene produktu sprzedanego
                              bo nie musi do sprzedazy tego produktu doliczac ciezkich pieniedzy na
                              caly pion sprzedazy, zeby towar znalazl sie na danej polce
                              a dobrzy handlowcy sie cenią
                              i na reklame
                              bo biedronka sama promuje "swoje"produkty
                              nie wiem jak jest w innych tanich sieciach
                              na tani pasztet z tesco sie nie pokusze
                              ale produkty z biedronki znam stosuje i jeszcze sie nie nacielam
                              bo robias dla nich wiodacy producenci w swoich sektorach
                              ktorzy swoje marki na rynku wypromowali jako jakosciowo najlepsze
                              • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 15:18
                                > bo ma zapewniony odbior i oplacone na czas faktury

Zabawne smile
                                • moofka Re: używacie marek własnych 26.07.10, 15:21
                                  dlaczego?
                                  • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 15:27
                                    www.stowarzyszenie-biedronka.pl/poszkodowani/Biedronka/artkuly/drapiezna_biedronka.htm
                                    • moofka Re: używacie marek własnych 26.07.10, 15:36
                                      faktycznie dziwne
                                      i nieprzyjemne
                                      ale drugiej strony sprawy nie znamy
                                      a jest sprzed ponad 10 lat
                              • lola211 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 15:34
                                Miałam epizod z pewnym dyskontem jako dostawca.Wierz mi, ze tego, co
                                mialam im sprzedawac, dobrowolnie do ust bym nie wziela, bo moje
                                zdrowie jest zbyt cenne.Serio.
                                Nie neguje, ze mozna trafic na cos spelniajacego oczekiwania9kwestia
                                podstawowa-jakie kto ma), ale czesto ta niska cena jednak jest
                                uzasadniona gorsza jakoscia.No chyba ze ktos jako głowne kryterium
                                stosuje subiektywny smak.
                                • moofka Re: używacie marek własnych 26.07.10, 17:28
                                  wierze niestety
                                  ja nie twierdze ze kazda marka wlasna to sam miod jest
                                  to samo z markami swoimi jest zresztą
                                  dlatego czlowiek czyta etykiety, sledzi testy konsumenckie i stara
                                  sie nie dac naciac i otruc smile
                      • figrut Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:21
                        Co w takim razie według Ciebie dodaje się do cukru, że ten w biedronce
                        kosztuje 2,12zł., a ten w tradycyjnym sklepie 2,98zł. ?
                        • atenka11 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 14:08
                          Tanszy jest cukier drobniejszy, drozszy ten o regularnych
                          kryształkach, smak ten sam, efekt wizualny inny.
                          • figrut Re: używacie marek własnych 26.07.10, 15:03
                            > Tanszy jest cukier drobniejszy, drozszy ten o regularnych
                            > kryształkach, smak ten sam, efekt wizualny inny.
                            Nie ma to żadnego znaczenia jeśli chodzi o cenę produkcji kilograma
                            cukru. Drobniejszy cukier to mały procent produkcyjny i ten na samym
                            końcu segregacji cukru (czyli najdrobniejszy) jest traktowany jako
                            cukier puder, więc idzie za wyższą cenę. O jakości cukru decyduje jego
                            zabarwienie. Im bielszy, tym droższy (teoretycznie, bo teraz ten tańszy
                            sprzedawany jest jako droższy).
                            • carrymoon Re: używacie marek własnych 27.07.10, 14:21

Im bielszy, tym droższy (teoretycznie, bo teraz ten tańszy
                              > sprzedawany jest jako droższy).

nie do końca
                              ważne jest również stopień rozdrobnienia cukru
                              cukier drobny i cukier gruby ale PO przesortowaniu jest droższy od
                              cukru przed przesianiem.

Można kupić i taki i taki. Dla przeciętnego zjadacza chleba stopień
                              rozdrobnienia cukru nie ma znaczenia (o ile nie są to wielkie bryły
                              cukru).

Cukier nie przesiany, wymieszany jest tańszy.
                              • figrut Re: używacie marek własnych 27.07.10, 14:43
                                > Cukier nie przesiany, wymieszany jest tańszy.
                                Chyba, że cukrownia pozbawiona jest segregacji cukru i wtedy cukier
                                idzie za niższą cenę, bo nie wydaje się pieniędzy na utrzymanie
                                segregacji. W tradycyjnej cukrowni zwykle cukier po za gatunkiem
                                (brzydko wybarwiony, żółtawy lub z brązowymi grudkami) idzie do
                                pierwszego silosu jako cukier przemysłowy do cukierni itp. Na dalszej
                                trasie segregacji, cukier stopniowo schodzi do silosów, a na samym
                                końcu ten, który opadł na dół, czyli puder.
                                Ktoś tam niżej brzydził się kupować spożywki i w tym między innymi
                                cukru. Nie wiem jak jest z mąką, bo z młynem miałam niewielką
                                styczność, ale cukier to cukier. Nie ma tu czegoś takiego jak cukrowe
                                zmiotki pakowane do paczek. Zmiotki idą do klarownika na ponowną
                                przeróbkę która go oczyści.
                      • moofka Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:33
                        co do twoich sokow tez sie daje koncentratu 1/3 tego co do firmowego
                        do tego
                        > zageszczacz, emulator, substancje smakowe ,cukru i juz mamy pyszny
                        soczek
                        > a twierdzenie ze skoro ten sam producent co towaru markowego
                        > czyli to ten sam towar sa poprostu smieszne

swiezy maspexowski sok to sto procent sok
                        nie z koncentratu a ze swiezych owocow

dokaldnie tak samo smakuje ten firmowany tymbarkiem swiezy sok
                        jak ten biedronkowy swiezy sok
                        i butelki te same (jedynie graficzna etykietka inna)

ale zaraz pewnie przeczytam ze z zesputych jablek go robią smile

z drugiej strony te roznice w cenach naprawde nie sa jakies ogromne
                        cena jest dosc realna
                        te paczkowane wedliny z sokolowa to cena ponad 20 zl za kilogram
                        krakusy ponad 30
                        dojrzewajace szynki parmenskie ok 50
                        sery od 18 w gore
                        to sa ceny realne za ktore mozna zrobic dobry produkt
                        a jednoczesnie bez przykrego wrazenia ze ktos tak okropnie przycina
                        na zlodziejskiej marzy
                        • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:40
                          > swiezy maspexowski sok to sto procent sok
                          > nie z koncentratu a ze swiezych owocow

Jaki to sok?
                          Bo chętnie kupię, jeśli rzeczywiście ze świeżych owoców, a nie z koncentratu.
                          • moofka Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:42
                            w lodowkach jest w dwoch pojemnosciach
                            calkiem malenki (ten dzieciom kupuje akurat na raz) o troche wiekszy ok
                            300 ml
                            www.biedronka.pl/cms/img/u/Gazetki/zdrowie_na_talerzu/big/07.jpg
                            • moofka Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:45
                              maspex pod marka tymbarka robi taki
                              www.maspex.com.pl/pl/oferta.php/251.html
                            • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:45
                              Dzięki. Przetestuję smile
                  • elza78 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 11:58
                    wiesz moja bratowa ma fisia na punkcie naturalnych kosmetykow bez chemii, dla
                    dzieci uzywa jedynei babydreamsow rosmanowskich bo nie zawieraja przeroznych
                    chemicznych syfow, pewnie przez ten wlasnie "brak" sa drugogatunkowe co? wink
          • elza78 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 20:52
            ja kupilam ostatnio mole i sie chowa do tego niebieskiego lidlowego, chociaz on
            cenowo podobnie wychodzi jak te lepsze papiery markowe, dobre tez sa chustki
            higieniczne tej samej lidlowej marki
          • majan2 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 02:02
            Zgadzam sie LIDL ma wiele b udanych produktów i całkiem tanich, lubie też
            ubranka dla dzieci z Tesco.
    • amelkalexi Re: używacie marek własnych 25.07.10, 18:53
      Ja przeważnie kupuję "ichnie" produkty i póki co, wszyscy zadowolenibig_grin
    • green_nuska Re: używacie marek własnych 25.07.10, 19:52
      Tak, zdarza się. Używam chusteczek nawilżanych z Auchan i uważam że są rewelacyjne, a kosztują niecałe 3 zł za paczkę. Podobnie używam chusteczek higienicznych z TiP-a i też jestem bardzo zadowolona.
      • loganmylove Re: używacie marek własnych 25.07.10, 19:55
        Tak-z Rossmana, Biedronki czy Lidla-określone produkty i jestem zadowolona.
    • lykaena Re: używacie marek własnych 25.07.10, 20:55
      Dziś rozmawiałam o tym z mężem, żeby spróbować i się przekonać ,ale :

Ja akurat do produktów jestem przywiązana i tak np. żywnościowe wszelkie
      warzywno- owocowe kupuję na bazarze, albo mam własne - ale słyszałam, że w lidlu
      duży wybór i świeże - nawet nie sprawdzę , bo lidla mam na drugim końcu miasta,
      a wielki rynek pod nosem.

Te chusteczki kupiłąm i faktycznie są ok, natomiast ręczniki nie, drą sie
      szarpią nie na perforacji, są mało chłonne ,sztywne, mało wydajne...

Mięso, wędliny kupuję tylko w małych , lokalnych mięsnych jak grot,pamso.

Myślałam o wodzie- pewnie nie ma różnicy- gdzie tam, ta najtańsza zupełnie nie
      ma nic wspólnego z "moimi" minerałami.
      itd. itp.

Wiem, że te produkty produkują te same koncerny co inne znane marki, jednak
      różnią się i w większości na tyle, że nie zamienię na nie moich ulubionych,
      sprawdzonych.
    • szyszunia11 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 20:57
      oczywiście, wielu takich produktów używam. Ogólnie lubię produkty rossmanowe,
      choć nei wszystkie - np. odzywka do włosów Isana mi nie podeszła (za rzadka) ale
      za to żel nawilżający do twarzy Rival de Loop jest super. Poza tym naprawdę
      świetne pieluchy babydream, lepsze niż huggies, których wcześniej uzywalismy i
      rano mały był często przemoczony. Chu8steczki mokre tez fajne, no i oczywiście
      kaszki - rewelacja. Za to mleko z tej serii mi nie podeszło, w butelce się
      strasznei skluszczało.
    • joanna.pio Re: używacie marek własnych 25.07.10, 21:34
      Używam większości produktów z serii W5 z Lidla.
      Uwielbiam nabiał Pilos - tez z Lidla.
      Używam kosmetyków dla dzieci z Rossmana.
      Kupuję czasem produkty żywnościowe Sant Eloi z Intermarche.
    • moofka Re: używacie marek własnych 25.07.10, 21:39
      zalezy jakie i gdzie
      marki wlasne biedronki czesto bardzo, ale czytam sklad i producenta
      zreszta jak produkt dobry to i ta cena nie jest jakos wyjatkowo
      niska
      innych nie na pewno
      bardzo mi pasują sokolowskie wedliny pod szyldem krainy wedlin
      krakusowskie kielbasy obsuszane i kabanosy
      mlekovitowy i bakomowy nabial biedronkowy
      pieluszki i z lidla i z biedronki sa swietne
      te z rossmana troche kiepsciejsze
      zreszta ich mokre chustki tez sa beznadziejne
      biedronkowe soki maspexu chetnie kupuje
      te z kartonu i te swieze lodowkowe
      pyyycha
      musli i chrupiace platki
      z rossmana lubie serie dla dzieci i te linie isana med
      bardzo delikatne preparaty do mycia i kapieli
      pod jedną konkretna marka to musze miec kawe, piwo i plyn do naczyn
      wink
      • wyssana.z.palca Re: używacie marek własnych 25.07.10, 21:57
        Ja bym dodała jeszcze pastelle z łososia produkowana przez Lisera z
        biedronki i genialne pomidory w puszcze Dawtony. A te swieze soki sa
        genialne i kapka w kapke Tymbark smile Masło 82%, ciasto francuskie,
        niektore mrozonki..
    • czar_bajry Re: używacie marek własnych 25.07.10, 21:53
      Tak używam , często sprawdzam producenta i tak np. na sokach wyprodukowanych dla
      biedronki widnieje Horteks.
      W wielu wypadkach nie odbiegają od firmówek.
    • elza78 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 22:58
      ja w sumie boleje ze z mojej wiochy daleko do biedronki i lidla, za to mam jaja
      marki wlasnej od gospodarzy zza plota od szczesliwych kur po 40 groszy wink
      • czar_bajry Re: używacie marek własnych 25.07.10, 23:26
        i tych jaj strasznie Ci zazdroszczę ja na taki rarytas mogę liczyć najwyżej raz
        w roku jak dobrze pójdziesmile
        • elza78 Re: używacie marek własnych 25.07.10, 23:36
          ja dopiero niedawno odkrylam ze gospodarz sprzedaje smile tak to jezdzilam i
          placilam jak za zboze w Auchanie za zerowki dla dzieciakow a tu pod nosem byla
          "fabryka" smile mleko prosto od krowy tez jest i niepryskane owoce, a do miasta 15
          km smile
          zyc nei umierac, mam nadzieje ze sie z tej naszej wiochy za pare lat dzielnica
          gdanska nie zrobi bede ubolewac smile
          • czar_bajry Re: używacie marek własnych 26.07.10, 09:35
            To masz fajnie i dobrze że gospodarze hodują swoje. Ja spotykałam się z tym że z
            pod warszawy baby do stolicy jeździły po jajka, warzywa, owoce gdyż po co miały
            się męczyć skoro można było kupićtongue_out
            • barbi1 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 10:10
              Jestem wielbicielką Lidla:
              wędliny Pikok, jogurty (niestety 10 % tłuszczu, ale jakie pyszne wink)
              i sery Milbona, chemia, słodycze, papier toaletowy, worki na śmieci, zawsze
              świeże warzywa.
              Z Tesco najlepsze są wg mnie chusteczki nawilżane (błękitne opakowanie), są
              naprawdę porządnie nawilżone.
              W Biedronce- Kraina Wędlin, napoje, czasem czipsy, wina!
              W Rossmanie chemia- zwłaszcza seria Baby Dream nie zawierająca SLS, tabletki do
              zmywarki.

Co do marek własnych-
              pracuję w firmie produkującej żywność
              i sprzedajemy nasze produkty pod marką własną
              m.in. do Tesco, Biedronki, Carrefoura
              i powiem Wam, że u nas do sieci idzie ten sam produkt
              co sprzedawany pod naszą marką,
              a przy okazji zanim taki towar jest sprzedawany pod marką własną musi przejść
              naprawdę bardzo dużo badań,
              musi spełniać wiele wymagań, zwłaszcza Tesco jest w tej dziedzinie wymagające i
              bardzo dociekliwe wink

Tak więc ja lubię marki własne wink
              • thaures Re: używacie marek własnych 27.07.10, 18:15
                Wiele lat temu kuzyn, który był szefem makro tłumaczył mi, że soki firmowe i te
                no-name robi się z tych samych komponentów. Klient płaci za nazwę firmy i
                opakowanie.
                Ja również przez lata kupowałam papier w Lidlu, ostatnio przerzuciłam się na
                Rossmana- bo papier też dobry, a trochę tańszy. Ktoś napisał, że na tym
                produkcie można zaoszczędzić góra 10 zł miesięcznie- nie u mnie. Papier to
                towar, który schodzi jak świeże bułeczki.
                Z Lidla mam zawsze worki na śmieci, z Biedronki przynoszę pasty do chleba i
                takie cukierki jak m&m oraz krakersy sezamowe.
                Wielokrotnie kupiłam w tych sklepach artykuły przemysłowe z których jestem
                bardzo zadowolona.
                A teraz siedzę poza Polską i delektuję się Sangrią za - w przeliczeniu- niecałe
                8 zł za 2 litry. I absolutnie bym jej nie zamieniła na markowe wino. Co kto lubi...
    • diademonde Re: używacie marek własnych 26.07.10, 09:40
      Zdecydowanie wygrywa Rossmann, dla mnie środki higieniczne Facielle niczym nie
      odbiegają od firmówek OB i Always, a cena niższa nawet o połowę. Jakość
      rewelacyjna, więc nie widzę sensu przepłacania. Papier toaletowy - właśnie
      zapachowy, właśnie ze wzorem, a o niebo lepszy od tych rwących się na potęgę
      Velvetów.
      Biedronkowy nabiał - często produkowany w zakładach dobrze znanych, bije na
      głowę kaszaki i serki, które przepłacamy za nazwę firmy.
      Z marek własnych można wybrać tanio i porządnie, choć badziewia też się
      zdarzają, chociażby TIP - do tego akurat nie mam przekoniania.
    • kawka74 Re: używacie marek własnych 26.07.10, 10:49
      Jest mi wszystko jedno, czy to jest marka własna, czy nie - jeśli jest dobre, to
      kupuję po raz kolejny.
    • imasumak Re: używacie marek własnych 26.07.10, 12:31
      Lidl - produkty linessy, jabłka prażone w słoiku, kapusta kiszona z białym winem
      w puszce, mrożony łosoś, słodycze, papier toaletowy
      Biedronka - cola zero, a ostatnio karmę dla psa Puffi - z dwa tygodnie temu
      zabrakło nam jedzenia dla psa w niedzielę, mąż podjechał do Biedronki i kupił.
      Okazało się, że suni posmakowało, nie uczula jej, to na razie kupujemy.
      Schlecker - produkty AS - bardzo lubię ich szampony, środki czystości, folię
      aluminiową i takie tam inne pierdółki.
    • nomya Re: używacie marek własnych 26.07.10, 15:02
      Tak, papier toaletowy z lidla Florarys- lepszego nie ma, tabl W5 do zmywarki-
      porażka, lubiłam serek homo 0.5 kg Pilos- aż do ostatnich dwóch wpadek z białą
      pleśnią na wierzchu- nigdy więcej. Ogórki konserwowe- zwiędłe kapcie uncertain
      • nomya Re: używacie marek własnych 26.07.10, 15:03
        Oczywiście FloraLys miało być smile
    • franczii Re: używacie marek własnych 26.07.10, 17:40
      ja czasami cos kupie, ale w zasadzie same bzdety jakies reczniki papierowe,
      serwetki, papier toaletowy. Jedzenia nie, nie mam zaufania nawet jesli to jakis
      znany zaklad produkuje, zreszta znana i drozsza marka tez zadnej gwarancji
      jakosci nie daje. Normy europejskie to jakis mit, bardzo czesto przepisy
      europejskie wykanczaja produkcje lokalne. Miedzynarodowe koncerny rzadza sie
      swoimi prawami np. swieze mleko wyprodukowane w jednym kraju mogace swobodnie w
      tym kraju znalezc zbyt wedruje na drugi koniec Europy a do tego samego kraju
      przysylane jest mleko o przedluzonym terminie spozycia wyprodukowane w innym
      kraju, najczesciej z mleka z proszku. Sery, ktore z zalozenia maja byc swieze
      np. mozzarella sa produkowane z mleka w proszku, mrozone itp. Jak to wplywa na
      jakosc i wartosci odzywcze mozna sobie tylko wyobrazic. O smaku nie wspominajac.
      Dlatego ja bardziej niz marka kieruje sie tym, ze produkt wyprodukowany blisko
      miejsca zamieszkania. Wszystko co tylko mozna kupuje od lokalnych producentow.
      Tak jest ekologiczniej (mniej transportu) i produkt swiezszy.
      • a1ma Re: używacie marek własnych 26.07.10, 20:44
        Wszystko to przesada, są produkty, które kupuje się w rejonie, skąd pochodzą,
        ale co do nabiału, owoców i warzyw, itp. zgodzę się na pewno - najlepsze od
        lokalnego producenta.
        • franczii Re: używacie marek własnych 27.07.10, 09:30
          ja rozumiem, ze pewne produkty trzeba sprowadzic z daleka bo nie sa produkowane
          na miejscu np. jakies rzadkie regionalne odmiany serow czy wedlin, itp. Chociaz
          takie sprowadzane oryginaly smakiem raczej nie dorownaja oryginalowi kupionemu w
          sklepiku na miejscu, ale powiedzmy to jest ok.
          Ale absurdem jest dla mnie sprowadzanie wody mineralnej z innego kontynentu,
          cebuli z Rpa i czosnku z Argentyny i to w dodatku z etykieta produktu biologicznego.
          A w supermarketach europejskich takie wlasnie absurdy wystepuja. W markecie
          najblizszym mojego miejsca zamieszkania mieso jest z calego swiata tylko nie z
          kraju zamieszkania. Jest mieso z Francji, Holandii, Niemiec, Polski, Argentyny
          i Usa! I ludzie kupuja za 40 euro kawalek padliny sprowadzonej z Usa, czy to ma
          prawo byc swieze?
          A lokalne mieso dokad wedruje, pewnie do Usabig_grin
          • lacitadelle Re: używacie marek własnych 27.07.10, 14:23
            W Szwajcarii mają pod tym względem prawdziwy raj, tam wszędzie dumnie wypisują
            pochodzenie z konkretnego regionu, jeżeli coś jest importowane (nie mówię o
            produktach regionalnych), to jest z niższej półki. Nawet w kartach w restauracji
            mają wymienione pochodzenie mięsa.
    • changeone Re: używacie marek własnych 27.07.10, 09:52
      Nie mogę się przekonać do tych wszystkich łapek, jedynek czy innych
      własnych marek a już na 100% nie kupuję spożywczych.

Kiedyś mi ktoś powiedział, by patrzeć na producenta. Zroziłam tak
      raz, z płatkami do mleka. Niby ten sam producent co robi swoje
      zrobił dla sklepu i jednak to nie to. Choć nawet opakowanie
      wyglądało tak samo (ta sama kolotrystyka tych samych smaków) to
      jednak zawartość naprawdę inna.

Mąka, cukier, mleko to boję się, że to taki najgorszy
      sort. "Firmowe" sobie nie pozwolą na wpadę, bo za dużo by straciły a
      taka "jedynka", "łapka" - cóż, ze względu na cenę klient się nie
      zrazi uncertain

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka