kali_pso 01.09.10, 20:58 ... dziecko 4 -klasa SP, plan lekcji, patrzę i oczom swym pięknym nie wierzę- jedna historia i...dwie religie w harmonogramie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 20:59 No wiesz, są rzeczy o których nie śniło się filozofom... Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:06 ...a historycy na próżno przeczesywaliby archiwa IPN-u.... Odpowiedz Link Zgłoś
qbel2 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:15 tudzież fizjonomom, a nawet fizjologom Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:02 u mojej 4klasistki- 1 historia,4 wf a religii nie wiem ile bo nie chodzi ale coś mi sie zdaje że tez dwie Nie mogę Ci wytłumaczyć jak 5latce bo nie umiałabym nie przeklinac Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:10 ...heheh..mój syn niepocieszony - nawet nie chodzi o te dwie lekcje religii tylko o jedną historięp Odpowiedz Link Zgłoś
kawad Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:05 No jak to, przecież historia chrześcijaństwa jest dużo dłuuuuższa niż historia Polski A tak serio to jak dyrektor się postara mocno i ma dobre argumenty to może załatwić zmniejszenie godzin religii o jedną. W szkole, w której pracuję tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Do Kawad 01.09.10, 22:25 Ale jak to jest możliwe, że jest mniej religii? Czy to nie jest ogólnopolski standard? I jak dyrektor to załatwił? Płacicie księdzu, żeby nie przychodził? Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:11 W szóstej klasie tak samo. Religii tyle samo co przyrody, informatyki, angielskiego i niemieckiego. W dodatku oczywiście w środku dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:14 ...u nas też jedna w środku... ale przyrody za to 3, co jako przyrodnik przyjmuję z radością Odpowiedz Link Zgłoś
wolna222 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:13 Oto Polska właśnie... Nic dodać nic ująć... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:18 Ja dawno, dawno temu też 2 razy w tygodniu miałam religie w salce. Ile historii to nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyann77 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:19 Ksiądz katecheta też człowiek, zarobić musi... Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:41 Przebiję Cię III kl. gimnazjum - 3 lekcje religii w tygodniu, wszystkie pomiędzy innymi lekcjami. Przedszkole grupa najmłodsza - 3latki zajęcia z religii 2x w tygodniu, rytmika 1x w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:57 miaowi napisała: > Żartujesz, prawda? Chciałabym. Tak na marginesie jutro idę do szkoły syna pogadać z dyrektorką. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 02.09.10, 01:00 aurinko napisała: > Tak na marginesie jutro idę do szkoły syna pogadać z dyrektorką. Opowiedz nam tu potem jak bylo . Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 22:29 aurinko napisała: > Przebiję Cię > III kl. gimnazjum - 3 lekcje religii w tygodniu, W szkole jest coś takiego jak ramówka- tzn ,że na trzyletni cykl kształcenia w gimnazjum przypada ( w tym przypadku religii) 6 godzin tego przedmiotu. Najczęściej po dwie godziny w każdej klasie. Być może w klasie drugiej była jedna, więc teraz muszą być trzy jednostki lekcyjne. Bo nie sądzę,że dyrektor dał z puli godzin dyrektorskich, bo te najczęściej przypadają na polski, angielski etc. Tak mówi ustawa i już. Jak dla mnie to lekcje religii mogą odbywać się jak za moich czasów w salce katechetycznej. I tam posyłałabym swoje dzieci. Ustawa gwarantuje mi nauczanie religii w szkole i z tego korzystam Jest mi tylko przykro ,że w sąsiednim wątku niektóre osoby w niegrzeczny sposób wyrażały się o moich poglądach na tę kwestię. Ja mam szacunek dla każdego światopoglądu, tego też uczę moje dzieci. Chciałabym ,aby wyrosły ma mądre i tolerancyjne osoby, żeby wiedziały ,że w przestrzeni publicznej mogą funkcjonować różni ludzie - wierzący i niewierzący, sprawni i niepełnosprawni, ludzie różnych kultur i ras...... Może to zabrzmiało nieco patetycznie, ale nie staram się narzucać nikomu jedynie słusznego dla mnie światopoglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 22:35 sarah_black38 napisała: > W szkole jest coś takiego jak ramówka- tzn ,że na trzyletni cykl kształcenia w > gimnazjum przypada ( w tym przypadku religii) 6 godzin tego przedmiotu. > Najczęściej po dwie godziny w każdej klasie. Być może w klasie drugiej była > jedna, więc teraz muszą być trzy jednostki lekcyjne. W drugiej klasie mieli 2 lekcje religii. Nie wiem jak w pierwszej, bo syn pierwszą klasę zaliczył w innym gimnazjum, do tego chodzi od drugiej klasy. A co do ustaw, to nie raz spotkałam się z tym, że teoria swoje a praktyka swoje, nic mnie już nie zdziwi. Ciekawa jestem czym mnie jutro pani dyrektor zaskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 23:06 Cudnie.Tylko tak sie sklada, ze obecnie KK narzuca swoj swiatopoglad takze niewierzacym. Religia jest, etyka niekoniecznie.IOceny z religii zawyzaja uczniom srednia, a dzieci ktore na religie nie uczeszczaja maja automatycznie srednia nizsza.W szkole- jaselka, swieta , wigilie.Zastepstwa na lekcjach, bywa, pelni katechetka, ktora co robi- ano przerabia katecheze- dla wszystkich , ktorzy akurat znajduja sie w klasie.Prawa innowiercow i niewierzacych sa obecnie w polskiej szkole ŁAMANE.I trzeba zdac sobie z tego sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 23:34 lola211 napisała: Prawa innowiercow i niewierzacych sa obecnie w > polskiej szkole ŁAMANE.I trzeba zdac sobie z tego sprawe. Pracuję w szkole ( nie jestem katechetką ). Nie zauważyłam łamania praw niewierzących i innowierców. A mieszkam w wielokulturowym regionie. Zdaję sobie sprawę, że np. Jasełka, Wigilie mogą przeszkadzać innym. U nas jest dzielenie się opłatkiem, dzieci prawosławne przynoszą prosforę. Są to najczęściej uroczystości już po obowiązkowych zajęciach ( lub lekcje są skrócone) i kto chce nie przychodzi. Ocen z religii do średniej nie demonizowałabym akurat. Jest to tylko jedna z kilkunastu innych ocen. Wydaje mi się,ze dziecko nie chodzące na te zajęcia inaczej przelicza średnią ( nie np. na 13 ocen a na dwanaście) Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 02.09.10, 15:07 Nie wiem, jak jest w twojej szkole, swoja opinie opieram na przykladzie tej, do ktorej uczeszcza moja corka.i jest tak jak napisalam.zreszta w tym roku trubunal w strasburgu sie tym zajał i stwierdzil nieprawidlowosci. Wydaje mi się,ze dziecko nie chodzące na te zajęcia > inaczej przelicza średnią ( nie np. na 13 ocen a na dwanaście) Owszem, przelicza sie przez mniejsza ilosc ocen, tylko ze kazda 5 i 6( a takie oceny z relii to norma) podwyzsza srednia(mimo ze dzieli sie wowczas sume przez wieksza ilosc przedmiotów).Proponuje sprawdzic na kalkulatorze. Odpowiedz Link Zgłoś
e.mama.s Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:42 Znajomy uczy w SP historii i jest wściekły zawsze o tą tylko 1 h. Bo g.... da się za ten czas zrobic, nie jest w stanie zrealizować wszystkiego: sprawdzić zadania, przepytać itd, nowy temat i do widzenia za tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:42 Jeszcze nie mam tego problemu, ale przyszło mi do głowy - że możeby chociaż jedną robić np. po angielsku? Albo np. to samo co na drugiej - tylko po angielsku. I się utrwali i nowe słówka Odpowiedz Link Zgłoś
wespuczi Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 22:40 nie smieszne niestety, straszne... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 21:45 no niestety to jest rzecz, której i ja nie rozumiem a najgorsze jest to, że tak do matury... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 22:03 A co takie zdziwione? W katolandzie przeciez zyjemy.Musza miec mozliwosc zindokrtynowac mlode duszyczki ile sie da.A im glupsze beda(malo historii=malo wiedzy) tym lepiej, wszak wiadomo ze im głupsze spoleczenstwo tym bardziej religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 02.09.10, 15:30 lola211 napisała: > A co takie zdziwione? W katolandzie przeciez zyjemy.Musza miec mozliwosc > zindokrtynowac mlode duszyczki ile sie da.A im glupsze beda(malo historii=malo > wiedzy) tym lepiej, wszak wiadomo ze im głupsze spoleczenstwo tym bardziej > religijne. Akurat z historią to może być i tak, że im mniej jej będzie, tym normalniejszym społeczeństwem będziemy. Indoktrynacja religijna przy indoktrynacji historycznej to pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 22:06 Och, jak ja się cieszę, że moje dziecko NIE BĘDZIE mialo tego problemu... BTW... pamietam jak dziś, ze kiedy ja chodziłam do podstawówki, moi rodzice wściekali się dokładnie o to samo. P.S A wf mógłby byc nawet codziennie na koniec zajęc - byłoby super. Nawet sala gimnastyczna niepotrzebna. Przegonilabym dzieciaki 5 razy dookoła szkoły i do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 22:17 Odpowiedź jest prosta: państwo jest mocno prokościelne, a księża jak powszechnie wiadomo są "biedni" Muszą dorobić, co by po trzech latach móc samochód zmienić... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 22:23 najgorsze jest to, że nawet mnie, osobę wierzącą też ta dysproporcja rusza, a nie mogę z tym zrobić nic Odpowiedz Link Zgłoś
wespuczi Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 22:39 wez tu nie badz wq.. druga somalie albo inny afganistan chca wychodowac... mozecie sobie myslec co chcecie ja uwazam ze polskich psychokatoli nic nie powstrzyma dopoki przecietniak nie tupnie noga i nie zrozumie jaka jest roznica pomiedzy zyciem w panstwie laickim i uczeniem w szkole konkretnej wiedzy a nie religii. ale nie wiekszosc wierzacych nie widza nic w tym zlego.. a ateisci sie czepiaja i sa chamscy bo maja opinie, inna niz wiekszosc! Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 22:42 nie kochana, chamski jest ten, kto jest chamski, niezależnie od poglądów. chamy są po obu stronach. a co do tej religii - tak jest od lat 90 , i nikt z tym niczego nie zrobił. przecież to nie jest novum. Odpowiedz Link Zgłoś
wespuczi Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 23:27 katolicyzm w polsce jest narzucany z urzedu i wchodzi z butami w zycie ludzi niewierzacych i ludzi innych wyznan, a wierzacym brakuje empatii zeby to zrozumiec, a przeciez zyjemy w panstwie laickim - chyba setny raz tu to dzisiaj pisze... rozumiem dlaczego ludzie sa sfrustrowani i nie przebieraja w slowach. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 22:54 Jakby Panie (choćby z tych jazgoczących na forum) postawiły i bez względu na teściową/matkę/inne dzieci nie chrzciły i nie wysyłały do komunii ani na religię z czasem temat religii w szkole umarłby śmiercią naturalną. Ale nie. Na forum pojazgoczą,ale potem ślub w bieli w kościele oczywiście (większość),potem chrzciny itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 23:12 Tu sie z gazeta zgodze w pelni.Tchorzostwo, zachowawczosc, hipokryzja- na tych przywarach Polakow KK bazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 23:24 gazeta_mi_placi napisała: > Jakby Panie (choćby z tych jazgoczących na forum) postawiły i bez względu na > teściową/matkę/inne dzieci nie chrzciły i nie wysyłały do komunii ani na religi > ę > z czasem temat religii w szkole umarłby śmiercią naturalną. Exactly! Przeciez wciaz macie wybor - dziecko NIE MUSI chodzic na religie, ani jedna, ani dwie. Polskie spoleczenstwo chcialo = polskie spoleczenstwo ma! Najlepsze glosowanie jest nogami - jesli nie bedzie dzieci w klasach na planowanych lekcjach religii, tych lekcji nie bedzie w grafiku, bo nie bedzie kogo uczyc. Polacy uwielbiaja sobie dobrze ponarzekac, jak ilustracja do tekstu mojego ukochanego kanadyjskiego Zyda oceniajacego "swoich": "Complain, complain, that's all you've done ever since we lost, If it's not the crucifixion then it's the holocaust." Nie ma co narzekac, nie zapisywac na religie i znajdzie sie czas na wiecej lekcji historii! Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 01.09.10, 23:45 Exactly! Przeciez wciaz macie wybor - dziecko NIE MUSI chodzic na > religie, ani jedna, ani dwie. Tylko tu nie chodzi o to że dziecko nie będzie uczęszczać na lekcje religii tylko o to jak można ustawić w programie 2 godz. tyg religii a jedną historii. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wytłumaczcie mi to jak 5-latce... 02.09.10, 00:06 czar_bajry napisała: > Tylko tu nie chodzi o to że dziecko nie będzie uczęszczać na lekcje religii > tylko o to jak można ustawić w programie 2 godz. tyg religii a jedną historii. > Bo widzisz`to jest tak (zgodnie z zyczeniem autorki watku ... jak 5- latce ): za dawnych, dawnych, prl-owskich czasow, religia byla dla takich jak ja extra-curricular activity; rodzice zapisywali swoich milusinskich w lokalnych parafiach i 2 (dwa!) razy w tygodniu tuptalo sie na religie "w salce". W tym samym czasie mielismy w naszych super-swieckich szkolach w kazdym tygodniu po 2 (dwa!) razy lekcje historii, biologii, wf, fizyki ... Jedynie polski i matematyka byly "uprzywilejowane" wieksza iloscia godzin tygodniowo. To byly czasy ... A potem nastapila Wolna Polska a wraz nia religia stala sie przedmiotem szkolnym, wiec wybor byl prosty: albo sie wydluzy ilosc godzin w tygodniu zeby znalezc miejsce w grafiku na jeszcze jeden przedmiot, albo gdzies trzeba ciac. No i ciachnieto. A ze akurat historie? Chyba nikt nie liczyl na to, ze to co ksieza ofiarowywali swoim owieczkom przez lata PRL-u 2 razy w tygodniu, beda teraz ofiarowywac tylko raz na tydzien w Wolnej Polsce! To by dopiero bylo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Ja miałam raz w tygodniu religię w salce katechety 02.09.10, 15:40 cznej. Kiedy rteligfia weszła do szkół, byłam w klasie maturalnej, też była tylko raz. Odpowiedz Link Zgłoś