Dodaj do ulubionych

Poradźcie-cv

05.10.10, 09:42
Obiecałam, że pomogę dziewczynie z napisaniem cv i zwątpiłam na koniec. Ostatnia praca jaką miała dziewczyna skończyła się 5 lat temu. Potem nie miała żadnego zajęcia bo zajmowała się dzieckiem. Mam tą pracę sprzed 5 lat wpisać jako ostatnią i to wszystko? nie będzie dziwne dla pracodawcy, że tyle lat luki na rynku?
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: Poradźcie-cv 05.10.10, 09:49
      slonko a co innego masz zamiar zrobic?
      wymyslic jakas prace pomiedzy?
      to dlatego tak cezko sie reaktywowac do pracy po dzieciakach - nikt nie chce zatrudniac kogos kto piec lat siedzial na tylku w chalupie i gotowal zupy bo swiat idzie do przodu i trzeba byc w nurcie aby byc na biezaco z tym co sie dzieje w branzy uncertain
      nie pisalabym nic szczegolnego tylko prawde, jak ktos zaprosi cudem na rozmowe to pewnie o to spyta trzeba cos wymyslic na odpowiedz, ale piec lat bez kontaktu z zawodem (chocby studia podyplomowe, kurs jakis w miedzyczasie) to jakas masakra, ja szanse na znalezienie dobrej roboty przez taka osobe oceniam w kategoriach cudu.
      i kogos jeszcze dziwi ze statystycznie kobiety zarabiaja mniej niz mezczyzni...
      • slonko1335 Re: Poradźcie-cv 05.10.10, 09:55
        Nie, nie chcę nic wymyślać, tylko zastanawiałam się, czy jednak nie lepsza już by była ta opieka nad dzieckiem niż nic przez 5 lat.
        To nie jest wykształcona dziewczyna, nie szuka nie wiadomo czego, jakieś tam doświadczenie w sprzedaży ma i na pracę w sklepie się głównie nastawia. Dziecko urodziło się chore ale poszło od września do przedszkola , radzi sobie świetnie i ona chciała wreszcie wrócić do roboty.
        • martaad Re: Poradźcie-cv 05.10.10, 10:09
          napisałabym prawdę czyli ostatnie zatrudnienie 5 lat temu.jeśli ktoś zaprosi ją na rozmowę to z pewnością o to zapyta a wtedy będzie czas na wyjaśnienia.dziewczyna przecież szuka pracy jako sprzedawca,nie powinna mieć kłopotów z jej znalezieniem,bo np.w moim mieście(70 tysięcy ludzi)pracy dla sprzedawców jest pełno,a pracodawcy najczęściej zależy na chęci do pracy i minimalnym doświadczeniu w zawodzie.
        • elza78 Re: Poradźcie-cv 05.10.10, 10:13
          nie pisz nic, jesli szuka sie pracy w sklepie to dziecko ujete w cv jedynie spowoduje wieksze problemy z jej znalezieniem, z reszta po co takie rzeczy pisac, idzie, daje cv kto chce czyta i pyta na miejscu dlaczego tak dlugo pozostawala bezrobotna, wowczas mozna wytlumaczyc co i jak, tylko ze ja wstrzymalabym sie z opowiesciami o chorobie dziecka bo dla pracodawcy ktory ma sklep to jest dyskwalifikacja takiego potencjalnego pracownika z miejsca i nikt sie nie bedzie litowal... jak nie szuka czegos szcegolnego to zarejestrowalabym sie na jej miejscu równiez w PUP, oni czasem maja oferty sprzedawcow a zdaje sie tam jest taka rzecz ze za reaktywacje takiego pracownika pup doplaca pracodawcy wiec ewentualne koszta poniesione z tytulu zwolnien lekarskich np sa w ten sposob rekompensowane.
          serio trudny jest powrot do pracy po kilku latach bezczynnosci.
          • slonko1335 Re: Poradźcie-cv 05.10.10, 10:22
            Podejrzewam że potencjalny pracodawca i tak się domyśla czym jest powodowana dłuższa przerwa w pracy u kobiety w wieku rozrodczym ale przyznam, że zwątpiłam trochę jak wpisałam tą datę ostatniej pracy i potem nic...
            Podoba mi się jej nastawienie, przez ostatnie lata mąż pracował po 12 godzin dziennie aby wyżywić rodzinę, nie brali żadnego zasiłku a teraz ona stwierdziła, że czas aby on mógł pracować normalnie i odpocząć po pracy zamiast robić nadgodziny i fuchy. Dziecko w przedszkolu a dokładniej zerówce w przedszkolu, babcia już na emeryturze chętna do pomocy w odprowadzaniu, odbieraniu czy na czas ewentualnej choroby-więc dla niej naturalnym jest, że już powinna.
            • elza78 Re: Poradźcie-cv 05.10.10, 10:41
              nie wiem moze dobrze napisany list motywacyjny zalatwi sprawe tej luki?
              skoro piszesz ze dziewczyna tak zmotywowana do podjecia pracy?
              ale tak czy inaczej najlepiej rozmawiac w cztery oczy z szefem juz dajac CV przy takich pracach jak sprzedawca jest to mozliwe.
              jeszcze jedno mi na mysl przyszlo
              moze niech sprobuje na poczatek w jakims maku lub kfc, tam sa elastyczne godziny pracy, placa podejrzewam podobnie jak w sklepach, a dostac sie pewnie bedzie latwiej, no i zdobedzie kolejny punkt do cv po przerwie... potem moze szukac czegos lepszego np.
      • ally Re: Poradźcie-cv 05.10.10, 10:22
        > i kogos jeszcze dziwi ze statystycznie kobiety zarabiaja mniej niz mezczyzni...

no dziwi, bo dotyczy to tych samych stanowisk
        • elza78 Re: Poradźcie-cv 05.10.10, 10:42
          statystyczny facet na tym samym stanowisku co statystyczna kobieta ma o piec lat dluzsze doswiadczenie... to robi uncertain
          • ally Re: Poradźcie-cv 05.10.10, 11:09
            po pierwsze, bzdura.
            po drugie, za taką samą pracę płaci się tyle samo, a jeśli nie, to jest to łamanie prawa.
            • elza78 Re: Poradźcie-cv 05.10.10, 12:19
              nie moja droga cena pracy jest taka jaka akceptuje pracownik smile
              nikt nie chce ci placic jak najwiecej prawda? takie sa reguly wolnego rynku. druga rzecz, to kobiety przedkladaja rodzine nad obowiazki w pracy chodza na czeste zwolnienia kiedy dzieci sa male i choruja, niestety taka jest prawda, kobieta ma inna konstrukcje psychiczna niz mezczyzna i malo jest osobnikow tej plci ktore zostawia dziecko z 40 stopniowa goraczka u babci a same pognaja dokanczac pilny projekt w robocie. wsrod facetow reguly sa odwrotne stad pracodawca wiecej placi facetowi bo wie ze dla neigo praca jest wazniejsza. nie to zebym negowala postepowanie babek, ale po pierwsze pracodawcy nie maja sumienia jesli chodzi o ich wlasna kase wydawana na pracownika i nie beda sie zastanawiac, zatrudnia nawet za wiecej kogos na kim mozna polegac w kazdym momencie tongue_out
              po drugie decyzja nalezy do pani, czy sie chce miec dzieci ze wszystkimi tego konsekwencjami, rowniez z konsekwencja wypadniecia z branzy czy sie chce robic zawodowa kariere...
              proste jak 2x2. nie zyjemy w czasach gdzie obowiazki sa dzielone porowno pomiedzy partnerow a zlobki wyrastaja niczym grzyby po deszczu, planujac ciaze tylko idiota nie bierze tego pod uwage i ma nadzieje ze jakos sie ulozy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka