Dodaj do ulubionych

Literacka Nagroda Nobla

07.10.10, 13:35
Fantastyczny wybórsmile Zdecydowanie mój ukochany pisarzsmile

wiadomosci.onet.pl/swiat/mario-vargas-llosa-laureatem-literackiego-nobla,1,3726236,wiadomosc.html
Z całego serca polecam: "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki", "Rozmowa w Katedrze", "Pochwała macochy', "Pantaleon i wizytantki" i wszystko inne też!
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Literacka Nagroda Nobla 07.10.10, 13:38
      Od dawna nic mnie tak nie ucieszyło jak Nobel dla Vargasa Llosy. Do tego stopnia, ze obiecałam rodzinie uroczystą kolację na cześć tegorocznego Nobla.
      Ja polecam jeszcze "Ciotke Julie i skrybę" - absolutna rewelacja.
      • ladyann77 Re: Literacka Nagroda Nobla 07.10.10, 13:53
        Oj, chyba odkurzę "Szelmostwa..." wink
      • ihanelma Re: Literacka Nagroda Nobla 08.10.10, 12:59
        Ciotkę i Pantaleonka-burdeltatę bardzo lubię smile
        • modrooczka Re: Literacka Nagroda Nobla 08.10.10, 13:04
          "Gawędziarz", zdecydowanie najbardziej lubię. Bardzo miła nagroda.
    • morekac Re: Literacka Nagroda Nobla 07.10.10, 14:00
      smile
    • hawela Re: Literacka Nagroda Nobla 07.10.10, 14:06
      Spodziewałam się takiego wyniku.
      Na półkach księgarskich jest wiele pozycji Llosy, nigdy nie sięgnęłam po żadną z nich
      • bi_scotti Re: Literacka Nagroda Nobla 07.10.10, 14:12
        Wysmienita wiadomosc z samego rana. W ogole w tym roku, jak narazie, Komitet Noblowski zasluguje na uczciwe poklepanie po ramieniu: IVF, krysztaly, teraz "Rozmowy w Katedrze" - tak trzymac!
        • pogoda.w.kratke Re: Literacka Nagroda Nobla 07.10.10, 14:22
          Cudnie. Nareszcie, czekałam od dobrych paru lat. Może szkoda że nie Zagajewski, ale Llosa to jeden z "moich" pisarzy ("Pochwała macochy", "Ciotka Julia i skryba", miodzio).
          Poprawiło mnie humor od ręki.
      • marychna31 Re: Literacka Nagroda Nobla 07.10.10, 15:31
        > Na półkach księgarskich jest wiele pozycji Llosy, nigdy nie sięgnęłam po żadną
        > z nich

dlaczego?

> Spodziewałam się takiego wyniku.
        Jeśli nie czytałas to czemu się spodziewałaś?
    • kol.3 Re: Literacka Nagroda Nobla 07.10.10, 20:14
      Bardzo go lubię, zwłaszcza " Rozmowy w katedrze."
      Bardziej by mnie tylko ucieszyła wiadomość, że Astrid Lindgren dostała Nobla, gdy jeszcze żyła.
    • miaowi Re: Literacka Nagroda Nobla 07.10.10, 20:59
      Tak. Też się ucieszyłam.
    • kali_pso Bardzo mnie to cieszy:) 07.10.10, 21:00

...mniej cieszy fakt, że jeszcze wczoraj jego ksiązki były mocno przecenione w Merlinie i planowałam zakup kilku pozycji- dzisiaj po promocjach ślad zaginąłwink Biznes jest biznes, niemniej żałuje, że się nie pospieszyłam...
      • bi_scotti Re: Bardzo mnie to cieszy:) 08.10.10, 12:54
        No i mamy Pokojowa Nagrode Nobla, za ktora tez mozna Komitet poklepac po ramieniu. Po zeszlorocznym bezsensie z Obama mialam duza obaw kto zostanie wyrozniony w tym roku, ale jak widac sa "chude" lata i "tluste" - ten rok jest wysmienity! Wreszcie jakas znaczaca sila miedzynarodowa odwazyla sie powiedziec otwarcie o prawach czlowieka w Chinach to, co pozostaje od lat smutna prawda znana wszystkim, a co jakos "umyka" zapatrzonym w czyste zyski politykom.
    • nangaparbat3 a ja się okropnie zdziwiłam 08.10.10, 13:05
      bo byłam od lat przekoanana, że Llosa już dano Nobla dostał. Kocham "Zielony dom", a "miasto i psy" znam chyba na pamięc. Teraz muszę powtórzyc "Rozmowę w Katedrze", bo chyba za młoda i za głupia byłam, kiedy czytałam po raz pierwszy, i nie doceniłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka