Dodaj do ulubionych

Dlaczego, jak, skąd to mam?!

18.10.10, 18:07
Zgodnie z zaleceniem endokrynolog zrobiłam pełny profil hormonalny w różnych dniach cyklu, 2x usg i poszłam do kobiety z wynikami. Mam nadmiar prolaktyny, spory nadmiar i muszę to zbić bromergonem (albo innym, ale najpierw to) jeśli chcę zajść w ciążę. Endo ufam, jest polecona, sprawdzona etc.
Skąd mam qrde nadmiar prolaktyny?! Inne hormony wzorcowo, tarczyca wzorcowo, cykle całe życie regularne, względnie zdrowy tryb życia, nie karmiłam długo, 8 godzin snu dziennie.
Lekarz twierdzi, że stres albo/i efekt po pigułkach. No stresu nie wyeliminuję, nie ma opcji.
Teraz się stresuję, że się stresuję, a nie powinnam, qrde.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:12
      Przyczyny nadprodukcji prolaktyny
      - przyjmowanie przez dłuższy czas leków,
      np. obniżających ciśnienie tętnicze, antydepresyjnych,
      - niedoczynność tarczycy,
      - przewlekła niewydolność nerek,
      - choroby wątroby,
      - gruczolak przysadki mózgowej,
      - przewlekły stres

- tyle znalazłam.
      • triss_merigold6 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:17
        Tyle to i ja znalazłam. Od lat nie biorę antydepresantów, próby wątrobowe w ub. roku piękne, żadnych problemów z nerkami, tarczyca wykluczona, gruczolak w zasadzie też.
        Zostaje przewlekły stres.
        • echtom Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:18
          Ale skąd stres, jak masz życie poukładane?
          • spam_killer2 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 19.10.10, 23:41
            echtom napisała:

> Ale skąd stres, jak masz życie poukładane?

Jakie poukładane??? Chce przygwoździć nowego chłopa na dziecko, czasu mało, bo metryka wali po oczach, a tu nie wychodzi. Dopóki nie ma bachora w drodze, musi być dla gacha słodka i miła, co wszak jest męczące i irytujące dla osoby pokroju triss. A jak ten facet spier.doli w długą, to kolejny może się już nie trafić. I Ty się jeszcze pytasz, skąd ten stres?
        • thegimel Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 20:15
          Może być stres. Ale masz szczęście w nieszczęściu, że leczy Cię endokrynolog. Z doświadczeń moich koleżanek czy kuzynek wynika niestety, że do endokrynologa ciężko wydębić skierowanie, wszystkie zaburzenia hormonów upierają się leczyć ginekolodzy - skutek jedna z kumpeli zaszła w ciążę po 5 latach, a kuzynka próbuje zajść od ponad 4.
          • triss_merigold6 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 20:54
            Aaaa rotfl, jakie skierowanie?! Poszłam prywatnie, badania robiłam prywatnie. No, jeden ginekolog był na NZF, taki leśny dziadek coś opowiadał, że w zasadzie to najpierw powinniśmy rok popróbować, widać nie dosłyszał, że mówiłam ile mam lat i o co konkretnie mi chodzi. Ale przynajmniej jedną stówę na usg oszczędziłam.
            • thegimel Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 19.10.10, 17:17
              No właśnie. Prywatnie. Ale jak kogoś nie stać na leczenie prywatne, to leczony porządnie nie będzie. Kumpela chodziła do lekarza prywatnie i pan doktor endokrynologa nie zalecił, dopiero jakaś znajoma jej doradziła, żeby się przeszła. Jeśli się nie trafi na mądrego lekarza, mądrą koleżankę, która doradzi, albo się samemu nie pogrzebie w necie, to się jest leczonym przez ginekologa tak jak zaproponował ów dziadek. I tak to trwa do usran*j śmierci.
    • lukrecja34 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:14
      a może masz gruczolaka przysadki mózgowej? strasznie brzmi ale zdarza się nawet często

Kiedy, podczas nocy poślubnej, młody książę po raz pierwszy całował swą piękną żonę, ani myślał, że oto rozpoczął się, co prawda powolny, ale nieubłagany, proces jej przemiany w ropuchę...
      • elza78 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:20
        omg, wezcie wy domorosle lekarki smile
        moze ty lukrecja masz gruczolaka ktory uciska to i owo co pozwala ci zupelnie bez pardonu napisac kolezance z forum ze jej sie najgorsza z mozliwych opcji nadprodukcji trafila?
        • triss_merigold6 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:34
          Eee spoko, sądzisz, że nie doczytałam w necie? Endo tez mówiła, ale wyniki innych rzeczy mówią, że raczej nie to.
          • elza78 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 20:58
            mimo wszystko poziom taktu na forum poraza big_grin
            nie ma jak komus przywalic "moze masz raka" wink
            masakra
          • przeciwcialo Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 20:59
            Teraz modne jest w laboratoriach przy hormonach pobieranie krwi przez cały dzień. Akurat dla prolaktyny posiłek ma bardzo duże znaczenie. Musisz być bezwzglednie na czczo.
            • przeciwcialo Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 21:05
              Kolację też sobie możesz podarowac przeddzień badań, zadnego alkoholu tez nie.
    • iwoniaw Triss, no proszę cię... 18.10.10, 18:18
      Doszłaś do etapu, że się przez net diagnozujesz? Masz sprawdzonego lekarza, który podał dwie możliwe przyczyny i sposób leczenia, a ty wątek na ematce zakładasz?
      • triss_merigold6 To ze stresu 18.10.10, 18:26
        Ja głośno myślę po prostu. Do lekarza i diagnozy nie mam żadnych zastrzeżeń, ja jestem karny pacjent. D
        Jak robiłam badania to czytałam na formach o hormonach mnóstwo rzeczy i nijakich objawów fizycznych niedoboru czegoś u siebie nie obserwowałam, wręcz przeciwnie wydawało mi się, że poza podeszłym wiekiem to nic mi nie dolega. Śpię dobrze, odżywiam się regularnie, rytm dnia w miarę stały, seks regularnie, ograniczam wiadomości, czytam relaksujące lektury etc. A mimo tego albo stresów mam sporo albo źle na nie reaguję. Albo jedno i drugie.
        • gabi683 Triss 19.10.10, 08:25
          Mi tam się wydawało ze zajść w ciąże w moim przypadku to pikuś a jednak,jedna próba poronienie potem stres sadMaskara nie umiałam sobie poradzić .
          Maż wykupił trzy dniowy pobyt w Krakowie ,dorożka, kolacje ,spacery bez dzieci smile
          I myk mamy Marcelinęsmile
      • rosapulchra-0 Re: Triss, no proszę cię... 18.10.10, 19:17
        też wszystko zwalałam na stres, sama była najmądrzejszym lekarzem dla siebie uncertain, po spędzeniu dwóch miesięcy w szpitalu - spokorniałam. Lepiej się do lekarza wybrać.
        • triss_merigold6 Re: Triss, no proszę cię... 18.10.10, 19:40
          Zaznaczyłam w pierwszym poście, że byłam u lekarza. Konkretnie: u 3 lekarzy wliczając ginekologów od usg.
          I wybacz, ale ja nie mam 100 kg nadwagi i jakiegoś upiornego życia na emigracji więc właśnie NIE ZWALAM wszystkiego na stres.
    • kawka74 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:20
      Przyczyny może nie być żadnej, prolaktyna może wzrosnąć tak o, bez powodu.
      Bromergon może mieć nieciekawe skutki uboczne, chyba bym poprosiła o zmianę leku.
      • lukrecja34 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:21
        no mnie połowa dawki bromergonu zwaliła z nóg na cały dzień..
        • przeciwcialo Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 21:01
          Moja koleżanka chodziła trzymając się ścian, nie była w stanie inaczej.
    • brak.polskich.liter Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:23
      Potencjalne przyczyny hiperprolaktynemii:

- stres,
      - problemy z tarczyca, a konkretnie nadmiar TRH,
      - przyjmowanie niektorych lekow (np. antydepresantow),
      - idiopatyczna czyli chagiewu.

Walnij bromokryptyna albo innym norprolakiem i luz. Ten ostatni nawiet lepsiejszy niz bromokryptyna, bo mniej potencjalnych dzialan ubocznych. I libido podnosi smile
      • triss_merigold6 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:30
        Jak mi jeszcze bardziej libido podniesie to chłop padnie na zawał. Na razie na bromergon reaguję dobrze więc nie zmieniam (w razie czego mam receptę na norprolac). Przepisała mi dawkę zaczynając od 1/4 tabletki dziennie więc juz mniej tego brać nie można. Gdyby nie uczciwie zrobione badania to bym w życiu nie wpadła na to, że akurat prolaktyna.
        • brak.polskich.liter Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:37
          triss_merigold6 napisała:

> Jak mi jeszcze bardziej libido podniesie to chłop padnie na zawał.

smile

E, jak dobrze tolerujesz bromokryptyne, to w ogole szafa gra.

> Gdyby nie uczciwie zrobione badania to bym w życiu nie wpadł
          > a na to, że akurat prolaktyna.

Bo czesto-gesto nie daje zadnych objawow. Albo jedynym objawem jest _odrobine_ lzejszy okres.
    • guderianka Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:28
      A pijesz sporo piwa? serio serio nie śmiej się
      • triss_merigold6 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 18:31
        Łącznie ze 3 w tygodniu. Albo 2 w weekend. I żadnego innego alkoholu.

• marghe_72 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 19:13
      Miałam 8 czy 9 - krotnie podwyższony poziom prolaktyny. Do dziś nie wiem dlaczego..wszystkie wyniki w normie, przysadka ok itp Nie czułam się tez specjalnie zestresowana ..
      Kilka miesięcy brania bromergonu załatwimy sprawę.
      Ps. Palisz?
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 19:21
        a co do tarczycy to mialas tzlko tsh czy rowniez ft3 i ft4 ?
        • triss_merigold6 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 19:34
          Palę. Paliłam i zdecydowanie więcej piłam również 6 lat temu i jakoś nie przeszkodziło mi to w zajściu w ciążę.
          Ft3 i Ft4 też miałam 2x robione, są w porzo.
          • kocio_007 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 20:01
            Jeśli badania wyszły ok, to może faktycznie stres? Nie musi być uświadomiony. Pamiętasz ten wątek : forum.gazeta.pl/forum/w,567,116632907,,Nieuk_kujonowi_nie_zaszkodzi.html?v=2
            Napisałaś tam, że twój facet pochodzi z rodziny o hmm... nie za dobrych (twoim zdaniem) genach. On oczywiście jest wyjątkiem wink, ale może twój organizm podświadomie broni się przed genami, które od lat z upodobaniem określasz jako patologię?
            Wcale nie żartuję.
          • marghe_72 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 22:11

> Palę. Paliłam i zdecydowanie więcej piłam również 6 lat temu i jakoś nie przesz
            > kodziło mi to w zajściu w ciążę.

Palenie może być jedna z przyczyn . Tyle mnie powiedziano, sek w tym, ze ja nie palę smile
          • vibe-b Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 19.10.10, 09:39

> Palę. Paliłam i zdecydowanie więcej piłam również 6 lat temu i jakoś nie przesz
            > kodziło mi to w zajściu w ciążę

No ale nie mlodniejesz ani nawet nie stoisz w miejscu.
            Niestety ale po 30 plodnosc kobiety bardzo maleje (statystycznie).
    • anika772 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 20:08
      Mnóstwo ludzi ma podwyższoną prolaktynę. Osobiście walczyłam latami, po urodzeniu dzieci coś mi się najwyraźniej przestawiło, bo jest spokój.
      Nie martw się, bromergon działa doskonale. Będzie dobrze. Zdarzają się skutki uboczne, u mnie obniżenie ciśnienia, i omdlenia oraz zatkany całkowicie nos. Pierwsze minęło (można zapobiec zaczynając od połowy dawki i stopniowo zwiększać i biorąc tuż przed położeniem się spać) zcsem, drugie nie minęło, ale nie brałam n noc, bo zatkanynos nie dawał mi spać.
      • semijo Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 20:51
        Bo życie generalnie jest stresogennesmile Twój wątek jest jednak przykładem ze w zyciu nie da się wszystkiego zaplanować. Kojarzę Cie jako osobę bardzo poukładaną, racjonalną i generalnie wiedząca czego chce. Gdzies tam pisałas, ześ wyjątkowo płodna, ze za pierszym razem od razu zaszłas a tu zonk. COś zaszwankowało. Myślę, ze to moze nieświadomie wprowadzac jakiś niepokój, stres, w końcu w planach byłaś juz pewnie w ciąży, a tu nagle okazuje sie ze nie wszystko w porzadku, coś idzie niezgodnie z panem. Nie wiem ile czasu sie staracie, ale u kogoś kto załlozył że uda się szybko nawet kilka miesięcy moze spowodowac nieuświadomiony stres, zwłaszcza że ze względu na wiek też Ci sie pewnie spieszy.
        • fabryka.lodow.napatyku Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 19.10.10, 00:37
          semijo napisała: "..."

to dokladnie o mnie, tylko ze mnie sie nie chcialo biegac po lekarzach, jak machnelam na to wszystko reka, to zaszlam.
          Tobie tez tak radze, bo teraz bedziesz sie nakrecac i bedzie trudniej, poprostu daj na luz.
          a jak to nie pomoze, to chlopa przebadaj
          a i jeszcze, nie wiem czy to mialo wplyw, ale pare miesiecy wczesniej "przypadkowo" rzucilam fajki.Moze sprobuj, przeczytaj ksiazke Allana Carra, uda sie, nie uda, nic nie stracisz jak przeczytasz.
      • mamomi Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 20:55
        Nie pociesze cie. Mialam bardzo podobnie, wszystkie wyniki hormonów ok, nie pije, nie pale, wszystko ok(guza tez podejrzewali ale po ctg wszystko było ok) oprocz...stresu. duze dawki bromergonu nie tylko nic nie dały a wymiotowalam po nich okrutnie. lekarze mowili, ze tylko ten pomoze. O skutkach ubocznych nie wspomne. Odtawilam sama na wlasna reke. Po 3 latach kiedy sytuacja stresowa sie unormowała zaszlam w ciaze bez bromegronu, prolaktyna wrocila do normy.
    • claudel6 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 18.10.10, 23:14
      triss, poczytaj może więcej o bromergonie zanim rozpoczniesz kurację. bromergon to był przestarzały lek juz jak 10 lat temu go brałam. dla mnie skutki uboczne były bardzo uciązliwe (tycie, wypadanie włosów), a normalnego cyklu mi nie przywrócił.
      • myelegans Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 19.10.10, 00:56
        A pan sobie zrobil badanie nasienia? Polscy panowie lubia chodzic w slipkach, prowadza siedzacy tryb zycia, przegrzewaja klejnoty, wiec poznije konsekwencje sa. Niech zaniesie sperme do zbadania, badanie proste i taniea, a pozyskanie przyjemne
        30% nieplodnosci to kobieta
        30% mezczyzna
        30% idiopatyczna czyli niewiadoma

Poza tym hormony calego obrazu klinicznego nie daja, moga to byc przyczyny mechaniczne, przyblokowanie jajowodow, zrosty w macicy, ktore dzialaja jak spirala i rozne takie. Poza tym plodnosc z wiekiem spada.
    • zuzankas Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 19.10.10, 09:33
      A co ta prolaktyna powoduje w Twoim organizmie, że jest powodem, dla którego nie możesz zajść w ciążę??
      U mnie była problemem odkąd pamiętam - tzn. jak zrobiłam badania, by zacząć starania o dziecko. Dość długi czas leczyłam się biorąc bromergon - namęczyłam się bardzo efektami ubocznymi - a prolaktyna spadała minimalnie. U mnie nadmiar prolaktyny powodował brak owulacji. Trafiłam do Novum, gdzie lek. prowadzący zaproponował koniec walki z prolaktyną - a lekami wywołał mi owulację - zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu. Prolaktyna pozostała wysoka smile a ciąża była.
      • phantomka Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 19.10.10, 09:59
        Mialam kiedys tak przekroczony poziom prolaktyny, ze lekarce ciezko bylo uwierzyc w taki wynik. Mialam z 18 lat, w zasadzie zadna z przyczyn mnie nie dotyczyla. Lecialam na bromergonie (najgorszy z przyjmowanych lekow, mialam wszystkie skutki uboczne) Po jakims czasie wszystko sie naprostowalo. Dziecko potem urodzilam, zadnych problemow nie mialam.
    • lacitadelle Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 19.10.10, 11:16
      Sporo już mądrego dziewczyny powiedziały, może część powtórzę.

Pierwsza sprawa, kiedy odstawiłaś tabsy, ile czasu się staracie, czy wrócił Ci regularny okres, czy obserwujesz około 2 tygodni przed miesiączką śluz płodny, czy z monitoringu usg wyszło, że miałaś owu, jeżeli tak, to ile dni przed miesiączką?

Jak badałaś prolaktynę? Trzeba na początku cyklu, na czczo, poprzedniego dnia się nie najadać, nie pić alkoholu, nie uprawiać seksu, spokojnie rano pojechać do labu i przed pobraniem krwi z pół godzinki sobie posiedzieć. I takie badanie zrobić przynajmniej 2 razy w dwóch kolejnych cyklach

Przyczyny tego, że nie zachodzisz w ciążę mogą być bardzo różne, nawet jeżeli masz prolaktynę naprawdę podwyższoną, to nie musi być (jedyną) przyczyną.
      • cottonka Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 19.10.10, 11:30
        Triss- a jak duża jest ta prolaktyna? Po obciążeniu też robiłas? Generalnie odchodzi się od tego badania. Jest niemiarodajne. Żeby wyniki były miarodajne powinno się ja badac kilk arazy w ciągu dnia, wydziela się pulsacyjnie. nawet stres, wysiłek moze spowodowac wzrost. A nawet dieta białkowa.
        Poza tym trzeba wziąć pod uwagę ogólny obraz "niepłodności" Ile się staracie, czy jajeczkujesz, jakie partner ma wyniki badań teraz (nasienia) itd.
      • ledzeppelin3 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 19.10.10, 11:33
        Ja bym zrobiła MR głowy, dla spokojności.
    • kasiulka_26 Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 19.10.10, 12:19
      wysoka prolaktyna to dość częsta przypadłośc utrudniająca zajście w ciązę, ale na szczęscie wspólczesna medycyna potrafi temu zaradzić smile
    • bri Re: Dlaczego, jak, skąd to mam?! 20.10.10, 00:33
      Tarczyca wzorcowo to znaczy, że co Ci badali?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka