Gość: kati IP: *.zab.nat.hnet.pl 20.11.05, 17:50 Witam Chciałabym zapytać, czy wodę przefiltrowaną przez Britę mozna pić bez przegotowania? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drinkit Re: Pytanie o Britę 20.11.05, 18:42 O Rany!! Weszlam na forum, zobaczylam tytul "pytanie o Brite" i w pierwszej chwili pomyslalam, ze chodzi o Britney Spears:) Przepraszam z calego serca, czuje ze mam niedobor cukru (czyli batonikow) w organizmie, co spowalnia proces kojazenia. Ide to nadrobic, przepraszam raz jeszcze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Pytanie o Britę IP: *.studby.uio.no 20.11.05, 19:31 jako byla hostessa tej firmy moge z cala odpowiedzialnoscia stwierdzic, iz taka wode mozna pic bez przegotowania:)jest bardzo smaczna i miekka, a zarazem niewyjalowiona. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Pytanie o Britę 21.11.05, 04:57 To zależy jaka to woda. Brita poprawi smak, ale nie usunie mikrobów. Wodę z rzeczki czy strumyka trzeba filtrować w specjalnych filtrach. microurl.us/?aak Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pytanie o Britę 21.11.05, 08:47 Wloski miesiecznik konsumencki pddal te dzbanki testom laboratoryjnym i na ich podstawie odradza ich zakup. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pytanie o Britę 21.11.05, 19:10 Cytuje sama siebie: "W roku 2003 wloskie czasopismo konsumenckie "Altroconsumo" przeprowadzilo analize wody uzyskanej z dzbanka Britta Aluna / 3 litry /: wyniki sa negatywne. Poziom soli mineralnych obniza sie tak bardzo, ze woda nie nadaje sie do spozycia. Wydaje sie byc "lekka", jest nia nawet za bardzo. Stopien twardosci wody zalecany to 15-50°F, Britta daje 3-6°F. Poza tym usuwa magnez, sama woda nie nadaje sie do uzytku w sprzecie AGD / powoduje jego rdzewienie /. System filtracyjny dzbanka powoduje wydzielanie sie amoniaku powyzej poziomu dopuszczalnego w wodach zdatnych do picia. Dodatkowo wydzielaja sie fosforany." Odpowiedz Link Zgłoś
adas_wandelt Tak... dlatego odstawiliśmy ją i przeszlismy na 21.11.05, 23:27 kombajn filtrów - w tym odwroconej osmozy. Woda jest czystrza od destylowanej, a żona rano myje w niej twarz. Używamy w kuchni do wszystkiego. Na końcu zestawu jest mineralizator, który uzupełnia zgubione po drodze minerały. Filtry i mineralizator wymieniamy co 1,5 roku, bo na dwie osoby to mamy zuzycie nizsze od przecietnego. Jedyny mankament to koszt tyle, że jak się rozłozy to w latach... u nas już 7 lat a przedtem była Brita... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Pytanie o Britę IP: 213.17.230.* 21.11.05, 10:38 Widzę, że Brita uszczęśliwia cały świat. Też jej używam, ale wodę gotuję, bo jednak moja kranówa po przejściu przez britę i przegotowaniu jest smaczniejsza w połączeniu z herbatą. Ciągle jednak mam wątpliwości co do czyszczących własności tych filtrów. Coś pozytywnego dla smaku robią, ale na ile można na nią liczyć - trudno zgadnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nimeska Re: Pytanie o Britę IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 21.11.05, 22:29 ja wypijam dzbanek dziennie "surowej" ;) od trzech lat jeli lubisz wode niegazowana, to zaoszczedzisz na putych butelkach po wodzie ze sklepu i kasa oczywiscie ! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Pytanie o Britę 22.11.05, 01:58 Q & A www.brita.com.au/help/frequently_asked_questions Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Pytanie o Britę IP: 213.17.230.* 22.11.05, 09:29 Opis własności brity z linku Ampoliona jest dość optymistyczny. Informacje Lin jakby nie za bardzo. Doświadczenia z wieloma produktami znanymi na świecie i sprzedawanymi w Polsce pokazują, że te na polskiej półce sklepowej nie do końca są tym samym produktem, który sprzedaje się w Berlinie, Paryżu czy Nowym Jorku. Ja po trzech tygodniach używania filtra zwykle widzę, że w czajniku mam coraz więcej wapna i po czterech tygodniach, po wymianie filtra kończę akcję odwapnianiem czajnika. W moim kranie woda jest podobno zdatna do picia, ale ilość wapna jest koszmarna i brita nie radzi sobie z tym najlepiej. Ale jak pisałam smak herbaty jest znacznie lepszy, a ta ilość piachu na dnie czajnika jakoś mnie uspokaja (?)co do ilości minerałów, które jednak sobie z britą radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pytanie o Britę 22.11.05, 10:02 Trudno aby producent podawal informacje pesymistyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAHA Re: Pytanie o Britę IP: *.firma.o2.pl / *.firma.o2.pl 22.11.05, 10:23 Czy naprawdę uważacie, że filtr w dzbanku należy wymieniać co miesiąc? Nawet jeśli sie wody mało uzywa (po prostu duzo pracujemy i nie ma nas w domu całymi dniami). Odpowiedz Link Zgłoś
re-flex Re: Pytanie o Britę 22.11.05, 10:57 Nie wiem, z jakiego filtra korzystasz, my mamy taki ze wskaznikiem od 100 do 0% zuzycia - staram sie tego przestrzegac - na zdrowiu nie ma co az tak oszczedzac. Mieszkam w Wawie i uzywam wody tylko do gotowania. M Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Pytanie o Britę 27.11.05, 20:48 jesli posiadasz dzbanek ze wskaznikiem elektronicznym na wieczku to nie jest wskaznik ilosci przefiltrowanej wody, tylko pomiernik dni ( a dokladnie 4 tyg) uzywania filtru wiec czy bedziesz filtrowala wode codzienie czy raz na tydz, to co tydzien bedziesz miala na wskazniku o 25 % mniej tylko filtry zakladane na kran maja pomiernik przefiltrowanej wody jeden filtr w dzwanku wystarcza na ok 150 litrow wody do przefiltrowania, wiec tzreba sobie to podzielic prze pojemnosc dzbanka jaki posiadasz :) u mnie wychodzi 3,5 litra dzinnie, zeby filtr wystarczyl na 4 tyg, a jesli widze ze uzywam go czesciej, to wczesnije wymieniam flitr na nowy Odpowiedz Link Zgłoś
kasitza Re: Pytanie o Britę 22.11.05, 10:25 ja pije, ale moze to tez zalezec od jakosci wody. mieszkam w polnocnych niemczech, ale pochodze z krakowa. w krakowie nie wiem, czy pilabym wode z brity bez przegotowania... Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: Pytanie o Britę 22.11.05, 11:24 Ja mam taki filtr montowany na kranie,3-fazowy: www.purwater.com/products/faucet.shtml Mieszkam w Stanach. Pije filtrowana wode bez przegotowywania. Po zalozeniu filtru zauwazylam pewna roznice-brak bialego osadu/przebarwien w garnkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: Pytanie o Britę IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 26.11.05, 12:58 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Ja mieszkam w Gdańsku praktycznie na granicy Gdańska i Sopotu, tu woda jest w miarę dobra w porównaiu z innymi dzielicami Gdańska gdzie po "małym" zmywaniu ręce wyglądają tak jakby były moczone w wodzie ponad godzinę. Zdecyduję się na najnowszą Britę. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
natalicja Re: Pytanie o Britę 26.11.05, 23:06 Ja mam taki plastikowy dzbanek, używam w Krakowie, smak baardzo poprawia, ale wody z Brity uzywam do gotowania i herbaty, wodę do picia kupuję - nie odważyłabym się pijac tego na surowo, chociaż jak na Kraków ta moja woda jest niezła. Filtry staram sie wymieniać co miesiąć, alecasem jest to i 6 tygodni, zasadnicza roznica jest w tempie filtrowania, ktore pod koniec miesiąca spada. Odpowiedz Link Zgłoś