Dodaj do ulubionych

Ludzie sa glupi!

01.12.10, 12:20
Tak mnie naszlo, kiedy wczoraj ogladalam sobie "Sami Swoi". Wies, kazdy ma swoj murowany domek, swieze powietrze, zwierzeta dajace mleko i mieso, chleb z pieca, minimum aut na drogach. Wszyscy szczesliwi, najedzeni, kazdy jest taki sam.
I teraz po 40 latach ciaglego dazenia do nowoczesnosci i ulatwien dla ludzi, plastykowych opakowan, glutaminianu sodu, szybkich samochodow, plazm i tego calego szajsu, wszyscy daza do tego, zeby wrocic do przeszlosci i zyc EKO!
Naukowcy probuja przywrocic to, co wczesniej zabrali i co kiedys dla kazdego bylo na wyciagniecie reki.
Beznadzieja...
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 12:31
      Taak - a w tej idyllicznej, ekologicznej przeszłosci srednia długość życia wynosiła 40 lat. jeszcze w przedwojennych czasopismach większość nekrologów to ludzie ok. 50-60-tki.
      • sycylia_beauty Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 12:42
        chyba Emily nie mówi,że ,medycyna ma się nie rozwijać. Straszne jest tylko to że postęp idzie zarówno w dobrą jak i w złą stronę... Ja też mam czasem takie przemyślenia, że kiedyś to życie było prawdziwsze, takie bliżej natury i to było fajne. Oby to się potomstwu naszemu udało wyposrodkować jakoś... Bo jak nie to klops...
        • verdana Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 12:50
          To nie jest kwestia tylko medycyny, ale na przyklad jedzenia prosduktów niezepsutych. A są niezepsute, bo dodaje się tych wstretnych konserwantów. A bliżej natury oznacza m.in. harówke od rana do nocy - nie używanie detergentów, nie kupowanie gotowych dań, nie farbowanie włosów, nie używanie kosmetykow poza naturalnymi, chodzenie pieszo (rower moze być), a nie zatruwanie powietrza spalinami - bardzo romantyczne. Przez tydzień.
          • emilly4 Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 13:07
            Tego nie mozesz wiedziec. Nie mozesz powiedziec, ze takie zycie fajne byloby tylko przez tydzien. Przeciez nie wiedzielabys, ze moze byc inaczej.
            A pajde prawdziwego, "starego" chleba z maslem to pewnie zjadlabys nie raz.
            Mieszkam teraz w Irlandi. Kiedys pojechalismy sobie z corka na spacer nad jezioro. Po drodze wstapilam do takiego sklepiku EKO, chcialam kupic wode, ale moim oczom ukazal sie rowniez bochenek chleba...widok jak z dziecinstwa. Kupilam ten chleb- kosztowal jakies 3 euro. W smaku byla taki jak kiedys, razem z corka i chlopakiem zjedlismy ten caly bochen "na sucho" smile Pozniej corka pytala sie, czy moze jeszcze dostac tego chleba na sniadanie, bo ten co mamy ze sklepu jej tak nie smakuje uncertain
            • sanna.i Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 13:19
              W Polsce też takie są. Jeszcze. Takie sielskie, wiejskie obrazki widuję jeszcze na Wschodzie, gdzie nierzadko jeżdżę. Co do postępu i cywilizacji..To jak broń obusieczna, część nam wyszło na plus, część na minus.Mimo to, właśnie ze względu na postęp w medycynie, nie chciałabym żyć w tamtych czasach.
            • verdana Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 13:21
              A cóż Ci w takim razie przeszkadza w wyprowadzce na wieś i hodowaniu tam ekologicznych roślinek i zwierzątek? W Irlandii też sa wsie.
              Pamietaj, ze ten bochen, chociaż smczny, to wątpliwa ekologia. 1. Ktoś go nieekologicznie dowiózł ciężarówką - tak naprawdę, jak chcesz jeść ekologicznie, to sama powinnas ten chcle upiec, 2. Jesli ludzkość przejdzie na produkty hodowane tyylko ekologicznie, bez środków ochrony roslin, to owszem, część ludzkosci będzie się delektowała pysznym chlebiem z masełkiem, większość zwyczajnie umrze z głodu. Bo wydajność tego typu produkcji jest niska.
              • mallard Verdana! 01.12.10, 15:33
                W sprowadzaniu na ziemię jesteś niezrównana - na wieży kontrolnej powinnaś pracować! wink
            • madzioreck Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 14:42
              emilly4 napisała:

> Tego nie mozesz wiedziec. Nie mozesz powiedziec, ze takie zycie fajne byloby ty
              > lko przez tydzien. Przeciez nie wiedzielabys, ze moze byc inaczej.

Cz by wiedziała, czy nie, to ciężka harówa. Przytargałaś kiedyś własnoręcznie kilka czy kilkanaście wiader wody, wyciągniętych uprzednio ze studni, żeby zrobić pranie, oczywiście ręczne? Rąbałaś kiedyś drzewo, żeby mieć czym palić w piecu? Ubijałaś masło? Zaasuwałaś na pole kopać ziemniaki? Ja tak, chociaż krótko, tylko w wakacje. I czy bym wiedziała, ze można inaczej, czy nie, nie chciałabym.
              • triss_merigold6 Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 14:43
                A krowy były dojone ręcznie.uncertain Też harówa.
                • pierwsze-wolne Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 15:02
                  Akurat po tym wszystkim co napisałaś dojenie to luz-blues, pełen odpoczynek... Wygodny stołek tylko potrzeba wink
            • kepucha Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 15:09
              emilly4 napisała:

> Tego nie mozesz wiedziec. Nie mozesz powiedziec, ze takie zycie fajne byloby ty
              > lko przez tydzien. Przeciez nie wiedzielabys, ze moze byc inaczej.

No ale sek w tym, że właśnie wiemy, że może być inaczej, chyba jednak łatwiej, co może znaczyć przyjemniej.
        • matsuda Sycylia, ile masz lat? 01.12.10, 13:01
          nabyłaś tą wiedzę poprze doświadczenie?
      • justyna302 Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 13:14
        Verdano, właśnie mam zupełnie inne spostrzeżenia. Zerkam na nekrologi te wywieszone w moim mieście i czasami na te wydrukowane w Wyborczej i włosy mi dęba stają. To jest jakiś pomór - ludzie masowo odchodzą w wieku produkcyjnym - 50 - 60 lat. Właśnie teraz! Nowotwory, zawały, udary zbierają swoje żniwo. Oto mamy przykład z wczoraj - Gabriela Kownacka - tylko 58 lat..
        A ci, którym dane jest odejść w szacownym wieku 80-90 lat to o dziwo właśnie tzw. materiał przedwojenny, ludzie, których młodość przypadła na te trudne, ale "ekologiczne" lata.
        Ciekawa jestem, czy nasze dzieci, będą, jak zapowiadają naukowcy, żyły 100 lat i dłużej, czy raczej będą je nękały rozmaite choroby cywilizacyjne nie pozwalając cieszyć się długim zyciem. Ja niestety obawiam się, że to drugie..
        • verdana Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 13:24
          Niezaleznie od tego, jakie nekrologi się widzi, srednia wieku wzrosła od czasów przedwojennych o ponad 20 lat. Nie oznacza to oczywiscie, ze część osób nie umiera wczesniej, ale większość żyje dłużej. Chocby dzieki dramatycznemu spadkowi smiertelnosci niemowląt i dzieci.
          Wybacz, ale trudno, aby ludzie urodzeni po wojnie zmarli teraz w wieku 90 lat....
        • mondovi Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 13:51
          > A ci, którym dane jest odejść w szacownym wieku 80-90 lat to o dziwo właśnie tz
          > w. materiał przedwojenny, ludzie, których młodość przypadła na te trudne, ale "
          > ekologiczne" lata.
          jakie o dziwo, kto inny mógłby mieć 80 - 90 lat? Dojrzałość i szacowny wiek, jak piszesz, tego pokolenia przypadł na czas rozwoju medycyny i poprawę warunków życiowych. Nie wiem, jaki procent roczników przedwojennych dożywa tego wieku. mam w rodzinie różne przykłady. Umierają ludzie i 50cio i 70cio i 90letni - na różne choroby. Masowego "pomoru" wieku produkcyjnego, który wymieniasz, też nie zauważyłam. Do tego, oni dłużej żyli w "ekologicznych" czasach, więc prędzej mój 40sto letni brat powinien się z życiem żegnać, niż nasza mama, wg Twojej logiki.
        • morekac Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 14:05
          > A ci, którym dane jest odejść w szacownym wieku 80-90 lat to o dziwo właśnie tz
          > w. materiał przedwojenny, ludzie, których młodość przypadła na te trudne, ale "
          > ekologiczne" lata

Raczej trudno jest mieć 80-90 lat i być materiałem powojennym. Tak jakoś się nie da...
        • justyna302 Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 14:09
          Umierają teraz mając 80-90 lat przeżywszy swoje życie zdrowo.. Jeżeli nasze pokolenie będzie masowo odchodzić majac po 50-60 lat, to nie nas takie nekrologi będą dotyczyły - to chciałam wyartykułować smile
          • morekac Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 14:21
            Przez to, że kiedyś do życia trzeba było mieć naprawdę końskie zdrowie, do zdrowej starości docierali naprawdę najsilniejsi. Ci mniej zdrowi umierali młodziej: jako niemowlęta, dzieci, nastolatkowie czy dorośli, ale nie starzy.
    • triss_merigold6 Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 13:58
      Na wyciągnięcie ręki to była woda ze studni, sławojka na podwórzu i gnojówka pod chałupą. A jak szła burza to w niezelektryfikowanej jeszcze wsi, w chałupach bez piorunochronów, baby pakowały cenne graty w toboły z pościeli i w oknach stawiały zapalone gromnice. To pamiętam z wakacji na podkrakowskiej wsi z lat 70-tych.
      Wolałabym skoczyć z okna niż żyć w takich warunkach.
      • mondovi Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 14:02
        nawet za pajdę domowego chleba z masłem własnoręcznie ubitym? big_grin
        • triss_merigold6 Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 14:08
          Nie kusi mnie. Pijałam wprawdzie wówczas mleko prosto od krowy, jeszcze parujące, i nie umarłam na biegunkę.
          Wtedy życie na wsi było nieustającą potwornie ciężką harówą: grzanie wody do mycia, zmywania i prania, oporządzanie zwierząt, prace w polu, noszenie codziennie miliona ciężkich rzeczy etc. - wszystko ręcznie.
          • matsuda no coś Ty 01.12.10, 14:18
            przecież naturalistyczny obraz tamtych czasów zaciera idylliczne ich wyobrażenie dla jednej czy drugiej tęskniącej za czymś o czym pojęcia nie mają.
            • triss_merigold6 Re: no coś Ty 01.12.10, 14:22
              W XVIII wieku zaistniała literacka moda na sielanki, wobec tego Maria Antonina z dwórkami, przebrane za pastereczki, pasły perfumowane i umyte owieczki.
              Naturalistyczni to są nieustająco "Chłopi".
              • katia.seitz Re: no coś Ty 01.12.10, 15:01
                > Naturalistyczni to są nieustająco "Chłopi".

Wspaniała książka, swoją drogą big_grin
              • nunia01 Re: no coś Ty 01.12.10, 15:22
                Dołóżcie do tego konieczność własnoręcznego ucięcia łba kurze oraz późniejszą konieczność wypatroszenia tejże oraz oskubania, że o świniobiciu nie wspomnę. Ciekawe jak to się wpisuje w idylliczną wizję biegania po trawce za gąskami.

A chleb można upiec własnoręcznie w domu z mąki z pełnego przemiału zakupionej w młynie i na osobiście zrobionym zakwasie. Z tym, że piekąc w piekarniku wystarczy mieć zapałkę, a w chlebowym piecu drewno, siekierę i wiedzę kiedy wsadzić i kiedy wyjąć. Zresztą na jeden bochenek nie warto w chlebowym piecu palić.
    • morgen_stern Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 15:11
      Jestem świeżo po lekturze "Sąsiadów" Grossa, więc na hasło "sielska wieś" dostaję skrętu kiszek.
    • mia_siochi Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 15:15
      Odpowiadasz na:
      emilly4 napisała:

> Tak mnie naszlo, kiedy wczoraj ogladalam sobie "Sami Swoi". Wies, kazdy ma swoj
      > murowany domek, swieze powietrze, zwierzeta dajace mleko i mieso, chleb z piec
      > a, minimum aut na drogach. Wszyscy szczesliwi, najedzeni, kazdy jest taki sam.

Ile Ty lat masz? 10?
      • crises Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 15:28
        Mentalnie więcej nie ma na pewno.
    • alabama8 Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 15:24
      Gdybyś chciała żyć EKO to byś teraz zamiast siedzenia przy laptopie chleby piekła ręcznie ciasto ugniatając (bo chleb z pieca nie bierze się z pieca tylko z potu i pracy kobity która go piecze), albo zaraz po świniobiciu przez noc szykowała szynki, kiełbasy, karkówki żeby ci się do rana mięso nie zepsuło.
      A tak siedzisz w ciepełku, przy świetle elektrycznym, klepiesz w komputer i piszesz jacy to ludzie głupi. Płacimy cenę za to, że chcemy żeby było łatwo i lekko. Jaki to ma związek z głupotą - nie wiem.
      • iuscogens Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 18:59
        Gdybyś chciała żyć EKO to byś teraz zamiast siedzenia przy laptopie chleby piek
        > ła ręcznie ciasto ugniatając (bo chleb z pieca nie bierze się z pieca tylko z p
        > otu i pracy kobity która go piecze),

bez przesady z tym potem i pracą przy pieczeniu chleba, sama też piekę i żadnej wielkiej pracy to przy tym nie ma wink
        • kooreczka Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 19:05
          W piekarniku/maszynce to żadna robota. Jak by która miała oporządzić tradycyjny piec chlebowy, zrobić chleba na 12 osób na te dwa tygodnie, nanosić wody, narąbać drewna, rozpalać, pilnowac temperatury to by się zaraz odechciało.
    • anorektycznazdzira Keee??? 01.12.10, 17:19
      A kto to tak intensywnie chce wracać do wsi w gumofilcach i dojenia krowy o 5 rano???

Ja już nie mówię o takich "atrakcjach" jak dzieci umierające na zapalenia płuc czy kobiety mrące w połogach a mężczyźni w wypadkach na polach, w stajniach i stodołach. Ale gdzieś ty wypatrzyła entuzjastów porannego wywalania gnoju, pielenia w upale i chadzania pieszo do szkoły do położonego 5km dalej miasteczka?

A już to:
      > Naukowcy probuja przywrocic to, co wczesniej zabrali i co kiedys dla kazdego b
      > ylo na wyciagniecie reki.
      to hit w kategorii bełkotu pseudo-intelektualnego.

• pierwsze-wolne Re: Keee??? 01.12.10, 17:39
        > Ja już nie mówię o takich "atrakcjach" jak dzieci umierające na zapalenia płuc
        > czy kobiety mrące w połogach a mężczyźni w wypadkach na polach, w stajniach i s
        > todołach. Ale gdzieś ty wypatrzyła entuzjastów porannego wywalania gnoju, piele
        > nia w upale i chadzania pieszo do szkoły do położonego 5km dalej miasteczka?

...ale tego w "Samych swoich" nie było wink znaczy robiło się "samo", a na wsi było wyłącznie sielsko smile
        • emilly4 Re: Keee??? 01.12.10, 18:14
          Lo matko! A kto powiedzial, ze ja te wszystkie rzeczy chce robic juz zaraz teraz??!!
          Skad wyciagnelyscie takie wnioski??
          Nie zylam w latach 50-60 czy nawet 70! Pisalam o tym, jakie to zycie jest glupie i przewrote, ze kiedys wszystko co sie jadlo i pilo, bylo naturalne. Teraz za to samo trzeba zaplacic kupe kasy.
          Najpierw naukowcy wymyslali co raz to lepsze wynalazki, takie, aby to ludziom zycie ulatwic. teraz przez te wynalazki i zwiazane z nimi skutki uboczne, musza szukac rozwiazan jakby tu zapobiec katastrofie ekologicznej.
          Naprawde nie dopisujcie do tego swoich filozofi i wrzuccie na luz.
          • kooreczka Re: Keee??? 01.12.10, 18:22
            Naturalna kasza z sadłem, kura od wielkiego dzwonu- tak jedli moi "bogaci" przodkowie, bo wielu ich sąsiadów mięso widziało na Wielkanoc. Zboże zagryzione przez myszy. Jajka nie, bo wymieniane w sklepie na sól i inne rzeczy. Chleb piekło się raz na 2 tygodzie, bo to robota na cały dzień.
            A od ubijania masła ja jeszcze dostawałam odcisków.
          • anorektycznazdzira Re: Keee??? 01.12.10, 18:38
            A jakie to wynalazki spowodował katastrofę ekologiczną? Tak konkretnie poproszę? Bo zaraz się okaże, że wszystkie one służą jednemu: przedłużaniu średniej życia człowieka. Kto pierwszy chętny umrzeć o średnio 20 lat wcześniej w imię ekologii ręka do góry.

Jedyne co spowodowały wynalazki wszelkiej maści to... przeludnienie. Zdaje się Verdana przypomniała (jeśli to ktoś inny- sorry), że mianowicie ekologią nie wyżywiłoby się nawet połowy obecnej populacji na Ziemi. Najbardziej nieekologiczne, co robimy na tej sympatycznej planecie to rozmnażanie się. I znowu ręka do góry, kto w imię ekologii sobie daruje tongue_out
          • kiddo5 To nie zdrowe jedzienie jest drogie 02.12.10, 01:44
            tylko tandeta jest tania. Pamietam zreszta z lat 80 takie kurioza jak wyrob czekoladopodobny. Juz bez przesady z ta nostalgia.
            Dobrej jakosci rzeczy nigdy nie byly tanie. Moj stary do dzisiaj wspomina jak to sobie pare dzinsow kupil za cala pierwsza wyplate.
            zreszta nigdy nie zamienilabym wiejskiego chleba na wysoka smiertelnosc niemowlat.
          • hamerykanka Re: Keee??? 02.12.10, 02:11
            Ale co to za problem ? Zamiast narzekac ze drogie, kup sobie kawalek pola, obsiej, piel i nawoz naturalnie (wtedy nie musisz uzywac wygodki), potem bedziesz miala ekologiczne. Kup prosiaka, wyhoduj na balkonie, wykarm resztkami z obiadu (hehe) i befdziesz miec wieprzowine, ktora wlasnorecznie mozesz po pracy przerobic na kielbasy i zawiesic u powaly. I jak na przednowku ci zarcia nie zabraknie, dozyjesz nastepnego sezonu i znowu mozesz siac, orac, bronowac i zbierac gasienice smile)
    • kobieta_z_polnocy Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 19:05
      Nie wiesz o czym piszesz i tyle.

Życie na łonie natury jest i zawsze było sielankowe jedynie dla tych, którzy nie doili własnoręcznie krów, ani nie wyrabiali masła, lecz spacerowali po łąkach, pisali poezję na werandzie i zapraszali swoich znajomych z miasta na pogaduszki przy kominku.

To ja już wolę żyć w stolicy kraju z laptopem na kolanach i supermarketem pod bokiem niż biegać w gumowcach po oborze złorzecząc na mróz, powódź, suszę, itp.

No i nie zapominaj, że te twoje krówki, świnki i zboża też zostały stworzone ręką człowieka. Już kilka tysięcy lat temu genetyka miała się dobrze wink
      • bi_scotti Dla tych, ktore czytaja po angielsku 01.12.10, 19:33
        www.noogenesis.com/pineapple/fisherman.html
        Podejrzewam, ze istnieje polska wersja. Moze ktos ma ...
        Moral jak zwykle ten sam: wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma/trawa zielensza u sasiada/gdybysmy tylko urodzili sie w innych czasach ... itd smile
        • cherry.coke Re: Dla tych, ktore czytaja po angielsku 01.12.10, 21:25
          Ta historyjka to od paru lat moja dewiza zyciowa smile Patrz rowniez sygnaturka.
    • a.va Re: Ludzie sa glupi! 01.12.10, 19:49
      Aleście wsiadły na dziewczynę, nie dacie człowiekowi pożyć złudzeniami.
      Marzy jej się sielskie życie, a wy tak z grubej rury o kibelkach na dworze, wyrzucaniu gnoju i świniobiciu big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka