karo.8 05.12.10, 17:10 czy każda z was obchodziła uroczyście 1 urodziny swojego dziecka? tort, goście,zabawa? jakie jest wasze zdanie na ten temat? zapraszam do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelsia Re: 1 urodziny 05.12.10, 17:13 Był tort, babcie i dziadek oraz najbliższa rodzinka. A w ogóle istnieją jeszcze tacy rodzice, którzy nie wyprawiają dzieciom pierwszych urodzin? Chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta90 Re: 1 urodziny 05.12.10, 18:28 Istnieją, mam takich znajomych, ale oni mega skąpi są. Ja 1 urodziny dziecka miałam w ubiegłym miesiącu. Podzielone były na 3 tury z uwagi na liczną najbliższą rodzinę i maly metraż mieszkania. Były więc 3 torty i 3 przyjęcia. Ale powiedziałam sobie że takie urodziny to tylko pierwsze, następne jedynie dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: 1 urodziny 05.12.10, 18:58 Na razie to pierwsze i jedyne urodziny mojego dziecka - rzecz jasna świętowałam. Ale to tak samo jak obchodzę moje, męża urodziny, matki, ojca itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: 1 urodziny 05.12.10, 20:29 Tort i goście owszem,a o jakiej zabawie piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykladziewczyna Re: 1 urodziny 05.12.10, 21:06 Naprędce zrobiłam pierwsze urodziny, był tort, były babcie, byli dziadkowie. Czy dziecku zrobię drugie urodziny? raczej nie. Sama urodzin nie obchodzę bo trzeba spamiętać liczby, ja tylko imieniny. Odpowiedz Link Zgłoś
gwen_s Re: 1 urodziny 06.12.10, 09:38 u nas pierwsze urodziny torcik, goście - babcie, dziadkowie i rodzice chrzestni, drugie urodziny jeszcze większe bo doszło nasze rodzeństwo (całe szczęście, że mamy po jednym), ale to długa opowieść.... no i teraz będą 3cie, chyba przy samym torcie i cieście bo w tym samym mniej więcej czasie mam termin drugiego porodu Odpowiedz Link Zgłoś
jodipiku Re: 1 urodziny 06.12.10, 09:50 Pewnie ze tak! to przeciez tak radosny dzien, niezapomniany jak dla mnie przynajmniej.Sa nzjblizsi a wiec rodzice, rodzenstwo rodzicow, babciem, dziadko i chrzestni.Wychodzi troche osob bo rodzina liczna ale mam gzei pomiescic a poza tym czy wysilkiem jest kupic tort(bo piec nie potrafie) i zrobic salatke i wedlinke (zalatki to moja specjalnosc).Dla chcacego nic trudnego.I wiadomo bez przesady.dziekco sie z kazdego nawet drobiazgu ucieszy a liczy sie wiez rodzinna, kuzynostwo do zabawy i mila atmosfera. W koncu rodziny sa raz do roku Nie rozumiem jak rodzice pozbawiaja dzieci takiej frajdy (nie mowie tu o rodzicach ktorzy przeginaja w druga strone, tzn, robia przyjecia w kindersalach dla 30dzeici i prezentyod 50zl sie zaczynaja) tego nie moge zdzierzyc .... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: 1 urodziny 06.12.10, 09:58 Naprawdę sądzisz,że roczniak ma frajdę z zaproszenia tuzina krewnych? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: 1 urodziny 06.12.10, 10:07 Są ludzie, którzy bardzo cenią sobie rodzinne spotkania i podtrzymywanie więzi . A urodziny roczniaka są do tego doskonałą okazją . Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle świętowaliśmy, ale bez przesady 06.12.10, 10:25 Zarówno przy 1 urodzinach starszego, jak i młodszego, przyszli dziadkowie, było ciasto, kawa, drink. Wielkich pędów i celebracji nie robiliśmy. Zresztą w przypadku młodszego synam, sytuację mamy ułatwioną, bo urodziny wypadają na początku sierpnia, więc zawsze mozna urodziny zrobić przy okazji grilla Odpowiedz Link Zgłoś
jkk74 Re: 1 urodziny 06.12.10, 10:31 mam dwoje dzieci... od początku urządzam im urodziny - tort, ciasto, kawa i herbata, bez alkoholu... goście wpadają dokładnie w dniu urodzin - kto ma chęć i czas przyjdzie, niektórzy dzwonią z życzeniami (teraz jak są starsze) i wpadają z ew prezentem w innym terminie... nie robię z urodzin wielkiego halo, ale staram się aby był to jednak inny od pozostałych dzień... aha syn ma urodziny 21 grudnia i od początku słyszałam głosy, że bez sensu zapraszać gości tuż przed świętami, bo i tak za te 3-4 dni się spotkamy... ja uważam, że to święto tego człowieczka - nawet małego... i uparcie zapraszam na ciasto i kawę Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: 1 urodziny 06.12.10, 12:05 pierwsze urodziny z fetą w wynajętym lokalu,ale po znajomości to za darmoszkę Były,babcie,dziadkowie,chrzestni no i moje ciocie i wujkowie.Przesadziłam teraz to wiem Ale miał urodzinki,tort i inne dogodności tego dnia.Nie koniecznie wszystkie dla roczniaka Potem stwierdziałam,że skoro ur w czerwcu to robimy grilla z najbliższymi i kuzynostwem dziecia.Było super.Trzecie jako,że ja:na ostatnich nogach"przed porodem.Dziadkowie,chrzestni i dwójka najbliższych przyjaciółKażde"przyjęcie" się udało.Problem pojawi się za rok,jak starszy i młodszy są z jednego m-ca,kwestia 2tyg różnicy,no i trzech latRobić razem?raczej nie,raz,że skrzywdzę dzieci a dwa,że nie mogę naciągać gości na jednorazowo duży wydatek Odpowiedz Link Zgłoś
potrojna_mama_ola ylunia78 06.12.10, 13:54 ylunia78 napisała: Problem pojawi się za rok,jak starszy i młodszy są z jednego m-ca,kwestia > 2tyg różnicy,no i trzech latRobić razem?raczej nie,raz,że skrzywdzę dzieci a > dwa,że nie mogę naciągać gości na jednorazowo duży wydatek Ja mam bliźniaki i mam wyprawiać im urodziny oddzielnie, bo je skrzywdzę? Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: ylunia78 07.12.10, 11:52 nie chodzi o to.....Bliźniaki to co innego,bo są urodzone razem,w jednym dniu,w jednym terminie.Między moimi dziećmi jest 3lata różnicy.Urodzili się tego samego miesiąca,ale jeden na początku,drugi w połowie.Swoje święto mają osobno,a bliźnaki razem.Dlatego to inna sytuacja Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: 1 urodziny 07.12.10, 12:02 U nas bylo uroczysty obiad w restauracji a nastepnie spacerek do domciu a tutaj byl tort, kawa, salatki na zimno, przekaski itp. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: 1 urodziny 07.12.10, 12:50 Jasne. Na pierwsze urodziny zrobiłam masę jedzenia, umęczyłam się strasznie i połowę oczywiście wyrzuciłam. Na drugie były tylko tort i ciasto. Przygotowanie trzecich zwaliłam na moją mamę, bo akurat u niej będziemy Wiem już, że będzie tort stracciatella. Rodzinę mamy niewielką i w różnych zakątkach świata. Zapraszam tych, którzy aktualnie są pod ręką. Taka impreza trochę dla mnie, trochę dla dziecka. Jak będzie starszy, to oczywiście będziemy zapraszac tych, których sam sobie wybierze. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: 1 urodziny 07.12.10, 13:00 był rzecz jasna tort świętowaliśmy tylko z nianią (rodzina daleko) Odpowiedz Link Zgłoś