Dodaj do ulubionych

1 urodziny

05.12.10, 17:10
czy każda z was obchodziła uroczyście 1 urodziny swojego dziecka?

tort, goście,zabawa?

jakie jest wasze zdanie na ten temat?

zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • ewelsia Re: 1 urodziny 05.12.10, 17:13
      Był tort, babcie i dziadek oraz najbliższa rodzinka. A w ogóle istnieją jeszcze tacy rodzice, którzy nie wyprawiają dzieciom pierwszych urodzin? Chyba nie.
      • hiacynta90 Re: 1 urodziny 05.12.10, 18:28
        Istnieją, mam takich znajomych, ale oni mega skąpi są. Ja 1 urodziny dziecka miałam w ubiegłym miesiącu. Podzielone były na 3 tury z uwagi na liczną najbliższą rodzinę i maly metraż mieszkania. Były więc 3 torty i 3 przyjęcia. Ale powiedziałam sobie że takie urodziny to tylko pierwsze, następne jedynie dla dzieciwink
    • lykaena Re: 1 urodziny 05.12.10, 18:58
      Na razie to pierwsze i jedyne urodziny mojego dziecka - rzecz jasna świętowałam.

Ale to tak samo jak obchodzę moje, męża urodziny, matki, ojca itd.
    • gryzelda71 Re: 1 urodziny 05.12.10, 20:29
      Tort i goście owszem,a o jakiej zabawie piszesz?
    • niezwykladziewczyna Re: 1 urodziny 05.12.10, 21:06
      Naprędce zrobiłam pierwsze urodziny, był tort, były babcie, byli dziadkowie. Czy dziecku zrobię drugie urodziny? raczej nie.
      Sama urodzin nie obchodzę bo trzeba spamiętać liczby, ja tylko imieniny.
      • gwen_s Re: 1 urodziny 06.12.10, 09:38
        u nas pierwsze urodziny torcik, goście - babcie, dziadkowie i rodzice chrzestni, drugie urodziny jeszcze większe bo doszło nasze rodzeństwo (całe szczęście, że mamy po jednym), ale to długa opowieść.... no i teraz będą 3cie, chyba przy samym torcie i cieście bo w tym samym mniej więcej czasie mam termin drugiego porodu smile
        • jodipiku Re: 1 urodziny 06.12.10, 09:50
          Pewnie ze tak! to przeciez tak radosny dzien, niezapomniany jak dla mnie przynajmniej.Sa nzjblizsi a wiec rodzice, rodzenstwo rodzicow, babciem, dziadko i chrzestni.Wychodzi troche osob bo rodzina liczna ale mam gzei pomiescic a poza tym czy wysilkiem jest kupic tort(bo piec nie potrafie) i zrobic salatke i wedlinke (zalatki to moja specjalnosc).Dla chcacego nic trudnego.I wiadomo bez przesady.dziekco sie z kazdego nawet drobiazgu ucieszy a liczy sie wiez rodzinna, kuzynostwo do zabawy i mila atmosfera. W koncu rodziny sa raz do roku wink
          Nie rozumiem jak rodzice pozbawiaja dzieci takiej frajdy (nie mowie tu o rodzicach ktorzy przeginaja w druga strone, tzn, robia przyjecia w kindersalach dla 30dzeici i prezentyod 50zl sie zaczynaja) tego nie moge zdzierzyc ....
          • gryzelda71 Re: 1 urodziny 06.12.10, 09:58
            Naprawdę sądzisz,że roczniak ma frajdę z zaproszenia tuzina krewnych?
            • ewelsia Re: 1 urodziny 06.12.10, 10:07
              Są ludzie, którzy bardzo cenią sobie rodzinne spotkania i podtrzymywanie więzi . A urodziny roczniaka są do tego doskonałą okazją .
              • gryzelda71 Re: 1 urodziny 06.12.10, 10:23
                Ależ nie o to pytałam.
    • tacomabelle świętowaliśmy, ale bez przesady 06.12.10, 10:25
      Zarówno przy 1 urodzinach starszego, jak i młodszego, przyszli dziadkowie, było ciasto, kawa, drink.

Wielkich pędów i celebracji nie robiliśmy.

Zresztą w przypadku młodszego synam, sytuację mamy ułatwioną, bo urodziny wypadają na początku sierpnia, więc zawsze mozna urodziny zrobić przy okazji grilla wink
    • jkk74 Re: 1 urodziny 06.12.10, 10:31
      mam dwoje dzieci... od początku urządzam im urodziny - tort, ciasto, kawa i herbata, bez alkoholu...
      goście wpadają dokładnie w dniu urodzin - kto ma chęć i czas przyjdzie, niektórzy dzwonią z życzeniami (teraz jak są starsze) i wpadają z ew prezentem w innym terminie...
      nie robię z urodzin wielkiego halo, ale staram się aby był to jednak inny od pozostałych dzień...

aha syn ma urodziny 21 grudnia i od początku słyszałam głosy, że bez sensu zapraszać gości tuż przed świętami, bo i tak za te 3-4 dni się spotkamy...
      ja uważam, że to święto tego człowieczka - nawet małego... i uparcie zapraszam na ciasto i kawę smile
      • ylunia78 Re: 1 urodziny 06.12.10, 12:05
        pierwsze urodziny z fetą w wynajętym lokalu,ale po znajomości to za darmoszkęsmile
        Były,babcie,dziadkowie,chrzestni no i moje ciocie i wujkowie.Przesadziłam teraz to wiemwink
        Ale miał urodzinki,tort i inne dogodności tego dnia.Nie koniecznie wszystkie dla roczniakawink
        Potem stwierdziałam,że skoro ur w czerwcu to robimy grilla z najbliższymi i kuzynostwem dziecia.Było super.Trzecie jako,że ja:na ostatnich nogach"przed porodem.Dziadkowie,chrzestni i dwójka najbliższych przyjaciółsmileKażde"przyjęcie" się udało.Problem pojawi się za rok,jak starszy i młodszy są z jednego m-ca,kwestia 2tyg różnicy,no i trzech latsmileRobić razem?raczej nie,raz,że skrzywdzę dzieci a dwa,że nie mogę naciągać gości na jednorazowo duży wydatek
        • potrojna_mama_ola ylunia78 06.12.10, 13:54
          ylunia78 napisała:
          Problem pojawi się za rok,jak starszy i młodszy są z jednego m-ca,kwestia
          > 2tyg różnicy,no i trzech latsmileRobić razem?raczej nie,raz,że skrzywdzę dzieci a
          > dwa,że nie mogę naciągać gości na jednorazowo duży wydatek

Ja mam bliźniaki i mam wyprawiać im urodziny oddzielnie, bo je skrzywdzę?
          • ylunia78 Re: ylunia78 07.12.10, 11:52
            nie chodzi o to.....Bliźniaki to co innego,bo są urodzone razem,w jednym dniu,w jednym terminie.Między moimi dziećmi jest 3lata różnicy.Urodzili się tego samego miesiąca,ale jeden na początku,drugi w połowie.Swoje święto mają osobno,a bliźnaki razem.Dlatego to inna sytuacja
    • magdakingaklara Re: 1 urodziny 07.12.10, 12:02
      U nas bylo uroczysty obiad w restauracji a nastepnie spacerek do domciu a tutaj byl tort, kawa, salatki na zimno, przekaski itp.
    • lejla81 Re: 1 urodziny 07.12.10, 12:50
      Jasne. Na pierwsze urodziny zrobiłam masę jedzenia, umęczyłam się strasznie i połowę oczywiście wyrzuciłam. Na drugie były tylko tort i ciasto. Przygotowanie trzecich zwaliłam na moją mamę, bo akurat u niej będziemy wink Wiem już, że będzie tort stracciatella.
      Rodzinę mamy niewielką i w różnych zakątkach świata. Zapraszam tych, którzy aktualnie są pod ręką. Taka impreza trochę dla mnie, trochę dla dziecka. Jak będzie starszy, to oczywiście będziemy zapraszac tych, których sam sobie wybierze.
    • joanna_poz Re: 1 urodziny 07.12.10, 13:00
      był rzecz jasna tort
      świętowaliśmy tylko z nianią (rodzina daleko)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka