Dodaj do ulubionych

Gunter Grass, kolejny raz

07.01.11, 11:45
Czekam na luty, ale czytałam kilka już artykułów o słynnym zdjęciu i mam mieszane uczucia.

Uważam, że źle zinterpretował słynne zdjęcie zbieraczy. Ludzie przyłapani na czymś złym (bo mieli świadomość, ze tio coś złego) nie pozują uśmiechnięci do zdjęcia razem z milicją, w uśmiechu w stronę słońca uncertain Ale niezależni od złej interpretacji to to co tam jest (będzie) opisane to jednak prawda. Chodzi o to szperanie wśród zwłok w poszukiwaniu złota czy innych kosztowności.

I moje pytanie: czy powinniśmy o tym pisać czy należy udawać, że o niczym nie wiemy. Bo wiadomo, że do tego nie doszłoby gdyby nie Niemcy, gdyby nie wojna. Ale jednak to też się wydarzyło, prawda?
Obserwuj wątek
    • mondovi chyba Jan Gross n/t 07.01.11, 11:47

• aretahebanowska Re: Gunter Grass, kolejny raz 07.01.11, 11:47
      Tomasz Gross chyba.
    • papalaya do trzech razy sztuka 07.01.11, 11:55
      prawidłowe nazwisko podala w końcu areta

co nie przeszkadza ogółowi na forum, a szczegolnie niektórym aktywistoko,m robić za eksperta w każdym możliwym temacie

ale przynajmniej mozna się posmiać potem z nadetych wpisów "postympowych i tolyrancyjnych"
    • changeone Jan Tomasz Grass 07.01.11, 11:55
      Wydawnictwo Znak ma opublikować.
      • papalaya Gross, lalka, Gross 07.01.11, 11:56
        przyswój w końcu
        • matsuda najlepszy moment, by emama twarza zachowała 07.01.11, 13:01
          podstaw brakuje,a o wielkim świecie chcą dyskutować. Brak słów...
        • semijo Re: Gross, lalka, Gross 07.01.11, 15:33
          A ty co wątek tą lalką walisz po oczach. Czujesz sie lepsza od większości, ze tak protekcjonalnie wyrażasz sie nie po raz pierwszy zresztą. Lalka to mów do swojej matki albo córki jeśli taką posiadasz i uważasz że jest to fajne okreslenie.
    • burza4 Re: Gunter Grass, kolejny raz 07.01.11, 12:33
      changeone napisała:

> I moje pytanie: czy powinniśmy o tym pisać czy należy udawać, że o niczym nie w
      > iemy. Bo wiadomo, że do tego nie doszłoby gdyby nie Niemcy, gdyby nie wojna. Al
      > e jednak to też się wydarzyło, prawda?

Skąd wiadomo? bo okazja czyni złodzieja? Okazja jest winna, czy złodziej?
      Naturalnie, że trzeba pisać, to także historia.
    • kosher_ninja Re: Gunter Grass, kolejny raz 07.01.11, 12:40
      To szperanie wśród zwłok wcale się nie skończyło i trwać będzie pewnie zawsze. I doszłoby do tego bez udziału Niemców również.
      Skąd wiem? Ano stąd, że ludzie okradają ofiary wypadków samochodowych (sama zostałam okradziona), ludzi w szpitalach, okradają groby, niepełnosprawnych itp. Czym się niby różnią od tamtych zbieraczy? Czym ten, który szperał wśród zwłok w Treblince różni się od tego, który szpera wśród zwłok w rozbitym samochodzie? Niczym, tylko to drugie wydarza się teraz.
    • tully.makker Re: Gunter Grass, kolejny raz 07.01.11, 12:43
      Moja babcia, ktora na pewnym etapue wojny mieszkala w poblizu getta, opowiadala mi w dziecinstwie, ze najwiejsza zmora i zrodlem strachu przed pomaganiem Zydom nie byli bynajmniej Niency, tykko tzw szabrownicy, Polacy, ktorzy denuncjowali swoich rodakow celem przejecia ich majatku i otrzymania nagrody.
      Czekam z utesknieniem na ksiazke na ten temat, bo okoliczni chlopi grzebiacy wsrod zwlok to przy tym maly pikus.
      Czy ktos sie odwazy? I kiedy?
      • burza4 Re: Gunter Grass, kolejny raz 07.01.11, 12:52
        A nie szmalcownicy? o ile pamiętam ze wspomnień Ireny Sendlerowej, często padała ofiarą szantażu i musiała się wykupywać od denuncjacji, historie takie były na porządku dziennym.
        • verdana Re: Gunter Grass, kolejny raz 07.01.11, 14:39
          O ikle wiem, to ksiązka nie jest tylko o "obdzieraczach zwłok", ale także o szmalcownictwie, wydawaniu i wyłapywaniu Żydów. Dla mnie to sa dwa zupełnie różne zjawiska. Zbierania złota wsród trupow nie zaliczylabym do "plam" w stosunkach polsko-zydowskicj, bo ludzie zbieraliby to złoto tak samo, gdyby ofiarami byli czesi, Kałmucy czy mieszkancy sasiedniej wioski. Ale szmalcownictwo i wydawanie Żydów to zupełnie co innego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka