Dodaj do ulubionych

zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka

25.01.11, 12:54
Znalazłam je w internecie. Zadzwoniłam do byłego męża. Zajmuje się tym.
Boże, jak można być takim bydlakiem... Łez już mi brakuje. Te zdjęcia będą śniły mi się po nocach. Za chwilę przyjadą moi rodzice. Co mam im powiedzieć? Zauważą że coś jest nie tak.
Zawsze wszędzie rozpoznam swoje dziecko. Ale mam nadzieję że tym razem się mylę.
Obserwuj wątek
    • lejla81 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:04
      Ale jak to? Gdzie je znalazłaś?
      • babunia_wygodka Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:14
        lejla81 napisała:

> Ale jak to? Gdzie je znalazłaś?

Pewnie w poradniku "jak spektakularnie zatrollować".
        • anusia29 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:23
          Rzeczywiście, jest taka strona. Wiem o co chodzi. Jesli wiesz, że to Twoje dziecko - poinformuj prokuraturę. Generalnie mam wątpliwości, co do legalności działania tej strony i zamiaeszczania tam róznych fotek.
        • owianka Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:28
          Babunia, zefirek nie jest trollem! Sprawdź wyszukiwarkę, zanim coś takiego palniesz.
          • babunia_wygodka Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 14:10
            owianka napisała:

> Babunia, zefirek nie jest trollem! Sprawdź wyszukiwarkę, zanim coś takiego paln
            > iesz.

Wyszukiwarka wcale tak jednoznacznie tego nie wyklucza.

No i pytanie - a jakim cudem znalazła te zdjęcia? Od nastu lat przeglądam Internet i jeszcze mi się nie zdarzyło trafić przypadkiem na stronę z tego rodzaju tematami.
            • owianka Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 14:23
              Ja też nie, ale nie przeżyłam śmierci dziecka. Jak ktoś ma za sobą takie doświadczenie, być może przegląda w sieci strony z tym związane. Nie nam oceniać. Jak będzie chciała, to powie, jak tam trafiła.
            • imasumak Babuniu 25.01.11, 19:11
              Ale jesteś pewien, że to troll? Chyba lepiej przemilczeć w takiej sytuacji i tym samym odpuścić ewentualnemu trollowi, niż przypisać trollowanie osobie, która cierpi, prawda?
    • deodyma Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:09
      no ale jakim cudem one sie tam znalazly???\
      • zefirek1612 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:14
        na stronie internetowej o złym świecie je znalazłam. Nie wiem jak ktoś je zamieścił. Skąd je miał. To już chyba prokuratura ustali.
        • matsuda Re: co Ty p....sz!? 25.01.11, 13:20
          • zefirek1612 Re: co Ty p....sz!? 25.01.11, 13:27
            najpierw niech mój były mąż, ojciec chłopca potwierdzi moje podejrzenia. potem zawiadomimy prokuraturę o popełnieniu przestępstwa. napisałam do administratora, zdjęcia są trzy, jedno z nich on zamieścił. niech mi napisze skąd je ma. czy są z Polski.
            • el_jot Re: co Ty p....sz!? 25.01.11, 13:32
              Nic nie rozumiem co ty piszesz.
            • agatar-m Re: co Ty p....sz!? 25.01.11, 13:32
              Są takie strony jak Ogrish czy Rotten, tam jest faktycznie wszystko, ale to co piszesz to jakoś mimo wszystko trolem mi tu śmierdzi.
              Pieniądze szczęścia nie dają, dopiero zakupy M.Monroe
        • el_jot Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:28
          zefirek1612 napisała:

> na stronie internetowej o złym świecie je znalazłam.

Co to jest?
        • rosapulchra-0 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 14:56
          jak trafiłaś na tę stronę?
      • bacha1979 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:31
        no ale jakim cudem one sie tam znalazly???\

Pewnie je ktoś tam zamieścił. Same nie lewitowały.Bezsensowne pytanie.
    • rajtuzek Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:32
      czy możesz podac linka do tej strony?jak to się stało że trafiłaś na te fotografie?
      • zefirek1612 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:33
        nie podam wam linka. nie chce żeby je ktoś oglądał.
      • ma_dre Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 17:55
        po co ci link? podniecaja cie zdjecia zwlok? Dzieki takim odchylom te strony istnieja i prosperuja.
        • rajtuzek Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 19:07
          ma_dre napisała:

> po co ci link? podniecaja cie zdjecia zwlok? Dzieki takim odchylom te strony is
          > tnieja i prosperuja.

przeczytaj do końca moje wypowiedzi zanim zaczniesz się podniecac ubliżaniem, interesował mnie link do strony zły 'świat' a nie do zdięc zwłok zmarłego dziecka. Zastanawiała mnie legalośc i działalnośc założycieli strony. Zle mnie zrozumiałaś i tyle, żadnych odchyłów w tym nie widzę!
          • naomi19 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 19:31
            Zastanawiała mnie legalośc i działalnośc założycieli strony. Zle mnie zrozumiałaś i tyle, żadnych odchyłów w tym nie widzę!
            Taaaaak oczywiście.
      • naomi19 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 19:34
        czy możesz podac linka do tej strony
        to jest troll!
        • gabi683 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 20:18
          naomi19 napisała:

> czy możesz podac linka do tej strony
          > to jest troll!

Ona nie jest trollem
          • naomi19 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 21:01
            Pisałam o rajtuzku. Nie o autorce wątku.
            I zadając takie pytanie... no cóż, każdy ocenia samemu.
            • rosapulchra-0 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 06:37
              naomi19 napisała:

> Pisałam o rajtuzku. Nie o autorce wątku.
              > I zadając takie pytanie... no cóż, każdy ocenia samemu.

przeczytaj cały wątek, zanim zaczniesz wyskakiwać przed orkiestrę.
              • naomi19 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 18:41
                Przeczytałam cały wątek. Co z tego wynika? że ty nie czytałaś.
                Prośba o linka do tych zdjęć, trzeba być nieźle popierniczonym, żeby o to prosić... Ale ty pewnie chciałabyś sobie pooglądać, co? Jest sporo takich stron, poszukaj zwłok innych dzieci, bo zwłoki tego są już usunięte.
            • rajtuzek Re: naomi19 26.01.11, 19:12
              naomi19 napisała:

> Pisałam o rajtuzku. Nie o autorce wątku.
              > I zadając takie pytanie... no cóż, każdy ocenia samemu.

zmartwię cię nie jestem trolem, proszę prześledz wątek jeszcze raz zanim kogoś obrazisz
              • naomi19 Re: naomi19 26.01.11, 19:29
                Znasz definicję trolla?
                Bo chcę wierzyć, że nim jesteś, a nie złą i głupią osobą. Nie wierzę, że można prosić kogoś o linka do takich zdjęć. Nie kumpa z osiedla, o zdjęcia jakiegoś cudzego dziecka. Tylko matkę w takiej sytuacji. Koszmar jakiś totalny, moralnie równie tragiczny jak ujawnienie takich fotek.
                • naomi19 Re: naomi19 26.01.11, 19:33
                  I jeszcze tłumaczenie, że nie chciałas linka do tych zdjęć, tylo ogólnie na takie stronki, bo ZASTANAWIA Cię legalność takiej strony i działalność administratorów. Ale ok, niech Ci będzie.
                  Może rzeczywiście (oby) źle Cię zrozumiałyśmy.
                • rajtuzek Re: naomi19 26.01.11, 19:35
                  dalsza rozmowa z tobą nie ma żadnego sensu
                  • naomi19 Re: naomi19 26.01.11, 19:48
                    Dzięki bogu.
    • rajtuzek Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:34
      czy wiedziałaś że podczas sekcji ktoś fotografował wasze dziecko i czy wyrażalście na to zgodę?
      • rajtuzek Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:37
        czy był to noworodek?
        przepraszam że zadam ci to pytanie, ale jaka była przyczyna tej secji?
        • matsuda Re: 25.01.11, 13:38
          "ale jaka była przyczyna tej secji? " może ŚMIERĆ?
          • nowi-jka Re: 25.01.11, 13:54
            matsuda czy ty czasem nie mozesz zamilknąc?
            • matsuda Re: bo głupio pyta 25.01.11, 13:56
              i jeszcze drążyć będzie.
      • matsuda Re: Rajtuzek co za sęp 25.01.11, 13:37
        napierw chce pooglądać sobie zwłoki, a potem z "poucza" o prodedurach pracy lekarza!
      • zefirek1612 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:38
        nikt nas nawet nie pytał o zgodę na sekcję. jak powiedziałam że nie chcemy tej sekcji, dziecko zmarło w szpitalu,było bardzo chore, wiedza na co, to ponoć nie muszą mieć zgody.nie miałam sił wtedy się kłócić. Chciałam go zabrać do domu. Liczyłam się z tym ze podczas sekcji będą robić zdjęcia, miał bardzo rzadką wadę serca, domyślałam się że zrobią to dla przyszłych lekarzy.nie wiedziałam tylko że osoby trzecie mają do tego dostęp. Nie jestem trollem. to polska strona internetowa.
        • matsuda Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:41
          dzieciom zawsze robią.
          • sanciasancia Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 17:07
            Nie zawsze.
            Można nie wyrazić zgody (nam to poradziła od razu lekarka prowadząca).
            • przeciwcialo Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 30.01.11, 14:35
              MOżesz nie wyrazić zgody a szpital może się nie zgodzic na odstąpienie od sekcji.
          • gabi683 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:22
            matsuda napisała:

> dzieciom zawsze robią.

przestań gadać bzdury nie robią
          • przeciwcialo Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 30.01.11, 14:35
            Nie zawsze. O odstaienie od sekcji nalezy napisac prośbę do dyrektora szpitala w którym nastapił zgon, podpisuje go ordynator.
        • przeciwcialo Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 30.01.11, 14:33
          Dziwne to co piszesz. Serce z wadą jest badane poza salą sekcyjna.
      • mama-nastolatki Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:39
        Bardzo Ci wspolczuje kochana i przytulam Cie bardzo mocno.
        Zdjecia sa zawsze wykonywane przy sekcjach.
        Ktos jest winny wyplyniecia tych fotek i narazenia Cie na szok.Zglos to do prokuratury.
        Mam nadziejej ze zrobilas skany z ekranu jezeli nie umiesz napisz do mnie moge Cie nauczyc.
        Trzymaj sie kochana.
        • mama-nastolatki Zrob skany 25.01.11, 13:40
          mama-nastolatki napisała:

> Bardzo Ci wspolczuje kochana i przytulam Cie bardzo mocno.
          > Zdjecia sa zawsze wykonywane przy sekcjach.
          > Ktos jest winny wyplyniecia tych fotek i narazenia Cie na szok.Zglos to do prok
          > uratury.
          > Mam nadziejej ze zrobilas skany z ekranu jezeli nie umiesz napisz do mnie moge
          > Cie nauczyc.
          > Trzymaj sie kochana.
        • zefirek1612 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:41
          nie nie zrobiłam. Jak to się robi? może ojciec dziecka zrobi...
          • mama-nastolatki Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:44
            11842156 odezwij sie na GG naucze Cie.
          • matsuda Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:45
            wciśnij na klawiaturze prt scr i wklej do painta
          • wrednadziewucha Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:48
            Najpierw otwierasz tę stronę i wciskasz przycisk Prt Sc, lbo czasami jest oznaczony Print Screen, potem otwierasz na przykład paint i wciskasz Ctr+V
          • filipianka Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:49
            zrób i to szybko bo jak zaczniesz interweniować to administrator usunie i nie będziesz miała dowodów
            otwórz tą stronę tak żeby na monitorze było to co istotne i wciśnij PrtSc (print screen, drukuj ekran, zrzut ekranu, przycisk na normalnej klawiaturze nad insertem) i będziesz to miała w schowku (czyli tak jakby kopiuj/wytnij) a potem w jakimkolwiek programie graficznym (np. paint) otwórz nowy dokument i to wklej i zapisz
          • rajtuzek Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 13:52
            Zefirek1612 bardzo Ci współczuje i mam nadzieje że nie odebrałaś źle moich pytań.
            Owszem fotografowac sobie mogą ale tylko i wyłącznie do poufnej dokumentacji szpitalnej.
            Nikt trzeci nie miał prawa, umieści fotografii zwłok twojego dziecka w internecie.
            Chciałam link do strony 'zły świat' a nie do strony z tymi fotkami , nie widze nic przyjemnego w oglądaniu takich rzeczy i bardzo mi przykro że musiałaś to oglądac. Poszperam w sieci na temat działalności tej strony. Zeskanuj te zdięcia i zbierz jak najwięcej informacji, osobiście sprawę skierowałabym do sądu i nie odpuszczaj zbyt łatwo.
          • atowlasnieja Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 14:01
            Robiąc "zdjęcia" ekranu zrób tak by jak najlepiej było widać adres strony (i pozamykaj stronki niezwiązane z tematem - żeby do dowodu nie weszło zdjęcie z "ematką" wink)
        • przeciwcialo Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 30.01.11, 14:36
          Zdjęcia nie sa obowiązkowym punktem programu na sekcji szpitalnej, co innego sekcja sadowa.
      • mozambique Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 15:40
        > czy wiedziałaś że podczas sekcji ktoś fotografował wasze dziecko i czy wyrażalś
        > cie na to zgodę?

sekcja jest czynnoscią medyczną, czasami zlecana w postepwaniu prokuratorskim i akurat zgoda rodziny zmarłęgo nie jest tu chyba do niczego potzrebna
        • ma_dre Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 17:57
          no to chyba czy na pewno? wszedzie zgoda na to jest potrzebna, no chyba ze w jakiejs du.pie swiata... Polska czasem bywa du.pa swiata.
          • memphis90 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 21:18
            Taa, jasne, najlepiej to pytać o zgodę rodzinę, która babuni wbiła młotkiem gwóźdź w czaszkęuncertain Tak, owszem, w cywilizowanym świecie są procedury określające kiedy robić sekcje np. w przypadku zgonu z nieznanej przyczyny, podejrzenia zabójstwa, śmierci w szpitalu. Także w d.pie świata, czyli w PL. Rodzina może wystąpić o niewykonywanie sekcji.
      • gabi683 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:19

rajtuzek napisała:

> czy wiedziałaś że podczas sekcji ktoś fotografował wasze dziecko i czy wyrażalś
        > cie na to zgodę?

właśnie dziwi mnie to bo mój synek po operacji serduszka zmarł a raczej po 3 miesiącach po niej ,podczas operacji były komplikacje.Doszło do niedotlenienia mózgu miał robioną sekcje ale nikt nie robił fotek .
    • malunia_pl Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 14:02
      Zefirek, nie potrafię sobie wyobrazić tego co czujesz. Ogromnie Ci współczuję.
      Pomodlę się za Ciebie.
      • mama-nastolatki Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 14:21
        Zefirek juz skany zrobila.
        Tez zastanawia mnie legelnosc tej strony? strona funkcjonuje juz od kilku lat a napewno juz wiele zglaszalo ja jako nielegana.Sa na niej fotki zwlok.
        Idz zefirku na policje i dowiedz sie jak to jest.
        • lacitadelle Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 14:29
          > Tez zastanawia mnie legelnosc tej strony? strona funkcjonuje juz od kilku lat a
          > napewno juz wiele zglaszalo ja jako nielegana.Sa na niej fotki zwlok.

Kurde, świat naprawdę jest pełen chorych ludzi.

> Idz zefirku na policje i dowiedz sie jak to jest.
          jeżeli chodzi o przestępstwa internetowe (i nie tylko, ale to inna historia), to policja często nie chce palcem kiwnąć - jest w ogóle problem z przyjęciem zgłoszenia z ich strony, a policjanci od razu mówią, że i tak nic z tym nie zrobią, trzeba twardo żądać przynajmniej przyjęcia zgłoszenia.

Zefirku, jakbyś miała problem na policji, napisz mi maila na priva, mogę spróbować skontaktować z kimś z prasy (tylko wtedy sprawa może się zrobić głośna, ale przynajmniej ktoś ruszy tyłek, żeby zainterweniować).
          • cora73 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 15:04
            Jezeli policja nie bedzie chciala interweniowac w sprawie strony internetowej- skoro jest "legalna" to w sumie nic nie zrobia.....ja bym zaczela od powolania do odpowiedzialnosci szpital w ktorym sekcja zwlok zostala wykonana. Szpital jest zdaje sie odpowiedzialny za to aby tego typu zdjecia nie wydostawaly sie "na zewnatrz" . Przykro mi bardzo ze musisz przez cos takiego przechodzic sad
    • takatoszymura Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 14:33
      Wspólczuję. Rodzicom chyba powiedz prawdę.
      • zefirek1612 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 15:01
        dziękuje dziewczynom, które mi pomogły lub deklarują pomoc. Nie wykluczam, że jeszcze poproszę o nią. będę informować na bieżąco.
        • memphis90 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 21:24
          Ja, niestety, pomóc nie mogę, bo w sprawach prawnych jestem noga- ale przesyłam Ci tyle siły, ile tylko mogę. Nie daj się! To Twoje dziecko i słusznie nie zgadzasz się, żeby Twoim nieszczęściem sycili się jacyś niedorobieni psychopaci. Trzymaj się!

Ale zapytam tylko, nie oczekując odpowiedzi- czy Twoje dziecko miało (poza wadą serca) jakiś zespół genetyczny? Bo takie dzieci bywają łudząco podobne do siebie, mimo braku pokrewieństwa. Gdyby tak było, to fotki mogą wcale nie być Twojego malucha- co chyba byłoby dla Was najlepsze...
      • mozambique Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 15:01
        no ale kurde , skoro matka ktora starcila dziecko szuka po necie rózncyh "złych stron" pod kątem sekcji zwłok i je szczególwo ogląda ................ to ja czegos nie rozumiem o tym zlym swiecie
        .........i o tych matkach tez ..........
        • matsuda Re:sprawa jest owiana tajemnicą... 25.01.11, 15:06
        • mama-nastolatki Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 15:08
          mozambique napisała:

> no ale kurde , skoro matka ktora starcila dziecko szuka po necie rózncyh "złych
          > stron" pod kątem sekcji zwłok i je szczególwo ogląda ................ to ja c
          > zegos nie rozumiem o tym zlym swiecie
          > .........i o tych matkach tez ..........

Sa rzeczy ktorych nie zrozumiesz... i moze i dobrze bo moze je zrozumiec tylko oosba ktora dziecko stracila i ktora przezyla sekcje zwlok.
          Co sie stalo z tym dzieckiem ,co mu zrobili i czy jest w niebie bedzie ja dreczyc do konca zycia.
          Wcale sie nie dziwie ze poczesci chciala zobaczyc taki temat.
          Ale zobaczyc tam wlasne dziecko ...... to jest przerazajace .....T ten kto sprzedal fotki tego dziecka powinien ponesc kare i nie pracowac w prosektorium.Nie po to sa robione te zdjecia zeby matki mogly je w necie zobaczyc.
          • matsuda fantazja nie poniosła: 25.01.11, 15:11
            "(...)moze je zrozumiec tylko oosba ktora dziecko stracila i ktora przezyla sekcje zwlok.
            "
            • mama-nastolatki Re: fantazja nie poniosła: 25.01.11, 15:39
              matsuda napisała:

> "(...)moze je zrozumiec tylko oosba ktora dziecko stracila i ktora przezyla
              > sekcje z
              wlok.
              > "

Idz troliku bo smieszna jestes.
              Dobrze wiesz ze chodzilo mi o to ze przetrwala ten bol.
              Nie pisz do mnie wiecej bo nie lubie gadac z dziecmi na powazne tematy.
              • msrp Re: fantazja nie poniosła: 25.01.11, 15:49
                Ciężko przeżyć sekcję zwłok.
                I na miejscu takiej matki tym bardziej nie oglądałabym takich stron, właśnie z racji takich a nie innych widoków. Jasne, nikt sie nie domyśli, że ktoś może wstawić akurat zwłoki jego dziecka, ale różne sa sytuacje w życiu, różni są ludzie. Na tym świecie nic już mnie nie jest w stanie zadziwić.
                • tomojnowynick Re: fantazja nie poniosła: 25.01.11, 16:19
                  Dziwię się,że po tak olbrzymiej traumie,jaką jest utrata dziecka kobieta może mieć jeszcze ochotę na oglądanie takich obrzydliwych stron...i wiem co mówię,roniłam bowiem wielokrotnie,najstarsze dziecko miało 28 tygodni...kiedyś, już nie pamiętam,w jakich to było okolicznościach,ktoś pokazał mi jakieś zdjęcie z takiej właśnie strony-byłam ciężko chora przez tydzień. No ale podobno każdy przeżywa żałobę na swój sposób,dlatego serdecznie współczuję,nie ma nic gorszego dla kobiety niż pochowanie własnego dziecka...
                  • mama-nastolatki Re: fantazja nie poniosła: 25.01.11, 16:24
                    tomojnowynick napisała:

> pamiętam,w jakich to było okolicznościach,ktoś pokazał mi jakieś zdjęcie z taki
                    > ej właśnie strony-byłam ciężko chora przez tydzień.

Przepraszam ale po co patrzylas?

Bardzo Ci wspolczuje cierpienia z powodu poronien.crying

• imasumak Re: fantazja nie poniosła: 25.01.11, 19:49
                    A mnie dziwi, że osoba, która przeżyła śmierć dzieci, jest w stanie dziwić się zachowaniom osób po podobnych przejściach.
                • imasumak Re: fantazja nie poniosła: 25.01.11, 19:47
                  msrp napisała:
                  I na miejscu takiej matki tym bardziej nie oglądałabym takich stron,

Nie wiesz co byś robiła na jej miejscu. I obyś się nie dowiedziała.
                • madzioreck Re: fantazja nie poniosła: 25.01.11, 22:20
                  msrp napisała:

> Ciężko przeżyć sekcję zwłok.
                  > I na miejscu takiej matki tym bardziej nie oglądałabym takich stron,

Nie masz bladego pojęcia, co zrobiłabyś na miejscu tej czy innej matki, więc się łaskawie przymknij i nie chrzań, skoro nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia uncertain

Nie przyszło Ci do głowy poszukiwanie chocby zwyczajnej grupy wsparcia? Że też można tak nie myśleć uncertain
                  • mozambique Re: fantazja nie poniosła: 26.01.11, 12:01
                    poszkiwanie grupyw wpsarcia na "złych stronach" ???
                    czy ty napewno myslisz to co piszesz?
                    • madzioreck Re: fantazja nie poniosła: 26.01.11, 18:31
                      Nie wiem, rzuciłam pierwszą możliwą myśl, zamiast się głupio pytać, po councertain Pomyślałam, że może trafiła przypadkiem szukając czegoś innego w wtym temacie, tu nie mnie się trzeba czepiać, tylko durnych bab zadających głupie pytanie iwiedzących, co to one by nie zrobiły, więc daj spokój.
                    • el_jot Re: fantazja nie poniosła: 26.01.11, 19:44
                      K...a bo nie mogę tego czytać. Zefirek napisała wcześniej jak się znalazła na tej "złej" stronie. Czytajcie baby co jest napisane, albo nie zabierajcie głosu.
                      • madzioreck Re: fantazja nie poniosła: 27.01.11, 14:34
                        Rzucanie k...mi niepotrzebne, miałam na myśli, że często w trakcie szukania czegoś trafia się na coś innego, i tylko o to, a moja pierwsza wypowiedź... zresztą nieważne.
        • el_jot Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 19:46
          mozambique napisała:

> no ale kurde , skoro matka ktora starcila dziecko szuka po necie rózncyh "złych
          > stron" pod kątem sekcji zwłok i je szczególwo ogląda ................ to ja c
          > zegos nie rozumiem o tym zlym swiecie
          > .........i o tych matkach tez ..........
          Ty nie tylko tego nie rozumiesz.
    • mdro Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 16:34
      To ja jeszcze jedno doradzę: jeśli jest na tej stronie taka mozliwość, ściągnij to zdjęcie na swój komputer - najedź na nie myszą, kliknij prawym przyciskiem myszy i zobacz, czy jest opcja "zapisz obraz jako" albo "zapisz dokument docelowy jako" (w Intertet Explorerze, w innych przeglądarkach pewnie jakoś podobnie). W plikach graficznych często są przechowywane informacje o tym, jakim aparatem zostało wykonane zdjęcie i ew. jaki program został użyty do jego obróbki. Może to ew. posłużyć jako dowód.
    • easyblue Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 17:18
      Musże zapytać - jak weszłaś na tą stronę, szukałaś specjalnie???
      • sanciasancia Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 17:23
        Zapewne szukała po kluczu typu przyczyna zgonu. Ja dość regularnie wyszukuję nowe strony na temat choroby, na którą zmarła moja córka.
        • zefirek1612 sanciasancia 25.01.11, 17:58
          właśnie tak. nie chce m isię tego tłumaczyć, dzięki że zrobiłaś to za mnie.
          • sanciasancia Re: sanciasancia 25.01.11, 18:31
            Trzymaj się Zefirku.
          • maly.lew Re: sanciasancia 25.01.11, 18:38
            Powodzenia. Nie denerwuj się! Może ktos to zrobił nieswiadomie! Wyrazy współczucia i dużo siły! Nie denerwuj się.
      • imasumak Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 19:52
        easyblue napisała:

Musże zapytać - jak weszłaś na tą stronę, szukałaś specjalnie???
        K..wa mać, naprawdę nie przypuszczałam, że ludzi są aż tak bezmyślni. uncertain
    • ma_dre Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:00
      wspolczuje sad
    • el_jot Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:01
      Pomijając powody dla których autorka wchodziła na takie strony, pytam się: po co są takie strony w necie??Strony typu Rotten. Dzięki temu wątkowi dowiedziała się, że cóś takiego wogóle istnieje. Dla kogo one są, wg mnie tylko dla psychopatów, no bo kurna nie uwierzę, żeby ktoś normalny mógł to oglądać. No nie uwierzę.
      • msrp Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:04
        Tam wchodzę nekrofile, osoby, dla których widok zwłok (także tych zmasakrowanych) to nie jest żaden problem. Też tam kiedyś weszłam z ciekawości. Jestem normalna.
        • atowlasnieja Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:14
          msrp napisała:

> Tam wchodzę nekrofile, osoby, dla których widok zwłok (także tych zmasakrowanyc
          > h) to nie jest żaden problem

Nie wydaje mi się by każda osoba nie mająca problemu z widokiem zwłok była od razu nekrofilem.
          • msrp Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:20
            Nie napisałam, że każdy, kto swobodnie patrzy na zwłoki, jest nekrofilem. Ja swobodnie na nie patrzę, nie rusza mnie to. A na nekrofilię nie cierpię.
            Czemu sobie dopisujesz coś, czego nie ma? Gdzie ja napisałam, że każdy, kto swobodnie patrzy na zwłoki, to nekrofil?
          • el_jot Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:22
            atowlasnieja napisała:

>>
            > Nie wydaje mi się by każda osoba nie mająca problemu z widokiem zwłok była od r
            > azu nekrofilem.
            Ale na tej stronie nie są pokazane zwłoki. Tam są pokazane totalnie zmasakrowane zwłoki. Nie wierze, że osoba o przeciętnej wrażliwosci ze spokojem będzie sobie otwierała obrazek po obrazku i ze stoickim spokojem i zaciekawieniem oglądała to.
            • msrp Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:23
              Mnie się wydaje, że to zależy od człowieka.
              • el_jot Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:27
                Tak, są ludzie o obniżonej wrażliwości, ich to nie bierze. A poza tym, zamieszczanie takich zdjęć jest w pewien sposób brakiem szacunku dla zmarłych. Nikt nie pyta rodziny czy zgadzają się na zamieszczenie takich zdjęć. A potem takie sytuacje jak u Zefirka. Strrraszne.
                • msrp Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:34
                  Mnie znacznie bardziej dziwi to, że większość takich stron działa legalnie.
        • el_jot Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:19
          Ja też weszłam z ciekawości i zebrało mi się na wymioty. Nekrofile - czyli psychole.
          • krapheika Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:42
            Nigdy nie bylam na takich stronach, nie widze powodu, zmasakrowane ciala mnie nie interesuja.Nie potrafie nawet filmu "Lista Schindlera" obejrzec dokladnie, bo zamykam oczy w najgorszych momentachtongue_out wystarczy mi swiadomosc, ze tak bylo podczas wojny, nie bylabym w stanie obejrzec zdjec prawdziwych zwlok.Mnie ciekawi tylko jedno, czy autorka jest pewna,ze to jej dziecko, skoro chce by ex potwierdzil?
            • el_jot Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 18:57
              Mnie cieka
              > wi tylko jedno, czy autorka jest pewna,ze to jej dziecko, skoro chce by ex potw
              > ierdzil?

Myślę, że w takiej sytuacji niczego nie można być pewnym.Nie ciągnę tego dalej, bo sprawa jest zbyt bolesna i delikatna.
              • krapheika Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 19:08
                Owszem temat bolesny, ale robienie zdjec podczas sekcji jest potrzebne, jakby nie patrzyl wiedza o ludzkim ciele zostala zdobyta na jej podstawie.Dostep do stron z zdjeciami z sekcji powinni miec tylko lekarze i studenci medycyny i temu pokrewnych dziedzin.Ogladanie takowych zdjec dla rozrywki to dla mnie zboczenie.
                • sarling Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 19:23
                  Po raz kolejny przekonuje się, że internet to straszna rzecz często.
                  Błyskawiczny kontakt z chorymi umysłami.
                  Współczuję.
                • zefirek1612 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 19:27
                  to moje dziecko. zawsze je poznam. Ale pewność będę miała jak prokuratura to potwierdzi.
    • gorgolka Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 19:37
      Zefirku współczuję
      a teraz powiem co ja wiem na ten temat
      Na wielu sekcjach bywałam, i zdjęcia robiono tylko raz, wtedy gdy ofiara(potrącenia przez pociąg) była niezidentyfikowana. Robiono jedynie zdjęcia zębów, ubrania które leżało obok na stole i twarzy oraz ogólne ciała. Nigdy więcej fotografów na sekcji nie widziałam.

Możesz mi napisać na priva co to za strona - oczywiście bez linku ze zdjęciami konkretnymi.
      Czy zdjęcia były w jakiś sposób opisane (np rodzajem choroby, czy nazwiskiem lub miejscowością) jeśli nie to trudno będzie wykazać naruszenie dóbr osobistych.
      Zgłoszenie na policję konieczne, jeśli nie będą chcieli przyjąć zgłoszenia to prosisz o nazwisko funkcjonariusza i na drugi dzień zgłaszasz do jego przełożonego odmowę przyjęcia zgłoszenia.
      Ja udałabym się - jeśli jesteście pewni że to wasze dziecko - do dyrekcji szpitala osobiście lub napisała pismo za potwierdzeniem odbiory i zażądała w rótkim np 3 dniowym terminie informacji na jakiej podstawie i za czyją zgodą zdjęcia zostały wykonane a następnie udostępnione.
      Sekcji nie robi się tak poprostu, muszą być jakieś powody, robi się na wniosek prokuratora zazwyczaj. Czy u was była taka sytuacja?
      Jeśli będziesz potrzebowała pomocy ze strony prawnej to napisz, jestem chętna do pomocy.
      • gorgolka Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 19:41
        zapomniałam dopisać, nie wiem w jakim szpitalu było wasze dziecko, ale jeśli to był szpital kliniczny to oni się żądzą włąsnymi prawami i może była taka sytuacja że zgodę na pozyskanie materiałów do celów dydaktycznych podetknęli ci do podpisu przy przyjmowaniu dziecka do szpitala. Więc to tłumaczyłoby ewentualne zdjęcia. Ale ich udostępnianie na ogólnodostępnej stronie już nie jest legalne, bez względu na to czy sama strona jest legalna.
        • zefirek1612 gorgolka 25.01.11, 19:51
          możemy porozmawiać prywatnie?
          • gorgolka Re: gorgolka 26.01.11, 17:52
            zefirek dopiero teraz zajrzałam, pisz na priva
        • mama-nastolatki Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 20:27
          Zapalam wirtualne swiatelko dla Twojego Aniolka a Tobie Zefirku zycze spokoju ... i mocno przytulam.

http://img97.imageshack.us/img97/8181/25241789.jpg

• zefirek1612 tak mi przykro... 25.01.11, 21:35
            tata mojego synka nie chce oglądać tych zdjęć, twierdzi że nie ma odwagi i że to naprawdę on. Tata zaprzecza, bo to nie może być on, mama niby wierzy ale woli żebym nic z tym nie robiła bo życia mu to nie wróci a siostra twierdzi że to nie on bo na 3 zdjęciu ściągają mu skórę z głowy a w trumnie był taki ładny.... szukał wsparcia wszędzie, ale go nie dostałam. Szukałam wśród ludzi którzy przechodzili ze mną ten horror, a dostałam je tylko od mojego obecnego męża, który to zna z opowieści. napisałam do administratora, skąd ma te zdjęcia(on je między innymi zamieszczał) i że żądam by je usunął.Póki co, brak reakcji. Czekam do końca tygodnia. potem ruszam na policję. Wszędzie poznam swoje dziecko. Nawet za 20 lat. Codziennie mam jego buzię przed oczami. Tego się nie zapomina.
            • zefirek1612 Re: tak mi przykro... 25.01.11, 21:37
              przepraszam za błędy, ale obraz mi się zamazuje...
              • filipianka Re: tak mi przykro... 25.01.11, 21:45
                przytulam...
            • imasumak Re: tak mi przykro... 25.01.11, 22:10
              Ich wszystkich, poza Twoim obecnym mężem dotknęła śmierć Twojego maleństwa. Dlatego to właśnie wyłącznie on jest wstanie skupić się na Twoich i tylko Twoich odczuciach. Pozostali - ojciec dziecka, Twoi rodzice, siostra, próbują sobie radzić też ze swoim bólem. Stąd takie reakcje.
    • 3-mamuska Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 22:10
      Nie moga zrobic nic wiecej jak cie przytulic... Trzymaj sie cieplutko.
      Dla twojego Aniolka (*)
    • lena_madzia Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 25.01.11, 23:19
      Dziewczyny, nie miałam pojęcia że tak wiele z was ma za soba takie straszne tragedie...sad

To jest czarna strona internetu, że może tu być absolutnie wszystko..takie rzeczy o których człowiek nie chciałby wiedzieć że są, że tak wiele potworów chodzi po tym świecie.
      • zefirek1612 Postanowiłam 26.01.11, 03:45
        spać nie mogę...
        napisałam w sumie 4 e-maile do administratora, w tym dwa o usunięcie tych zdjęć ( ja mam skany ze strony) i jednego do założyciela wątku w którym umieszczone są fotografie z pytaniem skąd je ma. Napiszę pismo do szpitala, w którym umierał o wyjaśnienie czy były robione zdjęcia podczas sekcji, czy to na pewno ON (tata synka nie potwierdzi tego niestety) i ewentualnie jakim prawem zostały upublicznione. Może powinnam to zostawić skoro nikt z rodziny nie chce potwierdzić że to jest mój syn, bo może się mylę. Ale jednocześnie bardzo się boję że to może być moje Dziecko...
        • jolus-75 Re: Postanowiłam 26.01.11, 04:02
          Zefirku tak mi przykro i az serce mi zaczelo kolatac jak czytalam Twoje posty.Bardzo ale to bardzo wspoczuje Ci straty dzieciatka.10 lat temu pochowalam nie dziecko ale mojego ojca,wyszedl z domu na zakupy i juz nie wrocil dostal zawal serca.Zostalismy zawiadomieni aby przyjechac do szpitala i rozpoznac ojca poszlimy tzn ja i ktoras z moich siostr,ojciec tez mial sekcje zwlok wiem bo widzialam juz zaszyta glowe i klatke piersiowa.Zaczelam plakac na mysl zdjec mojego ojca na tej stronie.Wspolczuje Ci bardzo sad((((
        • memphis90 Re: Postanowiłam 26.01.11, 21:33
          Może powinnam to zostawić skoro nikt z rodziny nie chce potwierdzić ż
          > e to jest mój syn, bo może się mylę. Ale jednocześnie bardzo się boję że to moż
          > e być moje Dziecko...
          Zefirku, nie zostawiaj tego. Pisałam, że przy niektórych wadach genetycznych dzieci bywają bliźniaczo podobne, więc mogłoby to być zupełnie inne dziecko, jeśli z tego powodu odszedł Twój synek. Ale tak sobie myślę- tak czy inaczej to konkretne dziecko na zdjęciu miało przecież matkę. A żadna matka nie chciałaby, żeby takie zdjęcia były pożywką dla jakichś psycholi. Tak czy inaczej robisz coś właściwego.
          • zefirek1612 Re: Postanowiłam 27.01.11, 09:28
            Synek miał zespół Downa.
    • havana28 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 09:09
      Z góry zaznaczam, że nie jestem prawnikiem, ale z tego co się orientuję, w momencie śmierci dane i dobra osobiste zmarłego przestają być chronione przez prawo na podstawie ustawy o ochronie danych osobowych (tzn zdjęcia i innedane moga zostac opublikowane). Rodzina zmarłego może jednak dochodzić swoich praw w sądzie na podstawie tzw. "kultu osoby zmarłej" i zakazac publikacji. Problem w Twoim wypadku moze byc udowodnienie, ze sa to zdjęcia Twojego dziecka bo jak rozumiem nie zostały podpisane nazwiskiem czy innymi daneymi pozwalającymi na identyfikacje.
      • zefirek1612 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 09:23
        administrator usunął zdjęcia. i złożył kondolencję.
        • zefirek1612 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 09:23
          kondolencje*
      • lelija05 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 09:32
        No ręce mi opadły!
        Czyli z tego wynika, że każdy właściwie bezkarnie może sobie takowe zdjęcia umieścić w sieci? A jeśli zmarły na tych zdjęciach będzie możliwy do zidentyfikowania, a będzie na nich np obnażony? Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, gdzie takie zdjęcie moich bliskich krąży sobie w internecie i jest obiektem kpin, czy podniecenia jakiegoś dewianta.

Zefirku, bardzo mi przykro z powodu tego co Cię spotkało - straty dziecka i tego co teraz przechodzisz. Nie poddawaj się, mogę sobie tylko wyobrażać jak jest Ci ciężko, ale jeśli masz siłę, to walcz by te zdjęcia znikły z tej strony, a ten zwyrodnialec, który je tam umieścił, poniósł karę.
      • naomi19 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 19:52
        havana- oczywiście po śmierci nie obowiązuje ochrona danych osobowych, ale jeśłi najbliższa rodzina wyraża sprzeciw w rozpowrzechnianiu danych/wizerunku można tego dochodzić, ale nie jest to łatwa sprawa. Być może dlatego policjanci stwierdzili, że prawdoodobnie umorzą śledztwo.
    • sarling Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 11:42

Uważam, że jest to najbardziej bulwersujacy wątek jaki kiedykolwiek czytałam. Pod KAŻDYM względem.
    • matsuda do autorki- technicznie: 26.01.11, 11:54
      popraw sygnaturę, bo Ci post o czerwonej cipci wyskskuje jako 1, a rozszerzenia kierują na str o sexie.
    • ahhna Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 12:22
      Zefirku, brak mi słów. Bardzo współczuję. Zabilabym i za sekcję zwłok bez mojej zgody, i za zdjęcia, a za umieszczenie ich w necie to gołymi rękami. Prokuratura, policja, sąd.

Właściwie nie oglądam zdjęć zwłok, raz weszłam przez przypadek, ale teraz dotarło do mnie jak nigdy, że te zwłoki to czyiś bliscy. Będę unikać tego w necie jak ognia, to powinny być bojkotowane strony.
      • zefirek1612 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 13:50
        rozmawiałam z policjantem. mogą przyjąć zgłoszenie ale i tak sprawa zostanie pewnie umorzona. Wytłumaczył mi to wszystko, trochę zawiłe ale mimo wszystko logiczne. Zwłaszcza że admin nie robił problemów z usunięciem. jeśli zdjęcia znów się pojawią wtedy tak naprawdę to ruszą. i tak mnie boli że one gdzieś tam w sieci krążą...
        • owianka Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 14:05
          Taki oto znak czasów, że nic zrobić nie można.... Współczuję Tobie i całej Waszej Rodzinie. Trzymaj się. [*] dla Synka.
          • kajmanik Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 14:46
            współczuję Ci ale posłuchaj bliskich i zostaw tą sprawę.oszczędz dodatkowego bólu i sobie i rodzinie. i idz na terapię.
        • lelija05 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 14:51
          No a co z osobą, która zamieściła te zdjęcia? Można to robić bezkarnie?
          • mama-nastolatki Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 14:58
            Wiecie co najbardziej winni nie sa admini tej strony bo ta strona ma taki harakter i takie fotki sa tam umieszczane ale pracownicy prosektorium czy szpitala gdzie miala miesce sekcja to dali te fotki do obiegu.
            Ja na miejsu Zefirka pofatygowala bym sie do dyrektora szpitala i ludzi odpowiedzialnych za przechowywanie dokumetow z sekcji poweidziala co sie dzieje z ich papierami.
            • mama-nastolatki Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 14:59
              CHarakter przepraszam crying
          • rajtuzek Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 19:33
            lelija05 napisała:

> No a co z osobą, która zamieściła te zdjęcia? Można to robić bezkarnie?

zefirku czy administrator prócz kondolencji i usunięcia zdięc nie złożył ci żadnych wyjaśnień?
            • zefirek1612 Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 27.01.11, 09:29
              napisał, że zdjęcia mają z innych stron internetowych.
      • przeciwcialo Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 30.01.11, 14:42
        Na sekcję twoja zgoda nie jest potrzebna, o tym stanowia przepisy.
    • morgen_stern Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 15:05
      Parę osób wypowiadających się w tym wątku powinno sobie strzelić porządnego baranka o ścianę. Wstyd.
      • mirmunn Re: zdjęcia z sekcji zwłok mojego dziecka 26.01.11, 18:21
        Współczuję Ci.
        Jeśli zdecydujesz się jednak wyjaśnić sprawę, idź raczej do szpitala. Myślę, że łatwiej będzie w rozmowie z dyrektorem dociec, kto był za to odpowiedzialny, taka osoba może zostać ukarana dyscyplinarnie przez pracodawcę, można też zapewne wytoczyć jej sprawę z powództwa cywilnego (albo może pozwać szpital, jesli nie będą współpracować, ale to byłoby dla Ciebie ciągnącym się długo koszmarem).
        Skoro ze strony te zdjęcia administrator usunął, zachował się poprawnie, a z namierzeniem autora może być problem, jak Ci już powiedzili policjanci.

Jeszcze raz - wyrazy współczucia. Zrób to, co dla Ciebie najlepsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka