Dodaj do ulubionych

Subkultury młodzieżowe

27.01.11, 22:35
Kurcze, jakie są teraz subkultury młodzieżowe? Ja nie mam żadnych młodych kuzynów czy znajomych, ani kontaktu z młodzieżą, na ulicy widuje co najwyżej dresiarzy czy niedobitki hip hopowców (prócz "normalnych" ludzi). Czy w ogóle są jeszcze subkultury, z którymi młodzież silnie się utożsamia? Za moich czasów jeszcze byli metale, miłośnicy Nirvany, hiphopowcy, skini, post punkowcy, później pojawiły się blachary (ale czy to subkultura?). Wy macie dzieci to wiecie lepiej.
Obserwuj wątek
    • gnama Re: Subkultury młodzieżowe 27.01.11, 22:52
      Megahipertrendy w dużych miastach są hipsterzy: www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/1506630,1,hipstersi-czyli-nowa-subkultura.read . Poza tym do Polski powoli przybywa moda na cosplay, czyli przebieranki za postacie z popkultury i anime - anime.com.pl/gallery.html . O emo nie wspomnę. A stary dobry punk ewoluował w dziwne strony, choćby straight edge.

Subkultury tracą powoli swoje ścisłe definicje, wszystko jest płynne i się przenika. Blachary to też subkultura z pewnymi podgatunkami. Choćby bikejki takie: pl.wiktionary.org/wiki/bikejka

Ostatnio wyszła świetna książka na temat nowych subkultur: B. Chacińskiego "Wyż nisz". Jeśli temat Cię interesuje, to polecam.
    • majeczka200 Re: Subkultury młodzieżowe 28.01.11, 11:32
      Ja też bardziej pamiętam czasy metali,skinów,punkowców czy też hip hopowców.Z dzisiejszych czasów kojarzę emo czy też blachary ale chyba nie jestem na czasie.Kiedyś u E.Drzyzgi były przykłady różnych subkultur ale jakoś właśnie to emo zapadło mi najbardziej w pamięci.
    • morgen_stern Re: Subkultury młodzieżowe 28.01.11, 12:31
      No a depesze? smile
      Byli skini, metale (jak się ich chciało obrazić, mówiło się wszarze), punki, depesze, kiury (ja byłam kiurem heheh) no i diskomuły tongue_out
      Do książki chyba muszę zajrzeć, bo jestem mocno do tyłu.
    • echtom Re: Subkultury młodzieżowe 28.01.11, 12:37
      > Wy macie dzieci to wiecie lepiej.

Moje wyrastają z wieku subkulturowego, więc też jestem parę lat do tyłu. Nie powtórzę Ci wykładu, jaki mi kiedyś zrobiła najstarsza córka o rozpoznawaniu subkultur po liczbie dziurek w glanach smile
      • aandzia43 Re: Subkultury młodzieżowe 28.01.11, 15:24
        Nie po
        > wtórzę Ci wykładu, jaki mi kiedyś zrobiła najstarsza córka o rozpoznawaniu subk
        > ultur po liczbie dziurek w glanach smile

Nie mówiąc już o tak istotnym szczególe, jak kolor sznurowadła w glanie. Za niewłaściwy można narazić się na poważny ostracyzm towarzyski z mordobiciem włącznie wink
    • czar_bajry Re: Subkultury młodzieżowe 28.01.11, 16:18
      gothic ( nie wiem czy pisownia poprawnasmile), emo, kibole i cała reszta która już była wcześniejsmile
      • czar_bajry Re: Subkultury młodzieżowe 28.01.11, 16:20
        a i dresy jeszcze sąsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka