Dodaj do ulubionych

Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy

29.01.11, 20:23
Dziewczyny, tak się zastanawiam nad wątkami, które tu ostatnio gościły i stwierdzam, że przeciętna e-matka ma dochód na rodzinę 4 tysiące, nic nie oszczędza, bo twierdzi, że nie ma z czego, a jak się pojawiają wątki na temat wyjazdu to Egiptu czy Tunezji, to każda tam była, ciekawe jak, skoro nic jej z pensji nie zostaj,e a takie wczasy to w maju lub październiku z 5 tysięcy kosztują na 3- 4 osoby, to minimum, w innym miesiącu (lato) i lepszy hotel to i 10-12 tysięcy. To o co chodzi?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 20:26
      Znaczy to,że czytasz to co chcesz przeczytać.
    • kropkacom Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 20:34
      Jak prześledzisz wątki o wczasach okaże się, że zawsze pojawiają się te same nicki i dużo ich nie naliczysz.
    • rosapulchra-0 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 20:36
      nie ma to jak skłonność do knucia teorii spiskowych tongue_out
    • burza4 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 20:55
      wniosek prosty - jeżdżą nieprzeciętne ematkismile
    • shellerka Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 20:56
      kredyty ludzie biorą i potem spłacają. niektórym łatwiej kredyt spłacać, niż odkładać. to nic że dopłacają odsetki. żeby nie było - to nie jest krytyka.
      • alanis11 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 21:02
        A ja myślę że poza pensja wpada coś extra jak nagroda , 13-nastka ,wczasy pod gruszą , premia itd mi np poza dochodem wpada taka kasa wlasnie 13 nastki , mundurówki , zwrot podatku , zwrot za przejazdy słuzbowe , wczasy pod gruszą. Tyle ze ja nie kupuje za to egzotycznych wczasów bo nie lubie wydawac na wakacje ale gdybym chciała to kasa by sie znalazła bez kredytów.
    • magdakingaklara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 21:07
      ja latam TYLKO last minute. Np. Dominikane zaliczylsmy po 1900 zł za tydzien czasu, opcji all, hotel wypas na maksa. Egipt 2 tyg, all, hotel 4 gwiazdki po 2,2 tys. Takze jak widac nie trzeba duzo placic tylko dobrze upolowac. I zawsze latam na all wtedy prawie na nic juz nie muszed wydawac kasy tylko na przyjemnosciwink
      • claudel6 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:10
        a gdzie domikana last minute za 1900?? z jakiego serwisu? prosze o namiar.
        • tacomabelle Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:12
          Chyba z serwisu życzeniowego wink
          • magdakingaklara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:39
            www.podroze.tv/
            na te last minute polowalam az 3 m-c ale sie udalo. Zaznaczam ze bylo to w 2007 roku
            • zuzanna56 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:44
              Polecam
              www.wakacje.pl
          • magdakingaklara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:46
            jak ktos ma czas i nie ma okreslonego terminu urlopu to naprawde mozna za male pieniadze podrozowac. Ale takie "promocje" to wyjazd w ciagu 48 godzin. Dzis dzwonisz, jutro lecisz i to zadne haloo
            • tacomabelle Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:52
              Siedzę trochę w tym biznesie od strony rodzinnej. 1900 zl za Dominikanę to mit.
              • magdakingaklara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:59
                to Twoj problem nie moj.
                Jak dobrze poszperasz w necie i jak "siedzisz" w tym to poszukaj afery jaka byla ze sciagnieciem turystow z tejze firmy (wtedy pod inna nazwa) we wrzesniu 2007 roku. Ja bylam ale w sierpniu i wrocilam a oni juz nie.
                • tacomabelle Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 23:01
                  1900? Niemożliwe.
                  • magdakingaklara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 23:04
                    mozliwe niestety albo stety tylko co nie ktorzy juz nie mieli udanych wakacjisad
                  • magdakingaklara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 23:09

forum.wypoczynek.pl/read.php?86,476525
                  • magdakingaklara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 23:11

forum.gazeta.pl/forum/w,19,23798091,23798091,kto_kupil_Dominikane_w_podroze_tv_za_1999_zl_.html
                  • magdakingaklara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 23:14
                    nie chce mi sie wiecej szukac ale widzisz byla taka oferta i ja ja "upolowalam"smile

takich ofert jest multum tylko trzeba wiedziec gdzie i jak no i miec nieelastyczne termin wyjazdu.
                    Moi rodzice co pol roku jezdza zagranice za male pieniadze.

Takze jestesmy z branzy turystycznej wiec wie sie sie co nie cowink
                    • rosapulchra-0 dziewczyna udowodniła, że nie kłamie, 30.01.11, 00:31
                      to już żadna się nie odezwie.. uncertain big_grinbig_grinbig_grin
                      • magdakingaklara Re: dziewczyna udowodniła, że nie kłamie, 30.01.11, 15:07
                        a co ma napisac??
                        udowodnilam kolezance wszech wiedzacej, ze czasem nie ma racjismile
                        Widocznie słab
                      • magdakingaklara Re: dziewczyna udowodniła, że nie kłamie, 30.01.11, 15:07
                        a co ma napisac??
                        udowodnilam kolezance wszech wiedzacej, ze czasem nie ma racjismile
                        Widocznie słabo "siedzi" w tym a tak sie chwali ze nie umie szukac dobrych lastu
                        • magdakingaklara Re: dziewczyna udowodniła, że nie kłamie, 30.01.11, 18:00
                          No tak ktos musi sprzatac biura podrozy i pewnie tak w "tym" siedzi heheheh
                          • tacomabelle Re: dziewczyna udowodniła, że nie kłamie, 30.01.11, 19:06
                            Ja sprzątam, ty odkładałaś 5 lat na wyjazd życia palcem po mapie.

Ca było w ramach All Inclusive? Na sniadanie jaka, na obiad jajecznica, na kolację skorupki?
          • magdakingaklara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 23:03
            tu masz linka jakbys miala problemy z szukaniem i w komentarzach masz napisane za ile sprzedwali dominikane

www.tur-info.pl/p/ak_id,10615,,ecco_holiday,tv_podroze,konflikt,dlug,podroze,podrozetv,pl,ecco_holiday.html
    • echtom Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 21:11
      Nieuważnie czytasz. Te, które mają 4 tysiące dochodu i te, które jeżdżą na wakacje do ciepłych krajów to nie te same osoby.
    • pitahaya1 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 21:34
      Nie ma to jak zastanawiać się, co słychać w portfelu sąsiadówsmile)

Jak to skąd:
      -prezent od rodzicow z okazji rocznicy
      -premia
      -zlecone
      -zwrot z PIT
      -trzynastka
      -wygrana w lotto
      -inna wygrana
      -odprawa przy odejściu z firmy...

Ależ Cię kręcismile
      • kali_pso Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 21:41

Chyba jak to wszystko zsumujesz co u niektórychwink
        Ale takiego farta coby jednocześnie dostać prezent z okazji rocznicy i wygrac w lotto to jednak nie tak prosto posiadać....
        • pitahaya1 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 30.01.11, 15:40
          Mojej koleżance wczasy z okazji 10-lecia małżeństwa zafundowali właśnie rodzice.
          My z kolei wygraliśmy podwójne oprocentowanie lokatysmile) Wystarczyło na niezłe wczasysmile
          Premię mój mąż dostaje, do tego ja mam umowę zlecenie i już jest wyjazdsmile
          Zwrot z PIT to kolejne wczasysmile

Jak to nie ma??
    • kali_pso Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 21:44

Mnie bardziej bawią komentarze dowodzące , że za granicą latem taniej niż w Polsce.

10 koła niestety nie posiadam, coby spędzić tańsze wakacje z dala od Polskiwinkp

Co do meritum- to nie są te same osoby.
      • potrojna_mama_ola Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:13
        a my w tym roku zapłacimy za wczasy w chorwacji tyle samo, albo i mniej niz w zeszłym roku nad Polskim morzem.
        Rok temu za domek nad Bałtykiem 2 km od morza za 2 tygodnie zaplaciłam 2600 zł (za 2+3)
        W tym roku za kemping Chorwacji (z własnym namiotem, nad samym morzem, ośrodek z basenami, zjeżdzalniami, placami zabaw, parcela z wodą, prądem i dostępem do netu) za 2 tygodnie zapłacimy max 2200. Oczywiście trzeba doliczyc dojazd, ale mamy fool atrakcji, gwarancje pogody i niezapomniane wakacje wink
        • nutka07 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 23:55
          A ile kosztowalby Cie domek w Chorwacji i kemping nad Baltykiem?
          • jamesonwhiskey Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 30.01.11, 10:06
            > A ile kosztowalby Cie domek w Chorwacji i kemping nad Baltykiem?

kempingi w polsce nie oferuja takiego poziomu

"nad samym morzem, ośrodek z basenami, zjeżdzalniami, placami zabaw, parcela z wodą, prądem i dostępem do netu"

wiec nie bardzo jest tu co porownywac

• jusytka Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 30.01.11, 09:25
          potrojna_mama_ola napisała:
          a my w tym roku zapłacimy za wczasy w chorwacji tyle samo, albo i mniej niz w zeszłym roku nad Polskim morzem.

Piszesz w czasie przyszłym, więc masz taka nadzieję, jednak rzeczywistość może cię zaskoczyć, bo ceny w Chorwacji są znacznie wyższe niż u nas.
      • tacomabelle Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:13
        Wyjazd do Bułgarii czy Chorwacji może wyjść taniej niż nad Bałtyk.
      • zuza.kociara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:16
        kali_pso napisała:

> Mnie bardziej bawią komentarze dowodzące , że za granicą latem taniej niż w Pol
        > sce.
        >
        > 10 koła niestety nie posiadam, coby spędzić tańsze wakacje z dala od Polskiwinkp

Jak Cię bawią to jak wytłumaczysz moje 2 tygodniowe wczasy w Turcji za 995zł? Z przelotem, transferem i wyżywieniem HB? W maju żeby nie było niedomówień. Temperatura w Turcji wynosi wtedy ok 30 stopni.
        Na wakacje nad polskim morzem mnie nie stać. W górach owszem ale nad morzem nie. Drogo, pogoda niepewna, szmat drogi do przebycia raczej autem, atrakcje raczej średnie, jeśli już jest pogoda ludzie na plaży stłoczeni jak sardynki, kultury jakiejkolwiek brak a nad tym wszystkim unosi się aromat starego oleju ze smażalni.
        Przejdź się do biura podróży, upoluj last minute i ciesz się słońcem za tysiaka smile
        • baltycki Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:29
          Pani zuza.kociara napisała:

> Na wakacje nad polskim morzem mnie nie stać.

> . Drogo, pogoda niepewna, szmat drogi do przebycia raczej autem, atrakcje raczej
          > średnie, jeśli już jest pogoda ludzie na plaży stłoczeni jak sardynki,
          > kultury jakiejkolwiek brak a nad tym wszystkim unosi się aromat starego oleju
          > ze smażalni.

No patrzy Pani.
          To zapewne Ci bogacze z brakiem kultury tłoczą się jak sardynki w aromacie starego oleju.
          Ich stać.
          Bidota lata do Turcji za 995zł.
          • zuza.kociara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:42
            > No patrzy Pani.
            > To zapewne Ci bogacze z brakiem kultury tłoczą się jak sardynki w aromacie star
            > ego oleju.
            > Ich stać.
            > Bidota lata do Turcji za 995zł.

Cóż, co kto lubi... Jeśli bogacze przy swoim wysublimowanym smaku lubią takie aromaty faktycznie wolę być z biedoty oddychającej świeżym powietrzem za marne grosze...
            Kompleksów nie mam. Czego o autorze cytowanej wypowiedzi powiedzieć nie mogę. A szkoda. Do każdego indywidualnie należy wybór gdzie spędzi urlop i czym się kieruje podejmując decyzję. Mniej nieudanego cynizmu Panu życzę...
        • zuzanna56 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:42
          zuza.kociara napisała:

to jak wytłumaczysz moje 2 tygodniowe wczasy w Turcji za 995zł? Z
          > przelotem, transferem i wyżywieniem HB? W maju żeby nie było niedomówień. Temp
          > eratura w Turcji wynosi wtedy ok 30 stopni.

A ja myślałam, że tak jest w reklamach, serio. Płaciliśmy więcej, no ale nie w maju, OK.
          Z drugiej strony jak HB, to coś chyba jeszcze kupowaliście do jedzenia? No i to jest jedna osoba a jak jedzie rodzina to razy 3 na przykład albo razy 4. Takie wczasy będą kosztować wtedy więcej. Ale w sumie fajna cena jak za 2 tygodnie, fakt.
          • zuza.kociara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:53
            > A ja myślałam, że tak jest w reklamach, serio. Płaciliśmy więcej, no ale nie w
            > maju, OK.
            > Z drugiej strony jak HB, to coś chyba jeszcze kupowaliście do jedzenia? No i to
            > jest jedna osoba a jak jedzie rodzina to razy 3 na przykład albo razy 4. Takie
            > wczasy będą kosztować wtedy więcej. Ale w sumie fajna cena jak za 2 tygodnie,
            > fakt.

Polecam biuro GTI, mają głównie Turcję i to z nimi latamy na wakacje. W tym roku bodajże 6ty raz smile Maj jest cudowny, świeże owoce, pachnie jaśminem, morze nie jest tak ciepłe jak w sierpniu ale i tak o niebo lepsze od Bałtyku. Kupowaliśmy do jedzenia świeże owoce na miejscowym targu, prosto od rolników. Świeże, genialne w smaku i tanie jak barszcz. Arbuzy, pomarańcze, czereśnie, banany - zatrzęsienie po prostu. No i polecam hotele oddalone od dużych kurortów, cisza, spokój, przyroda, ludzie bardziej przyjaźnie nastawieni smile
            Nawet jak policzysz koszt takich wczasów dla 3 osobowej rodziny to i tak jesteś do przodu. Wiem bo co roku sprawdzam czy stać mnie na polskie morze. Mam sentyment i kojarzy mi się z wczesnym dzieciństwem. Ostatnich 10 lat, zdecydowanie lepiej wypada właśnie Turcja, Chorwacja czy Grecja. Włochy przed wejście do euro też było niezłe, teraz już dużo gorzej.
            • zuzanna56 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 30.01.11, 08:46
              Ja niestety w maju nie pojadę bo pracuję w szkole, w liceum, a wtedy są matury. Uczę angielskiego, jestem na ustnych przez pół maja, u siebie w szkole, potem w innej (takie są zasady), potem sprawdzam pisemne. Do tego mam parę godzin lektoratu na uczelni. A w szkole półtora etatu, nie ma mowy o wyjeździe na tydzień.

W ubiegłym roku byłam w Turcji w lipcu, 2 tygodnie, z dziećmi i mężem, jedno dziecko liczone jak dorosły. Zapłaciliśmy około 9 tysięcy w opcji first minute, hotel był świetny, all. Jak na ten hotel i dzieci duże (z malutkimi ludzie płacili półtora tysiąca mniej) to cena w miarę.

W tym roku jedziemy sami z mężem, koniec czerwca jest troszkę taniej niż w sierpniu.
          • anias29 zuzanna56 30.01.11, 09:47
            > A ja myślałam, że tak jest w reklamach, serio. Płaciliśmy więcej, no ale nie w
            > maju, OK.

zuzanna, w połowie czerwca 2009 za tydzień na Rodos, lot bezpośredni z Gdańska, opcja All Inn!, apartament 2-pokojowy dałam 799zł/os smile
            gdyby nie chęć zwiedzania, nie wydałabym ani eurocenta na miejscuwink
            • zuzanna56 Re: zuzanna56 30.01.11, 14:18
              Skoro tak mówisz, to pewnie tak było, nie mówię, że nie. Tylko ja takich okazji nie mogłam nigdy znaleźć a szukałam długo. Tylko że my szukaliśmy nie apartamentu, ale opcji hotelu co najmniej 4*, dla 4 osób, wersja all, tylko z dobrymi opiniami, tylko w wakacje (nawet 15 czerwca jest taniej niż np. 1 lipca). Więc w sumie szukaliśmy czegoś innego. A...doczytałam, że all. To było last minute?
              • anias29 Re: zuzanna56 30.01.11, 15:08
                > To było last minute?

Nie, to była coroczna wiosenna promocja, pod koniec marca wykupiłam na 11-18 czerwca.
                Kilka lat wcześniej w tej samej promocji za 10 dni w Chorwacji daliśmy 299zł/osoba, ale bez wyżywieniawink

Nie twierdzę, że akurat Tobie pasowałby termin/hotel/kraj. Ale nie jest to "tylko reklama w TV" wink
              • pitahaya1 Re: zuzanna56 30.01.11, 15:45
                Ja mam koleżankę, ktora prowadzi biuro podróży. Co jakiś czas męczy "no, weź, pojechałybyśmy...". Nie mówię, że kilka miesięcy wcześniej, nie. Ona ma takie okazje 2-3 dni przed wylotem.
                Da się, uwierz mismile
                • magdakingaklara Re: zuzanna56 30.01.11, 15:56
                  wlasnie o to chodzi. Najlepsze lasty sa 2-3 dni przed wylotem i za grosze mozna zwiedzac a nie placic tysiace. Sztuka to mało wydac a nie duzo smile
                • kocianna Re: last minute 30.01.11, 16:02
                  Kolega (bezdzietny, więc mu łatwiej) w ostatni dzień przed urlopem dzwoni po różnych biurach podróży albo wręcz staje na lotnisku i ma okazje super last minute. Nigdy nie wie, czy pojedzie do Kenii czy do Wenezueli (rzucam nazwy, nie wiem, czy akurat tam się da w ten sposób), ale to jest część zabawy.
                  • zuzanna56 Re: last minute 31.01.11, 12:34
                    Może pomyślę kiedyś o last minute, teraz mam już rezerwację. Tylko czy nie będzie problemu, bo będziemy potrzebowac biletów dla 4 osób, czasami sa fajne lasty ale dla 2-3 osób. No ale jest to myśl.
                  • papalaya Re: last minute 31.01.11, 12:38
                    mit
                    • zuzanna56 Re: last minute 31.01.11, 14:55
                      Ale mit, że co?
        • kali_pso Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:52

Maj to nie jest lato, jak dla mnie. Biorę pod uwagę jedynie wakacje, bo w innym czasie nie pojadę.
          • zuza.kociara Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:57
            Tak, w Polsce maj to nie jest lato. Jak bierzesz pod uwagę tylko lato to faktycznie za granicą poniżej 2 - 3 kafli nie zjedziesz.
            • burza4 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 30.01.11, 18:23
              Zależy co kto rozumie pod pojęciem "lato", w ostatnich latach zdarzało się, że w maju było cieplej niż w lipcusmile
      • burza4 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 30.01.11, 16:49
        kali_pso napisała:

>
        > Mnie bardziej bawią komentarze dowodzące , że za granicą latem taniej niż w Pol
        > sce.

Bo jest. Biorąc pod uwagę odpowiednik, a nie wczasy w 5* w porównaniu do klity w pensjonacie. Doba w hotelu 3-4* w Polsce w sezonie kosztuje od 600 zł w górę.
    • demarta Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 22:27
      chodzi o to,że każdy sobie rzepkę skrobie, a ty nie wiedzieć czemu masz z tym problem. jak ktoś zarabia 4 tys na rodzinę, to pewnie (choć nie wiem jak) jest w stanie zaoszczedzic na wakacje; a skoro u niego wakacje z rodziną to priorytet nie będzie na tym oszczędzał. i skoro starcza mu li i jedynie na życie i rodzinne wakacje, to nie ma z czego oszczędzać na emeryturę ewentualną, tak?.

co tu więcej do rozumienia jest?
    • gazeta_mi_placi Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 29.01.11, 23:11
      Nieładnie zaglądać do cudzego portfela.
      • alanis11 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 30.01.11, 09:14
        Nalezy wziąć pod uwagę gdzie te osoby podróżują , sorry ale Turcja czy Egipt którą można wychaczyć za tysiaka lub dwa to nie jest dla mnie wyznacznik wow mają kase i jak oni to robią ?
        Ludzie którzy mają pieniądze jeżdzą na Bali czy Malediwy , ten wszechobecny Egipt to faktycznie nawet Polska B zwiedza.
        • jusytka Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 30.01.11, 09:28
          Tysiaka? Bzdura, na wakacje z dziećmi trzeba sobie zaplanować co najmniej 10000 zl i to bez fajerwerków, nawet dla przeciętnie zarabiających Polaków jest to spora suma.
          • tacomabelle przesadzasz 30.01.11, 10:31
            W II połowie sierpnia hotel 4* AI przy plaży w Bułgarii w 2009 roku wyszedł nam z dojazdem i wszystkimi wydatkami ok. 7500 zł za 2+2.

Wyjezd do samodzielnie znalezionych apartamentów w HR albo BG w tym samym czasie wychodzi ok. 5000 zł.

We wrześniu, którym jest najlepszym miesiącem do wyjazdów z dziećmi w wieku "nieszkolnym", spokojnie można się zmieścić w 5-6 tys. przy wczasach w Grecji. W 2008 r. za 4* Primasol Sunrise AI na Rodos przy samej plaży płaciliśmy ok. 7000 zł.
            • zuzanna56 ceny 30.01.11, 14:22
              Wiecie co, ale jest niestety coraz drożej, porównuję ceny tych samych hoteli z 2009, 2010, no jest sporo drożej teraz.
        • chicarica Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 31.01.11, 12:50
          No i dlatego ja mówię, że nie stać mnie na wakacje w Polsce.
          W zeszłym roku 2 tyg objazdu po Hiszpanii (październik) wyszły mnie 8 tys z hakiem za 2 osoby, ale mówię o wszystkich kosztach, w tym przelot, paliwo i samochód, hotele 3*, jedzenie (nie puszki przywiezione z PL), zwiedzanie...
          Na polskie biura podróży też mnie nie stać, no chyba że w super last minute.
    • morgen_stern Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 30.01.11, 11:05
      Zaspokoję twoja ciekawość - należę do ludzi żyjących od pierwszego do pierwszego. Na tegoroczne wakacje odłożyłam z premii oraz wzięłam kredyt odnawialny. Zadowolona? smile
      • krapheika Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 30.01.11, 14:53
        Mam wiecej, ale korzstam z dobodziejstwa posiadania rodziny w Hiszpanii i Brazyliibig_grin
        • hellusia Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 30.01.11, 20:24
          chorwacja nie jest już taka tania jak była kilka lat temu to pop pierwsze,
          nasz Bałtyk jest bardzo drogi porownam wczasy nad naszym morzem dom wczasowy w Jastarni z 3 posiłkami 1100zł bez dojazdu a np Czarnogorę znalazłam za 1190 z dojazdem i wyzywieniem
          ja mam nad Bałtyk tyle samo co na północ Chorwacji a z pogodą jest róznie w Polsce
          polecam zagraniczne wczasy, gdyby nie małe dzieci to co roku byśmy lądowali gdzieś za granicą, jak narazie JOD u nas wygrywa
    • alba27 Re: Dochody, oszczędzanie, egzotyczne wczasy 31.01.11, 14:54
      A ja myślę taksmile
      Skoro statystyczna foremka ma dochód 4tys i jest rodziną 2+2, to odkłada zwrot podatku i już ma ponad 2000, do tego często przez wakacje nie opłaca przedszkola i dochodzi kolejny tysiak, potem wpadnie jakaś 13 -stka, nadgodziny, na resztę dobierze kredytusmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka