Dodaj do ulubionych

Gdzie leży Libia?

26.02.11, 00:41
W ostatnich dwóch dniach rozmawiałam z conajmniej kilkoma, wykształconymi osobami na temat sytuacji w Libii. Kazdy miał cos do powiedzenia, ale tylko jeden z rozmówców wiedział gdzie to panstwo w ogóle się znajduje! A jak emamy z geografią? Nie oszukiwać!

Obserwuj wątek
    • schiraz Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 00:47
      W sondzie nie wezmę udziału bo wiem tylko, że graniczy od swojej wschodniej strony z Egiptem, a mamy nie oszukiwać więc nie sprawdzę tongue_out
      ------
      Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
    • czar_bajry Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 00:49
      Ankieta nie jest dokładnatongue_out
      Sudan,Egipt,Czad,Niger,Algieria,Tunezjasmile
      • sueellen Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 00:52
        nie popisuj się
        • chloe30 Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 00:55
          Jeśli pytałaś w UK, a sądżę, że tak, to zapytaj ich gdzie leży Polska - wyjdzie na to samo
          https://dl3.glitter-graphics.net/pub/124/124973zv9l8g53sa.gif
          • sueellen Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 01:03
            Widzę po ankiecie, ze ematki też się slabo orientuja (z czarbajry włącznie). Wiekszość Anglikow orientuje się gdzie lezy Polska, nawet jesli nie sa w stanie wymienić wszystkich sasiadów, min 2 -3 bez problemu.
            • chloe30 Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 01:12
              ja WIEDZIAŁAM gdzie leży Libia - mniej więcej
              po ostanich wydarzeniach znam jej sąsiadów, a to dlategp, że namiętnie oglądam serwisy informacyjne
              zapytaj wykszałconych angoli od czego zaczął się upadek komunizmu i będziemy w domu
              • sueellen Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 01:24
                Ok, ok.
                Zaznaczylas ostatnia odpowiedz, prawda?
                To teraz sie przyznam, - ankieta byla z hakiem. Gdybym byla nauczycielką, uczniowie by mnie nienawidzili tongue_out
                Celowo Egipt wpisałam kilka razy i żadna z odpowiedzi z Egiptem nie jest poprawna. Prawidlowa jest pierwsza odpowiedz z 3 sąsiadami o ktorych media milczą... Wredna jestem, wiem.
                • baltycki Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 13:33
                  sueellen napisała:

> Ok, ok.
                  > To teraz sie przyznam, - ankieta byla z hakiem. Gdybym byla nauczycielką, uczni
                  > owie by mnie nienawidzili tongue_out
                  > Celowo Egipt wpisałam kilka razy i żadna z odpowiedzi z Egiptem nie jest popraw
                  > na.

Jasne, jasne.. gdy popelnie gafe to tez mowie.. zartowalemwink
            • imasumak Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 01:23
              Czarbajry to akurat się orientuje jak widzę. To Ty w żadnych z punktów sondy nie podałaś wyczerpującej odpowiedzi tongue_out
              • sueellen Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 01:30
                Czarbajry zrobila kopiuj - wklej. Nie miała bladego pojęcia gdzie lezy Libia. Skad wiem Drogi Watsonie tongue_out? A bo wszystkie państwa pieknie z wielkiej litery, odzielone przecinkami, tylko o spacjach zapomniala...
                • czar_bajry Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 02:09
                  Widzisz Sherlocku i dałaś plamę nic nie kopiowałam a spacji często nie stawiamtongue_out
                  I nadal twierdzę że chciałaś błysnąć i Ci nie wyszło- ankieta nie jest poprawna i żadna z odpowiedzi w niej zawartych nie jest kompletnatongue_out
                  • sueellen Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 07:45
                    jaaaaasne
              • spicy_orange Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 13:17
                w pytaniu nigdzie nie było sugestii że będą wymienione wszystkie państwa sąsiadujące. Miało się wskazać w którym punkcie są sąsiedzi Libii (tzn że tylko w jednym punkcie są państwa rzeczywiście sąsiadujące, chociaż nie koniecznie wszystkie, natomiast w pozostałych punktach albo są same państwa niesąsiadujące albo sąsiadujące wymieszane z niesąsiadującymi). Prosty przykład. Zaznacz odp. gdzie sa wymienieni sąsiedzi Polski:
                a. łotwa ukraina, litwa (wymieszane)
                b. czechy, ukraina, litwa (wszystkie sąsiadują choć to nie komplet sąsiadów)
                c. austria, łotwa, estonia (żaden nie sąsiaduje)
                • spicy_orange Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 13:20
                  na ankietę nie odpowiedziałam, bo o Libii mam jedynie pojęcie, że jest w półnoćnej części Afryki -trochę mało, ale ja zawsze byłam noga z geografii, a podróżniczo nie wychylam się poza Europę (niechęć do posiadania paszportu)
            • czar_bajry Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 02:04
              a która ma być główna? Jeśli najdłuższa to z Egiptem , Czadem i Algierią.
              A co jeszcze chcesz wiedzieć? Leży w Północnej Afryce nad Morzem Śródziemnym.
              • sueellen Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 08:43
                Główna nie ma związku z Libią, ani Egiptem, ani zadnym innym krajem.
          • gacusia1 Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 02:30
            Pewien Meksykanin kiedys zapytal mnie czy Polska to jedna z republik Zwiazku Radzieckiego tongue_out
            • sueellen Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 07:47
              meksykaninowi mozna wybaczyc, europejczykowi niebardzo...
            • ihanelma Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 09:25
              Pięć dużych miast w Meksyku "z głowy" poproszę tongue_out.
              • kali_pso Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 10:37

Ale po co? Chcesz się dobić?winkp
                Zapytaj przeciętnego Polaka o stolicę Meksykuwinkp
                • ihanelma Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 10:47
                  Nie się wink
                  Polacy powszechnie się wyśmiewają z nieznajomości geografii u Amerykanów (szczególnie w kontekście położenia Polski oczywiście), ale poproszeni o wymienienie na szybko ośmiu stanów USA robią takie eeeeee, ooops wink
                  • ciociacesia nie wiedzialam 26.02.11, 12:03
                    myli mi sie z libanem
                    mam slaba pamiec do map, jak czytalam kapuscinskiego chcialam sobie kupic elegancka mape afryki na sciane coby sie wizualnie dokształcic, ale sciany mi braklo
                    jesli chodzi o usa moge bez problemu wymienic z 10 stanów nawet - w LO zakupilam mape i odbywalam wieczorami podróze palcem po scianie sladami tras koncertowych metaliki tongue_out
                  • bloopsar Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 12:42
                    > Polacy powszechnie się wyśmiewają z nieznajomości geografii u Amerykanów
                    > (szczególnie w kontekście położenia Polski oczywiście), ale poproszeni o
                    > wymienienie na szybko ośmiu stanów USA robią takie eeeeee, ooops

Tak sie sklada, ze jest dokladnie na odwrot. To Amerykanie g... wiedza o SWOIM WLASNYM kraju. Pamietam jak kiedys Jay Leno w swoim programie pokazal material, ktory nakrecil chodzac po ulicach i zadajac pytania przechodniom. Niewielu bylo w stanie podac inne stany niz swoj i ze 2 sasiednie, NIKT nie byl w stanie poprawnie podac jakie kraje sasiaduja z USA! A jaka jazda zaczela sie jak pytal (bardzo ogolnie) o Europe...

A mysle, ze akurat sporo Polakow byloby w stanie wymienic osiem stanow, znanych chocby z... filmow i seriali amerykanskich wink
                    • ihanelma Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 12:46
                      Wszystko zależy od tego, kogo spytasz wink
                      U nas, gdyby odpowiednio poprowadzić sondę, pewnie znalazłyby się osoby nie znające aktualnych polskich województw... I znające regiony Włoch czy Norwegii.
                      Sama słyszałam, jak w TV starszy pan (ale nie wyglądający na ofiarę demencji) chwalił, jak to jest dobrze żyć emerytom w Czechosłowacji.
                    • echtom Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 13:49
                      > A mysle, ze akurat sporo Polakow byloby w stanie wymienic osiem stanow, znanych
                      > chocby z... filmow i seriali amerykanskich wink

Dokładnie. Sądzę, że potrafię wymienić z pamięci ok. 40, bo kiedyś się interesowałam, uczyłam i mam dobrą pamięć do takich rzeczy. Ale do czego mi się to może przydać w życiu? smile
                      • czar_bajry Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 19:20
                        A mysle, ze akurat sporo Polakow byloby w stanie wymienic osiem stanow, z
                        > nanych
                        > > chocby z... filmow i seriali amerykanskich wink

9 bez wysiłku wymieniam- właśnie się sprawdziłamtongue_out
                  • spicy_orange Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 13:30
                    serio? :o jak sie ogląda gupie amerykańskie fimy to się zna ze 20 stanów, które się przewijają na okrągło wink ja bym nawet nie próbowała pytać amerykanina o choćby jedno polskie województwo albo o niemieckie landy, skoro niektórzy amerykanie myślą że Europa to kraj big_grin
                    • echtom Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 13:57
                      > skoro niektórzy amerykanie myślą że Europa to kraj big_grin

To mi przypomina reportaż, nie pamiętam czyj, w którym polski reporter rozmawiał z Meksykanką w autobusie. Na info, że jest z Polski, zapytała, w której części Stanów Zjednoczonych leży Polska. Kiedy jej powiedział, że w Europie, zapytała, w której części Stanów Zjednoczonych leży Europa.
                  • agazagie Re: Gdzie leży Libia? 27.02.11, 10:58
                    A tutaj to się pochwalę wink Jestem w stanie z pamięci zbliżyć się do 50-tki stanów wink Pewnie o 3-4 bym zapomniała ale na pewno byłoby to przed 50 a nie po 40-ce wink
                    I jeszcze prezydentów USA po kolei też wymienię (taki fetyszwink).
                    PS. A ktoś wie (bez oszukiwania) którzy prezydenci są wykuci w skale Mount Rushmore?
            • kura28 Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 10:21

Pewna Mołdawianka spytała mnie kiedyś, kiedy w Polsce język rosyjski przestał być językiem urzędowym wink
            • titta Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 16:35
              Meksykanin? Ja co jakis czas w Szwecji tlumacze, ze nie, my nie mowimy po rosyjsku (choc od wejscia do uni zadziej tongue_out
              W Angli (tez przezd wiejsciem do Uni) z kolei zdazylo mi sie dementowac nasze zamilowanie do kozaka, i to, ze to parwie Syberia...
              • esofik Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 16:57
                Akcja charytatywna w niemieckim miasteczku. Zaczepił mnie wolontariusz, młody Niemiec. Gadka, szmatka, pyta skąd jestem. Odpowiadam: z Polski. A on do mnie po rosyjsku: do zobaczenia big_grin
    • demarta Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 00:56
      nie ma tu pawidłowej odpowiedzi. wszyscy wiedzą przecież, że libia leży w czarnej doopie tongue_out
    • imasumak Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 01:18
      Tunezja, Algieria, Niger, Czad, Sudan, Egipt
    • ihanelma Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 08:48
      Blisko jak cholera. Szybko się płynie nawet małą łódką.
      • iuscogens Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 09:01
        Co chcesz od ematek jak w serwisach informacyjnych nie wiedzą gdzie leży Tunezja. Ja ostatnio usłyszałam w TVn24 cytuję "Tunezja i inne kraje leżące na Półwyspie Arabskim" wink
        • ihanelma Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 09:20
          Za to CNN Jemen zamienił się na miejsca z Somalią wink Wiadomo w końcu, kto te statki porywa big_grin
    • guderianka Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 09:14
      Sprawdziłam w google bo nie wiedziałam.
      I o czym to wg Ciebie świadczy ?
      • sueellen Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 14:51
        dośc dobrze. Bo nie wiedziałas, ale chciałaś się dowiedzieć i się dowiedziałaś smile
    • agazagie Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 09:59
      Ja jestem noga z geografii i większość ciut bardziej egzotycznych państw od Hiszpanii leży wg mnie "gdzieś tam". No dobra... czasem jestem w stanie podać kontynent ale na tym moja wiedza się kończy. Nie wiedziałabym gdzie leży Libia.
      • najma78 Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 10:07
        Iiii co? Radze zapytac przecietnego Libijczyka czy wie gdzie lezy Polska, albo nawet Europejczyka - mniej wiecej - i to wcale nie osoby z podstawowym wykztalceniem. Co z tego, ze w wiadomosciach kilkanascie razy na dzien beda trabic o czyms tam co sie akurat dzieje gdzies tam, to trzeba koniecznie znac polozenie geograficzne? Wazne, zeby wiedziec jak sie tego dowiedziec.
        Szczerze malo mnie interesuje co tam sie dzieje - jedyny minus to ceny ropy, ktore ida w gore, niestety nie mam na to zadnego wplywu - ale sa tacy co maja i ktorym na tym zalezy - jak zwykle zreszta.
    • kali_pso Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 10:18

Nie sądzę, aby każdy musiał potrafic podać z marszu sąsiadów Libii. Po co? Na co?

Ja od swoich uczniów wymagam jedynie aby wiedzieli, że nalezy szukać jej w Afryce Północnej a nie Ameryce Południowejwink
    • echtom Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 12:14
      Nie umiem wymienić wszystkich sąsiadów Libii, ale wiedziałam, że leży w północnej Afryce, gdzieś pośrodku pasa, w którym są także Maroko, Algieria, Tunezja, Sudan, Egipt. Wystarczy? tongue_out
    • zabulin Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 12:46
      O, my to wiemy aż za dobrze. Zwłaszcza, że ktoś bardzo nam bliski właśnie się tam znajduje, a my od poniedziałku nie mamy z nim żadnego kontaktu. Mapę przestudiowałam nawt do góry nogami.

Wolałabym nie mieć potrzeby znać aż tak dokładnie położenia tego kraju.
      • ihanelma Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 12:48
        Uuu, mam nadzieję, ze się stamtąd wydostanie w jednym kawałku.
    • angazetka Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 13:11
      Hm, między "gdzie dane państwo się znajduje" a "wymień wszystkich jego sąsiadów" istnieje jednakowoż pewna różnica.
      • ihanelma Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 13:20
        Niom wink A tacy na przykład sąsiedzi Serbii i Czarnogóry. Ile osób tak z ręką na sercu "machnie" ich od ręki wszystkich?
        • kali_pso Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 13:25

Ale jaki w tym jest sens?
          To jest ten własnie encyklopedyzm, który w wersji uczniowskiej sprowadza się do reguły 3 Z- zakuć-zaliczyć-zapomniećwink

Zdecydowanie wolę nauczać problemowo, zamiast maltretować odpytywaniem ze 100 rzek światawinkp
          • kawka74 Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 13:29
            > Ale jaki w tym jest sens?

Jak to - jaki?
            Świetny sposób, żeby wykazać, jakie te ematki niedouczone ;p
            • kali_pso Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 13:34

No takwink
              Powiem szczerze, że trochę mnie to dziwi, bo człowiek stara się te dzieci zainteresować nauką, ale ja słyszę, że wyznacznikiem tego, czy uczeń ma 5 czy 3 u siebie w szkole jest znajomośc na pamięc tych wspomnianych juz 100 rzek swiat, to ręce mi opadają.

Swoją rolę pojmuję jako tego, kto wskaże drogę i nauczyc gdzie szukać i bardziej cenię tego, kto potrafi podyskutować na temat problemów Afryki, niż tego kto mi na pamięć wyklepie sąsiadów Libii.

Niby ematki takie nowoczesne, a w socjaliźmie edukacyjnym tkwią aż straszno i śmieszno poczytaćwinkp
              • ihanelma Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 13:38
                Chyba, że potraktować to jako profilaktykę Alzheimera wink
              • sueellen Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 14:24
                Wiesz co? A moim zdaniem jedno i drugie jest wazne. Ludzi nauczonych "nie wiem jak to sie nazywa, ale wiem gdzie to znalezc" mam pod nosem i mowiac dosadnie, nierzadko uwazam za debili. Naprawde, nauczyc dziecko gdzie szukac informacji i jak szukac to nie jest niesamowity wyczyn...
                • kali_pso Re: Gdzie leży Libia? 27.02.11, 09:55
                  Naprawde, nauczyc dziecko gdzie szukac informacji i
                  > jak szukac to nie jest niesamowity wyczyn...

Tiaaaa? To zdaje się naprawdę nie masz pojęcia o problemach w nauczaniu...nie tylko kłopotem jest to, że dzieciak nie odróżnia kontynentu( bo to sie przydaje do wiedzy, gdzie leży Libia) kłopotem jest też to, że nie chce mu się tego chcieć odróżniać. Zapewniam- im bardziej będziemy grząźć w encyklopedyzmie tym ja częściej będę słyszała- "Nienawidzę tego przedmiotu- do pani nic nie mamwinkp".

I nie uważam, że mój przedmiot ma za pierwszoplanowe zadanie ćwiczyć pamięć czy ortografię- ja mam uczyć przede wszystkim myślenia, mam ich nauczyć chcieć się uczyć, pokazać świat od kuchni, bo w dzisiejszym świecie stop-klatek, dzieci naprawdę cięzko czymkolwiek zainteresować- dlatego kiedy mówimy od takiej Etiopii nie zaczynamy od biedy i zdjęć wygłodzonych dzieci a od degustacji kawywinkp I wiele informacji o które Ci chodzi wychodzi -niby- przy okazji, ale nie jest banalizowaniem nauki w postaci pisania notatek kto, co i jak.
            • sueellen Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 14:20
              Taki , ze skoro wszystkie media na swiecie zwrocone sa w strone Libii, niemal na kazdym forum mozna znalezc watek na ten temat, wiele zapytanych osob ma 'cos' do powiedzenia, to moze chociaz warto by wiedziec cos wiecej o tym kraju? Nie chodzi tu tylko i wylacznie o polozenie... Zaloze sie, ze gdybym zapytala jak ma na nazwisko prezydent Libii, albo przeciwko czemu sa protesty w Libii, tez czesc osob by nie pamietalo...
              • kawka74 Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 14:51
                wiele zapytanych osob ma 'cos'
                > do powiedzenia, to moze chociaz warto by wiedziec cos wiecej o tym kraju?

I tym czymś są wszyscy sąsiedzi Libii?
                Ech, może faktycznie lepiej, że nie jesteś nauczycielką. Lekcja wyglądałaby pięknie: 'Psze pani, psze pani, w Libii rewolucja, porozmawiajmy o tym!' 'Dobrze, kochane dzieci, a teraz otwórzcie zeszyty i podręczniki. Notujemy: Libia graniczy z następującymi państwami:.... Większa część kraju to pustynie... Kowalski, notuj! Jakie pustynie, Kowalski?!... Siadaj, jedynka!.... Długość wybrzeża morskiego wynosi 1770 kilometrów... Nowakówna, powtórz to, co powiedziałam przed chwilą!"
                Ble.
                • sueellen Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 14:59
                  "Zapomnialaś o następnym zdaniu: Nie chodzi tu tylko i wylacznie o polozenie... Zaloze sie, ze gdybym zapytala jak ma na nazwisko prezydent Libii, albo przeciwko czemu sa protesty w Libii, tez czesc osob by nie pamietalo... "

Taaak, Ty bys pewnie uczyla: "Libia to taki kraj, w którym ludzie nie lubią prezydenta i ktory lezy daleko daleko za góra za rzeką, za morzem..."
                  - Bałtyckim?
                  - nie, k**wa, Północnym!
                  • kawka74 Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 15:06
                    Nie zapomniałam. Wszystko to, co napisałaś, nie świadczy o Twoich predyspozycjach do nauczania dzieci; nie masz o tym pojęcia.
              • kali_pso Re: Gdzie leży Libia? 27.02.11, 09:43

W jaki sposób pytanie o to, jak nazywa się prezydent Libii różni się od pytania o jej sąsiadów?
    • sueellen And the winner is... 26.02.11, 14:08
      A teraz Drogie Emamy
      proszone sa o spalenie sie ze wstydu tongue_out
      www.youtube.com/watch?v=r43yCiKlbCo
    • titta Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 16:48
      Ja znam sasiadow z boku (znaczy panstwa Srodziemnomorskie). Znam tez kolejnosc panstw pasa subsaharyjskiego (bo kiedys robilam model zmian potencjalnej roslinnosci dla roznych scenariuszy klimatycznych)
      Ale jakos tak w srodku jest czarna dziura (znaczy Sahara). I w zaden sposb nie wpadlam, ze one sie stykaja tongue_out
    • easyblue jak będzie powstanie na Seszelach 26.02.11, 19:28
      to która będzie wiedziała, gdzie leżą?

Szczerze mówiąc wiedza, gdzie leży Libia nie jest mi do niczego potrzebnasmile
    • aurita Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 19:54
      wiedzialam ze miedzy Tunezja a Egiptem ale te Nigerie i Nigry... brrrr
    • sandorianka Re: Gdzie leży Libia? 26.02.11, 23:41
      Niestety wiem gdzie leży Libia. Obok Algierii, w której 100 km od granicy libijskiej jest teraz mój mąż sad
    • abdullah_abdullah Re: Gdzie leży Libia? 27.02.11, 10:14
      obecnie Libia jest w dupie i to gleboko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka