Dodaj do ulubionych

Oferta pracy

04.03.11, 10:40
Macie dostać prace i macie dwie oferty:
1. praca za 2500 zl na rękę - umowa o dzieło (zero płaconych składek i tym samym zero prawa do emerytury)
2. praca za 1500 zl na rękę - umowa o prace (składki płacone i prawo do emerytury)
Ktora opcje byście wybrały i dlaczego? W dobie "mody" na umowy cywilnoprawne, do których nie ma zastosowania kodeks pracy itd, to wyraźny problem. Mnie się wydaje, ze większość wybierze umowę o dzieło, jako ze jest więcej pieniedzy na życie. Tylko trzeba tez pomyśleć o emeryturze, o której nie myśli się mając 20 lat. Wiele moich znajomych pracuje na umowy cywilnoprawne, bo nie mają wyjścia. Albo to albo nic.
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: Oferta pracy 04.03.11, 10:49
      diablica_diabla napisała:
      > Macie dostać prace i macie dwie oferty:
      > 1. praca za 2500 zl na rękę - umowa o dzieło (zero płaconych składek i tym samy
      > m zero prawa do emerytury)
      > 2. praca za 1500 zl na rękę - umowa o prace (składki płacone i prawo do emerytu
      > ry)
      > Ktora opcje byście wybrały i dlaczego? W dobie "mody" na umowy cywilnoprawne, d
      > o których nie ma zastosowania kodeks pracy itd, to wyraźny problem. Mnie się wy
      > daje, ze większość wybierze umowę o dzieło, jako ze jest więcej pieniedzy na ży
      > cie. Tylko trzeba tez pomyśleć o emeryturze, o której nie myśli się mając 20 la
      > t. Wiele moich znajomych pracuje na umowy cywilnoprawne, bo nie mają wyjścia. A
      > lbo to albo nic.

Mając o 1000zł więcej mogą teoretycznie ten tysiąc odłożyć (abstrahując już od tego, czy można coś sensownego odłożyć tyle zarabiając). Bo pieniądze które idą do ZUS-u wpadają do czarnej dziury i nie mają nic wspólnego z przyszłą emeryturą. Bo wygląda na to, że żeby nie zawalić całego systemu emerytalnego trzeba będzie przesunąć wiek emerytalny pod dziewięćdziesiątkę.
      • diablica_diabla Re: Oferta pracy 04.03.11, 10:56
        dokładnie co do Zusu masz rację - niestety
      • kubek0802 Re: Oferta pracy 04.03.11, 10:59
        Przy takiej konfiguracji wziełabym pod uwagę:
        -możliwości korzystania z płatnego urlopu - jakie uzgodnienia są między stronami w um. cywilnoprawnej
        - możliwość korzystania z wynagrodzenia i zasiłku chorobowego jakby co
        - świadectwo pracy jako potwierdzenie zatrudnienia, stażu pracy i kwalifikacji ważne przy zatrudnieniu u innych pracodawców
        • matsuda na to samo Ci wyjdzie 04.03.11, 11:14
          i tak musisz opłacić zusy, ubezpieczenia, a na etacie robi to firma, a nie TY. Oczywisćie możesz nie płacić składek, ale nich dojdzie do wypadku, inwalidztwa, śmierci- będziesz tylko ciężarem.
          • diablica_diabla Re: na to samo Ci wyjdzie 04.03.11, 11:21
            matsuda napisała:

> i tak musisz opłacić zusy, ubezpieczenia, a na etacie robi to firma, a nie TY.
            > Oczywisćie możesz nie płacić składek, ale nich dojdzie do wypadku, inwalidztwa,
            > śmierci- będziesz tylko ciężarem.

jeżeli pracujesz na umowę o dzieło nie musisz żadnego zusu płacić, ale to co piszesz o wypadku to prawda, dlatego np. ja nie podjęłabym takiej pracy mimo ze za prawie 1000 wiecej.
            • matsuda niczego nie musisz, ale polecam poczytać 04.03.11, 11:27
              Umowa o dzieło obciążona składkami

Artykuł 8 ust. 1 i 2a ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (j.t. Dz.U. z 2007 r. Nr 11, poz. 74 z późn.zm.) definiuje pojęcie "pracownika", nadając mu znaczenie daleko szersze od tego, którym posługuje się kodeks pracy. Za pracownika - zgodnie z przytoczonymi wyżej przepisami - uważa się, poza osobą pozostającą w stosunku pracy, także osobę wykonującą pracę na podstawie umowy agencyjnej, umowy-zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, albo umowy o dzieło, jeżeli umowę taką zawarła z pracodawcą, z którym pozostaje w stosunku pracy, lub jeżeli w ramach takiej umowy wykonuje pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostaje w stosunku pracy.

Z uwagi na powyższą definicję pracownik, który zobowiązuje się do wykonania określonego dzieła - na podstawie zawartej ze swoim pracodawcą lub wykonywanej na jego rzecz umowy o dzieło - traktowany jest również w ramach tej umowy jako pracownik.

Konsekwencją takiej regulacji prawnej jest art. 18 ust. 1a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, zgodnie z którym w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe uwzględnia się przychód osiągnięty z tytułu takiej umowy. Przychód ten stanowi także podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Obowiązkiem ubezpieczenia zdrowotnego - z mocy art. 66 ust. 1 pkt 1 ustawy z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. Nr 210, poz. 2135 z późn.zm.) - objęci są bowiem pracownicy w rozumieniu ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Przykłady

Tadeusz N. jest pracownikiem w spółce komandytowej. Na podstawie umowy o pracę otrzymuje wynagrodzenie w kwocie 7000 zł. 1 czerwca 2007 r. spółka komandytowa zawarła z nim umowę o dzieło. Za wykonanie tej umowy otrzymał 2000 zł.

Ponieważ umowa o dzieło została zawarta z własnym pracodawcą, spółka komandytowa potrąciła składki na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne od sumy przychodów z umowy o pracę i umowy o dzieło, tj. 9000 zł.

ksiegowosc.infor.pl/zus-kadry/skladki/54124,Przychod-z-umowy-o-dzielo-a-skladki-ZUS.html
              • diablica_diabla matsuda 04.03.11, 11:29
                ok, w takim razie powinno sie stosować kodeks pracy do tych umów. Dzieki za ten artykuł, zachowam go sobie.
      • baltycki Re: Oferta pracy 04.03.11, 11:23
        feel_good_inc napisał:

> Bo pieniądze które idądo ZUS-u wpadają do czarnej dziury
        > i nie mają nic wspólnego z przyszłą emeryturą.

Masz informacje sprzed 20 lat, o sposobie naliczania emerytury nie masz zielonego pojecia.

> żeby nie zawalić całego systemu emerytalnego trzeba bę
        > dzie przesunąć wiek emerytalny pod dziewięćdziesiątkę.
        A dlaczego nie pod setke?
        • aga_sama Re: Oferta pracy 04.03.11, 12:41
          Wszystko zależy od firmy i ustaleń między stronami.
          Wybrałabym umowę o dzieło, pod następującymi warunkami:
          - małżonek musi mieć etat/ działalność i opłacane składki, aby mógł mnie objąć swoim ubezpieczeniem, bo wtedy ja i dzieci mamy dostęp do nieodpłatnej służby zdrowia
          - umowa cywilna musi regulować kwestię urlopów i zwolnień lekarskich, żeby nagle nie okazało się, że z powodu 5 dni choroby dziecka pensja spada o 1/4. Zazwyczaj bywa tak, że osoby na umowę o dzieło mają normalnie płacone urlopy, kilkudniowych zwolnień się nie rozlicza, tzn. mimo nieobecności pensja jest taka sama jak co miesiąc. Mój kolega copywriter był 2 tygodnie w styczniu na zwolnieniu, a pensję normalną, bez żadnych potrąceń. Ale znam agencje reklamowe, w których każdy dzień nieobecności nie jest płacony w ogóle.
        • mgd3 Re: Oferta pracy 04.03.11, 13:32
          baltycki napisał:

> feel_good_inc napisał:
          >
          > > Bo pieniądze które idądo ZUS-u wpadają do czarnej dziury
          > > i nie mają nic wspólnego z przyszłą emeryturą.
          >
          > Masz informacje sprzed 20 lat, o sposobie naliczania emerytury nie masz zielone
          > go pojecia.

W krasnoludki też wierzysz? Czy tylko w emeryturę? indifferent
          A naliczanie polega tylko na tym, że raz do roku dostajesz od ZUSu karteczkę o treści którą można przetłumaczyć na "zobacz jak nam dużo płacisz i jakie gó... będziesz z tego miał".
          Moje składki emerytalne to ~1000zł, wyliczona emerytura ~360zł. Niech mi ktoś powie, że tego 1000zł nie zainwestowałabym zyskowniej. sad

Poza tym - roczne wydatki ZUSU ~45mld, roczne dochody ~230mln. Jakim cudem mógłby nie zbankrutować do czasu mojej emerytury? Ile czasu ktoś będzie w niego ładował po 40mld rocznie???
    • dag_dag Re: Oferta pracy 04.03.11, 12:46
      Oczywiście, tą lepiej płatną. W emeryturę nie wierzę.
    • echtom Re: Oferta pracy 04.03.11, 12:56
      Mając wybór, wybrałabym firmę, która zatrudnia pracowników na przejrzystych zasadach i przestrzega kodeksu pracy, nawet za cenę niższej pensji. Zawsze można dorobić.
    • a.va Re: Oferta pracy 04.03.11, 12:57
      Oczywiście, że umowę o dzieło - którą mogę wykonywać, gdzie chcę i w godzinach, w jakich chcę, w związku z czym mogę sobie takich umów o dzieło podpisać 5 naraz, bez konieczności siedzenia w pracy od 8 do 16.
      Mam tu na myśli prawdziwą umowę o dzieło. Bo jeśli w umowie jest praca od 8 do 16 w budynku pracodawcy, pod jego kierownictwem, to nie jest to umowa o dzieło, nawet jeśli w nagłówku umowy jest tak napisane. Więc w każdej chwili można iść do sądu pracy i domagać się np. zwrotu kasy za niepłacone przez pracodawcę urlopy.
    • slonko1335 Re: Oferta pracy 04.03.11, 13:16
      w chwili obecnej wybrałabym umowę o dzieło bo dla mnie jest wygodniejsza niż praca na etacie oczywiście o ile za tą umową o dzieło nie kryje się tak naprawdę ośmiogodzinne siedzenie w jakimś biurze. Robię zlecenia i dzieła bo mogę je wykonywać w czasie który mi pasuje a przy dwójce małych dzieci to dość istotne dla mnie. Od września będę szukać stałej pracy na etat bo potrzebna mi do kredytu, młodszy pójdzie do przedszkola to będzie łatwiej.
    • drinkit Re: Oferta pracy 04.03.11, 13:24
      Opcja 2. Przejrzyste zasady, składki, ubezpieczenie, urlop, etc. I wtedy albo dorabiać, albo szukać nowej pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka