12.04.11, 10:19
Być może to wątek na forum o zdrowiu, ale tutaj jest więcej ludzi smile
Mój 7latek ma wskazanie do wycięcia trzeciego migdała - zgadzam się z tym i akceptuję. Laryngolog mówi, że "na oko" migdałki boczne choć duże, to wyglądają "w miarę dobrze" ale mieliśmy zrobić ASO, które jeśli wyjdzie powyżej 200 kwalifikowałoby do wycięcia również bocznych migdałków - no i ASO wyszło powyżej 200. Chcę jeszcze porozmawiać z 2 lekarzami na ten temat i podjąć ostateczną decyzję. Wcześniej jednak chciałabym poznać Wasze doświadczenia w tej materii.
Bo myślę, że może zrobić ten trzeci migdał najpierw a potem zbadać jeszcze ASO - może zmniejszy się w międzyczasie, może wprowadzić leczenie...
Mam wątpliwości co do wycięcia wszystkich trzech, bo zabieg byłby pod narkozą, a ten trzeci migdał to "tylko" na "głupim jasiu".
Co byście zrobiły?
Obserwuj wątek
    • siula5 Re: migdały 12.04.11, 10:24
      mój brat miał z córką podobny problem, ale u nich lekarze zdecydowali się na wycięcie trzeciego i na podcięcie tych dwóch, może u ciebie też jest taka możliwość
    • kropkacom Re: migdały 12.04.11, 10:27
      Nie wiem jak choruje Twój syn i tym podobne. Sama musisz podjąć decyzję. Ja się zdecydowałam i żałuje, że czekałam.
      • kropkacom Re: migdały 12.04.11, 10:28
        Znaczy zdecydowałam się na zmniejszenie bocznych (trzeci już wycięty).
        • verdana Re: migdały 12.04.11, 10:31
          Zalezy, jakie ma dolegliwosci. Jesli powazne - to warto. Jesli nie, moja pediatra radziła czekać do 6 roku zycia, gdy migdały naturalnie się zmniejszają. I miała rację.
          Moja matka ma usuniete migdały - zamiast zapalenia gardła miewała od razu zapalenia dolnych dróg oddechowych.
    • agamama123 Re: migdały 12.04.11, 10:32
      Po pierwsze - nie zdecydowałabym się wycinać migdała 7 latkowi na "głupim jasiu" - oszołomiony będzie ale też w miarę świadomy. Jeden niekontrolowany ruch głową i migdał może zostać wyszarpniety a rana po nim zostanie paskudna. Pomijam stres dziecka.
      Po drugie - starszak miał 3 migdał wycinany kilkakrotnie (odrastał). Za każdym razem miał podcinane migdały podniebienne. Ostatni zabieg miał w styczniu ubiegłego roku - od tamtej pory sytuacja się ustabilizowała, mały nie choruje.
      • emilatys Re: migdały 12.04.11, 10:55
        Syn nie choruje jakoś specjalnie dużo. Wieczny katar to jego największe utrapienie, śpi z otwartą buzią, lekki niedosłuch wyszedł w badaniu - wyciąć trzeci migdał trzeba, już to konsultowałam u paru lekarzy, tylko co do wszystkich trzech migdałów mam sprzeczne opinie. Właśnie nie wiem co zrobić: 1) wyciąć trzeci migdał i zobaczyć co będzie się działo, czy 2) wyciąć wszystkie 3 migdały.
        Gdyby nie to podwyższone ASO nie miałabym wątpliwości, że tylko ten trzeci.
        I nie ukrywam, że ta narkoza jakoś na mnie działa odstraszająco...
        • kropkacom Re: migdały 12.04.11, 11:03
          > I nie ukrywam, że ta narkoza jakoś na mnie działa odstraszająco...

Ja też się boję. Ale co zrobić? Całe życie będziesz unikać narkozy ze swoje strachu? To w końcu nie jakieś widzimisię czy wyrwanie ząbków bo dentysta inaczej nie potrafi z dzieckiem jak tylko pod narkozą.
        • mondovi Re: migdały 12.04.11, 11:29
          > I nie ukrywam, że ta narkoza jakoś na mnie działa odstraszająco...
          mój syn miał usuwany 3 migdał pod narkozą - miał wtedy 3 lata. Na narkozę zdecydowałam się po rozmowie z lekarzem - po pierwsze mniejszy stres u dziecka (nie pamiętał nawet usypiania), po drugie pod narkozą migał usuwa się dokładniej, jest pewność, że dziecko się nie ruszy, więc jest znacznie zmniejszone ryzyko urazów przy zabiegu.
          Sama miałam usuwane wszystkie trzy migdały, gdy miałam 10 lat (ASO tragiczne miałam) na głupim jasiu - traumy nie mam i nie miałam, wręcz podobało mi się, że wreszcie zobaczę te migdały wink, ale ja twardzielką byłam jako dziecko i pewnie tez opcji wtedy innej nie było (ponad 20 lat temu).
    • solaris31 Re: migdały 12.04.11, 11:28
      ja nie rozumiem co ma ASO do usunięcia 2 migdałów bocznych uncertain

owszem, źródło bakterii może być w migdąłach bocznych, ale od tego są wymazy i inne badania, a nie ASO. ono pokazuje przechorowaną infekcję paciorkowcem, który może zagnieździć się wszędzie - w garlde, nosie, migdałach, uszach, nerkach, sercu, stawach - no wszędzie. bez badań nie dowiesz się, czy ten paciorkowiec siedzi własnie w migdałach. ale tego tez Ci nie powie ASO - ono tylko stwierdzi, że infekcja była.

ASO spada powoli, nawet przez pól roku do normy. moja córka początkowe wyniki miała w okolicach 1000 przy normie 200, ale nikt nawet się nie zająknął o usuwaniu migdałów bocznych! dzieciom się tego zabiegu nie robi.

myślę, że jeśli migdały boczne są duże, warto je podciąć - czyli zmniejszyć. i tak za jakiś czas podrosną znowu. moje obie córki miały właśnie taki zabieg - usunięcie 3 migdała i podcięcie bocznych. żadnego usuwania.

a co do głupiego jaśka - nie warto. naprawdę. tez się bałam narkozy, ale nie dałabym dziecku zrobić tego zabiegu na zywca.
    • ewapoznan Re: migdały 12.04.11, 13:30
      Poznaj opinię innych lekarzy, zobaczysz, co doradzą.
      W naszym przypadku wypowiadało się trzech lekarzy i wszyscy w myśl zasady „jak już to już, po co męczyć dwa razy dziecko” radzili wyciąć trzy migdały od razu. Tak zrobiliśmy, wszystko poszło gładko i nie żałujemy decyzji. Ale to kwestia indywidualna i nie dziwię Ci się, że boisz się narkozy, bo ja też miałam obawy.
    • kubona Re: migdały 12.04.11, 20:23
      bocznych sie nie wycina, jedynie podcina. mój syn miał podcinane przy okazji wycinania trzeciego, ale u niego to było konieczne, bo boczne blokowały gardlo.. teraz czekamy na drugi zabieg,na razie samo wycięcie trzeciego,ale jak operator uzna że boczne za duże,to tez niech tnie.
      na głupim jasiu bym się nie zdecydowała ciąć, wystarczy ruch i mogą byc kłopoty. w narkozie chyba jakoś inaczej, usypianie nie boli a i widoków nie ma,trudno zgadnąć co widzi i zapamiętuje dziecko na głupim jasiu. każdy inaczej reaguje.
      zrób jeszcze fiberoskopie, jesli nie robiłaś, poradź się innego laryngologa,popatrz jak syn łyka, sama zajrzyj do buzi.
      jesli się okaże po miesiącu od wycięcia trzeciego,że i boczne trzeba będzie podcinać, to szkoda dziecka i drugiego pobytu w szpitalu. może zostaw furtkę temu, kto będzie ciął, jak uzna że trzeba niech podetnie i boczne.
      jak są duże, to przeszkadzaja, niezależnie od ASO. tak uważam.
      jedno znieczulenie, jeden pobyt w szpitalu, jeden zabieg. a potem święty spokój, może już na zawsze,siedmiolatek juz duży, może trzeci nie odrośnie
      • verdana Re: migdały 12.04.11, 20:40
        A co ma do tego podwyższone ASO? Jak stwierdziła moja lekarka - jesli dziecko jest zdrowe, to ona wyników badań nie leczy.
      • marcysia51 Re: migdały 12.04.11, 20:42
        Pierwszy raz słyszę,że trzeci migdał wycina sie na "głupim jasiu" mój syn po tym dostał takiej głupawki,że nie mogliśmy go utrzymać.
        My nie mieliśmy wyjścia i musielismy wyciąć migdał i podciąć boczne.Było 1,5 roku spokoju ale tera czeka nas powtóreczka z rozryweczki-migdał odrósł sad
        • emilatys Re: migdały 13.04.11, 10:07
          Chyba jestem skłonna zgodzić się jednak na wycięcie 3 migdałów. Trudno podjąć decyzję bo co lekarz to inna rada... Dziękuję za Wasze odpowiedzi!
          • kropkacom Re: migdały 13.04.11, 10:15
            Bo to musi być twoja decyzja.
    • 1alfa1 Re: migdały 13.04.11, 10:27
      mój właśnie 3 tygodnie po zabiegu (u nas ze względu na bezdechy) - usunięty trzeci i podcięte boczne. mam nadzieję że nie odrośnie to badziewie, bo narkoza mu niezbyt służy - wymiotował przez dobę po ( ale były i dzieci które wcale nie wymiotowały).
      1. też bałam się pełnej narkozy ale usuwanie na głupim jasiu bym mu nie zafundowała.
      2. Dopytaj dokładnie lekarza, bo z tego co mi mówili teraz nie usuwa się w całości migdałów bocznych a tylko są przycinane.
      3. dawno, dawno temu gdy wycinano migdały boczne w całości - taki zabieg miał ok 6-letni syn koleżanki. Gość ma już 18 lat i ma się dobrze. Koleżanka wspominała, że po zabiegu prawie zupełnie zapomniała co to chore dziecko - wcześniej angina goniła anginę.

Nie martw się na zapas (łatwo mówić) - ja ponownie zdecydowałabym się na narkozę, usunięcie trzeciego i podcięcie bocznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka