Dodaj do ulubionych

Znów Rutkowski i Norwegia

01.08.11, 22:40
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10045824.html
www.emito.net/wiadomosci/polska/rutkowski_uwolnil_kolejne_dziecko_w_norwegii_989392.html
Pomijam styl napisanych artykułów, pozowanie Rutkowskiego, jego metody działanie itp itd.
Chciałabym zapytać bardziej obeznane z tematem osoby: czy w Norwegii rzeczywiście poszli za daleko w tej kwestii?Czy mają jakies długotrwałe procedury, wdrażają działania na rzecz naprawy rodziny, terapii itp, czy tak bywa,że szast-prast, zabierają i koniec? Czy w tych gadkach o zabieraniu dzieci dla Norwegów jest coś na rzeczy?
Obserwuj wątek
    • elske Re: Znów Rutkowski i Norwegia 01.08.11, 22:53
      polonia.wp.pl/title,Nie-bij-nie-strasz-i-nie-upijaj-sie-przy-dziecku,wid,13621272,wiadomosc.html
      Tu artykuł o Barnevernet napisany przez polską dziennikarkę mieszkającą w Norwegii (znam ją z forum Norwegia). Ten artykuł napisała po aferze z Rutkowski tutaj , było bardzo duzo pytań odnośnie działania Barnevernet i ich procedur.
      • rita75 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 01.08.11, 23:12
        Ten artykuł napisała po aferze z Rutkowski tuta
        > j , było bardzo duzo pytań odnośnie działania Barnevernet i ich procedur.
        >

Chcialabym, zeby w Polsce obowiazywaly tego typu procedury.
        • woman_in_love artykul elske tendencyjny!!!!! 03.08.11, 09:27
          Przedstawia wyidealizowany swiat biurokracji, z idealnymi procedurami i idealnymi biurokratami. Az sie lezka w oku kreci i chce zeby bylo tak i u nas, zeby chronic te "biedne dzieciaczki". W dodatku norweski biurokrata, bardzo ladnie polechtal ego polskiego czytelnika mowiac, ze jestesmy tak idealni jak Norwedzy, ze nie ma z nami problemu i sa gorsze nacje.

Tyle, ze to juz bylo. Kto tu ostatnio wyciagnal artykul o USA - gdzie prawo o ochronie plodu (w przypadku gdyby np. ktos podszedl do ciazarnej i wbil jej noz w brzuch, czy w przypadku gdy ciezarna jest narkomanka) zostalo potem wykorzystane przeciwko samym matkom i teraz rozne "zaniedbania" sa przez prokuratorow-biurokratow podciagane pod to prawo.

Autorka artykulu nie zadala sobie trudu, zeby porozmawiac z druga strona, czyli organizacjami walczacymi z ta "opieka". W Szwecji sa juz takie organizacje. Pewnie w Norwegii tez. Cale to prawo, ktore kaze nie ujawniac szczegolow sprawy, rzekomo "dla dobra dziecka" to przeciez parodia. Nie watpie, ze sluzy ochronie - ale norweskiego biurokraty z opieki spolecznej.

Bo niestety, ale biurokracja w kazdym kraju jest taka sama - trafiaja tam ludzie niekompetentni, po znajomosci, tacy ktorzy nie mogli by sobie poradzic gdzie indziej, czy wrecz nawiedzeni w swoich pogladach (a wiec grozni), czy tez tacy, ktorzy dla "wyrobienia planow" narzuconych przez zwierzchnikow nie posuna sie przed sfalszowaniem dokumentacji.

I dlatego istnienie Rutkowskiego to zawor bezpieczenstwa. Jesli na kilka tysiecy odebranych dzieci (jak mowi ten mily pan - zreszta to parodia, zeby w tak malym kraju odbierac taka ilosc dzieci, w ciemno mozna podejrzewac, ze z procedurami jest cos nie halo) ktos sie jednak decyduje na porwanie swojego dziecka, albo dziecko samo dzwoni do Rutkowskiego, to predzej bym podejrzewala, ze to urzednicy dopuscili sie bledu lub przestepstwa niz Rutkowski czy rodzina. Oczywiscie nie da sie usunac boga-urzednika czy skontrolowac procedur, bo przeciez trzeba "chronic" dziecko HAHAHA.
        • woman_in_love Breivik ofiarą norweskiego systemu pedagogicznego 03.08.11, 10:45
          „Byłem wychowywany w liberalno – matriarchalnym duchu. Bez dyscypliny, za to na feministyczną modłę. Moja matka zawaliła moje wychowanie”.

www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/swiat/anders-breivik--biografia-syna--ktoremu-zabraklo-ojca,80081,3
          • aandzia43 a Hitler i Stalin patriarchalnych ojców-tyranów;-/ 03.08.11, 13:13
            ...i tak dalej, i tak dalej...
            • woman_in_love jak widac nadmierne bicie i jego brak to skrajnosc 03.08.11, 20:08
              ktorej nalezy unikac. Milosc miloscia, ale wychowanie bezstresowe to tez faszyzm.
      • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 01.08.11, 23:30
        Dziękuję, Elske, zaraz poczytam.
      • nangaparbat3 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 00:43
        Rutkowski powinien za to siedzieć, po prostu.
        Wiem, że nie na temat, ale po poczytaniu, pooglądaniu zdjęć, nie mogę się powstrzymać.
        I też mam nadzieję, że norweski procedury trafią kiedys i do nas.
        • burza4 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 12:28
          nangaparbat3 napisała:

> I też mam nadzieję, że norweski procedury trafią kiedys i do nas

A ja mam nadzieję, że nigdy.
          Ja tu nie widzę dbałości o dobro dziecka, a jedynie o interes swojego obywatela - ojca dzieci. Podobnie jak w Niemczech - z defaultu rodzic-Niemiec jest najlepszym i jedynym opiekunem.

"Korzystnych dla matki wyników badań lekarskich nie chce przyjąć do wiadomości organizacja Barnevern, chroniącą praw dzieci. 8 marca br. odebrała matce 4-letniego Miszę i przekazała pod opiekę molestującemu go seksualnie ojcu. A 31 maja br. odebrała Alexandra i przekazała do rodziny zastępczej."
        • 3-mamuska Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 14:37
          nangaparbat3 napisała:

> Rutkowski powinien za to siedzieć, po prostu.
          > Wiem, że nie na temat, ale po poczytaniu, pooglądaniu zdjęć, nie mogę się powst
          > rzymać.
          > I też mam nadzieję, że norweski procedury trafią kiedys i do nas.
          OBy nigdy nie,trafily.
          Ja czesto widze, ze przed domem gdy jest dzien zabierania smieci i tez tych z segregacji, ze prawie przed kazdym domem sa wystawiane butelki po winie i to nie jedna butelka a kilka, co tydzien,i sa duze domu i mieszkaja tam dzieci, cala ulica przed szkola moich dzieci to wielkie domu z ogrodami z ktorych wychodza rodzice z dziecmi ,pakuja do auta albo ida razem z nami w strone szkoly.
          Czyli tez pija ,ale to wino do kolacji badz 2-3 lampki po i oczami norwega powinno sie wziasc rodzine pod lupe bo pije przy dzieciach.
          Bzdura totalna,ja mie mowi tu o rodzinach patologicnych pijacych codzinnie,biednych a na picie jest,ale bez przesady, ktora z was nigdy nie napila sie chodzby piwa przy dziecku czy lampki wina?W Uk gdzie tak dbaja o dzieci ,a na imprezie w szkole pod koniec roku sprzedaje sie piwo i wino i nauczyciele i rodzicie pija razem po 1-2 lampkach czy piwo.Oczywiscie nauczycielie ci co odbebnili dyzur przy atyrakcjach dla dzieci,ale potem luz ,rozmawia sie z rodzicem na ty i integracaj ok.
          Chodze na takie imprezy od 11 lat i jeszcze nigdy nikt sie nie upil ani nie bylo awantury.
          • forumowiczka.to.ja Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 14:56
            3-mamuska napisała:

>> OBy nigdy nie,trafily.

Fakt, sa troche zbyt restrykcyjne.

> Czyli tez pija ,ale to wino do kolacji badz 2-3 lampki po i oczami norwega pow
            > inno sie wziasc rodzine pod lupe bo pije przy dzieciach.
            > ktora z was nigdy nie napila sie chodzby piwa przy dziecku czy lampki wina?

Bo nie mowa tu o normalnych ludziach, ale patologii właśnie, czyli takich co krzyczą, piją i biją. Ale tacy też w poniedziałek potrafią wstać i iść rano do pracy, i tak do piątku, a w piątek heja weekend przed nami. Czyli każdy przypadek trzeba rozpatrywać osobno. Osobiście uważam, że kultury picia też się dziecko musi uczyć od dorosłych. Usunięcie alkoholu w ogóle, w 100% jest złe, bo na świecie ten alkohol i inne uzywki jest, więc u nas ma zaobserwować, że jak wypiję drinka, piwo czy 2 lampki wina, to nic się nie dzieje, w pełni się kontroluję, a rano wstajemy, jemy śniadanie i żyjemy dalej. Że nie mamy potrzeby porannego wspomagacza kacowego, czyli np piwa o 8 rano. Czyli uczenie, że wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba miec głowę na karku.

W Uk gdzie tak dbaja o dzieci

W UK jest dobry socjal, ale nikt tam nie dba szczególnie o dzieci. Gdyby tak było, nie doszłoby do tragedii, np Petera Connelly`ego, bo pracownik socjalny mógłby wejść do domu bez zgody rodzica. A tak, rodzic się nie zgadza, pracownicy wiedzą że dzieje się źle, ale nic nie mogą zrobić bo matka nie zgadza się na wejście do domu.

,a na imprezie w szkole pod koniec roku sprzedaje sie piwo i wino i nauczyciele i rodzicie pi
            > ja razem po 1-2 lampkach czy piwo.

No właśnie, a potem 14 latki widać w weekend zaje....ne tak, że nie wiedzą na jakim świecie są. Wystarczy pójść w weekend do jakiegokolwiek miasta w UK i zobaczyć co tam się dzieje.... Tak więc to jest akurat chore i UK akurat nie jest dobrym przykładem państwa opiekuńczego.

• 3-mamuska Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 03:21
              forumowiczka.to.ja napisała:W Uk gdzie tak dbaja o dzieci
              Tak jesli chca to zabieraja,przyklad matki co poszla do szpitala z synkiem, bo mial zapalenie susiaka i jej go odebrano.
              Przyklada matki ktorej dziecko stracilo wzrok podczas pobytu w szpitalu ,byla obserwowana i zabrali jej tego malucha i kilkulatke.
              Bylo jeszcze kilka takich przykladow.

Wyrwalas zdanie z kontekstu.
              > ,a na imprezie w szkole pod koniec roku sprzedaje sie piwo i wino i nauczyciel
              > e i rodzicie pi
              > > ja razem po 1-2 lampkach czy piwo.

Osobiście uważam, że kultury picia też się dziecko
              > musi uczyć od dorosłych. Usunięcie alkoholu w ogóle, w 100% jest złe, bo na świ
              > ecie ten alkohol i inne uzywki jest, więc u nas ma zaobserwować, że jak wypiję
              > drinka, piwo czy 2 lampki wina, to nic się nie dzieje, w pełni się kontroluję,
              > a rano wstajemy, jemy śniadanie i żyjemy dalej.
              no wlasnie to jej kultura picia,a w norwego tego nie wolno,w domu wypic lampki wina czy piwa.Ja mysle ze tylko ludzie majac jakies zle doswiadczenia z alkoholem maja cos przeciw picia przy dzieciach lampki wina czy piwa.

> No właśnie, a potem 14 latki widać w weekend zaje....ne tak, że nie wiedzą na j
              > akim świecie są. Wystarczy pójść w weekend do jakiegokolwiek miasta w UK i zoba
              > czyć co tam się dzieje.... Tak więc to jest akurat chore i UK akurat nie jest d
              > obrym przykładem państwa opiekuńczego.

No wlasnie system ma wiele wad,ale np.jak jade z synkiem do szptala to sa nowe wymogi i lekarz na specjalnej karcie wypelnia co dzieku bylo i taki papier wedruje do HV i ona maja takie dokumet, wie ile dzieko i kiedy jak czesto bylo w szpitalach i co dziecku dolega,jesli dziecko ladauje co miesiac na pogotowiu i ma obrazenia swiadczace o biciu katowaniu czy znecaniu moze zareagowac.

A upijanie sie nastolatkow to nie wina picia przez rodzicow tylko innych bledow.
              Do 12lat tylko za mama ,dziecko nie uczy sie poodejmowania wlasciwych decyzji, ponoszenia odpowiedzialnosci za zachowanie na drodze w autobuisie,a potem jak przychodzi ten najgorszy wiek 12 lat to dostaja wolnosci za duzo i do 14 r.z im odwala palma, bo w koncu moga.
              Ja dziecko ma 8 lat i cos mu powie obcy to szybciej sie dostosuje,niz 12 latek.
              Do tego moja corka w wieku 5 lat dostala numer ze szkoly ze jak rodzice sa zli to trzeba tam zadzwonic,i mysle ze niczego jej dobrze nie wytlumaczyli ,albo jest zbty mala zeby zrozumiec,albo w jej zyciu nie ma zlych rzeczy, wiec najgorsza rzecza jak moze byc to odmowa przez tate slodyczy tuz przed objadem.
              I co ona zrobila powiedziala nam ze tam zadzwoni bo jestesmy dla niej zli.Bardzo madre ze strony szkoly.
              Gdyby nie nasza rozmowa z corka (ktora byla zdziwiona ze dzieci moga byc bite i to jest dla takich dzieci) a ona by to jescze kilka razy powiedziala ,poszlabym do szkoly z awantura.

> W UK jest dobry socjal, ale nikt tam nie dba szczególnie o dzieci. Gdyby tak by
              > ło, nie doszłoby do tragedii, np Petera Connelly`ego, bo pracownik socjalny móg
              > łby wejść do domu bez zgody rodzica. A tak, rodzic się nie zgadza, pracownicy w
              > iedzą że dzieje się źle, ale nic nie mogą zrobić bo matka nie zgadza się na wej
              > ście do domu.
              w Uk jest dobry social,ale wlasnie to tylko system i ludzie ktory tam pracuja,sa omylni i tak samo w Norwegi tez sa omylni.I dlatego nie do konca mozna wierzyc w system slepo.
              A tego chlopca strasznie mi szkoda,i ryczec sie chce,jakie oni (sprawcy )dostali wyrokui smiechu warte.
      • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 00:48
        elske napisała:

> polonia.wp.pl/title,Nie-bij-nie-strasz-i-nie-upijaj-sie-przy-dziecku,wid,13621272,wiadomosc.html

Wcięło mnie przy fragmencie o klauzuli poufności:

"Klauzulę zobowiązująca do zachowania w tajemnicy danych rodzin oraz szczegółów spraw podpisuje w Norwegii każdy, kto chce pracować w UOPD. Jej złamanie grozi karą do trzech lat pozbawienia wolności. Akta dotyczące konkretnych rodzin można upublicznić dopiero po stu latach. Norweskie prawo chce w ten sposób chronić rodziny, a przede wszystkim dzieci. To, że polska prasa upubliczniła dane dziewięcioletniej Polki, zamieściła jej zdjęcia oraz dane rodziców, jest dla Norwegów szokujące. Jedna z norweskich dziennikarek uznała takie praktyki za przykład rażącej nieodpowiedzialności. "

W takich momentach czuję, że Polska jeszcze długo będzie gonić Norwegię jeśli chodzi o świadomość społeczną i wyobraźnię.

A pan Rutkowski opowiada dyrdymały o potrzebie mieszania krwi ... no po prostu opad wszystkiego sad Czy ktoś może mi wytłumaczyć, PO CO ten facet urządza konferencję, podczas której prezentuje historię "uwolnionego" dziecka ? To taki rodzaj reklamy własnych usług kosztem "uratowanego" chłopca ? uncertain
        • 3-mamuska Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 14:43
          W takich momentach czuję, że Polska jeszcze długo będzie gonić Norwegię jeśli c
          > hodzi o świadomość społeczną i wyobraźnię.
          A dlaczego mamay gonic Norwegie?

> "Klauzulę zobowiązująca do zachowania w tajemnicy danych rodzin oraz szczegółów
          > spraw podpisuje w Norwegii każdy, kto chce pracować w UOPD. Jej złamanie grozi
          > karą do trzech lat pozbawienia wolności. Akta dotyczące konkretnych rodzin moż
          > na upublicznić dopiero po stu latach. Norweskie prawo chce w ten sposób chronić
          > rodziny, a przede wszystkim dzieci. To, że polska prasa upubliczniła dane d
          > ziewięcioletniej Polki, zamieściła jej zdjęcia oraz dane rodziców, jest dla Nor
          > wegów szokujące.
          Jedna z norweskich dziennikarek uznała takie praktyki za p
          > rzykład rażącej nieodpowiedzialności. "
          Oni niech sobie chronia,ale dziewczynak jest polka,ma matke ktora decyduje o tym czy ma pokazac twarz czy nie.
          Dlaczego norwegowie uwazaja ze to oni maja prawo decydowac czy pokazac twarz dziecka czy nie.
          Akt nie pokauja, zeby nie wyszlo na jaw to co chca ukryc.

A i jest jeszcze wkestja kto ma racje czy oni bo karygodne pokazac twarz czy my co pokazuja twarze,tak naprawde kazdy ma swoja racjekto powiedzial ze rracja norweka jest prawda absolutna?

System ochrony dzieci jest dobry,ale kazdy system na wady i czasem znajda sie ludzie ktorzy czuja sie jak drugi po bogu i moga o wszytskim decydowac,ludzie sa tylko ludzmi i sa omylni.
          • 3-mamuska Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 14:56
            > > "Klauzulę zobowiązująca do zachowania w tajemnicy danych rodzin oraz szcz
            > egółów
            > > spraw podpisuje w Norwegii każdy, kto chce pracować w UOPD. Jej złamanie
            > grozi
            > > karą do trzech lat pozbawienia wolności. Akta dotyczące konkretnych rodzi
            > n moż
            > > na upublicznić dopiero po stu latach. Norweskie prawo chce w ten sposób c
            > hronić
            > > rodziny, a przede wszystkim dzieci. To, że polska prasa upubliczniła d
            > ane d
            > > ziewięcioletniej Polki, zamieściła jej zdjęcia oraz dane rodziców, jest d
            > la Nor
            > > wegów szokujące.
            Jedna z norweskich dziennikarek uznała takie praktyk
            > i za p
            > > rzykład rażącej nieodpowiedzialności. "
            > Oni niech sobie chronia,ale dziewczynak jest polka,ma matke ktora decyduje o ty
            > m czy ma pokazac twarz czy nie.
            > Dlaczego norwegowie uwazaja ze to oni maja prawo decydowac czy pokazac twarz d
            > ziecka czy nie.
            > Akt nie pokauja, zeby nie wyszlo na jaw to co chca ukryc.

Zapomnialas podlinkowac dlaszego tekstu:

Klauzula tajności sprawia jednak, że rodzina może zostać na placu boju sama. Jeśli urzędnik, który przecież może się pomylić, wykaże się nieudolnością lub złą wolą, rodzina nie ma na poparcie swoich tez wielu dowodów, a co gorsze, nikt nie chce jej słuchać. Dziennikarze mogąc poznać wyłącznie wersję rodziny (komentarz UOPD, co do konkretnych brzmi niezmiennie: "bez komentarza") pozostają wyłącznie z jedną wersją zdarzeń, która w takich przypadkach jest bez wyjątku subiektywna i emocjonalna.

Lars Mostad nie zgadza się z tą opinią, tłumacząc, że rodziny bardzo często korzystają z pomocy adwokatów, którzy mogą ich reprezentować w sądzie rodzinnym i w razie wyrażenia takiej woli, wypowiadać się w mediach. Na pytanie, czy klauzuli tajności, która w założeniu ma przecież chronić rodzinę, nie można zdjąć na życzenie samej rodziny, odpowiada, iż najważniejsza jest ochrona interesów dziecka, a nie spełnianie życzeń rodziców.

Tak adwokat moze sie wypowiadac jak rodzina chce,tylko czy pozniej nie bedzie to odebrane jako zlo w rodzicach bo nie utrzymuja prywatnosci dziecka,a do tego jak nie mozna pokazac akt to komu tak do konca wiezyc.A w aktach mozna napisac co sie chce,bo nikt ich z zewnatrz nie zobaczy.
            Ja sama mialam tak ze policjantka piszaca raport o mojej rodzinie napisala ze moj 18 miesieczny synek znajdowal sie pod opieka siostry.
            Tylko ze siostra ma 5 lat.
            Ale nie bylo napisane, ze byl pod opieka siostry, ale siostry matki 37 letniej kobiety i pierwszym zarzutem pani z opieki bylo to, ze zostawiam dziecko pod opieka 5 letnij wtedy siostry a to kompleta bzdura.
            Dobrze ze ktos nie uznal po raporcie policjanki (kto nas na oczy nie widzial) ze moj synek jest w niebezpieczenstwie bo pozostaje opd opieka siostry i go nie zabral.
            Dlatego wiem ze zaden system nie jest w 100% idealny i sa ludzie ktorzy sie myla.
            • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 20:01
              3-mamuska napisała:

> Ja sama mialam tak ze policjantka piszaca raport o mojej rodzinie napisala ze m
              > oj 18 miesieczny synek znajdowal sie pod opieka siostry.
              > Tylko ze siostra ma 5 lat.
              > Ale nie bylo napisane, ze byl pod opieka siostry, ale siostry matki 37 letniej
              > kobiety i pierwszym zarzutem pani z opieki bylo to, ze zostawiam dziecko pod op
              > ieka 5 letnij wtedy siostry a to kompleta bzdura.
              > Dobrze ze ktos nie uznal po raporcie policjanki (kto nas na oczy nie widzial) z
              > e moj synek jest w niebezpieczenstwie bo pozostaje opd opieka siostry i go nie
              > zabral.

No właśnie - nie uznał. Nic się nie stało. Do niczego nie doszło. Czego zatem dowodzi twój przykład ?

> Dlatego wiem ze zaden system nie jest w 100% idealny i sa ludzie ktorzy sie myl
              > a.

Oczywiście że się mylą. W systemie, który opisujesz, błąd ludzki nie miał wymiernych konsekwencji. To chyba dobry system ...
              • 3-mamuska Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 03:36
                gaja78 napisała:

> 3-mamuska napisała:
                >
                > > Ja sama mialam tak ze policjantka piszaca raport o mojej rodzinie napisal
                > a ze m
                > > oj 18 miesieczny synek znajdowal sie pod opieka siostry.
                > > Tylko ze siostra ma 5 lat.
                > > Ale nie bylo napisane, ze byl pod opieka siostry, ale siostry matki 37 le
                > tniej
                > > kobiety i pierwszym zarzutem pani z opieki bylo to, ze zostawiam dziecko
                > pod op
                > > ieka 5 letnij wtedy siostry a to kompleta bzdura.
                > > Dobrze ze ktos nie uznal po raporcie policjanki (kto nas na oczy nie widz
                > ial) z
                > > e moj synek jest w niebezpieczenstwie bo pozostaje opd opieka siostry i g
                > o nie
                > > zabral.
                >
                > No właśnie - nie uznał. Nic się nie stało. Do niczego nie doszło. Czego zatem d
                > owodzi twój przykład ?
                >
                tego ze w Norwegi zabraliby go,chodz w innym lepszym (w twoim mniemanu)kraju nikt nie uznal ze sie powinno go odebrac.A nasza sprawa szla z rak do rak ,bo zmienilismy w tym czasie mieszkanie i rejon,i tez bylo duzo pomylek ze strony policji,bo podalismy im ze sie przenosimy ,a oni tego nie napisali w raporcie,babka z socjalu szukala nas w starym domu ,do tego w godzinach w ktorych bylam w drodze do domu ,fizycznie nie dala bym rady dojechac w 45 minut ze szkoly,a policja spisala do ktorej dzieci chodza szkoly,do tego list od babki przyszedl do domu w sobote,a spodkanie mialo byc w piatek,dzien wczesniej.
                Dlaetego uwarzam ze sytemy sa zle i zadna storne nie powinny byc radykalne.
                A i dowodzi ze moza sobie w aktach napisac co sie chce,bo ja tego raportu do reki nie dostalam ,tak samo w norwegi papiery schowane i mozna zrobic co sie chce.
                Przez to ze nas oddalwali z rak do raki i szukali 4.5 miesiaca,to skontaktowali sie ze szkola i lekarzem naszym i moze dlatego ze dostalismy super opinie nie odebrali nam dzieci.
                Do tego babka przyszal i mowi ze przyszla pomoc,a stres jaki przeszlismy przez ten okres to taki ku..a pomoc ze hej.
                Wiec jej powiedzialm zeby pomogla takim dzieciakom jak baby P moje ich pomocy nie potrzebuja.
                W systemach brakuje edukacji rodzica,powinni byc rodzice oczekujacy dziecka kierowani do placowek ,ktore ucza jak wychowywac uczyc i kochca dziecko,a nie samopas, a jakby co to zabieramy bo sibie nie radza.
                Zam bake ktora pani kierowniczka banku duzego oddzialu,a przez 3 tygodnie jak urodzila synka zakladala mu pieluche przod na tym i dziwila sie ze dziecko wiecznie mokre,dopiero po zatrudnieniu niani ta jej pokazala co zle robi.

Do tego jestes pewna ze gdyby nietrafili na inna osobe to moglo sie to skoczyc inaczej?, w Norwegi system jest do du..y ,bo nikt nie ma kontroli nad urzednikami do spraw dzieci.
          • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 19:57
            3-mamuska napisała:

> Oni niech sobie chronia,ale dziewczynak jest polka,ma matke ktora decyduje o ty
            > m czy ma pokazac twarz czy nie.

I właśnie dlatego, że istnieją u nas ludzie w ten sposób myślący, powinniśmy gonić Norwegię. Gdyż ponieważ żaden rodzic nie ma moralnego prawa do sprzedawania tożsamości dziecka mediom. To jest zawsze krzywda wyrządzana dziecku i Norwegowie zdają się mieć tego świadomość. A w Polsce pan Rutkowski robi sobie w ten sposób reklamę sad
            • 3-mamuska Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 03:01
              gaja78 napisała:

> 3-mamuska napisała:
              >
              > > Oni niech sobie chronia,ale dziewczynak jest polka,ma matke ktora decyduj
              > e o ty
              > > m czy ma pokazac twarz czy nie.
              >
              > I właśnie dlatego, że istnieją u nas ludzie w ten sposób myślący, powinniśmy go
              > nić Norwegię. Gdyż ponieważ żaden rodzic nie ma moralnego prawa do sprzedawania
              > tożsamości dziecka mediom. To jest zawsze krzywda wyrządzana dziecku i Norwego
              > wie zdają się mieć tego świadomość. A w Polsce pan Rutkowski robi sobie w ten s
              > posób reklamę sad
              A czyli w Norwegi nie ma dzieci grajacych w filmach czy reklamach ,ani takich co w katalogach mozna zobaczyc?
              Bo to tez nie chronieni prywatnosci i wytawiuanie dziecka na widok publiczny.
              • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 05:20
                3-mamuska napisała:

> A czyli w Norwegi nie ma dzieci grajacych w filmach czy reklamach ,ani takich c
                > o w katalogach mozna zobaczyc?
                > Bo to tez nie chronieni prywatnosci i wytawiuanie dziecka na widok publiczny.

Nie zrozumiałaś - pisałam o sprzedawaniu tożsamości.
                • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 10:19
                  gaja78 napisała:

> 3-mamuska napisała:
                  >
                  > > A czyli w Norwegi nie ma dzieci grajacych w filmach czy reklamach ,ani ta
                  > kich c
                  > > o w katalogach mozna zobaczyc?
                  > > Bo to tez nie chronieni prywatnosci i wytawiuanie dziecka na widok public
                  > zny.
                  >
                  > Nie zrozumiałaś - pisałam o sprzedawaniu tożsamości.

Tożsamość dziecka ma prawo sprzedawać tylko norweski Lebensborn. Rodzicom biologicznym nic do tego.
      • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 12:32
        elske napisała:

> polonia.wp.pl/title,Nie-bij-nie-strasz-i-nie-upijaj-sie-przy-dziecku,wid,13621272,wiadomosc.html

Bosz, co za rasistowska, nacjonalistyczna instytucja.
        • rita75 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 13:38
          > Bosz, co za rasistowska, nacjonalistyczna instytucja.

taaa- niszcza polska rodzine

piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/archiwum/1146596,mial-zaledwie-cztery-latka-oskar-zostal-zakatowany-na,id,t.html
          • jamnik_belial Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 15:03
            rita75 napisała:

> > Bosz, co za rasistowska, nacjonalistyczna instytucja.
            >
            > taaa- niszcza polska rodzine

Taaa, bo typowa polska rodzina katuje przynajmniej jednego Oskara, a jak on już umrze to robią następnego.
            • rita75 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 15:05
              > Taaa, bo typowa polska rodzina katuje przynajmniej jednego Oskara, a jak on już
              > umrze to robią następnego.

to ty napisalas, ze to typowo polska rodzina
              • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 15:33
                rita75 napisała:

> > Taaa, bo typowa polska rodzina katuje przynajmniej jednego Oskara, a jak
                > on już
                > > umrze to robią następnego.
                >
                > to ty napisalas, ze to typowo polska rodzina

Hm. Zaraz. Przykład Oskara pochodził chyba od Ciebie, nieprawdaż?

A może chodziło ci o to że polskim rodzinom należy odbierać masowo dzieci bo w Piotrkowie zdarzył się przypadek śmiertelnego pobicia?
                • rita75 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 15:38
                  > A może chodziło ci o to że polskim rodzinom należy odbierać masowo dzieci bo w
                  > Piotrkowie zdarzył się przypadek śmiertelnego pobicia?

chodzi o znieczulice spoleczna i kulawo dzialajace polskie sluzby, ktore by mogly sie wiele nauczyc od norweskich
                  • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 15:45
                    rita75 napisała:

> > A może chodziło ci o to że polskim rodzinom należy odbierać masowo dzieci
                    > bo w
                    > > Piotrkowie zdarzył się przypadek śmiertelnego pobicia?
                    >
                    > chodzi o znieczulice spoleczna i kulawo dzialajace polskie sluzby, ktore by mog
                    > ly sie wiele nauczyc od norweskich

I ścigać za to że dziecko jest smutne bo mu babcia umiera?
                    • rita75 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 15:52
                      > I ścigać za to że dziecko jest smutne bo mu babcia umiera?

to wersja jednej ze stron...
                      a poza tym prawdziwa cnota krytyk sie nie boi
                      • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 15:57
                        rita75 napisała:

> > I ścigać za to że dziecko jest smutne bo mu babcia umiera?
                        >
                        > to wersja jednej ze stron...

Druga strona nabrała wody w usta. Oczywiście, oczywiście, wiem, ona tej wody nabrała żeby chronić prywatność dziecka któremu państwowo odebrano rodziców. Bardzo, naprawdę bardzo wygodne. Dzięki temu można dodatkowo wykazać jak nieodpowiedzialni są rodzice którzy o swoim porwanym dziecku mówią publicznie.

> a poza tym prawdziwa cnota krytyk sie nie boi

Bardzo ładne zdanie, szkoda że bez sensu i nie na temat.

• rita75 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 16:30
                          > > a poza tym prawdziwa cnota krytyk sie nie boi
                          >
                          > Bardzo ładne zdanie, szkoda że bez sensu i nie na temat.

kto nie ma czyste sumienie, norweskich procedur sie nie boi- jasniej?
                          • rita75 mialo byc: ma czyste sumienie nt. 02.08.11, 16:32
                          • imasumak Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 16:53
                            rita75 napisała:

kto nie ma czyste sumienie, norweskich procedur sie nie boi- jasniej?

Ale to wcale nie jest takie oczywiste. Czyste sumienie według norweskich norm = niepodnoszenie nigdy na dziecko głosu, niepicie przy nim alkoholu, akceptowanie wszystkich jego kolegów, łącznie z tymi, którzy demolują Twoje mieszkanie, nieangażowanie dziecka w problemy rodzinne (np choroba babci), nienaturalne zachowanie przy dziecku (udawanie, że między tatą i mamą nie ma nigdy kwestii spornych).
                            Według tych norm, większość ludzi ma nieczyste sumienie.
                            • rita75 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 17:19
                              > niepodnoszenie nigdy na dziecko głosu,

to znaczy?
                              >niepicie przy nim alkoholu,

czyli?

akceptowani
                              > e wszystkich jego kolegów, łącznie z tymi, którzy demolują Twoje mieszkanie

jasne
                              • imasumak Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 18:19
                                Ale to są przykłady z artykułu o odebraniu dziewczynki oraz tego chłopca. Nie wymyśliłam tego.
                          • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 16:53
                            rita75 napisała:

> > > a poza tym prawdziwa cnota krytyk sie nie boi
                            > >
                            > > Bardzo ładne zdanie, szkoda że bez sensu i nie na temat.
                            >
                            > kto nie ma czyste sumienie, norweskich procedur sie nie boi- jasniej?

Cóż, rodzina Nikoli zastosowała się właśnie do tego: miała czyste sumienie i nie bała się norweskich procedur. Jak się skończyło - widać.
                            • bi_scotti Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 17:03
                              Tez nie lubie tego hasla o czystym sumieniu, bo bywa czesto wykorzystywane przez np. policje do zbierania DNA czy odciskow palcow od duzej grupy obywateli, ktorzy niby "z wlasnej nieprzymuszonej" woli godza sie na takie dzialania przycisnieci do muru tym wlasnie argumentem, ze jesli nie masz nic do ukrycia to czemu nie chcesz zrezygnowac z wlasnej prywatnosci "w szlachetnym celu". To jest bardzo sliskie etycznie postepowanie!
                              Tak czy inaczej, w kontaktach z roznymi intytucjami nalezy byc rozwaznym, szczegolnie gdy istnieje bariera jezykowa. I to wcale nie znaczy, ze czlowiek cos ukrywa (czy ma cos do ukrycia) tylko wlasnie dlatego, ze wiele z tego co mowimy moze byc zinterpretowane niezgodnie z naszymi intencjami lub wrecz niezgodnie z faktami.
                        • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 20:07
                          babunia_wygodka napisała:

>Dzięki temu można dodatkowo wykazać jak nieodpowie
                          > dzialni są rodzice którzy o swoim porwanym dziecku mówią publicznie.

Już mniejsza z tym, czy odpowiedzialni czy nie. Pytanie które mnie nurtuje to: po co to robią ?
                          Po co mówi się publicznie o tym, że nastoletnie dziecko było molestowane seksualnie ? Jaki cel uświęca upokorzenia, jakie czekają chłopca po upublicznieniu jego sprawy ?
                          • imasumak Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 20:58
                            gaja78 napisała:

Po co mówi się publicznie o tym, że nastoletnie dziecko było molestowane seksualnie ? Jaki cel uświęca upokorzenia, jakie czekają chłopca po upublicznieniu jego sprawy ?

A może to była cena za uwolnienie go? Może Rutkowski sobie zażyczył upublicznienia pewnych faktów, w zamian z podjętą akcję? Jest to z jego strony z pewnością nieetyczne, ale w dużym stopniu tłumaczy zachowanie rodziców tych uwolnionych dzieci.
                            • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:15
                              imasumak napisała:

> gaja78 napisała:
                              >
                              > Po co mówi się publicznie o tym, że nastoletnie dziecko było molestowane seksu
                              > alnie ? Jaki cel uświęca upokorzenia, jakie czekają chłopca po upublicznieniu j
                              > ego sprawy ?

>
                              > A może to była cena za uwolnienie go? Może Rutkowski sobie zażyczył upublicznie
                              > nia pewnych faktów, w zamian z podjętą akcję? Jest to z jego strony z pewnością
                              > nieetyczne, ale w dużym stopniu tłumaczy zachowanie rodziców tych uwolnionych
                              > dzieci.

Serio "tylko" nieetyczne ?!
                              To jest psychiczna przemoc wobec dziecka. Nie wierzę, że nie dało się znaleźć do takiej roboty kogoś, kto chciałby za to tylko pieniądze, bez molestowania dziecka w mediach.
                              • imasumak Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:21
                                Słowo nieetyczne nie wyraża niczego pozytywnego, więc nie rozumiem dlaczego ironizujesz.
                                Co do znalezienia kogoś innego - naprawdę nie wiem, jak bym się zachowała w sytuacji tych rodziców, więc nie chcę ich oceniać.
                                • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:26
                                  imasumak napisała:

> Słowo nieetyczne nie wyraża niczego pozytywnego, więc nie rozumiem dlacz
                                  > ego ironizujesz.
                                  > Co do znalezienia kogoś innego - naprawdę nie wiem, jak bym się zachowała w syt
                                  > uacji tych rodziców, więc nie chcę ich oceniać.

Jeżeli gotowa byłabyś sprzedać dziecko mediom, łącznie z historią jego molestowania (przypominam - chodzi o nastoletniego chłopca !), to wybacz, ale moim zdaniem dziecko nie powinno trafić pod twoja opiekę. Sadzanie dziecka za konferencyjnym stołem to kontynuacja wyrządzania mu psychicznej krzywdy. Dramat sad
                                  • przeciwcialo Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:29
                                    Gaja, a co ty zrobiłabyś gdyby sprawa dotyczyła twojego dziecka?
                                    • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:34
                                      przeciwcialo napisała:

> Gaja, a co ty zrobiłabyś gdyby sprawa dotyczyła twojego dziecka?

Zapewne znalazłabym najemnika, który nie żądałby możliwości upublicznienia psychicznej traumy mojego dziecka. Teza, jakoby Rutkowski był jedynym takim "specjalistą" w Polsce i Rosji wydaje się być wysoce ryzykowna. Aczkolwiek trzeba mu przyznać, że myśl przewodnia jego kampanii reklamowej zmierza właśnie w tym kierunku.
                                      • gaja78 Przeciwciało 02.08.11, 21:36
                                        A ty uważasz, że matka zgadzająca się na upublicznienie psychicznej traumy dziecka, do tego w tak intymnej sferze, jest dla tego dziecka lepsza niż normalna rodzina zastępcza ?
                                        • przeciwcialo Re: Przeciwciało 02.08.11, 21:38
                                          Nie mnie oceniac te matke, to był byc może sposób na uratowanie kilkudziesieciu albo i wiecej innych dzieci przed trauma zabierania do rodzin zastepczych.
                                          • gaja78 Re: Przeciwciało 02.08.11, 21:51
                                            przeciwcialo napisała:

> Nie mnie oceniac te matke, to był byc może sposób na uratowanie kilkudziesieciu
                                            > albo i wiecej innych dzieci przed trauma zabierania do rodzin zastepczych.

Czyli psychikę tego jednego dziecka można poświęcić w imię ratowania innych ?! Uważam, że osoba która godzi się na coś takiego, nie powinna mieć pod swoją opieką dzieci.

I druga sprawa - w jaki sposób upublicznienie sprawy w Polsce miałoby wpłynąć na opinię publiczną w Norwegii ?
                                            • przeciwcialo Re: Przeciwciało 02.08.11, 21:53
                                              Oj, nigdy nie mów nigdy. Radykalizm w pismie nie zawsze jest potem widoczny w postepowaniu szczególnie jak trzeba walczyc o swoje dziecko.
                                              • gaja78 Re: Przeciwciało 02.08.11, 21:57
                                                przeciwcialo napisała:

> Oj, nigdy nie mów nigdy. Radykalizm w pismie nie zawsze jest potem widoczny w p
                                                > ostepowaniu szczególnie jak trzeba walczyc o swoje dziecko.

Trzeba walczyć, bo się ma taką potrzebę, czy trzeba walczyć dla jego dobra ? Bo to są dwie różne sprawy niestety. Opcja nr 2 wyklucza upublicznienie tożsamości oraz szczegółów traumy dziecka.
                                                • przeciwcialo Re: Przeciwciało 02.08.11, 21:59
                                                  Gaja, żebyś nigdy nie musiała przezywać tego co rodzice i dzieci z przypadków norweskich.
                                                  • gaja78 Re: Przeciwciało 02.08.11, 22:02
                                                    przeciwcialo napisała:

> Gaja, żebyś nigdy nie musiała przezywać tego co rodzice i dzieci z przypadków n
                                                    > orweskich.

Faktycznie, biedni rodzice, biedna matka. Państwo norweskie im taką krzywdę wyrządziło - za nic. Przecież ona taką dobrą matką jest. Tylko teraz psychikę syna poświęca, ale to przecież w imię wyższej idei - jak syn dorośnie, to na pewno zrozumie ...
                                      • przeciwcialo Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:37
                                        I w doopie miałabys proceder zabierania zdrowych, ładnych, madrych dzieci z ich rodzin dla Norwegów? Cicho jak mysz siedziałabyś?
                                        Jugendamt tez cyrki w Niemczech robił w stosunku do polskich dzieci, gdyby nie to że rodzice upubliczniali informacje sprawa sie zajeto.
                                        • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:46
                                          przeciwcialo napisała:

> I w doopie miałabys proceder zabierania zdrowych, ładnych, madrych dzieci z ich
                                          > rodzin dla Norwegów? Cicho jak mysz siedziałabyś?

Ale o czym ty mówisz ? Chcesz powiedzieć, że też wierzysz w teorię, jakoby Norwegia zabierała dzieci z powodu zbyt małego zróżnicowania ich własnych genów ?

To przepraszam bardzo - przeciwko czemu protestował pewien skrajnie prawicowy norweski popapraniec, który zabił niedawno kilkudziesięciu mieszkańców tego odizolowanego od reszty świata kraju, borykającego się z problemem "genetycznym" ?
                                          • przeciwcialo Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:48
                                            Takie odchowane dziecko to fajna rzecz. Ten szaleniec protestował przeciwko muzłumanom zdaje się a nie słowianom.
                                            • cherry.coke Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:51
                                              Porywanie chrzescijanskich dzieci na mace juz nie w modzie. Teraz porywac beda chowani wsobnie, zmutowani Norwedzy.
                                            • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:54
                                              przeciwcialo napisała:

> Takie odchowane dziecko to fajna rzecz. Ten szaleniec protestował przeciwko muz
                                              > łumanom zdaje się a nie słowianom.

Ten szaleniec był mocno niezadowolonym ze stanu rzeczy w jego własnym kraju.

Niezadowolony z izolacji i braku mieszania się genów ? To dziwne jak na patologicznego nacjonalistę. Nie uważasz ?
                                              • przeciwcialo Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:55
                                                Nadmierna kontrola która serwuje sie Norwegom nawet na Norwegów dobrze nie wpływa.
                                                • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:59
                                                  przeciwcialo napisała:

> Nadmierna kontrola która serwuje sie Norwegom nawet na Norwegów dobrze nie wpły
                                                  > wa.

Ale zdajesz sobie sprawę, jak wypada Polska jeśli chodzi o przestępczość, w szczególności statystykę zabójstw, na tle Norwegii ?
                                                  • przeciwcialo Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 22:03
                                                    Wiem, weź pod uwage że ich jest troche mniej, sa "włożeni" w system od lat. Lepiej sie nimi kieruje. Niestety. Bogaci, prawie wolni ale czy szcesliwi? A przepaszam oni nie moga byc nieszczęśliwi bo na to mają paragrafy.
                                                  • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 22:11
                                                    przeciwcialo napisała:

> Wiem, weź pod uwage że ich jest troche mniej,

Jakie to ma znaczenie dla statystyki ?

> sa "włożeni" w system od lat. Lepiej sie nimi kieruje.

Co to znaczy ?
                                                  • cherry.coke Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 22:22
                                                    > > sa "włożeni" w system od lat. Lepiej sie nimi kieruje.
                                                    >
                                                    > Co to znaczy ?

Ze nie mozna zachowywac sie przyzwoicie bez wypranego mozgu.
                                                  • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 22:38
                                                    cherry.coke napisała:

> > > sa "włożeni" w system od lat. Lepiej sie nimi kieruje.
                                                    > >
                                                    > > Co to znaczy ?
                                                    >
                                                    > Ze nie mozna zachowywac sie przyzwoicie bez wypranego mozgu.

Ja zrozumiałam, że jesteśmy świadkami narodzin nowego, lepszego świata, czyli systemu totalitarnego, który ma otwarte granice i niską przestępczość. Cuda.
                                  • imasumak Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:02
                                    gaja78 napisała:

Jeżeli gotowa byłabyś sprzedać dziecko mediom, łącznie z historią jego molestowania (przypominam - chodzi o nastoletniego chłopca !), to wybacz, ale moim zdaniem dziecko nie powinno trafić pod twoja opiekę.

Oby nie wydarzyło się w twoim życiu nic, co zmusiłoby cię do zweryfikowania tych kategorycznych sądów.
                                    I uprzedzam - na napastliwe posty nie będę odpowiadać.
                                    • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:12
                                      imasumak napisała:

> gaja78 napisała:
                                      >
                                      > Jeżeli gotowa byłabyś sprzedać dziecko mediom, łącznie z historią jego moles
                                      > towania (przypominam - chodzi o nastoletniego chłopca !), to wybacz, ale moim z
                                      > daniem dziecko nie powinno trafić pod twoja opiekę.

>
                                      > Oby nie wydarzyło się w twoim życiu nic, co zmusiłoby cię do zweryfikowania tyc
                                      > h kategorycznych sądów.

Mam nadzieję, że gdyby kiedyś coś mi się stało w głowę i zweryfikowałabym to przekonanie, to osoby trzecie ochroniłyby moje dzieci przede mną samą.

Uważam, że to co zrobiono temu chłopcu upublicznieniem sprawy, to krzywda niewyobrażalna, która rzuci się cieniem na resztę jego życia. Najpierw jebnięty ojciec wciągający chłopca w seksualne ekscesy, potem jebnięta matka zmuszająca chłopca, żeby o tym mówił całemu światu. Uważam, że to patologia. Rodzina, która wystawia dramat dziecka na widok publiczny, jest rodziną patologiczną, w której dobro dziecka jest cenione bardzo nisko.
                                      • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:20
                                        gaja78 napisała:

> obrażalna, która rzuci się cieniem na resztę jego życia. Najpierw jebnięty ojci
                                        > ec wciągający chłopca w seksualne ekscesy, potem jebnięta matka zmuszająca chło

Nie "potem matka". POTEM to był norweski Lebensborn który mu nie pozwalał wrócić do rodziny.

> pca, żeby o tym mówił całemu światu. Uważam, że to patologia. Rodzina, która w

A skąd w ogóle wiesz że chłopak został zmuszony?
                                        • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:25

> A skąd w ogóle wiesz że chłopak został zmuszony?

13-latek sam chętnie opowiada o molestowaniu seksualnym ?! No sorry ...
                                          • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:38
                                            gaja78 napisała:

> babunia_wygodka napisała:
                                            >
                                            > > A skąd w ogóle wiesz że chłopak został zmuszony?
                                            >
                                            > 13-latek sam chętnie opowiada o molestowaniu seksualnym ?! No sorry ...

Czyli nie wiesz tylko tak sobie zmyślasz żeby oczernić matkę chłopaka.
                                            • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:43

> gaja78 napisała:
                                              >
                                              > > babunia_wygodka napisała:
                                              > >
                                              > > > A skąd w ogóle wiesz że chłopak został zmuszony?
                                              > >
                                              > > 13-latek sam chętnie opowiada o molestowaniu seksualnym ?! No sorry ...
                                              >
                                              > Czyli nie wiesz tylko tak sobie zmyślasz żeby oczernić matkę chłopaka.

Tak, zmyślam sobie uncertain
                                              • imasumak Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 13:08
                                                A nie przyszło ci do głowy, że on wolał to upublicznienie, niż pozostanie w rodzinie zastępczej? Może wolał być po prostu z matką?
                                                • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 13:21
                                                  imasumak napisała:

> A nie przyszło ci do głowy, że on wolał to upublicznienie, niż pozostanie w rod
                                                  > zinie zastępczej? Może wolał być po prostu z matką?

Przyszło. Jest mało prawdopodobne, że 13-latek zdaje sobie sprawę, jaki wpływ na jego psychikę i życie będzie miało to upublicznienie. Dlatego matka powinna go chronić przed takimi decyzjami.

Próbuję sobie wyobrazić: tracę córkę, córka zostaje zgwałcona, udaje się ją sprowadzić z powrotem do domu. Wybawca proponuje mi konferencje prasową, na której moja córka ma się pokazać jako ofiara - systemu i gwałciciela. "Córeczko, jeśli chcesz zostać w domu, musisz stanąć przed kamerami i powiedzieć, co cię spotkało". Zapewne zgodziłaby się. Tylko co dalej ?
                                                  • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 14:05
                                                    To młodszy brat był molestowany, nie "odzyskany" trzynastolatek.
                          • bezpocztyonline Bezpieczeństwo jego brata 03.08.11, 00:35
                            gaja78 napisała:

> Po co mówi się publicznie o tym, że nastoletnie dziecko było molestowane seksua
                            > lnie ? Jaki cel uświęca upokorzenia, jakie czekają chłopca po upublicznieniu je
                            > go sprawy ?

Bo pod opieką ojca tego chłopca został jeszcze drugi młodszy czteroletni synek. I za tym czterolatkiem teraz nie ma się kto ująć.

Chyba, że się zrobi szum medialny w Norwegii i rzeczywiście ktoś sprawdzi, jak to wygląda naprawdę. Jeżeli 13-latek trafił do rodziny zastępczej a nie pod opiekę ojca, to widać zdaniem norweskich instytucji władnych o tym decydować ten ojciec jednak nie nadawał się do opiekowania się swoim dzieckiem. A 13-latek może być już wiarygodnym świadkiem.

Jaki zatem cel? Matka walczy o drugiego syna, a starszy brat o młodszego.
                            • gaja78 Re: Bezpieczeństwo jego brata 03.08.11, 05:19
                              bezpocztyonline napisała:

> Jaki zatem cel? Matka walczy o drugiego syna, a starszy brat o młodszego.

Możesz mi wyjaśnić, jaki wpływ na tą walkę ma konferencja prasowa organizowana w Polsce ?
                          • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 10:11
                            gaja78 napisała:

>
                            > >Dzięki temu można dodatkowo wykazać jak nieodpowie
                            > > dzialni są rodzice którzy o swoim porwanym dziecku mówią publicznie.
                            >
                            > Już mniejsza z tym, czy odpowiedzialni czy nie. Pytanie które mnie nurtuje to:
                            > po co to robią ?

Żeby wytłumaczyć nawiedzonym obrończyniom norweskich urzędów dlaczego nie chcieli korzystać z dobrodziejstw tego najlepszego prawodawstwa na świecie.
                            Bo gdyby tego nie zrobili to by ciotki rewolucji gdakały o czarnej niewdzięczności i zezwierzęceniu tępych Słowian którzy chcą bić dzieci wbrew woli światłych Skandynawów.
                            • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 10:59

> Żeby wytłumaczyć nawiedzonym obrończyniom norweskich urzędów dlaczego nie chcie
                              > li korzystać z dobrodziejstw tego najlepszego prawodawstwa na świecie.
                              > Bo gdyby tego nie zrobili to by ciotki rewolucji gdakały o czarnej niewdzięczno
                              > ści i zezwierzęceniu tępych Słowian którzy chcą bić dzieci wbrew woli światłych
                              > Skandynawów.

Czyli uważasz, że można wykorzystać traumę nastolatka i ją upublicznić, działając ewidentnie na szkodę dziecka, celem wpływu na światopogląd obcych ludzi ?

Wykorzystałabyś w ten sposób własne dziecko ? Uważasz, że to dopuszczalne ?
                              • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 11:45
                                gaja78 napisała:

>
                                > > Żeby wytłumaczyć nawiedzonym obrończyniom norweskich urzędów dlaczego nie
                                > chcie
                                > > li korzystać z dobrodziejstw tego najlepszego prawodawstwa na świecie.
                                > > Bo gdyby tego nie zrobili to by ciotki rewolucji gdakały o czarnej niewdz
                                > ięczno
                                > > ści i zezwierzęceniu tępych Słowian którzy chcą bić dzieci wbrew woli świ
                                > atłych
                                > > Skandynawów.
                                >
                                > Czyli uważasz, że można wykorzystać traumę nastolatka i ją upublicznić, działaj
                                > ąc ewidentnie na szkodę dziecka, celem wpływu na światopogląd obcych ludzi ?

Cóż, pewnie rodzina wolałaby tego nie robić, ale została zmuszona do obrony. Teraz, kiedy sprawa stała się publiczna, nie będzie tak prosto złapać ich za łeb i odesłać do Norwegii żeby dzieciak odsiedział swoje.

> Wykorzystałabyś w ten sposób własne dziecko ? Uważasz, że to dopuszczalne ?

Przecież tu nikt nie wykorzystuje żadnego dziecka, więc o czym mówisz?

• gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:03

> Cóż, pewnie rodzina wolałaby tego nie robić, ale została zmuszona do obrony. Te
                                  > raz, kiedy sprawa stała się publiczna, nie będzie tak prosto złapać ich za łeb
                                  > i odesłać do Norwegii żeby dzieciak odsiedział swoje.

Czyli ta konferencja odbyła się po to, żeby dziecko nie zostało odesłane z powrotem do Norwegii ?! A - przepraszam bardzo - jak konkretnie działa ten mechanizm ?

> > Wykorzystałabyś w ten sposób własne dziecko ? Uważasz, że to dopuszczalne
                                  > ?
                                  >
                                  > Przecież tu nikt nie wykorzystuje żadnego dziecka, więc o czym mówisz?
                                  >

Nastoletnie dziecko, które padło ofiarą molestowania seksualnego, jest zmuszane do upublicznienia swojej tożsamości i przypięcia sobie oficjalnej etykietki "byłem molestowany seksualnie, mój ojciec jest pojebany, byłem w rodzinie zastępczej, porwał mnie Rutkowski".

Rzeczywiście. Nikt tego dziecka nie wykorzystuje uncertain
                                  • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:18
                                    gaja78 napisała:

>
                                    > > Cóż, pewnie rodzina wolałaby tego nie robić, ale została zmuszona do obro
                                    > ny. Te
                                    > > raz, kiedy sprawa stała się publiczna, nie będzie tak prosto złapać ich z
                                    > a łeb
                                    > > i odesłać do Norwegii żeby dzieciak odsiedział swoje.
                                    >
                                    > Czyli ta konferencja odbyła się po to, żeby dziecko nie zostało odesłane z powr
                                    > otem do Norwegii ?! A - przepraszam bardzo - jak konkretnie działa ten mechani
                                    > zm ?

Bardzo prosto. Urzędnik czuje nad d*pą bat gazeciarzy i wie że jeżeli przyklepie bezmyślnie cokolwiek przeciwko tej rodzinie to będzie miał ciepło. Bez takiego wyprzedzającego zawiadomienia społeczeństwa że rodzinie dzieje się krzywda przybicie pieczątki "odesłać Norwegom" nie wiązałoby się dla urzędnika z żadnym ryzykiem.

> Nastoletnie dziecko, które padło ofiarą molestowania seksualnego, jest zmuszane
                                    > do upublicznienia swojej tożsamości i przypięcia sobie oficjalnej etykietki "b
                                    > yłem molestowany seksualnie, mój ojciec jest pojebany, byłem w rodzinie zastępc
                                    > zej, porwał mnie Rutkowski".

Lepiej tak niż wrócić do rodziny zastępczej.

> Rzeczywiście. Nikt tego dziecka nie wykorzystuje uncertain

Teraz już nie, bo Rutkowski pomógł mu wrócić do matki.
                                    • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:24

> Bardzo prosto. Urzędnik czuje nad d*pą bat gazeciarzy i wie że jeżeli przyklepi
                                      > e bezmyślnie cokolwiek przeciwko tej rodzinie to będzie miał ciepło. Bez takieg
                                      > o wyprzedzającego zawiadomienia społeczeństwa że rodzinie dzieje się krzywda pr
                                      > zybicie pieczątki "odesłać Norwegom" nie wiązałoby się dla urzędnika z żadnym r
                                      > yzykiem.

O jakim konkretnie urzędniku piszesz ?
                                      • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:40
                                        gaja78 napisała:

>
                                        > > Bardzo prosto. Urzędnik czuje nad d*pą bat gazeciarzy i wie że jeżeli prz
                                        > yklepi
                                        > > e bezmyślnie cokolwiek przeciwko tej rodzinie to będzie miał ciepło. Bez
                                        > takieg
                                        > > o wyprzedzającego zawiadomienia społeczeństwa że rodzinie dzieje się krzy
                                        > wda pr
                                        > > zybicie pieczątki "odesłać Norwegom" nie wiązałoby się dla urzędnika z ża
                                        > dnym r
                                        > > yzykiem.
                                        >
                                        > O jakim konkretnie urzędniku piszesz ?

O jakimkolwiek urzędniku który miałby się w Polsce "zająć tą sprawą".
                                        Jak kobiecie wisi nad głową groźba aresztowania dziecka na żądanie z Norwegii to nie będzie czekać aż się pojawi konkretny urzędnik tylko zabezpiecza się zawczasu.
                                        • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:44

> O jakimkolwiek urzędniku który miałby się w Polsce "zająć tą sprawą".
                                          > Jak kobiecie wisi nad głową groźba aresztowania dziecka na żądanie z Norwegii t
                                          > o nie będzie czekać aż się pojawi konkretny urzędnik tylko zabezpiecza się zawc
                                          > zasu.

Nie wiesz jaki to urzędnik, ale wiesz że konferencja prasowa autorstwa pana Rutkowskiego będzie miała istotny wpływ na jego decyzje ?
                                          • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:48
                                            gaja78 napisała:

>
                                            > > O jakimkolwiek urzędniku który miałby się w Polsce "zająć tą sprawą".
                                            > > Jak kobiecie wisi nad głową groźba aresztowania dziecka na żądanie z Norw
                                            > egii t
                                            > > o nie będzie czekać aż się pojawi konkretny urzędnik tylko zabezpiecza si
                                            > ę zawc
                                            > > zasu.
                                            >
                                            > Nie wiesz jaki to urzędnik, ale wiesz że konferencja prasowa autorstwa pana Rut
                                            > kowskiego będzie miała istotny wpływ na jego decyzje ?

Oczywiście. Bo urzędnicy nie lubią jak się na nich zwraca uwagę - bo wtedy pojawia się odpowiedzialność. Dlatego będą unikać decyzji które ściągnęłyby na nich uwagę mediów. I o to chodziło matce broniącej się przed rozdzieleniem z dzieckiem.
    • wespuczi Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 00:57
      no coz przeczytalam ten artykul, no nie wierze, niech go zamkna w koncu albo cos..
    • 3-mamuska Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 02:49
      Jesli chodzlo o molestowanie to moglo tak byc, dobro dziecka I bezpieczenstwo Na pierwszym miejscu, nawet tu w UK maja prawo zabrac dziecko bez pytania /sadu, bo ma dziecko byc bezpieczne.. A potem dopiero wyjasnianie.
      Malo tego polka w Angli uwazaja że to super, I że nawet jesli sie pomyla to dobrze,, bo kiedys to moze uratowac innemu dziecku zdrowie/zycie.
      • wioskowy_glupek Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 11:20
        Eee ale że o co wam chodzi ? Dziecko zostało zabrane od świra i pedofila ale także nie wiadomo i czemu od matki. A Rutkowski je na WŁASNĄ PROŚBĘ dziecka odzyskał. Niby dlaczego to ma być złe ? Chwała mu za takie akcje...
    • forumowiczka.to.ja Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 12:00
      W Norwegii, w przeciwieństwie do Polski, ogromną wagę przykładaja do dobra dziecka szeroko pojętego, a co za tym idzie, biorą pod lupę rodziców i bliskich dziecka. Uwrażliwiają na ten problem obywateli. Jeśli więc pojedzie tam polska statystyczna rodzina, która w tygodniu pracuje, a w weekend baluje, z dziećmi oczywiście w domu, po balandze suto zakrapianej dojdzie do awantury, to sąsiedzi w końcu zawiadomią urząd. Dla nas szok, wtrącanie się w mir domowy, wtykanie nosa. Dla Norwegów: troska o dziecko. U nas wystarczy przejść się w weekend po osiedlach, i posłuchać odgłosów: impreza na calego, godzina nocna, a w tle oprócz muzyki, płacze lub piski dzieci. I gdzie są w tej sytuacji sąsiedzi? Ano, nie wtrącają się, bo wyjdą na kapusiów. A potem z dziecka wyrasta znerwicowany, niepewny siebie człowiek, nieznający innego życia niż to, które widziało w domu, czyli wszsytkie wolne chwile muszą być połączone z alkoholem. Więc i taki dorosły oddechu i zapomnienia nie poszuka w rozmowie, aktywności fizycznej, wyprawie, spa, tylko po prostu przed telewizorem napije się, aż zapomni. To tak w telegraficznym skrócie myślowym scenariusz, jaki niestety najczęściej ma miejsce. Nie uogólniam jednak, bo i w Polsce mnostwo porządnych ludzi, ale daleko nam jeszcze do tej odpowiedzialności zbiorowej za dzieci, starszych, chorych.
      Co do Rutkowskiego, to wg mnie to człowiek, który dzięki takim akcjom nakręca sobie PR - skuteczny, szybki, wybawca. Jak było w tych rodzinach NAPRAWDĘ wiedza dzieci. To, że dzieci zabrano ojcu-pedofilowi, ok, ale dlaczego też matce? Czy to naciagnięcie prawa norweskiego? Czy może wyszło, że przez 13 lat widziała co sie dzieje z mężem, ale nie reagowała? A w nagrodę jak starszy urósł i przestał być atrakcyjny, urodziła mężowi drugie dziecko? Tego nie wiemy.
      Jestem przeciwna państwu policyjnemu jak w Niemczech, ale jestem za szeroko pojętą ochroną dzieci.
      • inez21 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 12:33
        Jakieś dwa tygodnie temu był w Newsweeku o tej pierwszej dziewczynce, którą odebrano rodzicom w Norwegii i którą uwolnił rutkowskipolecam wszystkim zbulwersowanym obrońcom norweskiego prawa.
        Rodzina, której zabrano dziecko nie była patologiczna, powody z których zabrano dziecko zupełnie absurdalne np. że rodzice czasem się kłócili,że zabronili dziecku bawic się z koleżanką z sąsiedztwa,która demolowała dom,że dziewczynka była smutna w szkole bo babcia chora(po co obciążają dziecko swoimi problemami) itp. itd.
        Po przeczytaniu tego stwierdziłam,że w Polsce 98% rodzin powinno się zabrać dzieci, bo wychowują nie wedle norweskich standartów. No i po za tym u nas tez powinno się zabierać dzieci wszelkim rodzinom imigrantów ,bo przeciez z zasady też wychowuja dzieci inaczej niż my.
        No i w podsumowaniu tego wniosek jest tylko jeden,ze tak naprawdę u siebie to jesteśmy tylko w Polsce ,bo wszędzie na świecie a szczególnie w Europie jestesmy postrzegani jako patologiasad((
        • bi_scotti Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 13:34
          Problem chyba glownie w nieznajomosci prawa (rodzinnego) kraju, do ktorego ludzie imigruja. Szkoda, ze np. ta norweska organizacja nie prowadzi jakichs warsztatow, sesji informacyjnych (niechby nawet i byly obowiazkowa czescia procesu imigracyjnego) dla rodzicow-imigrantow dajacych im mozliwosc zapoznania sie z norweskimi przepisami ZANIM norweskie sluzby beda sie poczuwaly do interwencji. Ludziom, generalnie, nalezy dac szanse postepowania zgodnie z prawem (a czy prawo lokalne ma sens, czy go nie ma, to juz demokratyczny wybor lokalnego spoleczenstwa i ludzi, ktorzy decyduja sie zyc w jakims kraju - nie ma obowiazku emigracji do Norwegii!). Oczywiscie, nieznajomosc prawa nie zwalnia z odpowiedzialnosci, ale jesli mozna komus ulatwic poznanie prawnych oczekiwan to nalezy to zrobic. W koncu prewencja jest zawsze lepsza (i tansza!) niz interwencja.
          • jak_matrioszka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 13:57
            bi_scotti napisała:

> Problem chyba glownie w nieznajomosci prawa (rodzinnego) kraju, do ktorego ludz
            > ie imigruja. Szkoda, ze np. ta norweska organizacja nie prowadzi jakichs warszt
            > atow, sesji informacyjnych (niechby nawet i byly obowiazkowa czescia procesu im
            > igracyjnego) dla rodzicow-imigrantow dajacych im mozliwosc zapoznania sie z nor
            > weskimi przepisami ZANIM norweskie sluzby beda sie poczuwaly do interwencji.

Obowiazek szkolenia jezykowo-spolecznego maja azylanci i osoby starajace sie o norweskie obywatelstwo, Polacy i inni mieszkancy UE nie musza ani uczyc sie jezyka, ani uczestniczyc w szkoleniu z zakresu wiedzy o spoleczenstwie. Wynika to z umow miedzynarodowych, o rownym traktowaniu obywateli umawiajacych sie panstw.
            Panstwo norweskie umozliwia kontakt za posrednictwem tlumacza tam, gdzie jest to konieczne (lekarz, sad), nie wymagajmy jednak aby kazdemu kto przyjechal do Norwegii i tam zamieszkal przydzielac prywatnego opiekuna, uczacego przybysza zycia w spoleczenstwie i przewidujacego co "nowy" moze nabroic w nieswiadomosci. Cos za cos, albo wolny dostep do norweskiego rynku pracy, albo traktowanie jak przybyszy z innej strefy kulturowej i zaostrzone zasady wjazdu do Norwegii.
            • bi_scotti Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 14:41
              jak_matrioszka napisała:

> nie wymagajmy jednak aby kazdemu kto przyjechal do N
              > orwegii i tam zamieszkal przydzielac prywatnego opiekuna, uczacego przybysza zy
              > cia w spoleczenstwie i przewidujacego co "nowy" moze nabroic w nieswiadomosci.
              > Cos za cos, albo wolny dostep do norweskiego rynku pracy, albo traktowanie jak
              > przybyszy z innej strefy kulturowej i zaostrzone zasady wjazdu do Norwegii.

Ja niczego od nikogo nie wymagam smile Ja tak tylko mysle, ze jesli dobro dziecka jest faktycznie paramount, to instytucja dbajaca o owo dobro moglaby byc bardziej proactive w kwestii ewentualnej prewencji. Kazdy kraj ma swoje specyficzne przepisy w roznych sprawach i o ile dostosowanie sie np. do ograniczen predkosci jest oczywiste, bo wystarczy czytac znaki, o tyle juz przestrzeganie obowiazujacych przepisow prawa rodzinnego wymaga zapoznania sie z nimi. I zeby nie rozdzielac rodzin, nie narazac dzieci na traume kontaktow z policja itp. mozna pewnie wlozyc wysilek w edukacje rodzicow.
        • elske Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 20:22
          inez21 napisała:

> Jakieś dwa tygodnie temu był w Newsweeku o tej pierwszej dziewczynce, którą ode
          > brano rodzicom w Norwegii i którą uwolnił rutkowskipolecam wszystkim zbulwersow
          > anym obrońcom norweskiego prawa.
          > Rodzina, której zabrano dziecko nie była patologiczna, powody z których zabrano
          > dziecko zupełnie absurdalne np. że rodzice czasem się kłócili,że zabronili dzi
          > ecku bawic się z koleżanką z sąsiedztwa,która demolowała dom,że dziewczynka był
          > a smutna w szkole bo babcia chora(po co obciążają dziecko swoimi problemami) it
          > p. itd.

Tez czytałam ten artykuł. I wspomniano w nim , że rodzina kilka raz korzystała z pomocy socjalnej (dzięki temu między innymi wynajęli większe mieszkanie). A w Norwegii, jeśli często korzystasz z takiej pomocy , to znaczy że sobie nie radzisz. Myślę , że dlatego rodzina była pod obserwacją.

Mnie zastanawiała jedna rzecz: jak bardzo musiało się zmienić zachowanie dziecka, skoro ją zabrano ze szkoły. Bo jeśli była dzieckiem wesołym, otwartym i nagle z dnia na dzień jest smutna, przygaszona, szkoła zaczyna widzieć, że coś jest nie tak.
          • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 10:15
            elske napisała:

> Mnie zastanawiała jedna rzecz: jak bardzo musiało się zmienić zachowanie dzieck
            > a, skoro ją zabrano ze szkoły. Bo jeśli była dzieckiem wesołym, otwartym i nagl
            > e z dnia na dzień jest smutna, przygaszona, szkoła zaczyna widzieć, że coś jest
            > nie tak.

Bo to tak bywa że babcia zaczyna umierać z dnia na dzień.
    • majenkir Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 14:05

> rel="nofollow">wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10045824.html

"Alexander trafił do rodziny zastępczej. Dużo czasu spędzał w bibliotece. Tam napisał list do rosyjskiego konsula w Norwegii i do królowej. Prosił o pomoc, przekonywał, że jest Rosjaninem i chce wrócić do mamy, do Moskwy. Zadzwonił też do Rutkowskiego."

- Bardzo płakał - wspomina detektyw. - Nie mogłem go zrozumieć. Zaczęliśmy rozmawiać po rosyjsku. Prosił o pomoc, opowiedział, jaka jest sytuacja, więc po niego pojechaliśmy.
      • majenkir Re: 02.08.11, 14:06
        Srali, pierdziali.
        13-latek zlecil swoje porwanie? A kto placi? Chyba, ze Rutkowski jest wolontariuszem, heheh wink.
        • 3-mamuska Re: 02.08.11, 14:22
          majenkir napisała:

> Srali, pierdziali.
          > 13-latek zlecil swoje porwanie? A kto placi? Chyba, ze Rutkowski jest wolontari
          > uszem, heheh wink.
          Przeciez nie napisze, ze po tym telefonie poszukal matki chlopca i wystawil jej rachunek.
          A ja sie nie dziwie ,chlopak nie mial kontaktu z nikim z rodziny znajomych,po zobaczeniu w telewizji co bylo z NIkola zadzwonil do Rutkowskiego, bo to jedyne zrodlo gdzie mogl szukac pomocy.A on juz napewno wiedzial gdzie dalej znalesc kase,od rodziny.
          • dz1dka Re: polecam ten arykuł 02.08.11, 14:52
            Tekst linka
            • cherry.coke Re: polecam ten arykuł 02.08.11, 15:24
              Mozesz sobie polecac, tylko nic z niego nie wynika poza tym, co zyczy sobie przekazac rodzina. Opieka nie poda swojej wersji interwencji, chocby dzialy sie tam rzeczy straszne.
              • babunia_wygodka Re: polecam ten arykuł 02.08.11, 15:31
                cherry.coke napisała:

> Mozesz sobie polecac, tylko nic z niego nie wynika poza tym, co zyczy sobie prz
                > ekazac rodzina. Opieka nie poda swojej wersji interwencji, chocby dzialy sie ta
                > m rzeczy straszne.

Co oczywiście dowodzi że rodzina kłamie. A dziewczynka uciekła do rodziców bo jest po prostu masochistką i atmosfera miłości w rodzinie zastępczej nie odpowiadała jej.
                • forumowiczka.to.ja Re: polecam ten arykuł 02.08.11, 15:41

> Co oczywiście dowodzi że rodzina kłamie. A dziewczynka uciekła do rodziców bo j
                  > est po prostu masochistką i atmosfera miłości w rodzinie zastępczej nie odpowia
                  > dała jej.

A czy ktoś może mi napisać, po kiego grzyba ta matka w ogóle opowiadała takie pierdoły obcej babie z urzędu, że ona ma z mężem ciche dni, że czasami się kłócą itp? Pierwsze, o czym bym pomyślała, to co ją to obchodzi i jakim prawem wypytuje mnie o takie rzeczy. Kolejna sprawa, fajnie było brać dofinansowania, fajnie było przyjąć większe mieszkanie itp. Nie pomyślala durnota, że nic za darmo? Mieszkali tam jakiś czas, skoro dziecko zdążyło nauczyć się norweskiego, mogli popytać innych Polaków co to za urząd i po co pyta o takie rzeczy. W ogóle wyjeżdżając do innego kraju warto wiedzieć cokolwiek o nim, szczególnie jadąc z dzieckiem.
                  Niestety, Norwegia ma taki system jaki ma, jak nam się on nie podoba, to nikt nas tam nie zapraszał, zwijam manatki i wracam do swojego kraju, gdzie mogę pić, bić, narzekać. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego respektowania. To samo dotyczy przepisów. Mnie też ta historia na początku zszokowała, ale faktycznie, nie znamy relacji drugiej strony, nie wiemy co zastawali w domu, co mówili sąsiedzi. Nie posądzam nikogo, ot wiele wątpliwości mam.
                  • babunia_wygodka Re: polecam ten arykuł 02.08.11, 15:44
                    forumowiczka.to.ja napisała:

>
                    > > Co oczywiście dowodzi że rodzina kłamie. A dziewczynka uciekła do rodzicó
                    > w bo j
                    > > est po prostu masochistką i atmosfera miłości w rodzinie zastępczej nie o
                    > dpowia
                    > > dała jej.
                    >
                    > A czy ktoś może mi napisać, po kiego grzyba ta matka w ogóle opowiadała takie p
                    > ierdoły obcej babie z urzędu, że ona ma z mężem ciche dni, że czasami się kłócą

Bo nie była paranoiczką i nie przypuszczała że banalne, normalne zachowania to podkładka pod odebranie dziecka?

> itp? Pierwsze, o czym bym pomyślała, to co ją to obchodzi i jakim prawem wypyt
                    > uje mnie o takie rzeczy. Kolejna sprawa, fajnie było brać dofinansowania, fajni
                    > e było przyjąć większe mieszkanie itp. Nie pomyślala durnota, że nic za darmo?

A Ty byś pomyślała że za dofinansowanie trzeba będzie oddać dziecko?

• bi_scotti Re: polecam ten arykuł 02.08.11, 16:42

> Bo nie była paranoiczką i nie przypuszczała że banalne, normalne zachowania to
                      > podkładka pod odebranie dziecka?
                      > A Ty byś pomyślała że za dofinansowanie trzeba będzie oddać dziecko?

Przepisy norweskie moga byc zaskakujace/dziwne nawet bezsensowne ale takie sa i dopoki spoleczenstwo norweskie ich sobie demokratycznie nie zmieni, to sa w Norwegii obowiazujace. Mozemy je tu sobie pooceniec totalnie krytycznie ale niewiele to zmieni w realu. Widocznie Norwegom to odpowiada.
                      Problem tej polskiej rodziny byl/jest glownie w tym, ze nie znala ani przepisow, ani jezyka na tyle zeby wpelni swiadomie uczestniczyc w rozmowie z ta instytucja troszczaca sie o dzieci. I tu widze blad obu stron - zarowno tych rodzicow jak i samej instytucji. Obie strony wychodzily z zalozenia, ze startuja z pelnym kompletem informacji i we wzajemnym zrozumieniu obowiazujacych procedur. A tak nie bylo i stad, w duzej mierze, cala "afera". Jak w wielu sprawach w zyciu, komunikacja i edukacja sa podstawa. Gdy ich brak albo sa niekompletne, zle sie dzieje.
                      • elske Re: polecam ten arykuł 02.08.11, 20:26
                        Tak obok tematu. Czytałam w kilku miejscach głosy, że odbiera się dzieci obcokrajowcom, zmienia im tożsamość i oddaje norwegom do adopcji. A dzisiaj dowiedziałam się, że norwegom prawo zabrania adoptować dzieci z Europy. Tutaj bardzo dużo dzieci adoptuje się z Azji.
                        • lysaczarownica eleske 02.08.11, 21:06
                          elske napisała:

> Tak obok tematu. Czytałam w kilku miejscach głosy, że odbiera się dzieci obcokr
                          > ajowcom, zmienia im tożsamość i oddaje norwegom do adopcji. A dzisiaj dowiedzia
                          > łam się, że norwegom prawo zabrania adoptować dzieci z Europy. Tutaj bardzo duż
                          > o dzieci adoptuje się z Azji.

Taaa a skad to wiesz? bo pewna pani Gosia tak sobie napisala na jakims forum? Czy moze podasz jakies zrodlo tej informacji.Prawda jest taka ze wszyskie dzieciaki ktore zostaly zabrane Polakom a z ktorymi byla afera (patrz blizniaki) zostaly oddane do NORWESKIEJ rodziny zastepczej nawet j polskiego zapomnialy w przypadku blizniakow.
                          Nie wierzysz rodzicom dzieci a pani G z forum juz tak by pisac tutaj o jakies wymyslonej bzdurze przez nia jako o sprawdzonej informacji.Pomysl czasem.....
                          • cherry.coke Re: eleske 02.08.11, 21:11
                            Przeciez rodzina zastepcza a adopcja to dwie rozne sprawy.
                            • przeciwcialo Re: eleske 02.08.11, 21:13
                              Róznnica niewielka jesli do osiągniecia pełnoletniści dzieci sa zabrane rodzicom natrualnym, zapominaja jezyk.
                            • lysaczarownica Re: eleske 02.08.11, 21:16
                              cherry.coke napisała:

> Przeciez rodzina zastepcza a adopcja to dwie rozne sprawy.

Jasne ale skad Elske to wie? ze Norwedzy nie moga adoptowac dzieci z Europy? Niech da jakiegos linka do zrodla.dla mnie jezeli Norwedzy moga byc rodzina zastepcza dla polskich dzieci moge je tez adoptowac.Jakos w przypadkach polskich dzieci nikt z BV nie dbal o to by trafily do polskiej rodziny zastepczej by nie stracily kontaktu z jezykiem.
                        • lysaczarownica Elske 02.08.11, 21:19
                          elske napisała:

> Tak obok tematu. Czytałam w kilku miejscach głosy, że odbiera się dzieci obcokr
                          > ajowcom, zmienia im tożsamość i oddaje norwegom do adopcji. A dzisiaj dowiedzia
                          > łam się, że norwegom prawo zabrania adoptować dzieci z Europy. Tutaj bardzo duż
                          > o dzieci adoptuje się z Azji.

Widze ze juz zostal usniety moj post ciekawe dlaczego.
                          Elske ale to nie jest sprawdzona informacja? Ty tylko o tym slyszalas prawda? Nie mozezs dac jakiegos linka do zrodla ktore mowi o tym.Dla mnie jezeli Norwedzy moga zostac rodzina zastrepcza dla polskich dzieci moge je tez adoptowac.
                  • 3-mamuska Re: polecam ten arykuł 03.08.11, 02:24
                    forumowiczka.to.ja napisała: > A czy ktoś może mi napisać, po kiego grzyba ta matka w ogóle opowiadała takie p
                    > ierdoły obcej babie z urzędu, że ona ma z mężem ciche dni, że czasami się kłócą
                    > itp? Pierwsze, o czym bym pomyślała, to co ją to obchodzi i jakim prawem wypyt
                    > uje mnie o takie rzeczy. Kolejna sprawa, fajnie było brać dofinansowania, fajni
                    > e było przyjąć większe mieszkanie itp. Nie pomyślala durnota, że nic za darmo?
                    > Mieszkali tam jakiś czas, skoro dziecko zdążyło nauczyć się norweskiego, mogli
                    > popytać innych Polaków co to za urząd i po co pyta o takie rzeczy. W ogóle wyje
                    > żdżając do innego kraju warto wiedzieć cokolwiek o nim, szczególnie jadąc z dzi
                    > eckiem.
                    > Niestety, Norwegia ma taki system jaki ma, jak nam się on nie podoba, to nikt n
                    > as tam nie zapraszał, zwijam manatki i wracam do swojego kraju, gdzie mogę pić,
                    > bić, narzekać. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego respektowania. To samo do
                    > tyczy przepisów. Mnie też ta historia na początku zszokowała, ale faktycznie, n
                    > ie znamy relacji drugiej strony, nie wiemy co zastawali w domu, co mówili sąsie
                    > dzi. Nie posądzam nikogo, ot wiele wątpliwości mam.

Wiesz moze i racja nikt nas nie zapraszal ani nie trzyma na sile.
                    Ale nikt tez nie powiedzila jakie sa prawa.Urodzilam tu 2 dzieci i nikt w szpitalu i poza nim nie powiedzial mi, ze nie wolno zostawiac dzieci samych do jakiegos tam wieku.Ok mozna szukac samemu i pytac,ale jesli informuja jakie mozesz miec pieniadze, bo urodzilas dziecko to powinni dac broszurki o prawach i obowizkach rodzica (jesli jestes spoza angli).O przedszkolu szkole czy wlasnie zostawianiu samych.
                    Ja tu bede i zostane, bo moj syn z autyzmem ma duza pomoc,ale tez wiem, ze system to system i tez niektore rzeczy mi sie nie podobaja.I tez nikt mnie nie zmusi zebym myslala jak anglik i robila jak uwazaja.
                    To jak walczylam o strszego syna przez 3 lata,bo sobie w szkole nie radzil ,a on mial 2 latka jak tu przyjechal i od poczatku mieszkalismy z angielska rodzina,polskiego (oprocz kilku slow)nauczyl sie wieku 5 lat, oni twardo twierdzili, ze problemy szkolne to przez to ze jego 1 jezykiem jest polski.
                    To samo przed szczpieniem lekarz dziecka nie bada,pielgniarka pyta czy nie ma goraczki i tyle.
                    I niby system swietny do chroni dzieci ,ale duzo rzeczy nie do przeskocznia,klapki na oczach jestes czescia systemu i jak nie wchodzisz w ramki to maja cie w dupie.Jak ci sie noga powinie,a nie spelniasz wymogow to umieraj z glodu, bo ci sie nie nalezy,kazdy wezmie papierek popatrzy wpisze co mu rubryczka nakazuje i odklada papiery dalej.

Kolezanki facet zaczal cpiac,maja synka niepelnosprawnego,wiec ona zglosila ze facet cpa, ona nie pracuje ze wzgledu na mldego i co wyprowadzili jak z interwencji 1 torbe moga wziac,do brudnego pokoju 2x2.Do tego po kilku dniach okazalo sie ze wlasiciel wchodzi jej do pokoju i przeglda rzeczy,na ogrodzi ogladal jej majtki ze sznurka.Zostawial kartki na jej lozku i co ?
                    i nic poszla na policje i powiedzieli, ze jesli on w tym dmu mieszka, jest jego to moze robic co chce,ma sie zglosci jak jej cos osobiscie zrobi.Dostala zasilek na 6 tygodni,taki ze suchy chlebb miala jesc.Dom bez pralki, a ona z chlopcem ktory nie chodzi musiala latac do pralni i po 6 tygodniach kasy jej odmowili i zostala na lodzie.
                    Bo nie dala rady w 6 tygodni zalatwic malemu przedszkola (dziecko niepelnosprawne wiec ciezko o mniejsce,w specjalnej placowce)
                    Zmusil ja sytem do powrotu do facta,z maluchem ktory musial wachac zapach trawki i wrzaski co zle na niego wplynelo,bo chlopiec opozniny i umyslowo i ruchowo.
                    Oczywiscie ona dalej zalatwial i jakis czas pozniej znalazla prace,maly dostal miejsce w specjalym przedszkolu (do ktorgo chodzi moj syn)znalazla mieszkanie ,zyje sobie teraz swietnie.
                    Ale wtedy gdyby nie to ze facet pozwolil jej wrocic to nie wiem co by z nia bylo.
    • bezpocztyonline No ale co z tym 4-letnim Miszą? 02.08.11, 21:34
      Bo to on jest teraz najbardziej zagrożony.

"– Ojciec zabierał w listopadzie 2010 roku Miszę do swojego mieszkania. Tam razem ze znajomymi i ich dziećmi przebierali się za organy płciowe, rozbierali, całowali i urządzali orgie seksualne. Dzieci uczestniczące w tej barbarzyńskiej rozrywce nawet nie zdają sobie sprawy, że to jest nienormalne – opowiada Irina Bergseth-Frolova, matka Alexandra i Miszy.

Korzystnych dla matki wyników badań lekarskich nie chce przyjąć do wiadomości organizacja Barnevern, chroniącą praw dzieci. 8 marca br. odebrała matce 4-letniego Miszę i przekazała pod opiekę molestującemu go seksualnie ojcu."

alexa0000 napisała:

> rel="nofollow">wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10045824.html
      > rel="nofollow">www.emito.net/wiadomosci/polska/rutkowski_uwolnil_kolejne_dziecko_w_norwegii_989392.html
    • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 21:50
      Poczytałam. Intencje dobre, ale neupublicznianie dajemmoim zdaniem, pole do nadużyc.
      Te sprawy Rutkowskiego to nie sa jedyne głosy.

Np:

www.freewebs.com/nancycrow/childprotectionmethods.htm
      www.mareeg.com/fidsan.php?sid=20100&tirsan=3
      RAPORT Z 2005 R:

4. Family environment and alternative care
      21. The Committee is concerned that the best interests of the child are not adequately taken
      into consideration in cases where foreign nationals who have children in Norway are
      permanently deported as a consequence of having committed a serious criminal offence.
      22. The Committee urges the State party to ensure that the best interests of the child
      are a primary consideration in the decisions taken regarding deportation of their parents.
      Children deprived of their family environment
      23. The Committee is concerned at the number of children who have been removed from
      their families and live in foster homes or other institutions. In this regard, the Committee notes
      the State party’s willingness to review its practices concerning the removal of children from their
      family environment.
      24. The Committee recommends that the State party take measures to address the
      causes of the rising number of children who are removed from their families, including
      through adequate support to biological parents. The State encourages the State party to
      give priority to protecting the natural family environment and ensure that removal from
      the family and placement in foster care or institutions is used only as a measure of last
      resort when in the best interests of the child.
      Periodic review of placement
      25. While welcoming the efforts of the Ministry of Children and Family Affairs, the
      Committee is concerned about the insufficient periodic review of children placed in foster homes
      due to a lack of sufficient numbers of supervisors and lack of training of supervisors.
      26. The Committee recommends that the State party pursue its efforts to ensure
      adequate supervision of the situation of children placed in foster homes or institutions

Zródło:

www.unhcr.org/refworld/publisher,CRC,CONCOBSERVATIONS,NOR,45377ea20,0.html
      Nie wyglada to dobrze dla mnie.
      • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 22:05
        Pierwszy link to podstrona, chodziło mi oczywiscie o tą:

www.freewebs.com/nancycrow/
        I jeszcze o rosnacej liczbie:

www.fampo.no/cps.html
        Co do zakazu adopcji dzieci spoza Europy (w kwestii formalnej jedynie, ponieważ Elske ma racje twierdząc, że lwia część jest z inych krajów):

Most common to adopt from China
        Through the three accredited adoption organizations, Norway has established cooperation with 19 countries on intercountry adoptions. These countries are: Bolivia, Brazil, Bulgaria, Chile, China, Colombia, Ecuador, Ethiopia, Guatemala, Hungary, India, Nepal, Peru, The Philippines, Poland, Russia, South Africa, Sri Lanka, South Korea and Thailand

W raporcie z 2010 czy 2011 r wymieniony jest co najmniej 1 Rosjanin i 9 osob z Węgier, ale nie moge teraz znaleźć.
        • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 22:15
          alexa0000 napisała:

> Pierwszy link to podstrona, chodziło mi oczywiscie o tą:
          >
          > www.freewebs.com/nancycrow/
          > I jeszcze o rosnacej liczbie:
          > www.fampo.no/cps.html
          > Co do zakazu adopcji dzieci spoza Europy (w kwestii formalnej jedynie, ponieważ
          > Elske ma racje twierdząc, że lwia część jest z inych krajów):

> Most common to adopt from China
          > Through the three accredited adoption organizations, Norway has established coo
          > peration with 19 countries on intercountry adoptions. These countries are: Boli
          > via, Brazil, Bulgaria, Chile, China, Colombia, Ecuador, Ethiopia, Guatemala, Hu
          > ngary, India, Nepal, Peru, The Philippines, Poland, Russia, South Africa, Sri L
          > anka, South Korea and Thailand
          > W raporcie z 2010 czy 2011 r wymieniony jest co najmniej 1 Rosjanin i 9 osob z
          > Węgier, ale nie moge teraz znaleźć.

Czyli co? moga adoptowac dzieci z Europy cz nie? Bo jakos w twoim poscie widze napis POLAND wiec jak Elske ma racje? twierdzila ze Norwedzy nie moga adoptowac dzieci z Europy.
          • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 22:20
            Ma racje twierdząc, że wiekszośc adoptowanych jest spoza Europy. Nie ma racji twierdząc, że adopcja dzieci spoza Europy jest niemozliwa wg. prawa.
            • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 22:26
              Z Europy miało by, nie spoza.
    • kropkacom Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 22:43
      Z artykułu zalinkowanego przez forumkę przebywającą w tym kraju wynika jasno, że inaczej wychowuje się tam dzieci. No cóż, u nas nawet chrzciny bywają ostro zakrapiane wódką w tle z niemowlakiem na rękach. Tam jest to niedopuszczalne. Tak samo jak świadome izolowanie dziecka od innych dzieci, wychowywanie przez klapsa, straszenie klapsem itd. Jak to mówią - nieznajomość prawa szkodzi. Nieznajomość zasad panujących dookoła nas również. To naprawdę widać jak na dłoni. Rodzice znający tamtejsze zasady wiedzieliby, że dziecko jest w dołku i poszliby sami po pomoc dla niego do jednej z instytucji.
      • kropkacom Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 22:48
        I nie mówię, że ja byłabym idealna norweska mamusia. Sama kiedyś złapałam się na tym, że dawałam szanse dziecku uporać się z samemu z problemem zamiast pójść do psychologa. Tak, u nas się nie chodzi po pomoc jak dziecko ma fatalny okres. To a propos tej smutnej dziewczynki odebranej polskiej rodzinie.
        • 3-mamuska Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 02:34
          kropkacom napisała:

> I nie mówię, że ja byłabym idealna norweska mamusia. Sama kiedyś złapałam się n
          > a tym, że dawałam szanse dziecku uporać się z samemu z problemem zamiast pójść
          > do psychologa. Tak, u nas się nie chodzi po pomoc jak dziecko ma fatalny okres.
          > To a propos tej smutnej dziewczynki odebranej polskiej rodzinie.

Naprawde poszlabys do psychologa, bo dzicko smutne z powodu choroby babci?bo ja nie.
          Moja tesciowa choruje na raka i ja powidzialam dzieciakom,corka byla smutna kilka dni,pytala czesto o babcie i czy ja jeszcze zobaczy,albo ze chcialby ja zobaczyc,wiec wytlumaczylam jej ze bacia sie leczy (tak jak kiedys ja)czasem spyta czy babcia zyje,wiec opowiadam jej ,rozmawia z babcia przez telefon,mowi jej ze gdyby cos sie dzialo z babcia niedobrego to im powim uczciwie,ale nie widze powodu do latania po psychologach.
      • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 22:48
        Kropka, problem w tym, że pojście po pomoc może skończyć się zle. Przeciez ta matka (Alexa?Aleksa?) własnie po te pomoc poszła. Ludzie nie traktują organizacji jako kogos, kto pomoże, lecz może zagrozic.
        • kropkacom Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 22:54
          Kwestia co jest pomocą, a co zagrożeniem. Tam nadrzędną wartością są widać dzieci a nie dobro rodzica. Pisze tylko jak ja to w tej chwili rozumiem. Czy to dobrze, czy źle? Nie wiem. W Polsce mimo innych zasad na pewno nie jest dobrze.
          • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:09
            Tam nadrzednym dobrem wydaje sie byc to, co urzednikom wydaje sie byc dobrem dziecka. I wiem, w Polsce jest zle, ale tam chyba -w dobrej wierze-zdarza sie sporo, a może zbyt wiele "collateral damages".

Powody interwencji):

Main reasons for needing out-of-home care
            Although ‘protection’ is the criterion on which intervention is based, this is much
            wider than ‘abuse’ or ‘maltreatment’ and is probably similar to the ‘in need’ threshold
            in England and Wales (drawn widely to include children and young people whose
            health or development would be likely to be adversely affected if they did not receive
            a service). Thus the largest proportion of referrers for a protective intervention were
            parents (24% or referrers). Data are available on the reasons why a protective
            intervention (which may involve out-of-home care if agreed by the County
            committee) but not specifically for those coing into or actually in out-of-home care.
            The reasons for intervention (within or out of home) in 2003-4 (with percentages of
            those to whom this reason applied) were:
            · Neglect 1%
            · Physical abuse 3%
            · Mental abuse 1.4%
            · Sexual abuse 1%
            · Parents’ mental health problem 10%
            · Parents’ drug abuse 7%
            · Parents’ inability to care 8%
            · Parents’ dead .5%
            · Disability of child 1%
            · Drug abuse of child 1.5%
            · Child’s behavioural problems 15%
            · The conditions in the home 44%
            · Other reasons 16%

44% to złe warunki w domu.
            • kropkacom Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:14
              > Tam nadrzednym dobrem wydaje sie byc to, co urzednikom wydaje sie byc dobrem dz
              > iecka.

Jak wszędzie akurat.

> 44% to złe warunki w domu.

A mają się bardziej przejmować kondycją szkoły?
              • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:24
                Ale nie widzisz tu pola do naduzyć? Nie wszyscy maja w domach super warunki. Mozna poprosic o pomoc, ale wtedy juz jestes pod lupą.
                • kropkacom Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:31
                  Kurcze, wszędzie tak jest. W Polsce chodzą panie i liczą ci okruszki na stole. Fajnie?
                  • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:33
                    Tak. Ale w Polsce Sąd może Ci odebrac dziecko, tam nie. Tam po prostu robi to komisja bez wyroku sądowego. A potem mozesz sie odwolywac, powodzenia.
                    • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:36
                      alexa0000 napisała:

> Tak. Ale w Polsce Sąd może Ci odebrac dziecko, tam nie. Tam po prostu robi to k
                      > omisja bez wyroku sądowego. A potem mozesz sie odwolywac, powodzenia.

Dokladnie siadaja sobie takie Norweskie panie Krysie i mowia a tym to zabierzemy dziecko bo jakies balde bylo a pozatym znajoma zastepcza rodzina X ma malo dzieci i przydala im by sie kasa ktora dostaja za kazde dziecko -duza kasa.I tak to leci.
                      • kropkacom Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:38
                        Skąd wiesz?
                        • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 00:18
                          kropkacom napisała:

> Skąd wiesz?

Bo tak jest Barnevernet jest instytucja zwyklym urzedem pracuja tam zwyklil udzie urzednicy.To oni decyduja o wszyskim o odebraniu dziecka to oni je przekazuja gdzie chca.Nie ma instytucji nadrzedej ktora by kontrolwala tez urzad stad te problemy.rodziny zastepcze za dzieci dostaja co miesiac niezla kase a sama wiesz gdzie kasa i brak kontroli .....
                    • kropkacom Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:37
                      Widać tak tam to działa. Ja się pytam czy u nas jest lepiej mimo, że jest inaczej?
                      • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:47
                        Ale UN sie to nie podoba. I wielu Norwegom tez. To ja moge powiedziec,ze skoro wycinaja lechtaczki w Afryce, to widac tam tak to dziala. Ale my uwazamy,ze to nie jest fajne, prawda?
                      • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 00:21
                        kropkacom napisała:

> Widać tak tam to działa. Ja się pytam czy u nas jest lepiej mimo, że jest inacz
                        > ej?

Zalezy z ktorej strony patrzec jezeli tak ze u nas nie ma zabierania bezodstawienie dzieci i tej tragedni na ktora sa skazani ci ludzie to jest lepiej ale jezeli chodzi o dzieci ktore doswiadczaja przemocy jest oczywiscie gorzej.
                        Mimo to ze sa dzieci bite z patologicznych rodzin to nie jest powod zeby zabierac pochopnie dzieci normalnym rodzicom.
                        Wiadomo ze jak ja wpadne do Twojej miejscowosci lub dzielnicy i zabiore wszyskie dzieci to jedno sie znajdzie ktore potrzebowalo pomocy ale czy przez to twoje i innych dziecko ma cierpiec?
                        • cherry.coke Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 00:27
                          > Zalezy z ktorej strony patrzec jezeli tak ze u nas nie ma zabierania bezodstawi
                          > enie dzieci i tej tragedni na ktora sa skazani ci ludzie to jest lepiej ale jez
                          > eli chodzi o dzieci ktore doswiadczaja przemocy jest oczywiscie gorzej.
                          > Mimo to ze sa dzieci bite z patologicznych rodzin to nie jest powod zeby zabier
                          > ac pochopnie dzieci normalnym rodzicom.
                          > Wiadomo ze jak ja wpadne do Twojej miejscowosci lub dzielnicy i zabiore wszyski
                          > e dzieci to jedno sie znajdzie ktore potrzebowalo pomocy ale czy przez to twoje
                          > i innych dziecko ma cierpiec?

Jak wynajdziesz sposob, ktory jest na 100% niezawodny, to osobiscie zaczne kampanie na rzecz przyznania ci pokojowego Nobla smile
                          • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 00:38
                            cherry.coke napisała:

>
                            > Jak wynajdziesz sposob, ktory jest na 100% niezawodny, to osobiscie zaczne kamp
                            > anie na rzecz przyznania ci pokojowego Nobla smile

Nic nie jest na 100% niezawodne.
                            Ale w Polsce brakuje czestych kontroli i tego by urzednik zainteresowal sie dzieckiem.
                            w Norwegii brakuje sadu ktory ktory decydowal by o przypadkach zabierania dzieci na podstawie dowodow.
                  • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:34
                    kropkacom napisała:

> Kurcze, wszędzie tak jest. W Polsce chodzą panie i liczą ci okruszki na stole.
                    > Fajnie?

I nich licza , ale jak im sie spodoba twoje dziecko to tak sobie bez sadu i konkretnych dodwodow go nie zabiora.A w NO juz tak.Tam mozna zabrac dziecko na podstawie podejrzen ze cos sie dzieje w rodzinie.Masz zly dzien boli cie zab bedziesz nie mila dla pani a pani na drugi dzien zapiepszy dziecko ze szkoly bo ma podejrzenia ze cos sie dzieje albo nie polubila cie.
            • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:17
              alexa0000 napisała:

> · Disability of child 1%

Hmmm a co to znaczy? niepelnosprawnosc dziecka?
        • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:00
          alexa0000 napisała:

> Kropka, problem w tym, że pojście po pomoc może skończyć się zle. Przeciez ta m
          > atka (Alexa?Aleksa?) własnie po te pomoc poszła. Ludzie nie traktują organizacj
          > i jako kogos, kto pomoże, lecz może zagrozic.

Dokladnie tak samo jak matka Nikoli tez sama zglosila sie o pomoc.
          • kropkacom Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:02
            Po pomoc socjalną. Tak dla jasności. W Polsce też chyba monitoruje się takie rodziny.
            • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:06
              kropkacom napisała:

> Po pomoc socjalną. Tak dla jasności. W Polsce też chyba monitoruje się takie ro
              > dziny.

Ale nie odbiera im sie dzieci bo chodza smutne.Poza tym najpierw jest decyzja sadu a potem odebranie dziecka a w Norwegii jest najpierw odebranie dziecka a potem ewentualny sad.Nad ta Norweska instytucja nikt nie ma kontroli dla tego tak czesto zadrzaja sie nadluzycia.
              • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:11
                lysaczarownica napisała:

>Nad ta Norweska instytucja nikt nie ma kontroli dla tego tak
                > czesto zadrzaja sie nadluzycia.

To znaczy jak często ?
                • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:18
                  gaja78 napisała:

> lysaczarownica napisała:
                  >
                  > >Nad ta Norweska instytucja nikt nie ma kontroli dla tego tak
                  > > czesto zadrzaja sie nadluzycia.
                  >
                  > To znaczy jak często ?

Za czesto , dwa przypadki Polakow w jednym roku to juz jest za czesto.Nie licza malego Rosjanina oczywiscie.
                  >
                  • bi_scotti Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:23
                    lysaczarownica napisała:

> Za czesto , dwa przypadki Polakow w jednym roku to juz jest za czesto.

Niemniej kwestia interpretacji pozostaje czy te dwa przypadki swiadcza na niekorzysc dla tej organizacji czy dla polskich metod wychowawczych.
                    • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:27
                      bi_scotti napisała:

>
                      >
                      > > Za czesto , dwa przypadki Polakow w jednym roku to juz jest za czesto.

> Niemniej kwestia interpretacji pozostaje czy te dwa przypadki swiadcza na nieko
                      > rzysc dla tej organizacji czy dla polskich metod wychowawczych.

W przypadku Nikoli w ogle nie bylo mowy o jakich kolwiek zlych czy dobrych metodach wychowawczych bo tam im dziecko zabrali z powodu tego ze rodzice sie klocili miedzy soba a dziewczynka byla smutna bo jej babcia w Polsce w szpitalu umierala.Tam nie bylo mowy o alhoholu czy klapsach czy innych ,,polskich ,, metodach wychowawczych.
                      • bi_scotti Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:39
                        lysaczarownica napisała:

> W przypadku Nikoli w ogle nie bylo mowy o jakich kolwiek zlych czy dobrych meto
                        > dach wychowawczych bo tam im dziecko zabrali z powodu tego ze rodzice sie kloci
                        > li miedzy soba a dziewczynka byla smutna bo jej babcia w Polsce w szpitalu umie
                        > rala.Tam nie bylo mowy o alhoholu czy klapsach czy innych ,,polskich ,, metodac
                        > h wychowawczych.

Po pierwsze to my naprawde nie mamy pojecia jak bylo w domu Nikoli, no chyba, ze Ty tam bylas, bo ja zdecydowanie nie smile
                        Po drugie - kazde postepowanie (lub jego brak) jest jakas tam metoda wychowawcza. Klotnia rodzicow to bardzo ogolna kategoria - dla jednych to bedzie uprzejme powiedzenie sobie "nie zgadzam sie z Twoim zdaniem, kochanie" a dla innych rzucenie zona o sciane I TYSIACE INNYCH OPCJI IN BETWEEN! Znowu to samo - nie mamy pojecia jak klocili sie rodzice Nikoli.
                        Po trzecie, jezeli wrazliwemu dziecku nie pomaga sie przezywac smierci ukochanej to osoby to nie jest to powod do samozadowlenia ... A jak ta mala faktycznie przezywala te smierc babci to tez przeciez nie wiemy.
                        Reasumujac - wiemy o sprawie tyle ile wyznala gazetom mama Nikoli i ile opowiedzial pan Rutkowski - z przyczyn oczywsitych, trudno relacje tych akurat osob traktowac jako "cala prawde, naga prawde i tylko prawde". Ale nawet gdyby to byla prawda w 10000% to wciaz nie tlumaczy to braku wiedzy na temat obowiazujacego prawa kogos, kto decyduje sie zyc w jakims kraju, wychowywac w nim dzieci i korzystac z pomocy spolecznej nakierowanej na dziecko.
                      • cherry.coke Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:39
                        > W przypadku Nikoli w ogle nie bylo mowy o jakich kolwiek zlych czy dobrych meto
                        > dach wychowawczych bo tam im dziecko zabrali z powodu tego ze rodzice sie kloci
                        > li miedzy soba a dziewczynka byla smutna bo jej babcia w Polsce w szpitalu umie
                        > rala.Tam nie bylo mowy o alhoholu czy klapsach czy innych ,,polskich ,, metodac
                        > h wychowawczych.

O przypadku Nikoli wiesz tyle, co powiedzieli jej rodzice i pan detektyw Rutkowski.
                        • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:45
                          cherry.coke napisała:

> > W przypadku Nikoli w ogle nie bylo mowy o jakich kolwiek zlych czy dobryc
                          > h meto
                          > > dach wychowawczych bo tam im dziecko zabrali z powodu tego ze rodzice sie
                          > kloci
                          > > li miedzy soba a dziewczynka byla smutna bo jej babcia w Polsce w szpital
                          > u umie
                          > > rala.Tam nie bylo mowy o alhoholu czy klapsach czy innych ,,polskich ,, m
                          > etodac
                          > > h wychowawczych.
                          >
                          > O przypadku Nikoli wiesz tyle, co powiedzieli jej rodzice i pan detektyw Rutkow
                          > ski.

No i jeszcze z norweskich gazet troche wiem i w zadnej nie bylo nawet wspomniane zeby rodzice Nikoli stosowali jakas przemoc czy oglenie zeby to jakas patologia byla.Wiec skoro BV sie nie wypowiada a nikt nie wskazal zadnych drastycznych ,, medod wychowawczych,, mysle ze moge wierzyc rodzicom.Tym bardziej ze dzieciak sam chcial do nich wrocic.
                          • bi_scotti Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:48
                            lysaczarownica napisała:

> Wiec skoro BV sie nie wypowiada a nikt nie wskazal zadnych drastycznych
                            > ,, medod wychowawczych,, mysle ze moge wierzyc rodzicom.Tym bardziej ze dzieci
                            > ak sam chcial do nich wrocic.

OMG, juz tyle razy i w tylu miejscach mozna bylo poczytac o obowiazujaca organizacje dyskrecje. O zadnych drastycznych metodach wychowaczych sie nie dowiesz, bo te informacje nie beda upublicznione.
                            A dzieci kochaja rodzicow, rowniez tych, ktorzy je krzywdza - tak bylo i pewnie bedzie zawsze.
                            • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:51
                              bi_scotti napisała:

> A dzieci kochaja rodzicow, rowniez tych, ktorzy je krzywdza - tak bylo i pewnie
                              > bedzie zawsze.

Nie wiem , sama znam kilka przypadkow dzieci z patologicznych rodzin ktore swoich rodzicow wcale nie kochaly.
                              Np byla sobie dziewczynka ktora miala 6 lat jej ojciec byl alkoholikiem bil i mala i jej matke.w koncu sie powiesil a te 6 letnie dziecko powiedzialo w dniu jego smierci ze dobrze ze nie zyje.

• bi_scotti Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:55
                                lysaczarownica napisała:

> a te 6 letnie dziecko powiedzialo w dniu j
                                > ego smierci ze dobrze ze nie zyje.
                                >

Oh, tak czesto mowia dzieci z bardzo niepatologicznych rodzin - to jest samoobrona psychiki przed totalna rozpacza. Typowe dla kilkulatka tracacego rodzica. Najczesciej zreszta potem latami maja do siebie zal i pretensje za te slowa i rola innych doroslych jest im pomoc zyc z tym, co powiedzialy. Ale to zupelnie inny temat. Grieving process jest bardzo skomplikowany, u malych dzieci wcale nie mniej niz u doroslych.
                                • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 11:53
                                  bi_scotti napisała:

>
                                  > > a te 6 letnie dziecko powiedzialo w dniu j
                                  > > ego smierci ze dobrze ze nie zyje.
                                  > >
                                  >
                                  > Oh, tak czesto mowia dzieci z bardzo niepatologicznych rodzin - to jest samoobr
                                  > ona psychiki przed totalna rozpacza. Typowe dla kilkulatka tracacego rodzica. N
                                  > ajczesciej zreszta potem latami maja do siebie zal i pretensje za te slowa i ro
                                  > la innych doroslych jest im pomoc zyc z tym, co powiedzialy. Ale to zupelnie in
                                  > ny temat. Grieving process jest bardzo skomplikowany, u malych dzieci wcale nie
                                  > mniej niz u doroslych.

Byłaś tam, w domu tej dziewczynki że się z taką pewnością wypowiadasz? suspicious
                          • cherry.coke Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:54
                            A gdyby bylo tam cos drastycznego, to myslisz, ze przeczytalabys o tym w gazetach? Rodzice w zyciu by sie nie przyznali, opieka nic nie powiedziala w zgodzie ze swoimi zasadami, mogliby cos mowic ewentualni swiadkowie (jesli Norwegowie poza opieka nie przejmowaliby sie prywatnoscia dziecka), ale nie jesli rzekome drastycznosci rozgrywaly sie w domu.
                            Dzieci chca wracac nawet do najgorszej patologii i przemocowcow, taka juz natura dzieciecej milosci, a czesto wplyw izolowania od otoczenia. Nie jest to argument ani za, ani przeciw temu, ze gdzies moglo dziac sie cos zlego.
                            • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:57
                              cherry.coke napisała:

> A gdyby bylo tam cos drastycznego, to myslisz, ze przeczytalabys o tym w
                              > gazetach? Rodzice w zyciu by sie nie przyznali, opieka nic nie powiedziala w z
                              > godzie ze swoimi zasadami, mogliby cos mowic ewentualni swiadkowie (jesli Norwe
                              > gowie poza opieka nie przejmowaliby sie prywatnoscia dziecka), ale nie jesli rz
                              > ekome drastycznosci rozgrywaly sie w domu.
                              > Dzieci chca wracac nawet do najgorszej patologii i przemocowcow, taka juz natur
                              > a dzieciecej milosci, a czesto wplyw izolowania od otoczenia. Nie jest to argum
                              > ent ani za, ani przeciw temu, ze gdzies moglo dziac sie cos zlego.

A GDYBY pani Krysi z BV spodbalo sie kogos dziecko a jej kuzynka byla wlasnie rodzina zastepcza i dostawala kase za te dzieci.To czy jest mozliwosc ze pani Krysia zabarla by dziecko bez powodu? Po co gdybac? W takich przypadkach nie moze byc nawet cienia mozliwosci do nadluzyc.Po to w normalnych krajach jest sad.
                              • cherry.coke Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 00:10
                                Pozwole sobie wyrazic cyniczne przekonanie, ze przemoc domowa, patologia i nieodpowiedzialnosc rodzicow wystepuje znacznie czesciej niz porywanie slowianskich dzieci przez panie Krysie z opieki w celu uzyskania korzysci majatkowych.
                                • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 00:27
                                  cherry.coke napisała:

> Pozwole sobie wyrazic cyniczne przekonanie, ze przemoc domowa, patologia i nieo
                                  > dpowiedzialnosc rodzicow wystepuje znacznie czesciej niz porywanie slowianskich
                                  > dzieci przez panie Krysie z opieki w celu uzyskania korzysci majatkowych.

W Norwegii? Czy mieszasz teraz Norwegie z Polska w ktorej nawet nie ma takiej instytucji.
                                  Barnevernet nieslusznie porywa nie tylko dzieci polskie ale i innych narodowosci.Nikomu sie nie tlumaczy i nie przedstawia dowodow po prostu wpadniesz im w oko i hczyjk znajada.
                                  Poczytaj sobie artykul gdzie bylo o porawnych blizniakach gdzie Barnevernet nawet nie podobalo sie to ze matka caluje dzieci w usta a glaskanie po pleckach uznali za molestowanie.Sad oodal tym rodzicom dzieci i przynal im racje ale dzieci byly w rodzine zastepczej przez ponad 2 lata.Na dodatek blizniacy zostali ROZDZIELENI w dowch roznych rodzinach zastepczych.czy wiesz ile te dzieciaki sie wycierpialy i ich rodzice? 2 lata stresu i rozlaki sad przynal racje a panie z Barnevernet nadal siedza na swoich krzeselkach.
                            • 3-mamuska Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 02:46
                              cherry.coke napisała:

> A gdyby bylo tam cos drastycznego, to myslisz, ze przeczytalabys o tym w
                              > gazetach? Rodzice w zyciu by sie nie przyznali, opieka nic nie powiedziala w z
                              > godzie ze swoimi zasadami, mogliby cos mowic ewentualni swiadkowie (jesli Norwe
                              > gowie poza opieka nie przejmowaliby sie prywatnoscia dziecka), ale nie jesli rz
                              > ekome drastycznosci rozgrywaly sie w domu.

A skad norweskie gazet mialy miec informacje od rodzicow,skoro ich juz tam nie bylo kiedy Nikola byla wywieziona,musieli miec norweskie zrodlo informacji.
                    • 3-mamuska Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 02:42
                      bi_scotti napisała:

>
                      >
                      >
                      > Niemniej kwestia interpretacji pozostaje czy te dwa przypadki swiadcza na nieko

A co z bliznakami ,co rodzina zastepcza sobie nie radzila z jednym, bo ma autyzm i go oddali dalej,ja mam synka z autyzmem i nie moge pojac jak takie dziecko,ktore pewnych rzeczy nie rozumie, mozna przezucac jak worek kartofli.Do tego rodzina zastepcza mogla sobie nie radzic i ok drugi chlopiec u nich zostal,ale jak rodzina sobie nie radzi to dzieci trzeba zabrac i jaka tu uczciwosc?
                    • babunia_wygodka Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 11:50
                      bi_scotti napisała:

>
                      >

Oczywiście na niekorzyść organizacji, propagującej segregację i nietolerancję.
                  • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:23
                    lysaczarownica napisała:

> Za czesto , dwa przypadki Polakow w jednym roku to juz jest za czesto.Nie licz
                    > a malego Rosjanina oczywiscie.
                    > >

Dlaczego uważasz, że to za często ?
                    Jak to wypada na tle ilości rodzin polskich mieszkających w Norwegii ?
                    Jak to wypada na tle statystyki dzieci odbieranych rodzinom norweskim? I w końcu - jak to wypada na tle podobnej statystyki w Polsce ?
                    • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:30
                      gaja78 napisała:

>
                      > > Za czesto , dwa przypadki Polakow w jednym roku to juz jest za czesto.Ni
                      > e licz
                      > > a malego Rosjanina oczywiscie.
                      > > >
                      >
                      > Dlaczego uważasz, że to za często ?
                      > Jak to wypada na tle ilości rodzin polskich mieszkających w Norwegii ?
                      > Jak to wypada na tle statystyki dzieci odbieranych rodzinom norweskim? I w końc
                      > u - jak to wypada na tle podobnej statystyki w Polsce ?

Stataystyki mnie g....obchodza wystarczy ze sie pomyla i przez odebranie rodzinie bedzie cierpialo jedno dziecko to juz jest za duzo.Moze to i byc 1 % pomylek ale inaczej bys spiewala jak by to twoje dziecko znalazlo sie w tym 1 %cie.
                    • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:31
                      Gaja, UN w raporcie wyraziły zaniepokojenie dużą liczba dzieci zabranych rodzicom, a także brakiem monitorowania rodzin zastepczych. Juz wtedy wg UN było ich niepokojąco duzo, a liczba jeszcze wzrosła od tamtego czasu.
                      • gaja78 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 05:23
                        alexa0000 napisała:

> Gaja, UN w raporcie wyraziły zaniepokojenie dużą liczba dzieci zabranych rodzic
                        > om, a także brakiem monitorowania rodzin zastepczych. Juz wtedy wg UN było ich
                        > niepokojąco duzo, a liczba jeszcze wzrosła od tamtego czasu.

Dziękuję za rzeczową odpowiedź smile
              • bi_scotti Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:13
                lysaczarownica napisała:

> Ale nie odbiera im sie dzieci bo chodza smutne.Poza tym najpierw jest decyzja s
                > adu a potem odebranie dziecka a w Norwegii jest najpierw odebranie dziecka a po
                > tem ewentualny sad.Nad ta Norweska instytucja nikt nie ma kontroli dla tego tak
                > czesto zadrzaja sie nadluzycia.

OK, ale te rodziny z wlasnej nieprzymuszonej woli w Norwegii zamieszkaly. Ci od Nikoli to zdaje sie cos kolo 5 lat tam juz byli. Powinni wiec byli wiedziec dokladnie jak dziala prawo, jakie sa oczekiwania od rodzicow/opiekunow dziecka, jakie prawa maja dzieci itd. Jesli wiedzieli jak sie upomniec pomoc socjalna ale nie zrobili wysilku zeby sie dowiedziec cos wiecej o organizacji, do ktorej o te pomoc poszli to naprawde trudno ich traktowac powaznie. Nie mamy pojecia jakie te domy NAPRAWDE byly/sa. Moze dobrze sie stalo, ze te rodziny nie sa juz w Norwegii a moze zle - zadna z nas tam pod lozkiem nie mieszkala i pojecie mamy zero. Jakkolwiek jednak by nie bylo to za powstale problemy te rodziny sa w duzej czesci odpowiedzialne juz chocby poprzez olanie prawa w kraju, ktory sobie wybrali na mieszkanie.
                • lysaczarownica A najsmieszniejsze 02.08.11, 23:24
                  jest to ze np w Norweskich przedszkolach dzieci spia w wozkach pod wiatom na dworze nie wazne czy snieg czy deszcz czy -30 po kilka godzin na dworze musza byc.Na prosby polskich rodzicow ze moze by dziecko po przeziebieniu zostalo w przedszkolu zamiast siedziec na dworze przy niezlym minusie nikt na to nie reaguje dziecko musi wyjsc..Obiadow nie dostaja tylko kanapki z domu sobie przynosza do picia zimna woda z kranu po dworze lataja z zamarznietymi gilami az do ziemi bo panie nie rusza tylka by wytrzec noska.Takie warunki w przedszkolu sa ok ,ale od rodzicow wymagaja niewiadomo czego.
                  • kropkacom Re: A najsmieszniejsze 02.08.11, 23:35
                    I widzisz, to są różnice kulturowe.
                    • lysaczarownica Re: A najsmieszniejsze 02.08.11, 23:41
                      kropkacom napisała:

> I widzisz, to są różnice kulturowe.

No wlasnie widzialam te roznice i dlatego po roku spier..... z Norwegii.
                      Jak mialam zostawic dziecko w takich warunkaj jakie oni tam mieli przez caly dzien kanapki NIEMYTE owoce i zimna woda z kranu.Do tego w najwieksze mrozy minimum 4 godziny na dworze.
                      Ze owoce sie myje to nie widza i ze mozna byc smutnym z powodu smierci/choroby kogos z rodziny to tez dla nich czarna magia.
                      Zastanawiajace jest to ze niby tak im zalezy na dobru dziecka a w przedszkolach maja warunki jak jaskiniowcy.
                      • bi_scotti Re: A najsmieszniejsze 02.08.11, 23:46
                        lysaczarownica napisała:

> No wlasnie widzialam te roznice i dlatego po roku spier..... z Norwegii.

Exactly my point - dokonalas swobodnego wyboru jak kazdy wolny czlowiek. Podobnie zawsze mogli postapic rodzice Nikoli, matka Alexa, jacys inni nie-Norwegowie, ktorym norweskie przedszkola, szkoly, metody wychowawcze nie odpowiadaja. No przeciez nikt tam nie jest trzymany sila!
                        • lysaczarownica Re: A najsmieszniejsze 02.08.11, 23:55
                          bi_scotti napisała:

> Exactly my point - dokonalas swobodnego wyboru jak kazdy wolny czlowiek. Podobn
                          > ie zawsze mogli postapic rodzice Nikoli, matka Alexa, jacys inni nie-Norwegowie
                          > , ktorym norweskie przedszkola, szkoly, metody wychowawcze nie odpowiadaja. No
                          > przeciez nikt tam nie jest trzymany sila!

Czy to ze zawsze z Norwegii mozna wyjechac ma dawac przyzwolenie na takie praktyki?
                          BV powinien byc kontrolowany przez sad.Najpierw powiny byc zebrane dowody a potem sad to powinien rizpatrzec i decyzja sadu a nie pani Krysi dziecko powino byc zabrane.
                          W przypadku kiedy dziecko ma slady pobicia czy jest zagrozone jego zdrowie czy zycie powina byc przeprowadzna obdukcja a dziecko natychmiast zabrane ale dowodem musis byc obdukcja.

• cherry.coke Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 00:01
                            Pisalam juz kiedys o znanym mi przypadku, kiedy skandynawska opieka zadzialala w przypadku dziecka, nad ktorym znecano sie psychicznie, Zadna obdukcja nic by nie dala. Dziecko wyszlo z tego, choc powiedzmy ze ze zrytym beretem. Moglo dojsc do prawdziwej tragedii. Na szczescie gdy rodzicowi przemocowcowi zawieszono prawa rodzicielskie, drugie z rodzicow bylo w stanie zapewnic dziecku wsparcie i wspolpracowac z opieka, rodzina sie nie rozpadla. Gdyby oboje rodzice brali w tym udzial, nie byloby innego wyjscia niz rodzina zastepcza, z korzyscia dla dziecka.
                        • babunia_wygodka Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 12:08
                          bi_scotti napisała:

> Exactly my point - dokonalas swobodnego wyboru jak kazdy wolny czlowiek. Podobn
                          > ie zawsze mogli postapic rodzice Nikoli, matka Alexa, jacys inni nie-Norwegowie
                          > , ktorym norweskie przedszkola, szkoly, metody wychowawcze nie odpowiadaja. No
                          > przeciez nikt tam nie jest trzymany sila!

Tak? Powiadasz że jakby rodzice tych dzieci przyszli do urzędu i powiedzieli że się wyprowadzają z Norwegii to dostaliby swoje dzieci z powrotem z aresztu?
                  • bi_scotti Re: A najsmieszniejsze 02.08.11, 23:43
                    lysaczarownica napisała:

> jest to ze np w Norweskich przedszkolach dzieci spia w wozkach pod wiatom na dw
                    > orze nie wazne czy snieg czy deszcz czy -30 po kilka godzin na dworze musza by
                    > c.Na prosby polskich rodzicow ze moze by dziecko po przeziebieniu zostalo w prz
                    > edszkolu zamiast siedziec na dworze przy niezlym minusie nikt na to nie reaguje
                    > dziecko musi wyjsc..Obiadow nie dostaja tylko kanapki z domu sobie przynosza d
                    > o picia zimna woda z kranu po dworze lataja z zamarznietymi gilami az do ziemi
                    > bo panie nie rusza tylka by wytrzec noska.Takie warunki w przedszkolu sa ok ,al
                    > e od rodzicow wymagaja niewiadomo czego.

No ale ci polscy rodzice SAMI WYBRALI:
                    1. zycie w Norwegii
                    2. poslanie dziecka do przedszkola w Norwegii
                    To sa wszystko latwo-odwracalne decyzje!
                    • lysaczarownica Re: A najsmieszniejsze 02.08.11, 23:48
                      bi_scotti napisała:

>
                      > No ale ci polscy rodzice SAMI WYBRALI:
                      > 1. zycie w Norwegii
                      > 2. poslanie dziecka do przedszkola w Norwegii
                      > To sa wszystko latwo-odwracalne decyzje!

No wybrali pewnie
                      1.Nie zarabiali duzo w PL
                      2.slyszeli pogloski ze np za krzyk moze byc dziecko zabrane ale nie wierzyli w to lub nie dopuszczali tej mysli do sibie ze w majestacie prawa mozna tak sobie z blachego powodu dziecko zabrac.
                      3 Mysleli jeszcze rok jeszcze dwa lata dorobimy sie i wrocimy do Polski.

Czy te wszyskie punkty to grzech? az taki by matce dziecko zabrac?
                    • kropkacom Re: A najsmieszniejsze 02.08.11, 23:49
                      Sami wybrali, a jak państwo pomogło z dodatkowym pokojem dla dziecka to wzięli bez szemrania.
                      • lysaczarownica Re: A najsmieszniejsze 02.08.11, 23:59
                        kropkacom napisała:

> Sami wybrali, a jak państwo pomogło z dodatkowym pokojem dla dziecka to wzięli
                        > bez szemrania.

No wlasnie wzieli DLA DZIECKA a nie zrobili w tym pokoju meliny.Jak ktos cos daje dla mojego dziecka to tez dziekuje i biore.
                        • kropkacom Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 00:02
                          Jak ktoś daje to często też wymaga niestety. Widać wymagano od rodziców zajęcia się problemami córki.
                          • lysaczarownica Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 00:06
                            kropkacom napisała:

> Jak ktoś daje to często też wymaga niestety. Widać wymagano od rodziców zajęcia
                            > się problemami córki.

Przespij sie i jutro przeczytaj co napisalas.Plissss
                            Myslisz ze jak im pokoj dali to pozniej mogli tak sobie porwac mala ze szkoly o ludzie....
                          • babunia_wygodka Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 12:10
                            kropkacom napisała:

> Jak ktoś daje to często też wymaga niestety. Widać wymagano od rodziców zajęcia
                            > się problemami córki.

No i się zajmowali.
                            Tylko że Lebensborn uważał że powinni się zajmować INACZEJ.
                        • 3-mamuska Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 02:55
                          lysaczarownica napisała:

> kropkacom napisała:
                          >
                          > > Sami wybrali, a jak państwo pomogło z dodatkowym pokojem dla dziecka to w
                          > zięli
                          > > bez szemrania.
                          >
                          > No wlasnie wzieli DLA DZIECKA a nie zrobili w tym pokoju meliny.Jak ktos cos da
                          > je dla mojego dziecka to tez dziekuje i biore.
                          No ,ale widac wychodzi, ze dla kasy dzieciaka kropkacom by sprzedala,bo nie daja nic za darmo,a i kasa/pomoc to juz pozniej zrobcie z moim domem i dzieckiem co chcecie,bo ja mam od was kase.zalosne,to ze ktos pomaga finansowo nie daje prawa do wchodzenia w twoje zycie z buciarami.
                          Ty tez bierzesz rodzinne, masz darmowa opieke lekarska ,po to sie placi podatki w danym kraju,wiec moga ci zabrac dziecko bo ci pomagaja.
                        • gaja78 Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 05:34
                          lysaczarownica napisała:

> kropkacom napisała:
                          >
                          > > Sami wybrali, a jak państwo pomogło z dodatkowym pokojem dla dziecka to w
                          > zięli
                          > > bez szemrania.
                          >
                          > No wlasnie wzieli DLA DZIECKA a nie zrobili w tym pokoju meliny.

Skąd wiesz ?
                          • babunia_wygodka Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 12:12
                            gaja78 napisała:

> > No wlasnie wzieli DLA DZIECKA a nie zrobili w tym pokoju meliny.
                            >
                            > Skąd wiesz ?

A skąd wiesz że zrobili, że walisz takie świńskie sugestie?

(Tak, to nie jest pytanie - to jest w oczywisty sposób sugestia że przepuścili tę pomoc. To że ją podle i tchórzliwie maskujesz znakiem zapytania nie zmienia twoich intencji.
                            Właściwie to matce która stosuje tak parszywe chwyty jak ty powinno się odebrać dziecko i dać do porządnej rodziny zastępczej, bo jak ona je wychowa? Na drugą taką obłudną oszczerczynię?)
                            • gaja78 Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 12:15

> gaja78 napisała:
                              >
                              > > > No wlasnie wzieli DLA DZIECKA a nie zrobili w tym pokoju meliny.
                              > >
                              > > Skąd wiesz ?
                              >
                              > A skąd wiesz że zrobili, że walisz takie świńskie sugestie?
                              >
                              > (Tak, to nie jest pytanie - to jest w oczywisty sposób sugestia że przepuścili
                              > tę pomoc. To że ją podle i tchórzliwie maskujesz znakiem zapytania nie zmienia
                              > twoich intencji.
                              > Właściwie to matce która stosuje tak parszywe chwyty jak ty powinno się odebrać
                              > dziecko i dać do porządnej rodziny zastępczej, bo jak ona je wychowa? Na drugą
                              > taką obłudną oszczerczynię?)

Pomyliłaś się, ochłoń może z agresji to jasność czytania wróci.

Serio pytam - skąd twoje przekonanie, że z tą rodziną było wszystko w porządku a norweska "policja dziecięca" wykazała się rażącą nadgorliwością ? Skąd masz takie informacje ? Skąd taka teza ?
                              • babunia_wygodka Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 12:21
                                gaja78 napisała:

> Serio pytam - skąd twoje przekonanie, że z tą rodziną było wszystko w porządku
                                > a norweska "policja dziecięca" wykazała się rażącą nadgorliwością ? Skąd masz t
                                > akie informacje ? Skąd taka teza ?

Przekonanie o tym że z rodziną było wszystko w porządku biorę z analizy informacji pochodzących od tej rodziny oraz od norweskiego urzędu.
                                • gaja78 Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 12:25

> Przekonanie o tym że z rodziną było wszystko w porządku biorę z analizy informa
                                  > cji pochodzących od tej rodziny oraz od norweskiego urzędu.

Gdzie można znaleźć informacje od norweskiego urzędu ?
                                  • babunia_wygodka Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 12:42
                                    gaja78 napisała:

>
                                    > > Przekonanie o tym że z rodziną było wszystko w porządku biorę z analizy i
                                    > nforma
                                    > > cji pochodzących od tej rodziny oraz od norweskiego urzędu.
                                    >
                                    > Gdzie można znaleźć informacje od norweskiego urzędu ?

Tam gdzie wszystkie inne - w środkach masowego przekazu. Jako osoby trzecie nie mamy przecież innych sposobów zdobywania wiedzy o tej sprawie.
                  • kawka74 Re: A najsmieszniejsze 02.08.11, 23:44
                    A ubłocone dzieci podobnież polewane są wodą ze szlaucha wink Mają mieć odpowiednie ubrania i szlus.
                    Pod tym względem bliżej mi do Norwegów, niż do Polaków.
                    Co do reszty - nie wiem. Nie wiem, czy istnieje system, który pozwoli wyłowić dzieci faktycznie krzywdzone, ba - sam problem leży w rozumieniu krzywdy dziecka, co doskonale widać w tym wątku.
                    • bi_scotti Re: A najsmieszniejsze 02.08.11, 23:52
                      kawka74 napisała:

> Nie wiem, czy istnieje system, który pozwoli wyłowić d
                      > zieci faktycznie krzywdzone, ba - sam problem leży w rozumieniu krzywdy dziecka
                      > , co doskonale widać w tym wątku.

Masz, oczywiscie, racje. Dlatego ja np. uwazam, ze wiekszy sens i wieksze szanse powodzenia ma wspieranie nawet bardzo nieudolnych rodzicow i bardzo "patologicznych" rodzin zanim sie podejmie ostetaczna decyzje odebrania dziecka. Ale to wymaga wielu nakladow sil i srodkow, trwa latami i wielokrotnie tez nie konczy sie jakims spektakularnym sukcesem, bo najczesciej poziom komplikacji problemow i wielokrotnie pokoleniowe zaniednania po prostu przewazaja. Ale jesli Norwegowierobia, co robia i ich wlasni obywatele to popieraja, to jako imigrant lub pracownik sezonowy mozna sie tylko dostosowac albo jak Lysa Czarownica wyjechac.
                    • lysaczarownica Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 00:03
                      kawka74 napisała:

> A ubłocone dzieci podobnież polewane są wodą ze szlaucha wink Mają mieć odpowiedn
                      > ie ubrania i szlus.

Nie wierzysz? Bylam w NO i bylam w kilkunastu przedszkolach i wszedzie sa takie same lub podobne warunki.Moje dziecko chodzilo do takiego przedszkola krotko bo krtoko ale chodzilo i naprawde w naszych polskich glowach to sie nie miesci tak hartowac dzieci zeby im nawet owocow nie umycczy nosa nie wytrzec.
                      • kawka74 Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 00:17
                        Wierzę, bo opowiadała mi to osoba mieszkająca w Norwegii. Mnie się to podoba, stąd uśmieszek.
                        Moja polska głowa zdecydowanie optuje za polewaniem wodą ze szlaucha i zimną kranówą, bardziej, niż przegrzewaniem, słodkimi soczkami i leczeniem kataru antybiotykiem.
                        • lysaczarownica Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 00:31
                          kawka74 napisała:

> Wierzę, bo opowiadała mi to osoba mieszkająca w Norwegii. Mnie się to podoba, s
                          > tąd uśmieszek.
                          > Moja polska głowa zdecydowanie optuje za polewaniem wodą ze szlaucha i zimną kr
                          > anówą, bardziej, niż przegrzewaniem, słodkimi soczkami i leczeniem kataru antyb
                          > iotykiem.

w sumie ja nie wiem czy takie hartowanie jest dobrze czy zle mi sie nie podobalo wyjechalam.
                          Ale zastanawia mnie ta sprzecznosc ze tutaj zimna woda z kranu i jedzenie rekami od blota a tutaj jak rodzice otworza szuflade dziecka to juz przestepstwo czy zabronia bawic sie z kolezanka.Potem taki Breivik wyrasta mysli ze wszysko mu wolno.
                          • kawka74 Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 07:17
                            > w sumie ja nie wiem czy takie hartowanie jest dobrze czy zle mi sie nie podobal
                            > o wyjechalam.

Dla mojego dziecka hartowanie okazało się być zbawienne. Dzieci, dla których nie jest, są naprawdę rzadkością.

> Ale zastanawia mnie ta sprzecznosc

Ja nie widzę w tym sprzeczności, niemyte owoce i woda z kranu nie mają nic wspólnego ze swobodami obywatelskimi.

Potem taki Breivik wyrasta mysli ze wszysko mu
                            > wolno.

Wybacz, ale to kuriozalny przykład. Gdyby po drogach Norwegii chadzały hordy Breivików, to można by się zastanowić, czy aby to spanie na mrozie im nie zaszkodziło, ale Breivik jest JEDEN.
                      • cherry.coke Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 00:19
                        > Nie wierzysz? Bylam w NO i bylam w kilkunastu przedszkolach i wszedzie sa taki
                        > e same lub podobne warunki.Moje dziecko chodzilo do takiego przedszkola krotko
                        > bo krtoko ale chodzilo i naprawde w naszych polskich glowach to sie nie miesci
                        > tak hartowac dzieci zeby im nawet owocow nie umycczy nosa nie wytrzec.

No wlasnie, nie miesci sie. Mieszkam w IE i tu polskie dzieci poznaje sie z daleka po tym, ze sa na maksa opatulone. Dzieci miejscowe sa zawsze polgole, w zimie chodza w szkolnych spodniczkach i podkolankach, tylko jakims dziwnym trafem to te polskie sie przeziebiaja.
                        • lysaczarownica Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 00:35
                          cherry.coke napisała:

> No wlasnie, nie miesci sie. Mieszkam w IE i tu polskie dzieci poznaje sie z dal
                          > eka po tym, ze sa na maksa opatulone. Dzieci miejscowe sa zawsze polgole, w zim
                          > ie chodza w szkolnych spodniczkach i podkolankach, tylko jakims dziwnym trafem
                          > to te polskie sie przeziebiaja.

w Norwegii nikt nie chodzi w spudniczkach w zimie bo tam sa naprawde minusowe temperatury.Moje dziecko tez bylo ubrane grubo ale rozumiesz ze tam dzieci 1,5 roku czy 2 latka ponad 3 godziny codzienie na dworze przy -30 bawily sie w blocie i babka wynosily nieumyte owoce ( wiem ze nie myja bo mowily ze nie trzeba) i do tych brudnych lapek dawaly.
                          Dzieci byly tak osmarkane wszystkie norweskie tez ze ´mozna bylo zwymiotowac na ich widok.
                          Jak dziecko zasnelo na dywanie na srodku sali to inne po nim lataly a pani nawet nie przeniosla gdzies-.Powazne.
                          B
                          • aandzia43 Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 12:01
                            No, to przyznam, że mnie się trochę serce polskiej matki ściska.
                            • kawka74 Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 12:05
                              Mnie się w tym nie podoba tylko pozostawienie śpiącego dziecka na podłodze, no i gluty można by chociaż raz na dzień wytrzeć, reszta - miodzio smile
                          • forumowiczka.to.ja Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 12:22
                            lysaczarownica napisała:

>
                            > w Norwegii nikt nie chodzi w spudniczkach w zimie bo tam sa naprawde minusowe t
                            > emperatury.Moje dziecko tez bylo ubrane grubo ale rozumiesz ze tam dzieci 1,5 r
                            > oku czy 2 latka ponad 3 godziny codzienie na dworze przy -30 bawily sie w bloci
                            > e i babka wynosily nieumyte owoce ( wiem ze nie myja bo mowily ze nie trzeba) i
                            > do tych brudnych lapek dawaly.
                            > Dzieci byly tak osmarkane wszystkie norweskie tez ze ´mozna bylo zwymiotowac na
                            > ich widok.
                            > Jak dziecko zasnelo na dywanie na srodku sali to inne po nim lataly a pani nawe
                            > t nie przeniosla gdzies-.Powazne.
                            > B

O ja pier....Nie wyobrażam sobie tego...chyba bym je tam pozabijała, jakby mi tak się dzieciakiem "opiekowały". Wyszła więc norweska hipokryzja: ty człowieku jako rodzic masz chuchać i dmuchać, nie krzyczeć, uśmiechać się, pałać radością i szczęściem, nie stresować. Ale panie przedszkolanki mogą mieć to samo dziecko centralnie w d..e, bo o ile rozumiem hartowanie: godzinka maks na mrozie -20 stopni, to o tyle resztę uważam za zaniedbanie.
                            No ale to ich wymysł, system, to będą go bronić.
                  • przeciwcialo Re: A najsmieszniejsze 03.08.11, 16:15
                    O matko, faktycznie skandynawski wychów. Juz ja wolę nasz polski.
            • alexa0000 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 02.08.11, 23:28
              Ale matka Rosjanina po pomoc socjalna nie poszła.
    • burza4 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 12:51
      Skoro na sprawę "pomocy" dzieciom zwrócił uwagę Skandynawski Komitetu Praw Człowieka - to chyba coś jest na rzeczy:
      www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20100521&id=my11.txt
      www.rp.pl/artykul/480850.html
      co ciekawsze przypadki:
      Chłopiec jest teraz w rodzinie zastępczej. Rodzice mogą spotykać się z nim co piąty tydzień przez godzinę,

Komu ma to służyć? bo z pewnością nie dziecku...

matka chce wychowywać dziecko w domu, ale w przychodni zdrowia uważają, że maluch powinien chodzić do przedszkola, meldują więc o tym służbom socjalnym. Te mogą zmusić matkę do umieszczenia dziecka w przedszkolu. Jeżeli nie chce się na to zgodzić, dziecko może zostać umieszczone w rodzinie zastępczej.

Jak wyżej. I najważniejsze:
      Ile dzieci rocznie jest obecnie odbieranych rodzicom w Szwecji?
      20 tysięcy.

polonia.wp.pl/title,Ukradli-dzieci-zniszczyli-rodzine,wid,13260645,wiadomosc.html?ticaid=1cc6c
      Dla mnie te organizacje pomocowe to pochodna faszystowskich praktyk stosowanych w czasie wojny i po niej. Podobne urzędy masowo sterylizowały "niepełnowartościowych genetycznie" osobników, podobne odbierały dzieci Aborygenom. Wszystko naturalnie "w trosce"...
      • kawka74 Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 13:00
        Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - nie ma żadnej instytucji, która patrzyłaby na ręce opiece społecznej i kontrolowałaby jej działania? Opieka jest ostateczną instancją orzekającą w sprawach odebrania dziecka rodzicom? Nie ma urzędu, do którego można się odwołać (nie mówię o instytucjach międzynarodowych, tylko krajowych)?
        • lysaczarownica Re: Znów Rutkowski i Norwegia 03.08.11, 15:39
          kawka74 napisała:

> Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - nie ma żadnej instytucji, która patrzyłaby n
          > a ręce opiece społecznej i kontrolowałaby jej działania? Opieka jest ostateczną
          > instancją orzekającą w sprawach odebrania dziecka rodzicom? Nie ma urzędu, do
          > którego można się odwołać (nie mówię o instytucjach międzynarodowych, tylko kra
          > jowych)?

Tak dobrze zrozumialas, jedyna instytucja ktora moze oddac dziecko rodzicom jest sad.Ale kiedy dziecko jest ot tak zabrane mija wiele miesiecy a czasem lat zanim sad orzeknie.Wielu rodzicom dzieci po latach zostaly oddane ale co z tego kto im zwroci te lata rozlaki?
          Norwegia jak i Szwecja maja bardzo duzo pozwow o odszkodowania o ktore upomnialy sie juz dorosle dzieci lub rodzice do ktorch dzieci wrocily o tych pozwach sie juz nie mowi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka