Dodaj do ulubionych

Sposób na arbuza

16.08.11, 17:17
Uzależniłam się sezonowo od arbuzów. Pożeram ogromne ilości dziennie. Oczywiście najlepiej smakuje sam w sobie. Szukam jednak urozmaiceń. Znalazłam gdzies kiedyś info, że arbuz świetnie smakuje z fetą. Sprawdziłam- potwierdzam. Arbuz w kostkę, feta w kostke i szamac.
Znacie może jeszcze jakies inne propozycje zajadania się tym uzależniaczem?
Siedze właśnie nad wielka micha arbuza skrojonego w kostkę i wymyslam i dumam...z czym by to jeszcze połączyć??
Obserwuj wątek
    • tomelanka Re: Sposób na arbuza 16.08.11, 17:19
      e tam, ja pozeram solo, tez w kostke, bo najwygodniej, takze nie pomoge-taki najlepszy wink
      dobrze ze mam jeszcze dobra cwierc w lodowce.. uff
      • madame_zuzu Re: Sposób na arbuza 16.08.11, 17:27
        big_grin ja mam 3/4 giganta 15 kg tongue_out

Wiem, że nie smakuje nic, a nic zamrozony- próbowałam- niedobre. A szczególnie niedobre jak zaczyna się rozmrażać uncertain
        Z bita śmietana tez nie wchodzi. Spróbuję zalac galaretką jakąś..może cytrynową.
        • azjaodkuchni Re: Sposób na arbuza 16.08.11, 18:11
          Wrzucic do blendera lód potem skruszyc i dorzucic arbuza i zbendowac razem z lodem.
          Smacznego
          • joanna_poz Re: Sposób na arbuza 18.08.11, 12:45
            > Wrzucic do blendera lód potem skruszyc i dorzucic arbuza i zbendowac razem z lo
            > dem.
            > Smacznego

i dodać do tego wódkęsmile
            smacznegosmile
    • dziennik-niecodziennik Re: Sposób na arbuza 16.08.11, 17:22
      z białym wermutem...
    • happy_time Re: Sposób na arbuza 16.08.11, 17:25
      Do arbuza i fety dodaje świeżą miętę i natkę pietruszki. Czasami jeszcze sok z limonki.
      • madame_zuzu Re: Sposób na arbuza 16.08.11, 17:27
        z mięta i pietruszka nie próbowałam. Dzięki. Brzmi świetnie smile
    • tym08 Re: Sposób na arbuza 16.08.11, 17:34
      oryginalnie bylo z melonem, ale arbuz tez pewnie da rade:
      pokroic w kostke melona/arbuza, dodac pokrojone pomidory i posiekana bazylie. skropic octem balsamicznym. mozna dodac fety abo boczku/bekonu (nie probowalam jeszcze ani fety ani bekonu).
      Aha, nie przyprawiac niczym oprocz balsamico i najlepiej zjesc zaraz po zrobieniu. po dluzszym czasie, a juz wogole jak zostanie w lodowce, nie jest juz dobre.
      • zoja.pl Re: Sposób na arbuza 16.08.11, 18:04
        Kupić dużego arbuza w całości. Zrobić w nim małą, dość głęboką dziurkę, ale nie na wylot. Wlać przez tę dziurkę butelkę wódki. Arbuza porządnie zmrozić w lodówce. Pokroić na kawałki, podawać gościom do zjedzenia i patrzeć jak padają jak muchy big_grin
        Dołączyć się.
        • madame_zuzu Re: Sposób na arbuza 16.08.11, 18:21
          zoja chcesz mnie zabic big_grin Ja sie kiedyś tak schlałam takim arbuzem, że wszystkie funkcje życiowe miałam w zaniku.
          ale dzieki za przypomnienie big_grin
        • pruszynkaaa Re: Sposób na arbuza 17.08.11, 23:51
          "Zepsuty" arbuz jest genialny big_grin Dawno nie robiłam...
        • iza232 pytanie techniczne 18.08.11, 20:21
          zoja.pl napisała:

> Kupić dużego arbuza w całości. Zrobić w nim małą, dość głęboką dziurkę, ale nie
          > na wylot. Wlać przez tę dziurkę butelkę wódki. Arbuza porządnie zmrozić w lod
          > ówce. Pokroić na kawałki, podawać gościom do zjedzenia i patrzeć jak padają jak
          > muchy big_grin
          > Dołączyć się.

Wódka się przecież nie zamrozi a nie wycieknie jak zacznę go kroić??
          BTW pomysł super!
    • volta2 Re: Sposób na arbuza 17.08.11, 23:41
      od zawsze uwielbiałam arbuzy, a teraz mieszkam w arbuzowym kraju i zdarza mi się kupić ładny okaz prosto z pola - są tak pyszne, że zajadam z rozkoszą nie myśląc o żadnym dodatku. nawet o alkoholu.
      • madame_zuzu Re: Sposób na arbuza 18.08.11, 12:42
        no wlasnie ja tez takie prosto z pola ( prawietongue_out) pozeram, ale na te ilosci jakie pochłaniam zachciało mi sie urozmaicenia. Ja wciagam ok. 4-6 kilo arbuza dziennie. SAMA. Syn polowe tego co ja, a maz polowe tego co syn tongue_out Za to mało wody piję, bo arbuzem nadrabiam
    • soczek_bez_gazu Re: Sposób na arbuza 17.08.11, 23:43
      nasącz spirytusem big_grin
      • carbonka Re: Sposób na arbuza 18.08.11, 12:33
        arbuza bez pestek rozdrobnić + lód + sok z cytryny + odrobina soku malinowego . podawać jako sorbet. PYCHA!
        • moni.qa1 Re: Sposób na arbuza 18.08.11, 12:49
          wariacje na temat arbuza z fetą plus różne dodatki, podejrzane w Galerii Potraw
          Arbuz
          • maghdalena33 Re: Sposób na arbuza 18.08.11, 13:34
            Świetne jest zestawienie arbuz, feta, czerwona cebula drobno pokrojona i dużo świeżych listków mięty.
    • starobrno Re: Sposób na arbuza 18.08.11, 19:43
      Rewelacyjny jest arbuz z bialym porto. Albo arbuz z sokiem z cytryny i miodem - podawac schlodzone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka