eniac_woman 28.08.11, 20:05 Wypożyczyłam starą książkę z biblioteki. Zaglądam do środka a tam zakładka z rysunkiem kąpiącej się dziewczynki. Zakładka z roku 1983, wydana przez PCK, a na niej slogan, uwaga: "Czystość to warunek zdrowia. Myj głowę co 7-10 dni". I co wy na to?? Pamiętacie z autopsji takie higieniczne rewelacje? Ja miałam wówczas bardzo mało lat, więc nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziennik-niecodziennik Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 20:10 pamiętam osobiscie ze jako dziecko mialam mytą głowę raz na tydzien Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.manka Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 20:12 Pamietam ze mama myla mi glowe raz na tydzien a natomiast kapalam sie codziennie. Nie wiem dlaczego mycie wlosow bylo kiedys jakos bardziej klopotliwe, bo to i przeziebic sie mozna, zapalenia pluc zlapac i w ogole... Odpowiedz Link Zgłoś
marminia Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 20:16 Pamiętam z tamtych czasów poradnik Gumowskiej, gdzie pisało, że Kanadyjki myją włosy codziennie. Nie mogłyśmy zrozumieć po co tak często Odpowiedz Link Zgłoś
kasia123_dwa Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 20:22 Jako dziecko głowę myłam w soboty, potem 2-3 razy w tyg teraz z powodów estetycznych codziennie. Zazdroszczę tym co myją 2-3 razy w tyg. Jakbym myła co 10 dni to smalec bym mogła przetapiać tonami. Odpowiedz Link Zgłoś
eniac_woman Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 20:49 czarna.manka napisała: > Pamietam ze mama myla mi glowe raz na tydzien a natomiast kapalam sie codzienni > e. Nie wiem dlaczego mycie wlosow bylo kiedys jakos bardziej klopotliwe, bo to > i przeziebic sie mozna, zapalenia pluc zlapac i w ogole... > A to akurat prawidłowo, bo po drugiej stronie tej zakładki jest napisane, żeby kąpać się codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 20:36 Moja mama myła w dzieciństwie i jeszcze jako nastolatka (lata 40' i 50') włosy raz na tydzień, a czasem rzadziej. Wtedy pokutował pogląd, że włosy muszą się "przetłuścić", żeby można je ponownie umyć . Na mojej siostrze i na mnie tego już nie praktykowano . W roku 83' miałam 12 lat i włosy myłam codziennie. Natomiast niedawno wygrzebałam poradnik "Babci Aliny" z lat 80', gdzie przeczytałam, że gdy się chce schudnąć, nie należy wypijać więcej płynu niż 3-4 szklanki dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 21:37 oj, bardzo długo zdaje się taki pogląd pokutował. ja też jako nastolatka chodziłam z przetłuszczonymi strąkami, bo głowę myło się tylko raz na tydzień... i nic z tego przetłuszczania "nie wyrosłam" - muszę myć codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 11:33 > Natomiast niedawno wygrzebałam poradnik "Babci Aliny" z lat 80', gdzie przeczyt > ałam, że gdy się chce schudnąć, nie należy wypijać więcej płynu niż 3-4 szklank > i dziennie nie ma tu sie z czego śmiac. Jak byłam nastolatka czy osoba wczesno dwudziestoltaka, to mi starzy (szczególnie matka) ciosali kołki na głowie, że jak to ja pije tyle herbaty (bez cukru), przecież to takie kaloryczne i wiadomo teraz dlaczego gruba jestem (co do tuszy, to poza incydentem, który matce zawdzieczam, to gruba nigdy nie byłam). Jak już matka przeczytała, że herbata bez cukru, to zero kalorii, to powstała teoria, że sobie żołądek rozciągam. Matka przecież nie mogła sie mylic. Ojciec jej wtórował tym, że on to w pracy wypija szklanke rano, a nastepną dopiero po południu ok. 16.00 i mu starcza, wiec i mi tak powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 20:43 Mnie to nie szokuje. Dziś myję głowę co 5-7 dni, jako nastolatce wystarczało mi 2-3 razy w miesiącu. Znam też osoby, którym włosy w ogóle się nie przetłuszczają i myją 1-2 razy w miesiącu dla odświeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 21:32 Dwóch dermatologów, do ktorych poszlam z problemem z włosami powiedziało mi, ze sama sobie jestem winna, myjść włosy tak często. I ze mycie częściej niż co 4-5 dni szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 21:38 To chyba zalezy od danego osobnika. Widzialam osoby, ktore na drugi dzien po umyciu maja wlosy jak ja po .. 2 tygodniach ? Aczkolwiek, zeby wygladaly super swiezo myje co 4 dni, czasem rzadziej. Czesciej w moim przypadku nie ma sensu. No, chyba ze basen wypadnie po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 22:05 > I ze mycie częściej niż co 4-5 dni szkodzi. Możliwe. Myję jak napisałam, nie farbuję, włosy mam w bardzo dobrej kondycji. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 22:25 echtom napisała: > Mnie to nie szokuje. Dziś myję głowę co 5-7 dni, jako nastolatce wystarczało mi > 2-3 razy w miesiącu. A mnie szokuje, bo ja WSZYSTKIE części ciała myję codziennie, niektóre nawet 2 razy dziennie Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby myć się raz w tygodniu (niezależnie o której części ciała rozmawiamy). Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 21:35 eniac_woman napisała: Ja miałam wówczas bardzo mało lat, więc nie pamiętam. Wypomniały Ci już wiek? Że stara jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
eniac_woman Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 22:56 rosapulchra-0 napisała: > eniac_woman napisała: > Ja miałam wówczas bardzo mało lat, więc nie pamiętam. > > Wypomniały Ci już wiek? Że stara jesteś? A jestem? bo myślałam, że będę jedną z młodszych ;p;p;p Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 21:39 W tym wieku tak myłam i wystarczało. Teraz niestety muszę co dwa dni. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 21:53 Głowę myło się w sobotę, to oczywiste Aktualnie myję co 3 dni, ale bardziej ze względu na to, że po tym czasie trudniej sie ukladaja, niż że sa przetłuszczone. Jakby nagle stare zalecenia wróciły - sporo maroko, mogę sie przestawić na mycie raz w tygodniu. Z przyjemnością także zaniecham golenia się - z utęsknieniem czekam na dzień, gdy lekarze/naukowcy/dyktatorzy mody stwierdza, że golenie jest szkodliwe/niemodne Tylko bez antyperspirantu juz mi sobie trudno zycie wyobrazić... Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 21:53 Nie pamietam ale pare lat pozniej tez mialam myta glowe raz w tygodniu. Tylko ze mnie sie nigdy wlosy nie przetluszczaly, do tej pory mi sie nie przetluszczaja i spokojnie tydzien by wytrzymaly. Nie mysje codziennie ( oprocz wyjatkowych sytuacji) i jestem z tego zadowolona, gdybym musiala to bym myla ale ciesze sie ze nie musze. Mam dlugie wlosy, ktore najlepiej wygladaja na na 3 dzien po umyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 22:12 Moja córka ma myte włosy raz w tygodniu (poza okresem wakacyjnym) Raz, że tego nienawidzi, a dwa, że jej włosy nie śmierdzą, nie są przetłuszczone, a że kiedyś czytałam, że nie ma co przyzwyczajać włosów do częstego mycia, to testuję na córce. Sama muszę myć codziennie i szczerze tego już nienawidzę. Natomiast fryzjerka odradzała mi rzadkie mycie głowy - nie pamiętam tylko, jakich użyła argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 22:23 phantomka napisała: > Natomiast fryzjerka odradzała mi rzadkie mycie głowy - nie pamiętam tylko, jaki > ch użyła argumentów. Może takich samych, jak przy odradzaniu rzadkiego mycia innych części ciała? Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 23:18 anyx27 napisała: > Może takich samych, jak przy odradzaniu rzadkiego mycia innych części ciała? Na szczescie mycie wlosow co tydzien nie prowadzi do chorob, wiec tylko w imie tego, ze ktos ma z tym problem, nie zamierzam tego zmieniac. Z tego, co pamietam, juz kiedys sie chyba bulwersowalas strasznie tym rzadkim myciem wlosow. To proponuje, porownajmy wlosy Twoje/Twojego dziecka myte codziennie, z wlosami mojej corki, zaniedbanymi przez matke brudaske To tak mniej wiecej jest, jak z przyzwyczajaniem skóry dziecka (ktora tego nie potrzebuje) do stosowania oliwek/balsamow. Jestem temu przeciwna. Sama nie uzywam, poza sezonem letnim (bo wtedy skora mi sie przesusza od slonca) I w imie mody wklepywania wszystkiego we wszystko, robic tego nie bede. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 23:28 phantomka napisała: > Na szczescie mycie wlosow co tydzien nie prowadzi do chorob, wiec tylko w imie > tego, ze ktos ma z tym problem, nie zamierzam tego zmieniac. Wiesz, mycie co tydzień np, łydek czy pleców też nie prowadzi do chorób, jednak ja nie wyobrażam sobie ich myć raz na tydzień. Skóra głowy poci się, na włosach osadza się brud, syf zebrany przez cały dzień. No jakoś nie mogę się do tego przekonać i ciągle nie mogę pojąć, czym skóra głowy różni się od tej w innych częściach ciała. > To proponuje, porownajmy wlosy Twoje/Twojego dziecka myte codzien > nie, z wlosami mojej corki, Nie ma problemu, ale co chcesz tym udowodnić? > To tak mniej wiecej jest, jak z przyzwyczajaniem skóry dziecka (ktora tego nie > potrzebuje) do stosowania oliwek/balsamow. Jestem temu przeciwna. To tak jak ja - nigdy nie używałam tego typu produktów ani na dziecku, ani na sobie. Ale jaki to ma związek z myciem? Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 23:42 Nie udowodnic, a raczej uspokoic Twoja troske o stan wlosow mojej corki. Maja sie swietnie, sluza fryzjerom, sa podziwiane, wiec jak widac, brud im nie szkodzi. Od corki nie uciekaja koledzy i kolezanki z powodu odoru, ktory wydobywa sie z jej przepoconej glowy. No takie ma szczescie - wiem, tez jej zazdroszcze Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 23:52 phantomka napisała: > Nie udowodnic, a raczej uspokoic Twoja troske o stan wlosow mojej corki. Ależ ja nie niepokoję się o stan włosów twojej córki. Ty chyba nadal nie rozumiesz, o co mi chodzi. A chodzi mi o podstawowe zasady higieny. Ja nie wyobrażam sobie nie myć jakiejkolwiek części mojego czy mojego dziecka ciała, przynajmniej raz dziennie. Ale rozumiem, że nie każdy może mieć takie samo zdanie nt. higieny jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 23:58 A czy włosy to "część ciała"? Jakieś mam wątpliwości. I myślę, że bardzo dobrze byś sobie wyobrażała rzadsze mycie niż codzienne, gdyby Twoje włosy nie przetłuszczały się w ogóle, a suszenie ich zajmowało Ci co najmniej 30 minut (suszarką, bez suszarki co najmniej godzinę, w upały). Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 00:03 nangaparbat3 napisała: > A czy włosy to "część ciała"? Jakieś mam wątpliwości. Wydaje mi się jednak, że skóra głowy to część ciała. > I myślę, że bardzo dobrze byś sobie wyobrażała rzadsze mycie niż codzienne, gdy > by Twoje włosy nie przetłuszczały się w ogóle, a suszenie ich zajmowało Ci co n > ajmniej 30 minut Nie sądzę, bo a) moje włosy praktycznie w ogóle się nie przetłuszczają b) susze włosy codziennie - wystarczy suszarka o dużej mocy i szybko się suszy, do tego używam codziennie prostownicy, więc poświęcony czas nie jest dla mnie argumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 00:08 Suche włosy plus suszarka o bardzo dużej mocy plus prostownica codziennie? Rozbawiłaś mnie. Albo nie masz pojęcia co to znaczy suche włosy. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 00:11 nangaparbat3 napisała: > Suche włosy plus suszarka o bardzo dużej mocy plus prostownica codziennie? > Rozbawiłaś mnie. > Albo nie masz pojęcia co to znaczy suche włosy. Owszem mam i z własnego doświadczenia wiem, że wystarczy choćby jedwab A jesli ty masz suche włosy, to według fryzjerskich mitów, powinnaś myć właśnie codziennie, bo to podobno sprawia, że włosy szybko się przetłuszczają i problem zniknie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 00:23 A dlaczego uważasz, że wolałabym przetłuszczające się? Z moim suchymi mytymi co tydzień mam się znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 00:42 > A dlaczego uważasz, że wolałabym przetłuszczające się? Z moim suchymi mytymi co > tydzień mam się znakomicie. A ja z moimi też suchymi mytymi codziennie, również Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 07:43 Ty Anyx nie mozesz powiedziec jakie masz wlosy skoro je myjesz codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 01:56 > Owszem mam i z własnego doświadczenia wiem, że wystarczy choćby jedwab Paćkanie włosów silikonami nie naprawi zniszczeń, tylko je zaklajstruje. Nie wiem, jak długie masz włosy, ale ja bym oszalała myjąc codziennie takie do pasa. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 02:11 Ja mam średnie, moja córka do pasa, kręcone. Jakoś dajemy radę A kto powiedział, że mam zniszczone włosy? Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 07:42 Moze jeszcze powiesz ze masz dlugie wlosy Jedwab na dluzsza mete bardzo przesusza wlosy. Dziala tylko powierzchownie glownie dla efektu wizualnego a nie pielegnacyjnie. Po pewnym czasie wlosy zaczynaja sie kruszyc. owinnaś myć właśnie > codziennie, bo to podobno sprawia, że włosy szybko się przetłuszczają i proble Nie rozumiesz, jesli ktos ma problem czy to suchych czy tlustych wlosow to czeste mycie tylko ten problem zaostrzy a nie odwroci. I nie wisz co to znaczy suche lamliwe wlosy bo bys nie pisala o cedziennym uzywaniu prostownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 08:30 Prostownica+suszarka+jedwab stosowane codziennie...rewelacja...Twoje włosy są Ci na pewno wdzięcznep Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 10:02 kali_pso napisała: > > Prostownica+suszarka+jedwab stosowane codziennie...rewelacja...Twoje włosy są C > i na pewno wdzięcznep Mam ładne, gęste włosy, nie wypadają, są w świetnej kondycji, nie musisz się o nie martwić. A do tego czyste! Nie ma jak usprawiedliwianie własnego lenistwa rodzajem włosów (nie myję, bo są suche, przetłuszczające się, łamliwe, wrażliwe itd). To jakie włosy można myć codziennie? Z opisów wynika, że żadne. A jak ktoś ma skórę suchą czy przetłuszczającą, to też jej nie myje? Myje, tylko używa odpowiednich kosmetyków. I taka sama zasada dotyczy włosów. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 10:18 Tylko ze nie sposob uniknac codziennego mycia ciala zas glowy i owszem. Osobiscie nie tlumacze tego lenistwem, jesli juz czyms chcesz tlumaczyc to tlumacz proznoscia i narcyzyzmem W moim przypadku wlosy najlepiej sie prezentuja na 3ci dzien po umyciu. I wtedy nadal jeszcze pachna odzywka. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 23:57 phantomka napisała: > Od corki nie uciekaja koledzy i kolezanki z powodu odoru, ktory wydobywa sie > z jej przepoconej glowy. No takie ma szczescie - wiem, tez jej zazdroszcze Widzisz, ja z kolei mam tak, że praktycznie nie pocą mi się stopy. Tak mam. Czy to znaczy, że mam ich nie myć przez tydzień? Może dla kogoś byłby to powód do zazdrości, bo on skorzystałby z tej przyjemności (?) nie mycia się przez tydzień. Ale ja jakoś sobie nie wyobrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 23:59 > Widzisz, ja z kolei mam tak, że praktycznie nie pocą mi się stopy. Tak mam. Czy > to znaczy, że mam ich nie myć przez tydzień? Rozumiem, że chodzisz na głowie? Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 00:07 nangaparbat3 napisała: > > Widzisz, ja z kolei mam tak, że praktycznie nie pocą mi się stopy. Tak ma > m. Czy > > to znaczy, że mam ich nie myć przez tydzień? > Rozumiem, że chodzisz na głowie? Nie, ale skoro np. chodzę tylko w butach, skarpetkach czy kapciach, to teoretycznie stóp też nie brudzę. A głowę opiera się m.in. o fotele np. w pociągach, leżakach na basenie, gdzie inni (również ci myjący włosy raz na tydzień) robią to samo. Poza tym skóra głowy się poci, na włosach zbierają się brud, pył. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 00:11 Jednemu się poci (skóra głowy), drugiemu się nie poci. Ale mniejsza o to. Jednak czytając o opieraniu głowy o fotel w pociągu zaczęłam się zastanawiać, jak Ty sobie radzisz z oddychaniem? Było nie było wdychasz powietrze, które wymieszane jest z powietrzem wydychanym przez innych. W dodatku pełne zanieczyszczeń. I trafia prosto do Twoich płuc. Jak to znosisz? Czy nie masz świadomości? Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 00:16 nangaparbat3 napisała: > Jednak czytając o opieraniu głowy o fotel w pociągu zaczęłam się zastanawiać, j > ak Ty sobie radzisz z oddychaniem? To był tylko przykład na to, w jaki sposób włosy czy też skóra głowy się zanieczyszczają. Tak jak pisałam wcześniej, nie używam balsamów, oliwek, olejków, nie dezynfekuję się również codziennie przez snem, nie przeszkadza mi oddychanie zanieczyszczonym przez innych powietrzem, ale jednak na podstawowe zasady higieny zapatruję się w taki, a nie inny sposób. A podstawowa moja zasada brzmi : przynajmniej raz dziennie myję się CAŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 07:47 Codzienne mycie wlosow to nie jest podstawowa zasada higieny. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 07:48 I piszesz ze masz srednie wlosy. Srednie wlosy to sa wlosy do pol szyi, czyli de facto krotkie Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 09:42 >>>Jednak czytając o opieraniu głowy o fotel w pociągu zaczęłam się zastanawiać, jak Ty sobie radzisz z oddychaniem? Ja zaczęłam się zastanawiać ile razy dziennie Anyx robi lewatywę z mydła sobie i swojemu dziecku. W końcu przecież na pewno jej mycie nie ogranicza się tylko zewnętrznych części ciała Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 09:59 bri napisała: > Ja zaczęłam się zastanawiać ile razy dziennie Anyx robi lewatywę z mydła sobie > i swojemu dziecku. W końcu przecież na pewno jej mycie nie ogranicza się tylko > zewnętrznych części ciała Nie sądź wszystkich po sobie, mi wystarcza mycie, ale rozumiem, że niektórzy lubią inne zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 10:08 To był żart, nie sądzę, żebyś naprawdę tak robiła. Niemniej jednak to właśnie przyszło mi do głowy, kiedy czytałam jak bardzo jesteś higieniczna, Ty i Twoje dziecko. Co to będzie, kiedy dziecko zechce zamykać się w łazience i nie będziesz miała bezpośredniego wpływu na to jak dokładnie jest wyszorowane... Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 07:45 Akurat po basenie zawsze trzeba wlosy wymy, nawet te nieprzetluszczajace sie. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 00:08 nangaparbat3 napisała: > Rozumiem, że chodzisz na głowie? A tak z ciekawosci, to ty myjesz tylko te części ciała, które służą ci do chodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 00:41 nangaparbat3 napisała: > Oczywiście. Czyli dalsza dyskusja sensu nie ma. Dziękuję za poświęcony czas. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 07:01 sorry naga ale szukasz usprawiedliwienia dla zwylkego lenistwa. skora glowy tez sie poci i przetluszcza nawet jesli wydaje ci sie, ze nie. powiem w wieej w autobusie spotykam sporo osob, ktorym sie tak wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 09:30 Mój niemąż nie poci się praktycznie w ogóle, tzn. pewnie się poci, ale jest to nieodczuwalne dla społeczeństwa. Czy uważasz, że gdyby mojej córce włosy śmierdziały, to bym ich nie myła? Rozumiem, że znasz mnie i wiesz, jak higieniczna jestem? Po prostu nie interesuje mnie pogląd, że muszę zmyć córce z wlosów te wredne bakterie z całego dnia, bo córka nie ma w zwyczaju jadać swoich włosów, a nie słyszałam, żeby bakterie z głowy wnikały wprost do mózgu i atakowały śmiertelnymi chorobami. To forum jest niesamowite, wyciąganie wniosków na poziomie przedszkola: jak nie myjesz włosów codziennie, to i tyłka pewnie też, bo i po co. Ja jednak rozróżniam części ciała. A żeby np. nie uprzykrzać się ludziom w autobusie (chociaż nimi nie jeżdżę) swoim ew. zapachem, stosuję botoks pod pachy - polecam, można wtedy myć pachy raz na tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 14:41 Ale pomyśl: gdyby wszyscy Polacy i wszystkie Polki myli głowę codziennie - zamiast co drugi, co trzeci, a nawet co dziesiąty dzień - o ileż więcej zarobiłyby koncerny kosmetyczne. Jak nie wiesz o co chodzi, chodzi o pieniądze - w higienie też. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 14:39 Jak się komuś głowa poci, to może powinien sobie sprawdzić poziom D3 - dzieciom przy niedoborach pocą sie główki rzeczywiście strasznie. Mnie się nie poci, , a autobusami nie jeżdżę, więc nawet jakby, nie narażę Cię na przykre doznania. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 16:31 wymyslasz coraz wieksze idotyzmy . kazdemu poci sie glowa bo to czesc ciala jak kazda inna na dodatek owosiona co jeszcze bardziej wzmaga pocenie. co do koncernow to naprawde tak to przezywasz ? 6 zl na miesiac za szampon na osobe nikogo nie splucze z pieniedzy. autobusami nie jezdzisz to pewnie tez w miejscach publicznych nie przbywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 30.08.11, 22:00 japanunieprzerywalempanieposle napisała: > kazdemu poci sie glowa bo to czesc ciala j > ak kazda inna na dodatek owosiona co jeszcze bardziej wzmaga pocenie. Jasne, Nell Rawlison nawet oczy się pociły, fakt, owłosione - rzęsy. Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 22:11 Moja mama i babcia również uważaly, iż -myje się głowę raz na tydzień -nie myje się w czasie choroby (poglad pokutujacy do dziś) -nie myje sie przed pójsciem do fryzjera, bo takie przetluszczone łatwiej scinać (ee?) Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 22:26 Mnie to nie szokuje, jako dziecko i nastolatka myłam włosy co 7-10 dni, a nawet rzadziej, np na obozach. I nic im nie mozna było zarzucić nawet po dwóch tygodniach. Natomiast teraz po trzech dniach mam okropne i muszę umyć. I sama jestem ciekawa dlaczego - przecież podobno w okresie nastolęctwa włosy sie najbardziej przetłuszczają , a ja ten czas mam za sobą od dawna. Może to wina szamponów? Jestem ciekawa jakie mialabym włosy po szamponie chmielowym, czy jakie tam jeszcze były - nie mogę się oprzeć wrażeniu, że teraz daja coś, żeby włosy się szybciej przetłuszczały Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 23:16 > I sama jestem ciekawa dlaczego - przecież podobno w okresie nastolęctwa włosy sie najbardziej przetłuszczają Ja od pewnego czasu rozkminiam ten sam problem, bo częstotliwość mycia włosów zwiększa mi się z każdą dekadą życia. Teoria spiskowa o szamponach jest całkiem interesująca - tak jak dodawanie kofeiny do coca coli, żeby uzależniała Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 11:07 Ja stawiam na zanieczyszczone środowisko i hormony w żarciu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 14:47 Ja mam teorię spiskową na temat karmy dla kotów - od kiedy karmię kicię puszeczkami gourmet je coraz więcej, i nic a nic nie przybiera na wadze. Uważam, że "czegoś" dodają Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 30.08.11, 20:36 Sprawdź skład tej puszki, to się dowiesz, dlaczego kot je coraz więcej i nie tyje. Ile to ma mięsa? 4%? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.pio Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 28.08.11, 22:48 Moja fryzjerka uważa, że na farbowanie lepiej przyjść z lekko przetłuszczonymi włosami - to je nieco chroni przed zniszczeniem. Odradza wręcz farbowanie tego samego dnia, którego były myte. Ale ścinanie? Ja zawsze u fryzjera mam ścinane mokre, świeżo umyte Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 08:59 joanna.pio napisała: > Moja fryzjerka uważa, że na farbowanie lepiej przyjść z lekko przetłuszczonymi > włosami - to je nieco chroni przed zniszczeniem. Odradza wręcz farbowanie tego > samego dnia, którego były myte. To nawet jest napisane w ulotkach niektórych farb Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Mody w medycynie i nic więcej 28.08.11, 22:50 Doskonale pamiętam te czasy, bo w nich dorastałam i wczesną młodość przeżyłam. Normą wówczas był las tłustych głów w klasie. No, takie 3/4 klasy. Ponieważ włosy myło się nie częściej, niż raz na kilka dni, każdego dnia w mniejszości były dziewczyny, które miały puszystość i brak rosołu na głowie. A już pod koniec tygodnia strąki wisiały u większości. Takie były zalecenia lekarzy i takie standardy higieniczne. Szczęśliwcy posiadający włos suchy i (najczęsciej) kręcony, mogący myć go nawet raz na kilka tygodni, na naszej szerokości geograficznej są w mniejszości. Cała reszta tłuści sie niestety szybciej. Ponieważ mam od dziecka niechęć do tłustych i nieświeżych kłaków, a do tego silnie przetłuszczającą się owłosioną skórę głowy, od podstawówki bojkotowałam zalecenia znawców tematu, by włosy tłuste myć raz na tydzień, a suche raz na dwa tygodnie. Na swoje szczęście byłam zarozumiałym szczylem, który uznał, że nakaz noszenia rosołu na głowie przez 6 dni, a ładnej główki tylko przez 1 dzień w tygodniu to jakiś absurd i wymysł idiotów. A w dodatku sadystów dybiących na moje dobre samopoczucie ;-P Ku przerażeniu zindoktrynowanych koleżanek myłam interesującą nas część ciała codziennie lub co 2 dni. Moje kilkadziesiąt lat trwające obserwacje dowiodły, że: - "przetrzymywanie" tłuszczu na głowie przez kilka dni nie sprawia, że skóra głowy tłuści mi się wolniej - włosy od codziennego mycia nie niszczą mi się, nie przerzedzają i pozostają dokładnie takie, jakie były dawno temu - bonusik w postaci opinii dziewczyny o ładnych włosach to miłe, kiedy się ma kilkanaście/dwadzieścia lat. Tym bardziej, kiedy się ma tak naprawdę mocno przeciętną jakość tychże. Ale o tym wie tylko Tamara i radio-komitet, czyli ja i wszystkie dziewczyny w klasie, bo faceci nie rozdrabniający się na szczegóły w swych dociekaniach mają wdrukowane, że koleżanka X, która ma zawsze puszyste włosy ma je po prostu piękne i basta ;-D A tym samym, dodawszy kilka innych walorów, piękna jest ogólnie i basta ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Mody w medycynie i nic więcej 29.08.11, 07:47 Też jako dziecko miałam włosy myte raz w tygodniu w sobotę. Moja mam twierdziła, że czyste trudniej się czesze... Teraz myję codziennie moje dziecko też a mój mąż dwa razy dziennie...Jakoś sobie nie wyobrażam nie umyc włosów rano. Zanim ludzie wpadli na pomysł by myc włosy co 7-10 kąpali się raz do roku na Wielkanoc czyli częstotliwośc mycia zwiększa się... może dożyję czasów gdy wejdę do polskiego autobusu i nie poczuję smrodu ( dupska, włosów, pach itp..) Niedawno czytałam wątek o tym by nie pozwalac dziecku się depilowac oraz inny o bezcelowości używania wody toaletowej. O dziwo w gorącej Azji jakoś nie czuc przepoconych ciał ale dzieci w szkole mają zajęcia o konieczności codziennego mycia się od stóp do głów z włosami... Jak widac w Polsce też takie zajęcia by się przydały. azjaodkuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Mody w medycynie i nic więcej 29.08.11, 10:49 > Jakoś sobie nie wyobrażam nie umyc włosów rano. A ja sobie nie wyobrażam wstawać codziennie o 5 rano, by umyć, wysuszyć i uczesać gęste, długie do pasa włosy. Mogę sobie na takie pozwolić właśnie dlatego, że nie wymagają codziennego mycia. A nakaz obsesyjno-kompulsywnych zabiegów higienicznych mam w głębokim poważaniu - moim obowiązkiem wobec społeczeństwa jest tylko schludnie wyglądać i nie śmierdzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Mody w medycynie i nic więcej 29.08.11, 11:04 > A ja sobie nie wyobrażam wstawać codziennie o 5 rano, by umyć, wysuszyć i uczes > ać gęste, długie do pasa włosy. Mogę sobie na takie pozwolić właśnie dlatego, ż > e nie wymagają codziennego mycia. I słusznie, każdemu według potrzeb Nie ma co się dać wpuszczać w maliny urodowym modom (nawet tym popartym autorytetami), ani w jedną, ani w drugą stronę. Zazdraszczam wściekle włosów gęstych i nie przetłuszczających się Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Mody w medycynie i nic więcej 29.08.11, 15:47 Ja zazdroszczę gęstych. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Mody w medycynie i nic więcej 29.08.11, 15:51 Gęste są ciężkie. Inna rzecz, że rewelacyjny efekt po każdym większym ścięciu. Fruwa się Odpowiedz Link Zgłoś
ala_bama1 Re: Mody w medycynie i nic więcej 29.08.11, 07:53 Nie ma takiej opcji żeby wlosy myte raz na kilka dni czy na tydzień były świeże. Włosy tak jak każda część ciała brudzi się, kurzy itp. Myje codziennie, bo muszę bo chcę. tak na marginesie nie chciałabym widzieć tej wody po tygodniowym niemyciu... Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Mody w medycynie i nic więcej 29.08.11, 11:13 Są rodzaje owłosienia praktycznie prawie bez tłuszczu. Jeśli na włosie i skórze głowy nie ma tłuszczu, fryzura nie śmierdzi łojem i nie ma się czego przyczepić brud, czyli przeróżne drobinki organiczne i nieorganiczne. Z zadziwieniem przeokrutnym wąchałam głowę koleżanki niemytą od dwóch tygodni, codziennie rano namaszczaną odżywkami i szczotkowaną na noc. Naprawdę nie wydzielała brzydkiego zapachu. Pachniała wiatrem i kosmetykami. Owa szczęśliwa kobieta posiadała włosy grube i kręcone. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Mody w medycynie i nic więcej 29.08.11, 08:22 O dziwo w gorącej Azji jakoś nie cz > uc przepoconych ciał tak, tak, zapewne...czuć te ciała tylko w Polsce w szerokościach umiarkowanychp Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Mody w medycynie i nic więcej 29.08.11, 08:29 Serio sporadycznie można poczuć pana po ciężkiej pracy, lub sportowca po terminu, ale to świeży smrodek nie tygodniowy. Serio Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Mody w medycynie i nic więcej 29.08.11, 14:53 A wiesz, byłam kiedyś w tropikach, w Am Pd - poruszałam się środkami komunikacji dla biedaków, w autobusach był tłok, i pachniało. Wtedy zwróciłam na to szczególną uwagę, bo ludzie mieli wszelkie odcienie i kolory skóry, i nie sprawdziło się co wujek z Hameryki opowiadał o ciemnoskórych. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 08:25 Nie pamiętam dokładnie jak to było, ale i mnie kołaczą sie po głowie( i nieumytych jeszcze włosach, że te sobotnie nasiadówki się odbywały. A stanu fryzury kolezanek to nie pamiętam zupełnie... Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 08:32 takich rewelacji nie pamiętam (pewnie za młoda jestem ), ale dobrze, że nie trafiło to na mnie bo ja głowę codziennie myję, więc jakbym miała co 10 dni ją myć to bym chyba umarła Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 08:37 Jako dziecko miałam włosy myte rzadziej. Od czasu, kiedy zaczęto zauważać, że się przetłuszczają / brudzą, częściej. W pewnym momencie było to codziennie, teraz spadło do częstotliwości co drugi dzień - lepiej by pewnie wyglądały myte codzienne, ale przyznaję się, jestem leniem Natomiast do ciężkiej cholery (gdybym wtedy znała to słowo) doprowadzały mnie zabiegi higieniczne na koloniach, zielonych szkołach, etc. To nie były czasy, kiedy każdy pokój miał własną łazienkę i dziecko mogło się popluskać samo - następowało ogólne mycie, raz na tydzień. Włosy też więc nie były myte częściej. Kolonie letnie to jeszcze luz - kąpaliśmy się w jeziorze / rzece, ale zimowe / jesienne to masakra była. Zawsze pierwsze co, to po powrocie dokładna kąpiel i podwójne mycie włosów, żeby wyglądały po ludzku. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 11:23 Ja mam krotkie wlosy i myje codziennie, uzywam lakieru, albo gumy, albo jeszcze czegos innnego i logiczne dla mnie jest, ze wieczorem to zmywam. Gdy byłam nastolatka myłam w zaleznosci od potrzeby, na szczescie nikt mi nie zabranial Moja corka ma dlugie wlosy i jesli jest taka potrzeba tzn wyjatkowo sie spocila, bo szalala np na imprezie to tez myje codziennie, jesli nie to co 2, gora 3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 11:35 ja myje dziecku wlosy raz na tydzien, bo taka jest potrzeba, czesciej nie trzeba bo nie przetluszczaja jej sie, nie brudza, nie smierdza ani wlosy ani skora glowy chyba ze: - sa upaly i dziecko sie bardzo poci, to wg potrzeby myje czesciej - jest na wakacjach tarza sie w piasku kapie w slonej wodzie, basenie, wowczas zdarzalo sie nawet codziennie sobie myje nie czesciej niz co 2 dni, zazwyczaj co 3 dni, chyba ze tak jak powyzej u dziecka sa inne warunki pogodowe szczerze nie zazdroszcze tym ktorzy musza myc i ukladac wlosy codziennie, a juz poranne mycie wlosow jest dla mnie hardcorem, ja swoje gęściochy musze suszyc z pol godziny suszarka, same schna ze 2 godziny i niestety widze po tych kobietach, ktore myja, ukladaja i wcieraja pianki codziennie ze maja coraz slabsze i brzydsze wlosy pomijam wyjatki 3 piorek na glowie, ktore musza byc swiezo umyte i napuszone zeby wlascicielka nie wygladala jak lyse niemowle ja jako dziecko a nawet nastolatka w czasach PRL (pamietacie szampon rodzinny uniwersalny z rzepy ) tez mylam wlosy raz na tydzien potem byc moze z powodu naturalnych zmian hormonalnych + te nowoczesne srodki czystosci, ktore wg mnie powoduja wysuszanie a nastepnie przetluszczanie (bo skora musi miec plaszcz ochronny) musialam myc czesciej jednak nie kupuje juz szamponow do wlosow przetluszczajacych sie, bo one potwornie wysuszaja skore glowy a to nastepnie powoduje nadmierne przetluszczanie sie Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 14:23 Pamiętam taką historię: pod koniec lat 80 uczyłam się muzyki i w soboty całą grupą chodziliśmy do naszej nauczycielki słuchać płyt. Siadaliśmy gdzie się dało - na krzesłach, takiej wersalce podłodze, chyba z 8 osób. I ona sprawdzała zawsze stan głów, bo kiedyś jeden z jej uczniów jakoś tak leżał i opierał się głową o ścianę i została taka okrągła tłusta plama, zawsze nam pokazywała i kazała się myć przed przyjściem do niej. Taka starsza nobliwa pani i ktoś jej zostawił taką pamiątkę. Ale tłuste głowy wtedy nie szokowały nikogo. Inna rzecz, że teraz są chyba jakieś łagodniejsze szampony i mycie codzienne nie jest dla włosów traumą. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 14:34 Niestety, pamiętam, i to jest trauma mojego dzieciństwa. Przed pokwitaniem było to jeszcze to zniesienia, ale potem...................... Do dziś mam uraz, do dziś nie rozumiem, na uj to było - i myję włosy codziennie, ewentualnie co drugi dzień, dziecko wytresowałam, żeby myła włosy każdego dnia. Nienawidzę przetłuszczonych czy choćby nieświeżych włosów. Muszę mieć czyste, pachnące świeżością, lekkie, puszyste, lśniące, taki mój fetysz i fioł. Muszę. Żeby było zabawniej, moja fryzjerka, pani tak z pokolenia 60-latków, nie może się nadziwić, po co ja codziennie myję i jak ładnie dbam, aby się nie przesuszyły i aby farba nie wyblakła. Czasami, na wakacjach, bywam w bardzo dzikich miejscach, gdzie się włosów naprawdę nie da umyć, a z szamponem w proszku nie walczę - łażę w chustach, upinam, ukrywam, i cierpię Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 15:05 Ja także pamiętam to mycie raz w tygodniu, w sobotę, i chodzenie przez większość tygodnia z tłustymi strąkami. Męczyłam się okropnie, ale jako posłuszna córcia ulegałam mojej mamie i jej przesądom co do mycia głowy (nie częściej niż raz na tydzień i broń Boże w czasie choroby ! - bo zapalenie płuc i galopujące suchoty murowane). Mama miała jeszcze inne przesądy, np. : po kąpieli trzeba natychmiast iść do łóżka i w nim pozostać - czyli kąpiel jest możliwa tylko wieczorem, poranny prysznic nie mieścił się w światopoglądzie mojej mamy. O absolutnym zakazie golenia to nawet nie wspomnę - moja matka do tej pory ze zgrozą przyjmuje do wiadomości, że golę nogi i pachy. O bikini to już nawet nie wspominam, żeby nie zasłabła Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 15:44 Tak na etapie ogólniaka rodzice odpuścili ze swoimi naukami i włosy myłam częściej, chyba nawet co drugi dzień czy codziennie. Ta trauma to raczej koniec podstawówki. Z kolei jedno z milszych wspomnień z dzieciństwa to wczasy nad morzem, w domkach campingowych, łazienka w osobnym budyneczku (ach, luksus ciepłej wody z prysznica) i mama myjąca mi w wannie łepetynkę takim polskim szamponem w tubce - różowa tuba, jak pasta do zębów, tylko większa, szampon gęsty, perłowy; na opakowaniu chyba taka ikonka - twarz z lokami... zapach przecudny... schyłek lat siedemdziesiątych... Przejrzałam wątek, i tak, zgodzę się, nie każdy pewnie musi myć te włosy tak regularnie. Np. moja teściowa ma zawsze fajną schludną fryzurkę, a włosy robi wyłącznie u fryzjerki tak raz na tydzień. Wygląda w porządku, nie obwąchuję jej co prawda z bliska, ale zastrzeżeń nie mam I ok, "good for them" jak mawiają Amerykanie, ja natomiast jestem nadal typ trądzikowy, mam szybko przetłuszczającą się skórę głowy (choć same włosy już wydelikacone nieco farbowaniem, ale że dbam o nie starannie, wręcz hobbystycznie, nie jest to popalone siano ani piórka, o nie), córka też z lekką nadprodukcją sebum (nastolatka) i zaiste, żadne tam "przetrzymywanie" czyli niemycie wielodniowe (wypróbowywane z konieczności na survivalowych w stylu wakacjach) nie działa. U córy dodatkowo "przetrzymywanie" wywołuje rozmaite problemy ze skórą głowy (zablokowane ujścia gruczołów), nie wejdę w detale, ale doprawdy, nie tędy droga. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 29.08.11, 15:46 Gdy byłam dzieckiem to włosy myto mi raz na tydzień. Tak gdzies od piatej klasy sama decydowałam kiedy je umyć. Pamietajcie że kiedyś szampony i mydła nie stały w sklepach, trzebabyło je zdobywac. Kołacze mie się że kartki tez były na mydło. Włosy myje codziennie bo lubie ten rytuał, włosy mam delikatne więc one szybciej robią sie smetne. mam znajomą która ma naturalnie krecone włosy, bardzo suche i myje je 2 razy w miesiacu specjalnie sprowadzanym przez aptekę szamponem. Częstsze mycie kończy się u niej potwornym łupiezem. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 30.08.11, 03:04 w podstawówce raz na tydzień, ale nie w sobotę, a w niedzielę(żeby do szkoły były ładne, do kościoła u nas nikt nie ganiał), prysznic codziennie, natomiast kąpiel też nalepiej raz w tyg(choć ja i mój ojciec raczej woleliśmy się kąpać w wannie zamiast prosznicować). Ale o ile w młodszych klasach włosy były ok, to już po pokresie dojrzewania dramat. PRzed okresem dojrzewania własnie dzieciom się włosy raczej nie przetłuszczają. Młodej nie myję codziennie, chyba, ze upały, a tak jak mi się przypomni, że dawno już nie było(3 do 5 dni pi razy oko). Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Myj głowę co 10 dni ??!! 30.08.11, 20:47 Niektórzy niemieccy pediatrzy zalecają kąpiel niemowląt raz na tydzień Odpowiedz Link Zgłoś