Dodaj do ulubionych

PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokracji

16.09.11, 22:37
Brak słów.........

www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/547892,nergal_zagrozeniem_dla_demokracji_poslowie_pis_przeglosowali_uchwale.html
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 16.09.11, 22:49
      micha11 napisał:

> Brak słów.........
      >
      Bo?..
      • hiacynta333 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 16.09.11, 22:54
        Akurat to nie moje klimaty i mnie to ani parzy ani ziembi
        • hiacynta333 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 16.09.11, 22:56
          ZIĘBI smile
    • tosterowa Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 16.09.11, 23:22
      "zaprzeczeniem istoty misji publicznej oraz rażącym naruszeniem prawa godzącym w fundament wspólnoty narodowej".
      "obecna sytuacja w Telewizji Polskiej SA stwarza poważne zagrożenie dla ładu demokratycznego w Polsce".
      "nie mogą propagować działań sprzecznych z prawem, z polską racją stanu oraz postaw i poglądów sprzecznych z moralnością i dobrem społecznym, a audycje powinny szanować uczucia religijne odbiorców, a zwłaszcza respektować chrześcijański system wartości".
      "Ciekawe, czy władze TVP zatrudniłyby również osobę, która analogicznie - chrześcijanie do lwów, na śmierć, wzywałaby na przykład, żeby że tak powiem: Żydzi szli do gazu. Według nas jest to po prostu niedopuszczalne"

Normalnie, z pamiętnika paranoika.
      Ja widzę zagrożenie dla demokracji gdzie indziej, trzeba iść na wybory.
    • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 16.09.11, 23:25
      Nergal nie mógł mieć lepszej reklamy...
      • dorry Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 16.09.11, 23:28
        Nie da się ukryć, ma darmowy pr od pis-u.
    • kol.3 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 06:19
      A PO było nieobecne w czasie głosowania. Te patafiany bose proszą się o kopa.
      • tiuia Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 14:14
        > A PO było nieobecne w czasie głosowania. Te patafiany bose proszą się o kopa.

Też mnie to zirytowało.
    • madeleine.b Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 07:22
      micha11 napisał:

> Brak słów.........

Widać masz niezwykle ubogi zasób słów.

PiS, mimo iż jestem ich zwolenniczką, bardziej niż PO, wkurza mnie, bo się zajmuje duperelami, zamiast zająć się tym, co naprawdę ważne. Z drugiej strony rozumiem ich. Dla lwiej części ich elektoratu wartości promowane przez Nergala są nie do przyjęcia, stąd ich czepialstwo wobec niego.
      A tak zupełnie poza tematem, to facet ani specjalnie piękny, ani taki inteligentny, o muzyce się nie wypowiem, bo to zupełnie nie moja bajka. Wycelebrytował się na Dodzie i tyle. Nie rozumiem o co szum.
      • peggy1 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:25
        "Wycelebrytował s
        > ię na Dodzie i tyle."

Jak nie wiesz co piszesz to nie pisz. Śmiem twierdzić, że Nergal ma jednak ciut większe osiągnięcia muzyczne niż Doda. I wcale mu ona do "wycelebrytowania się" nie była potrzebna.

"ziarno chaosu, sen o rewolucji"
        • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:33
          peggy1 napisała:

> "Wycelebrytował s
          > > ię na Dodzie i tyle."
          >
          > Jak nie wiesz co piszesz to nie pisz. Śmiem twierdzić, że Nergal ma jednak ciut
          > większe osiągnięcia muzyczne niż Doda. I wcale mu ona do "wycelebrytowania się
          > " nie była potrzebna.

oj byla, facet wcześniej nie był znany w polskim show-biznesie, wczesniej byl znany w swoim kręgu muzycznym, teraz jest celebrytą.
          Swoją drogą śmieszne jest to, że najpierw mówi, że ma gdzieś cały show-biznes a jednoczesnie staje na głowie, żeby w nim zaistnieć.
          Jako rasowy wróg show-biznesu leci do muzycznego programiku.
          >
          >
          > "ziarno chaosu, sen o rewolucji"
          • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:30
            Nie on pierwszy i nie ostatni - lansuje się brakiem parcia na lansowanie. Ale to nadal nie jest powód do nazywania go zagrożeniem dla demokracji.
        • madeleine.b Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:59
          Widzisz na tym polega piękno forum, że mogę sobie pisać, co mi się podoba. Nawet jak ktoś nie ma bladego pojęcia, to i tak może się mądrzyć i pouczać innych tonem wyższości - czego doskonale dałaś przykład powyżej.
          • madeleine.b Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:02
            Acha...a w kwestii Nergala jako celebryty już Iuscogens Cię uświadomiła, więc nie będę się powtarzać.
            Dodam tylko, że to właśnie Doda jest dla mnie bardziej wiarygodna, bo ona przynajmniej od początku konsekwentnie mówi, że bycie gwiazdą, celebrytką uwielbianą przez ludzi jest dla niej priorytetem. Natomiast Nergal posmakował popularności przy niej i nagle już nie gardzi szoł-bizem, przez co cała jego neoewolucjonistyczna i nonkonformistyczna maska artystyczna staje się mało wiarygodna.
            • madeleine.b Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:04
              neoewolucjonistyczna - nie wiem co to za neologizm mi wyszedł. Miało być rewolucjonistyczna.
            • peggy1 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:04
              Proszę Cie - on "celebrytą" na skalę światową był jak Doda z plecakiem popylała....
              • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:07
                Nie znasz znaczenia słowa "celebryta", słownik nie wróg, zapoznaj się z nim tongue_out
                • madeleine.b Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:16
                  Nie...ja jej to napiszę wprost. Celebryta, pochodzi od ang. słowa celebrity i odnosi się do osoby, która często pojawia się w środkach masowego przekazu. Ja nie twierdzę, że on nie był znany, czy nie był artystą. Zdecydowanie jego twórczość przewyższa tę Dody pod względem rozpoznawalności na świecie (co do gustów się nie wypowiem), ale fakt pozostaje taki, że to dzięki niej stał się rozpoznawalny na dużą skalę w Polsce.
                  • madeleine.b Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:19
                    madeleine.b napisała:
                    stał się rozpoznaw
                    > alny na dużą skalę w Polsce.

Zapomniałam dodać, że zaczął też "bywać" na salonach.
                • peggy1 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:16
                  Dlatego wziełam w nawias. Bo stawiasz Dode na równi z Nergalem (a nawet twierdzisz, że jest "lepsza", "wiarygodniejsza") który nie jest znany tylko z tego że jest znany. Przestał gardzić "szoł-biznesem" ? Przecież gdzieś te płyty sprzedawał i gdzies występował więc w "szoł-biznesie" zaistniał wcześniej niż Doda i dla jego dobra bardziej poza granicami niż w Polsce. I szkoda że ludzi kojarzą go w rodzinnym kraju tylko z darciem Biblii sad

Nadal mi nikt ie odpowiedział co z sponsoringiem typowo katolickich programów w telewizji publicznej , z którymi nie-katolicy do tej pory nie mieli problemu. A może powinni zacząć mieć....
      • kol.3 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:41
        Oni do ważnych rzeczy nie mają głowy. Nie reklamuj się tak z tą niepełnosprawnością umysłową.
        • madeleine.b Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:06
          Ja się nie reklamuję. Biorę udział w dyskusji i bynajmniej Cię nie obrażam. Prezentujesz pewien poziom, do którego nie będę się zniżać, więc I'm out smile
          • kol.3 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:01
            Prawda w oczy kole.
      • mama303 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:45
        madeleine.b napisała:

> Z drugiej strony rozu
        > miem ich. Dla lwiej części ich elektoratu wartości promowane przez Nergala są n
        > ie do przyjęcia, stąd ich czepialstwo wobec niego.

A ktos im każe wyznawać te wartości????

> A tak zupełnie poza tematem, to facet ani specjalnie piękny, ani taki inteligen
        > tny

Jak dla mnie i inteligentny i przystoiny ale to bez związku z problemem
      • kkokos Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 17:40
        Dla lwiej części ich elektoratu wartości promowane przez Nergala są n
        > ie do przyjęcia, stąd ich czepialstwo wobec niego.

to niech "lwia część elektoratu" zagłosuje pilotem. telewizją rządzą słupki oglądalności. wystarczy nie oglądać flagowego programu jesiennej ramówki tvp i szybko przestanie być flagowy, zejdzie z prime time'u itd.

ale jak zwykle banda hipokrytów będzie drzeć mordę, jak to ich uczucia religijne są poranione, a w sobotę czy inny piątek wieczorem grzecznie usiądzie przed telewizorem, by nergala pooglądać. jak coś mierzi, to się tego nie ogląda. jak mierzi i się ogląda, to albo jest się masochistą, albo hipokrytą. nie widzę powodu do przejmowania się uczuciami ani jednych, ani drugich.
    • attiya Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 07:49
      "Nie może być tak, żeby w katolickim kraju można było obrażać, dyskryminować chrześcijan"
      interesujące
    • latulka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 08:35
      To i ja się wypowiem.
      Zgadzam się z przedmówczynią, że Nergal wypromował się na Dodzie i swojej chorobie. Żaden z niego artysta - moim zdaniem.
      Wkurza mnie natomiast coś innego. Darcie Biblii, a także reakcja "szatan wygrał" po ogłoszeniu wyroku to przegięcie. Nie jestem moherowym beretem ale Biblia to dla wielu osób symbol religijny. Tak samo jak krzyż i obraza tych symboli jest dla mnie niedopuszczalna. Nie jest to żaden przejaw artystycznej wolności tylko skretynienie. Dodam, że niedopuszczalna jest dla mnie obraza symboli każdej religii. Ale tak się jakoś składa, ze nikt nie drze Tory bo natychmiast oskarżono by go o antysemityzm a całe grono obrońców zamieniłoby się w oskarżycieli. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku Koranu. W tym przypadku jest strach przed wyznawcami Islamu. Natomiast obrażanie symboli związanych z KK jest na topie i jest wyrazem przełamywania skostniałych form sztuki bla bla bla. A, a jak ktoś się oburza to na pewno ma 100 lat, jest zwolennikiem pis-u a całe dnie spędza w kościele lub słuchając radia Maryja. I to dopiero jest nadużycie.
      • inez21 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 08:49
        Latulko-w 100% masz rację. Tak niestety właśnie jest tylko my nie dostrzegamy tego że nasza tolerancja jest wybiórcza bo trendy stał się bycie ateistą i opluwanie religii już nawet nie katolickiej ale chrześcijaństwa poprostu sad
        • nangaparbat3 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:13
          Alez judaizmu tez - nie zapominajcie, skad ta Biblia.
          Wlasciwie dzieki casusowi Nergala moglibysmy wreszcie sie obudzic i przestac laczyc chronienie postawowych wartosci z najrozniejszymi animozjami. Ale to chyba jest za trudne.
          Jedni maja Nergala, drudzy Starucha, i tak sie to kreci, na nieszczescie nas wszystkich.
      • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 08:52
        No właśnie chodzi o to, że Nergal to kretyn bez podstaw kultury, człowiek kulturalny, nawet jak się czymś nie zgadza, nie drze przedmiotu świętego dla innych z tekstem "żryjcie to gó...", żałosna próba wylansowania się i tyle.
        Z tym, że rację mają koleżanki, ze idiota, który nazywałby gównem Koran czy Torę nie byłby promowany w telewizji publicznej, ale idiota, który nazywa gównem Biblię juz jest promowany w telewizji, która jest utrzymywana również z abonamentu ludzi, którzy to gó... uznają za święte.
        Po ogłoszeniu wyroku jakoś się nie bulwersowałam, bo dla mnie Nergal to taki mały szczekający piesek, który niezależnie ile podrze to w życiu nie stworzy nic tak trwałego jak to "gó...", ale już zatrudnienie go w telewizji, która jest utrzymywana z abonamentu mnie wkurzyło. Pan wyśpiewuje w swoich piosenkach Chwała zabójcom św. Wojciecha, cieszenie się ze śmierci kogoś trudno jednak nazwać zachowaniem normalnym...
        Ja abonamentu nie płacę, bo mamy zwolnienie ze względu na niepełnosprawność siostry, ale jakbym płaciła to bym się poważnie nad tym zastanowiła. Na razie ograniczę się do tego, o czym pisał Dorn na swoim blogu, czyli żeby nie kupować produktów reklamowanych w tym programie. Poświęcę się chyba i obejrzę reklamy w tym programie, spiszę i puszczę w świat. Wątpię, czy to będzie miało jakiś wpływ, ale to będzie taki mój obywatelski protest przeciw zatrudnianiu tego kretyna.
        • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 08:57
          Wątpię, żeby teraz zmienili jurora, bo odcinki nie sa na żywo, ale nagrywają je wcześniej, ale jeśli nie będzie drugiej serii, albo w drugiej zmienią jurora to już będzie jakiś sukces. Podobno na razie ogladalność mają słabą, proponuję ruszyć mózgownicą i zastanowić się czrmu. Ja np. jako niespełniona piosenkarka smile uwiebiam wszystkie programy muzyczno-spiewające, a tego nie ogladam właśnie ze względu na tego facia.
          Na pewno nie jestem jedyna.
          • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:04
            Oglądalność jest kijowa, bo w tym czasie leci hicior na TVN suspicious
          • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:36
            W związku z tym, że nie oglądasz, tracisz najlepszy muzyczny talent show w Polsce. Z najciekawszym jury. I trafisz możliwość dokonania odkrycia, że Nergal jest człowiekiem inteligentnym i sympatycznym. Coś za coś.
            • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:49
              angazetka napisała:

> W związku z tym, że nie oglądasz, tracisz najlepszy muzyczny talent show w Pols
              > ce. Z najciekawszym jury. I trafisz możliwość dokonania odkrycia, że Nergal jes
              > t człowiekiem inteligentnym i sympatycznym. Coś za coś.

możliwe, robię to całkowiecie świadomie, dokładnie tak jak piszesz coś za coś.
              I nie watpię, że Nergal może być inteligentny, co do sympatyczności człowieka, który nazywa książkę świetą dla wielu osób gównem i wychwala w swojej twórczości morderców sw. Wojciecha - no cóż pominę to wymownym milczeniem.
              • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:54
                Wiele osób to napisało - oddziel kreację sceniczną od człowieka. BTW mnie darcie Biblii też niespecjalnie się podoba, jednak czucie się przez nie zaocznie obrażonym uważam za bicie piany.
                • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:10
                  Nie rozumiesz, dlaczego mi się ma podobać ta kreacja, facet lansuje się właśnie na takiego rodzaju działalności, mi się nie podoba, ze finansuje go telewizja publiczna, która utrzymuje się z abonamentu.
                  Czego tu można nie zrozumieć??
                  czy widziałaś jak się oburzałam w wątku o wyroku sądu??
                  Nie, mnie oburza finansowanie tego facia z abonamentu.
                  • jowita771 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:17
                    Ale skoro z tego samego abonamentu można finansować Cejrowskiego czy Pospieszalskiego, to można też Nergala jako przedstawiciela strony przeciwnej. No, chyba, że abonament płacą tylko katolicy.
                    • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:01
                      Pomijająć ten drobny fakt, że w ramach pluralizmu w mediach publicznych Pospieszalski i Cejrowski wypadli z obiegu i nie mają swoich programów w telewizji publicznej, to trudno jest znaleźć w ich twórczości teksty na poziomie Nergala w stylu nazywania gównem Biblii czy wychwalania morderców. Jak coś takiego znajdziesz to daj znać.
                      • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:12
                        Są w radiu publicznym.
                        • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:17
                          A w jakim radiu jest Pospieszalski?? Bo nie wiem,
                          Zresztą jesli komuś to przeszkadza to niech protestuje, jaki problem??
                          • maurra Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:30
                            iuscogens napisał:
                            > Zresztą jesli komuś to przeszkadza to niech protestuje, jaki problem??>

Może zdroworozsądkowo zakłada, że w obliczu rozmaitości wyznań i poglądów w TV ma prawo być i Pospieszalski i Nergal i Natanek i Nieznalska.

• iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:34
                              Natanek w publicznej?
                              Ma jakiś program??
                              Bo Pospieszalski już nie ma, wuika pisała, ze jest w radiu, w jakim??
                              • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:43
                                JUŻ nie ma, słowo klucz. A Nergal jest od, olaboga, trzech tygodni. Może niech pobędzie tak dlugo jak Pospieszalski i Cejrowski?
                                A z radiem nie pomogę, nie słucham żadnego.
                      • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:16
                        Ale mieli swoje programy, okresowo cyklicznie wracają do tv. A poglądy mają takie, że mnie się chce womitować.
                        • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:20
                          Pomijając to co już pisałam, nikt Ci nie zabrania zbierania podpisów przeciwko ich obecności w publicznej, tylko czemu przeszkadza Ci to, że ktos inny postanowił to zrobić w innej sprawie??
                          I poglądy, poglądami, mi nie przeszkadzają same poglady Nergala, ale sposób w jaki je wyraża.
                          • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:24
                            Mnie nie przeszkadza. Mnie to bawi. Mogliby się biskupi zająć REALNYMI problemami, np. aktami nienawiści wobec "innych" na Podlasiu. Mogliby to potępić, ale przecież łatwiej jest oburzać się gościem, który kiedyś na zamkniętym koncercie podarł Biblię.
                            • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:29
                              Był taki niedawno wątek o jakiejś radnej, która dązyła do tego, żeby nie mówić po imieniu, żeby zniknęły wszystkie Basie, Bożenki, tyko normalne tytułowanie. Tam też pisali w komentarzach, ze się babie w głowie poprzewracało, bo zamiast się zając realnymi problemami, traci czas na pierdoły....
                              • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:44
                                Przestań męczyć kota.
                                • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 13:06
                                  Po raz kolejny nie odpowiadasz na niewygodne dla Ciebie posty...
                                  • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 13:13
                                    Na brodę Merlina, i kto to mówi??? W tym wątku nie odpowiedziałaś na tak wiele moich niewygodnych pytań (np. czy problem czynnej nienawiści rasowej nie jest aby powazniejszy niż pan muzyk)...
                                    • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 13:25
                                      Jakich wiele?? Wymień proszę po kolei to odpowiem i sama zrób to samo.
                                      I chyba nie sugerujesz mi, że twierdzę ze nienawiść rasowa nie jest problemem, tym tym argumentem który ty stosujesz można zbić absolutnie każdą aktywność spoleczną, każde działanie, bo zawsze bedzie coś ważniejszego.
                                      Wiesz co słyszę jak zbieram na bezdomne psy od wyfiokowanych paniuś, że jak mogę zbierać na dzieci, skoro w Arfyce dzieci umierają. I nie to absolutnie nie jest męczenie kota.
                                      • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 13:29
                                        Na psy oczywiście miało być.
                                        I co umierające dzieci w Afryce nie są problemem?? Są.
                      • specjalniedla130xe Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 14:10
                        Boso przez świat jest w jutrzejszym programie od 10:40 do 11:10, jak również:
                        -transmisja mszy od 7:00 do 8:00,
                        -Anioł Pański od 12 do 12:15,
                        -magazyn Miedzy ziemią a niebem ( z jego opisu:"Program o charakterze informacyjno-publicystycznym, na który składają się: serwis informacyjny, komentarz publicystyczny, a także występy artystyczne, prezentacje książek i płyt. Audycja jest adresowana do wszystkich wierzących i niewierzących, którzy oczekują komentarza Kościoła katolickiego do najważniejszych wydarzeń tygodnia.") od 11:50 do 12 i 12:15 do 12:55
                        -słowo na niedzielę od 4:55 do 5:10
                        -ziarno od do 7:25 do 8, to z soboty
                        Tak w ramach pluralizmu...
                        • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 20:40
                          Dość dziwnie ten pluralizm pojmujesz, w bieżącym plusie minusie (dla niezorientowanych weekendowy dodatek Rzepy) jest ciekawy wywiad z posłanką PO Sledzińską-Katarasińską. Jest właśnie o mediach pubicznych, ona tam całkiem szczerze przyznaje, że w mediach obecnie tego pluralizmu nie ma, poruszana jest też sprawa Nergala.
                          Sprawa jest naprawdę bardziej skomplikowana niż transmisja mszy.
                          Polecam.
                          • specjalniedla130xe Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 20:55
                            To była odpowiedz na twój post
                            <Pomijająć ten drobny fakt, że w ramach pluralizmu w mediach publicznych Pospieszalski i Cejrowski wypadli z obiegu i nie mają swoich programów w telewizji publicznej
                            Cejrowski w tvp jest, Pospieszalski wraca. Ja jestem ciekawa jak ty ten pluralizm rozumiesz. Wywiadu nie czytałam.smile
                            • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 18.09.11, 10:51
                              Z tego co widzę to są powtórki starych programów Cejrowskiego, Cejrowski jest w TVN-ie.
                              Jesli Pospieszalski wróci to dobrze, choć o tym mówi się od dawna i efektów nie ma, więc poczekam aż wróci. Była już jakaś dziwna akcja z powrotem zablokowanym w ostatniej chwili.
                              A wywiad polecam, naprawdę. Co by nie mówić o Sledzińskiej-Katarasińskiej (ja za nią nie przepadam) to na mediach się zna, bo się nimi od dawna zajmuje. A wywiad to nie jest zbiór pięknych, poprawnych formułek zgodnych z linią partii, tylko dość szczera rozmowa. Sama się zdziwiłam smile
                  • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:20
                    Napiszę trzeci raz - mnie oburza finansowanie z abonamnetu od wielu lat Cejrowskiego, bez porównania typa od Nergala szkodliwszego. Jak go widzę, zmieniam kanał z prędkością światła. Tylko że przeciwko panu WC biskupi jakoś nie protestują...
                    • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:07
                      Napisałam już wyżej, Cejrowskiego nie ma juz w mediach publicznych, nie zauważyłaś?? Kto Ci zabraniał protestować w przeszłości?? Ja na pewno nie.
                      I mam jedno pytanie, czy podejście całkowitego oddzielanie poglądów człowieka od jego twórczości stosujesz również do tzw. zespołów neonazistowskich?? Rozumiem, że np. wykrzykiwania faszystowskich haseł na koncertach absolutnie byś nie łączyła z poglądami członków zespołu i byś założyła, że to kreacja artystyczna i nie miałabyś nic przeciwko gdyby Ci mili, sympatyczni, ciepli i inteligentni panowie dostawali pensję od telewizji publicznej??
                      Jeśli tak to chylę czoła, to poziom tolerancji niedostępny dla mnie.
                      • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:14
                        Propagowanie faszyzmu jest karalne. Propagowanie głupoty / niekulturalności / nieobeznania ze zwyczajami (w katolickim kraju nie obrażamy katolików suspicious) karalne nie jest.
                        • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:23
                          No dobrze, to pod zespół neofaszystowski podstaw sobie zespół antymuzułmański, który sika na Koran, wrzeszczy na koncertach obelgi na temat muzułmanów, i co też mamy miłych, sympatycznych panów??
                          • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:27
                            Nergal sikał na Biblię i wrzeszczał obelgi pod adresem chrześcijan?
                            BTW czytałaś ten tekst o św. Wojciechu?
                            • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:32
                              Tak czytałam.
                              Nergal nie sikał, tylko darł i tytułował gównem, rozumiem, że darcie Tory i nazywanie jej gównem jest dla Ciebie normalną działalnością artystyczną??
                              Sorry, ale po prostu w to nie wierzę...
                              • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 13:10
                                Już o tym pisałam.
                          • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:35
                            Podstaw sobie pod to Big-Cyca, który wypina tyłek ze sceny. W każdym przypadku mamy do czynienia z buractwem i brakiem dobrego wychowania. Ale to nie jest karalne.
                            Szydzenie z Koranu dodatkowo grozi zemstą ze strony muzułmanów, ale to zdaje się już wytłumaczyłam - mam gdzieś poglądy / wierzenia / religię, dla których szacunek jest wymuszany jak najbardziej realnym strachem o swoje bezpieczeństwo. I tak, szanować na pokaz sobie mogę, bo wolę nie zostać wysadzona za poglądy. Jak w Polsce zaczną podpalać / wysadzać osoby, które mają inne poglądy, to też się zamknę suspicious Jeśli zapanuje opcja: "przechrzcij się, albo wylecisz z roboty / zabierzemy Twój majątek / skrzywdzimy Ci dziecko", a nie będę miała możliwości wyniesienia się gdzieś, gdzie takie coś mi nie grozim, to też się przechrzczę. Na razie jednak bardzo sobie cenię to, że nie muszę mieć poglądów takich, jak większość - i jak na razie poza uznaniem za oszołoma / osobę niewychowaną / skrajnego antyklerykała nic mi nie grozi.
                            • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:55
                              Czyli Koran i muzułamnów mamy szanować ze strachu a nie z przyzwoitości??
                              Bo jakby nie podpalali to wtedy można by szaleć na całego i drzeć jak leci??
                              • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 13:09
                                Mogę szanować muzułmanów, katolików, wyznawców Buddy i czego tam chcą. Nie muszę szanować obiektu ich uwielbienia, bo dla mnie to jest przedmiot, jakich wiele. Rozumiem, że krzyż dla chrześcijanina jest ważny, że każda religia ma swoje symbole - nie każ mi wszystkich znać i wszystkich szanować, nie mam zamiaru. Mogę nie wyrażać braku mego szacunku na każdym kroku, może to sobie wynikać z dobrego wychowania, przyzwoitości, lenistwa, strachu, czy też ogólnego wdupiemania i olewactwa. Ale brak szacunku dla czyjegoś przedmiotu uwielbienia to nie jest brak szacunku dla tego kogoś.
                              • kkokos Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 17:58
                                iuscogens napisał:

> Czyli Koran i muzułamnów mamy szanować ze strachu a nie z przyzwoitości??
                                > Bo jakby nie podpalali to wtedy można by szaleć na całego i drzeć jak leci??

żyjemy w polsce, w której islam jest religią marginalną, a jego wyznawcy nie wysyłają listów do posłów z instrukcjami, jak mają głosować, nie próbują decydować o życiowych wyborach obywateli, nie pakują się z buciorami do życia prywatnego obywateli, nie usiłują przeforsować swojego pojmowania moralności, dobra i zła jako obowiązującego - więc dlaczego ktokolwiek w polsce miałby drzeć koran?
                                opresyjny wobec społeczeństwa niezależnie od wyznania członków tego społeczeństwa jest w polsce kościół katolicki, więc artystyczny protest wobec tej opresyjności i ekspansji może przybrać formę darcia biblii. proste.
                                • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 18:01
                                  Przykro mi, ale nie załapałaś o co chodzi.
                                  Popierasz darcie Koranu w krajach islamskich??
                                  • kkokos Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 18:05
                                    iuscogens napisał:

> Przykro mi, ale nie załapałaś o co chodzi.
                                    > Popierasz darcie Koranu w krajach islamskich??

przykro mi, ale nie załapałaś, o co chodzi
                                    zmiana tematu na koran to a) ucieczka, b) demagogia
                                    • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 20:34
                                      kkokos napisała:

> iuscogens napisał:
                                      >
                                      > > Przykro mi, ale nie załapałaś o co chodzi.
                                      > > Popierasz darcie Koranu w krajach islamskich??
                                      >
                                      > przykro mi, ale nie załapałaś, o co chodzi
                                      > zmiana tematu na koran to a) ucieczka, b) demagogia

nie to analogia, wiem, to trudne słowo.
                                      Ucieczką i demagogią jest akurat twój tekst o św. Wojciechu.
                                      • kkokos Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 20.09.11, 20:24
                                        > nie to analogia, wiem, to trudne słowo.

nie, to nie analogia, tylko czysta zmiana tematu.
                                        rozmawiamy o tym, co facet robi w polsce, państwie z założenia świeckim, w ramach buntu przeciwko ekspansji religii
                                        nie rozmawiamy o tym, co dzieje się w krajach muzułmańskich, państwach z założenia religijnych,

tu nie ma żadnej - najwyraźniej rzeczywiście trudne słowo - analogii

> Ucieczką i demagogią jest akurat twój tekst o św. Wojciechu.

powtórzę to, co już pisałam: jakim cudem możesz czcić jako świętego kogoś, kto podeptał cudzą wiarę, a jednocześnie mieć pretensje do kogoś, kto podeptał (tak to odczuwasz) twoją? zupełnie nie widzisz związku i analogii? a może to po prostu zachowanie kalego, zwane mniej elegancko hipokryzją?
                      • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:14
                        Wiedziałam, że odwrócisz kota ogonem, no wiedziałam. Przykre.
                        • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:26
                          A ja mam wrażenie, że da Ciebie każde trudniejsze pytanie to odwrócenie kota ogonem.
                          Naprawdę pisałabyś o Nergalu, że jest miły i symaptyczny jakby tworzył piosenki wychwalające morderców muzułmanów albo buddystów albo atiestów?? Jakby niszczył Koran???
                          Bo mam wrażenie, że wtedy twoja tolerancja by się skończyła.
                  • mama303 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 16:04
                    iuscogens napisał:

> Nie rozumiesz, dlaczego mi się ma podobać ta kreacja

A ktoś Cię przymusza aby Ci sie Nergal podobał

> Nie, mnie oburza finansowanie tego facia z abonamentu.

czyli finansowac z abonamentu powinni tylko tych którzy sie TOBIE podobają? wink
                  • kkokos Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 17:49
                    > Nie, mnie oburza finansowanie tego facia z abonamentu.

a mnie oburza finansowanie z abonamentu programów religijnych, także dla dzieci, transmisji wszelkich mszy, informowanie w wiadomościach na tvp o każdym kichnięciu biskupów itd.
              • latulka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:58
                trafisz możliwość dokonania odkrycia, że Nerg
                > al jes
                > > t człowiekiem inteligentnym i sympatycznym. Coś za coś.

Obejrzałam jeden odcinek. Śladów inteligencji u Nergala nie zauważyłam. Nie zauważyłam też luzu i poczucia humoru. Mdły i nijaki facet.
              • kkokos Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 17:47
                wychwala w swojej twórczośc
                > i morderców sw. Wojciecha - no cóż pominę to wymownym milczeniem.

a niesłusznie. święty wojciech sam sobie zasłużył i sam się prosił. ty protestujesz przeciwko darciu biblii - on wlazł z butami w czyjś święty gaj, zbezcześcił go swoją religią i swoimi rytuałami - ale twoim zdaniem jemu było wolno? zachciało mu się koniecznie odprawiać mszę w cudzej świątyni, to mu bardzo dobitnie wytłumaczono, że obraża uczucia religijne.

dlaczego katolickie uczucia religijne mają podlegać ochronie bardziej niż inne?
                • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 17:54
                  Rozumiem, ze jako fanka tej metody, którą zastosowali poganie sugerujesz, że powinno się zabić Nergala i nabić jego głowę na pal...
                  Rozumiem, że stwierdzisz, że sam sobie na to zasłużył...
                  W sumie nie mam więcej pytań...
                  nie dziwię się, że osoba o takich poglądach broni Nergala...
                  • kkokos Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 18:08
                    iuscogens napisał:

> Rozumiem, ze jako fanka tej metody, którą zastosowali poganie sugerujesz, że po
                    > winno się zabić Nergala i nabić jego głowę na pal...
                    > Rozumiem, że stwierdzisz, że sam sobie na to zasłużył...
                    > W sumie nie mam więcej pytań...
                    > nie dziwię się, że osoba o takich poglądach broni Nergala...

a ja nie rozumiem, jak możesz czcić jako świętego faceta, który zdeptał cudzą świętość (a nawet ZA TO, że zdeptał cudzą świętość), a oburzać się, że ktoś depcze twoją

trochę konsekwencji!
              • katia.seitz Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 19.09.11, 08:53
                Iuscogens, a znasz historię świętego Wojciecha?
                Został zabity przez Prusów, których próbował chrystianizować. Na siłę. Wycinając im święte drzewa na przykład.
                Z punktu widzenia Prusów, zabicie chrystianizatora było aktem samoobrony.
                Tak więc, choć sama nie głosiłabym "chwały zabójców" - rozumiem przesłanie. To mniej więcej to samo co stwierdzenie: "chwała bohaterskim Indianom, odpierającym ataki zachodnich kolonizatorów".
        • mama303 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:57
          iuscogens napisał:

> No właśnie chodzi o to, że Nergal to kretyn bez podstaw kultury, człowiek kultu
          > ralny, nawet jak się czymś nie zgadza, nie drze przedmiotu świętego dla innych
          > z tekstem "żryjcie to gó...", żałosna próba wylansowania się i tyle.

Przeciez to było widowisko! Czy ja pójdziesz do teatru na sztukę i ktoś zagra szatana i podrze biblię to przyjdzie Ci do głowy tego aktora za to nienawidzieć?
          • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 17:41
            mama303 napisała:

> iuscogens napisał:
            >
            > > No właśnie chodzi o to, że Nergal to kretyn bez podstaw kultury, człowiek
            > kultu
            > > ralny, nawet jak się czymś nie zgadza, nie drze przedmiotu świętego dla i
            > nnych
            > > z tekstem "żryjcie to gó...", żałosna próba wylansowania się i tyle.
            >
            > Przeciez to było widowisko! Czy ja pójdziesz do teatru na sztukę i ktoś zagra s
            > zatana i podrze biblię to przyjdzie Ci do głowy tego aktora za to nienawidzieć?

No dobra, miałam się w tym watku nie wypowiadać, ale błagam powiedz, że robisz sobie jaja. Trudno mi uwierzyć, że ktoś porównuje Nergala dracego Biblię do aktora, który gra w przedstawieniu.
            Chciałam zwrócić uwagę, że Nergal absolutnie nie odżegnuje się w wywiadach od tego typu działań, te teksty po wyroku sądu w stylu "Szatan zwycięzył" czy inne "Heil Satan" na facebooku, wywiady, w których przedstawia sie jako wróg religii dokładnie pokazują róznicę między jego postawą a aktorem.
            • mama303 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 20:18
              iuscogens napisał:

> No dobra, miałam się w tym watku nie wypowiadać, ale błagam powiedz, że robisz
              > sobie jaja. Trudno mi uwierzyć, że ktoś porównuje Nergala dracego Biblię do akt
              > ora, który gra w przedstawieniu.

Tylko że cała afera jest o to nieszczesne podarcie biblii na scenie a nie o poglądy prywatne Nergala i jego wyznania.
              > Chciałam zwrócić uwagę, że Nergal absolutnie nie odżegnuje się w wywiadach od t
              > ego typu działań, te teksty po wyroku sądu w stylu "Szatan zwycięzył" czy inne
              > "Heil Satan" na facebooku, wywiady, w których przedstawia sie jako wróg religii
              > dokładnie pokazują róznicę między jego postawą a aktorem.

Jeśli chodzi o aktora to zapewne nie interesowałabyś sie nawet jakie ma poglady.
        • leeloo2002 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 21.09.11, 00:12
          też uważam że podarcie Biblii to tani lans (a chrzescijanie sa łatwym celem)
          A gdyby podarł Koran, to po prostu juz by nie żył...
          • gaja78 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 21.09.11, 06:33
            leeloo2002 napisała:

> też uważam że podarcie Biblii to tani lans (a chrzescijanie sa łatwym celem)
            > A gdyby podarł Koran, to po prostu juz by nie żył...

Szczęśliwie żyjemy w bardziej cywilizowanym świecie, niż niejeden kraj muzułmański. Ale jak widać - tylko trochę bardziej sad Najbardziej w dyskusji wokół Nergala przeraża mnie posługiwanie się argumentem jak wyżej. Nie ogarniam tego sad
      • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:04
        Dla Ciebie Biblia jest święta i Ty byś jej nie podarła. Nergal jest promującym siebie i swój zespół 'artystą', zrobi więc niejedną głupią rzecz, żeby się temu przysłużyć. Ale głupią, nie zakazaną. Mogę szanować to, że posiadasz jakieś przekonania religijne. Mogę szanować to, że ten oto kawałek drewna jest dla Ciebie symbolem czegoś tam, a ta oto książka stanowi przewodnik życiowy. Nie muszę natomiast szanować tego oto kawałka krzyża i tej oto książki.
        Może mi być przykro, że ktoś nie lubi i nie szanuje osoby, którą lubię, szanuję, być może nawet kocham ja. Natomiast fakt nielubienia i nieszanowania nie jest czymś zgoła nagannym - gusta ludzkie są różne i nie mnie decydować, że to, co podoba się mojej osobie, ma się podobać wszystkim. Bo jak nie, to w ryj, ew. do sądu.
        • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:30
          Ja wiem, że nie zakazaną, ale nie widzę powodu, żeby wspierać osoby (np. poprzez oglądanie w tv) który wybrał tak prymitywny sposób na "wyrażanie" swojej ekspresji artystycznej. Ja np. nie czuję większego związku z posągiem Buddy czy flagą Argentyny, ale ani posążku bym nie stłukła ani flagi bym nie podarła ze zwykłej kultury i ze względu na szacunek do ludzi, dla których te przedmioty są ważne, dla mnie nie są ważne, dla innych są i to powinno wystarczyć, aby normalny, nie pozbawiony empatii człowiek wpadł na to, że po prostu nie wypada robić takich rzeczy. Nergal zaś wpadł na to, ze to dobra droga do sukcesu w naszym show-biznesowym światku...

To tyle co do darcia Biblii i nazywania jej per gó..., jest jeszcze kwestia tego, że facet ma piosenkę o tytule "Chwała mordercom sw. Wojciecha" - chcę przypomnieć, że Wojciech to nie legenda czy fatamorgana, ale postać historyczna. Podstawmy pod św. Wojciecha np. jakiegoś znanego Żyda, który został zamordowany podczas wojny. Ja ze względu na przyzwoitośc tego nie zrobię, ale chcę pokazać, że to nie są niewinne gadki, tylko po prostu chore teksty...
          Tutaj jak najbardziej pasuje kultowy tekst Niesiołowskiego "chory z nienawiści"...
          • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:59
            Jakby zakazać prymitywnego przekazywania swoich opinii, to nie widziałabyś na ekranie telewizora ponad połowy polityków, od prawa do lewa, części prowadzących (bo się śmieją z gości) i większości filmów - bo są niekulturalne.
            • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:15
              Kwestia proporcji że tak powiem, ja tam widzę róznicę miedzy facetem, który nazywa Biblię gównem i cieszy się, ze śmierci św. katolickiego a np. Moniką Olejnik. Tak samo jak bym widziała różnicę pomiędzy dziennikarzem, który mówi o zagrożeniach spoleczeństwa multi-kulti a osobą, która cieszy się ze śmierci muzułmanina i niszczy Koran.
              Ty nie widzisz??
              • kai_30 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:26
                iuscogens napisał:

> Kwestia proporcji że tak powiem, ja tam widzę róznicę miedzy facetem, który naz
                > ywa Biblię gównem i cieszy się, ze śmierci św. katolickiego a np. Moniką Olejni
                > k. Tak samo jak bym widziała różnicę pomiędzy dziennikarzem, który mówi o zagro
                > żeniach spoleczeństwa multi-kulti a osobą, która cieszy się ze śmierci muzułman
                > ina i niszczy Koran.
                > Ty nie widzisz??

iuscogens, a widzisz różnicę między kreacją artystyczną/fikcją literacką/owocem wyobraźni artysty, a osobą tegoż artysty? Obejrzyj program, choćby urywki na youtube. Zachęcam, naprawdę. Zobaczysz miłego, dowcipnego i ciepłego faceta, który do występujących odnosi się z szacunkiem i sympatią, a nie potwora nawołującego do czczenia szatana.

Ja też wcześniej nie oglądałam tego programu, wrzuciłam w jutubową wyszukiwarkę wczoraj wieczorem, i przesiedziałam ze dwie godziny jak przymurowana, oglądając przesłuchania w ciemno. Nergal strasznie mi się jako juror podoba.

A co do żartów z pielgrzymką - tego akurat nie widziałam, ale doskonale sobie potrafię wyobrazić, że to podobny dowcip jak wtedy, kiedy Piasek i Kajah w "panice" obracali fotele, żeby nie wybrał ich młody metalowiec, po czym ocierali pot z czoła z ulgą, gdy wybrał Nergala big_grin
                • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:56
                  > iuscogens, a widzisz różnicę między kreacją artystyczną/fikcją literacką/owocem
                  > wyobraźni artysty, a osobą tegoż artysty? Obejrzyj program, choćby urywki na y
                  > outube. Zachęcam, naprawdę. Zobaczysz miłego, dowcipnego i ciepłego faceta, któ
                  > ry do występujących odnosi się z szacunkiem i sympatią, a nie potwora nawołując
                  > ego do czczenia szatana.

Widzisz ja absolutnie nie czuję potrzeby żeby popierać te kreacje, ja mu tego nie zabraniam, ja nie mam zamiaru tego wspierać (własnie poprzez ten abonament czy kupowanie reklamowanych produktów) całkowicie mam do tego prawo, mam prawo protestować, niezależnie od tego jak słodkopierdzący będzie Nergal w tym programie.
                  I kreacja kreacją, tylko, że pod kreację artystyczna można niestety podciągnąć absolutnie każde świństwo, bo to sztuka...
                  To własnie robi Nergal, ja uważam, że wolność człowieka konczy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego, "artystów" nie wyłączając.
          • kkokos Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 18:03
            nie widzę powodu, żeby wspierać osoby (np. poprze
            > z oglądanie w tv) który wybrał tak prymitywny sposób na "wyrażanie" swojej eksp
            > resji artystycznej.

to NIE OGLĄDAJ!

każe ci ktoś czy co?
            ja też nie oglądam zestawu mszy i programów katolickich - chociaż także (jakim, do cholery, prawem?????) finansowane są z mojego abonamentu

nie czuję większego związku z posągiem Buddy czy fla
            > gą Argentyny,

żaden wyznawca buddy ani argentyńczyk nie próbuje ci mówić na każdym kroku, jak masz żyć, mimo iż o to pouczanie nie prosisz, nie próbuje wpłynąć na prawodawstwo tak, byś musiała żyć tak, jak on, wyznawca buddy chce - więc nic dziwnego, ze nie masz do buddy czy argentyny stosunku emocjonalnego.
        • latulka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:03
          Mogę szanować to, że ten oto kawałek drewna jest dla Ciebi
          > e symbolem czegoś tam, a ta oto książka stanowi przewodnik życiowy. Nie muszę n
          > atomiast szanować tego oto kawałka krzyża i tej oto książki.

Wuika oczywiście, że tak. Ale czy to oznacza, że można ważne dla wielu osób przedmioty obrazić? Niszczyć? Przecież Nergal sam sobie wystawił świadectwo. Nie najlepsze. Czy koniecznie człowiek nazywający siebie satanistą (chociaż kto wie może prywatnie do kościoła z koszyczkiem popyrtala w Wielkanoc?) powinien być jurorem? Do tego ktoś o dość wątpliwym dorobku artystycznym.
          • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:35
            Co do jego artyzmu nie będę się wypowiadać. Nie znam się na tych klimatach, żeby wyrażać swą opinię w tym temacie.
            Co do jego satanizmu - ja bym np. nie chciała popierania i propagowania fanatyków chrześcijańskich (na wizji - prywatnie wszak mogą odstawiać czarne msze i mordować małe kotki). I co? I może mi się nie podobać program taki, czy owaki w telewizji publicznej. Nie podoba mi się = nie oglądam.
      • sumire Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:05
        z tym wypromowaniem to nie do końca tak. owszem, teraz przebił się do masowej świadomości, ale Behemoth odbywał europejskie tournees w czasach, gdy Doda jeszcze do szkoły chodziła. i na tym swoim niszowym poletku jest kapelą cenioną bardzo i znaną. acz zgadzam się - przeciętny oglądacz programów rozrywkowych o Nergalu pojęcia nie miał, póki ów nie związał się z Dodą.

inna rzecz, że państwo protestujący czepiają się tego, co im podsunięto pod nos w telewizorze, nie zdając sobie sprawy z tego, że obecnie w niemal każdym teatrze można zobaczyć spektakle dużo bardziej kontrowersyjne, a na półce w księgarni znaleźć książki, które niejedne uczucia religijne obrażą (albo przynajmniej ukłują).
        no i koniec końców nie widzę w telewizji żadnego wielkiego skandalisty, tylko drobnego i całkiem sympatycznego kolesia. rozumiem, że komuś mogły się nie podobać jego wcześniejsze występy, ale to nie powód, żeby protestować przeciw obecnym, pozbawionym jakiejkolwiek kontrowersji.
    • morgen_stern Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:06
      Z tym darciem Biblii, to pamiętajcie drogie panie, że czynność ta wykonywana była na koncercie zespołu Behemoth, na którym byli jego fani, nie był to koncert ogólnodostępny - kto chciał, ten widział, pani Kazia to się dopiero od usłużnych o tym fakcie dowiedziała. Koncert to często show, na którym robi się różne dziwne rzeczy, a w/w czynność dość dobrze do profilu zespołu pasuje smile Na koncercie Rammsteina wokalista symuluje stosunek analny z klawiszowcem, co nie oznacza, że jest sadystycznym sodomitą, wystarczy się dowiedzieć, o czym jest wykonywany przy tym kawałek. Dobrze, że Till nie prowadza się z Dodą, bo dopiero zrobiłaby się afera tongue_out
      Akurat za Behemothem nie przepadam, nie lubię black ani death metalu, ale w niczym mi nie przeszkadzają. Prawda jest taka, że gdyby nie Doda to oburzone ematki nie miałyby pojęcia, że ktoś taki istnieje smile
      A tak, klepiecie i klepiecie, biskupi grzmią i zrobiła się taka fajna afera, że chyba dziś obejrzę ten program, dzięki za reklamę!
      • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:11
        Problem w tym, że ten program jest taki sobie, mocno taki sobie. Znaczy - chcesz, to oglądaj smile
        • morgen_stern Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:13
          Dopóki nie obejrzę, dopóty nie będę tego wiedziała smile
        • tosterowa Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:19
          Ale w tym programie Nergal nawołuje do treści satanistycznych, czy... hmm.. antychrześcijańskich? Czy Nergal został zaocznie uznany narodowym symbolem szatana w Polsce? smile
          Symbol szatana, palenie "świętych" ksiąg... XXI wiek tongue_out
          • sumire Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:22
            o tak, przez bite półtorej godziny siedzi i nawołuje smile
          • kropkacom Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:34
            He He big_grin Na czeskim portalu pisali ostatnio o Nergalu jako o naczelnym sataniście w Polsce big_grin
            • kropkacom Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:39
              A w komentarzach pod artykułem komentarz: Kościół w Polsce go potrzebuje.
              • jowita771 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:23
                > A w komentarzach pod artykułem komentarz: Kościół w Polsce go potrzebuje.

W kościele katolickim szatan ma się tak dobrze, że żaden Nergal nie jest mu potrzebny.
          • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:36
            tosterowa napisała:

> Ale w tym programie Nergal nawołuje do treści satanistycznych, czy... hmm.. ant
            > ychrześcijańskich? Czy Nergal został zaocznie uznany narodowym symbolem szatana
            > w Polsce? smile
            > Symbol szatana, palenie "świętych" ksiąg... XXI wiek tongue_out

nie palenie, a darcie.
            Ten człowiek nie jest żadnym narodowym symbolem, jest kretynem bez kutury, który wybrał dość żałośny sposób na lansowanie się.
            • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:37
              I jego zatrudnienie jest zagrożeniem dla demokracji?

Bardzo dobre podejście - nie pokazywać kretynów (inna sprawa, kto będzie decydować, kto jest kredytem) w TV publicznej smile Bo inaczej demokracja się rozpadnie i co my wtedy zrobimy?
              • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:11
                Czy ja wiem czy jest zagrożeniem, raczej jest pewnym sygnałem, ze jak ktos liczy na fuchę w publicznej to nalezy zacząć od darcia Biblii, potem pójdzie szybciutko.
                Srednio mi się ten przekaz podoba, to będę protestować smile
                • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:15
                  A nie widzisz różnicy między: nie podoba mi się osoba X, więc protestuję przeciwko zatrudnianiu osoby X i płaceniu jej pośrednio z moich pieniędzy, a przyjmowanie uchwały, że zatrudnianie osoby X i w ogóle ona sama to zagrożenie dla demokracji?
            • kkokos Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 18:13
              > Ten człowiek nie jest żadnym narodowym symbolem, jest kretynem bez kutury, któr
              > y wybrał dość żałośny sposób na lansowanie się.

gdybyś przeczytała choć jeden wywiad z tym człowiekiem, wiedziałabyś, że "kretyn", to ostatnie słowo, jakie można o nim powiedzieć, a artystyczny akt darcia biblii ma dokładnie przemyślany i podbudowany ideologicznie - nie ma w tym nic z żałosnego lansu

no ale przecież ci, co myślą/czują/rozumują inaczej niż my, to żałośnie lansujący się kretyni
      • madeleine.b Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:36
        Kiedy jakaś duńska gazeta wydrukowała karykaturę Mahometa, to otarło się o 3 wojnę światową. A przecież karykatura, to też rodzaj sztuki tak?
        • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:45
          No właśnie, tu jest ta różnica, że muzułmanie potrafią bronić swojej wiary (choć żadnych aktów przemocy nigdy nie popieram), a wg mainstreamu katolicy mają siedzieć cicho na tyłku i bać się odezwać kiedy telewizja publiczną, którą oni także utrzymują postanawia napełnić kieszeń faceta, którego drogą do sukcesu jest obrażanie KK.
          Czytałam jak Turnau napisał, że z nieśmiałością i serdecznością trzeba poprosić Nergala o to, żeby przestał obrażać KK, zwątpiłam po prostu...
          Pomijając już to, że średnio to jest spójne z postawą Jezusa z NT, ale co tam, prośmy z nieśmialością, może wzruszy się Nerguś...
          • kol.3 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:02
            No, bronią bardzo przykładnie, a to jedną wieżę zburzą a to drugą ,a to babę kamieniami utłuką bo z gołą głową chodzi. Jakoś nie pamiętam pokojowych metod obrony islamu.
          • jowita771 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:27
            > Pomijając już to, że średnio to jest spójne z postawą Jezusa z NT, ale co tam,
            > prośmy z nieśmialością, może wzruszy się Nerguś...

Jak ten człowiek leżał chory w szpitalu, to od katolików dostawał maile (zresztą komentowali też artykuły w internecie, można poczytać), w których pisali, że życzą mu, "żeby zdechł" (dosłownie). To dopiero spójne z nauką Jezusa.
            • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:58
              jowita771 napisał:

> > Pomijając już to, że średnio to jest spójne z postawą Jezusa z NT, ale co
              > tam,
              > > prośmy z nieśmialością, może wzruszy się Nerguś...
              >
              > Jak ten człowiek leżał chory w szpitalu, to od katolików dostawał maile (zreszt
              > ą komentowali też artykuły w internecie, można poczytać), w których pisali, że
              > życzą mu, "żeby zdechł" (dosłownie). To dopiero spójne z nauką Jezusa.

a jaki to ma związek z moim osobistym protestem??
              Chyba nie próbujesz mi wmówić, że ja to popieram???
              Co więcej, wątpię, że te osoby były katolikami, one się za nich tylko uważały.
          • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:39
            Różnica jest taka, że ludzie boją się fundamentalistów islamskich, bo jakikolwiek cios w stronę ich religii może się odbić takim rykoszetem, że czasem zamorduje się jedną, dwie, czy sto osób. Rzeczywiście, rewelacyjny argument - islam ludzie szanują. Islam ludzie szanują najczęściej ze strachu. I tak, to jest plus dla chrześcijaństwa w naszym kraju - jeszcze (już?) ludzie nie giną za fakt, że im nie po drodze z tą religią.
            • wespuczi Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:22
              nergal rzuca sie w kierunku chrzescijan bo wychowal sie w polsce a nie w arabii saudyjskiej.
      • latulka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:14
        > Z tym darciem Biblii, to pamiętajcie drogie panie, że czynność ta wykonywana by
        > ła na koncercie zespołu Behemoth, na którym byli jego fani, nie był to koncert
        > ogólnodostępny - kto chciał, ten widział, pani Kazia to się dopiero od usłużnyc
        > h o tym fakcie dowiedziała.

Rozumiem, że jeśli w wąskim gronie fanów padnie stwierdzenie, że np Żydzi są be i napluje się na Torę to wszystko jest OK?
    • kol.3 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:20
      Zdumiewacie mnie dziewczynki. Takie młode i taka konserwa. Ciotulki, które w niedzielę grzecznie chodzą do kościółka zawiązawszy chustki na głowach. Nergal poruszy nieco polskie śmierdzące bagienko i wpuści troszkę świeżego powietrza. Zawsze jakaś korzyść.
      • peggy1 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:37
        Ozzy "odgryzał" głowy ptakom, a manson jest antychrystem i nazistą...

Jak on się na Dodzie i chorobie wypromował jak Behemont już dłuuuuugo przedtem odnosił ogromne sukcesy na arenie międzynarodowej i Dodzie niestety daleko do tego. W Polsce taki typ muzyki nie jest zbyt popularny. Jak już ktoś wspomniał - koncert był dla wąskiego grana fanów dla których podarcie książki nie było traumą i może uderzać to w poczucie wartości konkretnych osób, których rozumiem, że na tym występie nie było.

Nergal bierze udział w show telewizyjnym - jeśli komuś nie odpowiada - to niech nie ogląda. A żeby z telewizyjnego show robić problem nad którym trzeba głosować to już jest przesada. Nad Nergalem tak się szybko uwinęli - szkoda że z innymi sprawami tak im szybko nie idzie sad
        • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 09:50
          peggy1 napisała:

> Nergal bierze udział w show telewizyjnym - jeśli komuś nie odpowiada - to niech
          > nie ogląda.

Tak byłoby jakbyśmy mówili o show w tekewizji prywatnej, wtedy rzeczywiscie, nie ogladamy. Ale mówimy o show, które jest w telewizji publicznej, która jest finansowana także z abonamentu. Ten abonament płacą również Ci, których ten gostek obraża. Trzeba mieć niezłe skłonności masochistyczne, żeby czuć potrzebę dokładania się do pensji faceta, który Cię obraża.
          • tosterowa Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:01
            Ale w tym programie Nergal obraża katolików? Bo nadal nie doczekałam odpowiedzi, a programu nie oglądam? Czy chodzi o czepianie się dla zasady?
            Przypominam, że - zgodnie z orzeczeniem sądu, Nergal nie obraził niczyich uczuć.
            • kol.3 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:03
              Sprawiedliwość musi być po ich stronie, nie wiesz?
              • jowita771 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:33
                kol.3 napisała:

> Sprawiedliwość musi być po ich stronie, nie wiesz?

To samo mi się przypomniało. No, samo się nasuwa.
            • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:12
              Ja programu nie widziałam, czytałam, że śmiał się z kogoś kto niby na pielgrzymkę poszedł, że dobrze, że nie jest w jego grupie. Ot, kolejny dowód na prymitywizm tego gostka.
              Ale nawet jakby tego nie powiedział, to problem jest inny, osoby wyznania katolickiego, które płacą abonament mogą nie chcieć, żeby ich kasa szła na pensję osoby, która absolutnie nie kryje się ze swoją antykościelną fobią. O ile wystepuje w mediach prywatnych to już tych mediów sprawa, o ile mówimy o telewizji publicznej to już nie.
              Nie wiem czemu mam dopłacać do pensj facetai, który cieszy się, że swięty koscioła katolickiego, do którego należę został zamordowany...
              Tyle się narzeka, że nie mamy ducha obywatelskiego, a jak jest jakiś protest obywatelski (bo protestują wbrew pozorom nie tylko biskupi i posowie PIS) to nagle jest to nazwane czepianie się dla zasady.

I o ile pamiętam orzeczenie sądu to sąd w żadnym wypadku nie stwierdzil, że Nergal nikogo nie obraził, tylko stwierdził, że sąd się tym nie bedzie zajmował, bo to jest dzialalność artystyczna. Aż sprawdzę, może zle coś zapamiętałam.
              • sumire Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:20
                no - a ja widziałam.
                i naprawdę nie wiem, o co halo, bowiem gość jest pod każdym względem zwyczajny.

słusznie sąd uznał. bo jak napisałam wyżej - trzeba by zdjąć z afisza masę przedstawień, masę płyt przejechać walcem i masę książek przerobić na papier toaletowy, żeby nie obrażać niczyich uczuć. a kontrowersja jest potrzebna - choćby dlatego, że jest o czym dyskutować.
                • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:15
                  sumire napisała:

> no - a ja widziałam.
                  > i naprawdę nie wiem, o co halo, bowiem gość jest pod każdym względem zwyczajny.
                  >
                  > słusznie sąd uznał. bo jak napisałam wyżej - trzeba by zdjąć z afisza masę prze
                  > dstawień, masę płyt przejechać walcem i masę książek przerobić na papier toalet
                  > owy, żeby nie obrażać niczyich uczuć. a kontrowersja jest potrzebna - choćby dl
                  > atego, że jest o czym dyskutować.

Chodzi mi o to, że nadużyciem jest twierdzenie, że sąd uznał, że nikogo nie obraził, to tym akurat sąd się nie zajmował.
                  I podkreślam jeszcze raz, da mnie problemem nie jest prymitywizm Nergala, bo dla mnie to taki mały, szczekający piesek, który chce narobić hałasu, dla mnie problemem jest to, że jest finansowany z abonamentu. I tyle.
                  • maurra Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:46
                    >dla mnie problemem jest to, że jest finansowany z abonamentu. I tyle.

Skoro abonament jest istotnym kryterium - wśród płacących są też ludzie, którzy np. Nergala słuchają. Albo podzielają jego poglądy. Albo też są satanistami.
                    Płacą, dlaczego nie mieliby prawa go oglądać?

• wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 13:10
                      Bo to katolicki kraj i nie godzi się suspicious
                  • dorry Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 14:58
                    >dla mnie problemem jest to, że jest finansowany z abonamentu. I tyle.
                    Gdyby przyjąć to za główne kryterium doboru zatrudnianych w TVP osób , to można by już dzisiaj zwinąć ten interes.
          • sumire Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:04
            ale to on ich obraża samym swoim istnieniem, tak? nie tym, co w tym programie mówi, tylko tym, że jest?
            czy to aby nie jest trochę zbyt daleko posunięta obraza?

idąc tym torem, radio publiczne nie powinno nadawać piosenek Black Sabbath - a słyszałam ostatnio. o Madonnie nie wspomnę.
            • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:19
              Chciałabyś żeby w telewizji publicznej występował (i zgarniał porządną kasę dodajmy) facet, który np. neguje Holokaust?? Nawet jakby mówił o przetworach??
              • sumire Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:27
                a kto neguje Holokaust?
                tak swoją drogą - media publiczne są publiczne, w związku z czym powinien w nich obowiązywać pluralizm poglądów. media katolickie w kraju też mamy i tam zapewne Nergal się nie pojawi.
                • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:01
                  sumire napisała:

> a kto neguje Holokaust?
                  > tak swoją drogą - media publiczne są publiczne, w związku z czym powinien w nic
                  > h obowiązywać pluralizm poglądów. media katolickie w kraju też mamy i tam zapew
                  > ne Nergal się nie pojawi.

wez mnie nie osłabiaj, znasz ty znaczenie magicznego słowa "PRZYKŁAD"...????

Media publiczne są finansowane z abonamentu i ludzie, którzy ten abonament płacą jak najbardziej mogą nie chcieć finansować pensji tego pana.

Zresztą darujmy sobie ten pluralizm w polskich mediach, chyba, że to jako zart miało być napisane.
                  • peggy1 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:03
                    Więc ja się Ciebie pytam co z osobami które nie są katolikami nie życzą sobie przytoczonego już przeze mnie "Ziarna" i pensji dla księdza prowadzącego, albo występów Arki Noego". Bo to uderza w ich światopogląd ?
                  • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:06
                    Czekam, jak skomentujesz to, że ja nie chcę ze swojej pensji finansować Cejrowskiego.
                    • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 13:10
                      Skomentowałam przeciez z 10 razy, absolutnie mi to nie przeszkadza.

za szybko się wątek rozwinął, nie nadążyłam smile
                  • sumire Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 19:06
                    ok. ja zatem nie chcę finansować pensji red. Pospieszalskiego oraz paru innych osób. zresztą jego wypowiedzi obrażają mnie duuuużo bardziej niż te Nergalowe.
                    ale - redaktor Pospieszalski też ma swoich odbiorców. i ma prawo w telewizorze być. tylko że nie większe, niż osoba o zgoła innych poglądach.

istotnie na pluralizm szans nie ma, jak widać po tym wątku.
              • kai_30 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:31
                Neguje Holokaust w fikcji literackiej i wystąpieniach artystycznych, zapomniałaś dodać.

NIE WIESZ, jakie poglądy ma Nergal prywatnie. WIESZ, co tworzy. Nawet, kurde, gościa nie widziałaś w tym programie!
                • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 11:05
                  rany Julek, to byl przykład, co niby ma Nergal z przetworami, czytajcie ze zrozumieniem.
                  nie wiem co ten facet mysli o Holokausie, wiem co mysli o KK i o ile absolutnie mi nie przeszkadza to, ze ktoś KK krytykuje to trudno uznać jego działaność "artystyczną" za krytykę.
          • jowita771 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:31
            > Tak byłoby jakbyśmy mówili o show w tekewizji prywatnej, wtedy rzeczywiscie, ni
            > e ogladamy. Ale mówimy o show, które jest w telewizji publicznej, która jest fi
            > nansowana także z abonamentu. Ten abonament płacą również Ci, których ten goste
            > k obraża.

Tak się składa, że ludzie miewają różne poglądy. Jedni nie chcą się dokładać do wypłaty Nergalowi, inni Pospieszalskiemu.
            A posłowie PIS doszli do wniosku, że jak się pozwalamy wypowiadać jednej stronie, to jest ok, a jak się wypowie też ktoś o przeciwnych poglądach, to zamach na demokrację. Ciekawa logika, zaiste.
            • wespuczi Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:26
              kudos
              i to jest podsumowanie tego watku..
              a ze ktos od dziecinstwa ma wpojone ze ma byc rycerzem i stac w obronie - to bedzie tak robil, krew sie co prawda nie leje ale mentalnie polska wcale nie jest lepsza od krajow arabskich.
          • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:39
            Mnie obraża i zniesmacza od lat wielu (ze 20 pewnie będzie) niejaki Wojciech Cejrowski, co TVP nie przeszkadza lansować tego prymitywa, seksistę i homofoba. Łapiesz?
    • nutka07 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:19
      Zly PiS i oszukane PO a razem z nim wiekszosc narodu.
      • peggy1 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:47
        "Ale nawet jakby tego nie powiedział, to problem jest inny, osoby wyznania katolickiego, które płacą abonament mogą nie chcieć, żeby ich kasa szła na pensję osoby, która absolutnie nie kryje się ze swoją antykościelną fobią. O ile wystepuje w mediach prywatnych to już tych mediów sprawa, o ile mówimy o telewizji publicznej to już nie. "

A osoby który nie są wyznania katolickiego mogą nie chcieć żeby w telewizji publicznej leciało "Ziarno", albo występy Arki Noego... I co z tym zrobimy ? Przegłosujemy ?
        • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 12:36
          Rzeczywiście porównanie Nergala i Ziarna jest cudne smile
    • sadosia75 Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 10:43
      qrwica jak czytam coś takiego
      "Nie może być tak, żeby w katolickim kraju można było obrażać, dyskryminować chrześcijan"
      Katolicki kraj...
      taaaaaa... w marzeniach chyba.
      Już mi bokiem wychodzą teksty o tym jak to kraj jest dla katolików i katolicki, jak to my jesteśmy po stronie zomo itp itd
      chyba czas uświadomić co niektórym, że wyrządzają większą krzywdę katolicyzmowi paplając takie bzdury. a później moja sąsiadka lat 80 stwierdza, że ja ruska żyję w jej katolickim kraju i potrafi przyczaić się na moje dzieci i pytać je czy rozumieją po polsku skoro są ruskie... chyba nie musze dodawać jakiej radiostacji słucha i na kogo głosuje ?
      • madeleine.b Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 11:22
        chyba nie musze dodawać jakiej radiost
        > acji słucha i na kogo głosuje ?

Zarzucasz komuś ciemnogród sama go reprezentując. Ja głosuję na PiS, słucham Radia Zet, czasami Złote Przeboje i czego to dowodzi? Acha...i TVN oglądam o zgrozo.
        • angazetka Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 11:26
          Ciekawe, że tylko to wyłapałaś z jej odpowiedzi...
          • madeleine.b Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 11:34
            Bo to bije po oczach. Ktoś prezentuje betonowe poglądy? No to na pewno głosuje na PiS. Samo zachowanie rzeczonej starszej pani karygodne, ale na pewno nie wynikające z kwestii tego na kogo się głosuje.
            Taki sposób myślenia (ktoś zrobi coś złego - a to degenerat ziejący nienawiścią głosujący na PiS moher) świadczy właśnie o wąskim horyzoncie myślowym.
            • angazetka Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 11:36
              Po prostu pewne światopoglądy wiążą się z pewnymi opcjami politycznymi. To jest fakt i warto się z tym pogodzić.
              • nutka07 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 11:47
                A na jakiej podstawie tak twierdzisz?
              • madeleine.b Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 11:47
                Owszem. Mój światopogląd wiąże się z głosowaniem na prawicę. Nie wiąże się z nim natomiast obrażanie innych i dyskryminacja ze względu na narodowość.
                • krejzimama Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 12:05
                  W jednym poscie pisze ze glosujesz na pis. W tym ze na prawice. To w koncu jak to jest.
                  • kol.3 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 12:32
                    Krejzi, ona nie wie, że PiS to narodowy socjalizm.
                  • madeleine.b Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 14:37
                    Napisz na kogo Ty zagłosujesz, to będzie najlepsza antyreklama smile
                    • krejzimama Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 15:17
                      Nie odwracja kota ogonem jak Jarek Alika przes seksem.
              • iuscogens Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 17:45
                Sugerujesz związek PO z satanizmem?? W sumie Nergal to Nowakowy ziomal....tongue_out
          • nutka07 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 11:36
            Co w tym ciekawego?
        • sadosia75 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 12:40
          Serio tylko to wyczytałaś ? tylko to zobaczyłaś? czy lwia część wyborców PiS dostaje jakieś wskazówki jak czytać wybiórczo? Jak doczepiać się jednego słowa totalnie ignorując resztę? Nie wpadło ci nic mądrzejszego do głowy?
          Ucz się od Iuscogens dyskutować.
          • iuscogens Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 12:49
            Ja też się czepnęłam tej sąsiadki, przyznaję się smile
          • lusitania2 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 13:24
            sadosia75 napisała:

>> Ucz się od Iuscogens dyskutować.

ROTFL

• nangaparbat3 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 11:23
        > qrwica jak czytam coś takiego
        > "Nie może być tak, żeby w katolickim kraju można było obrażać, dyskryminować ch
        > rześcijan"

No i w tym rzecz - w zadnym kraju nie powinno sie obrazac czy dyskryminowac katolikow, chrzescijan, prawoslawnych, kogo tam chcesz. Gadanie, ze w katolickim kraju, tylko nakreca nienawisc i wscieklosc, chce sie zawolac: Medice, cura te ipso!
        Tu swietny artykul Zbigniewa Nosowskiego podpisuje sie pod kazdym slowem i ciesze sie, ze jeszcze sa ludzie, ktorzy w ten sposob mysla.
        • kosher_ninja A ja jestem satanistką 17.09.11, 11:45
          I jestem co krok obrażana.
          I wypraszam sobie, żeby w satanistycznym kraju jakieś chrześcijańskie treści głoszono w telewizji publicznej. Bo chrześcijańskie treści obrażają moje uczucia religijne.
          • nangaparbat3 Re: A ja jestem satanistką 17.09.11, 12:13
            Nie jestes satanistka, tylko stuknieta.
        • iuscogens Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 12:48
          Bardzo dobry artykuł, niestety nie umiema sama tego tak ładnie i sensownie ubrać w słowa, ale własnie o to mi chodziło. Piękny fragment:
          "To, co święte dla jednych, powinno być szanowane przez innych, także przez osoby nieutożsamiające się z daną tradycją. Szanowane - to nie znaczy czczone, ale to z pewnością znaczy: wolne od aktów agresji, pogardy i nienawiści. Oczekiwanie takiego szacunku wydaje się dość elementarnym wymogiem pokojowego współżycia społecznego w pluralistycznym społeczeństwie
          • falka32 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 18.09.11, 16:03
            > "To, co święte dla jednych, powinno być szanowane przez innych, także przez oso
            > by nieutożsamiające się z daną tradycją. Szanowane - to nie znaczy czczone, ale
            > to z pewnością znaczy: wolne od aktów agresji, pogardy i nienawiści.

Jak na razie, to posłowie PIS obrazili uczucia religijne polskich satanistów. I mam nadzieję, że zostaną pozwani za to do sądu.
          • gaja78 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 18.09.11, 23:07
            iuscogens napisał:

> "To, co święte dla jednych, powinno być szanowane przez innych, także przez oso
            > by nieutożsamiające się z daną tradycją. Szanowane - to nie znaczy czczone, ale
            > to z pewnością znaczy: wolne od aktów agresji, pogardy i nienawiści. Oczekiwan
            > ie takiego szacunku wydaje się dość elementarnym wymogiem pokojowego współżycia
            > społecznego w pluralistycznym społeczeństwie
            >

Jest tylko jeden mały problem: Biblia mnie obraża. Obraża mnie jako kobietę. Obraża moje wartości humanistyczne. Obraża to, co dla mnie święte. Uważam, że wiele fragmentów Biblii nie powinno być czytanych publicznie, ale są, co obraża moje świętości.

Jakoś to przeżyję, co mi pozostaje ?

Autor cytatu powyżej ma klapki na oczach. Nie widzi, że jeśli księga pełna szowinistycznych tekstów jest czytana publicznie, to o szacunku dla cudzych wartości już w tym miejscu mówić nie można. Nie powinno katolików dziwić, że ktoś niszczy publicznie ich "świętość". W końcu w kościele co niedziela deptane są moje wartości.
            • nangaparbat3 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 18.09.11, 23:48
              Najpierw przeczytaj, potem sie obrazaj.
              • gaja78 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 00:06
                nangaparbat3 napisała:

> Najpierw przeczytaj, potem sie obrazaj.
                >

A co to za protekcjonalny ton ? Miałam nadzieję na dyskusję.

Czytałam. I to nie ja się obrażam, ale jestem obrażana publicznym czytaniem fragmentów Biblii.
                • nangaparbat3 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 00:37
                  Nie, Gaju, nie czytalas. Przeczytawszy wiedzialabys po prostu, ze obok niewatpliwie szowinistycznych fragmentow sa i takie, ktore wspolczesni propagatorzy tolerancji i wieokulturowosci mogliby sobie wyhaftowac na sztandarach (gdyby je mieli). Gdybys przeczytala z uwaga i nie stroniac od namyslu, uswiadomilabys sobie, ze fragmenty "szowinistyczne" doskonale oddaja myslenie ludzi wspolczesnych autorom - i ze te bedace ich przeciwienstwem sa zupelnie niezwykle.
                  Nie mam pojecia, gdzie to Cie obrazaja czytajac Biblie - do kosciola chodzic jeszcze nikt nas nie zmusza, a koncerty Bacha czy Pendereckiego mozesz omijac szerokim lukiem.
                  • gaja78 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 08:49
                    nangaparbat3 napisała:

> Nie, Gaju, nie czytalas. Przeczytawszy wiedzialabys po prostu, ze obok niewatpl
                    > iwie szowinistycznych fragmentow sa i takie, ktore wspolczesni propagatorzy tol
                    > erancji i wieokulturowosci mogliby sobie wyhaftowac na sztandarach (gdyby je mi
                    > eli).

Ale czy ja napisałam, że Biblia nie posiada fragmentów traktujących o słusznych ludzkich wartościach ? Nie.

Nie zmienia to faktu, że są fragmenty obrażające każdą kobietę i niektóre mniejszości. I te fragmenty również bywają czytane publicznie w kościołach. W kościołach, które finansowane są częściowo z moich podatków (sic !).

Gdybys przeczytala z uwaga i nie stroniac od namyslu, uswiadomilabys sobi
                    > e, ze fragmenty "szowinistyczne" doskonale oddaja myslenie ludzi wspolczesnych
                    > autorom - i ze te bedace ich przeciwienstwem sa zupelnie niezwykle.

To znaczy że jakby Nergal podarł Biblię i jednocześnie oświadczyłby "Kocham Jezusa, mam go w sercu, będę się nim kierował", to dla ciebie byłoby ok ?

> Nie mam pojecia, gdzie to Cie obrazaja czytajac Biblie - do kosciola chodzic je
                    > szcze nikt nas nie zmusza, a koncerty Bacha czy Pendereckiego mozesz omijac sze
                    > rokim lukiem.
                    >

A ty nie musisz oglądać TVP2. W końcu na jedno i drugie idą pieniądze z państwowego garnuszka.
                    • nangaparbat3 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 09:05
                      To walcz przeciw finansowaniu Kosciola przez panstwo.
                      Ale moze wybierajac sensowniejszych sojusznikow.
                      I wiesz - mnie moga obrazac - i obrazaja - wypowiedzi roznych biskupow czy episkopatu, zreszta tez nie kazda. Ale czuc sie obrazona przez tekst napisany co najmniej 2000 (dwa tysiace) lat temu - to wielka sztuka. Chyba ze uraza Cie wybor i interpretacja - ale to nie powod, by sam tekst nazywac g...nem (tak, bardziej mnie to ruszylo niz samo darcie).
                      Ten tekst, podoba Ci sie to czy nie, jest jednym z fundamentow naszej kultury (wiem ze brzmi idiotycznie patetycznie, ale to prawda), mozna z nim, czy raczej z jego interpretacjami, sie spierac, odrzucac je -ale nie niszczyc. Chyba, ze sie jest barbarzynca.
                      • gaja78 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 10:44
                        nangaparbat3 napisała:

> To walcz przeciw finansowaniu Kosciola przez panstwo.
                        > Ale moze wybierajac sensowniejszych sojusznikow.
                        > I wiesz - mnie moga obrazac - i obrazaja - wypowiedzi roznych biskupow czy epis
                        > kopatu, zreszta tez nie kazda. Ale czuc sie obrazona przez tekst napisany co na
                        > jmniej 2000 (dwa tysiace) lat temu - to wielka sztuka. Chyba ze uraza Cie wybor
                        > i interpretacja - ale to nie powod, by sam tekst nazywac g...nem (tak, bardzie
                        > j mnie to ruszylo niz samo darcie).

Tak, obrażają mnie interpretacje. Obraża mnie katolicka wizja rodziny, którą uzasadnia się za pomocą publicznego czytania fragmentów Biblii.
                        Obraża mnie pogląd jakoby człowiek rodził się z natury grzeszny. Uważam, że to gó...any pogląd, upokarzający człowieka, będący przyczyną wielu ludzkich krzywd, na przykład złego traktowania dzieci jeszcze 100 lat temu.

> Ten tekst, podoba Ci sie to czy nie, jest jednym z fundamentow naszej kultury (
                        > wiem ze brzmi idiotycznie patetycznie, ale to prawda), mozna z nim, czy raczej
                        > z jego interpretacjami, sie spierac, odrzucac je -ale nie niszczyc. Chyba, ze s
                        > ie jest barbarzynca.

Dlaczego nie można podczas artystycznego show zniszczyć symbolu europejskiej kultury ? Po pierwsze to tylko przedruk, kopia, symbol. Po drugie - przekaz jest przecież jasny, nie chodzi bynajmniej o przeciwstawianie się ludzkim wartościom, opisanym w Biblii. Tylko o ciasną klatkę tej kultury właśnie.
                        • falka32 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 12:08
                          Gaja, zostanę twoją psychofanką, dobra? smile)))
                          Normalnie nie znałam cię od tej strony!
                          • gaja78 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 12:09
                            falka32 napisała:

> Gaja, zostanę twoją psychofanką, dobra? smile)))
                            > Normalnie nie znałam cię od tej strony!
                            >

big_grin
                            Zostałam niedawno zmuszona do zaprzyjaźnienia się z historią filozofii, to i klapki na oczach nieco mi się uchyliły wink
                        • nangaparbat3 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 17:47
                          > Dlaczego nie można podczas artystycznego show zniszczyć symbolu europejskiej ku
                          > ltury ? Po pierwsze to tylko przedruk, kopia, symbol. Po drugie - przekaz jest
                          > przecież jasny, nie chodzi bynajmniej o przeciwstawianie się ludzkim wartościo
                          > m, opisanym w Biblii. Tylko o ciasną klatkę tej kultury właśnie.

O ciasna klate kultury to walczy Nieznalska, walczy Cattelano, i bede ich bronic do ostatniego tchu. Natomiast przekaz Nergala - czy Ty to w ogole widzialas? slyszalas?
                          Niech sobie przekazuje - ale nie powinien byc promowany przez powazne (?) media.
                          Mnie, wychowana w ateistycznej rodzinie, wsrod ludzi od pokolen niewierzacych, przeraza oslanianie ochronnym parasolem kazdego, kto tylko wystapi przeciw religii czy Kosciolowi. Warto przyjrzec sie, jak sie sprzeciwia - kazdy kto swiadomie czyta wie, ze sposob, w jaki wyraza sie mysli, nie jest mniej wazny niz one same.
                          • gaja78 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 18:01
                            nangaparbat3 napisała:

> O ciasna klate kultury to walczy Nieznalska, walczy Cattelano, i bede ich broni
                            > c do ostatniego tchu. Natomiast przekaz Nergala - czy Ty to w ogole widzialas?
                            > slyszalas?
                            > Niech sobie przekazuje - ale nie powinien byc promowany przez powazne (?) media
                            > .
                            > Mnie, wychowana w ateistycznej rodzinie, wsrod ludzi od pokolen niewierzacych,
                            > przeraza oslanianie ochronnym parasolem kazdego, kto tylko wystapi przeciw reli
                            > gii czy Kosciolowi. Warto przyjrzec sie, jak sie sprzeciwia - kazdy kto
                            > swiadomie czyta wie, ze sposob, w jaki wyraza sie mysli, nie jest mniej wazny n
                            > iz one same.

Czym konkretnie różni się forma, jaką reprezentuje Nieznalska, od sposobu wyrażania myśli Nergala ?
                            • nangaparbat3 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 18:42
                              Tym ze ona prowokuje do myslenia, a on do wycia.
                              Widzialas to czy nie?
                              • gaja78 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 19:07
                                nangaparbat3 napisała:

> Tym ze ona prowokuje do myslenia, a on do wycia.

No faktycznie, kiedy powiesiła męskie jaja na krzyżu, wszyscy ochoczo pogrążyli się w filozoficznej zadumie. Nikt nie był oburzony.
                                Czy my mówimy o tej samej artystce ?
                                • nangaparbat3 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 19:10
                                  Teraz mowisz jezykiem tych, co o Nergalu twierdza, ze to "szatan wcielony"..
                                  • gaja78 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 19:24
                                    nangaparbat3 napisała:

> Teraz mowisz jezykiem tych, co o Nergalu twierdza, ze to "szatan wcielony"..

Nie rozumiem.
                                    Nieznalska nie powiesiła męskich jaj na krzyżu ? Coś mi się pomyliło ?
                                    • nangaparbat3 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 23:10
                                      Powiesila genitalia.
                                      • gaja78 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 23:21
                                        nangaparbat3 napisała:

> Powiesila genitalia.
                                        >

A ja myślę, że powiesiła jaja. Mam prawo do takiej interpretacji (tak, tak, słowa "jaja" używam jak najbardziej świadomie) i nie powinnam być za to oceniana. To jest mój sposób odbierania sztuki. Uważam, że na tym krzyżu wiszą proste, dosadne jaja.
                      • gaja78 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 11:13
                        nangaparbat3 napisała:

> To walcz przeciw finansowaniu Kosciola przez panstwo.

To dość cyniczna propozycja, zważywszy że nawet konstytucja nie daje rady.
            • gaja78 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 19.09.11, 12:21
              gaja78 napisała:

> iuscogens napisał:
              >
              > > "To, co święte dla jednych, powinno być szanowane przez innych, także prz
              > ez oso
              > > by nieutożsamiające się z daną tradycją. Szanowane - to nie znaczy czczon
              > e, ale
              > > to z pewnością znaczy: wolne od aktów agresji, pogardy i nienawiści. Ocz
              > ekiwan
              > > ie takiego szacunku wydaje się dość elementarnym wymogiem pokojowego wspó
              > łżycia
              > > społecznego w pluralistycznym społeczeństwie
              > >

No i proszę, pan Dworak też dostrzega paradoksalność tego typu postulatów:

"Dworak zwraca uwagę, że prawo głosi, że media publiczne mają respektować chrześcijański system wartości i jednocześnie prezentować zróżnicowane poglądy i sprzyjać ich swobodnemu kształtowaniu się w społeczeństwie.

Chrześcijański system wartości, jakkolwiek bardzo szeroki i pod którym ja się podpisuję, wyklucza inne systemy wartości. Zwracałem na to uwagę wielokrotnie w okresie 17 lat obowiązywania tej ustawy. Sprawa "Nergala" pozwoli się do tej sprzeczności ustosunkować."
      • iuscogens Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 12:39
        No tak, jak się na podstawie sąsiadki ocenia KK to rzeczywiście...
        Jakbym ja na podstawie moich sąsiadów oceniala ateistów to no cóż zawał gwarantowany....
        • sadosia75 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 12:45
          Pisałam Ci kiedyś, że wszędzie znajdziesz wariatów. Takich którzy wychodzą z założenia, że oni wierzą bardziej albo najbardziej. I są naj we wszystkim. Tacy ludzie wystawiają fatalną wizytówkę swojej grupie. I jak się słyszy, że polska to katolicki kraj to myśli się, że to kraj tych wariatów. Nie normalnych ludzi żyjących ze sobą w zgodzie.
          Nie znam żadnego normalnego rozsądnego katolika, który stwierdza, że polska to kraj katolicki. żaden normalny katolik czegoś takiego nie robi. a niestety normalnych nie słychać. słychać i widać skrajnie konserwatywnych, którym często gęsto brakuje poszanowania dla inności choć sami wymagają poszanowania ich wartości.
          • iuscogens Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 12:51
            sadosia75 napisała:

> Pisałam Ci kiedyś, że wszędzie znajdziesz wariatów. Takich którzy wychodzą z za
            > łożenia, że oni wierzą bardziej albo najbardziej. I są naj we wszystkim. Tacy l
            > udzie wystawiają fatalną wizytówkę swojej grupie. I jak się słyszy, że polska t
            > o katolicki kraj to myśli się, że to kraj tych wariatów. Nie normalnych ludzi ż
            > yjących ze sobą w zgodzie.
            > Nie znam żadnego normalnego rozsądnego katolika, który stwierdza, że polska to
            > kraj katolicki. żaden normalny katolik czegoś takiego nie robi. a niestety norm
            > alnych nie słychać. słychać i widać skrajnie konserwatywnych, którym często gęs
            > to brakuje poszanowania dla inności choć sami wymagają poszanowania ich wartośc
            > i.

pogubiłam się, czego nie robi???
            Nie protestuje przeciwko finansowaniu Nergala z abonamentu, ja np. protestuję, uważam się za normalną smile
            • sadosia75 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 13:10
              Nie Ty się pogubiłaś a ja tradycyjnie zakręciłam smile
              Chodziło mi o dzielenie. Katolik nie dzieli na lepszych, gorszych, na polskę katolicką, na tych gdzie stało zomo, na katolików i resztę be i fe.
              Chodziło mi o to, że normalny katolik nie wywiesza swojej wiary jak ozdobny wisior i nie wymaga od innych szacunku dla swojej wiary nie okazując szacunku do innej wiary.
              Katolik nie wyjdzie i nie powie, że ja jestem ruska i mieszkam w jego katolickim kraju.
              oszołom będzie stał pod moimi drzwiami i czatował na mnie bo taka okazja przecież nie może przejść mu koło nosa.
              • iuscogens Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 13:27
                Aaaaaaaaaaaaaaaaa o to chodzi smile
                To się zgadzam smile
                Ja bym powiedziala, że nie tylko katolik nie powinnien dzielić, ale ogólnie żaden przyzwoity człowiek.
            • wuika Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 13:16
              Nie, żaden prawdziwy katolik nie powie, że Polska to kraj katolicki. Tak samo, jak prawdziwy Polak nie powie Ci, że Polska to kraj tylko dla Polaków.
              • iuscogens Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 15:33
                Nie, to Ci powie dziennikarka TVN-u.
      • sarah_black38 Re: Nie wiem jak Was ale mnie to strzela 17.09.11, 15:46
        sadosia75 napisała:

> a później moja sąsiadka lat 80 stwierdza, że ja ruska ż
        > yję w jej katolickim kraju i potrafi przyczaić się na moje dzieci i pytać je cz
        > y rozumieją po polsku skoro są ruskie... chyba nie musze dodawać jakiej radiost
        > acji

Widzisz Sadosiu, taka babcia lat 80 to taki Nergal, tylko skala rozgłosu inna ... Ciebie strzela słysząc takie rzeczy, innego darcie Biblii .
    • inguszetia_2006 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 10:44
      Witam,
      Odgórnie sterowana telewizja - to już było;-P Do tej pory odbija się czkawką,bo przez to sterowanie Jaruzelski jest dla niektórych bohaterem narodowym. A fuj! Społeczeństwo samo zrobi selekcję materiału telewizyjnego, przełączając kanały. Nie lubię, gdy ktoś traktuje mnie jak kretyna, który nie umie dokonać selekcji. Obraża mnie to.
      Pzdr.
      Inguszetia
    • morgen_stern Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 14:18
      Mam jeszcze taki wniosek ogólny, że jak zwykle "obrońcy moralności" strzelają z armaty do wróbla i nie zajmują się tym, czym trzeba. Całkowicie zbędne bicie piany, no, chociaż Nergalowi się przyda, ma zajebistą ogólnopolską reklamę. Może to o to PiSowi chodziło? tongue_out
      I jak ktoś wyżej trafnie napisał - gdybym wierzyła w szatana, to znaleźć by go można było właśnie wśród tych krzykaczy katolickich, taka masa jest tam złych, małostkowych i fałszywych ludzi.
      • pleschanka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 14:28
        Sytuacja jest taka, że prominentni przedstawiciele dominującej w tym kraju religii prześladują, i nawołują do dalszych prześladowań, z powodów religijnych i światopoglądowych, człowieka, który nie zrobił nic nielegalnego.
        Człowieka, który dopiero co zmagał się z ciężką chorobą.
        Który w programie, w którym występuje, w żaden sposób nie głosi i nie promuje swoich wartości. Które to wartości nie są zresztą zakazane.
        • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 14:43
          pleschanka napisała:

> Sytuacja jest taka, że prominentni przedstawiciele dominującej w tym kraju reli
          > gii prześladują, i nawołują do dalszych prześladowań, z powodów religijnych i ś
          > wiatopoglądowych, człowieka, który nie zrobił nic nielegalnego.
          > Człowieka, który dopiero co zmagał się z ciężką chorobą.
          > Który w programie, w którym występuje, w żaden sposób nie głosi i nie promuje s
          > woich wartości. Które to wartości nie są zresztą zakazane.

hehe, polecę standardowym forumowym tekstem: "Zmień dilera" big_grin
          • maurra Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:00
            > hehe, polecę standardowym forumowym tekstem: "Zmień dilera" >

i na dodatek kompletnie nieadekwatnym
            ale zostając w tej konwencji - proponuję, żeby katolicy ze swoją chorobliwą obsesją polowania i ciągania po sądach wytropionych osób, miejsc, słów, koncertów, filmów, obrazów, instalacji, motylków, meteorytów, nagrań i bóg wie co tam jeszcze rozważyły może nie tyle zmianę dilera co kubeł zimnej wody.
        • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 14:51
          Lepiej tego nazwać się nie da smile
          • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 14:59
            Czekaj, czekaj czy ty też twierdzisz, że biedny Nergal jest prześladowany???????
            Świat się kończy...
            • pleschanka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:06

> Czekaj, czekaj czy ty też twierdzisz, że biedny Nergal jest prześladowany??????

A nie jest?

prześladować
              1. «robić stale przykrości, szykany, wyrządzać krzywdy»
              2. «nieustannie nagabywać o coś, niepokoić czymś»

A czym jest domaganie się wyrzucenia go z pracy?
            • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:10
              Ma jakieś tam poglądy / kreację sceniczną. Ani poglądy nie są nielegalne, ani kreacja sceniczna.
              Ten program to nie konkurs wiedzy o czymś tam, do którego zatrudniono kogoś, kto nawet nie zna dziedziny. Program muzyczny, gusta są różne, gatunki muzyczne są różne, w swoim gatunku Nergal akurat ma rozeznanie. Nie widzę powodów, żeby uważać, że się nie nadaje do wydawania werdyktów w tym programie.
              Jest grupa osób, które usiłują wymusić jego zwolnienie z pracy w związku z jego poglądami / kreacją, których nie propaguje wcale w tejże pracy. Nie można Nergalowi zarzucić niefachowości w tym, co robi. Próbuje się go więc zwolnić nie za to, że źle wykonuje swoje obowiązki, tylko dlatego, że komuś nie podoba się to, co on ma w głowie. Prześladowaniem bym tego nie nazwała - próbą dyskryminacji jak najbardziej.
              • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:19
                wuika napisała:

> Ma jakieś tam poglądy / kreację sceniczną. Ani poglądy nie są nielegalne, ani k
                > reacja sceniczna.
                > Ten program to nie konkurs wiedzy o czymś tam, do którego zatrudniono kogoś, kt
                > o nawet nie zna dziedziny. Program muzyczny, gusta są różne, gatunki muzyczne s
                > ą różne, w swoim gatunku Nergal akurat ma rozeznanie. Nie widzę powodów, żeby u
                > ważać, że się nie nadaje do wydawania werdyktów w tym programie.
                > Jest grupa osób, które usiłują wymusić jego zwolnienie z pracy w związku z jego
                > poglądami / kreacją, których nie propaguje wcale w tejże pracy. Nie można Nerg
                > alowi zarzucić niefachowości w tym, co robi. Próbuje się go więc zwolnić nie za
                > to, że źle wykonuje swoje obowiązki, tylko dlatego, że komuś nie podoba się to
                > , co on ma w głowie.
                Prześladowaniem bym tego nie nazwała - próbą dyskryminacji
                > jak najbardziej.

bardzo mi przykro, ale manipulujesz, absolutnie nie chodzi o to, co jak ładnie nazwałaś ten pan ma w głowie.
                • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:26
                  To o co chodzi? O to, że obraża czyjeś uczucia religijne? Sąd wydał w tym temacie werdykt. O to, że jego muzyka jest be i ogół to widzi w niej tylko dzikie wrzaski i dziwny makijaż?
                  • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:32
                    sorry wuika, wez przeczytaj na spokojnie cały wątek, bo powiem szczerze nie widzę sensu, żeby po raz setny pisać to samo. Ja sama chyba z 5 razy pisałam dokładnie o co chodzi, ale jeśli czujesz duchową potrzebę żeby zyc w przekonaniu, że biednego Nergala prześladują tudzież dyskrymiują straszni, mściwi katolicy to ja juz pasuję, nawet absurd musi mieć swoje granice.
                    Nie wierzę, że po przeczytaniu wątku uważasz, że problem jest hmmm w makijażu i wrzaskach, musiałabym założyć, że cierpisz na wtórny analfabetyzm.
                    • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:36
                      Do wszystkich, którzy będą sadzić bzdury o przesladowaniu/dyskryminacji Nergala, tudziez o makijażach i innych wrzaskach - przeczytajcie ze zrozumieniem ten artykuł, który wyżej zalinkowała nanga, tam jest napisane w bardzo spokojny, klarowny sposób o co chodzi. Jesli to nie pomoże, to cóz pozostaje gratulować życia w Matriksie smile
                    • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:51
                      Problem jest w tym, że pan prezentuje sobą coś, czego nie toleruje jakaś tam część społeczeństwa. A jako, że społeczeństwo płaci abonament, to ma prawo żądać zwolnienia pana? Rączkami czy to partii, czy to organizacji kościelnej? O to chodzi?
                      • mama303 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 16:17
                        wuika napisała:

> Problem jest w tym, że pan prezentuje sobą coś, czego nie toleruje jakaś tam cz
                        > ęść społeczeństwa. A jako, że społeczeństwo płaci abonament, to ma prawo żądać
                        > zwolnienia pana? Rączkami czy to partii, czy to organizacji kościelnej? O to ch
                        > odzi?
                        A część toleruje i nawet podziwia i życzy sobie obecnosci Nergala w muzycznym show.
                      • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 17:43
                        Bingo koleżanko, tylko zamieniłabym słowo żadać na protestować. I nie trzeba wymyślać skomlikowanych teorii o makijażu czy też dyskryminacji za to co kto ma w głowie.
                        • wuika Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 17:51
                          No to uważaj: Ty uważasz, że nie ma dla niego miejsca w telewizji publicznej, ja uważam, że jest, bo pluralizm, różnorodność poglądów, etc.
                          Proponuję jeszcze petycję wobec zatrudnienia każdego jednego rozwodnika - niezgodne z nauką KK, każdego jednego prowadzącego / prowadzącą z nieślubnym dzieckiem oraz w ogóle kogokolwiek, kto występuje w telewizji w niedzielę - dzień święty należy święcić.
                          • iuscogens Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 17:58
                            wuika napisała:

> No to uważaj: Ty uważasz, że nie ma dla niego miejsca w telewizji publicznej, j
                            > a uważam, że jest, bo pluralizm, różnorodność poglądów, etc.
                            > Proponuję jeszcze petycję wobec zatrudnienia każdego jednego rozwodnika - niezg
                            > odne z nauką KK, każdego jednego prowadzącego / prowadzącą z nieślubnym dziecki
                            > em oraz w ogóle kogokolwiek, kto występuje w telewizji w niedzielę - dzień świę
                            > ty należy święcić.

e tam, teksty o rozwodnikach to takie trochę absurdalne gadki, przetestuj swoją tolerancję i zaproponuj zatrudnienie antysemity, nie ma dla niego miejsca w tv, skoro "pluralizm, różnorodność poglądów, etc"??
                            • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 18:15
                              Moją tolerancję testują "Boso przez świat" (jutro 10.40) i "Solidarni 2010".
    • nutka07 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:27
      Zadziwiajace ze jak na lekarstwo glosow dotyczacych zachowania PO.
      • angazetka Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:40
        Zadziwiające, jak to niektórym nie dogodzisz...
        • nutka07 Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 17.09.11, 15:49
          A co ma dogadzanie do niezauwazania nieodpowiedzialnego zachowania partii rzadzacej?
    • nangaparbat3 krew mnie zalewa 17.09.11, 18:20
      Mnie tez brak slow na robienie z prostaka celebryty, i to wlasnie w publicznej tv. I uwazam, ze protestowac powinni przede wszystkim niewierzacy - a bronia go w imie - nie wiem wlasciwie czego? sztuki? wolnosci slowa? no jednak powinny byc granice, nie uwazam, zeby nalezalo go skazywac, ale na pewno nie powinna go promowac tv publiczna.
      Przeczytalam wlasnie wywiad z tym kims - "polskie spoleczenstwo potrzebuje strzalu w morde", "jak nie dostaniemy po ryju, to nie zrozumiemy". To jest ta wolnosc slowa? Takiego sie nie wpuszcza za prog - niech krzyczy tam, gdzie jego miejsce. Zanim przeczytalam wywiad pomyslalam: to barbarzynca. I zaskoczenie - on tak nazywa sam siebie: estradowy barbarzynca. No kurcze, co raz to chodzi mi po glowie fraza: barbarzyncy czekaja u bram. Musimy ich zapraszac i jeszcze im za to placic?
      Jeszcze raz: uwazam, ze z Rydzykiem powinni walczyc katolicy, a z Nergalem liberalowie czy lewicowcy. Nie robia tego, mniej lub bardziej bronia "swoich", potem sie zaczyna nakrecac spirala, jak tym razem.
      Jestem niewierzaca, cala dusza po stronie Nieznalskiej, ale kiedy slysze, jak ktos mowi o Biblii "to g...no", a potem dowiaduje sie, ze siedzi jako juror w programie tvp ogladanym przez masowa widownie mlodziezowa, krew mnie zalewa. Kiedy czytam, ze wystepuje sie przeciwko niemu z pozycji "katolickiego kraju", krew mnie zalewa po raz drugi - tez dlatego, ze wiem, jak niewielu polskich katolikow czytalo Biblie, ile w tym calym oburzeniu hipokryzji. Kiedy szanowana przeze mnie profesor Szyszkowska broni obecnosci Nergala w publicznej tv, krew mnie zalewa po raz trzeci. I po raz czwarty - to juz bez zwiazku z Nergalem - kiedy moja idolka, prof. Sroda, w sensownej skadinad wypowiedzi na temat stosunku Kosciola do kobiet strzela sobie w stope nawet nie obrazajac, ale wbijajac szpile w czule miejsce osob wierzacych i praktykujacych - niepotrzebnie, bezmyslnie, bez klasy.
      Wezme do poduszki Montaigne'a, przyszedl czas na lekture krzepiaca podczas wojen religijnych.
      • tacomabelle brawo nanga, a ja uzupełnię cytatem 17.09.11, 19:34
        Cezary Harasimowicz przez cały czas z enigmatycznym uśmiechem przysłuchiwał się dyskusji. Głos zabrał dopiero pod koniec.

"Powiem bardzo krótko: pół godziny minęło. Wiecie na co? Na reklamę, ale nie pana Adama. I tam jest szatan. Tam, w głowie tego człowieka, który obsadził nie z powodu poglądów pana Adama. Wiedział, że będzie dyskusja. "Szatan oglądalności" to sprawił. Powiedziałem sobie, że ja się nie dam zmanipulować temu człowiekowi - powiedział kończąc rozmowę."

• kol.3 Re: brawo nanga, a ja uzupełnię cytatem 18.09.11, 10:34
          Cezary Harasimowicz to akurat nie jest żadnym autorytetem.
          • tacomabelle Re: brawo nanga, a ja uzupełnię cytatem 18.09.11, 17:02
            A to tylko autorytety mają monopol na sensowne stwierdzenia?
            • kol.3 Re: brawo nanga, a ja uzupełnię cytatem 18.09.11, 19:55
              Jak się chce wyznaczać jedynie słuszne kierunki i się moralizuje, to samemu trzeba być w porządku.
              W tej chwili różne osobistości ze świata show biznesu wypowiadają się na temat polityki, kogo to oni poprą ,kogo nie poprą kogo akceptują czując się przewodnikami duchowymi narodu, za głosem których naród powinien pójść, a przynajmniej się z nim liczyć, jak Kazik, Hołdys itp..Śmiechu warte.
    • krejzimama ten wątek... 17.09.11, 21:14
      ... to kolejne potwierdzenie że posiadanie konserwatywnych i tradycjonalistycznych poglądów równa się posiadaniem zakutego łba.
    • daliakonwalia Re: PIS przegłosowało-Nergal zagrożeniem demokrac 18.09.11, 10:45
      taki z niego satanista jak z koziej d..y trąbka.
      • nangaparbat3 traba 18.09.11, 11:03
        z niego satanista jak z koziej d..y trąbka.

Swieta prawda. W wywiadzie wystepuje przeciwko religii, dekalogowi, i oznajmia: postepuj tak, jak chcialbys, zeby postepowano wobec ciebie. To wystarczy. Nie ma pojecia, prostaczek, ze cytuje Jezusa (Luk.6.31). Az mi go szkoda.
        • sumire Re: traba 18.09.11, 11:34
          podejrzewam, że - w odróżnieniu od wielu protestujących - Biblię przeczytał w całości.
          zwłaszcza, że to absolwent historii smile
          • nangaparbat3 Re: traba 18.09.11, 11:58
            sumire napisała:

> podejrzewam, że
            • milenka_net Re: traba 18.09.11, 12:15
              Z tego co wiem to ukończył polonistykę. Jest bardzo oczytanym , światłym facetem w przeciwieństwie do swoich oponentów. Jest antyteistą- nie wierzy w żaden byt niematerialny, boga, szatana, buddę etc, więc pewnie śmieje się facet do rozpuku słysząc na swój temat te wszystkie bredniesmile Tym bardziej nie będzie z nimi polemizował bo polemizować z ograniczonymi tłukami to ujma i tyle.
              Tak trzymaj Adaśsmile
              • nangaparbat3 Re: traba 18.09.11, 12:51
                milenka_net napisała:

> Z tego co wiem to ukończył polonistykę. Jest bardzo oczytanym , światłym facete
                > m w przeciwieństwie do swoich oponentów.

Nie chrzan, przeczytaj wywiad z tym intelektualista w Newsweeku.
              • missmiriam1 Re: traba 18.09.11, 21:01
                Historię. Po polonistyce jest basista.
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: traba 18.09.11, 12:23
              obejrzyjcie sobie nergala u wojewodzkiego. on tlumaczy tam jakie sa wydania satanizmu i ze satanizm to poprostu hedonizm i nie ma nic wspolnego z jedzeniem kotow tongue_out
              • sumire Re: traba 18.09.11, 12:27
                tylko że dla gardłujących przeciwko samo obejrzenie jest aktem nagannym. najlepiej wszak protestować przeciwko czemuś, czego się nie widziało i nie słyszało, bo inaczej jeszcze mogłoby się spodobać...
              • nangaparbat3 Re: traba 18.09.11, 12:55
                Nie jestem masochistka, nie bede si e narazac na ogladanie (a zwlaszcza sluchanie) wojewodzkiego.
                • mama303 Re: traba 18.09.11, 13:01
                  Wojewódzki tez diabeł wcielony? To poszukaj Rydzyka tongue_out
                  • nangaparbat3 Re: traba 18.09.11, 16:08
                    Diabel? To by byl komplement. Prostak. Inteligentny prostak - najbardziej odrazajaca wersja prostactwa.
                    • mama303 Re: traba 18.09.11, 17:36
                      nangaparbat3 napisała:

> Diabel? To by byl komplement. Prostak. Inteligentny prostak - najbardziej odraz
                      > ajaca wersja prostactwa.

Taki ma styl, jak widac dobrze go wybrał bo budzi silne emocje. Nabierasz sie na to wink
                      • nangaparbat3 Re: traba 18.09.11, 20:54
                        Niby jak? Ze nie ogladam? Nie czytam? Jak sie nabieram? Ominie mnie szczescie poznania glebi ducha i intelektu? Przezyje.
                    • milenka_net Re: traba 18.09.11, 19:18

nangaparbat3 napisała:

> Diabel? To by byl komplement. Prostak. Inteligentny prostak - najbardziej odraz
                      > ajaca wersja prostactwa.

On przynajmniej jest inteligentnym prostakiem a nie poprostu prostakiem/czką, prawda?smile
                      • nangaparbat3 Re: traba 18.09.11, 20:57
                        Prawda, ale o ile po prostu prostaczce moge prostactwo wybaczyc, to inteligentny prostak budzi we mnie odraze.
                        • gaja78 Re: traba 18.09.11, 23:24
                          nangaparbat3 napisała:

> Prawda, ale o ile po prostu prostaczce moge prostactwo wybaczyc, to inteligentn
                          > y prostak budzi we mnie odraze.

Jeśli ktoś użyje słowa "ryj", to jest prostakiem budzącym odrazę ? Dla mnie na przykład taki sposób myślenia to barbarzyństwo.

A Darski jest dla mnie humanistą dalekim od prostaka. Można dojść do takich wniosków, jak się człowiek skupi na treści wywiadu, zamiast na formie.
                          • nangaparbat3 Re: traba 18.09.11, 23:44
                            Tresc i forma to jedno.
                            On jest tego doskonalym dowodem.
                    • marzeka1 Re: traba 18.09.11, 20:01
                      "Diabel? To by byl komplement. Prostak. Inteligentny prostak - najbardziej odrazajaca wersja prostactwa. "

Nanga, 100% racji. Zadałam sobie trud przeczytania dłuuugiego wywiadu w "Pani" z penem Darskim; parę razy posłuchałam go. I twoje podsumowanie jest bardzo trafne.
                      • mama303 Re: traba 18.09.11, 20:20
                        marzeka1 napisała:

> Nanga, 100% racji. Zadałam sobie trud przeczytania dłuuugiego wywiadu w "Pani"
                        > z penem Darskim; parę razy posłuchałam go. I twoje podsumowanie jest bardzo tr
                        > afne.

Tylko to chyba tyczyło sie akurat Wojewódzkiego.

• marzeka1 Re: traba 18.09.11, 20:23
                          Wojewódzkiego też zdzierżyłam, no nie zachwyca mnie nasz "lokalny szatanek"- ba, mam prawo do takiej reakcji.
                          Nanga za to zauważyła istotę problemu" to inteligentny prostak"- ot i cała o nim prawda.
                      • nangaparbat3 Re: traba 18.09.11, 21:00
                        Ale ja podsumowywalam wojewodzkiego big_grin
                        Wywiad z darskim przeczytalam w Newsweeku i wg mnie on tam znakomicie podsumowal sam siebie: barbarzynca.
        • pleschanka Re: traba 18.09.11, 12:35
          > z niego satanista jak z koziej d..y trąbka.

Toż to chyba dobrze, nie?
          Zabawne, że takiemu przebierankowemu "sataniście" satanizm zarzucają ludzie, którzy rzeczywiście w szatana wierzą.
          • daliakonwalia Re: traba 18.09.11, 16:04
            > > z niego satanista jak z koziej d..y trąbka.
            >
            > Toż to chyba dobrze, nie?
            > Zabawne, że takiemu przebierankowemu "sataniście" satanizm zarzucają ludzie, kt
            > órzy rzeczywiście w szatana wierzą.

toż to sprytny biznesmen jest, jego cały satanizm, muzyka, wizerunek jest skalkulowany na szokowanie i zarabianie kasy.
            W najlepszym wypadku to jest jego kreacja artystyczna, ale myślę, że to jest po prostu sprytny hedonista, cynicznie wykreował taką właśnie postać, bo to mu przynosi popularność i kasę. To tak jak baba z wąsami w cyrku - zarabia na szokowaniu, ona by te wąsy chętnie zgoliła, ale wtedy łatwej kasy nie będzie. Jaki tam z niego satanista!
        • gaja78 Re: traba 18.09.11, 23:13
          nangaparbat3 napisała:

> z niego satanista jak z koziej d..y trąbka.
          >
          > Swieta prawda. W wywiadzie wystepuje przeciwko religii, dekalogowi, i oznajmia:
          > [i]postepuj tak, jak chcialbys, zeby postepowano wobec ciebie. To wystarczy. [
          > /i] Nie ma pojecia, prostaczek, ze cytuje Jezusa (Luk.6.31). Az mi go szkoda.

Dlaczego akurat Jezusa ? Jezus był pierwszym, który sformułował tą ludzką życiową prawdę ? Bez sensu ..
          • nangaparbat3 Re: traba 18.09.11, 23:45
            A kto?
            • gaja78 Re: traba 19.09.11, 00:12
              nangaparbat3 napisała:

> A kto?
              >

Bez jaj. Ty serio wierzysz, że Jezus pierwszy objawił ludziom tą prawdę życiową ? To strasznie naiwne jest. Kilkaset lat przed nim starożytni nie takie etyczne prawdy rozkładali na czynniki pierwsze. Nie ze strachu przed urojonym bogiem, ale z potrzeby poznania.
              A intuicyjnie wie to każdy człowiek.

I to właśnie Darski próbował zdaje się powiedzieć - nie potrzebny nam dekalog, abyśmy przestrzegali zasad współżycia w społeczeństwie. Zniknięcie kościoła niczego by nie zmieniło, bo to my jako ludzie mamy potrzebę przestrzegania pewnych wartości. Żaden bicz w postaci dekalogu nie jest dorosłemu, samodzielnemu człowiekowi potrzebny.
              • nangaparbat3 Re: traba 19.09.11, 00:56
                A wiesz, calkiem mozliwe, ze nikt wczesniej na to nie wpadl. Tak wielu ludzi widzisz kierujacych sie ta zasada?
                Mnie sie zreszta ona nie podoba, nie widze siebie publicznie dracej LaVeya i wrzeszczacej, ze to "g...no", mam inne potrzeby niz pan N.
                To przykazanie jest odpowiedzia czy rozwinieciem starotestamentowego "nie czyn drugiemu, co tobie niemile" - polonista (czy historyk, ganz pomada)powinien wiedziec, co cytuje. Bo cytuje doslownie, jak podalam - Ewangeli wg Lukasza, rozdzial 6 wers 31. I tu nie ma nad czym dyskutowac, wystarczy zajrzec.
                Ja w Boga nie wierze, na pis nie glosuje- i nie z tych pozycji pisze. Ale to co robi nergal to mentalny wandalizm i bardzo zaluje, ze akurat pis protestuje przeciw jego obecnosci w publicznej telewizji. Powinna go przepedzic wyborcza, a PiS zajac sie Staruchem w GP. Ale do tego trzeba by miec poczucie przyzwoitosci.
                • gaja78 Re: traba 19.09.11, 08:44
                  nangaparbat3 napisała:

> A wiesz, calkiem mozliwe, ze nikt wczesniej na to nie wpadl. Tak wielu ludzi wi
                  > dzisz kierujacych sie ta zasada?

Znakomitą większość. Ludzie mają wrodzoną potrzebę miłości i sprawiania rzeczy dobrych.

> To przykazanie jest odpowiedzia czy rozwinieciem starotestamentowego "nie czyn
                  > drugiemu, co tobie niemile" - polonista (czy historyk, ganz pomada)powinien wie
                  > dziec, co cytuje. Bo cytuje doslownie, jak podalam - Ewangeli wg Lukasza, rozdz
                  > ial 6 wers 31. I tu nie ma nad czym dyskutowac, wystarczy zajrzec.

A pomyślałaś może o tym, na ile różnych sposobów można potocznie wyrazić tą myśl w języku polskim i jakie jest prawdopodobieństwo, że ktoś sformułuje to właśnie tak ?
                  • nangaparbat3 Re: traba 19.09.11, 09:11
                    Gaja, prosze Cie. Niejeden Litwin powiedzial "Litwo, ojczyzno moja" - prawda?
                    A ludzie kieruja sie roznymi zasadami, nie sama milosc i dobro w nich sa, proponuje lekture "Efektu Lucyfera", smakowite w tym kontekscie.
                    • gaja78 Re: traba 19.09.11, 10:52
                      nangaparbat3 napisała:

> A ludzie kieruja sie roznymi zasadami, nie sama milosc i dobro w nich sa, propo
                      > nuje lekture "Efektu Lucyfera", smakowite w tym kontekscie.

Ja chyba zaczynam rozumieć twój punkt widzenia. Tobie się naprawdę wydaje, że gdyby nie Biblia, dzisiejszy świat byłby gorszy ...

A taki Nergal na przykład jest przekonany, że świat nie byłby gorszy, bo Nergal wierzy w człowieka. Dlatego napisałam gdzieś wyżej, że jest humanistą. Z krwi i kości. I bardzo mi się podoba, że stawia człowieka wyżej niż świętą księgę.

Ty stawiasz świętą księgę ponad człowieka - kogoś, kto ją zniszczył, publicznie obrzucasz błotem. Dlatego się nie dogadamy, bo różnica tkwi gdzieś u podstaw systemów wartości.
                      • gaja78 Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 11:04
                        że pojawienie się jakiegoś człowieka w telewizji wywołuje emocje i dyskusje światopoglądowe.

Darski powiedział u Wojewódzkiego, że Polska ma monotonne menu - tylko schabowy i bigos. I taka jest prawda, światopoglądowo jesteśmy nudni jak flaki z olejem. Cała nasza filozofia sprowadza się do dekalogu. A nagle pojawia się w mediach facet, który mówi: "ja tego nie potrzebuję, jestem porządnym człowiekiem i bez tego, inaczej i po swojemu".

Oczywiście że spora rzesza ludzi uzna, że nie może być porządnym człowiekiem ktoś, kto podarł Biblię i nazwał ją gównem. Ich ludzkie prawo. Ja mam prawo uważać, że mieści się to w granicach wolności artystycznej.
                        • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 17:56
                          Poniewaz zostalam wychowana poza religia, nie mam poczucia, ze "tylko dekalog". Ale mnie dekalog nie przeszkadza, wiesz?
                          Juz dawno zauwazylam, ze wielu ateistow jest nie mniej zajadlych i zaslepionych niz wierzacy. Owszem, zgodze sie, zeby jednych nazwac bigosem, a drugich schabowym. Ale siebie w tym nie widze - nie pojde na wojne religijna.
                          Gdyby Nergal takim samym przekazem potraktowalby Niezschego czy MArxa czy Mickiewicza - podobnie nie zyczylabym sobie, by zapraszac go do jury. To co robi jest po prostu ponizej poziomu, do ktorego mozna kogos wpuscic na pokoje.
                          • gaja78 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 18:07
                            nangaparbat3 napisała:

> Gdyby Nergal takim samym przekazem potraktowalby Niezschego czy MArxa czy Micki
                            > ewicza - podobnie nie zyczylabym sobie, by zapraszac go do jury. To co robi jes
                            > t po prostu ponizej poziomu, do ktorego mozna kogos wpuscic na pokoje.

No widzisz, a ja bym przyklasnęła takiemu potraktowaniu Niezschego tudzież Mickiewicza. Obaj panowie, oprócz tego że mieli wielki talent do pisania, ideologicznie byli dla mnie katastrofą. I jeśli miałabym robić artystyczne show poświęcone ideologiom znanych ludzi na przestrzeni dziejów, to nie zawahałabym się symbolicznie spalić "Dziadów" tudzież "Tako rzecze Zaratustra" w ramach protestu przeciwko takim systemom wartości, jaki panowie w swoich dziełach reprezentowali. Wciąż szanując ich sztukę władania językiem.
                            • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 18:47
                              No widzisz - a ja nie musze sie zgadzac, by nie niszczyc. Moze to sie nazywa tolerancja?
                              • gaja78 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 19:22
                                nangaparbat3 napisała:

> No widzisz - a ja nie musze sie zgadzac, by nie niszczyc. Moze to sie nazywa to
                                > lerancja?

Naprawdę nigdy nie uczestniczyłaś w wydarzeniu artystycznym , podczas którego jakiś symbol zostałby ostentacyjnie zniszczony ? Ja mam odczucia takie, że to dość popularny chwyt.

To nie koliduje z tolerancją, bo nie chodzi o atakowanie ludzi, ale o ustosunkowanie się do pewnego systemu wartości, idei, myśli, czegokolwiek.

Uważam że idea, jakoby człowiek rodził się grzeszny jest gó...ana, więc mówię to głośno, celowo używając mało eleganckiego słowa, bo to jest taki zabieg stylistyczny, który ma podkreślić mój dystans do owej idei. Nie szanuję jej, nie poważam i dlatego tak się o niej wypowiadam. Dlaczego mam szanować na siłę coś tylko dlatego, że dla iluś ludzi jest to słuszny system wartości ? Ten ich system wartości godzi w mój system wartości. Nie da się szanować obydwu, bo są one ze sobą sprzeczne i zwalczają się wzajemnie.
                                • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 19:31
                                  gaja78 napisała:

> Uważam że idea, jakoby człowiek rodził się grzeszny jest gó...ana, więc mówię t
                                  > o głośno, celowo używając mało eleganckiego słowa, bo to jest taki zabieg st
                                  > ylistyczny
                                  , który ma podkreślić mój dystans do owej idei. Nie szanuję jej,
                                  > nie poważam i dlatego tak się o niej wypowiadam.

Alez w ten sposob nie wyrazasz dystansu, tylko dziecinna wscieklosc. Dystans sie wyraza zupelnie innymi srodkami stylistycznymi.
                                  Co do tego, ze czlowiek rodzi sie grzeszny - ze cialo jest grzeszne, jest zlem - czytalas Platona?
                                  Mysle, ze moglby Cie zainteresowac. Jak wroce dosc wczesnie, to znajde Ci jakis smakowity fragment.

Dlaczego mam szanować na siłę
                                  > coś tylko dlatego, że dla iluś ludzi jest to słuszny system wartości ? Ten ich
                                  > system wartości godzi w mój system wartości. Nie da się szanować obydwu, bo są
                                  > one ze sobą sprzeczne i zwalczają się wzajemnie.
                                  >
                                  Cos takiego jak "biblijny system wartosci" nie istnieje. To wiele ksiag spisywanych przez jakies tysiac lat (wlaczam tradycje oralna).
                                  Naprawde radze Ci poczytac Biblie i o Biblii (na przyklad interpretacje Ksiegi Hioba Renee Girarda). Poczytac z dystansem smile
                                  • gaja78 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 20:35
                                    nangaparbat3 napisała:

> Alez w ten sposob nie wyrazasz dystansu, tylko dziecinna wscieklosc. Dystans si
                                    > e wyraza zupelnie innymi srodkami stylistycznymi.

Ja wiem co wyrażam, naprawdę smile A ty wiesz, co odbierasz. Jesteś spójna w swoich interpretacjach. Za przykłady podajesz idealistów, natomiast do tego, co mało wzniosłe i patetyczne odnosisz się protekcjonalnie. Nergala oceniasz "z góry", różne wypowiedzi (w tym moje) też oceniasz z wyższością. Nazywasz to dziecinadą. Nawet Nieznalską chcesz traktować jak bułkę przez bibułkę, podczas gdy na przykład w moim odczuciu jaja zostały ukrzyżowane przez idealizm właśnie (ale to już każdego własna interpretacja).

Jesteś po prostu idealistką i konsekwentnie się tego trzymasz. Jednak nie tylko idealiści mają coś ważnego do powiedzenia.

> Co do tego, ze czlowiek rodzi sie grzeszny - ze cialo jest grzeszne, jest zlem
                                    > - czytalas Platona?
                                    > Mysle, ze moglby Cie zainteresowac. Jak wroce dosc wczesnie, to znajde Ci jakis
                                    > smakowity fragment.

Dlaczego mamy rozmawiać o Platonie ? Kolejnym - uwaga - idealiście ?

> Cos takiego jak "biblijny system wartosci" nie istnieje. To wiele ksiag spisywa
                                    > nych przez jakies tysiac lat (wlaczam tradycje oralna).

Oczywiście że istnieje. Nazywa się dekalog.

> Naprawde radze Ci poczytac Biblie i o Biblii (na przyklad interpretacje Ksiegi
                                    > Hioba Renee Girarda). Poczytac z dystansem smile

Dlaczego mam swoje poglądy opierać na cudzych interpretacjach ? Rozumiem tekst źródłowy.
                                    • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 23:02
                                      Gaja - nie rozumiesz i nawet nie chcesz sprobowac zrozumiec tekstu zrodlowego. A to jest tekst, ktory niezaleznie od przekonan religinych zasluguje na poznanie. Trzeba jednak wielkiej pychy, zeby sadzic, ze sie go rozumie saute - czy ze sie w ogole rozumie.

Rozumiem, ze Platona tez podrzesz i nazwiesz gownem. Ten, ze swoim stosunkiem do ciala, ktory to stosunek przeniknal do ewangelii, jest mi obcy, wrecz wrogi. I co - mam krzyczec fuck Platon? Spalic? Wykorzystac w toalecie, jak radza fani nomen omen Darskiego?

Wole, zeby stal na polce, czasem do niego zagladam, i nie wszystko mnie odrzuca. Doceniam to, co nie odrzuca.

I wreszcie: to nie jest sprawa idealizmu - to kwestia smaku.
                                      • gaja78 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 23:17
                                        nangaparbat3 napisała:

> Trzeba jednak wielkiej pychy, zeby sadzic, ze sie go rozumie saute - czy ze
                                        > sie w ogole rozumie.

Okropnie pyszni muszą być wszyscy ci, którzy podejmują próby interpretacji Biblii smile

> Rozumiem, ze Platona tez podrzesz i nazwiesz gownem. Ten, ze swoim stosunkiem d
                                        > o ciala, ktory to stosunek przeniknal do ewangelii, jest mi obcy, wrecz wrogi.
                                        > I co - mam krzyczec fuck Platon? Spalic?

W domu, własnego egzemplarza - nigdy, przenigdy. Podczas przedstawienia artystycznego w celu wyrażenia jakiejś idei - czemu nie. Dostrzegasz różnicę ?

> Wole, zeby stal na polce, czasem do niego zagladam, i nie wszystko mnie odrzuca
                                        > . Doceniam to, co nie odrzuca.

Ja też wolę, żeby w moim prywatnym życiu moja prywatna książka stała na mojej prywatnej półce w mojej prywatnej przestrzeni. Natomiast gdybym była artystą występującym na scenie, nie miałabym problemu ze spaleniem Platona w przedstawieniu pt. "Na pochybel idealistom ! ".

> I wreszcie: to nie jest sprawa idealizmu - to kwestia smaku.
                                        >

Granicę wolności artystycznego wyrażania się powinien wyznaczać twój smak ?

Mojego poczucia dobrego smaku publiczne niszczenie książek nie narusza. I co z tym zrobimy ?
                                        A co, jeśli się znajdzie ktoś, kogo zniesmaczają nagie piersi Ofelii w inscenizacji "Hamleta" ? Oprotestujemy "Hamleta" ?
                                        • gaja78 *błąd - "pohybel" 19.09.11, 23:22

• nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 23:31
                                          Chyba zapominasz, o czym dyskutujemy.
                                          Ja nie bronie Nergalowi palic czy drzec (choc jako akt tworczy to co najmniej wtorne, te granice juz dawno przekroczono, kreatywnoscia ani on sie nie popisal, ani tym bardziej ty bys sie nie popisala), natomiast sprzeciwiam sie zapraszaniu go do popularnego programu publicznej tv w charakterze jurora. Dostrzegasz roznice?
                                          • gaja78 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 23:37
                                            nangaparbat3 napisała:

> Chyba zapominasz, o czym dyskutujemy.
                                            > Ja nie bronie Nergalowi palic czy drzec (choc jako akt tworczy to co najmniej w
                                            > torne, te granice juz dawno przekroczono, kreatywnoscia ani on sie nie popisal,
                                            > ani tym bardziej ty bys sie nie popisala), natomiast sprzeciwiam sie zapraszan
                                            > iu go do popularnego programu publicznej tv w charakterze jurora. Dostrz
                                            > egasz roznice?

Dostrzegam tylko to, że oceniasz człowieka jako człowieka za jego sceniczną kreację. Gardzisz nim za jego działalność artystyczną, która nie trafia w twój gust. Na podstawie własnych przekonań i własnego prywatnego poczucia estetyki wyznaczasz mu granicę, za którą traci prawo do funkcjonowania w przestrzeni medium publicznego.

I to mi wytykasz pychę.
                                            • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 00:16
                                              Alez on sie prosi o ocene! Jak kazdy artysta - czy "artysta" - eksponujacy swoje produkty. Chyba ze chodzi mu wylacznie o kase.
                                              • annvangier Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 16:41
                                                nangaparbat3 napisała:

> Alez on sie prosi o ocene! Jak kazdy artysta - czy "artysta" - eksponujacy swoj
                                                > e produkty. Chyba ze chodzi mu wylacznie o kase.

serio dziwi mnie Twoje zaciecie w tym temacie bo jurorzy nie siebie proszą o ocene a oceniaja innych i to jako wokalistówi nie ma to nic wspolnego z kulturą to raz
                                                i dwa :
                                                Płacą im za to! Tak Nergal jest tam dla kasy, zwęszył okazję i chce zarobić.
                                                Jest muzykiem- jest.
                                                Jest dość medialny i rozpoznawalny- jest.
                                                Więc dla rozrywkowego talent show nadaje się nie mniej niż Kuba Wojewódzki.

Co do Behamotha to taka kreacja , jak to skomentował Węglarczyk, ludzie zapłacili- za wystep i chcieli by on to zrobił. Czy Dymną też wyrzucimy z telewizji bo biegała nago w miejscu publicznym?
                                                Sama religia jest zbiorem symboli i niszczac symbole ktos po prostu wyraza swoj stosunek do niej, może chiwlami naiwny może pełen wscieklosci- tak - ale ma do tego prawo?
                                                Ma człowiek w naszym kraju czuć wściekłosć, nie lubić duchowieństwa, uwarzać KK za zło i o tym mówić głośno? Na koncercie, spektaklu gdie sa sami zainteresowani i swiadomi tych wypowiedzi- tym bardziej.
                                                Pytanie kolejne Nanga oglądałas choc jeden odcinek VOP w którym rzeczony Nergal by się wypowiadał na "te" tematy. - wiec co tu przezywac- no i masz pilota głosuj nim.

btw. Ponoć Piasek jest "Homosiem" a Ania Dąbrowska wykonywała piosenkę poswieconą narkotykowi (Charlie, Charlie) więc? O niemoralnym prowadzeniu Kayah nie wspomnę;p- dekandencja, takie czasy

a żeby oddemonizowac sztuke Nergala klip z tłumaczeniem
                                                www.youtube.com/watch?v=GEeH9cVbu1E
                                                • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 20:14
                                                  Wiesz - mam alergie na niszczacych ksiazki. Na krzyczacych ze cos - lub ktos - jest gownem.
                                                  Nie wierze, ze tego typu akty symboliczne nie przekladaja sie dosc latwo na rzeczywiste. Nakrecasz nienawisc - i ona zostaje. To nie jest tak, ze jak sie czlowiek wywrzeszczy i mu przejdzie - to juz zbadano.
                                                  Nie wiem czemu imputujesz mi niechec do homoseksualistow czy biegajacych nago - widze, ze pakujesz mnie do jakiegos worka, w ktorym sie nie widze. Albo nie czytasz co pisze, albo nie rozumiesz. Ale mnie to juz nuzy, nie chce mi sie dluzej tlumaczyc, dlaczego nie odpowiada mi robienie celebryty z barbarzyncy.
                                                  • gaja78 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 21:50
                                                    nangaparbat3 napisała:

> Wiesz - mam alergie na niszczacych ksiazki. Na krzyczacych ze cos - lub ktos -
                                                    > jest gownem.
                                                    > Nie wierze, ze tego typu akty symboliczne nie przekladaja sie dosc latwo na rze
                                                    > czywiste. Nakrecasz nienawisc - i ona zostaje. To nie jest tak, ze jak sie czl
                                                    > owiek wywrzeszczy i mu przejdzie - to juz zbadano.

Nie jesteś odbiorcą tego rodzaju sztuki - to jest jasne. I normalne. Człowiek zwykle ma jakieś upodobania.

Ale do głowy by mi nie przyszło, żeby moje upodobania artystyczne miały mieć wpływ na to, kto zasiada w jury muzycznego show. Albo kto gra w filmie finansowanym przez TVP. A znalazłaby się całkiem spora rzesza aktorów, którzy w swoim prywatnym życiu narobili innym ludziom sporo krzywd, bezpośrednio lub pośrednio przez głoszenie swoich uprzedzeń, co w istocie wydaje mi się dużo większym hardkorem, niż Nergal niszczący niezwykle-ważną-książkę na scenie.
                                                  • annvangier Re: Mnie się ponadto podoba dla ?Nangi 22.09.11, 12:30
                                                    ale ja Ci nie imputuje tylko daje przyklad ze na każdego znajdzie się "moralno- katolicki" kamyczek i oprotestowanie czyjegos udziału w programie telewizyjnym "bo on potargal Biblie jest moim zdaniem przesadą
                                                    serio to co maja powiedzieć fanki Justina Biebera która nagrywa słodkie ballady z damskim bokserem?
                                                    Ale co wszystkim wszystkiego zabronić - rynkiem , wolnym rynkiem muzcznym i show-bizem rzadzi kasa i to widzowie decydują,
                                                    wieszkosc widzów chyba nie brzydzi sie programem, konwencja fajna, nie ma Chamstwa
                                                    jak w top model. No a że w jury zasiada "kryptosatanista" to predzej jego karierze muzycznej moze zaszkodzić niż moralnosci widzów.
                                          • falka32 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 10:39
                                            natomiast sprzeciwiam sie zapraszan
                                            > iu go do popularnego programu publicznej tv w charakterze jurora.

A czemu, bo nie do końca to rozumiem? To nie jest program publicystyczny, o ile zauważyłam. TVP wydała niedawno w tej sprawie oświadczenie, w którym trafnie zauważyła, że zaproszono go jako jurora do programu muzycznego, ponieważ jest jednym z nielicznych polskich muzyków, który jest naprawdę znany i odnosi realne sukcesy na świecie. Czyli, ups, jest po prostu KOMPETENTNY i PROFESJONALNY, jest unikatem w tym kraju, jest bardziej kompetentny do oceny talentów muzycznych niż Kayah, która może się pochwalić tylko sławą na naszym polskim podwóreczku, bo dalej jej profesjonalizm nie sięgnął. Rozumiem, że ty wolałabyś, żeby w programie muzycznym uczestnicy byli oceniani tylko przez muzyków, którzy są zgodni z twoimi poglądami i twoim poczuciem estetyki, niezależnie od ich kompetencji - a ja się cieszę, że TVP postawiło jednak na profesjonalizm jury.
                                            • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 20:06
                                              No wiesz - moj ulubiony artysta nie odnosil zapewne realnych sukcesow, bo biedowal. Rozumiem, ze w dzisiejszych kategoriach bylby uznany za nic nieznaczacego amatora. Nawet przynaleznosc dolozy masonskiej by go nie uratowala, bo realnych sukcesow nie odnosil.
                                              Ja bym mogla jeszcze pare pomyslow podrzucic z pelnym przekonaniem, ze wielu to kupi. Wyrafinowane pomysly dla wyrafinowanej publicznosci.
                                              A publiczna tv ma ponoc "misje" i doi mnie z kasy, chce czy nie - nie powinna schodzic ponizej pewnego poziomu (zreszta nie powinna tez zapraszac Cejrowskiego na przyklad).
                                              • falka32 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 21:10
                                                > No wiesz - moj ulubiony artysta nie odnosil zapewne realnych sukcesow, b
                                                > o biedowal. Rozumiem, ze w dzisiejszych kategoriach bylby uznany za nic nieznac
                                                > zacego amatora.

Nanga, to ja jeszcze raz po polsku spróbuję: Nergal odnosi jak muzyk sukcesy za granicą, na świecie, wymierne. Z tego powodu jest kompetentny, aby oceniać młode talenty, ponieważ mają być oceniane pod względem m.in. ich potencjału do odniesienia sukcesu. Najchętniej światowego. To, czy twój ulubiony muzyk osiągnął tego rodzaju sukces, czy nie, nie ma tutaj najmniejszego znaczenia.

Co do poziomu, to właśnie Nergal znacząco zawyża poziom tego programu i poziom kompetencji jury. Na pewno są to znacznie lepiej (w sensie możliwości edukacyjnych programu) wydane pieniądze podatnika, niż na panią Szapołowską oceniającą zespoły nibyamatorów wokalnych w poprzednim flagowym szoł rozrywkowym Dwójki. Przeciwko niej nikt nie protestował i nikt nie pisał protestów, żeby nie wydawać jego kasy na jurorów, którzy się nie znają na tym, co oceniają. A też z gołym tyłkiem kiedyś latała, o. I w wywiadach o cipce mówiła.
                                                • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 22:19
                                                  Wystaw sobie, ze ani latanie na golasa, ani gole cipki nie robia na mnie wrazenia. Jesli mnie nie rozumiesz, to przynajmniej nie wmawiaj mi rzeczy, ktore ze mna nie maja nic wspolnego.
                                                  Sprobuj wyzwolic sie od stereotypu, w ktory mnie caly czas wtlaczasz.
                                                  • falka32 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 22:53
                                                    > Wystaw sobie, ze ani latanie na golasa, ani gole cipki nie robia na mnie wrazen
                                                    > ia. Jesli mnie nie rozumiesz, to przynajmniej nie wmawiaj mi rzeczy, ktore ze m
                                                    > na nie maja nic wspolnego.

Potwierdź zatem albo zaprzecz: twoim zdaniem opowiadanie o cipkach czy latanie na golasa nie świadczy źle o czyimś poziomie i nie jest prostactwem, więc nie masz nic przeciwko pokrywaniu pensji takich osób z twojego abonamentu i promowaniu ich w publicznej telewizji?
                                                  • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 23:06
                                                    A co zlego jest w lataniu na golasa?
                                                    A co zlego w opowiadaniu o cipkach?
                                                    Chyba, ze zaczniesz opowiadac o przemocy wobec posiadaczek cipek, albo cipki zohydzac -
                                                    Nie bardzo rozumiem, na czym chcesz mnie przylapac, jakies to smieszne sie robi.
                                                  • falka32 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 23:19
                                                    Na niczym nie chcę cię przyłapać, po prostu sprawdzam, jaka jest twoja definicja odpowiedniej wysokości poziomu osób promowanych w programach rozrywkowych telewizji publicznej - aby ustalić, czemu dopiero Nergala uznałaś za prostaka o poziomie tak niskim że wartym protestu i rozważania niepłacenia abonamentu.

Przy czym przypomnę, że poziom prostactwa mierzony jest tym, co te osoby robią POZA WIZJĄ a nie w czasie tychże programów rozrywkowych.
                                                  • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 23:22
                                                    Mierzony tym, co robia publicznie, a nie prywatnie. Tym, jak sie kreuja.
                                                  • falka32 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 23:48

> Mierzony tym, co robia publicznie, a nie prywatnie. Tym, jak sie kreuja.

No tak, o tym mówię właśnie.
                                  • falka32 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 22:30
                                    > Alez w ten sposob nie wyrazasz dystansu, tylko dziecinna wscieklosc. Dystans si
                                    > e wyraza zupelnie innymi srodkami stylistycznymi.

Jeżeli powiem, że nowa płyta Dody jest g.wniana, to też oznacza dziecinną wściekłość? smile))
                                    • wioskowy_glupek Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 22:34
                                      Zagrożeniem dla demokracji jest PiS a nie Nergal...
                                      • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 22:41
                                        Dla mnie to dwie strony tego samego medalu.
                                    • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 23:03
                                      > Jeżeli powiem, że nowa płyta Dody jest g.wniana, to też oznacza dziecinną wście
                                      > kłość? smile))

To oznacza ograniczony zasob slownictwa.
                                      • gaja78 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 23:24
                                        nangaparbat3 napisała:

> > Jeżeli powiem, że nowa płyta Dody jest g.wniana, to też oznacza dziecinną
                                        > wście
                                        > > kłość? smile))
                                        >
                                        > To oznacza ograniczony zasob slownictwa.

Tiaa zwłaszcza w wykonaniu Falki. Ona na pewno ma ograniczony zasób słownictwa smile
                                        • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 19.09.11, 23:33
                                          Gaja - mowie o konkretnej pojedynczej wypowiedzi.
                                      • falka32 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 10:25
                                        > > Jeżeli powiem, że nowa płyta Dody jest g.wniana, to też oznacza dziecinną
                                        > wście
                                        > > kłość? smile))
                                        >
                                        > To oznacza ograniczony zasob slownictwa.

Twoja odpowiedź oznacza bardzo ograniczoną wyobraźnię tongue_out. Uświadomię cię zatem, że ktoś, posiadający bardzo szeroki zasób słownictwa może po prostu wybrać z tego zasobu właśnie określenie "g.wniany" jako najtrafniej oddające uczucia i myśli, jakie wywołuje w nim opisywany utwór.
                                        • kai_30 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 10:41
                                          Podpinam się akurat pod Ciebie, Falka, boś ostatnia, zresztą mogę się podpisać pod Tobą i pod Gają.

Histeryczność tych antynergalowych reakcji mnie zadziwia. Nie chce mi się dyskutować na poważnie, bo to kolejna dyskusja pianobitna, nikt nikogo nie przekona. Ale nie mogę się oprzeć, żeby nie wkleić:

https://tinyurl.com/6jhfyu3

Nergal strasznym szatanistom jezd, łaaaaaa! wink
                                          • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 20:18
                                            Zaczynam podejrzewac, ze "histeria" jest dla ciebie posiadanie innych pogladow nie Twoje wlasne. Przykre troche, troche smieszne.
                                            • kai_30 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 23:46
                                              nangaparbat3 napisała:

> Zaczynam podejrzewac, ze "histeria" jest dla ciebie posiadanie innych pogladow
                                              > nie Twoje wlasne. Przykre troche, troche smieszne.

No cóż, wolno Ci tak myśleć. Niemniej - nie masz racji, nie meritum tych poglądów miałam na myśli, a sposób ich wyrażania i, hm, jak to nazwać - skalę oburzenia? Nie samo oburzenie. I niekoniecznie był to przytyk do Ciebie, Twój sposób dyskutowania bardzo cenię nie od dziś.
                                              • nangaparbat3 Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 23:54
                                                Ale od dwoch dni to ja dyskutuje z Falka i Gaja - wiec moglam chyba przyjac, ze mnie masz na mysli.
                                                To zreszta bardzo przykra dla mnie dyskusja, z drugiej strony moim ulubionym bohaterem historycznym od dawna jest Miguel Servet (lekarz, uczony i heretyk, scigany i wieziony przez katolikow, spalony przez Kalwina), wiec moze nie powinnam sie dziwic.
                                                • falka32 Re: Mnie się ponadto podoba 21.09.11, 16:50
                                                  > To zreszta bardzo przykra dla mnie dyskusja,

Nanga, może cię pocieszy fakt, że chociaż uważam Nergala za wyrafinowaną intelektualnie postać o bardzo mi bliskim światopoglądzie i w tym względzie bardzo cenię jego kreację, to uważam równocześnie, że prywatnie jest żałosnym dupkiem, bo rzucił Dodę smile
                        • iuscogens Re: Mnie się ponadto podoba 20.09.11, 20:20
                          Hmmm, no właśnie w tym rzecz, porządny problem nie czuje potrzeby by obrażać i wyśmiewać innych.
                          Dość oryginalna ta twoja definicja porządności, rozumiem, że Ci, którzy niszczą pomniki na cmentarzach to też hmmmm... porządni ludzie??
                          • paskudek1 iuscogenes w kwestii płacenia Nergalowi 20.09.11, 20:44
                            z naszych podatków, co byłaś łaskawa skrytykować oraz uznać za niesmaczne. Otóż wyobraź sobie, że poza tym, że w tym kraju jest wiele osób niewierzących, którzy tez płacą podatki to SAM Nergal zarabiając (i to niemało) płaci podatki. Ba, zatrudniając kilka osób sprawia pośrednio, że i ci ludzie płaca podatki. Tak więc sam Nergal pośredno płaci sobie tę pensję, która Cie tak kole w oczy i sumienie. Ba, on pośrednio, ze swoich podatków, płaci pensje katechetom szkolnym, kapelanom szpitalnym oraz honoraria księżom występującym na antenie telewizji publicznej.
                            • gaja78 Re: iuscogenes w kwestii płacenia Nergalowi 20.09.11, 21:53
                              paskudek1 napisała:

> Ba, on pośrednio, ze swoich podatków, płaci pensje katechetom szkolnym, k
                              > apelanom szpitalnym oraz honoraria księżom występującym na antenie telewizji pu
                              > blicznej.

Ja ze swoich podatków płacę pensje jak wyżej, chociaż ideologia, jaką ci ludzie prezentują w swoim realnym życiu , depcze moje wartości i jest przepełniona nienawiścią do niektórych grup społecznych.
                              • iuscogens Re: iuscogenes w kwestii płacenia Nergalowi 22.09.11, 19:25
                                Ja widzę, że teraz trendi jest widzenie wszędzie nienawiści. Co wątek to o nienawiści nawijają. Jak na mój gust to jakaś mania przesladowcza czy coś w tym stylu.
                                • gaja78 Re: iuscogenes w kwestii płacenia Nergalowi 22.09.11, 19:46
                                  iuscogens napisał:

> Ja widzę, że teraz trendi jest widzenie wszędzie nienawiści. Co wątek to o nien
                                  > awiści nawijają. Jak na mój gust to jakaś mania przesladowcza czy coś w tym sty
                                  > lu.

Ludzie po prostu zaczęli nazywać rzeczy po imieniu. Coraz mniej dają sobie mydlić oczy. Znaczy się idzie ku lepszemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka