korusiar Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 18:48 Daleko nie muszę szukać - Kornelia, tak mam na imię Jako dziecko go nie cierpiałam, dzieci w szkole przezywały mnie Kornel Makuszyński. Teraz bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
edytka2001 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 18:49 Bogusz, Sambor, Kryspin, Tyberiusz, Szczepan - dzieci z najmłodszego pokolenia w mojej rodzinie, roczniki od 2000 do 2010 Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 18:51 moja babcia - Eufemia, mojego męża - Bolesława, a dziadek był Leonard i wołali na nich Bolek i Lolek Odpowiedz Link Zgłoś
edytka2001 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 18:52 Znam też Kwirynę urodzoną w pierwszej połowie lat 70. Odpowiedz Link Zgłoś
i_b13 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 19:10 w średnim wieku Witosław, Marzanna 30 plus najmniej spotykane to Gitana nastolatkowie Oktawian, Selena Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 19:11 Zdumiało mnie, że ktoś tu uważa imiona Artur i Arkadiusz za rzadko spotykane Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 19:30 Mnie dziwi zdziwienie na Sabinę, Łucję, Ireneusza, Szczepana czy Seweryna Znaczy na Artura i Arkadiusza też, nawet bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 20:24 wuika napisała: > Mnie dziwi zdziwienie na Sabinę, Łucję, Ireneusza, Szczepana czy Seweryna Przecież nikt im się w tym wątku nie dziwi, tylko stwierdza (w tym ja), że są rzadko spotykane. No bo są. W przeciwieństwie do Artura i Arkadiusza. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 10:31 O właśnie, Irek! Znam co najmniej 3 Irków. Szczepana osobiście jednego, ale w dalszym otoczeniu też mam jednego. Sabiny i Łucji żadnej blisko siebie nie mam, ale też nie odbieram tych imion jako jakiś oryginalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 19:22 Babcia mojego męża ma na imię Irmgarda. Dzieci moich sąsiadów Roch rocznik 2004,Telimena 2006 i Protazy 2007 rok. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 19:35 Kamila, Ludmiła, Ojcumiła, Odetta, Stella. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 19:42 W bliskiej rodzinie w PL sa z roznych pokolen Zygfryd, Ursyn, Inarda, Idalia, Dezyderiusz, Iwo, Augusta i Hugo. Jeden z moich synow ma na imie Wilhelm i to tez jest obecnie chyba niezbyt popularne imie w PL. Wsrod spotkanych w roznych czasach w PL ludzi pamietam Szczesnego, Apoliusza i Apolonie, Wienczyslawa, Remigiusza, Roberte, Ingeborge i Bazylego. Jesli chodzi o wspomniana wyzej Xymene, to mnie sie bardziej podoba hiszpanska wersja Jimena (wymawiana po hiszpansku, j=h); Jimena & Rodrigo - long leave Pierre Corneille Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 19:44 bi_scotti napisała: long leave Pierre Corneille Ewidentnie mam zly dzien - juz kolejny blad - okropnosc Jeszcze raz: long LIVE Pierre Corneille! Uff, na dzis koniec pisania - przechodze do lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
corka.bossa Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 23:51 Moi synowie : Olaf,i Filip i gdybym miała szansę na następnego-byłby albo Borys,,Osobiście gram na necie z Pania która ma na imię Werediana.... Jeśli nie możesz iść obok mnie i trzymać mnie za rękę, to idź za mną i pilnuj mnie,żebym umiała żyć na tym świecie bez Ciebie.. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 19:44 Kiedyś znałam Gajusa Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 20:01 Z racji pochodzenia znam sporo kobiet o imionach: Taisa, Walentyna, Eugenia, Ludmiła, Luba, Nadzieja a wśród mężczyzn: Bazyli, Arseniusz, Aleksy, ale zdarzały sie też i perełki w rodzaju Euminiusza, Joanikija czy Eustachego a nawet jeden Armando był, a z żeńskich Ariadna. Wszyscy są obywatelami Polski, wiekowo ok 50-60 i wyżej. a zapomniałabym o najbliższej rodzinie tzn Witaliusz Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 20:05 Zapomniałam dodać Kirę, Inę i Nonnę. Odpowiedz Link Zgłoś
carbonka Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 20:02 Delfina (20+), Leokadia (40+), Wieńczysław( 50+), Bazyli ( pradziadek śp.) Odpowiedz Link Zgłoś
tuje.1 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 20:18 a co w tym dziwnego? Romuald czyli Romek normalne imie podobnie ja Inga czy Liwia czy Sabina Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Orlando 06.10.11, 20:39 imiona moich dzieci. corki - notowane pierwszy raz w XIII w Polsce, syna biblijne Odpowiedz Link Zgłoś
diademonde Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 20:13 Babcia znajomej - PRAKSEDA Kolega z pracy męża - Rościsław Kolega z mojej pracy - Narcyz Kolega ze szkoły - Urban Odpowiedz Link Zgłoś
askastar Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 20:34 Mam ucznia o imieniu Nitaj Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 21:19 Rozwita, Odeta, Mieszko, Gloria, Róża, Dagna, Klara, Aurelia, Nikodem Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 21:20 I jeszcze o koleżance ze studiów zapomniałam - Ulryka, kolega Eryk Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 21:42 W przedszkolu w którym miałam praktyki był chłopiec o imieniu: Jadran od czego to to nie wiem i jak to zdrabianiać, raczej lubię dość wyszukane imiona ale to było dla mnie dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
rosannamarianna Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 22:14 Marianna i Rosanna - moje córki. ,,Rzeczywistość nigdy nie gwarantuje powodzenia ale stwarza bezmiar możliwości." Tadeusz Kotarbiński Odpowiedz Link Zgłoś
aleska Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 22:09 Znajoma mojej mamy to Benita. Mnie kojarzy się z Mussolinim. Tycjan - syn znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
wesola-guska Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 09.10.11, 02:19 Z dziewczęcych Dobrawa ( Dobrusia) Aurelka a niecodzienne imiona dla chłopców Brunon, Fabian, Tymoteusz Odpowiedz Link Zgłoś
ste3fa Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 22:14 trochę się uzbiera Mamert, Dobrogost i Gniewomir (bracia), Mieszko, Ludmiła (Polka ale zza wschodniej granicy), Sergiusz, Bernadetta (piekne chociaż coraz rzadsze), Rajmund, Filomena - to są ludzie w granicach 40rż. z pokolenia 50+ mogę wymieniać większość tzw tradycyjnych imion (Czesław, Bolesław, Franciszek itp również w ich żeńskich odmianach) - może nie oryginalne ale w moim pokoleniu rzadko spotykane z imion uczniowskich: Stefan, Ariel, Dahman (po ojcu). Swoją drogą dzięki Dahmanowi porządnie się zestresowalam podczas wypisywania świadectw w kl. VI Pisownię imienia przez konsulat ustalałam bo chłopak urodzony poza Polską i co dokument to inna pisownia (DaCHmAn, DaCHmEn, DaHmAn, DaHmEn). Inaczej wtłumaczeniu aktu urodzenia, inaczej wdowodzie osobistym matki (zielony jeszcze) inaczej w paszporcie chłopaka a jeszcze inaczej w miejskich dokumentach meldunkowych. i jeszcze Olgierd i Sylwiusz synowie koleżanki obaj poniżej 15rż Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 22:18 ste3fa napisała: > Mamert A ja myslalam, ze dzieki "Znaczy Kapitanowi" to nie jest jakies oryginalne imie. Zawsze mi sie bedzie kojarzylo z Baltykiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
ste3fa Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 13:41 w "Znaczy kapitanie" pojawia się jescze jedna postac o ciekawym imieniu i życiorysie kapitan Eustachy Borkowski. Szerzej o nim można poczytać w "Szamanie morskim" tego samego autora Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 09.10.11, 01:09 eustazy, nie eustachy. panie, widzisz i nie grzmisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 09.10.11, 01:20 No widzi. I nie grzmi. Masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 10.10.11, 00:35 no mam. ty nie? Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 09.10.11, 02:02 Autor też oryginalnie - (Karol) Olgierd Uwielbiam tę książkę miłością wierną i dozgonną. Odpowiedz Link Zgłoś
wrednadziewucha Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 23:05 Zapomniałam o Taidzie i Dastinie. Na praktykach poznałam 15-letnią Ligię, a w szpitalu na sali była dziewczynka imieniem Jenny (rodzice Polacy). Ktoś mi jeszcze opowiadał że w dzienniku jakiś chłopak widnieje jako Kuba. Gwardia umiera, ale się nie poddaje Odpowiedz Link Zgłoś
toxicity1 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 23:56 Sybilla, Genowefa Odpowiedz Link Zgłoś
mama_duzych_dzieci Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 05:01 Ewaryst i Ernest Eudokija i Iga oraz Estera Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 05:49 Ludgarda i Pius Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia1973 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 07:10 Zoja, Kiara i Brajan - rodzeństwo, Nataniel, Tyberiusz Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 10.10.11, 10:05 eniks_z_popiolu napisał: > Ludgarda no właśnie tez miałam napisać o p. Ludgardzie co prawda nie poznałam osobiście, ale korzystałam z paru fachowych publikacji p. Ludgardy Buzek, żony Jerzego Buzka nota bene... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzann-a Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 08:05 Malwina i jej córka Delfina, Serafin, Hildegarda, Kornelia, Euzebia. Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 08:43 Mam znajomą Delfinę, znajomego Winicjusza (na ktorego wszyscy mowią Witek) a w klubie malucha, do ktorego kiedys chodził syn, była mala Noemi (Polka). Na studiach pozanlam Milenę. Bylo to w 1999 r. Jakie to wówczas było dla mnie oryginalne imie A teraz takie modne, ze niemal pospolite. Zobaczycie, jeszcze kiedys Kaśka będzie oryginalna Odpowiedz Link Zgłoś
szironna Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 09:05 Gniewomir, Dolores (pani mocno po 60-tce), Patrycjusz, Edgar, Gracjan. Odpowiedz Link Zgłoś
szironna Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 09:07 jeszcze mi się przypomniało: Ariel, Marzanna, Kornelia i Rozalia (dwie siostry) Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 09:19 Wśród młodego pokolenia (obecnie mają po nascie lat) znam Arona, Ariela i Abla. Spotkałam trzech mężczyzn o imieniu Walenty i starszą kobietę, która miała na imie Paraskiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 09:26 Askaniusz, Arseniusz, Astrida, Larysa, Oktawian, Miriam, Noemi, Leonika Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 09:42 Glorię jeszcze znam a moja matka ma na imię Bolesława. Niby popularne ale w męskim wydaniu. Kobiet o tym imieniu jest mało. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 09:50 Jeszcze Saturnin! W jednej znajomej rodzinie jest Iwo, Iga i Igor Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 09:51 Nawojka Skarbimir (zdrobniale Skarbek albo Skarbuś) Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 10:09 ja znam z takich oryginalnych: Jordan ( kolega ), Ksenia ( koleżanka ), Beniamin ( dziecko koleżanki Kseni ), Leokadia ( sąsiadka ), Fabian ( znajomy ), Kevin ( jego ojczym to właśnie Fabian ), Brajan ( dziecko znajomych są oczywiście Polakami i taka jest pisownia! ), Martin ( syn kuzynki ), Stella (córka znajomej ), Estera ( koleżanka ), Delfina ( babcia sąsiadki ) Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 10:43 O! Mam kolegę Skarbimira . Mówimy na nie go Skarbek Odpowiedz Link Zgłoś