owianka 12.10.11, 16:12 14 października nauczyciele świętują bez dzieci, od lat. Było o tym rok temu. Ale właśnie się dowiedziałam, że mam zapłacić 10 zł na kwiaty. Na ręce wychowawczyni. Czy tylko ja uważam, że to przegięcie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madeleine.b Re: Paranoja 12.10.11, 16:15 Co to znaczy, że bez dzieci? W mojej szkole co roku są lekcje. W tym również, tyle, że skrócone. Kto wymyślił, że macie się złożyć? Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Paranoja 12.10.11, 16:35 W tym dniu nie ma lekcji, dzieci zostają w domu - to wiadomo od początku roku. Info o pieniądzach na kwiaty jest od wychowawczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Paranoja 12.10.11, 16:39 to nie jest przegiecie ale zwykle chamstwo wg mnie to chyba od dzieci i ich rodzicow zalezy, czy chca podarowac nauczycielowi kwiaty ja bym nie dala i juz, niby z jakiej racji Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Paranoja 12.10.11, 16:40 Ha.U nas lepiej.W czwartek lekcje skrócone,w piątek dzień wolny.I żeby rodzice nie burzyli się podano to dopiero w poniedziałek heheeh.Świetlica o oddział zerowy mają zajęcia jak co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Paranoja 12.10.11, 16:57 Zdrowie wasze, gardło nasze. Przykro, i tyle. Ciekawe, czy w zgodzie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine.b Re: Paranoja 12.10.11, 17:57 Ja poprosiłam moją klasę o składkę po 3 zł, zbiera skarbnik, kwiaty kupią sami, tak zdecydowali na godzinie wychowawczej. Mam 19 uczniów, uczy ich 11 nauczycieli. Policzyłam tak, żeby wyszło po 1 kwiatku na głowę. Dyszka to za dużo moim zdaniem. Oprócz tego co roku w tym dniu mamy "dzień samorządności" - uczniowie najstarszych klas prowadzą lekcje za wybranych nauczycieli, wszyscy mają niezłą frajdę. Dodatkowo któreś z dzieciaków przynosi ciasto, inni kupują napoje i mamy luźniejszy dzień wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Paranoja 12.10.11, 21:01 U nas pani jedzie z dziećmi do kina. Kwiaty dostanie ale po powrocie Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Paranoja 12.10.11, 17:19 u nas w gimn. dzień wolny od zajęć-uczniowie idą do kina a odrabiają lekcje w sobotę....to dopiero bezsens......... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Faktycznie paranoja 12.10.11, 17:32 Ale że wychowawczyni powiedziała, że macie dla niej na kwiatki się złożyć? Nie wyobrażam sobie tego, u nas takie kwestie (czy i co dać nauczycielom) należą do rodziców tylko i wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Faktycznie paranoja 12.10.11, 17:43 Syn przekazał, że ma zapłacić 10 zł na kwiaty dla nauczycieli. Na ręce pani. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Nie dałabym 12.10.11, 17:48 Serio. Tego typu wydatki pokrywa się z pieniędzy klasowych, z komitetu rodzicielskiego, no niech będzie, że i ze specjalnej dodatkowej składki na ten cel - ale, na Zeusa, to nie nauczyciele o tym decydują (czy i jakie środki rodzice na to zechcą przeznaczyć). Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Paranoja 12.10.11, 17:42 aż sie boje co bedzie za pare lat jak córa pojdzie do szkoły nienawidze wrecz wiekszosci nauczycieli, ich maniery, sposobu bycia, podejscia do ludzi/uczniów Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Paranoja 12.10.11, 17:48 Rok w rok mnie to uwiera, że nauczyciele obchodzą swoje święto, pozbywając się uczniów ze szkoły. W moim rejonie to norma, na wszystkich etapach edukacyjnych - oprócz przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Jak chcąświętowac 12.10.11, 17:58 niech świętują ,nawet i bez dzieci,ale niech nie wołają kasy na "kwiaty".... Czy jak ja mam "święto" to proszę kogoś o składanie się na zrobienie imprezy??? Paranoja.... Odpowiedz Link Zgłoś
zolza79 Re: Paranoja 12.10.11, 18:07 Jest to dzień wolny od zajęć dydaktycznych, ale nie opiekuńczo - wychowawczych. Ja świętuję RAZEM z moimi uczniami. Najpierw mamy akademię z okazji Święta Patrona i ślubowanie klas pierwszych. Potem zamawiamy sobie pizzę i toczymy mądrych Polaków rozmowy Kolejny raz proszę o nie mierzenie wszystkich nauczycieli jedna miarą Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw To, prawda, tylko lekcji nie ma, 12.10.11, 18:16 świetlica funkcjonuje normalnie. Nie spotkałam się również nigdy (wliczając w to czas edukacji własnej) z tym, żeby nauczyciel zbierał pieniądze na kwiatki dla siebie czy domagał się takowych. I jeśli tak się gdzieś dzieje, jest to paranoja niewątpliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: To, prawda, tylko lekcji nie ma, 12.10.11, 20:00 Tez sie nie spotkalam,sa albo skrocone lekcje albo dzieci robia cos z nauczycielamu,apel,teatr,czy cos w ten desen.O dniu wolnym i zbieraniu kasy na kwiaty i to przez samego nauczyciela pierwsze slysze.Pewnie chca sobie za to zarlo i alkohol zakupic.Okropne.Zglosilabym to do kuratorium,dzien nauczyciela nie jest dniem wolnym od szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: To, prawda, tylko lekcji nie ma, 12.10.11, 20:08 Też mi ci święto iśc z bandą dzieciarów do kina z okazji swojego święta.. Lipa troszkę... Dyrektor ma prawo ustanowic kilka dni wolnych w roku jeśli wybrał ten to trudno.. -- azjaodkuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine.b Re: To, prawda, tylko lekcji nie ma, 12.10.11, 20:55 Tylko, że (jak już ktoś zauważył) to są dni wolne od zajęć dydaktycznych, ale nie opiekuńczo-wychowawczych. Chyba, że (jak się praktykuje w moje szkole) wszyscy rodzice jak jeden mąż wyrażą zgodę na piśmie, iż zapewnią w tym dniu opiekę swojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś