12.10.11, 16:12
14 października nauczyciele świętują bez dzieci, od lat. Było o tym rok temu. Ale właśnie się dowiedziałam, że mam zapłacić 10 zł na kwiaty. Na ręce wychowawczyni.

Czy tylko ja uważam, że to przegięcie?
Obserwuj wątek
    • madeleine.b Re: Paranoja 12.10.11, 16:15
      Co to znaczy, że bez dzieci?
      W mojej szkole co roku są lekcje. W tym również, tyle, że skrócone.
      Kto wymyślił, że macie się złożyć?
      • owianka Re: Paranoja 12.10.11, 16:35
        W tym dniu nie ma lekcji, dzieci zostają w domu - to wiadomo od początku roku. Info o pieniądzach na kwiaty jest od wychowawczyni.
        • princy-mincy Re: Paranoja 12.10.11, 16:39
          to nie jest przegiecie ale zwykle chamstwo wg mnie
          to chyba od dzieci i ich rodzicow zalezy, czy chca podarowac nauczycielowi kwiaty
          ja bym nie dala i juz, niby z jakiej racji
        • gryzelda71 Re: Paranoja 12.10.11, 16:40
          Ha.U nas lepiej.W czwartek lekcje skrócone,w piątek dzień wolny.I żeby rodzice nie burzyli się podano to dopiero w poniedziałek heheeh.Świetlica o oddział zerowy mają zajęcia jak co dzień.
          • owianka Re: Paranoja 12.10.11, 16:57
            Zdrowie wasze, gardło nasze. Przykro, i tyle. Ciekawe, czy w zgodzie z prawem.
        • madeleine.b Re: Paranoja 12.10.11, 17:57
          Ja poprosiłam moją klasę o składkę po 3 zł, zbiera skarbnik, kwiaty kupią sami, tak zdecydowali na godzinie wychowawczej. Mam 19 uczniów, uczy ich 11 nauczycieli. Policzyłam tak, żeby wyszło po 1 kwiatku na głowę. Dyszka to za dużo moim zdaniem. Oprócz tego co roku w tym dniu mamy "dzień samorządności" - uczniowie najstarszych klas prowadzą lekcje za wybranych nauczycieli, wszyscy mają niezłą frajdę. Dodatkowo któreś z dzieciaków przynosi ciasto, inni kupują napoje i mamy luźniejszy dzień wszyscy.
      • przeciwcialo Re: Paranoja 12.10.11, 21:01
        U nas pani jedzie z dziećmi do kina. Kwiaty dostanie ale po powrocie wink
    • beata985 Re: Paranoja 12.10.11, 17:19
      u nas w gimn. dzień wolny od zajęć-uczniowie idą do kina
      a odrabiają lekcje w sobotę....to dopiero bezsens.........
    • iwoniaw Faktycznie paranoja 12.10.11, 17:32
      Ale że wychowawczyni powiedziała, że macie dla niej na kwiatki się złożyć? Nie wyobrażam sobie tego, u nas takie kwestie (czy i co dać nauczycielom) należą do rodziców tylko i wyłącznie.
      • owianka Re: Faktycznie paranoja 12.10.11, 17:43
        Syn przekazał, że ma zapłacić 10 zł na kwiaty dla nauczycieli. Na ręce pani.
        • iwoniaw Nie dałabym 12.10.11, 17:48
          Serio. Tego typu wydatki pokrywa się z pieniędzy klasowych, z komitetu rodzicielskiego, no niech będzie, że i ze specjalnej dodatkowej składki na ten cel - ale, na Zeusa, to nie nauczyciele o tym decydują (czy i jakie środki rodzice na to zechcą przeznaczyć).
    • 18_lipcowa1 Re: Paranoja 12.10.11, 17:42
      aż sie boje co bedzie za pare lat
      jak córa pojdzie do szkoły
      nienawidze wrecz wiekszosci nauczycieli, ich maniery, sposobu bycia, podejscia do ludzi/uczniów
      • owianka Re: Paranoja 12.10.11, 17:48
        Rok w rok mnie to uwiera, że nauczyciele obchodzą swoje święto, pozbywając się uczniów ze szkoły.

W moim rejonie to norma, na wszystkich etapach edukacyjnych - oprócz przedszkola.
        • foro-estupido Jak chcąświętowac 12.10.11, 17:58
          niech świętują ,nawet i bez dzieci,ale niech nie wołają kasy na "kwiaty"....
          Czy jak ja mam "święto" to proszę kogoś o składanie się na zrobienie imprezy???
          Paranoja....
    • zolza79 Re: Paranoja 12.10.11, 18:07
      Jest to dzień wolny od zajęć dydaktycznych, ale nie opiekuńczo - wychowawczych. Ja świętuję RAZEM z moimi uczniami. Najpierw mamy akademię z okazji Święta Patrona i ślubowanie klas pierwszych. Potem zamawiamy sobie pizzę i toczymy mądrych Polaków rozmowywink Kolejny raz proszę o nie mierzenie wszystkich nauczycieli jedna miarąwink
      • iwoniaw To, prawda, tylko lekcji nie ma, 12.10.11, 18:16
        świetlica funkcjonuje normalnie. Nie spotkałam się również nigdy (wliczając w to czas edukacji własnej) z tym, żeby nauczyciel zbierał pieniądze na kwiatki dla siebie czy domagał się takowych. I jeśli tak się gdzieś dzieje, jest to paranoja niewątpliwa.
        • edelstein Re: To, prawda, tylko lekcji nie ma, 12.10.11, 20:00
          Tez sie nie spotkalam,sa albo skrocone lekcje albo dzieci robia cos z nauczycielamu,apel,teatr,czy cos w ten desen.O dniu wolnym i zbieraniu kasy na kwiaty i to przez samego nauczyciela pierwsze slysze.Pewnie chca sobie za to zarlo i alkohol zakupic.Okropne.Zglosilabym to do kuratorium,dzien nauczyciela nie jest dniem wolnym od szkoly.
          • azjaodkuchni Re: To, prawda, tylko lekcji nie ma, 12.10.11, 20:08
            Też mi ci święto iśc z bandą dzieciarów do kina z okazji swojego święta.. Lipa troszkę... Dyrektor ma prawo ustanowic kilka dni wolnych w roku jeśli wybrał ten to trudno..
            --
            azjaodkuchni.blogspot.com/
            • madeleine.b Re: To, prawda, tylko lekcji nie ma, 12.10.11, 20:55
              Tylko, że (jak już ktoś zauważył) to są dni wolne od zajęć dydaktycznych, ale nie opiekuńczo-wychowawczych. Chyba, że (jak się praktykuje w moje szkole) wszyscy rodzice jak jeden mąż wyrażą zgodę na piśmie, iż zapewnią w tym dniu opiekę swojemu dziecku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka